Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Čokoládové lanýže s koňakem a chilli

18. prosince 2007 v 11:44 | Šárka |  Sladká kuchyně
Konečně vánoční cukroví pro "drsné chlápky" a pro dámy, co se nebojí. Toto smyslné cukroví je silně afrodiziakální. Čokoládové lanýže s chilli a koňakem jsou něco extra. Pokud máte zájem recepturu trochu zjemnit, záměna alkoholu se netrestá a výběr koření je jen na vás. Famózní chuť chilli však doporučuji. Čokoláda zůstane v ústech stále tou starou známou čokoládou, jen alkohol jí dá sametovou jemnost a chilli smyslný závěrečný důraz. Vyrobíte koncentrovanou čokoládovou vášeň nenápadně natlakovanou do čokoládové kuličky. Bude to bonusové cukroví na tradičně prostřeném vánočním stole.
Čokoládové lanýže s koňakem a chilli
  • 300 g kvalitní čokolády (nejméně 70 % kakaa by měla mít)
  • 4 lžíce másla (toho nejopravdovějšího)
  • 3 dl smetany ke šlehání
  • 2 lžíce alkoholu (koňak, pepřová vodka, cokoli zajímavého)
  • čtvrt lžičky chilli (klidně víc)
  • kakaový prášek na obalení (vezměte to nejkvalitnější kakao)
Připravíme si vodní lázeň, tj. vezmeme jeden menší kastrolek, který posadíme do většího kastrolu, aby dosedl do vody, která se bude mírným varem vařit a nalámané kousky čokolády se smetanou a máslem se pomalu rozpustí. Metličkou rozšleháme do sametově hladkého krému a na samý závěr přidáme 2 lžíce alkoholu. Použila jsem jemný francouzský koňak Martell, ale sáhněte klidně po jiné lahvi vašeho oblíbeného alkoholu. K tomu čtvrt lžičky voňavého chilli koření. S koňakem ani s chilli nemusíte šetřit. Doporučuji dát trochu víc /měla jsem možnost již tento můj poměr otestovat a po zralé úvaze bych se rozhodla pro 3 lžíce koňaku a chilli půl lžičky. Takto připravenou čokoládovou směs nalijeme do ploché misky, kterou uložíme do mrazničky. Necháme ji tam tak dlouho, až čokoláda zatuhne. Stačilo na to 40 minut.
Z tuhé čokolády vykrajujeme lžičkou malé kousky, které prsty vytvarujeme do kuliček a obalujeme je v hořkém kvalitním kakau. Holandské nedá šanci na zklamání nikdy :-) Vykrajovací lžička se mi osvědčila ostrá kuchařská, se kterou to šlo jako po másle. Hotové čokoládové lanýžky klademe do malých papírových košíčků. Nemáte-li mrňavé košíčky, klidně dejte ty větší jako já. Stačí ovšem i malá krabička vyložená papírem a naskládejte tuto čokoládovou dobrotu třeba tam. Co je bezpodmínečně nutné? Uskladněte někde v chladu a hlídejte se! Toto cukroví je proklatě dobré a patří do kategorie "jen se po něm zapráší" :-) Není to fádní kousek čokoládové dobroty, můžete ho věnovat jako smyslný dárek někomu, kdo je vašemu srdci nejbližší. Myslím, že pochopí, co jste tím chtěli vyjádřit. Čokoláda je zakletý smyslný polibek.
Čokoláda je lepší než líbání! Rozpouštějící se čokoláda na jazyku vzbuzuje mnohem silnější reakci v mozku než při vášnivém líbání. Obsahuje fenyletylamin, který umí zvýšit hladinu endorfinu, tedy látky, která odpovídá za pocit štěstí. Za velké milovnice čokolády jsou označovány ženy, ale experimenty prokázaly, že naprosto stejné reakce mají i muži :-)

Jsou pralinky belgickým objevem?

V roce 1912 vytáhl belgický čokoládový svět eso - belgické pralinky. Skvělý nápad plnit čokoládové bonbony krémy, likéry či oříšky, dostal Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin. Jeho dědeček opustil v roce 1857 Švýcarsko a otevřel si v Bruselu obchod, v němž mimo jiné prodával sladkosti, lékořici a kousky čokolády. Se synem Frederikem se pak později zaměřili na výrobu čokolády. Tradičních receptur, které upřednostňují vysoký obsah kakaa a minimální množství cukru v čokoládě, se tato firma drží dodnes.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 jednorožec jednorožec | 18. prosince 2007 v 12:36 | Reagovat

*Čokoláda je lepší než líbání!*

Hmm, to je sice možné, ale líbání někdy vede k dalším aktivitám, při kterých se netloustne, ba naopak. Tuto vlastnost čokoláda nemá! :-)

Vážně nyní uvažuji, že oprubuji alespoň jeden z receptů zde uvedených, asi V.R.?  Třeba dojde i na lanýže -  ale nechtěl bych, aby nám tu pak návštěvy propadly nekontrolovatelnému nutkání pořádat nějaký vorgyje!

2 Šárka Šárka | E-mail | 18. prosince 2007 v 12:43 | Reagovat

jednorožec :-)

Taky bych nezaměňovala lanýže za líbání :-))) Myslím, že takový lanýž je inspirativní záležitost a kdo má inspiraci, tak se nevzdá ani líbání, protože afrodiziakální účinky čokolády zesílené inspirativní touhou mohou přejít k těm dalším aktivitám, o které bychom se neměli už ve vlastním zájmu připravovat :-) Všechno zde zmiňované je jedinečné!

Díky za inspirativní komentář ;-) V.R. vřele doporučuji *

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 18. prosince 2007 v 13:01 | Reagovat

Tak tohle je krása! :-D K tomu netřeba nic dodávat...

4 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 18. prosince 2007 v 13:13 | Reagovat

Mmmmmm! :) Mám pocit, že nějaké "vánoční" cukroví letos přeci jen spáchat zkusím! :)

5 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 18. prosince 2007 v 14:02 | Reagovat

Tohle je "wow" jako hrom:) Jednoducha priprava a dva pozadavky. Kvalitni vstupni suroviny a "srdce z cokolady" :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 18. prosince 2007 v 14:39 | Reagovat

Mánek - J.Č. - Ondrej :-)

Troufám si tvrdit, že toto je recept, který patří do mužských rukou !!! Za vznik božských pralinek a potažmo hříšné čokolády může taky muž.  A je to přesně ten recept, kde se pracuje se surovinami, se kterými to muži umějí správně roztočit.

Tělem tohoto receptu je čokoláda.

Srdcem je hřejivý alkohol.

Duší je koření.

S kořením to muži umějí nejlépe na světě! Pustila bych se do tohoto receptu. Je to přesně ten dárek, který dámu Vašeho srdce potěší :-)

P.S.

Zde je neklamný důkaz toho, že čokoláda zabírá na ženy i na muže :-) Hříšně dobrý božský vynález ...

7 Dv Dv | 18. prosince 2007 v 14:40 | Reagovat

Nedávno jsem zkoušela recept na čokoládovou pěnu, v níž se alkohol (dávala jsem konkrétně grand marnier) vrazil rovnou do rozpuštěné čokolády. Ta se obludně srazila a již nerozpustila, prakticky byla na vyhození.  Máslo  rozpuštěné v čokoládě tomuto jevu zabrání?

8 Shira313 Shira313 | E-mail | 18. prosince 2007 v 15:20 | Reagovat

Doma sa nám povaľuje 90% fair-trade čokoláda s chilli ...

Už asi tuší, aký osud ju čaká.

Včera som si vytlačila tip na lanýže od Zapálené kuchařky a dnes sa inšpirujem Vašimi fotkami.

Posledný víkend som strávila s Tiffany (viac v denníčku v labužníkovi), ale od zajtra mám voľno, takže v pohode doženiem resty :o))

Ako vegetariánka nemávam klasické štedrovečerné menu, bola by som vďačná za každý nápad. ;-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 0:11 | Reagovat

Dv: důležité na celém procesu je to, že se čokoláda, smetana a máslo rozpustí a ve vodní lázni vymíchá v kompaktní hladkou hmotu, což nevyžaduje žádné naše zvláštní úsilí. Když je takto připraveno, přidá se "přiměřené" množství alkoholu a v tomto případě i chilli. Zlehka promíchat a je hotovo. Opravdu se nesrazilo nic a dopadlo to tak, jak je vidět v té ploché nádobě, která se s obsahem horké čokolády (s alkoholem) šoupne do mrazničky.

Vidím možná 2 důvody, proč mohlo dojít k tomu sražení:

1) Kvalita čokolády! Měla by to být opravdu čokoláda s vysokým obsahem kakaa.

2) Množství alkoholu na danou gramáž čokolády

3) Máslo i smetana v tomto případě je opravdu důležitou součástí receptu.

Škoda čokolády a alkoholu, co? V každém případě podle tohoto receptu to funguje, tak bych to bez obav zkusila. Držím palce :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 0:18 | Reagovat

Shira313 :-)

Vegetariánské štědrovečerní menu bych viděla docela pozitivně. Já osobně bych zůstala u lehké verse bramborového salátu a k tomu bych si dala "Portobello steak" - velký žampiónový steak. Zvolit zda ho obalit a osmažit nebo jen ogrilovat? V případě obaleného a osmaženého se to bude podobat klasické štědrovečerní večeři. To je jen má rychlá úvaha. Dalo by se vymyslet i něco zajímavějšího a poskládat celé slavnostní menu :-) Zůstala bych u české tradice: bramborový salát a něco chutného k tomu. Versí na zdravý bramborový salát je celkem dost.

Přeji příjemné předvánoční volno a ať se čokoládové lanýžky povedou :-)

11 Mánek Mánek | E-mail | Web | 19. prosince 2007 v 7:22 | Reagovat

Tak jsem včera stál jako tvrdé Y v obchodě před regálem s čokoládou a měl škubání... Ale řekl jsem si NE! Až dojedeš domů, tak PAK! To si umím hezky poručit, co? :-D

12 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 10:38 | Reagovat

Mánek :-)

Poručit si umím taky, ale ... často se nerespektuji a už vůbec nikdy se neumím za své hříchy potrestat :-D

13 Janina Janina | 19. prosince 2007 v 11:54 | Reagovat

no jdu se dneska mrknout po té kvalitní čokoládě, ale to už bude 6 druhů, na mě až až :))) zatím nejlíp dopadlo domácí Toffife :)), ale když  vidím tohle, nedá se svítit, jsem prostě zvědavá na tu chuť chilli s čokoládou....

14 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 12:02 | Reagovat

Janina :-) to nemůže dopadnou jinak, než dobře :-) A kdyby náhodou ne, tak snaha se cení taky *

15 Pivli Pivli | E-mail | 19. prosince 2007 v 12:18 | Reagovat

Tedy to je nádhera! Mám cukaturu se do toho pustit taky. Ač jsem se zařekla, že další cukroví už nedělám, protože šestnáct druhů stačí! Ale tohle... Asi jo...:))))

Ach...

16 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 12:38 | Reagovat

Pivli :-) 16 druhů? ... tak to se malinko stydím :-) ... teprve pracuji na 7mém druhu a hodlám s tím už vážně končit. Možná se propracuji k číslu 9, ale nad 10 se při nejlepší vůli nedostanu :-))) Smekám před tebou!

17 donsky kozak donsky kozak | Web | 19. prosince 2007 v 13:49 | Reagovat

Chilli neprosadím u přítelkyně...

18 Janina Janina | 19. prosince 2007 v 13:53 | Reagovat

donsky kozak: tak jí to neříkej :))) když tak až PO TOM :)))))

19 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 14:43 | Reagovat

donsky kozak :-)

Chilli neprosadím u přítelkyně, ...

Tak možná něco peprnějšího? Růžový pepř nebo něco úplně jiného :-)

..............

Chilli ve spojení s čokoládou není to chilli, které si představujeme. Chilli v čokoládě získá rozpustilou noblesu a kupodivu nebude dominantní. Na chuti je moc příjemné, řekla bych, že dojem bude netušený. Ze všeho nejvíc záleží na kvalitě čokolády. Chilli jenom pomůže vyvolat nezapomenutelný dojem. Já bych se toho nebála :-)

20 pivli pivli | E-mail | 19. prosince 2007 v 22:16 | Reagovat

Šárka: on to není takový problém.:)))

Když už mám "roztopit pod kotlem", tak raději ve velkém. Jeden večer zadělám tak 3-4 těsta, další večer je zpracuju.

Ale ty Tvé lanýže vydají za pět druhů, takže stud není na místě!

Musím souhlasit, že kombinace chilli a čokoláda je skvostná, kupuji ji často, skutečně je to noblesní a delikátní chuť. Ovšem růžový pepř...geniální!!!:)))

Hm, teď si uvědomuji, že jsem opomenula  sedmnáctý druh cukroví...psí sušenky ve tvaru kostí. :))))

21 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 0:10 | Reagovat

pivli :-)

Gratuluji k 17 !!! Zrovna tvořím vosí hnízda, protože nejmladší člen mé rodiny by bez nich neměl vánoce :-) A měla bych  sebrat síly a vytvořit psí sušenky, protože o letošních vánocích u nás bude 12 psích tlapek. Říkáš to moc správně: když už roztopit pod kotlem, tak ať to za to stojí! Do pondělka ještě něco stihnu :-) Nakládaný růžový pepř čeká na svou chvíli, až ho utopím v horké čokoládě a stane se letošním hitem vánoc, tedy neskutečně dobrými lanýži a bude konkurovat těm s podmanivou chutí chilli :-) Ještě nějakou chvíli si s tím cukrovím budu hrát :-) Jdeš mi dobrým příkladem!

22 pivli pivli | E-mail | 20. prosince 2007 v 0:45 | Reagovat

:)))))

No a já jsem se definitivně rozhodla, že do lanýžů půjdu. Udělám je o víkendu! Sice nesu zítra(vlastně už dnes) cukroví do práce na košt, tak lanýže neokusí, ale to nevadí. Stejně se o ně doma asi poperem.

Ještě upeču štolu(dělám tvarohovou, neskutečně dobrý recept, nemusí se nechávat odležet) a tím bych myslím pro letošek s pečením skončila. :))) Maximálně nějakou tu mňamku na Silvestra.

Jejda, budete mít doma 12 psích tlapek? To je pěkné. U nás bude max. osmero. Ale sušenky jsou pro dvanáctery tlapky. Tedy spíš tlapičky. :) 3x yorkshire. Ale nejsou to žádní rozklepaní a uňafaní vzteklouni, ale správní pejsci.

Tož ať se dílo zadaří, přeji všem doboru noc, případně dobré ráno.

Auau, za chvíli vstávám do práce! Naštěstí naposledy až do 28.12.

Svátky si letos vychutnám.

23 Janina Janina | 20. prosince 2007 v 9:38 | Reagovat

růžový pepř? To exitistuje? ježkovy, čeho já se tady ještě nenaděju, to jsem opravdu takovej gurmánskej analfabet? :))))

24 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 11:21 | Reagovat

pivli :-) Tvarohovou štólu taky musím pochválit. Jeden funkční recept v archivu mám a je to dietnější počin - což se cení dvojnásob :-) Psí tlapky jsou nesourodá partička psích slečinek, bráno od té nejvyšší ... 1x anglický greyhound, 1x jurský laufhund, 1x tibetský teriér ... doufám jen, že se nám tady nepoštěkají :-) Smůlu má jen náš kocour, neboť ten bude muset díky této mimořádné situaci emigrovat.

Tak pivli :-) ... šťastné a veselé svátky vánoční a hodně splněných přáníček. Vánoce jsou svátky klidu, tak nasávat atmosféru a nenechat se stresovat. Jak správně říkáš, svátky je třeba si "vychutnat" ! Taky se o to pokusím, ale zatím to nevidím moc růžově.

25 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 11:24 | Reagovat

Janina :-)

Růžový pepř a růžová (himalájská) sůl :-) Gurmánům žádná lahůdka nezůstane utajena. Foodblogy jsou od toho, aby si člověk doplnil vzdělání :-) I když ... žít se bez růžového pepře dá :-)

26 Janina Janina | 20. prosince 2007 v 11:33 | Reagovat

Šárka: přeji předem krásné Vánoce a mnoho úspěchu nejen v kuchyni :)) snad se mi poštěstí koupit na příští Vánoce dárky v podobě Tvojí knížky......

PS: u Vás bych chtěla být u štědrovečerní večeře :))) to budou určitě zas nějaký delikatesy :))

27 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 15:23 | Reagovat

Janina :-)  

Taky přeji krásné Vánoce a mnoho úsoěchu ve všem a všude! Ty milé provokace s "mojí knížkou" nakonec vezmu vážně :-)

P.S: štědrovečerní večeře u nás bude hodně klasická, tak delikatesky na ten hlavní večer nechystám. Ovšem mám nachystaných hodně receptových delikatesek na blog, které jsem navařila a nebyl čas to ještě zpracovat :-) Zdravím a přeji krásné svátky *

28 lida lida | E-mail | 20. prosince 2007 v 17:46 | Reagovat

výborný,, jako alkohol by stačila whisky?? myslim že tu tata tady má?? ..ale nevim četla jsem že se moc neprojeví v cukroví ....

29 Janina Janina | 20. prosince 2007 v 20:09 | Reagovat

tak patlám kuličky, ale asi to půjdu dělat do zimy na zahradu, protože  mi to v ruce strašně rychle roztává :))) asi my chybí pár let praxe :))

30 jednorožec jednorožec | 20. prosince 2007 v 20:32 | Reagovat

Tak jsem roztavil v bain-marie tři tabulky, dal nejmíň půl lžičky chilli (my jsme tu trénovaní z indických vyvařoven) a zalil armagnacem.

Nyní se to chladí.  Už nyní zdá se to být úspěch - olizování nádobí!

Absolvoval jsem kvůli některým chybějícím přísadám výlet do Tesca. Vyřvávaly tam nějaké přiblblé "vánoční" písně z drnčivě plechového reprodukčního systému. Brrr, hrůza. Ale získal jsem tam individuální malé papírové košíčky, heč!  Stovka za 65 pencí, asi 25 korun.

Tavení čokolády mě připomnělo studentská léta, kdy jsme to dělávali za účelem přimíchání jiné zeleniny, než chilli. Ale to už bych na sebe moc prozrazoval... :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 20:51 | Reagovat

lida :-)

Určitě kapka whisk(e)y by důstojně koňak zastoupila :-) Osobně ji používám občas do sladkých krémů a též je výborná do omáček. Chce to zkusit, ale s mírou! Zdravím *

32 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 20:53 | Reagovat

Janina :-)

Teplo tomu nepřeje, ale já jsem použila kulatou ostrou vydlabávací lžičku, tak se kuličky dělaly téměř bez mé zvláštní pomoci. Potom s nimi hup do kakaa a vylouply se v celé své kráse :-)

33 Šárka Šárka | E-mail | 20. prosince 2007 v 21:02 | Reagovat

Jednorožec :-)

Naprosto přesně se pozná precizní mužský přístup :-) Než se do díla pustí, tak si vše do detailu připraví. Bravo za odpovídající velikost papírového košíčku :-) To musí být lákavá krása už od pohledu. A navíc ta pravá nefalšovaná atmosféra předvánočního Tesca ... i to k tomu převánočnímu shonu naprosto báječně patří. Čeká to na mě zítra! Dnes jsem si vyrazila do kina na trochu podvečerní uklidňující romantiky. Sešlo se nás tam jenom 8 - tedy dostatečný počet na to, aby se promítač ještě obtěžoval :-)

Vrátit se do studentských let při vzpomínkách, které vyvolala tak ušlechtilá činnost, kterou tavení čokolády bezpochyby je, je taky pocit k nezaplacení :-) Jdu tajně sníst jeden lanýž. Když čtu tento komentář, dostala jsem chuť ;-)

34 jednorožec jednorožec | 21. prosince 2007 v 0:18 | Reagovat

Apropos jméno čokoládový lanýž: Mám tu Truffe Blanche olej. Nepoužil jsem to, ale bylo by to namístě? Místo másla, či jeho části??

To Tesco vám, Šárko, nezávidím. Toho řevu! My goodness!

Můj osobní názor je, že supermarkety, s jejich masivní tržbou v tuto roční dobu, by měly "pustit chlup" a zaměstnat živé muzikanty a zpěváky koled, aby akusticky (tj šíleně nezesíleně) příjemně obveselovali návštěvníky.  

Ty imbecilní americké odrhovačky pouštěné na plné koule (zaoblení lanýži nechť prominou) mě fakt šly na nervy.

35 Janina Janina | 21. prosince 2007 v 11:28 | Reagovat

tak kuličky se povedly, jsou dokonale kulaté (sice trochu na úkor materiálu, ale já jsem perfektcionista)a krásně heboučké, taky mě strašně baví , jak zůstane na konci v puse to pálení chilli, kdybych nevěděla ale, že to chilli je, tak bych si myslela , že to je jen ta čokoláda...tak děkuji za recept a pádím, ať tady furt neotravuju se svýma nadšenýma chilli výlevama......

36 tereza tereza | 22. prosince 2007 v 7:42 | Reagovat

v obchodě jsem viděla hořkou čokoládu(70%) s příchutí čili! Prý je ostrá .. možná by nebla špatná do lanyžů:)

37 Šárka Šárka | E-mail | 22. prosince 2007 v 13:30 | Reagovat

Jednorožec: olej do čokolády nebude tím nejlepším, neboť by ztratila svou schopnost ztuhnout.

Živá muzika v supermarketech by udělala příjemnou atmosféru. V mrazivém počasí před supermarketem jsem uslyšela hrát muziku z Peru a tak jsem se alespoň tímto trochu uklidnila a dostala se do lepší nálady :-) Tuhle muziku prostě miluji - i když to nebyly vánoční koledy, přišlo mi to vhod. Snad ty svátky přežijeme a dokážeme si vytvořit v té silné komerčně podpořené atmosféře tu svou domácí pohodovou :-)

38 Šárka Šárka | E-mail | 22. prosince 2007 v 13:31 | Reagovat

Janina :-) Tak prima svátky s chutí chilli na jazyku :-) Ať nám čokoláda rozpaluje smysly, když budeme potřebovat fyzickou podporu. Vánoce jsou tradičně nápor na naší nervovou soustavu. Šťastné a veselé!

39 Šárka Šárka | E-mail | 22. prosince 2007 v 13:33 | Reagovat

tereza :-) taková čokoláda je dobrá sama o sobě! Do receptu na lanýže by se hodila taky, ale raději bych se do ní pustila tak, jak je. Pěkně kostičku po kostičce. Slast nemusí být nutně kulatá - může být i hranatá :-)

40 jednorožec jednorožec | 22. prosince 2007 v 14:55 | Reagovat

Šárko, díky za poznámku o oleji. Jsem já to trdlo! Nyní mě dochází, že podobnost s lanýži není chuťová, ale čistě a pouze visuální!

Lanýže se povedly. Namíchal jsem to já, uhnětla to, hezky, paní Jednorožcová.  Obrázek je možno spatřit zde:

http://i4.tinypic.com/8a2r9mb.jpg

41 Šárka Šárka | E-mail | 23. prosince 2007 v 0:03 | Reagovat

jednorožec :-) Lanýže od Jednorožců jsou namíchané a uhnětené jak z Confiserie et Chocolaterie! Ty mé se s nimi nemohou rovnat :-) Prťavé barevné košíčky čokoládovým bonbónům s kakaovým kožíškem padnou jako ulité. Přeji báječné čokoládové pochutnání.

42 jednorožec jednorožec | 23. prosince 2007 v 1:45 | Reagovat

Merci beaucoup.

Mít dobrou, důvěryhodnou a inspirativní učitelku je velká pomoc!

Ozvaly se zde již hlasy, že by byla vítána vaše kuchařská kniha. Připojuji se, a přidávám ještě jedno přání: Dejte vědět, budete-li kdy pořádat kursy vaření. Přibral bych u nich asi nějaké to deko, ne-li kilo, ale jsem přesvědčen, že by to stálo za to.

Best wishes!

43 Liška Liška | 23. prosince 2007 v 8:17 | Reagovat

Tak jsem také neodolala, včera se celá upatlala od čokolády a teda je to opravdu návykové - zobat chodí i manžel a to jinak je jeho představa čokolády to bílé sladké nic. Použila jsem 85% Lind, 1/2 lžičky chilli a 3 lžíce Grand Marnier a kvůli manželovi trošičku surového třtinového cukru - on v tom teda není vůbec znát, ale psychologicky to funguje - obaleno ve fair trade kakau z Madagaskaru a úhledně narovnáno do pidikošíčků po jednom (zakoupeno v Makru speciálně pro tuto příležitost).

Přeji všem krásné Vánoce a také se připojuji k lobování za kuchařku u paní Šárky - určitě nás je hodně, co Vás pravidelně čteme a moc se neobjevujeme v komentářích, ale to neznamená, že Vám nefandíme.

44 Šárka Šárka | E-mail | 24. prosince 2007 v 8:39 | Reagovat

jednorožec :-)

Myslím, že tím nejlepším na mém blogu jsou milé komentáře od těch, kteří vlastně mou "pomyslnou kuchařskou školu" nepotřebují, ale přesto je sem přivádí láska k vaření a dobrému jídlu. Sama se zde mnoho dozvím a tak si myslím, že jako celek jsme tu dobrý team. Děkuji za kompliment!

45 Šárka Šárka | E-mail | 24. prosince 2007 v 8:43 | Reagovat

Liška :-)

To je moc hezké přání  za které děkuji. Pokusím se i v novém roce něco zajímavého vytvořit, aby byl zase důvod proč přijít zas. Díky za milou a vydatnou podporu. Co se týká samotných lanýžů: u nás jsou v ohrožení a již jich mnoho nezbývá :-)

46 pivli pivli | E-mail | 24. prosince 2007 v 23:50 | Reagovat

24: Také přeji krásné svátky, hlavně zdraví, pohodu, klid a spoustu radosti!

Od báječných chilli lanýžů zdraví Pivli. :)))

40: Nádhera! Výstavní kousky, radost pohledět! :)))))

47 Šárka Šárka | E-mail | 25. prosince 2007 v 10:02 | Reagovat

pivli :-) krásné svátky i tobě !!! Po lanýžích se zaprášilo a už si o nich jenom sním. Kolem domácí váhy chodím raději velkým obloukem :-)

48 Shira313 Shira313 | E-mail | 27. prosince 2007 v 16:20 | Reagovat

Pralinky mali úžasný úspech :o)

Zistila som, že ak chcem pekné guľky, treba ísť von a studenými rukami ich vygúľať. Obaľovanie v kakau už bolo potom hračkou. Polovicu som obliala rozpustenou bielou čokoládou a ozdobila striebornými cukrovými guličkami. Každého ohromili plnou chuťou a chilli zaihralo na jazyku - ozaj sa hodí prirovnanie k vášnivému ohnivému bozku. Chystám sa na predsilvestrovskú reprízu, ale iba za predpokladu, že dorazíme všetky ostatné vianočné cukrovinky (mamka a sestra nás dobre zásobili a tak to nebude ľahká úloha).

49 jednorožec jednorožec | 28. prosince 2007 v 2:26 | Reagovat

*studenými rukami ich vygúľať*

Občas úmyslně velmi studené ženské/dívčí ruce, v kombinaci spolu s jinak vřelým vztahem a nápaditostí, prý dovedou leckterému muži přímo učarovat.

(Povídali si vrabci na střeše).

50 Šárka Šárka | E-mail | 28. prosince 2007 v 19:32 | Reagovat

Shira313 :-)

Vášnivý ohnivý polibek s chutí chilli :-) Příští rok je přejmenuji! Rozhodně se dostaly na první příčku vánočního cukroví i u nás. Řekla bych, že vanilkové rohlíčky se s nimi o svou první pozici surově perou. Faktem zůstává, že lanýžky nejsou a rohlíčků ještě trochu zbylo.

51 Šárka Šárka | E-mail | 28. prosince 2007 v 19:52 | Reagovat

jednorožec :-)

Úmysly mohou být velmi rafinované. Čokoláda je ďábelský vynález, tak není divu, že i ony čokoládové lanýže podněcují fantazii :-) Ledové ruce dokáží rozpalovat i proti všem fyzikálním zákonům naprosto spolehlivě :-)

Další recept bude trochu na "zahřátí". Bohužel mé dobré úmysly zase kazí tento blog, který mi nedává šanci vniknout do mé administrace :-(

52 Madla Madla | E-mail | 26. listopadu 2008 v 17:58 | Reagovat

Ach bože, jen z toho receptu mám chuťový orgasmus. :-)

tak toto musím na letošní Vánoce zkusit.  jako novomanželka budu mít s vánočním cukrovím premiéru, tak mi držte pěsti, ať se zadaří. Ale lákavé to je hříšně ...

Ach...

53 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 27. listopadu 2008 v 10:27 | Reagovat

52 - Madla :-)

Tak to bude držet palce :-) Radila bych nesázet na kvantitu, ale na kvalitu!

To je krásné mít přes sebou své první novomanželské vánoce. Ať jsou nádherné a je pořád na co vzpomínat ;-)

54 Bali Bali | Web | 2. března 2009 v 11:11 | Reagovat

Šárko, jsou boží. Jedla jsem je celý víkend ;-)

55 Helli Helli | 2. března 2009 v 11:17 | Reagovat

Šárko, akorát se po cestě vlivem otřesů dopravních prostředků poněkud zdeformovaly, přestože jsem si myslela, že jsou bezpečně uložené v košíčkách a naskládané tak natěsno, že jim nic nehrozí. Opak byl pravdou. :-( Z kuliček se staly krychličky a vícehrany, jak se tak v báglu setřásly k jedné straně. Bali ale kupodivu chutnaly i tak. :-)))

Příště je budu muset nést opatrně v ruce.

56 Bali Bali | Web | 2. března 2009 v 14:29 | Reagovat

Ano, deformace byla vytvořena stavem našich silnic :- )))

Ale naštěstí na tvaru nezáleží ;-)

57 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 2. března 2009 v 16:05 | Reagovat

54 - Bali & 55 - Helli :-)

Koukám, že jste měly opravdové nebe na jazyku :-) Tyhle lanýžky jsou mé oblíbené, hned bych si dala s vámi. Natlučení po cestě jim určitě nic z půvabů neubralo. Zkoušela jsem je i s růžovým pepřem a je to taky ohromná lahůdka. Jsem ráda, že jste si tak prima labužnicky užily! :-)

58 Helli Helli | 2. března 2009 v 19:18 | Reagovat

(57) Šárka:

Naše už jsou taky oblíbené. Chilli papričky jsem měla mleté, ale měly v sobě hrubé kousky a semtam semínko. Semínka jsem vytřídila jako holoubek od Popelky, hrubší kousky pěkně posekala nožem. Příště vyzkouším ten růžový pepř. Bali, těš se!!! :-)))

59 Iveta Iveta | E-mail | 14. prosince 2009 v 12:57 | Reagovat

Ráda bych se zeptala, zda je možné použít místo koňaku Whisky, nic jiného doma nemám a nechce se mi kvůli 3 lžičkám pořizovat celou flašku. :-)

60 iveta iveta | E-mail | 15. prosince 2009 v 14:18 | Reagovat

Tak sjme právě dodělala lanýže, nakonec jsme pořídila i koňak. :-)

http://karive.galerie.cz/#57599628
http://karive.galerie.cz/#57599631

Synovi moc chutnají :-)

61 DolceVita DolceVita | Web | 17. prosince 2009 v 14:16 | Reagovat

[60]: iveta:

Naprosto se tu rozplývám nad tou nádherou, kterou jsem viděla ve tvé fotogalerii. Tvé lanýže jsou prostě úchvatnéééé !!! Strašně jim to na stříbrném podnosu v mrňavých papírových košíčkách sluší. Hned bych si dala :-)

Omlouvám se, že jsem nestačila zareagovat na otázku ohledně alkoholu :-( Koňak nebo whisky = královské nápoje / záměna rozhodně dobrý výsledek neovlivní.

62 Pítra Pítra | 12. října 2010 v 11:47 | Reagovat

[52]: YES! Úplně jste to vystihla!

63 rolex fake rolex fake | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:28 | Reagovat

Q. What kind of key opens the door on Thanksgiving?
http://www.writewatches.com/

64 wedding gown dress wedding gown dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:31 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.threedress.com/

65 ball gowns prom dresses uk ball gowns prom dresses uk | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:36 | Reagovat

Q. Why don't you see giraffes in elementary school?

66 Petra Petra | E-mail | 23. prosince 2012 v 15:58 | Reagovat

Výborný recept, povedlo se!

67 christian louboutin on sale christian louboutin on sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:45 | Reagovat

It exclusively your opinion.
http://www.shoesfloor.com/

68 v-neck wedding dresses v-neck wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:30 | Reagovat

Ive been visiting your blog for a while now and I always find a gem in your new posts. Thanks for sharing.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-ball-gown-wedding-dresses.html

69 beach wedding dresses 2013 beach wedding dresses 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:05 | Reagovat
70 SuperChilli.cz SuperChilli.cz | Web | 29. listopadu 2016 v 13:20 | Reagovat

A co vyzkoušet nejpálivější chilli na světě? http://www.superchilli.cz/produkt/carolina-reaper-cel-suen-10g-41458/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama