Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Brusinková omáčka

3. prosince 2007 v 23:19 | Šárka |  Omáčky
Bez brusinek se naše slavná svíčková omáčka neobejde. Ale z brusinek samotných se dá připravit chutná omáčka, bez které se zase neobejde pečené drůbeží maso nebo teplá šunka. To nemluvím o rozmanitých paštikách. Brusinková omáčka je nevšední záležitost. Čerstvé plody brusinek nasypané v talíři vypadají jako rubínové korálky a nic se jim nevyrovná.

Stará indiánská legenda vypráví o brusinkách jako o daru Velkého ducha. Kytičku brusinek prý přinesla z nebes v zobáku holubice a upustila ji ve vřesovištích na severovýchodním pobřeží Severní Ameriky. Indiáni z oblasti Cape Cod dali červeným bobulím podle jejich nahořklé chuti jméno Ibimi, "hořké bobule". O stovky let později se od indiánů dozvěděli o brusinkách nově příchozí Evropané. V angličtině dostalo nové ovoce název podle růžových květů, které osadníkům připomínaly hlavy ptáků jeřábů - crane. Původní crane berry si později zjednodušili na cranberry.


Indiáni znali velkou léčivou sílu brusinek a používali je na obklady při léčení ran způsobených jedovatými šípy. Červenou barvu plodů používali k barvení koberců a přikrývek. Některé kmeny vyráběly z brusinek trvanlivé sušené masové placky "pemmican". Rozmačkané brusinky smíchaly s masem a tukem a sušily je na slunci. Samotné sušené brusinky se přislazovaly javorovým sirupem. V sedmnáctém století se brusinky začaly objevovat jako doplněk k masu. Námořníci znali jejich značný obsah vitamínu C, proto je používali k prevenci proti kurdějím.



BRUSINKOVÁ OMÁČKA
  • 350 g čerstvých velkých plodů brusinky
  • 200 g cukru (nebo javorového sirupu)
  • 0,25 l vody
Vezmeme hlubší pánev a ve vodě rozpustíme cukr. Přivedeme k varu a vsypeme omyté brusinky. Přivedeme znovu k varu a počkáme, až popraskají slupky na brusinkách (na to potřebujeme jen pár minut). Snížíme teplotu a mírným varem za občasného míchání povaříme cca 10 minut. Omáčka je hotová. Podáváme ji teplou či studenou s pečenou krůtou nebo jinou drůbeží, šunkou, paštikou. Můžeme použít též jako ozdobu dortu nebo jiných zákusků. Takto připravené brusinky mají velmi pikantní chuť.



Lékařské výzkumy potvrdily, že brusinky jsou pro medicínu učiněný poklad. Největším přínosem pro zdraví jsou brusinky čerstvé a sušené. V těsném závěsu za nimi je brusinková zavařenina a pak s velkým odstupem brusinková šťáva. Rostou na severní polokouli, v mírném a arktickém pásmu.

Ve Francii v Alsasku z nich vyrábí nápoj, přidávají je též jako doplněk k nejlepším francouzským zvěřinovým paštikám. Ke všem zvěřinovým pečínkám se hodí báječně a chuť masa pikantně doplní brusinková zavařenina. Na našem trhu seženeme krom brusinkové zavařeniny též džus z brusinek, brusinkový křen, sušené brusinkové bobule. Nejoblíbenější jsou jako zavařenina a to v různých koutech naší planety. Seveřané brusinky pěstují, sklízejí, milují. Lesy se tam brusinkami pod nohama červenají a mnohá slavnostní jídla si tam bez brusinkového doprovodu představit neumějí. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny benzoové se brusinková zavařenina nekazí, což ocení ti, kteří si ji připravují podle svého domácího receptu.

Rozhodně to není všechno, co můžeme s brusinkami podnikat. Věnuji jim další článek i s chutným receptem. Brusinky si to zaslouží. Já na ně osobně moc trpím :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | E-mail | 4. prosince 2007 v 8:05 | Reagovat

Milá Šárko,

Tvoje stránky začínají být silně návykové (něco jako rilette od Bali( :-)))

Brusinky mají obrovské antibakteriální účinky, hlavně v tomto chladném období jsou výborné i jako prevence.

Co říci dále? Jen, že máš zase nádherné fotky a povídání. Nezbývá mi, než se těšit, že tento receptík je takovým malým "oslím můstkem" k receptu na nějakou Tvou úžasnou paštiku.

Díky

P.

:-)

2 Bali Bali | Web | 4. prosince 2007 v 8:05 | Reagovat

jééé, Šárko, kdes vzala ty krásné brusinky? Maruška šla do lesa pro ...?

Brusinky mám doma vždy ve špajzu. Jak zavařené, tak i sušené. Miluji brusinkovou šťávu, ale v našem okolí mají jen s málo % brusinek. To nechci.

Brusinky vždy používáme ke zvěřině, kachním prsům a k paštikám, nejen těm zvěřinovým. Hodí se i k jiným. Aspoň já to miluju ;-)

V naší Mořské (nejen) kuchařce máme recept na supr brusinkový dort. Ten je fakt vynikající.

3 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 9:06 | Reagovat

Papaja :-)

Jako rilette od Bali :-))) To je vážně hezké přirovnání s takovou dobrotou. Brusinky mají mnoho trumfů v rukávu a ty jejich antibakteriální schopnosti jsou jedním z nich. Původně jsem tu takové informace měla, ale přeci jenom ten článek byl díky tomu poněkud delší. V každém případě se do tohoto zimního období hodí, protože jsou chutnou zásobárnou vitamínu C. Díky za komentář a na nějakou tu paštiku snad taky někdy dojde :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 9:16 | Reagovat

Bali :-)

Když jsem potkala tyto čerstvé brusinky, nemohla jsem jednoduše odolat a musela přehodnotit své plány v kuchyni :-) Krocana jsem kvůli nim nesháněla, ale zachránila to šunka od kosti a hned byla přijatelná příloha. Brusinky naložené mám doma opravdu vždy, ale k čerstvým brusinkám se vždy nedostanu. Podle tohoto jednoduchého receptu byla brusinková omáčka opravdu dobrá a nebylo potřeba ji ničím dochucovat, přikyselovat atd. Na váš brusinkový dort jsem zvědavá! Mám taky jeden parádní recept a je to jeden z dortů, který sem tam peču chlápkům, které mám nejraději :-) Má takový alkoholový šmrnc a s brusinkami, neslazenou šlehačkou a hoblinkami hořké čokolády vyloženě uspokojí ty těžko uspokojitelné mužské chutě :-) Příští můj recept se taky bez brusinek neobejde, tak jsem zvědavá, zda si najde taky nějaký ten fan club :-) Brusinky jsou moje láska.

5 Shira313 Shira313 | E-mail | 4. prosince 2007 v 9:27 | Reagovat

Ďakujem za zaujímavý príbeh a výborný tip použiť na osladenie javorový sirup. Skvelou kombináciou je aj brusnicová omáčka uvarená s hruškami, klinčekmi a škoricou - aj keď to sa už približuje brusnicovému kompótu. Brusnicovú omáčku by som chcela vrelo odporúčať k teplým syrovým jedlám ako cammembert či hermelín obalovaný v orechovej strúhanke. Na studeno sa podľa mňa úžasne dopĺňa s mäkkým plesnivým syrom s modrou plesňou uprostred (bleudino, amoroso či vltavín). To aby ani vegetariáni neprišli skrátka. :-)

6 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 4. prosince 2007 v 9:47 | Reagovat

Brusinky, ajta krajta! :) Vypadá to jednoduše a přitom tak lákavě... teď ještě sehnat čerstvé brusinky :o)

7 Jindra Jindra | E-mail | 4. prosince 2007 v 9:50 | Reagovat

Je to nádhera a úplně si představuju tu chuť, jen ty čerstvé brusinky mi chybí. Ale zásobu sušených mám. Zdraví. J.

8 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 12:37 | Reagovat

J.Č. :-)

Byla jsem překvapená, když jsem objevila hromadu čerstvých brusinek v Kauflandu. Myslím, že to nebude tak nemožné, protože když už jsou k mání u nás na malém městě, tak to je co říct :-) Nakonec ty konzervované taky nemají chybu!

Je období zvěřinových jídel a bez brusinek to není ono :o)

9 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 12:39 | Reagovat

Jindra :-)

Sušené jsou taky báječné. Chystám s nimi experiment při vánočním pečení. Tak uvidíme, co z toho vyjde :o) Díky a zdravím, Š.

10 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 12:41 | Reagovat

Shira313 :-)

Slazení javorovým sirupem ja prastarý přírodní způsob, jak s brusinkami naložit. Je vidět, že Indiáni měli přírodu dokonale přečtenou a dokázali najít vhodná spojení chutí. Brusinková omáčka a sýry, to je opravdu vděčná kombinace a před časem jsem takový jeden receptový tip zveřejnila právě zde:

http://dolcevita.blog.cz/0702/camembert-s-ananasem-a-brusinkami

A můžu ti říct, že právě v ořechovém obalu to bylo jedno z vegetariánských jídel na našem jídelníčku, které ovšem bylo oblíbené i mezi nevegetariány :-) Díky za připomenutí!

11 Papaja Papaja | E-mail | 4. prosince 2007 v 13:32 | Reagovat

Čerstvé brusinky jsem nedávno viděla v Globusu na Zličíně v oddělení zeleniny. Také se na ně asi podívám... :-)))

P.

:-)

12 olu olu | 4. prosince 2007 v 15:27 | Reagovat

Když jsem brusinky naposledy viděla čerstvé, tak v srpnu na túře v Jeseníkách a to zas nebyly zralé :-(  ale jestli je prodávají v Kauflandu, hodilo by se je sehnat... Mohu se zeptat za jakou cenu přibližně byly?

13 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 15:52 | Reagovat

olu:

Tyto velkoplodé brusinky (zvané "klikva") byly v sáčku po 350 g za 57,-- Kč. Snad si to pamatuji dobře :-)

14 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 4. prosince 2007 v 16:17 | Reagovat

Brusinková zavařenina mi moc chutná i jako přídavek k tmavému chlebu s máslem. A brusinkový kompot jen tak na mlsání, má koncentrovaně sladko-kyselo-hořkou chuť. U nás doma jsme totiž všichni silně pažraví, takže suroviny často zmizí z ledničky ještě před jejich opracováním.

15 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 16:25 | Reagovat

Major Milčák :-)

Brusinky mají jenom jednu chybu :-) Jsou totiž prudce poživatelné :-) Když není doma kus masa, šunky či paštiky, hodí se i na ten obyčejný chleba a dokáží uspokojit. Můžou se mlsat opravdu pořád. To je to jediné, co jim vyčítám. Tu neskonalou svůdnost chuti a nepřeberné kombinační možnosti.

16 Martin Martin | 4. prosince 2007 v 17:12 | Reagovat

Neni na brusinky trochu pozde? Sklizen probehla a zavareniny uz jsou hotove...

No neva stejne jsou dobre a susene mam rad taky

17 Lásková Lásková | E-mail | 4. prosince 2007 v 17:34 | Reagovat

Také se řadím k milovníkům brusinek, naposledy o minulém víkendu, k božské svíčkové....

Měla bych prosbičku, nebyly by nějaké receptíky z jedlých kaštanů nebo s jedlými kaštany? Zatím jsem v kuchařkách neobjevila nic, co by mne zaujalo.

Jinak díky za skvělé recepty, usilovně "opisuji" a vařím.

18 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 19:31 | Reagovat

Martin :-)

Domnívám se, že čas brusinek byl právě na den "Díkůvzdání", což bylo nedávno. Tento článek byl čerstvý, tj. s použitím čerstvých brusinek, zakoupených ve zdejší obchodní síti. Myslím, že na brusinky není nikdy pozdě :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 19:36 | Reagovat

Lásková :-)

Přiznám se, že krom pečených kaštanů na ulici si na nich nepochutnávám. Skvělé jsou do nádivek, ale mají i využití v cukrařině. Kamarádka ze Švýcarska má domácí specialitu, a to dušené červené zelí s vínem a kaštany. S pečenými kachními prsíčky je to učiněná senzace. Opatřím recept a můžeme zkoušet, zda jsou ta slova chvály pravdivá :-) Díky za komentář a zdravím.

20 Bali Bali | Web | 4. prosince 2007 v 19:44 | Reagovat

my pečeme kaštany v krbu, nebo je povaříme ve slané vodě a jíme jen tak nebo je zamrazíme.Často je používáme do nádivek a přílohu k masu, výborné ke kachnímu i zvěřině.

21 Papaja Papaja | E-mail | 5. prosince 2007 v 9:13 | Reagovat

Brusinky čerstvé - včera Interspar: 340 g / 69,- Kč.

P.

:-)

22 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 9:23 | Reagovat

Papaja :-) díky za průzkum trhu :-)

23 Bali Bali | Web | 5. prosince 2007 v 12:04 | Reagovat

Brusinky žádné- dnes Tesco Cheb

Ale měli čerstvé lístky mladého špenátu, který rychle proběhnu po pánvičce na másle, polehounku česneku, drceného pepře a creme fraiche. K tomu jehněčí kotletky na grilu pečené do růžova a domácí hranolky smažené v sádle ;-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 5. prosince 2007 v 12:16 | Reagovat

Bali :-) všude se to těmi brusinkami nečervená, ale i tak bych nezoufala a koukla se po nich i jinde :-)

25 Bali Bali | Web | 5. prosince 2007 v 14:19 | Reagovat

však já je tak nutně nepotřebuju ;-)

26 Papaja Papaja | E-mail | 9. prosince 2007 v 16:51 | Reagovat

Tvou omáčku jsem uvařila. Je to opravdu jednoduché a velmi pikantní. Mrkni...

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3643&l=Papaja

Jinak už jsem další čerstvé brusinky viděla v Kauflandu a v MAKRU. Těším se, až si je přidáme zanedlouho ke svíčkové! :-) Ale možná bude přece jen dříve ta paštika... :-)))

P.

:-)

27 Šárka Šárka | E-mail | 9. prosince 2007 v 20:10 | Reagovat

Papaja :-) Parádní fotorecept. Brusinkové zavařeniny je plná sklenice, nyní už jenom tu svíčkovou nebo nějakou chutnou paštiku :-)

28 Papaja Papaja | E-mail | 17. prosince 2007 v 10:44 | Reagovat

Tak jsme brusinky ochutnali a tento týden budu vařit ještě ze dvou balíčků koupených čerstvých brusinek. Je to opravdu dobrota. V sobotu jsme měli dva druhy výborné paštiky, no tak se pak div, že už nám skoro nezbývá na tu svíčkovou. :-)))

Měj se fajn,

P.

:-)

29 Šárka Šárka | E-mail | 17. prosince 2007 v 11:18 | Reagovat

Papaja :-) Brusinky s paštikou jsou senza věc! Mám na svátky dobrou paštiku v rezervě (bohužel není domácí - je to bruselská s jablky v koňaku). Brusinky se budou hodit :-)

30 Andromeda Andromeda | E-mail | 4. února 2009 v 15:50 | Reagovat

Milá Šářko,

objevila jsem Váš recept na brusinkovou omáčku a úplně jsem na ni dostala chuť. Tento víkend se určitě bude konat.

Jen jsem chtěla zkonzultovat - když použiji sušené brusinky místo čerstvých - mám použít stále 350g ?

A jak je to s javorový sirupem ? Ten máme ve špajzu po plechovkách, tak jej chci použít. Přemýšlím ale, jestli opět 200g ?? Nebo spíš "ml" - a kolik. Není tak sladký, ale zase je tekutý......

poradíte

díky moc

Andromeda

31 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. února 2009 v 20:31 | Reagovat

Milá Andromedo,

díky za komentář :-) Přemýšlím o použití sušených brusinek, ale nejsem si jistá, že budou fungovat tak dobře, jako ty čerstvé. Určitě by bylo potřeba je namočit, aby změkly. Sušené plody jsou mnohem sladší než čerstvé, tak poměr sladkého javorového sirupu bych nechala opravdu jen a pouze na vaší chuti. Např. k dušené šunce může být omáčka sladší, k drůbeži bych ji připravila méně sladší. Tady bohužel opravdu neporadím nic světoborného. Chce to vyzkoušet.

Zdravím, Šárka ;-)

32 Eva Eva | 12. února 2009 v 22:08 | Reagovat

Milá Šárko, tenhle brusinkový rozvar je opravdu fajnový.Mám brusinek vcelku dostatek(horská obec +báječná, šikovná, pilná  a štědrá kamarádka).Proto s brusinkami nemusím moc šetřit a např.smažený sýr si bez brusinek  už neumím ani představit.Pěkně v kombinaci s tatarkou.Třeba i odlehčenou jogurtem.Kdo nemůže tatarku vůbec,ochucený jogurt jako tatarka s brusinkami a smažák- to je dobrota.Zdravím ,Eva

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 15. února 2009 v 18:21 | Reagovat

32 - Eva

Milá Evo, taková kamarádka je učiněný poklad :-) Brusinky občas v lese vidím, ale nikdy jich není víc jak do dlaně. Kupuji brusinky naložené finské, ručně sbírané. Ty jsou opravdu výtečné. Protože jich mám doma velkou zásobu, pochutnávám si moc ráda na smaženém Hermelínu & brusinky mi na talíři taky nikdy nechybí. Vezeme se na stejné chuťové vlně :-) Tatarka s jogurtem je mňam! Brusinková omáčka z čerstvých brusinek je výtečná, ale kde sakra brát ty čerstvé brusinky, když na ně zrovna přijde chuť? V obchodě jsem na ně narazila jen párkrát. Většinou v období kolem Vánoc. Moc zdravím, Šárka ;-)

34 Eva Eva | 16. února 2009 v 20:33 | Reagovat

Strašně moc dobrot existuje,viď,Šárko.Já se chystám na rosol z červeného vína(marmeládu),o které jsem četla ,myslím,taky někde tady.Akorát vínko koupím, ne že by  mi zbylo :-D ,to se mi jen tak nestává....Ale bude to určitě  taky originální doplněk k lecčemu.Až to udělám a najdu,kde se recept vyskytuje,  napíšu.Taky se nemůžu dočkat, až  vyrobím vepř.pečené v mléce.Nakonec k tématu: Zamrazují se brusinky?Něco mi říká, že jsem někde četla,že nejsou vhodné k mražení.Ale nevím to jistě.Možná má někdo s brusinkami tu zkušenost a poradí, za což předem děkuji.Všechny zde moc zdravím a jsem ráda za všechny rady a příjemné počtení.Eva

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. února 2009 v 0:04 | Reagovat

34 - Eva

Receptura na vinnou zavařeninu je zde:

dolcevita.blog.cz/0709/cabernet-sauvignon-si-kazde-rano-mazu-na-chleba

Brusinky se opravdu nezamražují (alespoň jsem o tom nikdy neslyšela), nejlepší jsou jako zavařenina, protože v tomto stavu jsou nejlépe použitelné v kuchyni. Doma mám i sušené brusinky a hledám pro ně zajímavá uplatnění. V pečivu, v omáčce, dají se přidat téměř kamkoli a vždy to dopadne parádně ;-) Šárka

36 Eva Eva | 17. února 2009 v 20:41 | Reagovat

Děkuji za radu i za odkaz na rubriku-to je ono!

37 sfdf sfdf | E-mail | 24. ledna 2010 v 23:40 | Reagovat

"Já na ně osobně moc trpím."
Hm... ja zase trpim na krecove zily, zcela osobne a moc...
Jinak doporucuju Slovnik spisovne cestiny, moc zajimava knizka.

38 DolceVita DolceVita | Web | 25. ledna 2010 v 10:43 | Reagovat

[37]: sfdf: díky ;-) to určitě pomůže

39 Klára Klára | Web | 9. ledna 2012 v 9:53 | Reagovat

Velmi zajímavý recept. Nezdá se mi to ani moc náročné. Možná vyzkouším:)

40 DolceVita DolceVita | Web | 10. ledna 2012 v 23:12 | Reagovat

[39]: Klára:

Když jsou čerstvé brusinky, je to raz dva hotové a opravdu efektní :-)

41 Paajis Paajis | E-mail | Web | 29. března 2012 v 14:55 | Reagovat

no comment:-)

42 plus size evening gowns dresses plus size evening gowns dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:44 | Reagovat

Q. What do you call a surgeon with eight arms?
http://www.threedress.com/

43 rolex replica rolex replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:14 | Reagovat

Thank You For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.writewatches.com/

44 ball gown wedding dresses ball gown wedding dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:56 | Reagovat

<a href="http://www.caredresses.com/">2012 prom dresses</a>

45 petr petr | E-mail | Web | 19. ledna 2013 v 10:30 | Reagovat

info

46 Martin Martin | E-mail | Web | 19. ledna 2013 v 10:30 | Reagovat

souhlas

47 v neck bridesmaid dresses 2013 v neck bridesmaid dresses 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:57 | Reagovat
48 christian louboutin sale christian louboutin sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:01 | Reagovat

A. You are too little to smoke.
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama