Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Succotash, jedinečná indiánská receptura

19. listopadu 2007 v 9:00 | Šárka |  Zelenina
Báječná indiánská receptura, která by měla doprovázet oslavy Dne díkůvzdání pomalu mizí v zapomnění. Rozhodně stojí za ochutnání.
Succotash
  • čerstvé Lima fazole (zelený druh velkých fazolí)
  • stejné množství kukuřičných zrn
  • anglická slanina krájená na proužky silné jako tužka
  • máslo
  • smetana ke šlehání
  • sůl a pepř
  • petrželka
V hrnci uvedeme do varu osolenou vodu a vhodíme fazole. Povaříme prudkým varem 10 minut a poté ocedíme. Uvaříme kukuřici (použijeme-li sterilovanou, vařit nemusíme), necháme okapat. V pánvi rozehřejeme máslo a na mírném ohni restujeme slaninu, až bude křupavá.

Přidáme okapané fazole a kukuřici, osolíme, opepříme a krátce orestujeme se slaninou. Poté přidáme smetanu a společně za stálého míchání prohřejeme, aby směs byla hodně horká. Nyní můžeme servírovat a udiveně konstatovat, že to vážně chutná naprosto mimořádně! Na prostřeném stole pro Thanksgiving dinner by toto tradiční indiánské jídlo chybět nemělo.

Měsíční fazole - Lima mají obvykle světle zelenou nebo smetanově bílou barvu. Třebaže pocházejí z Jižní Ameriky, jsou známé také jako madagaskarské fazole podle místa, kde se běžně pěstují. Lima fazole se nerozvářejí, často se podávají jako samostatný pokrm nebo se z nich připravuje salát.


Mají jen jednu jedinou nevýhodu. U nás se nedají sehnat :-) Můžete oběhat všechny tržnice, je to prý marné! Oběhala jsem jich jenom několik a musím souhlasit, že sehnat zde Lima fazole je nemožné :-) Možná je to tím, že nejsem "vytrvalostní běžec". Ovšem zoufat není potřeba, čerstvých fazolových lusků je na pultech víc než dost a tyto extra dlouhé španělské těm původním mohou směle konkurovat.

Fit faktor:
Fazole mají celou řadu pozitiv: jsou vynikajícím zdrojem draslíku, kyseliny listové a dobrým zdrojem hořčíku a železa. Obsahují měď, fosfor, zinek, thiamin (vitamin B1), niacin (vitamin B3). Vláknina v nich obsažená je rozpustná ve vodě. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a normalizuje proces trávení. Fazole, jako všechny luštěniny, mají velmi nízký glykemický index. Jsou velmi vhodnou potravinou pro sportovce (distribuují energii během delšího časového rozmezí). Fazole jsou pročišťující, posilující a protiinfekční. Díky vysokému obsahu bílkovin jsou nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů. Klíčem ke skvělé formě a rovnováze organismu je zelenina.

Poslední slovo k receptu:
I když "Thanksgiving" neslavím, toto zdánlivě prosté jídlo se na můj stůl rozhodně dostane častěji, než jenom 1x v roce. Ta chuť je úžasná … i když je to jen a pouze … kukuřice a fazole. Kdo vyzkouší, musí mi dát za pravdu. Třeba jenom s dobrou dušenou rýží. Pokud se někomu nezdá ta "slanina" - použila jsem krůtí šunku a s výsledkem jsem byla naprosto spokojená :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 edy edy | E-mail | 19. listopadu 2007 v 9:14 | Reagovat

Tak mě to zase nedá a musím se k tomuto receptu vyjádřit. Jako "dvorní testovač" (těch co mě tuto moji funkci upřímně závidí je stále víc:-) mohu potvrdit, že je to jednoduché a opravdu chuťově úžasné. Jako hlavní jídlo nebo i jako příloha se to hodí skoro ke všemu. Kdo zkusí neprohloupí. Přeji dobrou chuť!

2 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 9:20 | Reagovat

edy :-) kdyby neprošlo tvrdou kritikou hlavního ochutnávače, netroufla bych si recept zveřejňovat :-) Díky za tu nesmírně zodpovědnou práci a za trpělivost, se kterou bereš do ruky příbor i tehdy, když na talíři není zrovna tvé nejoblíbenější jídlo :-) To oceňuji dvakrát!

3 Evča Evča | E-mail | 19. listopadu 2007 v 11:34 | Reagovat

Opět příjemné čtení a  mnohem hezčí podzimní  den s dnešními  inspiracemi. :-)

Dnes sice vařím boršč, ale  "indiánský" recept určitě  brzy vyzkouším.

Ty fazolové lusky se uvaří celé a pak nakrájejí, nebo se nakrájejí na kousky a ty se vaří? Nebo je to jedno? :-))))

4 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 13:37 | Reagovat

Evča :-)

Díky za milý komentář. Boršč mám na programu někdy v příštích dnech, tak snad na něj už brzy dojde řada. Mám ho ráda. Přeji k němu dobrou chuť :-)

Pokud se týká fazolí, tak křehké zelené lusky uvařím celé a potom je překrájím. Tyto v receptu použité byly opravdu extrémně dlouhé (skoro 20 cm). Originální Lima fazole se vyloupávají, ale jak v článku píši, sehnat se zde nedají a tyto zelené křehké lusky jsou opravdu oku i chuti lahodící. Vážně jsem si na tomto jídle dost pochutnala a přitom je to takové kuchařské "nic" ;-) Ovšem ten fakt, že se jedná o starou indiánskou recepturu, přilákal mou zvědavost a nelituji.

5 Rudka Rudka | 20. listopadu 2007 v 9:59 | Reagovat

Umím si živě představit, jak tato pochoutka báječně chutná, protože fazolky s kukuřicí se k sobě perfektně hodí a ještě k tomu všemu šlehačka, tak to musí být mňamka. Já si teď dám s vařením na chvilku pokoj, protože jsem včera dělala dušenou mrkev, maso jsem připálila a mrkev překyselila. Až mě tato nálada přejde, určitě zeleninku vyzkouším.

6 Šárka Šárka | E-mail | 20. listopadu 2007 v 10:31 | Reagovat

Rudka :-) kvůli jednomu nezdaru neházej flintu do žita :-) Ale alespoň máš důvod nechat si uvařit od někoho jiného. Mužská část tvé rodiny to zvládne na jedničku! S klidným svědomím můžeš kuchyň na pár dnů opustit ;-)

7 Orange Orange | 21. listopadu 2007 v 7:46 | Reagovat

Vypadá to dobře, ale nevím, kde teď sehnat zelené fazolky...

8 Šárka Šárka | E-mail | 21. listopadu 2007 v 8:39 | Reagovat

Orange :-)

I moc dobře to chutná, řekla bych "až překvapivě dobře". Zelených fazolek vídám vážně hodně na pultech prodejen zdravé výživy (tedy v té naší malé se specializují i na báječnou zeleninu), ale viděla jsem je i v Tescu. Nakonec mám dojem, že čerstvé zeleniny je na pultech (vzhledem k ročnímu období) podezřele hodně. Nevalnou chutí se chlubí pouze rajčata, ale fazole jsou křehké, chutné, oslnivé.

9 Martin Martin | 26. listopadu 2007 v 10:19 | Reagovat

SUPER mnamka,

dlouhe, siroke fazole (tak 25*2cm) jsem nakoupil u Lidla asi nebyly Lima ale poslouzily vic nez dobre, mel jsem dat pryc vypeceny tuk ze slaniny (i kdyz byla mene tucna) ale ta kombinace chuti byla mooc dobra

10 Šárka Šárka | E-mail | 26. listopadu 2007 v 10:25 | Reagovat

Martin :-)

Přesně z takto superdlouhých fazolí jsem toto jídlo vařila i já. Lima fazole se u nás "prý" sehnat nedají. Tuto informaci mohu potvrdit, ale bylo to chuťově parádní i z těchto dlouhých španělských krásně vypadajících fazolek. Kombinace chutí byla skvělá a já si to určitě zopakuji. Díky za komentář ;-)

11 Martin Martin | 27. listopadu 2007 v 11:28 | Reagovat

tyhle fazole jsem opravdu jeste nikde nevidel... http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Lima_beans.jpg

spanelske dlouhe mi staci a mozna to je i lepsi nez jen ze zrnek...

12 Šárka Šárka | E-mail | 27. listopadu 2007 v 14:42 | Reagovat

Martin :-)

Taky si myslím, že z těchto čerstvých zelených neloupaných fazolek je to mimořádně dobré a neměnila bych ani za originál ;-) Když, tak jenom z čisté zvědavosti! Díky ;-)

13 pavel pavel | E-mail | 27. listopadu 2007 v 21:39 | Reagovat

jen ty krásné fotečky hotového jídla postrádají tu smetanu-šlehačku co je v receptu..je tam vůbec??

14 Šárka Šárka | E-mail | 27. listopadu 2007 v 23:26 | Reagovat

Pavel :-)

Na posledním sníku je vidět, ale ve smetaně to plavat nemusí :-) Fotografie jdou tak nějak krok za krokem dle receptu. Hotový pokrm je jako poslední. Vzhledem k tomu, že pánev je plná zeleniny, smetana toto jídlo jen doplňuje. V každém případě v receptu je to samé, co na talíři! Žádné švindlování ve své vlastní kuchyni nestrpím :-)

15 Eva Eva | 1. prosince 2007 v 17:59 | Reagovat

Tak jsem to zkusila trošku s obměnou. Koupila jsem si italské dlouhé lusky a místo šlehačky dala zakysanou. Vodu při vaření lusků jsem sice nedopatřením trochu přesolila (zvrhnul se mi tam pytlík se solí), ale důkladně jsem to propláchla a kukuřici povařila s luskama a výsledek je úchvatný a chutná to báječně. Budu to dělat pravidelně, je to bez práce a rychle hotové. Šárko, velký dík!!!

16 Eva Eva | 1. prosince 2007 v 18:01 | Reagovat

Orange - koupila jsem je balené ve vaničce v Bille a myslím si, že jsou k sehnání v každém větším obchodě. Přinejhorším si myslím by se dali použít i ty mražené :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 18:26 | Reagovat

Eva :-)

Já osobně jsem tou chutí byla překvapená. Je to příjemná a zdravá změna a tyto fazolky jsem potkala zrovna v pátek v Kauflandu. Tam to se zeleninou není vůbec špatné. Měli i báječné čerstvé brusinky, tak příště zase něco na brusinkové téma. Díky Evo za komentář a jsem ráda, že toto na první pohled velmi obyčejné jídlo má úspěch. Zdravím a prima víkend přeji ;-)

18 Orange Orange | 7. prosince 2007 v 23:23 | Reagovat

Kaufland jsem propátrala hned po zveřejnění receptu a nebyly, ale nevzdám se a až je někdy uvidím, zkusím to :-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 8. prosince 2007 v 0:01 | Reagovat

Orange :-)

Zahlédla jsem je i v Lidlu, když jsem šla prozkoumat nabízené řecké speciality. Myslím si, že fazole počkají na někdy jindy. Fazole se ti někdy postaví do cesty, když to budeš nejméně čekat. Potom si vzpomeň na tuto recepturu a možná budeš se mnou souhlasit, že je to jednoduchost - ovšem rafinovaně chutná. Měj se fajn a užij si víkend :-)

20 Ugur Ugur | E-mail | Web | 14. října 2011 v 18:04 | Reagovat

Pěkný....

21 tory burch outlets tory burch outlets | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:28 | Reagovat

You certainly have some agreeable opinions and views. Your blog provides a fresh look at the subject.
http://www.shoesgreat.com/

22 couture vintage dresses couture vintage dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:28 | Reagovat

Q. Did you hear about what happened at the Laundromat last night?
http://www.threedress.net/

23 red bottom shoes red bottom shoes | E-mail | Web | 2. května 2013 v 7:52 | Reagovat

Thanks very much, Ive found this extremely good!.
http://www.shoesfloor.com/site/watches

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama