Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rybí excelentní paštika

13. listopadu 2007 v 19:02 | Šárka |  Ryby

Rybí terina (chcete-li paštika) není v české kuchyni neznámý pojem. Již za dob slávy M. D. Rettigové, vlastnila každá vařící domácnost speciální recepty na rybí pokrmy. Ryby se servírovaly na parádním porcelánu. Velkou štičí mísu či oválný talíř a mísu na terinu měl doma každý průměrný gurmán. O prospěšnosti ryb dnes již nikdo nepochybuje a nebude chybou, když se na takové pokrmy i patřičně vybavíme. Extra kvůli rybám byl vynalezen i rybí příbor.

Dobrý recept na rybu se hodí i v těchto dnech, jako důstojný doprovod slavného vína Beaujolais Nouvea, které míří mezi nás. Tak co třeba zkusit tento?

Rybí excelentní paštika
  • ½ kg čerstvých rybích filetů (treska, pangasius)
  • 100 g filetů z uzeného pstruha
  • 1 konzerva tresčích jater
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 2 čerstvé žloutky
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 100 ml ušlehané smetany
  • 1 silný pórek
  • střik šampaňského (sektu, bílého vína)

Terinu (nádobu na paštiku) vyložíme uvařeným pórkem, který jsme rozebrali na jednotlivé dlouhé listy. Povaříme jen krátce a přelijeme studenou vodou, aby se zachovala ta svěží zelená barva. Na menší kousky pokrájíme rybí filety a společně se šťávou z citrónu, žloutky, solí, pepřem a střikem šampaňského či vína rozmixujeme na rybí fáš. Do takto připravené rybí paštiky vmícháme ušlehanou smetanu a částí směsi vyplníme připravenou rybí terinu.

Poklademe filety z uzeného pstruha, překryjeme fáší a přidáme kousky tresčích jater, na ně zbylou rybí fáš, povrch uhladíme a překryjeme "stužkami" pórku, které přečuhují přes paštikovou mísu.

Uzavřeme pokličkou a v troubě ve vodní lázni vaříme při teplotě 95 °C rovných 60 minut. Hotovou paštiku necháme v míse vychladnout a potom ji snadno vyklopíme na talíř a krájíme chutné rybí řezy této delikátní paštiky a popíjíme třeba letošní Beaujolais. Toto víno vyžaduje něco nevšedního a tato paštika tyto nároky jistě splňuje. Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá, ale výsledek na talíři skutečně stojí za tu námahu. Kuchaře pochvala nemine.


Kdo nejí ryby, promine! Je-li estétem, ocení pohledem půvabně vypadající talíř jemného rybího pokrmu, který je schovaný v zelených pórkových pentlích. Alespoň za to svou pochvalu kuchaři udělí :-) … aby mu to nebylo líto.


Pokud by byl ještě někdo přesvědčen, že paštika musí být nutně jen "z pašíka", tak jsem ho snad přesvědčila o opaku. Zde na jihu Čech jsou běžné i rybí klobásy. Při troše fantazie se ryba dá přeměnit téměř v jakoukoli dobrotu. Nedávno jsem ochutnala rybí koláčky s růžovým pepřem. Rybníků je zde všude kolem nepočítaně, ale koupit běžně čerstvou "českou" rybu se jeví jako problém. Chtít prodávat na jihu Čech lidem kapry, je prý stejné, jako chtít prodat Eskymákovi ledničku :-) Zřejmě každá zdejší žena má za manžela rybáře.
Nemáte chuť na paštiku? Zkuste fantastický KAVIÁROVÝ DORT / úspěch zaručen :-)
Rillettes z ryby je další recept, který není k zahození.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 13. listopadu 2007 v 21:14 | Reagovat

hmmm, to se mi líbí ;-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 13. listopadu 2007 v 23:17 | Reagovat

Bali :-)

chutná líp než vypadá :-) Díky!

3 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 14. listopadu 2007 v 8:49 | Reagovat

Luxus! Sarko zacinate nas tu vsechny "valcovat":)

4 Jindra Jindra | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:02 | Reagovat

To je nádhera a věřím, že chutná ještě líp.

Vyzkouším a napíšu.

5 Bali Bali | Web | 14. listopadu 2007 v 9:23 | Reagovat

teď jsem v Provence na trhu ochutnala paštičku z candáta,byla dobrá. A také paštičku z uzených filátek kapra a ta byla perfektní.

6 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:46 | Reagovat

Ondrej - GK :-)

Recept má být svůdný a dokázat zaujmout :-) Tato rybí lahůdka to opravdu umí nejen svým vzezřením, ale především svou chutí. Ta může být proměnlivá, záleží jen na fantazii toho, kdo takovou rybí paštiku připravuje. Díky za pochvalu uštědřenou tomuto receptu ;-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:50 | Reagovat

Jindra :-)

Moc se těším na zprávy ze samotné realizace a díky předem za ně :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:57 | Reagovat

Bali :-)

Rybí trh je něco, co mě tady chybí (taky jsem na tu atmosféru byla zvyklá), ale co naplat? Člověk si musí vystačit s tím, co je zde k mání. Takový candát a kapr rozhodně nejsou ryby, které bychom měli zatracovat a je jich u nás dost. Candát je naprosto luxusní ryba, které se jen tak něco nevyrovná! Když se na takovou rybu jde s parádním receptem, nemůže to nikdy dopadnout špatně. Asi se tomu dravému candátovi podívám na zoubek a s nějakým dobrým receptem vtrhnu do své kuchyně. Následně potom na blog :-) Ať tady nepovídám z cesty a mohu recept popsat od A do Z. To je nepsané pravidlo mého blogu.

P.S.

Bali, nemohu se dočkat té tvé kuchařky :-) Už mám pro ni čestné místo v knihovně!

9 Bali Bali | Web | 14. listopadu 2007 v 18:43 | Reagovat

nojo, má trošku zpoždění, ale jen pár dní.

Papa, jdu na aperitiv, a toasty s domácí anchoide a tapenade. A pak budou ústřice a mušle ;-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 19:29 | Reagovat

Bali :-)

Ano :-))) Přesně tak by měla vypadat večeře autorky "Mořské kuchařky" !!!!!! V této kuchařské disciplíně je jako "mořská rybka ve slané vodě"  ;-)

11 Bali Bali | Web | 14. listopadu 2007 v 21:06 | Reagovat

večeře byla výborná!

Ještě zítra budou ústřice. Také zbytek vařených mušlí proženem po pánvičce na másle, česneku a petrželce ;-)

12 Rudka Rudka | 15. listopadu 2007 v 10:49 | Reagovat

Lákavá paštička, jdu si do regálu aspoň pro tresčí játra. Po přečtení tohoto článku je svačinka jasná.

13 Šárka Šárka | E-mail | 15. listopadu 2007 v 13:36 | Reagovat

Rudka :-) Taky přemýšlím, co si večer dáme k Beaujolais, které jsme si zrovna přivezli. Rybí paštika už je dávno snědena :-) Zbyly jenom dobré dojmy a tento článek k tomu. Dnes budou k večeři sýry a mladé víno ;-)

14 Bali Bali | Web | 15. listopadu 2007 v 14:29 | Reagovat

taky jsme dnes z Německa dovezli Božolé nuvó ;-)

15 Martin Martin | 15. listopadu 2007 v 16:43 | Reagovat

Vidím vaření v troubě... jak máte nastavenou troubu (třeba v tomto případě) cirkulaci vzduchu a 95 stupňů?

Stejně jsem řešil nastavení u zavařování...

dík

a užívejte božolé, mě nechutná

16 Šárka Šárka | E-mail | 15. listopadu 2007 v 18:38 | Reagovat

Martin :-)

Nastavení trouby je 95 °C & horkovzduch. Zrovna tak, jako při zavařování :-)

Božolé - mám 4 vzorky, atmosféra kolem letošního mladého vína ujde / něco dobrého k snědku, příjemná společnost a domácí pohoda = mám z něj dobré dojmy. Znám lepší vínka, ale je to příjemná změna. Zdravím a přeji prima večer ;-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 15. listopadu 2007 v 18:40 | Reagovat

Bali :-)

A votre santé!

18 Bali Bali | Web | 15. listopadu 2007 v 19:01 | Reagovat

Šárko ;-)

A votre santé!

19 Martin Martin | 16. listopadu 2007 v 16:54 | Reagovat

dik me se vzdy zda zavarovani v troube nedostatecne ale asi je to jen mentalni blok...

pokud se divate na bozole timto pohledem pak samozrejme ano. (i kdyz stejne - ta chut...)

hezky vecer a vikend

dnes k obedu jsem mel nezvyklost (pro me) - peceny steak z lososa v bile cokolade. Bylo to opravdu zvlastni ale dobre.

20 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 8:45 | Reagovat

Martin :-)

Peceny steak z lososa v bile cokolade zni opravdu velmi nezvykle, ale napr. peceny steak z lososa na pomerancove marmelade je taky pikantni zalezitost :-) Kdo neochutna, tezko muze posoudit. Hledat nove harmonie chuti je zabavne. Preji prima start do noveho tydne.

21 Martin Martin | 19. listopadu 2007 v 9:16 | Reagovat

dik a napodobne, dnes si dam k obedu nejspis zase rybku z nabidky oblibene restaurace:

"flambovaný okoun 170g na slivovici, s opékanými bramborami"

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 9:23 | Reagovat

Martin :-) tak to přeji dobrou chuť ... je vidět, že v té "oblíbené restauraci" se o své hosty umějí opravdu dobře postarat.

23 Madla Madla | Web | 21. prosince 2009 v 17:15 | Reagovat

Moc se mi líbí váš recept na rybí paštiku a něco podobného bych chtěla spáchat na Štědrý den jako předkrm. Jen bych chtěla paštiku péct v malých fomičkách, tak se chci hloupě zeptat, myslíte, že by to šlo v silikonových formičkách na muffiny? Neutrpěla by tak paštika na kráse?
trošku se toho bojím, ale zase mě nenapdá jiný stylový předkrm z ryb... Poradíte?

24 DolceVita DolceVita | Web | 30. prosince 2009 v 15:09 | Reagovat

[23]: Madla

Milá Madlo, tak jsem odpověď na tento komentář propásla :-( Bohužel mám nějaké problémy s internetovým připojením a vzhledem k tomu, že jsou svátky, není ten nejlepší čas na samotné řešení s techniky. Jak dopadla paštika? Určitě by se dala vytvořit i v menších formách, ale většinou ji dělám do keramické teriny s pokličkou. Přeji pěkný konec roku a hodně pohody v tom novém! Šárka

25 Madla Madla | Web | 7. ledna 2010 v 12:24 | Reagovat

Tak nakonec se stylový předkrm nekonal, protože mě sklátila choroba a byla jsem ráda, že jsem zvládla kapra na způsoby a bramborový salát. Tak snad příště se poštěstí :-)

26 DolceVita DolceVita | Web | 8. ledna 2010 v 0:50 | Reagovat

[25]: Madla:

Choroba je potvora, ani já jsem neunikla a posledních pár dnů se trápila s horečkou a kapesníkem v ruce. V kuchyni jsem toho též moc nestihla, ale velké plány byly! :-) Nechám je na někdy jindy, však ony neutečou.

27 Artiom Artiom | E-mail | Web | 24. října 2011 v 21:19 | Reagovat

Usmívej se,zítra bude hůř…:-) Dobrej článek...

28 christian louboutin shoes christian louboutin shoes | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:02 | Reagovat

A. Because he wanted to work over-time!
http://www.shoesgreat.com/

29 formal beach dresses formal beach dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:30 | Reagovat
30 cheap plus size wedding dresses 2013 cheap plus size wedding dresses 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:11 | Reagovat
31 obi-wan obi-wan | Web | 20. června 2015 v 9:19 | Reagovat

expres pujcka 24 :-x

32 terton terton | Web | 20. června 2015 v 17:55 | Reagovat

nebankovní půjčka pro md [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama