Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Recept na brokolici, co zanechá dobrý dojem

9. listopadu 2007 v 21:03 | Šárka |  Zelenina



Chcete-li bramborovou přílohu trochu netradiční, zkuste brambory s máslem a brokolicí. Dejte si k tomu třeba filet z bílé ryby. Chcete dát masu i rybě na pár dnů vale? Zkuste kousek sýra. Camembert či Hermelín, bude tomuto prostému jídlu dělat královskou společnost. Nemáte-li nic proti brokolici, toto jídlo vás nemůže zklamat.

Oloupané brambory uvaříme obvyklým způsobem v osolené vodě. Kmín nepřidáváme! Brokolici krátce ovaříme nebo napaříme a propláchneme studenou vodou, aby jí sytá zelená barva zůstala i na talíři. Uvařené brambory scedíme a do hrnce k nim přidáme uvařené růžičky brokolice. Přisolíme, přidáme plátek másla a společně mírně rozšťoucháme. Stačí vidličkou. Nesnažíme se o hladkou kaši. Tomuto jídlu sluší ledabylost. Ať je brokolice pěkně vidět. Keramickou zapékací mísu vymázneme máslem (event. olivovým olejem), brambory s brokolicí rozprostřeme stejnoměrně po celé míse.
Opepříme hrubě mletým voňavým pepřem a kdo chce, přidá plátky Camembertu (Hermelínu) nebo s klidem i jiného oblíbeného sýru. Když sýr bude chybět, taky se nic nestane. Takto ochucené brambory vložíme do rozpálené trouby. Troubu nastavíme na 200 °C a zprudka zapečeme. Horké podáváme se sklenkou bílého vína.

Recept žádný zázrak, ale zapečené brambory s chutnou brokolicí a vůní másla vás nepřipraví o čas a budete mít během chvilky něco teplého na stole. Myslíte, že brokolice není zelenina podle vašeho gusta? Ochutnejte a "možná" nebudete chtít u tohoto omylu zůstat. V každém případě nám tato zelenina je ochotná opravdu hodně dát - neměli bychom se jí bát.

Brokolice je bohatá na β-karoten, dalšího dobře známého bojovníka s nádory, a na další nezbytné vitamíny a minerály. Jedna hlava brokolice obsahuje polovinu doporučené denní dávky β-karotenu, více než dvojnásobek doporučené dávky vitamínu C, velké množství draslíku, vápníku, kyseliny listové, selenu a vlákniny. Vysoký podíl vlákniny v brokolici pomáhá proti ochabnutí střev a působí tak proti vážným střevním onemocněním až po rakovinu. Mezi další účinky této zeleniny se řadí podpora krvetvorby, povzbuzení imunitního systému a pomoc při poruchách spánku.

Určitě máte nějaký báječný "zelený recept brokolicový" a ten můj nepotřebujete :-) To vám schvaluji! Brokolice je slušná porce zdraví a patří do talíře :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 10. listopadu 2007 v 7:14 | Reagovat

Milá Šárko, brokolici jsi mne naučila jíst ty, protože jsi nám připravovala takové podobné dobrůtky, když jsme k vám přijeli na návštěvu. Od té doby u nás v kuchyni brokolice nechybí a já sklízím veliké kuchařské úspěchy.

2 Šárka Šárka | E-mail | 10. listopadu 2007 v 8:57 | Reagovat

Rudka :-) tak to jsem ráda; v záloze mám ještě jiné dobroty na zeleninové téma, tak snad ti kápnu do noty. Krásný zasněžený víkend :-) Alespoň u nás to tak vypadá.

3 jednorožec jednorožec | 10. listopadu 2007 v 11:12 | Reagovat

Brokolice, anglicky broccoli si někteří vysvětlují jako "Brrr okolí".

Nepatřím k nim, brokolici miluji a pěstuji. Je s ní dost práce: musí se přivazovat, aby jí vichry nevyvrátily, chránit před holuby (ti ví, co je dobré!) a trvá to celý rok, než přinese nějaký užitek. Ale stojí to za to!

V dubnu, kdy se toho na zahradě ještě moc neděje, trhám první jemné výhonky. Pár minut v páře + máslo jim dá nejvíc vyniknout.

Za pár týdnů se broccoli trochu okouká a pak recept uvedený výše přijde vhod. Podobně se dá úspěšně kombinovat a zapékat s těstovinami (makarony) + sýrovou omáčkou, atd., atp.

4 Šárka Šárka | E-mail | 10. listopadu 2007 v 11:33 | Reagovat

Jednorožec :-)

"Brrr okolí" naprosto vystihuje vztah některých jedinců k této zelenině. S pěstováním brokolice jsem nikdy nebyla moc úspěšná a po druhém pokusu jsem se nechala odradit :-) Ovšem pěkně vypadající zelená brokolicová hlavička mi neunikne a kupuji ji hodně často. Rozhodně jen pára a kousek másla na báječný chuťový požitek stačí! Díky za rady ohledně pěstování. Je to kumšt, ale možná se ještě pokusím. Komu se nelení, tomu se zelení :-)

5 jednorožec jednorožec | 10. listopadu 2007 v 14:59 | Reagovat

Pěstování brokolice zde na ostrově a ve středu kontinentální masy budou asi dvě rozdílné věci.

V Anglii nemáme obvykle tak velké mrazy jako vy, takže "purple sprouting broccoli", abych tomu dal plný název, bez jakékoliv zvláštní ochrany přezimuje, aby právě brzy na jaře začal "kvést".

Samozřejmě, že se výhonky musí použít v tom mladém, zeleno-modro-fialovém stádiu "poupat". Květy samé jsou žluté - to už je pak pozdě.  

Je to, podobně jako šprajgl (asparagus) luxusní zelenina ve smyslu plocha zabrané zahrady na dlouhý čas versus užitek v kuchyni. Nic pro mrňavé zahrádky. Ale postavil bych první jarní sběr broccoli, se šprajglem, na společné první místo co se chuti týče. Zlatá medajle pro obě zeleniny.

6 Dívkožena z Jeseníku Dívkožena z Jeseníku | 10. listopadu 2007 v 16:00 | Reagovat

Brokolice v lednici je, Camembert také, brambory ve sklepě vždy připraveny:) Proto vím, co zítra bude k obědu!!!!!Děkuji mnohokrát za nádherně vypadající tip:)

7 Evča Evča | E-mail | 10. listopadu 2007 v 18:34 | Reagovat

I v naší lednici si od včerejška lebedí 2 pěkňoučké brokolice, patří pár let k stálicím v naší kuchyni, buď zapečená nebo jen tak připravená v páře. :-)

Musím se však sebekriticky přiznat, že první setkání s brokolicí tváří v tvář před cca 17 lety, jsem vůbec neustála. Tento exotický ( tehdy ) dar až z Mnichova jsem nijak neocenila a zdála se mi nechutná. :-)

Prostě do některých  jídel musí člověk "dorůst" aspoň u mě to platí.

8 jednorožec jednorožec | 10. listopadu 2007 v 18:47 | Reagovat

Komentář technického rázu:

V posledních dnech někdy (dost často) se nemohu na tento blog připojit. Dostanu "Time out". Stejně je tomu tak se Skleničkou,  http://vins.blog.cz/. Používáte stejný fav-icon, takže to bude třeba přetížením vašeho serveru?

S ostatními blogy, jak v ČR tak jinde tento problém nemám.

9 Šárka Šárka | E-mail | 10. listopadu 2007 v 23:55 | Reagovat

Jednorožec:

Technická: bohužel je tomu přesně tak, jak říkáte. Tipuji, že přetížením serveru dochází k těmto problémům stále častěji a já sama mám velké problémy s vlastní administrací blogu. Tato skutečnost vedla k tomu, že jsem se rozhodla tyto mé stránky od nového roku provozovat na placeném webovém prostoru.

Brokolice je křehká noblesní zelenina a vyžaduje opravdu své. Určitě na ni nezanevřu a příští sezónu vysadím pár sazenic. Zahradu máme velkou, k tomu ovocný sad a solidní skleník. Místo by se pro tu křehkou a delikátní zeleninu našlo. Často si říkám, že na všechny mé plány chybí ten nezbytný čas. Když se má něco dělat pořádně, nesmí se to ošidit. Zkusím být důsledná a brokolice z vlastní zahrady budu mít plnou náruč. Díky za všechny odborné rady :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 10. listopadu 2007 v 23:57 | Reagovat

Dívkožena z Jeseníku :-)

Tak to je moc fajn! Přeji báječné pochutnání a příjemnou dobrou noc. Díky za komentář a za to, že jste se nechala na brokolici zlákat :-)

11 Šárka Šárka | E-mail | 11. listopadu 2007 v 0:04 | Reagovat

Evča :-)

Naprosto souhlasím. Dříve jsem taky nevěděla, co s touto zeleninou podniknout. Navíc receptů bylo žalostně málo a chuť mě nepřesvědčila. Žila jsem chvilku v dojmu, že květák je mnohonásobně chuťově zajímavější. Dneska brokolici miluji a fascinuje mě nejen svou sytě zelenou barvou, ale též svou nevtíravou chutí. Nejraději ji dělám tak, jak říká jednorožec. Na páře a s kouskem másla je prostě famózní. Když chci změnu, tak zkusím třeba tento recept. Do některých jídel musí člověk vážně dorůst :-) To je fakt! Jsem na tom stejně.

Hrachová kaše, špenát, čočka - jako malá jsem je nesnášela! Dnes je tomu přesně naopak. Dorostla jsem do stádia, kdy je jen málo věcí, které nemám ráda :-) Díky za komentář a přeji dobrou noc.

12 jednorožec jednorožec | 11. listopadu 2007 v 2:28 | Reagovat

Re: 9 Technická: Je to, zdá se, časově podmíněno. Ve špičce je nával. Přeji mnoho zdaru do samostatné budoucnosti!

Re: 11 Dorůstání do jídel: "Totéž v bleděmodrém", jak by řekla moje máti.  Souhlas.  

Ovšem pouhý název jídla nestačí. Velmi záleží na tom, jak a s jakou mírou zainteresovanosti, či lásky je pokrm připraven.

13 Šárka Šárka | E-mail | 11. listopadu 2007 v 13:14 | Reagovat

jednorožec:

Samostatná budoucnost s větší mírou internetové svobody, je určitě ta nejlepší investice. Nyní už jenom zachovat si ten elán a dostatečnou dávku fantazie; tj. ingredience, kterých je v kuchyni zapotřebí nejvíc :-) ... pouhá špetka nestačí.

Dorůstání do jídel je opravdu přímo podmíněno tomu, jak se s těmi surovinami zachází. Umění přípravy je tím nejdůležitějším. Když se to nepodaří, odšoupneme třeba brokolici na zadní kolej a ztratíme k ní důvěru. Mít v rukou dobrý recept je dobrý začátek, ale ... když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. I takové mám zkušenosti :-) Mám zásadu, že dávám druhé šance. Proto v kategorii neoblíbených jídel nemám téměř nic :-)

14 zuzka zuzka | 11. listopadu 2007 v 15:53 | Reagovat

Tak toto se mi mooc líbí, vypadá to jednoduše a určitě to skvěle chutná. Od Tebe je vlastně všechno jídlo pohádka. Koupím brokolici a sýr a počkám až mi pčijde nějaká návštěva a budu"machrovat".

15 Šárka Šárka | E-mail | 11. listopadu 2007 v 16:37 | Reagovat

zuzka :-) tak já přijdu na nějakou dobrotu :-) U tebe se moc dobře vaří a já ocením, když jídlo dostanu rovnou pod nos. Měj se prima, u nás sněží a na rozdíl od Prahy, to ne a ne roztát! Čau Šárka *

16 Jindra Jindra | E-mail | 12. listopadu 2007 v 9:30 | Reagovat

Vyzkoušeno se sýrem i bez a pochvala mě neminula.

Díky !

17 Šárka Šárka | E-mail | 12. listopadu 2007 v 11:30 | Reagovat

Jindra :-) To je moc fajn :-) Bez zeleniny na talíři by to byla nuda. Dík ;-)

18 RVHP RVHP | E-mail | Web | 12. listopadu 2007 v 13:11 | Reagovat

Take patrim k one skupine lidi, ktera nepovazuje brokolici za prodlouzenou ruku dabla. Doufam jen, ze nebudu tohoto coming outu litovat...

Kazdopadne jsem se musel vratit na misto cinu, protoze jsem pred chvili dojedl posledni porci, puvodne tedy vikendove prilohy k panu Amurovi, nyni jiz jen postniho pondelniho pokrmu ve variante s parmezanovou krustou. U receptu z techto stranek netreba potvrzovat funkcnost, jen tedy tise dodavam, ze to fakt funguje. Fajn napad:-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 12. listopadu 2007 v 14:41 | Reagovat

RVHP :-)

Bůh vymyslel jídlo - Ďábel koření :-) Kde nestačí jen pepř a sůl, chce to kus fantazie. I brokolice dokáže měnit svou tvář celkem hravě.

Pan Amur se jistě neurazil, když společnost mu dělala tato zeleně oděná slečna brokolice :-) Díky za pochvalu receptu, který byl před pochvalou reálně vyzkoušen. Z toho mám fajn pocit!

20 Lucie Lucie | E-mail | 12. listopadu 2007 v 20:56 | Reagovat

V jednoduchosti je vazne krasa:) Dala jsem si par nerozmackanych ruzicek brokolice stranou a pak je nechala  vykukovat mezi platky syra a vypadalo to stejne dobre,jako to dobre chutnalo:)

21 Šárka Šárka | E-mail | 12. listopadu 2007 v 22:20 | Reagovat

Lucie :-)

Není to žádné velké vaření, ale člověk si pochutná a ještě to na talíři dobře vypadá. Díky za důvěru v tento recept :-)

22 Romana Romana | E-mail | 15. listopadu 2007 v 11:14 | Reagovat

Já pracuji jako vedoucí ve školní jídelně kde vaříme pro MŠ a ZŠ 1-5 ročník a snažím se brokolici zařazovat do jídelníčku, bohužel děti mají k této zelenině odpor. Opravdu k tomu musejí asi dorůst, protože moje dcera ji začala jíst až když byla na druhém stupni ZŠ. Teď ji miluje tak, že mě donutila letos nasázet pár sazenic a s úspěchem jsme si vypěstovaly vlastní. Nejraději máme zapečenou na všechny možné způsoby, takže dík za recept.

23 Šárka Šárka | E-mail | 15. listopadu 2007 v 13:47 | Reagovat

Romana :-)

Tak to máte za ty dětské žaludky velkou odpovědnost! Zpravidla děti nemají k zelenině kladný vztah, ale pomocí šikovných receptů se to dá určitě nějak zlomit a nakonec si i v brokolici budou libovat :-) Ať se vám daří a děcka vracejí jen prázdné talíře.

Zapečená brokolice je opravdu moc chutná. Dušená v páře s holandskou omáčkou taky není k zahození. Jako náplň slaných koláčů se sýrem je báječná. Před časem jsem dělávala letní recept na bramborové hranolky s grilovanou kořeněnou brokolicí, strouhaným sýrem a jogurtovo česnekovým dipem. Jak tak povídám o brokolici, tak jsem si na tuto dobrotu vzpomněla. Tenkrát jsem si ji pěstovala, ale růžice nebyly nic moc, šla spíše do květu. Tak jsem ji takto elegantně zlikvidovala a za letního večera nám jeden velký plech této dobroty skoro nestačil. V létě na tento recept určitě vzpomenu a snad se tu objeví!

Díky za komentář, který oživil mé staré dojmy z brokolice :-) Zdravím

24 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 17. listopadu 2007 v 16:35 | Reagovat

S bramborami jsem rozvařila a rozmačkala poslední kousek květáku, který mi tu záhadně zgumovatěl, takže šťouchané brambory jsou vláčné, zato kratičce povařená brokolice se šťouchání bránila zuby nehty, tak jsem ji jen pokrájela a křupavé kousíčky v téměř kašovitých bramborách vytváří sice asi jiný dojem než bylo zamýšleno, ale taky je to geniální:) Musela jsem se držet, aby to jídlo vůbec doputovalo do trouby:)

Jogurtovo-česnekový dip je u nás extrémně oblíbená záležitost, brokolici jsem grilovat ještě nezkoušela. Ale mám to záhy v plánu:) Moje dítě ji naštěstí jí bez problémů, stejně jako všechnu ostatní zeleninu kromě syrové cibule:)

25 Šárka Šárka | E-mail | 18. listopadu 2007 v 20:06 | Reagovat

Vlaďka :-)

Je moc fajn, že se potomek zelenině nebrání :-) To je velké plus a máte doma tím pádem vyhráno, protože se nemusíte omezovat ve výběru toho, co se uvaří :-) Bez chutně upravené zelenině jídlo prostě není komplet. Když už to nejde jinak, tak alespoň zajímavý salát musí doma být vždy po ruce. Docela často dám zelenině přednost před masem. Uzeninám se snažím dávat "vale" už hodně dlouho. Snad se tu v budoucnu objeví více zeleninových jídel. Jedno chystám už na tento týden ;-)

Prima zbytek neděle!

(syrová cibule: tak tu taky nemám ráda! stačí ji jen spařit horkou vodou a hned chutná daleko lépe, štiplavé silice se utlumí a cibule se stane křehčí a poživatelnější)

26 Dv Dv | 25. ledna 2008 v 13:10 | Reagovat

Tak mi právě na plotně bublají brambory a za chvíli se přidá v páře brokolice..Miluju brokolicovou polévku, prakticky nic jiného z brokolice nevařím, pokud nenahřívám v páře jako přílohu. Usoudila jsem, že je čas na inovaci, jen mi chybí hermelín. Za to ta gorgonzola, ta už chce dojíst...:)

27 Šárka Šárka | E-mail | 25. ledna 2008 v 13:32 | Reagovat

Dv :-)

Gorgonzola je důstojná sýrová celebrita, která zastíní i slovutný Hermelín, který je zrovna tak noblesní, jako jeho slavnější příbuzný Camembert :-) S křehkou a zelenající se brokolicí je to báječná záležitost do talíře, která musí milovníka sýra i brokolice jednoduše chytnout za srdce a pohladit žaludek :-) Přeji to nejlepší pochutnání!

28 Dv Dv | 25. ledna 2008 v 14:14 | Reagovat

Voní to náramně, už se na to těším. Jinak jsem to spojila s úklidem mrazáku :), takže budeme mít velmi vydatné jídlo, neboť přidávám i filety z tresky..

29 Anička Anička | 22. dubna 2008 v 12:22 | Reagovat

ahoj a díky za inspiraci :-), právě jsem vložila brokolicovou lahůdku do trouby a už se moc těšíme na oběd.

30 Šárka Šárka | E-mail | 22. dubna 2008 v 15:57 | Reagovat

Anička :-) tak tedy dobrou chuť :-)

31 Hela Hela | 5. května 2008 v 19:33 | Reagovat

mňamí, tak právě čekám na to, až mi trouba rozpeče hermelin a už se nemohu dočkat jaké to bude :o)

32 Šárka Šárka | E-mail | 5. května 2008 v 23:18 | Reagovat

31 - Hela :-)

Doufám, že dobré! Kdo miluje všechny použité suroviny, nemůže ho nic překvapit :o) Tak přeji dobré pochutnání!

33 Mishka Mishka | 23. února 2009 v 18:36 | Reagovat

Opravdu hodně vydařený recept - už si tu dobrotu dělám po několikáté :o)

34 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 23. února 2009 v 23:17 | Reagovat

33 - Mishka

Jé, to je moc fajn. Je to taková jednoduchost, ale právě v té jednoduchosti bývá zakletá krása :o)

35 žížala žížala | 13. října 2009 v 18:10 | Reagovat

fakt dobrý

36 Danny Danny | 3. srpna 2011 v 17:53 | Reagovat

Dobry den, jak dlouho se necha v troube zapect? A brokolice jen tak uvarena v pare, aby zustala zelena, kolik casu trva? Dekuji!

37 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2011 v 23:56 | Reagovat

[36]: Danny:

Brokolici stačí povařit cca 7-10 minut, v troubě se ještě dodělá. Na zapečení celého pokrmu počítáme cca 25 až 30 minut.

38 MílaO MílaO | E-mail | 4. října 2011 v 14:24 | Reagovat

Výborný recept na rychlé, snadné a zdravé jídlo. A samozřejmě velmi chutné. Já to trochu pozměnila - potřebovala jsem se zbavit několika rajčat. Nakrájené na plátky jsem je rozložila po povrchu, a na to sýr, na polovinu Hermelín, na druhou půli plátkový uzený Eidam. Johohó, ňam, ňam! A díky!

39 DolceVita DolceVita | Web | 4. října 2011 v 23:49 | Reagovat

[38]: MílaO:

Je krásné, jak naše fantazie za vydatné pomoci domácích přebytků vykouzlí vždycky něco ukrutně dobrého :-) To je přeci krásná věc! Díky za zprávu :-)

40 Olga Olga | 21. listopadu 2011 v 8:53 | Reagovat

Určitě dnes zkusím:-), brokolici milujeme celá rodina.
Vymyslela jsem z brokolice i pomazánku: brokolici uvařím v páře, vychladlou postupně rozsekám v "moulinettě" (rozsekávač - jak se tomu říká) vždy spolu s trochou majonézy (aby se to promíchalo) nebo jen tak rozmačkám vidličkou - což ale není úplně dohladka - a majonézu přidám potom. Ochutit citronem, pepřem, přisolit, přidat najemno nakrájenou cibulku, strouhaný sýr (nemusí být) a nastrouhaná vajíčka natvrdo. Je to opravdu dobrůtka.

41 DolceVita DolceVita | Web | 28. prosince 2011 v 1:53 | Reagovat

[40]: Olga:

Podle popisu to zní moc skvěle :-)

42 LOL LOL | 30. ledna 2012 v 1:53 | Reagovat

"kulinářskej zážitek"..opět se ukazuje,jak je česká kuchyně hnusná a obyčejná. NUDA
PS : nejdřív se nauč vařit tak nějak reprezentativně a pak si zakládej blog, ty dolce vito)))

PS:Začni krájenim cibule,tak to většinou v kuchařskejch školách od prvního ročníku začíná.

43 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2012 v 20:48 | Reagovat

[42]: LOL:

Brokolice ani Camembert nejsou ryze českými reprezentanty, kteří by měly ohrozit věhlas české kuchyně :-) Zkázou každé kuchyně jsou lidé,kteří nedokáží podstatu tradiční kuchyně pochopit. V tomto receptu nejde o žádnou tradici, ale o obyčejnou kombinaci surovin, která se příjemně doplňuje.

44 Míša Míša | Web | 25. listopadu 2013 v 16:26 | Reagovat

Brokolici miluji na všechny způsoby, mám ji ráda třeba s lososem nebo s krůtím masem:
http://www.levnyrecept.cz/hlavni-jidla/kruti-nudlicky-s-brokolici/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.