Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Recept, jak nejrychleji obalit rybu

29. listopadu 2007 v 15:28 | Šárka |  Ryby

Chcete ušetřit špinavé nádobí při obalování v mouce, strouhance a vejcích? Připravte si jen jednu mísu na obalování a potom pánev na smažení. Abych nezapomněla! Vajíčko taky nebudeme potřebovat. Pojďte obalovat po švédském způsobu. Kupte si rybu nebo rovnou rybí filety. Tento recept vám ušetří nejen nádobí, ale i čas.

V podstatě recept pro dnešní dny, protože čerstvých vajec není nazbyt. Slepice mají zaslouženou dovolenou a nenesou :-) Mám na mysli ty "domácí" od sousedky, která mou domácnost zásobí vajíčky, které nemají konkurenci. Navíc je doba předvánoční a tak má každý tisíc jiných starostí a na samotné vaření moc nezbývá čas. Tento recept by mohl v tom předvánočním stresu posloužit jako "rychlý zaháněč hladu". Přijměte radu, jak na to:

Obalovaná ryba po švédsku
  • 2 díly strouhanky
  • 1 díl mouky
  • vymačkaná šťáva ze 2 ks citrónů
  • mořská sůl
  • kvalitní olej
  • dobrá pánev
Připravíme rybu, nejlépe rybí filet. V míse promícháme strouhanku s moukou. Rybí filety osolíme a protáhneme je citrónovou lázní. Kdo jde na to matematicky, napočítal v pořadí druhou mísu. Je-li to už moc, tak stačí citrónem rybu dobře pokapat. Potom skok do strouhanky s moukou a obě strany oválet. V ten moment by měl být horký olej na pánvi a bez zbytečného otálení rybu smažte z obou stran. Ruku na to dám, že vám bude chutnat. Klidně experimentujte. Citrón zaměňte za limetku, do strouhanky přidejte trochu chilli, zkrátka jděte cestou vlastní fantazie. Vaření nesmí nudit a receptem se nenechte svazovat. Při vaření musíte mít ruce volné a všechny fantastické nápady realizovat. Co si navaříte, to si taky sníte :-) Je to férová hra.


Ryba je velice křehká, šťavnatá a fakt dobrá ;-) Musím dát za pravdu kamarádce z francouzského Alsaska, že její kamarádka ze Švédska jí dala opravdu dobrý a funkční recept. Díky Radko, foto jsem použila to tvé původní, které už od loni mám ve svém archivu i s tímto receptem. Na každý recept jednou dojde řada, tak jsem ráda, že tento mám za sebou. Parádně se tímto způsobem obalí malé kousky ryby. Např. domácí rybí prsty nemají chybu a jen se po nich zapráší.


Už víte, jak nejrychleji obalit rybu, tak neuděláte chybu, když to zkusíte. Máte-li nějaký dobrý rybí recept, přijďte se o něj rozdělit. Nyní máte šanci vyhrát Mořskou kuchařku. Co je pro to třeba udělat, najdete právě tady.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 30. listopadu 2007 v 7:07 | Reagovat

tak tos mě dnes padla do noty. Zrovna jsem vytáhla silé z Pangasiuse. Chtěla jsem původně jen na máslíčku s petrželkou, ale testnu tento obal :)

2 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 8:31 | Reagovat

Lenka :-)

Ryba na másle je vždy báječná. S rybou se dají dělat mnohé experimenty a tento jednoduchý způsob obalení není špatný. Rybě prospěje citrónová lázeň a pokud je možnost smažit na přepuštěném másle, je to naprosto ideální. Podle našeho domácího rituálu v pátek jíme téměř "vždy" rybu, tak to vypadá, že kousek Pangasiuse bude i u nás ;-)

3 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 30. listopadu 2007 v 11:29 | Reagovat

Dík za zajímavý tip! :)

4 Falka Falka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 11:43 | Reagovat

Jé, lidičky, poraďte mi, jaké máte zkušenosti s mraženými filety ze supermarketů. Většinou kupuju tresku, ta celkem ujde. Mořská štika bývá divná a má hodně kostí... a pangasia jsem zatím neviděla... v dosahu mám Tesco, Billu a Plus...

Moc díky

Co se týká ryb a másla, mám z léta kulinářský zážitek... já a syn zbožňujeme ryby v jakékoliv podobě. Takže grilování dominovali většinou pstruzi, siveni a jim podobné. V břiše a v zářezech na těle měli nacpané lupínky másla a celé listy šalvěje... opékali se dozlatova... ještě teď cítím tu vůni. Byla to fakt lahoda. :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 12:02 | Reagovat

J.Č.

Jednoduchých receptur není nikdy dost :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 12:18 | Reagovat

Falka :-)

S mraženými filety moc zkušeností nemám. Většinou se mi do ruky dostane ryba čerstvá a když ji nestihnu zpracovat hned, tak ji zamrazím sama. Sem tam koupím mraženou tresku (filety) nebo mražené mořské plody. Dobrý výběr čerstvých ryb mají např. v Globusu a přirozeně v Makru. Jinak u nás na jihu Čech jsou slušné možnosti koupit (sladkovodní) ryby po celý rok. Poradím zajít pro radu k Mánkovi do jeho "Rybího restaurantu"  

                                                                  manek.bloguje.cz/index.php

Určitě tam najdeš hodně rybích pokrmů z u nás dostupných mražených ryb. Pangasius je velmi chutná ryba, která je téměř bez rybího zápachu. Dám ti tip na rybí pokrmy, které jsou vhodné a chutné i z mraženého filé např. z tresky:

dolcevita.blog.cz/0704/rybi-pohadka-v-besamelu

dolcevita.blog.cz/0701/rybi-frikadely-na-dva-zpusoby

Oba recepty najdeš na mých stránkách v rubrice "Ryby".

Mohu doporučit!

Pokud se týká bylinky zvané šalvěj, tak ta je na grilování jako stvořená. V žáru ohně se rozvine její chuť a spolu s bazalkou jsou to dvě základní bylinky italské kuchyně. Dokonce listy šalvěje se samostatně obalují v těstíčku a smaží jako křupavé chipsy. Je to báječné jen tak ke sklence vína. Věřím, že ti ta chuť opravdu utkvěla v paměti :-) Je mimořádná a já šalvěj pěstuji ve své zahradě a je to jedna z mála bylinek, která přečká v dobré kondici zimu a dokonce i nyní je krásně zelená a použitelná pro kuchyňské potřeby. Jé, tak dlouhý komentář jsem neměla v úmyslu psát, ale nějak mě ta šalvěj očarovala a zapomněla jsem slova počítat :-) Měj se fajn Falko a za pomoci dobrého receptu se dá i z mražených ryb dobře uvařit. To je jasné.

7 Falka Falka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 13:30 | Reagovat

Díky, Šárko.

U nás v Tescu, když ho otvírali, měli taky mít ryby... teda čerstvé... no a skončilo to tak, že zůstal jediný pult s ledem, kde se občas - ne každý den - vyskytne losos. Tresku jsem tam snad ještě neviděla a předražené potvory typu mušlí, krabů a chobotnic nekupuji. Ty mám radši ve směsi mořských plodů. Takže občas koupím plátek lososa (sice je drahý, ale zas tak často ho nemáme, že...), sem tam kapra nebo tolstolobíka... a tím nabídka končí.  V Delvitě jsem zase kupovala ryby zatavené do fólie - kapry, pstruhy a spol... ale po změně na Billu značně prořídla nabídka.

Jdu pátrat na netu, kde je od nás opravdu nejbližší prodejna s čerstvými rybami... i když nepochybuji, že při rychlosti, s jakou se v Praze mění majitelé domů, tam ta prodejna za týden nebude... chjo.

Rybičkám a šalvěji třikrát hurá :-)

8 Bali Bali | Web | 30. listopadu 2007 v 14:24 | Reagovat

počkejte si na Mořskou kuchařku, tam bude te mít mnoho rad a návodů. Taky se nás můžete ptát přímo na našich www a jak už napsala Šárka, tak si o knihu můžete i zahrát ;-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 14:56 | Reagovat

Falka :-)

Rybičkám a šalvěji 3x hurá :-) Na rybí notu jsem dnes něco uvařila, ale tu šalvěj jsem si zrovna na pomoc nevzala. Je to taková bylinka s důraznou chutí, dnes se mi nehodila, ale velmi často ji do svých kuchyňských hrátek zapojím. Přeji ti, ať chytíš nějakou chutnou rybku v blízkém obchodě a potom si jsem jistá, že z ní vykouzlíš zdravou a nezapomenutelnou dobrotu!

10 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 15:00 | Reagovat

Bali :-)

Rybí nedočkavost a rybí nálada je už všudypřítomná :-) My jsme rybomilci, tak jídla vonící řekou-potokem-rybníkem-mořem vaříme pravidelně a často, ale na Mořskou kuchařku se už všichni těšíme! Ta soutěž je fajn a já věřím, že se sejde pěkná řádka zajímavých receptů.

11 Jindra Jindra | E-mail | 30. listopadu 2007 v 15:17 | Reagovat

Rovnou jsem vyzkoušela a výsledek báječný !

Šárko, jste jednička ! Díky za nápady.

12 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 16:26 | Reagovat

Jindra :-) Díky

13 Bali Bali | Web | 1. prosince 2007 v 9:11 | Reagovat

Šárko, momentálně se dá Mořská i Olivová kuchařka zakoupit ve vánoční 20% slevě, což je opravdu zajímavá nabídka. To v knihkupectví nedostane nikdo!

Zájemci můžou nakouknout sem:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/vanocni-sleva-na-knihy-plne.html

14 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 11:55 | Reagovat

Bali :-)

Díky za zajímavou informaci! Ryb v kuchyni není nikdy dost a pořádná Mořská kuchařka nechť se stane nezbytnou výbavou každé vařící domácnosti. Určitě se na ni nenechají dlouho lákat. Je to opravdu kus dobře odvedené práce a pokud se recepty z této knihy rozvoní z našïch talířů (čemuž naprosto věřím), tak taková práce opravdu není marná. S Mořskou kuchařkou budeme všichni jako "ryby ve vodě" :-)

15 Jandule Jandule | E-mail | 18. prosince 2007 v 15:22 | Reagovat

Milá Šárko, mám takovou praktickou otázku vztahující se spíše k zásobování. V několika (minimálně však v jednom určitě) receptech užíváte anglickou hořčici v prášku. Kde bych ji mohla dostat? Domnívám se, že je to poměrně zajímavé dochucovadlo. Díky za odpověď.

16 Šárka Šárka | E-mail | 19. prosince 2007 v 0:23 | Reagovat

Milá Jandule :-)

Mohu dát tip na Makro (tam jsem ji viděla naposledy), potom též Globus a Tesco (tam si nejsem naprosto jistá, ale sehnat se tam dá cokoli). Hořčicový prášek je zajímavé dochucovadlo, tak ji používám celkem ráda. Mohu doporučit též "dijónskou" - pro zajímavou chuť pokrmu stačí 1 lžička této pikantní ostřejší hořčice. Moc jsem nepomohla, ale jak ji někde uvidím, dám vědět :-)

17 radek radek | 15. února 2008 v 13:42 | Reagovat

navite nekdo nahodou jak udelat kapri filety ?

18 Radek Radek | E-mail | 15. února 2008 v 13:47 | Reagovat

navite nekdo nahodou jak udelat kapri filety ?

19 Šárka Šárka | E-mail | 16. února 2008 v 8:37 | Reagovat

Radek :-) pokud máš na mysli samotné vyfiletování, tak dobré info najdeš v Mánkově rybím restaurantu, tj. podívej se na mé odkazy - Oblíbené stránky - tam je o rybách všechno.

20 Jarmila Jarmila | E-mail | Web | 6. května 2008 v 11:16 | Reagovat

Tak jsem tady zase  zabrousila.. napadlo mne zareagovat na diskuze...nedávno www.ekdesign.cz  dělal nový web pro http://www.catchme.cz/ . Možná je to dobrý tip, kde a jak nakoupit čerstvé ryby...

21 Šárka Šárka | E-mail | 6. května 2008 v 11:27 | Reagovat

Jarmila :-)

Čerstvých ryb není nikdy dost! Díky za tip a zdravím ;-)

22 Ondra Ondra | 18. června 2010 v 14:46 | Reagovat

taky často používám šalvěj, pěstuji ji v květináči, což neni nic moc, kdo chce taky tady je návor
http://zaridit.cz/rady/index.php?a=data/00000000-salvej

23 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2010 v 1:56 | Reagovat

[22]: Ondra:

Díky ;-)

24 Frye24Lena Frye24Lena | E-mail | Web | 21. listopadu 2011 v 18:08 | Reagovat

It is well known that money can make us disembarrass. But what to do when one has no cash? The one way is to try to get the <a href="http://goodfinance-blog.com">loans</a> and just short term loan.

25 Vlčák Vlčák | 6. února 2012 v 21:08 | Reagovat

Čím jednodušší, tím lepší, aneb v jednoduchosti je síla. Tento recept to potvrzuje.

26 DolceVita DolceVita | Web | 11. února 2012 v 14:47 | Reagovat

[25]: Vlčák:

Také si to říkám, že někdy stačí minimum námahy a výsledek předčí očekávání.

27 Vlčák Vlčák | 11. února 2012 v 19:52 | Reagovat

[26]: A jen dodám, že jsem si hned takto udělal kapra. Byla to skutečná dobrota !

28 rolex replica rolex replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:26 | Reagovat

A. Because she wanted to test the waters!
http://www.writewatches.com/

29 a line wedding dresses with straps a line wedding dresses with straps | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:34 | Reagovat

Q. What did the pencil sharpener say to the pencil?

30 christian louboutin boots christian louboutin boots | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:43 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.shoesfloor.com/

31 cribble cribble | Web | 20. června 2015 v 15:11 | Reagovat

jak probíhá vyřízení půjčky diskuze :-!

32 Gigy Gigy | 15. července 2015 v 12:18 | Reagovat
33 Bunoa Bunoa | 5. září 2016 v 11:41 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama