Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Květákové ragú pro štíhlou linii

20. listopadu 2007 v 13:21 | Šárka |  Zelenina
Co podniknout s květákem, když na smažený nemáte chuť a květákový mozeček vám přijde poněkud fádní? Ostatně v obou zmiňovaných receptech se to cholesterolem jenom hemží. Uvařte si květákové ragú ve zdravějším tónu. Určitě si pochutnáte a během chvilky máte vařeno.

  • 1 ks květáku
  • 5 brambor
  • sůl a pepř (mořská & čerstvě mletý)
  • šálek mléka (třeba odtučněného)
  • plátek másla
  • do dlaně sypké hořčice (může být i klasická z kelímku)
  • čerstvá zelená cibulka může jídlo barevně dekorovat

Květák uvaříme ve slané vodě, necháme okapat a rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na drobnější kostičky. V pánvi rozehřejeme plátek másla a osmahneme krátce pokrájené brambory. Zalijeme mlékem, ale nesmíme brambory utopit (stačí vody jen tak po ramena, brambory na nás musí trochu vystrkovat růžky). Přidáme asi tak lžíci sypké anglické hořčice (ta je vážně báječná a já s ní ráda vařím, dokáže jemně kořenit i zahustit). Pokud ji nemáte k dispozici nevadí, dejte lžíci dobré plnotučné hořčice nebo dijónské pro lepší říz. Asi tak 15 minut dusíme brambory v mléce a sem tam pokrmem zamícháme. Nejraději vařím toto jídlo ve woku nebo teflonové pánvi s vyšším okrajem.

Určitě nezapomeneme osolit a opepřit čerstvě mletým pepřem. Když jsou brambory měkké, přidáme ovařené růžičky květáku a společně prohřejeme. Můžeme přidat i jemně pokrájenou čerstvou zelenou cibulku a potom už neseme na stůl. Je to chutná zdravá změna a pochutnají si malí i velcí :-) Ovšem pokud jsou členy Fan clubu "Květáku" ;-) Umíte si představit, jak by to mohlo chutnat s čerstvým zeleným hráškem? Toto jarní téma odsouvám až na příští rok.

Jemné ragú má v české kuchyni tradici. Zadělávané ragú z telecího masa a jemné krupicové noky, nebo jen toto zeleninové ragú … obě jídla se vyznačují jemnou chutí a tak se stanou oblíbenou pochoutkou i pro vaše děti. Chce to vyzkoušet. Přeji dobrou chuť a experimentujte s dostupnou zeleninou zimního období. Takové ragú může mít opravdu mnoho podob, ale chuť je stále stejně báječná.

Talíř horkého květákového ragú Vás v těchto chladných dnech zahřeje a svou jemnou chutí pohladí po jazyku. Nepřidá žádné faldíky kolem pasu ;-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 20. listopadu 2007 v 14:41 | Reagovat

Tomu rikam kvetakova telepatie... Zrovna vcera jsem s kvetakem radila v kuchyni a dnes o nem psala na blog. Prisaham na plny pupek, ze tohle ragu taky zkusim - s novym kvetakem :-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 20. listopadu 2007 v 15:11 | Reagovat

Florentyna :-)

Je vidět, že květák je zelenina pro tento týden jako stvořená :-) Taková telepatie je sympatická věc a to tvoje rizoto taky zkusím co nevidět! Květák je báječná zelenina a je jedno, zda je jaro či zima.

3 Julie Julie | 20. listopadu 2007 v 15:35 | Reagovat

Šárko a Flo, musím se smát, hádejte co u nás bylo dnes k obědu? Květákové placičky...takže bílý fešák květák zřejmě dnes vysílal tajemné inspirativní signály ve více kuchyních :)))

Přidala jsem k tomu Nemožnou páj ve slané verzi od Possum a Mánka a rychlooběd byl na talíři.

4 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 20. listopadu 2007 v 17:06 | Reagovat

Ja nevim, jestli jste si toho taky nekdo vsimnul, doted byly kvetaky v obchodech vydatne zazloutle a s cernymi fleky, proste nesympaticke. Ale tento tyden, jako mavnutim kouzelneho proutku, kde se vzaly, tu se vzaly, snehobile krehke nadhery... a tem se proste neda odolat.

5 Julie Julie | 20. listopadu 2007 v 19:00 | Reagovat

Florentyna: Všimla jsem si toho taky, že by zrovna květáky měly sezonu v dalekých zemích? Možná...

Šárko, ten hmoždíř je NÁDHERNEJ!

6 Šárka Šárka | E-mail | 20. listopadu 2007 v 19:05 | Reagovat

Julie :-)

Tak to je k neuvěření - telepatie se šíří na všechny světové strany ;-)))

7 Šárka Šárka | E-mail | 20. listopadu 2007 v 19:08 | Reagovat

Florentyna :-)

Všimla jsem si, že typicky letní jídla se dají vařit i v zimě - např. salát z grilovaných lilků a mladých cuketek, k tomu čerstvá zelená cibulka - to vše je na pultech vyloženě v kondici. Ten květák nevyjímaje :-) A já chtěla vařit hutnější zimní jídla ... copak se to dá? ... ta zelenina mě vždycky dostane!

8 pan c. pan c. | Web | 20. listopadu 2007 v 19:28 | Reagovat

no cítím se úplně OUT!!! a bez květáku v lednici k tomuuu!!! :))) to ragú ke myslím ukázkový příklad jak udělat se zaleninou hutná "masitá" jídla, která pěkně zaplní... a zahřejou :)

9 Šárka Šárka | E-mail | 21. listopadu 2007 v 8:32 | Reagovat

pan c. :-)

Kdo nejde s květákem, jde proti nám :-) Koho květák nebaví, nechť si dá karfiol ;-)

10 Florentyna Florentyna | E-mail | Web | 21. listopadu 2007 v 13:41 | Reagovat

Šárko, máš úplnou pravdu, i mladičké svěží cuketky mám v lednici, asi je to nějaká finta obchodníků, jak mrkev a petržel nechat stále na zastrčeném spodním regálu. Budu se muset líp podívat v obchodě, odkud že ta čerstvá "letní" zelenina pochází.

Za květák bělejší a zeleninu zeleninovatější,

Flo.

PS. Věřím, že i mlsný pan C. všeho nechá a do obchodu pro květák (potažmo i cuketku) spěchá! :-)))

11 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 21. listopadu 2007 v 14:23 | Reagovat

Milá Šárko, tak tohle jídlo v nejbližší době určitě uvařím. Zrovna včera jsme měli Tvoji zapečenou brokolici s bramborem a sýrem a moc jsme si pochutnali. Jenom jak koukám po těch fotkách, kdepak se dá koupit ten pěkný "mustardí pudr"? Tipla bych si, že v tuzemsku ne.

12 Rudka Rudka | 21. listopadu 2007 v 14:27 | Reagovat

Tady je dnes nějak veselo, já jsem květák nedělala, ale nejdu proti vám, protože ho mám moc ráda a můžu si jej dávat na všechny způsoby. Dokonce mu někdy dám přednost před masem.

13 Šárka Šárka | E-mail | 21. listopadu 2007 v 17:26 | Reagovat

Florentyna :-)

Musím konstatovat, že pulty se zeleninou se opravdu pěkně zelenají :-) Dnes jsem nakoupila samé zdravé zelené dobroty, tak nejméně do pátku masu dávám dovolenou.

14 Šárka Šárka | E-mail | 21. listopadu 2007 v 18:45 | Reagovat

Major Milčák :-)

Jsem ráda, že chutnalo :-) Prášková hořčice může být problém, ale pokud si vzpomínám, koupila jsem ji v Globusu nebo Makru? Ale jak říkám, nemusí být - stačí i jiná pikantní hořčička. Určitě si poradíš a třeba to jinak chuťově naladíš. Např. kari nebo indické koření garam másala bych si tam taky uměla představit.

15 Šárka Šárka | E-mail | 21. listopadu 2007 v 18:53 | Reagovat

Rudka :-)

Já ten květák mám spojený vždy s prvními jarními brambory a okurkovým salátem. Na to si ovšem budu muset počkat až do jara. I když brambory od tvého taťky z Ivanovic na Hané jsou opravdu prvotřídní :-) Vyřiď mu ještě jednou od nás velké díky! :-)

16 jednorožec jednorožec | 21. listopadu 2007 v 20:31 | Reagovat

Práškové Colman's hořčice zde mám plno (dávám tu v Anglii přednost německé ve skleničce!) a paní Jednorožcová dnes telepaticky přinesla květák.

Vím tedy, co budu zítra vařit k večeři.

Bude to už podruhé "ve stopách paní Šárky". Ještě dovětek k tomu jablečnému koláči, jehož (Šárčin) recept jsem musel překládat pro místní dámy.

Jedna kolegyně paní J to opravdu pekla a přinesla kousek na ochutnání. K mému velkému "chagrin" byl její koláč lepší, než můj!!

Mám cukání na opakovaný pokus; jablek je tu stále moře, ale snažíme se nyní, kdy Vánoce už zuří v každém supermarketu a tudíž skoro za rohem, nepřibrat příliš na váze.

Což u cavolfióre - cauliflower - karfiolu tak moc nehrozí.

17 Šárka Šárka | E-mail | 22. listopadu 2007 v 11:28 | Reagovat

jednorožec :-)

Díky za komentář! Budu ráda, když bude chutnat i podruhé. Rozhodně dávám za pravdu, že koláč podle stejného receptu mohl skutečně chutnat "různě". Dnes mám v plánu "zlikvidovat" nadměrnou úrodu jablek upečením jablečného štrůdlu. Mám takovou trošku dietnější versi, tak při troše času snad i zde uveřejním recepturu.

Pokud bude u vás na stole květák podle mého receptu, tak přeji Vám i paní Jednorožcové "dobrou chuť" :-)

18 zdenka zdenka | E-mail | 22. listopadu 2007 v 22:42 | Reagovat

Lidi ja vas tak rada ctu! a i varit jsem zkousela podle pani Sarky delala jsem tu zapecenou brokolici a byla moc dobra,zitra se vrhnu na ten jablecny kolac to proste po precteni komentaru musim zkusit,i vlednicce mam pekne bily kvetacek tak to rozhodne taky zkusim treba pozitri nebot mame navarino plno gulase.jinak jsem rada ze pani Lenka z varime-detem nam tento blog doporucila.Je mi tu tak nejak fajn,a ty recepty mmmmm..........

19 Šárka Šárka | E-mail | 22. listopadu 2007 v 23:16 | Reagovat

zdenka :-)

To mám radost za každého spokojeného čtenáře a čtenářku a hlavně dalšího milého človíčka, který vaří s námi :-) Díky Zdenko za komentář a za návštěvu na mém blogu. Tak tě tady vítám a pro dnešní den přeji dobrou noc ;-) Šárka

20 Evča Evča | E-mail | 22. listopadu 2007 v 23:56 | Reagovat

Květák - kuchyně fešák! Mozeček nerada díky školní jídelně :-(  ale obalované růžičky ( zvlášť když  strouhanku vylepším lžící mletých oříšků )  k brambory a tzatziky můžem často. :-)

Ale toto ragú je přímo hozená rukavička!  Zatím nevím kdy, ale bude! :-)

21 jednorožec jednorožec | 23. listopadu 2007 v 0:04 | Reagovat

Po květáku se jen zaprášilo. Dobrý recept!

Je zajímavé, jak i bez mouky se to pěkně zahustí -  sypká hořčice trochu pomůže, ale hlavně to bude asi škrobem z brambor.

Postupoval jsem dost přesně podle receptu, jen na konec jsem neodolal a přistrouhl tam něco parmigiano reggiano. Též bobkový list a dva tři škrty muškátového oříšku si s květákem docela dobře rozuměly.

I když nejsme vegetariáni, velmi rád vařím bez masa a toto je vítané zpestření repertoáru. Díky!

22 Falka Falka | E-mail | 23. listopadu 2007 v 9:07 | Reagovat

Milá Šárko,

zrovna jsme se s manželem bavili o tom, že vlastně pořád jíme maso v různých podobách. Ne úplně každý den, ale přece jenom... najíždíme tedy jednak na staročeské speciality z brambor, povidel a zelí, a v neposlední řadě taky na zeleninu. Květák všichni jíme, tak co by ne... a taky to přece jenom snad bude aspoň trochu levnější, když máme svoje brambory...

23 Šárka Šárka | E-mail | 23. listopadu 2007 v 9:32 | Reagovat

jednorožec:

U nás je to podobné :-) Ač nejsme vegetariáni, vaření bez masa má svůj půvab a když mohu, tak ho preferuji. Určitě i škrob z brambor jídlo "zdravě" zahustil a tím pádem se z vaření vyřadila mouka (což organismus ocení). Vaše verse zní zajímavě a takové obyčejné ragú s šikovně zvoleným kořením může pokaždé chutnat trochu jinak, ale vždy výtečně. Díky za nový nápad a za komentář.

24 Šárka Šárka | E-mail | 23. listopadu 2007 v 9:38 | Reagovat

Falka :-)

Mít svoje brambory je docela vzácnost :-) Letos jsem dostala úžasnou úrodu od tatínka kamarádky a musím si ten stav věcí jenom pochvalovat :-) Kdykoli ze sklepa donesu košík a mohu s nimi experimentovat. Staročeské speciality z brambor jsou zajímavé a vlastně "zdravé". Bramborových receptů je tolik, že kdyby se měl každý den v roce jeden uvařit, nemusela by se jídla opakovat. Určitě i já dám bramborám ve své kuchyni nadvládu nad masem :-) Třeba společně vymyslíme nějaké bramborové dobroty, když máme doma "bramborovou úrodu".

25 zdenka zdenka | E-mail | 24. listopadu 2007 v 20:43 | Reagovat

Tak,gulas negulas ragu jsem vcera prece jen udelala a musim napsat ze se mi nepovedlo.Z brambor se mi mleko trochu vice vyparilo a z celeho ragu se mi vytvorila kvejda,ale dobra....Ja nevim proc ale tady v tom Irsku (kde ziju s manzelem a dvemi detmi) nejsou brambory tak dobre jako u nas,tady jsou takove vodnate,vzdy kdyz prijedu domu(zatim jednou) tak zasnu jakto ze nase brambory jsou takove dobre smetanove,tady se lehce rozvari a rozpadnou az rozpusti.Taky jsem upekla ten dobry kolac nejen na nedeli ale jak to dopadlo napisu po nej.

26 Shira313 Shira313 | E-mail | 24. listopadu 2007 v 22:00 | Reagovat

Vďaka za báječnú inšpiráciu. Tento recept oživil moju zbierku nazvanú "v jednoduchosti je krása". Použila som horčicu de Dijon, pridala štipku mletého muškátového orecha (s karfiolom sa mi osvedčil) a hoci sa mi zemiaky mierne rozvarili, s výsledkom som nadmieru spokojná. Dnes sa teda u nás servírovala cícerovo pórová polievka podľa Jamie Olivera a ako hlavný chod Vaše karfiolové ragú doplnené hermelínom v trojobale a to celé korunované brusnicovým kompótom. Nech je Vašou pochvalou fakt, že si manžel dal dupľu ragú ešte aj pred odchodom na nočnú.

27 jednorožec jednorožec | 24. listopadu 2007 v 22:33 | Reagovat

Zdenka, 25

S "normálními" bramborami je to tady v Anglii stejně tragické. Já to ragout vařil z úplně posledních vlastních zemáků ze zahrady, bylo to takové rozloučení, až zase do roku 2008.

Vždy jsme žasli, jak výborné brambory jsou v Čechách všude k mání.

Zde v UK nyní kupujeme pouze "organic" (bio) brambory. Musím říci, že je opravdu rozdíl od lacinějších, ale šedivých a vodnatých non-organic. Troufám si říct, že bych tyto dva druhy bramborů kdykoliv rozpoznal na slepé ochutnávce.

28 PODIVEJTE SE VSECI PODIVEJTE SE VSECI | 25. listopadu 2007 v 9:06 | Reagovat
29 Šárka Šárka | E-mail | 25. listopadu 2007 v 13:35 | Reagovat

zdenka :-)

To je mi líto! Samozřejmě sorta brambor je velmi rozhodující pro výslednou kvalitu tohoto jídla. Začnu si víc vážit těch českých brambor, protože poslední dobou se situace na trhu dost výrazně zlepšila a kdo bere na vědomí i varné skupiny, nemůže si domů přinést nevhodný druh na to či ono. Je vidět, že jsme proti Irsku ve výhodě :-) Jinak díky za komentář k nedělnímu koláči :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | 25. listopadu 2007 v 13:46 | Reagovat

Shira313 :-)

To je velmi potěšující zpráva! :-) U nás taky nezbylo a snědlo se vše na jedno posezení. Navíc obalovaný hermelín nebo camembert s brusinkami, to je má velmi oblíbená kombinace. Musím říct, že u vás doma se opravdu moc dobře vaří. Manžel musí být spokojen den co den. Určitě vás na rukou nosí :-) Díky za to, že jste se pustila do mého receptu na květákové ragú. Zdravím a přeji pohodovou neděli!

31 Šárka Šárka | E-mail | 25. listopadu 2007 v 13:53 | Reagovat

jednorožec:

Neskromně jsem si myslela, že brambory na českém trhu jsou nic moc :-) Mé zkušenosti ze Švýcarska a Francie jsou naprosto "snové". Tam se opravdu dá sehnat nepřeberné množství bramborových odrůd a to jejich precizní třídění podle velikosti je opravdu senzační. V ČR není situace tak špatná, musím vám dát za pravdu. Na přípravu ragú jsem použila brambory varného typu B, které drží dobrý tvar a rozvářejí se jen malounko. Bylo to naprosto ideální. Věřím tomu, že vaše domácí brambory byly taky senzační. Je naprostá pravda, že není "brambor jako brambor". Rozdíly jsou skutečně obrovské. Díky za komentář.

32 Jindra Jindra | E-mail | 26. listopadu 2007 v 10:38 | Reagovat

Tak jsem včera uvařila květákové ragú, myslela jsem, že mužíček bude "ohrnovat nos" a on, že mu to chutná, prý "lepší než nějaký mozeček". Tak díky za recept.

33 Šárka Šárka | E-mail | 26. listopadu 2007 v 11:14 | Reagovat

Jindra :-)

Od pohledu to nevypadá "nic moc", ale výsledek umí překvapit. Samozřejmě záleží na tom, jak dobře to bylo připraveno. V tomto případě to bylo skvělé ;-) Je to variabilní záležitost a k bramborám se dá přidat i jiná sezónní zelenina. Každé "ragú" je téměř bez hranic, ale mělo by si ponechat jemnost a vyváženost chuti. Dík za realizaci receptu a za komentář. Zdravím, Š.

34 Petruška Petruška | E-mail | 26. listopadu 2007 v 15:43 | Reagovat

Ahoj mami (a ostatní fanoušci DolceVity:-)

Květák je velice zajímavá zelenina a v Itálii ji sice jedí, ale netěší se tu bůhvíjak velké slávě a mockrát ji na talíři nepotkám. Jednou jsem se rozhodla, že osmažím růžičky květáku - Roberto se na to koukal jako na zjevení a obalování v mouce, vejci a strouhance nějakých ubohých kousků zeleniny a pak patlání se s nimi a obracení na pánvi mu přišlo nepochopitelné. Ovšem když se na ně podíval, jak byly hezky zlatě osmežené a poskládané v míse, tak se začal více zajímat. A jakmile je ochutnal, bylo jasné, že tento pro někoho barbarský, nýbrž rozhodně chutný a jednoduchý pokrm je jeden z jeho favoritů. A když na něj vybafnu dokonce s květákvým ragů, tak to bude teprve zajímavé (vzhledem k tomu, že Italové jsou "vynálezci" klasického masového ragů alla bolognese). Dám vědět.

35 zuzka zuzka | 26. listopadu 2007 v 22:53 | Reagovat

Můj synek má moc rád květák, nejlépe smažený. Uvidíme co řekne až mu předložím tento. Mě to moc zaujalo, květák už mám v lednici, teď jenom uvařit  a čekat  na reakci. Znáš ho jak je to s ním  složité s tím jeho jídlem.  Jestli mi zase řekne"Hm, dobrý, ale už to mami nevař, tak vážně nevím.

36 Šárka Šárka | E-mail | 27. listopadu 2007 v 0:14 | Reagovat

Ahoj Zuzko :-)

Tak už potom nezbude nic jiného, než ho nechat, aby vařil sám :-) Podle hesla: "co si kdo navaří, to si taky sní", by možná začal být trochu tolerantnější k tomu, co má na talíři :-) Myslím si, že to s ním nebude tak zlé. Musíš to risknout. Nebo nápad č. 2: dovez ho na terapii k nám. Naposledy jedl i ryby s chilli crustou :-) Před tím říkal, že jediné co nejí, jsou ryby. Měla jsem radost, když na jeho talíři nezbylo skoro nic ;-) Uvažuj o tom! Nakonec jsme se dlouho neviděly. Dáme si Martini a budeme loupat ořechy na vánoční cukroví :-) ... zavoláme si *

37 Šárka Šárka | E-mail | 27. listopadu 2007 v 0:26 | Reagovat

Petruška :-)

Ahoj! Dávám ti za pravdu, že prapodivné vyvalování roztodivných potravin v mouce, šlehaných vejcích a strouhance může působit jako podivnost, ale v konečném efektu se sklízí vždy úspěch. Samozřejmě to není nic extra zdravého, ale obalovací mánie nás čeká už o vánočních svátcích. Kapři, řízky, vinné klobásy, a "bůhví" co všechno dalšího se dá do klasického trojobalu zabalit. Ostatně smažený květák pro Itala možná vypadá exoticky, ale na druhou stranu smažený řízek se špagetami a omáčkou z rajčat zase pro zdejšího člověka působí mírně šokujícím dojmem. Ovšem jen do té doby, když se osmělí a ochutná. Nakonec třetina Evropy to bere jako normální věc :-) Vánoce jsou za dveřmi a těm obalovaným lahůdkám neutečete. Vyznávám tradiční české vánoční menu a letos to zase budou velmi kosmopolitní svátky. Protože budou u nás, tak bez ohledu na národnost hostí se bude podávat smažený jihočeský kapr a bramborový salát :-) Nějaký "zahraniční" kompromis uděláme, ale štědrovečerní večeře je stále nostalgicky stejná. Jednou to oceníš :-) Tradice, co plyne rok co rok ve stejném tónu má své jedinečné kouzlo. Technické detaily probereme mailem :-) pa a díky za komentář Petruško *

38 Liliana Liliana | E-mail | 27. listopadu 2007 v 13:22 | Reagovat

Zdravím:-))

skvělá inspirace na dnešní rychlý oběd:-)))Není nad dobrý květáček!I když můj manžel se řídí heslem:"nejlepší je vše co prošlo prasetem"...Děkuji a budu se těšit až se opět v úterý zastavíte u mě pro žitný chléb:-))

39 Šárka Šárka | E-mail | 27. listopadu 2007 v 13:56 | Reagovat

Liliana :-)

Díky za komentář a za ten báječný žitný chleba, bez kterého si už svou úterní snídani ani neumím představit :-) Aby z jídla byl požitek, měl by manžel občas pečínku proložit i chutnou zeleninou :-) Takové zeleninové ragú není od pohledu oslnivé, ale o to víc může svou chutí překvapit. Zdravím, Šárka ;-)

-------------------------------------------------------------

Technická poznámka: (vysvětlení těm, kteří si všimli)

To, že blog už nějakou dobu nefunguje, jsem si všimla taky. Ale jak vysvětlit přičtené a nezobrazené komentáře, na které mohu nakouknout pouze v administraci blogu, to už opravdu nevím. Je čas na změnu prostředí ;-) Díky za trpělivost a za to, že i přes tyto technické potíže se mi snažíte zanechat komentář. Díky všem

40 Pivli Pivli | E-mail | 2. prosince 2007 v 1:13 | Reagovat

Parádní receptík!!!!

Co nejdřív musím ozkoušet.Stejně jako rybí rolky.Slint, slint!

Trošku off-topic: teď se chystám na ty psí sušenky.Psiska dostanou k Mikuláši.:)))))

Jednorožec: tedy přiznám se, že jsem vždy měla v Anglii s bramborami jen tu nejlepší zkušenost!!!!Pokaždé měli mnoho druhů, všechny velice chutné a to nebyly organic.O obrovských bramborách na pečení ani nemluvím.Je ovšem fakt, že letošní brambory v České republice se povedly.Za celý rok jsem neměla špatné.Všechny chutnaly báječně.

Ad hořčice...nedám dopustit na anglickou práškovou, v Norwichi v muzeu jsem si koupila tu skoro největší plechovku co tam měli.(asi 1,5kg?).Zkoušela jsem naši českou práškovou, ale byl to slabý odvar.Nevýrazná, žádný říz.

41 Šárka Šárka | E-mail | 2. prosince 2007 v 20:11 | Reagovat

Pivli :-) zeleniny není nikdy dost! Chutná to velmi uspokojivě, dík :-)

42 liba pinelli liba pinelli | E-mail | 7. prosince 2007 v 20:33 | Reagovat

dobrý den,

žiju na Sardinii a na vaše stránky už chodím delší dobu, občas podle nich i vařím, dnes jsem tedy vyzkoušela květákové ragú. Byla jsem naprosto nadšená. Já do toho ještě přidala špetku muškátového oříšku, já ho ke květáku přidávám vždycky  a výsledek byl   f a n t a s t i c k ý . Díky

43 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 21:46 | Reagovat

liba pinelli :-)

Muškátový oříšek se ke květáku opravdu velmi dobře hodí a v tomto spojení ho taky ráda používám. Díky za návštěvy mého blogu a za vyzkoušení tohoto receptu. Na Sardinii plánuji dovolenou a mám dilema mezi San Teodoro nebo Castelsardo. Budu moc ráda, když mi poradíte, jaké místo na tomto krásném ostrově vybrat. Díky ;-) Mějte se moc hezky a prima večer přeji.

44 liba pinelli liba pinelli | E-mail | 9. prosince 2007 v 18:43 | Reagovat

dobrý den,

no na Sardinii se musíte určitě vypravit, je to opravdu nádherný kus země. Doporučuji přiject v červnu nebo potom v září, pokud tedy nejste limitována školníma prázdninama.

Castelsardo je  město, které stojí spíš za návštěvu, moře tam není zrovna nejhezčí, na Sardinii velmi často fouká silný vítr, takže na severu se pak nedá kvůli velkým  vlnám koupat. Já osobně mám nejradši Alghero, je to určitě jedno z nejhezčích městeček na Sardinii, navíc tam mám i známé, kteří by vám snad mohli nabídnout dobrou cenu.

San Teodoro je také velmi pěkné, turistické místo, je tam krásné koupání a dá se odtud podnikat spousta pěkných výletů.....nedaleko tohoto místa v La Galetta mám také známé, kteří pronajímají spodní část vily hned u moře.

Já se budu po novém roce vracet do Prahy, budete-li mít chuť, můžeme se sejít, je toho spousta zajímavého, co bych vám mohla říct a co nenajdete v žádném průvodci :o))

Vaše stránky jsou moc hezky udělané, je vidět, že máte vkus. Zítra se chystám na bramborák bez mouky, tak snad to dobře dopadne.

Mějte se krásně

45 Šárka Šárka | E-mail | 9. prosince 2007 v 22:19 | Reagovat

liba pinelli :-)

Hezký večer a poděkování za báječné informace! Moc ráda si nechám poradit, neboť o cestě na Sardinii velmi vážně uvažujeme. Určitě se můžeme na kus řeči sejít někde u kávy. Není to špatný nápad :-) Díky.

Bramborák určitě dopadne výtečně :-) Přeji moc prima start do nového týdne, Šárka *

46 liba pinelli liba pinelli | E-mail | 15. prosince 2007 v 16:21 | Reagovat

hezké sobotní odpo,

bramborák dopadl výborně a kuřecí šťavnaté řízečky, které jsem dělala dnes k obědu, tak ty taky :o)) my tady moc nevyvařujeme, na Sardinii je úžasné to, že se člověk dobře nají i bez vaření, takové pecorino, prosciuto, olivy a pane carassau, k tomu skleničku červeného domácího vína, to já můžu  každý den. Ale občas přeci jen člověk zatouží uvařit si něco dobrého, teplého a to pak zajdu vždy na Vaše stránky.

Určitě se Vám ozvu, až dorazím.

Líba

47 Šárka Šárka | E-mail | 15. prosince 2007 v 19:35 | Reagovat

liba pinelli :-)

Hezký večer přeji :-) Bramborák i kuřecí řízečky jsou u nás doma na žebříčku oblíbenosti hodně vysoko, ale taky se často najíme bez vaření :-) Italské, švýcarské, francouzské sýry, kousek bagetky, miska salátu, olivy a nezbytná sklenka vína = náramně dobrá večeře. Domácí vínko nemáme, ale domácí sklípek je zaplněn tím, co nám chutná a víno nakupujeme dosti často venku (muž je zvyklý na švýcarská vína, tak si jezdíme k vinařům tam). Jsem ráda, že se vaření podle mých doporučených receptů podařilo! Zdravím a přeji příjemný víkend :-) Š.

48 Eva Eva | 16. prosince 2007 v 11:16 | Reagovat

Pro všechny, kdo se tu ptal na sušenou horčiči (i tu samou plechovku na Šárčině obrázku) mají v pražském obchodě Cullinaria (Skořepka 9, Praha 1), 113 g za 129 Kč. Je to sice drahé, ale v časopise Apetit (kde jsem jí našla) jí vychvalujou :-) a Šárka ostatně taky, tak se vyplatí do ní investovat (a berou tam stravenky) :-)))

49 Šárka Šárka | E-mail | 16. prosince 2007 v 12:07 | Reagovat

Eva :-) díky za průzkum trhu

50 ersrqhjf ersrqhjf | E-mail | Web | 24. května 2009 v 4:16 | Reagovat

dQ8OpH  <a href="http://oljkvvgzscuc.com/">oljkvvgzscuc</a>, [url=http://lsvtthhotapf.com/]lsvtthhotapf[/url], [link=http://allropruwcox.com/]allropruwcox[/link], http://ungufxjdolqy.com/

51 Eja Eja | 30. srpna 2009 v 12:01 | Reagovat

Tento recept a všechny variace na něj doporučuji všem odpůrcům dušeného květáku. Přidáním mrkve lze docílit "svěžejšího" vzhledu, přidáním nějaké kari směsi, garam či tandoori masála a trochy bílého jogurtu na závěr se pokrm posune zase někam jinam - tuhle pikantnější verzi si dělám vždycky, když mám na něco chuť a nevím na co, nikdy mne to nezklamalo. Trocha nadrobno nasekané čerstvé citronové trávy rozhodně neškodí :-)

52 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. srpna 2009 v 18:39 | Reagovat

[51]: Eja:
díky za zvelebení této receptury, tvé nápady jsou pro květák velmi povzbuzující a dokáží mu získat ještě větší popularitu ;-)

53 rolex fake watches rolex fake watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:04 | Reagovat

A. When you're eating a watermelon!
http://www.theirwatches.com/

54 dr.faka dr.faka | E-mail | 25. března 2013 v 13:14 | Reagovat

skusal som to robit s brokolicou, tiez je to dobre :)

55 Simuš Simuš | E-mail | 24. února 2017 v 18:13 | Reagovat

Bohužel jeden z těch nepovedených receptů Šárky ala "během chvilky máte vařeno". Brambory   pokrájené na kostičky se nevaří v mléce 15 minut,a to ani cca. Ale cca 1 hodinu.A to je ještě stále "al dente".

56 Simuš Simuš | E-mail | 24. února 2017 v 18:14 | Reagovat

Bohužel jeden z těch nepovedených receptů Šárky ala "během chvilky máte vařeno". Brambory   pokrájené na kostičky se nevaří v mléce 15 minut,a to ani cca. Ale cca 1 hodinu.A to jsou ještě stále "al dente".

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama