Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Králík z Normandie / fotorecept

5. listopadu 2007 v 10:56 | Šárka |  Maso
Normandská kuchyně je kuchyně tří velkých "C" - Calvados, Cidre, Camembert. Nejvýrazněji je zastoupeno maso drůbeží a králičí, proto jsem vybrala "králíka po normandsku" - tedy recept, do kterého zapojíme rovnou všechny hlavní atraktivity krásného kusu Francie, kterému se říká Normandie (jablka, jablečné víno, jablečnou pálenku, smetanu, máslo a lahodné maso králičí).
Králík po normandsku / Lapin à la Normande (dle mého osvědčeného domácího receptu)
  • 1 králík
  • slunečnicový olej
  • máslo
  • Calvadosu malá sklenka (event. brandy)
  • Cidre plná sklenice (event. jablečný mošt, sladší bílé víno)
  • 3 jablka
  • 3 cibule
  • 6 plátků slaniny
  • Crème fraiche (kysaná smetana)
  • tymián
  • sůl a hrubě mletý pepř
Králíka rozporcujeme na menší díly a osmahneme v pánvi na slunečnicovém oleji a lžíci másla. Opečeme krátce ze všech stran a přendáme do zapékací nádoby (v této fázi je čas na flambování Calvadosem! Kdo si troufne, nechť udělá). Flambování není věda, ale trochu znalosti a opatrnosti vyžaduje. Důležité je, aby alkohol měl pokojovou teplotu, je možno ho i nahřát. Kdo nemá chuť na hrátky s ohněm, vlije 3 lžíce Calvadosu jen tak přes opečené maso. Ovšem ta kouřová chuť je nenapodobitelná ;-) Troufněte si a flambujte. Nádobu vyložíme plátky slaniny /nemusí být! ale finální chuť výsledné omáčky získá velmi na chuti. Porce králíka naskládáme do této mísy a osolíme a opepříme ze všech stran.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na větší klínky. Zrovna tak oloupeme jablka, vyřízneme jádřince a nakrájíme též na větší klínky. Cibuli s jablky opečeme v téže pánvi, ve které se opékalo maso. Přidáme plátek másla, větvičky tymiánu a osmahneme ze všech stran. Zastříkneme cidrem a pár minut společně provaříme.

Opečenou cibuli s jablky přendáme ke králičímu masu. Osolíme špetkou soli a podlijeme cidrem. Kdo nemá důvěru k jablečnému moštu, nechť přidá trochu vývaru. Maso před zapékáním nesmí plavat. Stačí, když bude potopené jen z poloviny. Nyní je možno nechat chvilku odpočinout. Přiklopíme a v chladu necháme odležet (v mém případě to bylo do druhého dne). Není nutno otálet a péct se může hned. Ovšem připravit si takové na první pohled složitější jídlo den předem, to taky není k zahození.

Rozpálíme troubu na 190 °C a vložíme nádobu s báječně vonícím králíkem do trouby. Máme-li varné sklo, vkládáme do trouby studené! Pečeme 60 minut a nádobu neodklápíme. Králík má báječné maso bez tuku, tak si ho zbytečně nevysušíme a ponecháme mu jeho křehkost a šťavnatost. V tomto receptu to jistě oceníte.

Když je upečeno, vyjmeme maso a uchováme ho v teple. Zároveň odebereme několik kousků jablek a cibule, kterými budeme na talíři dekorovat.

Zbylou šťávu, slaninu, cibuli a jablka provaříme a prošleháme tak, aby jednotlivé kousky byly rozmělněné, ale okem znatelné. Tento rustikální styl této omáčce sluší. Omáčka je tak chutná, že jsem smetany přidala pouhé 2 lžíce a nebylo potřeba víc. Dokonce jsem měla nutkání, ji tam nedat vůbec.


Servírujeme na nahřáté talíře. Jako přílohu jsem zvolila křupavé BRAMBORÁČKY. Doporučuji do těchto bramboráčků nedávat česnek! Místo majoránky dejte petrželku či jiné bylinky. Dominantní musí být chuť omáčky a bramboráček toto slavnostní jídlo báječně doplnil.

Pokud si dáte vařené brambory nebo těstovinové široké nudle, hodí se to taky. Nechte se francouzskou kuchyní okouzlit! Ona to umí ... jako žádná jiná ;-)


Normandská kuchyně je těžší, založená na kvalitním mase a mléčných výrobcích z dobytka, volně se pasoucího v rovinaté krajině. Na několik způsobů se připravují dršťky, v oblibě jsou černá jelita (boudin noir) a jitrnice (andouille). Dalším tradičním produktem jsou jablka, která ve zdejším menu najdete na všechny způsoby až po jablečné víno cider (cidre) a calvados. Smetana, máslo, jablečný mošt a calvados jsou běžným základem omáček k masu. Typická je hustá zeleninová polévka, podávaná jako hlavní jídlo, či marmitte de poisson ("rybí kotlík"), vařená z několika druhů ryb na bílém víně a smetaně se zeleninou, doplněná slávkami, mušlemi a krevetami (obdoba marseillské bouillabaise). Rozhodně tato zajímavá kuchyně stojí za to, aby se její vůně nastěhovala rovnou do vašeho talíře. Nemáte cestu do Francie? Nevadí! Doma to zvládnete taky ;-) Nechť vám k tomu tento recept pomůže.
Jak se dělá cidre a calvados?
(Poznámka závěrem: do originálního receptu slanina nepatří, ale můžete mi důvěřovat. Chuťově se s ostatními surovinami dokonale snoubí. Kdo ji tam kousek dá, ten neprohloupí :-) Takto připravuji Lapin à la Normande já.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 5. listopadu 2007 v 11:22 | Reagovat

Tohle je ovšem nádhera! Ještě že je za chvilku oběd :o)

AD nějaký tip na slušný Calvados za rozumné peníze dostupný tady v ČR? Moc se mi nedaří něco sehnat...

2 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 11:53 | Reagovat

J.Č. :-) Slušný Calvados za slušné peníze jsem bohužel neviděla. Jak se tak rozhlížím po cenách, jeví se mi rozumnější zakoupit ho v zemi původu. Takový dobrý tip by mě taky zajímal! Zásoby se mi doma tenčí. Bojím se, že dostanu zákaz flambovat ;-)

3 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 5. listopadu 2007 v 12:00 | Reagovat

Jednim slovem... gastroProvokace ;-)

4 Kanyapi Kanyapi | Web | 5. listopadu 2007 v 12:23 | Reagovat

Vypadá to báječně! Když jsem stránku otevřela, ztuhla jsem překvapením, protože i my o weekendu experimentovali s králíkem, ovšem my tvořili fotorecept "Pastýřův páj." :D Byl to králičí weekend!

Recept rozhodne vyzkoušíme v rámci kampaně "králík opravdu není kočka, proč si to myslíš?!?" :D Jen se bojím, že bude problém s těmi C... ale případně nahradím.

Moc oceňuji na receptech, když jsou uvedeny s alternativními přísadami :)

5 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 15:52 | Reagovat

Ondřej - GK :-) Je vidět, že s alkoholem se v Normandii nešetří. Lijí ho do kastrolu, aby to ještě lépe vonělo, tak flambují a u stolu je vždy příležitost otevřít další láhev vína :-) V každém případě to je báječné a chutné jídlo. Ta vůně je provokativní ;)

6 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 15:58 | Reagovat

Kanyapi:

Králíka mám opravdu zcela mimořádně, ale když už má být na stole, tak ať to tomu jídlu patřičně sluší :-) "C" se nahradit dají, nebude to chutnat tak autenticky, ale brandy a dobrý méně sladký jablečný mošt nemá šanci jídlo zkazit :-) Francouzské víno Cidre miluji a tak jsem si něco ponechala na své kuchařské experimenty. Calvados si jako suvenýr z cest vozíme taky. Jen a pouze na alkoholu toto jídlo nestojí - doporučuji s klidným svědomím nahradit ;-)

7 Julie Julie | 5. listopadu 2007 v 16:14 | Reagovat

Další bezkonkurenční recept! Výčet ingrediencí se skvěle už jenom čte! Doma sice s králíkem neuspěju, ale v mrazáku čeká na svou chvíli kuře od rodinného bio-zdroje, tak mu dám možná šanci zazářit ve skvělé společnosti jablek, cideru a smetany :-))) Taky tam mám jednu husu, která by mohla oslnit davy teď na Martinskou neděli, ale to bych potřebovala někoho pozvat, je to husa hus s velkým H :-) Nechceš přijet? U nás bude bílý kůň, divadelní kus v přírodní scenérii a Martinské rohlíčky k tomu :-)

8 renata renata | 5. listopadu 2007 v 16:52 | Reagovat

Recept přichází jak na zavolanou. O víkendu jsem dostala králíka od rodičů, bohužel zapomněli přibalit Calvados a Cidre :-(

Dá se Cidre vůbec v našich zeměpisných šířkách sehnat?

9 edy edy | E-mail | 5. listopadu 2007 v 17:02 | Reagovat

Jelikož jsem měl jako vždy tu příležitost toto skvostné jídlo testovat, musím se vám všem svěřit, že tak dobrého králíka jsem ještě nikdy nejedl. Ta dokonalá kombinace všech chutí je opravdu famózní a mohu doporučit i všem těm, kteří králíka zrovna moc nemusí. Nebudou toho litovat. Věřte mi!! Šárko gratuluji, zase jsi se jednou přímo překonala!

10 kačenka kačenka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 17:12 | Reagovat

Milá Šárko, Vy mě normálně a morálně ničíte! Vaše recepty jsou tak nádherné, že je musím hned zkoušet. Včera jsem podle Vás vařila kulajdu, křehké řízečky a nový koláč, dneska na mě juká králík. Už je mi jasné, že to manžel bude chtít vyzkoušet. Nejhorší na tom všem je, že to vařím, ale nejím. Musím hubnout, tak jsem nad koláčem plakala a chroupala ledový salát, kulajdu mi nahradila pečená rajčata. Děkuji Vám moc za tak nádherné stránky, recepty i fotografie obdivuji, moc se mi líbí i Váš styl psaní. Přeju Vám moc štěstí, lásky a radosti a těším se na další krásné novinky.

11 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 22:07 | Reagovat

Julie :-)

Díky! Pečená husa a Martinské rohlíčky, to je opravdu chlouba české kuchyně. Kdybych bydlela kousek blíž, jsem tam hned, to mi věř :-)

Kuře od rodinného bio-zdroje v této úpravě (s jablky, smetanou, cidrem či jablečným moštem) by jistě doznalo báječných výsledků. Určitě bych to zkusila po normandsku.

12 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 22:16 | Reagovat

renata :-)

Cidre se dá nahradit jablečným moštem a přidat sklenku bílého vína. Calvados konec konců být nemusí. Nemusí jít vždy o originál, aby jídlo bylo dobré a zajímavé. Já bych se nebála některé suroviny nahradit. I když v té normandské versi to byla pohádka. V každém případě je tento recept zajímavý a určitě si získá srdce nejednoho gurmána :-) Myslím, že Cidre se sehnat dá, ale v každém případě je to sezónní a neobvyklá surovina. Nakonec čerstvá vypresovaná šťáva z jablek by byla tím nejcennějším, co se dá sehnat. Potom už jenom přiměřeně bílého vínka a může se jít vařit.

Zdravím a ať se ten králík povede ;)

13 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 22:21 | Reagovat

Edy :

díky za slova chvály :-)

V překonávání sama sebe bych chtěla být mistr :-) Ovšem jsou sny, které se nikdy nesplní. Ale mám slušnou řádku těch splněných, tak se s nimi spokojím :-)

Vařit pro někoho, kdo to ocení, to je ta největší výhra! Díky za pravidelnou účast u mého stolu - a po dlouhé době i za komentář.

14 Šárka Šárka | E-mail | 5. listopadu 2007 v 22:30 | Reagovat

kačenka :-)

Děkuji za moc krásný komentář. Tolik chvály si ani nezasloužím :-) Pro mě je moc milé zjištění, když vím, že podle mých receptů se vaří a přináší to i radost někomu druhému. Každý komentář, který se tu objeví mě vážně moc potěší a mám zase chuť přijít s nějakým zajímavým receptem. Snad se mi to příště povede. Je tolik receptur, které by stály za vyzkoušení! A není pravda, že čas věnovaný vaření je ztráta času. Jsem ráda, že nás to baví !!! :-) Přinese to radost i našemu okolí a je v tom i kus umění.

Taky přeji moc štěstí a radosti ve všem, co máš v úmyslu podnikat. Krásnou dobrou noc, Šárka

15 Mánek Mánek | E-mail | Web | 6. listopadu 2007 v 8:18 | Reagovat

Opravdu krásný recept na králíčka! "C"alvados už je připravený k odběru, "c"idre se nahradí, "C"amembert je k dostání běžně, jenom to poslední "C"...

Budu muset někoho přesvědčit, aby mi "c"rálíka prodal, ti mražení nestojí za nic! :-D

16 Šárka Šárka | E-mail | 6. listopadu 2007 v 10:07 | Reagovat

Mánek :-))) nebo vyměnit za nějakou dobrou čerstvou rybku. To by mohlo taky vyjít. U nás se platí naturáliemi :-) Králík, domácí vejce, koláče = nejběžnější platidlo. Králíkem bylo splacen dluh za jistou technickou výpomoc. Měla jsem jenom strach, abych ho nedostala živého. To by se nedostal na pekáč, ale stal by se z něj další čtyřnohý člen naší rodiny ;-)

17 Rudka Rudka | 6. listopadu 2007 v 10:28 | Reagovat

Také mám ještě jednoho králíka v mrazáku. Přiznám se, že flambovat opravdu nebudu, při mé smůle by to nemuselo dobře dopadnout. Ten recept mě moc láká, ale co vařit dřív, když nás tak zásobuješ. Nestihnu se k tomu ani vrátit, protože už bude od tebe naservírováno zase něco jiného a určitě lákavého.

18 Šárka Šárka | E-mail | 6. listopadu 2007 v 10:52 | Reagovat

Rudko :-) třeba se ti bude někdy hodit recept v případě nouze, když už opravdu nebudeš vědět, co vařit. Což tobě zrovna nehrozí :-)Druhá možnost je, že se tady objevíte a my nebudeme muset druhý den ohřívat zbytky. Vařit jenom pro dva lidi je trochu nuda, ale co naplat, když se mi rodina toulá po světě :-)

19 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 6. listopadu 2007 v 13:47 | Reagovat

Calvados se dá koupit v několika cenových kategoriích v pražské prodejně Paris-Praha v Jindřišské ulici. U nás máme opačný problém: Moc nepijeme, a tak nám calvadosu zbývá skoro celá láhev. Ale pojala jsem plán, že ho spotřebujeme jako přísadu do předvánočního punče.

20 Šárka Šárka | E-mail | 6. listopadu 2007 v 15:25 | Reagovat

Major Milčák :-)

Calvados si vždycky svou cestu z lahve najde. S tím punčem to opravdu není špatný nápad! Jinak u nás Calvados taky odolává a na baru si sedí už třetí rok. Od té doby, co ho používám na vaření, tak už ho moc nezbývá. Na předvánoční punč ještě zbyde :-)

21 Evča Evča | E-mail | 7. listopadu 2007 v 12:52 | Reagovat

Jako dítě jsem prožívala něco podobného jako kluk ve filmu Slunce, seno, jahody..., ( chovali jsme je na maso, angorské na vlnu ) a já při stahování a kuchání,  jako nejmladší člen rodiny, musela králíka "držet" za zadní packy.Měli jsem je často a tak mi to nepřipadalo nic vyjímečného, dnes by se dalo říci, že jsme jedli skvělé dietní maso v kvalitě bio :-).

Kamarád nám občas přiveze čerstvého domácího králíka za rozumnou cenu, jsme na to 2 a tak obvykle z vykostěných stehen udělám řízečky, hlavu a vnitřnosti  schovám do vývaru a zbytek osolím, opepřím,cibulka, česnek, hořice, zaleju rozpuštěným máslem a nechám do druhého dne a upeču.

Ale když jsem si dnes chtěla spravit náladu na Vašich tak příjemných  stránkách  ( mám už týden "nechodící" sádru  kvůli naštípnutému kotníku na noze- byla jsem nešikovná) už mám v hlavě plán co dokoupit- hlavně ty C- a moc těším, až budu páchat tento úžasný recept. :-).

22 Šárka Šárka | E-mail | 7. listopadu 2007 v 14:21 | Reagovat

Evča :-)

V první řádě přeji brzké "zneškodnění" té nepříjemné sádry na noze. Králičí maso je opravdu jedno z nejdietnějších a protože chov králíků nemáme, tak opravdu je pro mě docela vzácnost si takové maso připravit. Ve Francii ho lidé mají ve velké oblibě a tak je receptů na jeho přípravu mnoho. Původně jsem měla plán připravit králíka podle receptu z Dijonu (tj. za vydatné pomoci ostřejší dijonské hořčice a smetany :-) Ten tvůj recept mi to připomněl! Je to chutné již při čtení použitých surovin. Ten můj s jablky mohu doporučit jako příjemnou a chutnou změnu.

Moc díky za milý komentář a velmi brzké uzdravení !!! :-)

23 Bali Bali | 8. listopadu 2007 v 21:22 | Reagovat

Bonjour de Provence ;-)

po skvele veceri, kde mimo jine byla i vyborna omeleta s lanyzi, kouknu sem a tady zase vyborny kralik!

Vcera jsem si jednoho dala v restauraci vedle Marche aux vins v Beaune, byl skvely.

Tak bon appetit, D

24 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 10. listopadu 2007 v 10:35 | Reagovat

Milá Šárko, včera večer jsem podle vašeho receptu uvařila a musím říct, že to bylo skvělé. Pouze jsem místo králíka použila kuře (naše ochočená zakrslá králice by se se mnou přestala mazlit :-)). Vtip jídla spočívá v tom, že omáčka díky cukru z jablečné šťávy krásně zkaramelizuje. Nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout. Jo, jenom jedna věc se mi nepodařila: flambování. Měla jsem asi nahřát calvados ve sběračce, zapálit ho a přelít jím maso. Zkoušela jsem zapálit už přelité kuře, což se mi nepodařilo.

25 Šárka Šárka | E-mail | 10. listopadu 2007 v 11:40 | Reagovat

Major Milčák :-) Dobrá volba s tím kuřecím masem, svou jemností se tomu králičímu hodně přibližuje. Pokud jde o to flambování, je skutečně pravda, že alkohol by měl mít určitou teplotu. Řeším to často tak, že velmi vroucí vodou opláchnu malou naběračku a alkohol do ní naliji a on se zahřeje. Zapálím a přeliji pokrm. Rozhodně nevadí, že se to nepodařilo, on ten alkohol i ve stavu původním s těmi po karamelu chutnajícími jablky a cibulí svou práci odvedl :-) Že je to dobrota, víme obě dvě zcela reálně :-)

Díky za podporu tomuto receptu - on si to zaslouží. Je francouzsky rafinovaný. Měj se moc fajn a bezva víkend ;-)

26 Jarda BS Jarda BS | E-mail | 11. listopadu 2007 v 13:30 | Reagovat

Sliboval jsem, že zkusím Tvé recepty ihned po návratu. Avšak teprve nyní začíná pršet a být zima, tudíž je více času na testy s vařením. A ten lapík - lapin - mě ohromně zaujal. Příští týden bude na řadě a potom oznamíme výsledek. Jelikož s vařením podle receptu vlastně začinám - po šedesátce už je vlastně čas -  uvidíme co to přinese, Milena bude pokusný králík a přísný kritik. Zdravíme moc.

M + J

27 Šárka Šárka | E-mail | 11. listopadu 2007 v 14:20 | Reagovat

Jarda BS:

Velké kamarádské pozdravení Tobě i Mileně :-) Tak jsem zvědavá, jak se "lapík" podaří. Můj pokusný králík a kritik v jedné osobě ohodnotil na 1*, ale největší kritik jsem sama sobě já. U mě prošlo :-)

Jsem zvědavá, jak projde u vás! Zdravím vás ze zasněžených Čech

Š + E

28 Vladěna Vladěna | E-mail | 12. listopadu 2007 v 8:47 | Reagovat

Dobrý den, také jsem vyzkoušela, králíka nahradila kuřetem, calvados jablkovicí (netroufla jsem si) a cider jablečným koncentrátem. Smetanu jsem nepřidávala, ani jsem se nesnažila omáčku moc rozmělňovat, jako přílohu jsem zvolila brambory. Výsledek mě překvapil; čekala jsem, že to bude dobré, ale bylo to ještě dobřejší :). Hezký den.

29 Šárka Šárka | E-mail | 12. listopadu 2007 v 11:59 | Reagovat

Vladěna :-)

Díky za odvahu. S kuřetem to opravdu musí být zajímavá mňamka a vyzkouším někdy příště taky. Ta smetana tam opravdu ani nemusí být :-) Taky jsem si to říkala, když jsem tu úžasnou vypečenou šťávu ochutnávala. Snažila jsem se o originál z Normandie, tak jsem ji tam zmínit musela. Ovšem souhlasím s tím, že i bez ní je to lahoda. Jsem moc ráda, že chutnalo! :-) Díky za milý komentář a za realizaci tohoto neobvyklého receptu. Zdravím ;-)

30 renata renata | 13. listopadu 2007 v 12:34 | Reagovat

štěstí mi přálo. v sobotu jsem úplně náhodou sehnala cidre, a v neděli jsem úplně náhodou dostala králíka (prý už posledního varovala maminka) a tak jsem zajásala a pustila jsem se do tohoto lákavého receptu. Výsledek byl úžasný, díky za tento noblesní a originální recept.

Jen jedna věc je mi líto, cidre jsem tady nemohla nikde sehnat, a když jsem si ho nesla domů, tak jsem se na něj těšila jako malá holka, jenže bohužel to byl trošku jiný druh než si pamatuji z Bretagne. Zase kdyby to byl přesně on, tak by nezbylo pod králíka, že? ;-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 13. listopadu 2007 v 13:00 | Reagovat

renata :-)

Potěšení je na mé straně! Cidre jsem taky schopná raději s chutí vypít a králíka nepodlít ani kapkou :-) Měla jsem štěstí, muž mi dovezl ze Švýcarska slušnou zásobu, tak zůstalo i pro králíka :-) Bretagne má své tajemné kouzlo a všechno "francouzské" tam chutná lépe než tady. Moc díky za milý komentář ;-)

32 Mirka Mirka | 26. prosince 2007 v 13:12 | Reagovat

Milá Šárko,

dneska se tuto dobrůtku chystám předpřipravit, k zítřejšímu obědu:) Určitě nezklame jako žádný recept od vás:)

Mirka

33 Mirka Mirka | 28. prosince 2007 v 15:15 | Reagovat

Šári, králík neměl chybičku, ta omáčka - naprosto mňamozní!!! A nikdy bych neřekla, jak moc se k tomu fakt hodí ty bramboráčky bez mouky!!!:)

Takže děkuju za další inspiraci!!!:)

Mirka

34 Šárka Šárka | E-mail | 28. prosince 2007 v 22:25 | Reagovat

Mirka :-) Dobrá zpráva! Díky za ni :-) Jsem ráda, že prošlo i u tebe doma s výborným hodnocením. Díky :-)

35 Pavla Pavla | E-mail | 15. března 2008 v 22:11 | Reagovat

Ahoj Šárko, když jsem se včera poprvé zakousla do jablka od králíka z Normandie, moje chuťové buňky nechtěly uvěřit. Jsem z této slané verze zkaramelizovaných jablek stejně nadšená jako z těch, které se objeví po otočení koláče Tarte Tatin - jedné z největších sladkých lahůdek, které znám. Jen pro doplnění, jako přílohu jsem použila nové brambory ve slupce, lehce předvařené a následně pečené v té mňamkózní koupeli s masem a jablky. Fakt super, dík moc za recept.

36 Šárka Šárka | E-mail | 16. března 2008 v 22:02 | Reagovat

Pavla :-)

Nové brambory jsou naprosto famózní přílohou a vlastně s jablky se opravdu náramně doplňují :-) Báječná kombinace, která musela najít své obdivovatele. Díky Pavlo za komentář a za připomenutí tohoto chutného receptu, ke kterému se zase někdy vrátím (a dám na tvou radu! budou nové brambory :-)

37 Míša Míša | 10. listopadu 2008 v 9:26 | Reagovat

Moc děkuju za recept, opravdu famózní :-)  sice jsem ho dělala s kuřetem a místo cidru (přijde mi ho škoda, radši jsme ho vypili ) použila bílé víno a mošt a na poslední chvíli jsem zjistila, že slanina z lednice přes noc zmizela, ale i tak stál výsledek za to. Určitě ho budeme dělat hodně často. PS. jako příloha byly vařené brambory s bylinkovým máslem

38 Šárka Šárka | E-mail | Web | 10. listopadu 2008 v 14:47 | Reagovat

37 - Míša :-)

Báječná telepatie zafungovala, protože u nás byl na víkend taky králík :-) Dělám ho opravdu jen občas, a tak není divu, že naposledy to byl právě tento recept! Musím říct, že i já jsem byla s chutí králíka po normandském způsobu moc spokojená.

Když není Cidre, bílé víno je důstojnou náhradou. O chuť jablek se v tomto receptu nikdo nepřipraví, ty tam jsou naprosto famózní :-)

39 Dahlia Dahlia | E-mail | 22. března 2009 v 12:37 | Reagovat

Tak jsem tenhle lákavý recept dnes vyzkoušela.  Nemaje kalvados ani cidre, zkusila jsem jihomoravskou variantu téhle skvělé lahůdky. K flambování posloužil frťánek vínovice a cidre jsem nahradila sklenkou dobrého jihomoravského vína a stejným množstvím jablečného džusu. Nevím, jak má chutnat originál, ale tenhle družební normandsko-jihomoravský králík chutná skvěle. Nasládle-kyselkavá chuť ovoněná dobrým vínkem a čerstvým tymiánem se line celým domem a já musím čekat, než přijdou hosté na slavnostní oběd. Naštěstí je rodina na mé hokusy pokusy zvyklá a už ví, že maso v kombinaci s ovocem nabývá nových dimenzí, v české kuchyni nezvyklých. Díky za skvělé recepty!!! Příště se chystám na ten řízek z kůry pomela (vždyť je přece všude kolem krize). Ale v tomto případě se asi neodvážím strávníky informovat o tom, co právě pojídají.

40 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. března 2009 v 0:50 | Reagovat

39 - Dahlia

Tak to byla úžasná volba. Takto připraveného králíka máme u nás doma moc rádi. Určitě se dá flambovat i něčím jiným, když není po ruce Calvados, ale snažila jsem se dodržet všechny tradice Normandie, aby receptura byla autentická :-) Díky za vyzkoušení receptury, kterou snad rodina přijala s povděkem, protože okusili zase něco trochu jiného a méně tradičního. Králík je ostatně vždycky dobrý! Díky moc za komentář :-)

41 JennieBailey32 JennieBailey32 | E-mail | Web | 30. července 2011 v 17:37 | Reagovat

Don't you acknowledge that it's high time to get the <a href="http://bestfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a>, which can make your dreams come true.

42 fake rolex watches for sale fake rolex watches for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:49 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.theirwatches.com/

43 Daniel Daniel | E-mail | 18. listopadu 2012 v 20:06 | Reagovat

Opět naprosto skvělá inspirace. Děkujeme!

44 cheap prom dresses cheap prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:00 | Reagovat

Q. Why did it take the monster ten months to finish a book?
http://www.spelldress.net/prom-dresses.html

45 80s prom dress 80s prom dress | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:32 | Reagovat

Great. found your site on google search.
http://www.queweddingdresses.org/black-color.html

46 Dany Dany | 23. srpna 2013 v 13:06 | Reagovat

Díky za skvělý recept! Neměla jsem sice Calvados ani Cidre, ale jablka, mošt, šalotky...spolu s králíkem dokonalé spojení :-)

47 funland funland | Web | 21. června 2015 v 9:14 | Reagovat

pujčky pro slováky nebankovní ???

48 Eva Eva | Web | 6. dubna 2016 v 14:14 | Reagovat

Každý týden máme králíka :), naštěstí je máme všichni rádi, ale i tak hledám stále nové recptíky do sbírky. Takže určitě díky za tento recept.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama