Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Dýňový koláč - Pumpkin Pie - americká klasika

18. listopadu 2007 v 21:58 | Šárka |  Sladká kuchyně
Pojďte si upéct ten nejameričtější koláč ze všech. Nechte se oslnit nejzářivějším koláčem pod sluncem. Proti zimní depresi je to ten nejlepší lék.
Koláčové těsto:
  • 250 g mouky (150 g polohrubá mouka & 100 g celozrnná)
  • špetka soli
  • postrouhaná citrónová kůra (z polovičky citrónu)
  • 125 g másla
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce cukru (třtinový)
Koláčová náplň:
  • 1 menší dýně Hokkaidó / potřebujeme 1 hrnek dýňové dřeně
  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu (nemáme-li sirup, použijeme pouze med)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce Crème fraiche (nebo kysané smetany)
  • šťáva z půlky citrónu
  • špetka skořice
  • hrst ořechů (pekanové, vlašské, atd. /použila jsem směs ořechů)
  • malý sáček sušených meruněk
Promícháme všechny suché ingredience v míse a přidáme rozkrájené máslo na plátky a vejce. Rukama prohněteme v míse a potom na pracovní desce propracujeme a těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím připravíme koláčovou náplň.
Dýni rozporcujeme, oloupeme slupku, odstraníme semena a uvaříme v malém množství vody. Po 20ti minutách slijeme vodu, dýni rozmačkáme na pyré a necháme vychladnout. Poté osladíme javorovým sirupem a medem, přidáme špetku skořice, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce créme fraiche. Do směsi vyklepneme 2 vejce a prošleháme do hladkého krému ruční metlou.
Koláčovou formu vymažeme máslem, event. jiným vhodným tukem a těstem vyložíme formu (ø 28 cm). Vytvarujeme prsty vyšší okraje a těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Sušené meruňky překrájíme na drobnější kousky a ořechy můžeme hrubě nasekat. Meruňky i ořechy vhodíme na těsto a přelijeme dýňovou náplní. Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180 °C rovných 40 minut.


Fit Faktor:
Obsahuje hodně zinku, ořechy uklidní naši nervovou soustavu, dýně a meruňky dodají vlákninu. Dělá-li se někomu kvůli tuku z másla vráska na čele, tak si zítra místo večeře půjde zaběhat. Kousek tradičního amerického koláče - netřeba si odpírat. Žádný jiný koláč nemá tak zářivou a hřejivou barvu, jako právě Pumpkin Pie.
Mé poslední slovo k receptu:
Připravovala jsem koláč podle starého originálního receptu, bohužel výsledný efekt byl poněkud mdlý! Po této nadmíru důležité zkušenosti jsem recept upravila do funkční podoby a malinko chuťově nadzvedla přidanými sušenými meruňkami, které opravdu mohu "doporučit". S dýní si sednou do noty. Těstu jsem ubrala kalorickou hodnotu snížením počtu vajec a bílou mouku minimalizovala a použila jsem báječnou mouku celozrnnou. V tomto ohledu mě nemusíte následovat, ale faktem zůstává, že bílá mouka nemá žádnou chuť. Celozrnná mouka chutná tak trochu oříškově a je prostě báječná. Kdo ji používá, tak mi jistě rozumí. Zkuste s ní experimentovat. Dýňového pyré by nemělo být víc jak 1 klasický čajový hrnek, tj 250 ml. Sladit bílým rafinovaným cukrem není nic moc, použila jsem "sladkou chuť" přírody, tedy javorový sirup a med. Zkuste tento klasicky americký koláč, jistě vás svou chutí dostane. Tento recept bude fungovat! :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

25 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 18. listopadu 2007 v 22:58 | Reagovat

Tak to ovšem vypadá skvěle! :) Šup s tím do "to do" seznamu :)

2 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 19. listopadu 2007 v 0:26 | Reagovat

Vypadá to více než skvěle! Já moc na pečení nejsem, ale.... mám na něj lidi ;-)

3 tereza tereza | 19. listopadu 2007 v 8:01 | Reagovat

Šárko,máš tady vskutku luxusní recepty! Jeden z nejlepších serverů s recepty!!

4 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 8:47 | Reagovat

J.Č. :-) copak je to za záhadný seznam? :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 8:50 | Reagovat

Ondrej - GK :-) paradoxně na to pečení taky moc nejsem a chuť na sladké v pravidelných intervalech útočí :-) Chuť tohoto koláče mě zajímala!

6 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 8:51 | Reagovat

tereza :-)

Děkuji! Jsem ráda, že se Ti mé recepty líbí ;-)

7 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 19. listopadu 2007 v 9:01 | Reagovat

Šárka: úplně jednoduchá seznam, co chci určitě zkusit uvařit (sníst), vypít a navštívit :o)))) Čím dál delší... :)

8 Šárka Šárka | E-mail | 19. listopadu 2007 v 9:15 | Reagovat

J.Č. :-)

Něco podobného si vedu taky, ale je to nekonečně dlouhá řada nápadů, které se asi ani nikdy nepodaří realizovat :-) Tento blog mě trošku popohání vpřed, neboť ještě loni by mě ani nenapadlo doma vařit touto dobou podle indiánských receptur :-) Je to zábavné a mé okolí si tím rozšíří obzory :-) V podstatě jsou to chudáci ... knedlo, vepřo, zelo u nás moc nefrčí. Taky proč, když je na světě tolik jiných dobrot, na které by se pro ten "český stereotyp" nedostala nikdy řada :-)

Tak ať se daří ze seznamu odškrtávat jednu položku za druhou :-)

9 hendl hendl | Web | 30. listopadu 2007 v 19:24 | Reagovat

žasnu

10 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 0:00 | Reagovat

hendl :-) Proč?

11 Axl Axl | E-mail | Web | 7. prosince 2007 v 14:12 | Reagovat

Uááááá ... tak teď uplně trpím. Strávil jsem několik let v USA, kde dýňový koláč nikdy na den Díkůvzdání nechyběl na našem stole. Teď jsem již několik let zpátky a za tu dobu jsem ho doma neměl. A teď jsem tady narazil na tenhle článek a uplně ho cítím na jazyku a můžu se z té vzpomínky zbláznit. Ach jo. Asi si ho budu muste někdy opravdu upéct.

Ale ještě dříve bych si raději udělal pravý americký cheesecake. Nenašel by se u Šárky recept, jak ho udělat v českých podmínkách? Já jsem zkoušel několik receptů co jsem našel po netu, jak ho v čechách udělat, ale nikdy to nebylo ono. Tady na blogu jsem recept nenašel, ale jsem si jist, že kdyby jsi se do toho Šárko se svým přístupem pustila, určitě by z toho vzešel ten pravý cheesecake  z Páte avenue. :)

Mimochodem Šárko Tvůj blog se skvělými recepty je úžasný. Navedla mě na něj sestra, která ráda a dobře vaří. Stejně jako maminka. Já vařím moc rád, jestli dobře nevím, asi jak kdy, jak se daří. To máme asi v rodině, teda kromě otce, který si neumíchá ani vajíčka. Naše rodiné rozhovory se vždycky po několika minutách stočí k jídlu a k tomu co kdo vařil a jaké to bylo. No a tak teď tyhle strány a její recepty zcela jistě budou častým tématem našich debat. Díky. :)

12 Šárka Šárka | E-mail | 7. prosince 2007 v 23:55 | Reagovat

Axl :-)

Wau! Konečně někdo, kdo miluje originál. Z toho mám fakt radost. Dýně je zajímavá surovina a já nedám dopustit např. na dýňovou polévku. Americký cheesecake je výzva! Jeho realizaci v domácích podmínkách rozhodně plánuji, ale recept budu muset ušít na míru vzniklé situaci při vaření v přímém přenosu :-) Až se tu "někdy" recept objeví, tak jistě v komentářích bude mnoho jiných užitečných "cheesecakových" rad a doporučení. Osobně se na tento recept sama těším.

Díky za kompliment mému blogu :-) Díky i tvé sestře, která rozšiřuje řady nových čitatelů a hlavně lidí, kteří rádi a dobře vaří! Vítám tě tady a ráda se dám zase příště do řeči o dobrém jídle a inspirativním vaření. Měj se moc fajn a přeji dobrou noc *

13 Bára Bára | Web | 12. srpna 2008 v 21:28 | Reagovat

Teda, to je krása, jste strašně šikovná a já jenom zíram. Teď jsem se děsně zabrala do pečení a hrozně mě to baví, peču pro sestřičku, maminku, tatínka a babičky a zatim to všem moc chutná, tak někdy musim vyzkoušet nějakej z vašich receptů, protože to je úžasný. Ale nejvíc mě na tom štve, že právě držim dietu, ale mam na to všechno šílenou chuť.

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 12. srpna 2008 v 22:57 | Reagovat

Ahoj Báro! Tak to ti držím palce, abys vydržela s dietou a až se zase pustíš do sladkého pečení, tak aby se ti dařilo oslňovat celé své široké okolí :-) Díky za milý komentář a prima zbytek letošního léta. Šárka :-)

15 Jitka Jitka | E-mail | 19. října 2008 v 20:02 | Reagovat

Ja ziji c Holandsku a delam syrovy kolac podle nekolika nemeckych receptu a je vyborny. Prakticky se to dela z tvarohu a testo je k tomu podobne jako na pumpin pie dynovy kolac. Ten jsme si dneska upekla podle jednoho canadskeho receptu a zrovna manzel udelal dynovou polevku a je skvela. Vcera jsem detem udelala strasaky, tak mame dynovy jidelnicek. Zdravim vsechny z jihu Holandska.

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. října 2008 v 17:51 | Reagovat

15 - Jitka :-)

Dýňový jídelníček je pro děti jistě zábavný! Už sama dýně je od pohledu k nakousnutí. Moc  zdravím do Holandska a díky za dobré tipy na koláče. Koláčů není nikdy dost ;-)

17 Mara Mara | Web | 2. listopadu 2008 v 14:33 | Reagovat

teď sem to dodělal.... a je to v troubě.... no sem zvědav..jak to dopadne.....

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. listopadu 2008 v 17:34 | Reagovat

17 - Mara :-)

... jsem taky zvědavá!

19 lenesska lenesska | 7. listopadu 2008 v 23:58 | Reagovat

Milá Šárko, dneska jsem náhodou narazila na tvůj blog, když jsem hledala ten nej recept na Dýňový koláč... (mimochodem hned zítra ho zkusím ;-) Blog mě fakt oslovil a hlavně inspiroval tvým prakticky domácím přístupem k pečení. Chci ti strašně moc poděkovat, že si ty nejopravdovější a nejlepší recepty jako jsou vanilkové rohlíčky nebo tiramisu neschováváš jakožto rodinné tajemství, ale podělíš se s nima... Jsem ti za ně moc vděčná, vážně díky :-)

20 gabka gabka | E-mail | 22. října 2009 v 11:44 | Reagovat

Moc se podaril diky! doporucuji vsem znamym dal! Ja pridala jeste zazvor a pudink, smes byla prilis ridka, misto merunek dala rozinky (kolac zmizel jeste ten samy den)

21 Adela Adela | 3. června 2010 v 10:35 | Reagovat

Prosim.Nemas presny originalni recept  bez tech merunek. Dekuji ada

22 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2010 v 0:09 | Reagovat

[21]: Adelo, zkusila bych merunky vynechat. Kolac byl moc dobry.

23 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2010 v 0:11 | Reagovat

[19]: Milá lenessko, jak jsem jen mohla tento komentář přehlédnout? Stalo se, tak s velkým zpožděním posílám poděkování za milá slova. Šárka

24 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2010 v 0:12 | Reagovat

[20]: gabka: to mě moc těší :-)

25 westo1313 westo1313 | 13. srpna 2010 v 10:08 | Reagovat

Pekl ho už někdo? Chci ho péct a bodlo by pár rad např: Dá se dělat i bez těh oříškú a meruněk?

26 Mishel Mishel | 20. října 2010 v 23:38 | Reagovat

chtěla bych poděkovat autorce za výborný recept...momentálně pracuji jako kuchařka v zahraničí,kde se samozdřejmě slaví Halloween, a tak jsem byla pověřena pečením Pumpkin Pie. Nikdy předtím jsem ho nepekla a tak mi váš recept přišel vhod a zatím všem moc chutnal...Halloween je za dveřmi a tak se už těším na další výrobu tohoto výtečného koláče...Jinak jsem ho teda dělala bez ořechu a ty meruňky tomu dodávají opravdu skělvou chuť :)Vypadá a chutná báječně!!!

27 DolceVita DolceVita | Web | 21. října 2010 v 19:45 | Reagovat

[25]: westo1313:

Oříšky ani meruňky tam být nemusí, ale s nimi je to zajímavá změna :-)

28 DolceVita DolceVita | Web | 21. října 2010 v 19:52 | Reagovat

[26]: Mishel:

Díky Mishel za pochvalu :-) Mám radost, že mé stránky pomohly k úspěšnému premiérovému pečení Pumpkin Pie. To moc potěší, když recepty zafungují i jinde než v mé domácí kuchyni. Přeji pěkný Halloween - je opravdu už za dveřmi - a mám radost, že se koláč povedl a chutnal. Meruňky chuť dýně příjemně osvěžily a svou barvou mu nenarušily strukturu. Oříšky tam být nemusí, i tak bude koláč chutnat skvěle.

P.S.
Konkrétně tento recept jsem vymýšlela pro jeden sportovní magazín, proto jsem ho koncipovala tak, aby energeticky vydatnější - sáhla jsem i pro oříšky :-)

Krásný podzimní čas a posílám pozdravy do té vaší profesionální kuchyně :-) Kde se vlastně nacházíte? Mějte se krásně. Zdraví Šárka

29 Zina Zina | 22. října 2010 v 13:17 | Reagovat

Šárko, tenhle recept mě u tebe zaujal už vloni, nějak jsem se ale nepotkala s dýní, abych ho mohla vyzkoušet. Teď mi jedna pyšně trůní na stole, takže na něj koněčně dojde, věřím, že to bude stát za to. Druhý recept na koláč z dýně, který mě hodně zaujal, pochází od „Itala“, takže to vypadá, že se rodina může těšit na dýňový víkend.

30 DolceVita DolceVita | Web | 22. října 2010 v 21:52 | Reagovat

[29]: Zina:

Zino, tak to budeš mít doma krásně barevný víkend :-) Dýně jsou kouzelné a když se pustíš do pečení dýňového koláče od Itala, dej vědět, jak to dopadlo a chutnalo. Určitě to bude stát za ochutnání. Krásný víkend a ať se všechno vydaří a hlavně chutná! ;-)

31 Lucka Lucka | 23. října 2010 v 20:48 | Reagovat

Před hodinkou jsem dopekla, a opravdu výborný. Bylo to moje první setkání s dýňovou dobrotou. Trochu sem bojovala s těstem, ale výsledek na jedničku.

32 DolceVita DolceVita | Web | 23. října 2010 v 23:32 | Reagovat

[31]: Lucka:

Jsem moc ráda, že jsem k té úspěšné dýňové premiéře mohla pomoci alespoň receptíkem. Pokud se koláč povedl, není to už má zásluha, ale jedničku si zaslouží Lucka :-) Bravo! Krásnou neděli a ještě hodně dalších dýňových nápadů v kuchyni. Dýně nemají chybu a jsou krásné. Šárka ;-)

33 Gabca Gabca | 30. října 2010 v 7:13 | Reagovat

uz delam Vas dynovy kolac druhym rokem, tentokrate v USA opravdu na Halloweensky dychanek. Recept na kolac je uzasny!!!

34 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 11:43 | Reagovat

[33]: Gabca:

Gabco, tak si ten pravý Halloweensky dychanek tam za velkou louzi poradne uzijte a at vas kolac s dyni ochranuje od vsecho zleho :-)Diky za milou zpravu a za velkou pochvalu !!! Pekneho Halloweena. Sarka ;-)

35 Hana Hana | 7. listopadu 2010 v 12:52 | Reagovat

Vskutku úžasný recept. Všichni ten koláč milovali :) Děkuji!! Tady jsou fotecky :)

http://img3.imageshack.us/img3/5421/72786101503098736004388.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/8884/66654101503098735354388.jpg

36 Dv Dv | E-mail | 5. prosince 2010 v 20:38 | Reagovat

Tak tenhle koláč je famózní, přidala jsem ještě něco kardamonu, mám radši náplň ještě voňavější. Meruňky a ořechy tomu dodají glanc a chuť, celozrnná mouka je taky výborný nápad. Kolář jsem udělala do mé oblíbené zelené formy Emile Henry a byl to zážitek nejdřív pro oko, pak pro chuťové pohárky. Myslím, že to bude naše každoroční stálice v dýňové sezoně. Smekám před autorkou receptu!

37 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. prosince 2010 v 20:05 | Reagovat

[36]: Dv:

Díky za pochvalu a hlavně za další vylepšení o kořeněnou špetku divotvorného kardamonu :-) Taky si myslím, že s dýní se dají dělat zajímavé sladké i slané kousky a mám ji už pár let na zřeteli. Před pár lety jsem se nechala fascinovat právě ve Švýcarsku, kde v podzimním jídelníčku dýně nikdy a nikde nechyběla. Nešlo nezamilovat se :-) Už jenom ten majestátní tvar a záživá barva. Miluju dýně ;-)

Díky za milou zprávu a přeji hezký předvánoční čas.
Š ;-)

38 Jozef Jozef | 30. září 2011 v 21:24 | Reagovat

[1]: Veľmi dobrý recept.

39 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2011 v 0:06 | Reagovat

[38]: Jozef:

Děkuji :-)

40 Marcela Marcela | 16. října 2011 v 14:20 | Reagovat

Před chvílí jsem koláč dopekla a hned ještě teplý ochutnala a je prostě mňam.
Oatatní recepty vypadají taky skvěle. Díky za inspiraci :o)

41 DolceVita DolceVita | Web | 16. října 2011 v 23:43 | Reagovat

[40]: Marcela:

Dýňový koláč je zvláštní a krásně zapamatovatelný. Už jenom ta jeho pěkná barva se mi zamlouvá :-) Díky za zprávu a zdravím :-) Šárka

42 lenkafashion lenkafashion | 26. října 2011 v 14:15 | Reagovat

Pekný blog ked chceš pozri si môj lenkafashion.blog.cz

43 Michal K Michal K | 28. října 2011 v 20:16 | Reagovat

Ak chcete vedieť , ako pomocou čistej vody naštartovať váš metabolimus a spalovat kalórie až o 30 % rýchlejšie , prečítajte si dnešný článok na mojom blogu kde transformujem svoje telo v "priamom prenose     http://transformer.blog.cz/1110/latka-na-zazracne-splavoniekalorii-az-o30-rychlejsie-voda

44 viP viP | 28. října 2011 v 22:15 | Reagovat

Tento koláč mám v záložkách už asi třetí rok, protože vypadá skvěle. Teprve dneska to vyšlo. :-) Krásně obarvil dnešní "šedivý den". Nezbývá, než se připojit k všeobecné chvále tady. Nemám rád slovo "úžasný", ale tentokrát je na místě - koláč je fakt úžasný. A tuning v podobě meruněk nemá chybu. Asi mám větší hrst - ořechy nějak převažují, není to však ke škodě. :-)) A rozhodně ne naposled.

45 DolceVita DolceVita | Web | 30. října 2011 v 0:45 | Reagovat

[44]: viP:

Kdo dýně miluje, jednou se k pečení dýňového koláče dostat musí :-) Já už si také nejméně tři roky říkám, že vyměním staré fotografie za nové, protože s nimi by byl tento recept ještě lákavější. Já na krásu dýní věřím :-) V její barvě je elán, nadšení a čistá radost ze života. Zrovna takové je i vaření. S touhle kráskou to jde snadno. Až teprve v kuchyni dýně vytasí ten nejsilnější trumf. Její chuť je přímo noblesní.

P.S.
Děkuji za "úžasný" kompliment tomuto podzimnímu receptu ;-)

46 Alice Alice | 31. října 2011 v 18:05 | Reagovat

DObry den Sarko, chutove je kolac vynikajici, ale jinak se mi nepovedl :( Napln i po 40 minutach v troube je stale kremova, vubec nechce tuhnout :(( Delala jsem vsechno podle receptu, jen dyni jsem pouzila klasickou velkou, ne tu Hokkaido, tudiz dusit jsem ji musela dele, cca neco pres pulhodiny. Myslite, ze je to tim, ze obycejna dyne je vodnatejsi, nebo ze by pobrala vic vody, kdyz jsem ji varila domekka? Predem dekuji za odpoved,
Alice

47 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2011 v 19:32 | Reagovat

[46]: Alice:

To je mi líto! Podezření padá na klasickou velkou dýni. Ta nezafungovala tak, jak to umí Hokkaidó. Recept na tento koláč, soudě i podle reakcí čtenářů, co ho již vyzkoušeli, funguje docela spolehlivě. Dala bych mu ještě jednu šanci a použila tu správnou dýni. Její přílišná vodnatelnost by mohla sehrát negativní roli, ale takhle na dálku se dá těžko posoudit, kde se mohla vloudit chyba? S klasickou velkou dýní většinou nevařím, ale na Hokkaidó se dá opravdu spolehnout. Zdravím a díky moc za zprávu rovnou z kuchyně. Šárka ;-)

48 Adl250 Adl250 | Web | 3. listopadu 2011 v 17:53 | Reagovat

musím zkusit! :)

49 iris iris | E-mail | 3. listopadu 2011 v 19:33 | Reagovat

dnes jsem koláč dělala, je vynikající, jen jsem dala štávu z limetky...jinak jsem se striktně držela receptu,tleskám.

50 DolceVita DolceVita | Web | 6. listopadu 2011 v 16:20 | Reagovat

[48]: Adl250:

doporučuji :-)

51 DolceVita DolceVita | Web | 6. listopadu 2011 v 16:21 | Reagovat

[49]: iris:

Moc dobrý nápad s tou limetkovou šťávou. Proč ne? :-) Fantazie k vaření patří a každá drobná finesa může recept ještě vylepšit. Tleskám za nápad a děkuji za komentář :-) Šárka

52 Káče Káče | E-mail | Web | 13. srpna 2012 v 12:46 | Reagovat

Krásný den Šárko :)
Dnes se na koláč chystám, dýně nám dnes zaplavily většinu zahrady. Díky za Váš blog, návštěva u Vás je pro mne inspirace a odpočinek.
Katka

53 DolceVita DolceVita | Web | 14. srpna 2012 v 11:25 | Reagovat

[52]: Káče:

Krásný den :-)
To mě moc těší, že budu u toho prostřednictvím receptu na koláč ... až se ta záplava chutných dýní ze zahrady bude likvidovat :-) Zahrada je inspirativní v každém ročním období, ale léto jí dává velmi plodný ráz. Pár dýní se i u nás sklidilo a ještě bude sklízet. Tak ať chutná a práce jde pěkně od ruky. Krásný slunečný den přeje Šárka ;-)

54 Eva Velešíková Eva Velešíková | E-mail | 11. září 2012 v 9:27 | Reagovat

Je to moc dobrý koláč, místo sušených meruněk jsem použila sušené mango(je trošku kyselkavější), ale též to nemělo chybu :), jen je potřeba mango nejprve na chvíli namočit do vody. Díky za BEZVA recept.

55 martinek martinek | E-mail | 29. září 2012 v 15:17 | Reagovat

Dobrý den Šárko, prosím Vás, náhodou jsme s mým 9letým synem našli na vašich stránkách recept na dýňový koláč. Zaujal nás, už na něj máme chuť. Letos jsme si na zahradě poprvé zasadili dýni, spíš proto, že mám už leta recept na dýňovo-pomerančovou zavařeninu a chci ho vyzkoušet. Dýni ale nemáme Hokaido, ale Gigant. A tak se jen chceme zeptat, zda tu vaši dobrotu můžeme udělat i z té naší obr dýně? Asi to bude hodně o jiné chuti, že? A apropó, nevíte, zda už ji máme sklidit?:-) Děkujeme moc za radu. Irena a Martínek

56 DolceVita DolceVita | Web | 30. září 2012 v 10:37 | Reagovat

martinek:

Dobrý den, děkuji za zprávu v komentářích. Pokud jde o dýně, už je na jejich sklizeň opravdu ten nejlepší čas. Když je hned nesníme, krásně zdobí náš příbytek a toho si na nich také cením :-) I z velké dýně se dají připravit všemožné dobroty, ale při kuchyňském zpracování to trvá o trochu déle, protože oproti dýni Hokkaidó je trochu tvrdší a slupka se musí oloupat. Určitě se to z ní ale také povede, tak přeji s předstihem dobrou chuť a krásný barevný podzimní čas. Šárka

57 dapo dapo | 24. listopadu 2012 v 23:30 | Reagovat

Dobrý den, vloni manžel vypěstoval svoji první dýni a hned také zkoušel jak ji zpracovat. Našel si i tento recept a sám se ho snažil realizovat. Do těsta se neodvážil, tak koupil hotové křehké i tak ošizený byl koláč výborný. Pekli jsme ho několikrát týdně. Letos zasadil dýně znovu, bohužel sklizně se již nedožil. A tak s Vaším receptem máme na tátu o jednu hezkou vzpomínku víc - díky. Daša

58 DolceVita DolceVita | Web | 26. listopadu 2012 v 1:21 | Reagovat

[57]: dapo:

Dobrý den, mám radost z toho, že první vypěstovaná dýně měla šťastný osud v podobě dobrého receptu, který oslovil. Občas se stává, že lidé dýním na chuť nepřijdou, ale jistě to není dýní samotnou. Spíše si myslím, že některé recepty na její zpracování nenadchnou a potom má milá dýně smůlu. Do kuchyně příště nesmí :-) Velice mě těší, že se recept na koláč pozitivně zapsal do povědomí a chápu, co ta vzpomínka ve vašich duších vyvolává při vzpomínce na tátu...
Děkuji za milou zprávu a za čas věnovaný tomuto komentáři. Šárka

59 Petra Petra | 26. listopadu 2012 v 15:12 | Reagovat

Děkuji za výborný recept, včera jsem ho vyzkoušela a dneska už koláč není. Zítra ho budu dělat znova, zbyla mi půlka dýně:).

60 Markéta Markéta | 2. prosince 2012 v 11:23 | Reagovat

Tak já jsem koláč pekla včera. Nebyl špatný, ale žádná bomba. Jako zajímavá chuť, ale nevím, zda ho budu opakovat. Když jsem poprvé dělala dýňovou polévku, byla to pecka, ale tohle ne.

61 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 0:44 | Reagovat

[60]: Markéta:

Určitě se může stát, že chuť dýně někomu chutnat nebude. Pod tímto receptem je spíš víc názorů opačných a koláč je svou chutí velmi mile překvapil. Vůbec to nevadí, protože bez dýňového koláče se dá žít :-) Díky za zprávu!

62 Petra Petra | E-mail | 8. prosince 2012 v 23:14 | Reagovat

klasický dýňový koláč bez meruněk a ořechů je docela nevýrazný, ale pokud k němu přidáte ještě klasickou našlehanou šlehačku, není na světě nic lepšího!!!! je to ta nejdokonalejší chuť...:)

63 DolceVita DolceVita | Web | 12. prosince 2012 v 0:05 | Reagovat

[62]: Petra:

Na cestě k dokonalosti se nezalekneme ničeho a tak jsem i já pro pořádný kopec šlehačky k tomu :-)

64 Terezka Terezka | E-mail | 12. prosince 2012 v 15:38 | Reagovat

vypadá to skvěle! z Vašeho blogu jsem vyzkoušela recept na klasický francouzský quiche a tohle půjdu zkusit teď! děkuji za Vás, miluji vaření, pečení, kuchyň je můj ráj... a když nevím, jak na to... podívám se sem a hned mám inspiraci! a to jsem člověk, co vaří intuitivně... :) jen bych Vás ráda upozornila, že Vaše recepty vykrádají jiní a nepoužívají Vás v copyrightu... viz http://janina.kutik.info/2012/08/dynovy-kolac.html?showComment=1355322883791#c5246295067930887506

a to člověka zamrzí... :( přeji Vám hodně zdraví a dalších spoustu inspirací a rád pro mě a pro ostatní, co milují chutná jídla...

65 bridesmaid dress bridesmaid dress | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:14 | Reagovat
66 Chiyoko Chiyoko | 3. září 2013 v 23:24 | Reagovat

Je zas dýňová sezona a já už se moc těším až si upeču tento skvostný koláč. Jiný dýňový koláč neznám a ani nechci. :o) Už ho peču 3 roky za sebou. Nikdy nezklamal ani mě ani okolí.

67 pepa januv pepa januv | 11. září 2013 v 13:48 | Reagovat

hmm lahodné, přímo k nakousnutí.

68 Iveta Iveta | E-mail | 13. října 2013 v 19:08 | Reagovat

Dobrý den, koláč je podle mě chuťově výborný.jen se chci zeptat to těsto jsem měla takové drobivé jako žmolenku.to je správně??

69 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 29. října 2013 v 11:32 | Reagovat

[68]: Iveta:

Hezký den, moc se omlouvám za pozdní odpověď, ale nějak se těch komentářů sešlo mnoho a do toho jsem ještě na pát týdnů vycestovala a byla mimo dosah internetového světa. Těsto by po upečení rozhodně drobivé být nemělo. Spíše bych ho označila za křehké, ale rozhodně si drží svůj tvar. Mějte se prima a přeji pěknou dýňovou sezónu. Šárka ;-)

70 Ashley Ash Ashley Ash | 31. října 2013 v 17:36 | Reagovat

Tak mám dopečeno :) a musím uznat že i přes mou skepsi od vaření dýně až po drobivé těsto to dopadlo výborně. Má to jediný háček, musím si přiznat, že dýně nemám vůbec ale vůbec ráda...

71 Lucka Lucka | 13. listopadu 2013 v 15:53 | Reagovat

Včera jsem upekla podle vašeho receptu a už skoro není. Koláč je moc dobrý, jen ten můj není tak krásně oranžový... :)

72 Lenka Lenka | E-mail | 7. prosince 2013 v 17:32 | Reagovat

Díky za recept. Dodržela jsem ho do puntíku, jen jsem omylem do těsta dala 2 vajíčka místo 1, ale výsledek je FANTASTICKÝ !!! Těsto lahodné, dýně vynikající a ty meruňky s oříškama tomu sedí výtečně!!! Jednoznačeně nejlepší koláč, jaký jsem v letošním roce upekla.

73 Laduš Laduš | E-mail | 18. února 2014 v 17:19 | Reagovat

Dobrý den,
chci se zeptat zda mohu nahradit dýni Hokaido i jiným druhem. Předem moc děkuji

74 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:22 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

75 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 28. března 2014 v 10:45 | Reagovat

[73]: Laduš:

Náhrada za jiný druh jedlé dýně je možná.

76 Štěpánka Štěpánka | Web | 27. června 2014 v 13:35 | Reagovat

Ten vypadá báječně! Přesně takový recept jsem hledala... Děkuji a ukládám do záložek! :) <a href="http://corculum.blogspot.cz/">Corculum♥</a>

77 MR MR | 25. července 2014 v 13:23 | Reagovat

Snad to tu už nebylo, ale místo dýně lze také použít směs pouze z jablek. Zbytek shodné a taky moc dobré, příp. do dýně pár jablek zamíchat, taky super.

78 Iveta Lodrová Iveta Lodrová | E-mail | 22. září 2014 v 14:38 | Reagovat

Zdravíím! Tak jsem objevila tento úžasný recept a musím ho při nejbližším volném odpoledni zkusit. Podzim se blíží, takže mi pod ruku přišel jako na zavolanou. Moc díky za inspiraci..

79 Microdejla Microdejla | E-mail | 26. září 2014 v 11:09 | Reagovat

Meruňky i oříšky tam musí být !! Včera ho dělal můj muž a je to dokonalost sama, sice sladký ale úžasný :-) Vřele doporučuji

80 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 27. září 2014 v 13:14 | Reagovat

Děkuji všem za vyzkoušení a dýním zdar! Jejich čas právě přišel :-)

81 Majka Majka | E-mail | 1. října 2014 v 14:56 | Reagovat

Dobry den Sarko,

kolac je vyborny, dekuju za skvely recept. Pekla jsem jej v teflonove dortove forme - naspod jsem dala pecici papir a boky vymazala maslem. Rada bych kolace pekla i nadale a chtela bych si koupit formu na kolac (sladky i slany). Koukala jsem na internet, ale je tam tolik nabidek: plech, teflon, keramika, kamenina, sklo, ... Nevim, po cem sahnout. Koupim asi prumer 28cm, ale v materialech mam gulas. Nenapsala byste mi prosim vlastni zkusenost, popr. po ktere forme byste sahla Vy? Moc dekuju:-)

82 Dena Hviezdička Dena Hviezdička | E-mail | Web | 5. října 2014 v 14:22 | Reagovat

Môže to byť mňam.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.