Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Delikátní rybí rolky pro kluky i holky

30. listopadu 2007 v 14:53 | Šárka |  Ryby
Buďte ve své kuchyni jako rybka ve vodě. Budete-li vařit ryby, tak se vám to povede!
Je pátek, u nás čas na rybu. Čerstvé filety z Pangase, množství krevetek tak do dlaně, zelené fazolky, pro vůni houby, pro jemnost smetana a pro harmonii chutí nezbytné koření. Z toho všeho se dá vykouzlit chutný a zajímavý rybí pokrm, který můžeme netradičně servírovat v širokém hlubokém talíři. Vznikne nám báječná omáčka, které by bylo škoda si neužít.

Velmi hrubý návod na chutnou recepturu, který můžete dle potřeby a fantazie "nedodržet". Koho zajímá chuťový výsledek těchto fotografií, může postupovat dle doporučeného návodu.



Filety z Pangase (event. jiné bílé ryby) spíchneme párátkem do tvaru rolky. V hlubší teflonové pánvi zahřejeme plátek másla, několik lžic olivového oleje, limetkovou šťávu (citrón nic nezkazí), lžíci javorového sirupu (nebo přírodního cukru). Do tohoto základu vložíme rybí rolky, které jsme jen velmi mírně okořenili mořskou solí.


Všechnu chuť jim dá báječná šťáva v pánvi, která už nám příjemně voní. Rolky ze všech stran lehce osmahneme a necháme spojit s lahodným sladkokyselým máslem. Přilijeme trochu smetany a na mírném ohni tak 5 minut zahříváme a sem tam rybí rolky obrátíme. Můžeme přidat špetku mletého pepře z mlýnku a pro chuť jemně mezi prsty chilli. Když jsou měkké, což je opravdu u křehkých filetů za chvilku, vyjmeme je z pánve a přeložíme na místo, kde zůstanou teplé.

Do pánve vložíme hrst krevetek (koupíme je již oloupané a předvařené). Mražené krevetky před přípravou necháme rozmrazit a osušíme je savým papírem. Prohřejeme v pánvi ve vzniklé šťávě (můžeme zakápnout bílým vínem) a po krátké době odstavíme z ohně. Doporučuji proceduru pouze 3 minutovou.


Pro kompletnost jídla jsem zvolila ve slupce vařené brambory. Horké oloupat a nakrájet na širší plátky. Bramborami vyložit nahřáté hluboké talíře. Můžeme osolit bylinkovou solí. Do středu položit rybí rolku, kterou se pokusíme naplnit připravenými krevetkami. Můžeme je aranžovat i kolem rolky. Já jsem si připravila ještě trochu houbové omáčky ze sušených smržů, ale použít se dají i jiné houby (sušené hříbky nebo čerstvé žampióny by neměly chybu). Omáčkou prolít brambory, které tu chuť do sebe parádně natáhnout.


K tomu porce čerstvých a povařených fazolek, které stačí rychle ochladit studenou vodou a budou se nám zelenat na talíři, jako nezbytná porce vitamínů. Hvězdička z karamboly nám krom hojnosti vitamínu C udělá v talíři parádu a připomene blížící se vánoční svátky.


Úmyslně nechci receptové špetky měřit na gramy ani jinak striktně určovat. Tento recept byl momentální nápad a je třeba vycházet vždy z momentálních zásob, které jsou po ruce. Je mi jasné, že vaše zásoby budou neméně lákavé a třeba tak trochu jiné. Nahradit fazolky čerstvými špenátovými listy nebo dušeným pórkem by mohlo být neméně zajímavé. Určitě máte vlastní fantazie tolik, že výsledkem bude báječný rybí pokrm, který příjemně nadchne všechny u vašeho domácího stolu. Klidně zvolte jiný postup, ale ryba alespoň jednou v týdnu by měla být :-) Snažím se držet této zásady, proto rybí pokrmy v mé kuchyni voní opravdu dost často. Říká se, že ryba by měla plavat; proto ten velký hluboký talíř :-) Nalijte si sklenku bílého vína a dobrou chuť k vaší dnešní večeři. Ať už je to cokoli.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Jindra Jindra | E-mail | 30. listopadu 2007 v 15:20 | Reagovat

A rolky vyzkouším příště, už se těším, vypadají báječně.

Zdraví Jindra

2 Bali Bali | Web | 30. listopadu 2007 v 16:42 | Reagovat

tak to se mi fakt MOC líbí! Asi příští týden vyzkouším ;-)

Koukej se přihlásit do naší soutěže, ty gurmánko jedna ;-)

3 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 17:07 | Reagovat

Bali :-)

Díky - od tebe ta pochvala hřeje ;-) Já jsem de facto v soutěži den co den. Mám náročného muže a jen tak mi něco neprojde. Toto prošlo bez ztráty bodu. Musím říct, že to bylo zajímavé. Chtěla jsem ponechat tu jemnost chuti rybího masa a moc to nepřetlouci kořením a jinými ingrediencemi. Brambory se smetanovou omáčkou s vůní lesa tu jemnost rybky nepřetloukly. Opravdu mohu doporučit. Třeba to ještě vylepšíš ;-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 30. listopadu 2007 v 17:10 | Reagovat

Jindra :-)

Díky, mohu doporučit. Prima víkend přeji ;-)

5 Rudka Rudka | 1. prosince 2007 v 9:22 | Reagovat

Toho pangase už musím někdy vyzkoušet, asi jsem ho nikdy nejedla. S tímto receptem mám příležitost. Vypadá to moc lákavě a díky Tobě Šárko i jednoduše.

6 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 11:24 | Reagovat

Rudka :-)

Určitě vyzkoušej. Protože vím, že ty jsi na "rybky", tak jsem moc zvědavá, jak ti bude chutnat. Vláďa miluje holandskou omáčku s brokolicí - klidně bych to zkombinovala v tomto tónu :-)

7 jednorožec jednorožec | 1. prosince 2007 v 11:30 | Reagovat

Nám dost hodně záleží na tom, jak přišly ty které potraviny na svět. Zahrnuje to obiloviny, zeleninu, ryby, drůbež i maso.

O pangasovi jsem se informoval (gůgloval) po tom, co jsem si omylem na dovolené ve Skotsku objednal "basa fish", bláhově se domnívaje, že to třeba může být místní název pro "bass fish".

Od té doby po této patrně všežravé rybě z Asie nijak neprahnu.

"Larger individuals have been known to feed on the carcasses of fowl and dogs (which are commonly used as bait)."

"Větší jedinci  někdy žerou těla drůbeže a psů (tyto jsou běžně používané jako návnada)."

8 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 11:45 | Reagovat

Jednorožec:

Zaslechla jsem určitá negativa, ale nedala jsem se do podrobného pátrání o samotném chovu. Když o tom přemýšlím, pro klid těla i duše by bylo nejlepší jíst pouze to, co sama  na své zahradě přirozeným způsobem vypěstuji. Když vezmu v úvahu krmení masokostní moučkou téměř každého zvířete v chovu, tak z toho nemám dobré pocity. Je vůbec na této planetě ještě něco zdravého k jídlu? Toto jídlo i bez ryby je chutné a poživatelné ;-)

Díky za námět k zamyšlení. Pěkný víkend přeji.

9 zdenka zdenka | E-mail | 1. prosince 2007 v 16:42 | Reagovat

tak jsem zasedla k pocitaci abych vam napsala ze jsm prave dojedla rybi rolku pro kluka i holku,no, vlastne rybi rolka to nebyla,misto pangase jsem pouzila platejse(nebo platyse,ani nevim jestli je nejaky rozdil,nasla jsem oba nazvy ve slovniku pod anglickym slovem plaice),nesel mi propichnout tak jsem je jen osmazila,a protoze jsem nemela v te chvili pristup k internetu a postup jsem si nepamatovala,tak vsechny prisady skoncili ve smetane s malima zampionkama a king krevetkama.No a a na taliri to vypadalo takto:porce ve slupce uvarenych brambor(oloupanych;-)) osolenych a opeprenych,navrchfiletka a nani zampionky s krevetama a to vse zalite smetanovou omackou.no a misto fazolek barevne doladoval pokrm vareny chrest.Dobry recept, i manzelovi chutnalo i me chutnalo jen me holce(za par mesicu ji budou tri) nechutnalo:-)Ale ta by ryby stejne nesnedla ani kdyby byla obalena v bonbonech:-)Mejte se vsichni krasne!

10 Šárka Šárka | E-mail | 1. prosince 2007 v 18:19 | Reagovat

zdenka :-)

Skladba receptu zní moc zajímavě. Se špetkou tvůrčí fantazie se to dá dle možností a nálady obměňovat do nekonečna. Díky za popis a jsem moc ráda, že chutnalo :-) Malá slečna si chuť na ryby ještě postupem doby určitě taky vypěstuje. Nyní má jiné favorizované chutě, to je mi jasné :-) Mějte se fajn a díky za komentář!

11 viP viP | 1. prosince 2007 v 21:39 | Reagovat

Úplně se mi sbíhají sliny, rozhodně vyzkouším. I když zrovna zelené fazolky moc nemusím,  ale v této kombinaci bych snad šel i do nich a vzal je na milost :-) (ta poslední fotka úplně voní!).

Minulý víkend jsem měl problém se na Vaše stránky dostat, až jsem se bál, že jste to "zabalila". Přes týden jaksi nebylo času ... a ejhle už to zase jde ... hurá a díky, je to příjemné počtení.

12 jednorožec jednorožec | 2. prosince 2007 v 11:24 | Reagovat

"pro klid těla i duše by bylo nejlepší jíst pouze to, co sama na své zahradě přirozeným způsobem vypěstuji"

Šárko, ani pak si jeden nemůže být jist, co mu na zahrádku naprší! (Velká Británie patří k těm, co to kdysi "koupili" z Černobylu. Pokud vím, některé pastviny jsou tu stále ještě radioaktivní nad dovolenou míru.)

Ale nerad bych vypadal jako strašpytel a třasořitka bijící na poplach při každé maličkosti a kazící jiným radost z jídla. Zastávám názor, že jeden má být co nejvíc informovaný a *má-li možnost výběru* (podtrhuji), vybrat si.

Kdybych byl na nějakém opuštěném ostrově a hladověl, tak se taky nebudu zdržovat čtením malého písma na zadní straně obalů, či planým gůglováním, čím vším že toho kterého tvora krmili!  :-)

13 Bali Bali | Web | 2. prosince 2007 v 17:54 | Reagovat

achjo, kdybychom věděli co se jak pěstuje a vyrábí, tak už se nikdy nenajíme. Buďme vděční za nevědomost ;-)

14 radka radka | E-mail | 2. prosince 2007 v 19:24 | Reagovat

Tak jsem se začetla a zapoměla v tvych receptech až jsem nechala rodinu bez večeře.Proč jsem si vzpoměla na Sireny?

Je ale rozhodnuto co zitra dostanou hosti k večeři.

15 Šárka Šárka | E-mail | 2. prosince 2007 v 20:15 | Reagovat

viP :-) díky za přízeň

Stránky na zdejší adrese vlivem přetíženosti nefungují. Bohužel tento problém je stále častější, ale zatím jsem se nenechala odradit. Nějaké recepty na příští dny chystám. Snad se trefím do chuti ;-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 2. prosince 2007 v 20:20 | Reagovat

jednorožec :-)

Člověk si to nesmí dělat jednoduché a opravdu má pátrat po původu toho, co vkládá do úst. Snažím se, ovšem po pravdě řečeno, nejsem vždy naprosto důsledná. Díky za každou vygůglovanou informaci, usnadní to mnohým cestu a přinejmenším se člověk zamyslí :-) Beru si to k srdci! I o tom správný foodblog je! Doporučovat jen to, co za to skutečně stojí. Repertoár se nám ovšem den ode dne krátí ....

Díky :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 2. prosince 2007 v 20:39 | Reagovat

Bali :-) sladká nevědomost nás ušetří :-) ... ovšem tělu dá zabrat. Dopracovali jsme to dost neslavně.

Radka :-)

Zdravím! Jeden den v týdnu bez večeře je naprosto báječný :-) Tělu to prospěje. Měla bych to u nás praktikovat častěji :-)

Měj se moc fajn.

18 Janina Janina | 3. prosince 2007 v 10:11 | Reagovat

a nějaké cukrovíčko.....dobré a zároveň ne příliš pracné by se nenašlo? :)))) jinak rolky samozřejmě vypadají úžasně, ale obávám se, že mě by to takhle pěkně a zřejmě i chutně nevyšlo :(((

19 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 10:20 | Reagovat

Janina :-)

... ale vyšlo, chce se do toho jenom s chutí pustit. Rybka na talíři je vždy dobrá volba ;-)

Cukrovíčko taky bude, už je na něj vážně čas. U nás zatím žádný dobrovolník nevyloupal ořechy z letošní úrody. Na toho dobrovolníka si musím nedobrovolně zahrát sama a potom se pustím do pečení něčeho vánočně neodolatelného :-) Existuje jedna pravda, a ta zní!,  "maminčino cukroví" je na celém světě to nejlepší. Použila bych právě ty staré osvědčené receptury, které vyvolají nefalšované vzpomínky na dětství. Tam je to kouzlo Vánoc :-) Jinak receptů je milión a s těmi vánočními se právě roztrhl pytel. Vykukují na nás z každého časopisu. Jen málokdo tomuto náporu odolá :-)

20 Bali Bali | Web | 3. prosince 2007 v 11:20 | Reagovat

doma nepeču, ale pomůžu mamce. Aleletos budeme dělat málo. Nějaké ořechové košíčky, rohlíčky, kokosové polité čokoládou, méně než obvykle.

Mamka teď pekla supr kokosový koláč a ten se taky hodí na sváteční stůl. Ale my ho budeme dělat i jindy.Je fakt mňam. Můžete nakouknout ke mě:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/lahodne-kokosove-rezy.html

21 Papaja Papaja | E-mail | 3. prosince 2007 v 11:42 | Reagovat

Šárko,

musím říci, že s těmi "rybími pátky" jsme na tom podobně. V pátek totiž mívají v našem oblíbeném obchodě největší výběr chlazených ryb. Takže pak skončíme u krevetek s petrželkou nebo u nějaké ryby. Teď zrovna byli dva pstroužci :-) Ryby miluju a moje drahá polovička už si na nich dovede pochutnat také. Svými pokusy jsem jeho špatnou zkušenost úspěšně zahnala.

Ale žádné recepty nepíšu, protože by to bylo asi dost nudné: Na každou rybu kápneme olivový olej a bohatě pokapeme citrónovou šťávou, někdy limetkovou. Malilinko osolím, ale opravdu maličko. Někdy při pečení položím na nějakou bylinu. Je to naše nejoblíbenější a v podstatě jediná úprava, takhle si totiž každou rybku vychutnáme přesně s její pravou chutí. Proto se ani nehlásím k Bali do soutěže :-)))

Tvůj recept vypadá výborně, ale to už je stará věc :-))) Pangas je skvělý, zřejmě skoro jediná ryba, ze které je možno tyto závitky udělat. Ze všech ostatních by se asi rozpadly. Myslím, že pangas je i pro lidi, co ryby nemusí. Já ho objevila díky Mankovi z Labu.

Měj se fajn

P.

:-)

PS: Za sebe bych se přimlouvala o receptík např. na paštiku :-)

22 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 12:26 | Reagovat

Bali :-)

Taky mám naprosto jasno, co na vánoce upéct :-) Musím jen to nejoblíbenější, ostatní druhy pečiva jen tak do počtu dělat nemám, u nás doma mají všichni jasno :-) Dnes večer jdu na to :-) Začínám nepopulárním loupáním ořechů. Jinak všechno s kokosem je moje slabost!

23 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 12:36 | Reagovat

Papaja :-) S rybami v kuchyni se dá opravdu kouzlit a každé rybě ze všeho nejvíc sluší její chuťová přirozenost. Vypěstovala jsem si takovou malou úchylku, že každé ráno snídám toast s lososovou pastou (ta ze švédska je bezkonkurenční :-) Značku prozrazovat nebudu, protože poslední dobou ji nemohu tak snadno sehnat :-) Pokud jde o ty rybí rolky, tak se dají parádně dělat ze pstružích filátek s kůží. To je mé oblíbené a mám na ně pár vlastních receptů, které určitě za to stojí taky. Pokud je rybí filé tak křehké, že s ním pomalu nejde pracovat a přesto je potřeba vyrobit nějaké ty rolky, stačí vzít na pomoc tenký plátek uzeného lososa a trochu tu rybí strukturu zafixovat právě tímto způsobem. Potom stačí blanšírovaná mladá cibulová nať, proužky pórku nebo pažitky, šikovné prstíky a rolky můžeme převázat ozdobnou mašlí. Takové rolky se dají báječně dělat i na páře a nechat do nich vpravit vůni čerstvého koření. Když se pára místo vody vyrobí ze šampaňského, je to zase trochu jiný gurmánský zážitek :-) Nebudu provokovat rybími inspiracemi, připomněla jsem si jen to mé šéfkuchařské období, kde se žádné menu bez kvalitního rybího pokrmu prostě neobejde. V domácích podmínkách je nejlepší a nejzdravější a nejrychlejší čerstou rybu hodit pod gril. Vždycky je to božské :-)

Díky Papajo za inspirativní komentář, měj se moc fajn :-)

24 Rudka Rudka | 3. prosince 2007 v 12:46 | Reagovat

V neděli jsme byli na návštěvě u kamarádů v Praze. Přemluvili nás, abychom si dali také oběd a nebudeš Šárko věřit, servírovalo se jídlo, které znám jen teoreticky z tvých stránek a tímto způsobem jsem mohla dobtůtku i ochutnat. Zapékané rybí filety s krustou byly vynikající. Bramborová kaše se k filetkám perfektně hodila, musím říct, že jsme si výtečně pochutnali. Tento recept mne hodně zaujal a určitě ho budu používat.

25 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 13:10 | Reagovat

Rudka :-)

Díky Rudko za Tvé zprávy :-) Musím konstatovat, že mám opravdu nejlepší kamarády pod sluncem, protože vaří podle mých receptů / přitom jsou to všichni šikovní kuchaři, tak to vlastně ani nepotřebují :-))) Ještě si najdou čas na komentáře! Jak já se vám budu revanšovat? No v každém případě zase někdy příště u nás u stolu! Doufám jen, že to stihneme ještě do konce roku! Uvažujte o tom :-)

26 Janina Janina | 3. prosince 2007 v 14:10 | Reagovat

Šárka: no právě že vykukují všude, tak je ignoruju :)  já chci jen jeden :))) slibuju, že z tohodle blogu udělám :))))

27 Janina Janina | 3. prosince 2007 v 14:13 | Reagovat

navíc mám tedka takovej hlad, uf, bych sežrala cokoliv, to je čirej masochismus, chodit sem v takovým stavu......:))))

28 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 15:11 | Reagovat

Janina :-)

Protože se tomu pečení nevyhnu, tak tedy někdy v příštích dnech "možná" něco na blog přidám. Uvidíme :-) Konkurence se jistě přidá a hned tu bude dokonalé defilé vánočních dobrot :-) Když je vzduch nasáklý vanilkou, mám naprosto jiné nepochopitelné chutě od sladkého hodně vzdálené ;-)

29 Bali Bali | Web | 3. prosince 2007 v 17:15 | Reagovat

na ty rolky vlítnu o víkendu.V pátek koupím rybku a krevetky. A ostatní podle toho co mě zaujme. Možná tam dám ten pórek, který v kombinaci se smetanou k rybě miluji.

30 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 17:55 | Reagovat

Bali :-)

Podle vlastní fantazie se vaří nejlépe, vždyť to moc dobře znáš :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 17:56 | Reagovat

Bali :-) tak to se budu těšit na výsledek :-)

32 Bali Bali | Web | 3. prosince 2007 v 18:24 | Reagovat

já taky!

Dnes véču máme "fondue" Vacherin Mont d´Or ;-)

A pak dojíme ten mamky supr koláč.

33 Petruška Petruška | E-mail | 4. prosince 2007 v 9:02 | Reagovat

Tento recept se mi zamluvá po všech stránkách - je skutečně originální, jednoduchý, a přesto elegantní e chuťově výrazný. Zvládnu ho i já sama doma, připadá mi, že nezabere moc času. Tak mě napadá, že už bych si měla připravit seznam toho, co mi budeš muset uvařit, až za tebou přijedu na Vánoce. Tento recept jde do seznamu už teď. Zbytek mého menu na přání ti povím později:-)

34 Šárka Šárka | E-mail | 4. prosince 2007 v 12:07 | Reagovat

Petruška :-)

Tak to musíš objednat s dostatečným předstihem, neboť objednávky se mi už kupí na stole :-) Ty máš samozřejmě přednost a některá tvá přání znám a jsem na ně patřičně připravená! Ciao mia figlia :-)

35 Petr J. Vaněk Petr J. Vaněk | E-mail | 24. února 2009 v 21:37 | Reagovat

Děkuji za báječný recept,teď už vím,čím překvapím manželku o jejím svátku. Připravím závitky z pangase dle Vašeho rceptu,k tomu obětuji láhev skvělého vína ze sklepa a na stůl položím dárek,ale to je už tajemství.

Petr J. Vaněk

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. února 2009 v 22:55 | Reagovat

35 - Petr J. Vaněk :-)

Přeji podařenou oslavu a ať na manželku překvapení zafunguje tak, jak má ... tj. víc než příjemně překvapí.

Děkuji za milou zprávu ;-)

Šárka Š.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama