Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Beaujolais Nouveau

13. listopadu 2007 v 17:51 | Šárka |  Povídání (nejen) o jídle

… "le beaujolais nouveau est arrivé (nové beaujolais je tu!)" ...

Kouzelné víno, multikulturní a velmi francouzské, přizpůsobující se všem stylům spotřeby, všem kuchyním a zároveň šířící francouzské umění žít. Beaujolais - vítej mezi nás!
Je jedno, zda se v ten den posadíte do pařížské vinárničky nebo někde o 1.000 km dál. Pokud zůstanete na této planetě, víno si vás najde. Připravte své sklenky! Třetí listopadový čtvrtek je jeho den. Oslavte největší svátek vína na světě.
Máte-li rádi pohodu domova, nezapomeňte si své mladé víno z letošní sklizně objednat (je nejvyšší čas). Nebo ještě lépe zajděte rovnou tam, kde se bude rozlévat.
Beaujolais nese stejné jméno, jako vinařská oblast ve střední části Francie. Tradice jeho prodeje sahá až do 60. let 20. století a toto víno se stalo celosvětovým hitem. George Duboeuf rozhýbal hektolitry vína a poslal ho do světa. Toto víno se vyrábí výhradně z odrůdy Gamay, která dává svěží lehká vína, určená k rychlé spotřebě. Sklizeň hroznů probíhá ručně a originální technologie výroby dodává vínu ovocnou chuť se stopou černého rybízu, malin, jahod, třešní a višní a nenapodobitelnou svěžest. Označení Beaujolais Villages smí používat jen 38 vesnic této oblasti. Pamatujte, že Beaujolais nouveau se podává vychlazené na teplotu 11 až 13 °C. Toto mladé víno si svůj mladický charm neuchová dlouho, je nutno ho vypít do několika měsíců. Ať vaši krev rozproudí sklenka plná vína a něco dobrého k němu zakousněte. Sklenka by měla mít objem minimálně 350 ml.

Nejlépe je ho servírovat k pokrmům z drůbeže, ale také se výborně hodí k teplým smetanovým předkrmům. V pařížských restauracích je podáváno k čerstvým mořským rybám. Výtečně se snáší s jemnými sýry z kravského i kozího mléka, mohou být i s delikátní plísní. V blízkosti St. Marcellin se vyrábí jemný sýr "Séchon Beaujolais", ideální pro tuto příležitost. V mnoha francouzských krajích není výjimkou ani jitrnička vyráběná z okruží telat. Oblast Beaujolais je bohatá na zvěřinu, která končí v tomto čase slavnosti vína na talíři (zajíci, divocí králíci, divočáci, srnci, divoké kachny, koroptve, kvíčaly). Co na talíř? Je to jen vaše volba. Do sklenky jen a pouze Beaujolais Nouveau. Letošní víno bude chutnat "tradičně báječně".


Co dodat?
  1. Francouz nikdy nepije víno bez jídla.
  2. Recept bude následovat ;-)
  3. Užijte sí to své Beaujolais právě tak, aby vám to bylo příjemné *
"A votre santé! Bon appétit!"
"Na zdraví a dobrou chuť!"
(Co podniknout s "Beaujolais Nouveau" v kuchyni vám poradí na stránkách FoodLife)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 13. listopadu 2007 v 18:06 | Reagovat

Těším se na ten recept :o)))

Jen bych trochu polemizoval s tím, že odrůda Gamay dává lehká vína k rychlé spotřebě. Taková jsou určitě Nouveau vína, Gamay lze tímto způsobem snadno zpracovat. Ale v Beaujolais je i kupa zajímavých "Cru", kde se dají najít vína mohutnější a mnohem sofistikovanější, než jen jednoduše ovocná :o)

2 Šárka Šárka | E-mail | 13. listopadu 2007 v 18:21 | Reagovat

J.Č. :-)

Rozhodně díky za komentář! Představovala bych si, aby odborné pojednání "o víně" jako takovém zůstalo v rukou toho, kdo mu dokáže lépe naslouchat a rozumí té jeho vrtošivé a marnivé povaze :-) Proto je můj článek "stručný" a je to jenom důvod, abych tuto vinnou událost doprovodila nějakým receptem. Mít na stole lahev vína a nic k němu, to je opravdu "trestuhodné" :-) Platí to u nás doma, ale věřím, že takových domácností bude víc a nemusíme proto chodit ani do Francie :-) Malá inspirace se může hodit. Díky ;-)

3 Bali Bali | Web | 13. listopadu 2007 v 21:17 | Reagovat

jejda,muj manžel pije vínko i jen tak na žízeň ;-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 13. listopadu 2007 v 21:24 | Reagovat

Bali :-)

Soudě podle toho, jak se u vás výtečně vaří, se tomu ani nedá věřit ;-)

5 Papaja Papaja | E-mail | 14. listopadu 2007 v 8:47 | Reagovat

Ahoj Šárko,

my se společně s Beaujolais těšíme na coq au vin......bude tento víkend!

P.

:-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:17 | Reagovat

Ahoj Papajo ;-)

Kohout na víně je klasika, která nezklame. Užijte si víno i tuto dobrotu!

7 watches replica watches replica | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:48 | Reagovat

I enjoyed this. Do you have a RSS feed?.
http://www.theirwatches.com/

8 princess wedding dresses princess wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:00 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama