Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bábovka voní vanilkou a rumem

13. listopadu 2007 v 9:26 | Šárka |  Sladká kuchyně
Receptů je mnoho, ale já mám oblíbený jen ten jeden. Podle tohoto receptu ji zvládne upéct i ten, kdo ještě nikdy nic neupekl. Myslím, že žádný druhý nemůže být jednodušší. Olejová bábovka z celých vajec je můj zaručený favorit a v tomto chladném zimním počasí přišel její čas. Může vonět vanilkou a rumem. Bábovková soutěž by byla rozhodně explozivním tématem, až nám nastane okurková sezóna můžeme se pustit do klání o dobrou bábovku. Žádná rodina nemá o pořádnou bábovkovou formu nouzi a nikde recept nechybí. Pro dnešní chladný listopadový den přidávám můj bleskový recept domácí. Určitě vám není neznámý.

OLEJOVÁ BÁBOVKA Z CELÝCH VAJEC
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice (s klidem i ½ hrnku)
  • 1/2 hrnku oleje (slunečnicový se hodí nejlépe)
  • 1 hrnek mléka
  • 3 celá vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • bábovkovou formu vymazat máslem a vysypat strouhankou
  • tyto ingredience postačují, ale kdo chce, přidá rozinky, ořechy, atd. (k tomu se ještě dostanu :-)
Vše smícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Může být něco snadnějšího než bábovka dle tohoto receptu? Komu to stručně nestačí, níže jsou ještě další "bábovkové informace" :-)
Příprava těsta je tak snadná, že už rovnou na začátku rozpálíme troubu na 180 °C a začneme s přípravou bábovkového litého těsta. Do větší mísy přidáme nejprve všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva) a promícháme, aby se mouka provzdušnila a zakomponoval se do ní dobře prášek do pečiva (aby nám bábovka ve formě pěkně "vyskočila" je naprosto žádoucí). Postupně přidáváme i ostatní ingredience (mléko, olej, vejce). Měchačkou či metlou rozmícháme (žádný elektrický pomocník není potřeba), těsto musí být hladké. Vymažeme bábovkovou formu máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme strouhankou. Do formy nalijeme těsto a vložíme do horké trouby. Při teplotě 180 °C musíme 40 minut počkat, než se nám upeče a potom už můžeme nosit na stůl.

Vyklopit bábovku není žádná věda. Chce to jen klást důraz na správné vymazání formy a potom to jde vážně samo. Nejsme-li si jisti, obrátíme bábovku opatrně na talíř a na vršek formy položíme utěrku namočenou ve studené vodě. Pára se srazí a tento proces uvolní pečivo od formy. Klidně můžeme chvilku nechat v klidu, ona většinou vypadne sama.



Proč nedat do bábovky rozinky? Já je tam určitě a ráda dávám. Namočím je předem do rumu a to bábovku krásně navoní. Udělat bábovku mramorovou je taky snadná věc. Stačí jen trochu těsta odebrat stranou, promíchat s dobrým kakaem (holandské má přednost) a budete mít "dvoubarevnou", která oku lahodí nejvíc. Když rozdělíte těsto na 3 díly, tak ten třetí díl můžeme ozvláštnit jemně mletými ořechy. Vše podle vaší nálady. Upečte si bábovku "takovou" nebo třeba "makovou" - v tomto zimním období je "Bábovka" vždycky dobrá volba.


Tip na vysypání formy: zkuste např. strouhaný kokos, ta chuť vás překvapí. Kdo nemá po ruce strouhanku ani kokos, vysype tradičně jenom moukou.

Poslední rada: Prvních 30 minut pečení troubu neotevíráme! Bábovka by se srazila. Recept na toto pečivo není žádný zázrak, peče ji každý. Jen těch receptů co existuje! A to je ten problém :-) Který si vybrat, když s pečením bábovek začínáte a recept po babičce ne a ne najít? V případě nouze nechť tento recept poslouží. Já mohu doporučit. Domácí bábovka by na českém stole neměla chybět. A co je třeba závěrem udělat? … řádně pocukrovat vanilkovým cukrem … a až nyní můžete jít na ni s nožem a hodovat. Já bych si ještě rychle běžela uvařit kávu nebo hrnek čaje.


Rozhodně všem přeji příjemnou zimu. Kdo chce, ať si sněhu užije na horách. Koho to nebere, ať si zatopí v kamnech nebo zůstane jen tak v "teple domova". Tímto způsobem se ta zima už vydržet dá :-) Nebo vyzrát na to tak, jako medvědi. Ulehnout k zimnímu spánku a probudit se až na jaře … odpočatí a hubení!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

11 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 michaela michaela | 13. listopadu 2007 v 12:58 | Reagovat

mnam mnam, bábovku dělám poslední dobou furt, ibjevila jsem ořechovou inspiraci:) Ale chci se zeptat, to je tvoje trouba???

2 Šárka Šárka | E-mail | 13. listopadu 2007 v 13:07 | Reagovat

Michaela :-)

Bábovka s ořechy je naprosto úžasná. Letošní ořechy jsou neodolatelně chutné, ale u nás zatím chybí dobrovolníci, kteří by je vylouskali. Příště bude ořechová :-)

Kachlová kamna jsou moje, ale bohužel moc se na nich vařit nedá. Tuto zodpovědnou práci zastane trouba od Siemense a indukční sklokeramická deska, což není ta správná romantika :-) Do každého pořádného jihočeského stavení kachlová kamna patří, proto je máme doma taky.

3 Vladěna Vladěna | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:37 | Reagovat

Dobrý den, to je náhoda, používám stejný recept, opravdu je moc dobrá, jenom jsem ještě nikdy nezkoušela mleté ořechy, musím to napravit. Hezký den.

4 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 9:41 | Reagovat

Vladěna :-)

Tento recept mám už hodně dlouho a zatím jsem neobjevila žádný druhý, který by byl rychlejší a lepší. Nedám na něj dopustit. Obě víme, že není k zahození :-) Díky a hezký den

5 Vladěna Vladěna | E-mail | 14. listopadu 2007 v 12:24 | Reagovat

Připomnělo mi to jiný Váš báječný recept - na bublaninu, který mne hodně zaujal a někdy těsto používám jako dortový korpus. Zkusila jsem nahradit část mouky kakaem nebo mletými ořechy a tak snadno získala další varianty :).

6 Evča Evča | E-mail | 14. listopadu 2007 v 13:00 | Reagovat

Ze spousty receptů mám tenhle taky oblíbený, a myslím, že dnešní odpoledne nám byt provoní zrovna tato bábovka.:-)

Někdy místo rozinek dávám sušené brusinky, je to pikatnější a moc hezky to v řezu vypadá ( jednou jsem to udělala z nouze, když mi manžel rozinky vymlsal ).

7 Šárka Šárka | E-mail | 14. listopadu 2007 v 13:22 | Reagovat

Evča :-)

Brusinky, to je moje velká láska. Ty sušené taky vpašuji všude tam, kde cítím, že by mohly mít své místo. Bábovka je pečivo právě pro tyto dny, když je venku sychravo. Tak ať si pochutnáte. Jsem ráda, že máme stejný recept. Už ho mám hodně dlouho a neustále se k němu vracím. Vyzkoušela jsem i jiné, ale tento nějak nemá konkurenci (alespoň v mých očích to tak je :-)

Když tak koukám na tu mou bábovku, tak je mi líto, že fotky nevyšly :-) Bábovka je skvělá, ale je šíleně nefotogenická :-)

8 michaela michaela | 15. listopadu 2007 v 7:41 | Reagovat

šárko, kamna to jistí, ty jsou fotogenická až moc :)

a ta první fotka taky není špatná...

9 Evča Evča | E-mail | 15. listopadu 2007 v 11:19 | Reagovat

Fotky jsou vždy perfektní; to jen ta forma na bábovku má prostě barokní tvary :-))))

10 Šárka Šárka | E-mail | 15. listopadu 2007 v 13:50 | Reagovat

michaela & Evča :-)

:-))) díky

11 Lada Lada | E-mail | 15. listopadu 2007 v 15:50 | Reagovat

Dobré odpoledne přeji a zase po delší době chválím za novinky. Přivodila jste mi obrovskou chuť na bábovku. To se neodpouští, takže teď jdu na ni - a budu se při pečení tak dlouho mračit, dokud nebude ta baculatá dobrůtka schopná konzumace!! :-)  

A teď ještě jedna malinká podotázečka - v které fázi mám (dle názvu tohoto článečku) rozpoutat rumové orgie, aby se jaksepatří rozvinula kolem ta vůně? Můj přítel by pravil - nejlépe jednoho frťánka na podporu práce, druhého do těsta a třetího do čaje při následné konzumaci.  Tak uvidím, co to s náma provede!!

Mějte se bájo a zase brzy přidejte nějakej ten pěknej článeček, co pohladí na duši - tak jak to krásně umíte jen Vy!!!  :-))

12 Šárka Šárka | E-mail | 15. listopadu 2007 v 18:45 | Reagovat

Dobrý večer Lado :-)

Touto dobou už to u vás doma jistě voní bábovkou a k ničemu jsou mé rumové rady :-) S tím si přítel poradil hravě. Rum kápnu trošku do těsta, ale nejraději mám v něm namočené rozinky. Mám ráda tu omamnou rumovou vůni, co se šíří domem :-)

Mějte se taky bájo a dobrou chuť  k té upečené dobrotě. Moc krásný večer a velký dík za milý komentář !!! ;-)

13 lida lida | E-mail | 16. listopadu 2007 v 13:52 | Reagovat

Ty kamna jsou nadherna...

14 Šárka Šárka | E-mail | 16. listopadu 2007 v 14:00 | Reagovat

lida :-)

Díky za kompliment pro naše kamna. I když se můžeme spolehnout na jiné energetické zdroje, taková kamna s praskajícím dřevem se nedají ničím nahradit. Ta atmosféra je jedinečná a ani nereptám, když je vyklízím a všude poletuje popel ;-)

15 Orange Orange | 16. listopadu 2007 v 14:21 | Reagovat

Jé, to je skoro jako můj recept na bábovku :-), tuhle "hrníčkovou" u nás pekl taťka. Asi si ji dám v sobotu ...

16 Kanyapi Kanyapi | Web | 16. listopadu 2007 v 14:40 | Reagovat

Je to kouzlo, na tomto blogu se člověk vždycky naladí, namlsá, až z monitoru to voní a hřeje... A já, když už jsem si zapsala ingredience na rybí paštiku, připíšu ještě brusinky, protože rozinky v těstu nebaštíme.

Taky mě napadlo, zda by se tam daly hodit sušené áronie namočené v rumu... Máte s nimi zkušenosti? Testujeme je (sušení, konzumace - jsou příjemně nahořklé a svíravé chuti) letos poprvé.

Jinak já miluje bábovku banánovou. Velice podobný recept, jen tekutou složku tvoří 3-5 rozamčkaných banánů. S vlašskými ořechy je dokonalá...

17 pttt pttt | 16. listopadu 2007 v 14:49 | Reagovat

Dubry den, je potreba zaujmout nejaka zvlastni opatreni, pokud se pouziva silikovona forma na babovku?

18 Šárka Šárka | E-mail | 16. listopadu 2007 v 16:32 | Reagovat

Orange :-)

Myslím si, že tento recept je stoletý a ve svém domácím archivu ho má asi kde kdo :-) Jen tak si říkám, k čemu jsou ty další stovky receptů na bábovku, když tento je tak prima funkční a bábovka nepřipomíná "suchá sousta", jak tomu v některých případech je. Mám pocit, že moje babička (vyzbrojena hrníčky) přesně tuto bábovku pekla taky :-) Občas do ní šoupla lesní jahody nebo maliny, těsto nalila do remosky a byla parádní snídaně na stole během okamžiku. V jednoduchosti je krása! Ve vaření to platí dvojnásob! Dobrou chuť k té "taťkovo bábovce" :-) ... je fakt výborná. Prima víkend ;-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 16. listopadu 2007 v 16:37 | Reagovat

Kanyapi :-)

Díky za milý komentář :-) Brusinky jsou fajn a vlastně všechno suché ovoce domácí pečivo příjemně obohatí. Nedá se nic zkazit ani áronií. Banánová bábovka musí být velmi vláčná a já bych si ji dala s kousky hořké čokolády. Je zajímavé, že čokoládové kousky se při pečení nerozpustí, parádně to vypadá na řezu a ještě lépe chutná. Užijte si experiment s áronií a podejte zprávu! Bude nás to zajímat ;-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 16. listopadu 2007 v 16:39 | Reagovat

pttt :-)

Zaujmout stanovisko k silikonové formě se musí a je to vlastně jen 1 bod: ignorovat vymazání formy a připravené těsto jednoduše do formy nalít a šoupnout do horké trouby. Bábovka sama po upečení vyskočí bez nejmenších problémů. Tyto formy jsou vynález a opravdu nám to pečení usnadní. Ale na druhou stranu vymazaná stará bábovková forma krásných barokních tvarů má taky něco do sebe :-)

21 Vlaďka Vlaďka | E-mail | 16. listopadu 2007 v 20:30 | Reagovat

Bábovku musím vyzkoušet. Já dělám babiččinu piškotovou, ale je suchá, tvarohová s krupicí je zase moc mokrá, ale taky dobrá, tak pořád hledám a zkouším, co by těm mým mlsným chlapům chutnalo:) Šárko, máte naprosto úžasný blog, včera jsem se sem propracovala od Florentýny, kam taky chodím nakouknout pro inspiraci, a od té doby až do teď jenom "virtuálně žeru". A že to jsou orgie, už mám vymyšlené menu na další týden:) Děkuju za inspiraci a těším se na další recepty.

22 Šárka Šárka | E-mail | 17. listopadu 2007 v 0:48 | Reagovat

Vlaďka :-)

Díky za pochvalu a vítám tě tady ;-) Rozhodně nemohu slíbit, že o provokace chuťových buněk tu nepůjde, protože o to tu jde "až v první řadě" :-)

Doufám, že virtuální prostřená tabule zde bude občas lákavá a nějaká ta receptová inspirace se dostane z mé kuchyně i třeba k vám, aby těm mlsným chlapům chutnalo ;-) Přeji prima víkend a díky za pěkný komentář *

23 Bali Bali | 24. listopadu 2007 v 11:43 | Reagovat

upečeno ;-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 25. listopadu 2007 v 13:11 | Reagovat

Bali : beru na vědomí ;-)

25 Bali Bali | Web | 26. listopadu 2007 v 8:03 | Reagovat

snězeno ;-)

26 Lucka Lucka | E-mail | 2. prosince 2007 v 16:04 | Reagovat

Zcela náhodou jsem se tady ocitla. A jsem tomu nesmírně ráda páč jsem zjistila, že vše, o čem se zde píše je mému srdci nejbližší. Ihned jsem zkusila tuhle jednoduchou bábovku a rozvonělo se to po celém domě. Uvařila jsem si čaj a právě se na ni chystám, voní úžasně. Díky moc za spoustu receptů a těším se na další pokusy :-)

27 Šárka Šárka | E-mail | 2. prosince 2007 v 20:43 | Reagovat

Lucka :-)

Tak tě tady vítám a doufám, že se ti občas trefím do noty a budeš mít s nějakým zdejším receptem doma úspěch. Užij si zbytek neděle a měj se moc hezky. Zdraví Šárka a díky za první komentář ;-)

28 jana jana | E-mail | 11. prosince 2007 v 19:57 | Reagovat

Šárko,máte to tu krásné,recepty mě dostaly ale chci se zeptat jakto že bábovku máte tak pěkně barevnou? Já když dělám dvoubarevnou tak mám tmavou část jen tak trošku po okrajích a jinak je světlá.A ještě jste mě dostala s masovýma kuličkama,o víkendu je musím rodince udělat at už na ně nemusí až do Ikei,kde jim moc chutnají a těmiti jim vytřu určo zrak :-)) pěkný den Jana

29 Šárka Šárka | E-mail | 11. prosince 2007 v 20:19 | Reagovat

Jana :-)

Díky za komentář a jsem ráda, že vám jsou stránky k užitku :-) Bábovka je tříbarevná, protože světlá vrstva je ještě obarvená mletými ořišky. Bohužel fotky nic moc, bábovka nebyla fotogenická. Masové kuličky doporučuji, rodinka si pochutná. Hezký večer přeje Šárka

30 Jenda Jenda | E-mail | 13. prosince 2007 v 23:41 | Reagovat

Touha po bábovce mě donutila zadat do vyhledávače klíčové slovo ,,Bábovka,, po té mi padl do oka odkaz na tyto stránky. Spousta děvčat inzeruje své recepty, ale váš je rychlý jednoduchý a chutná úžasně. Tato je vlastně má třetí v životě a jen doufám, že mi zůstane trochu na ráno. Proto by jsem chtěl touto cestou Moc poděkovat za inspiraci.

PS: už u tohoto způsobu zůstanu cele to trvalo jen patnáct minut a rychlost my chlapi dokážeme ocenit a pak vychutnat DĚKUJI. (nechápu, že jsem to neobjevil už před lety kdy jsem hladověl po dobré bábovce)

31 Šárka Šárka | E-mail | 14. prosince 2007 v 0:35 | Reagovat

Jenda :-)

Tak to jsem receptem napomohlo dobré věci :-) Od té doby, co tento recept znám, tak se do jiného nepouštím. My holky taky dokážeme ocenit rychlé a snadné věci :-) Děkuji za pěkný komentář a až bude zase chuť něco vařit, receptu s použitím minima času je tu víc než dost. Já sama je velice oceňuji. Zdravím a přeji dobrou noc *

32 Lukáš Lukáš | Web | 14. prosince 2007 v 21:46 | Reagovat

Výborná :)

33 Šárka Šárka | E-mail | 15. prosince 2007 v 12:07 | Reagovat

Lukáš :-)

Dík *

34 monča monča | 6. ledna 2008 v 15:09 | Reagovat

máš to pěkně udělaný a ten recept je opravdu i pro takové lidi jako já (tzn. kteří moc ještě neuměj píct)

35 Šárka Šárka | E-mail | 6. ledna 2008 v 15:34 | Reagovat

monča :-) s tímto snadným receptem jsem začínala a zjistila jsem, že není potřeba ho měnit. Je pořád skvělý a zvládne to každý. Takové recepty hrají u mě prim :-)

36 Ondra Ondra | E-mail | 6. ledna 2008 v 18:13 | Reagovat

Ačkoliv jsem spíš na kus uzeného,než na bábovku,musím uznat,že tahle je skvělá!!!!Manželka jí dnes upekla a sdlábli jsme jí i s chlupama!Dokonce i malý Maťěj,který s jídlem zlobí snědl 3 kousky.Díky za fajn recept.

37 Šárka Šárka | E-mail | 6. ledna 2008 v 19:26 | Reagovat

Ondra :-)

To je fajn, že máme stejný vkus a požadavky na to, jak má dobrá bábovka vypadat :-) Nenáročná příprava & rychlá konzumace. Toto je recept, o kterém se dá říct, že v jednoduchosti je krása. Díky za zmínku o Matějovi - děti zpravidla nikdy nic nepředstírají, obzvláště u jídla mají jen dvě hlavní kritérie. Jsem ráda, že Matěj zařadil tuto bábovku do kategorie "mňam". Prima neděli a zdravím, Šárka

38 Dunja Dunja | E-mail | 10. ledna 2008 v 20:09 | Reagovat

DĚKUJI!!!

Bábovka výborná.

Super!

Спасибо большое. Diky moc!!!

Lidunja

39 Šárka Šárka | E-mail | 10. ledna 2008 v 22:55 | Reagovat

Dunja :-)

Díky za první vzácný komentář psaný v ruštině :-) Moc mě těší, že ti bábovka dle tohoto snadného receptu chutnala. Měj se fajn Dunjo a když nebudeš mít vlastní inspiraci "co vařit", zaskoč na můj blog. Možná si nějakou malou inspiraci odneseš příště zas :-) Zdraví Tě Šárka

40 Tomáš :) Tomáš :) | E-mail | 13. ledna 2008 v 16:03 | Reagovat

Ahoj vsichni.

Opravdu vam tento recept doporučuji. JE to snad to nej jednoduší co může být, když jsem to zvládl i já :D  ... No a ja sem do ni přidal i to kakao a i ty ořechy a dokonce i ty hrozinky a navic trochu máku... To vám byla pochoutka :)

Tak Ahoj a díky za tip :)

41 Šárka Šárka | E-mail | 13. ledna 2008 v 22:56 | Reagovat

Tomáš :-)

S tím mákem to muselo být naprosto nepřekonatelné! To je nápad na příští realizaci, díky *

Ahoj a dík za milou zprávu z kuchyňské akce :-)

42 Radka Radka | 24. února 2008 v 17:50 | Reagovat

ahoj

dík za babovku je nenáročná na přípravu a je rychle hotovo. Paráda. Davam do ni ovoce, např. jahody, broskve apod. Tady dost dobrý :-).

43 Šárka Šárka | E-mail | 24. února 2008 v 19:17 | Reagovat

Radka :-) fantazii se meze nekladou

44 Martina Martina | E-mail | 25. února 2008 v 18:07 | Reagovat

Diky moc za uzasny recept na babovku. Vzdycky jsem delala olejovou, s bilky a zloutky zvlast, ale pokazde mi pripadala moc sucha. Tahle sucha neni vubec, je krasne vlhka a chutna bezvadne.

Uz nejakou dobu ziji v New Yorku a snazim se me americke rodine co nejvice priblizit nasi ceskou kychyni. S pomoci tohoto blogu jsem si jista, ze se mi to podari, ba co vic, budou me mit za skvelou kucharku:).

P.S.: Jelikoz jsem pravy tmavy rum zrovna nemela, pouzila jsem na rozinky pomerancove Bacardi a nebylo to vubec spatne!

45 DědaLebeda DědaLebeda | E-mail | Web | 4. května 2008 v 17:56 | Reagovat

Šárko, opět díky - použil jsem Tvůj recept na bábovku jen s tím rozdílem, že pečení jsem předal domácí pekárně. Vše se podařilo skvěle, jen dobu pečení jsem musel prodloužit o 15.minut. Jinak neměla chybu a rychle mizela. Je to však opět znamení, že jsem si k Tobě přišel pro vynikající receptík. Rozinky v rumu naložené , oříškya kokosová moučka opravdu nic nepokazí a kakaové mramorování vyšlo.

Díky a zase se rád zastavím. Sevším všudy za hodinku a půl se už cukrovalo a konzumovalo.

---(:-§o)))    ,.DL.

46 Šárka Šárka | E-mail | 4. května 2008 v 19:32 | Reagovat

DědaLebeda :-)

Tak to jsou vynikající zprávy :-) Domácí pekárna je šikovný pomocník, tak proč ji nezapojit do hry. Doba pečení je závislá na samotné troubě a já zapomínám uvádět, že mé časy jsou pro pečení horkovzduchem. Koukám, že šikovný mužský si poradí i s takovou drobnou nepřesností :-) Máš můj obdiv! Zdravím a přeji prima zbytek neděle :-)

47 kozlík šikula kozlík šikula | 24. května 2008 v 15:11 | Reagovat

a co když sem tam zapoměla dát prášek do pečiva??... a dala jsem tam jeden a pul hrnku oleje...? povede se mi ta bábovka? nebo jí můžu vylejt do záchodku??prosím o radu....

48 Šárka Šárka | E-mail | 26. května 2008 v 15:26 | Reagovat

47 - Kdo si říká "kozlík šikula, ten si jistě se vším poradí :-)

49 Denisa Denisa | 2. června 2008 v 16:45 | Reagovat

Díky za tip;-)... Už jsem ji upekla a je vynikající:-)!!!

50 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 13:58 | Reagovat

49 - Denisa :-) Díky za dobrou zprávu!

51 iveta iveta | 13. června 2008 v 14:53 | Reagovat

Dnes zkouším tuto bábovku. Hledala jsme něco rychlého a jednoduchého, neb jsem nemocná, ale děti by chtěly mlsat. S bábovkami jsem dosud neměla moc štěstí,

52 iveta iveta | 13. června 2008 v 15:37 | Reagovat

Syn mi to odklepl dřív než jsem dopsala. buď mi nevyskočila pořádně anebo vyskočila, ale při vytažení z trouby mi "sedla". Vaše krásně vyběhla a držela jsme se toho, že jsme celou dobu neotvírala troubu a povedlo se. Jen jsem musela péct na 160. Vždycky musím něco ubrat, nevím jestli je to troubou, ale už jsme to postřehla. Ještě se ji chystám polít čokoládou. Dala jsem míň cukru a ještě jsem použila třtinový. Jsem zvědavá na chuť, ale voní báječně. Díky.

53 Šárka Šárka | E-mail | 17. června 2008 v 23:36 | Reagovat

iveta :-)

Tak to mám radost! Tato bábovka se mi vždy povedla, proto ji mám po celá léta velmi oblíbenou :-) Díky za komentář *

54 Nik Nik | E-mail | 21. června 2008 v 20:12 | Reagovat

Díky za recept! Je mě 18 let a bábovku dělám poprvé v životě! Tak snad se mi povede! Zatim jí dělám jen pro tátu, ale jestli bude vypadat a chutnat jako ta tvoje na obrázku, určitě jí upeču i své přítelkyni! Takže ještě jednou děkuji za recept a rady do budoucna!

55 Šárka Šárka | E-mail | 22. června 2008 v 1:40 | Reagovat

Niku, tak doufám, že všechno dobře dopadlo a budeš mít chuť na další kuchařské pokusy :-) Přítelkyně to určitě ocení, protože chlapům to v kuchyni jednoznačně sluší! Díky za komentář ;-)

56 Jana Jana | E-mail | 24. července 2008 v 9:48 | Reagovat

Diky za recept co jsem ho objevila nepecu jinou je jednoducha a vyborna a chutna cele nasi rodine dokonce ji sam upekl muj 14 lety syn a moc jsme si pochutnaly.

57 Šárka Šárka | Web | 24. července 2008 v 15:21 | Reagovat

56 - Jana :-)

Mít šikovného "chlapa" v kuchyni, to je opravdové terno :-)

58 Martina Martina | 16. srpna 2008 v 14:23 | Reagovat

Díky za super tip. S pečením teprve začínám, proto mě zaujal tenhle recept.Jednoduchost a rychlost :)  to je to co jsem hledala. Tak já jdu na to,držte mi palce snad se povede...

59 Šárka Šárka | E-mail | 16. srpna 2008 v 15:46 | Reagovat

58 - Martina :-) Určitě se povede!

60 Honza Honza | 2. listopadu 2008 v 21:02 | Reagovat

Před chvílí upečeno, již téměř snězeno!

61 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. listopadu 2008 v 23:46 | Reagovat

60 - Honza

Tu situaci znám :-) Než stačí vychladnout, už není!

62 Jiřka Jiřka | 7. listopadu 2008 v 12:50 | Reagovat

Od doby, kdy jsem si přečetla tento recept na bábovku, nedělám už jinou. Rodině chutná ze všech nejvíc, je nádherně měkká, vláčná a voňavá. Já navíc oceňuji i jednoduchou a rychlou přípravu, což ostatní členové rodiny ocení jen když na ni dostanou chuť a než se otočí, mají ji na stole :-). Bábovku mám kameninovou po babičce a do té je potřeba dvojnásobné množství, takže když ji chci rychle, udělám jen z uvedeného množství a je nižší. Peču i beránka na velikonoce, protože ho upeču v sobotu, v neděli zdobí stůl a v pondělí ke snídani je pořád krásně vláčný.

Používám toto těsto i pro koláč s ovocem - naliju na plech, pokladu ovocem, někdy posypu i drobenkou - rychlé a vynikající. Šárko, díky!

63 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. listopadu 2008 v 23:08 | Reagovat

62 - Jiřka

Bábovka ze staré kameninové formy se vždycky podaří a žádná druhá není krásnější. Já mám bohužel teflonovou formu, která nemá takový babičkovský šmrnc, který bábovce sluší.

Tento recept má celkem nedůstojný fotografický doprovod, který bych měla vyměnit za lepší a lákavější obrázky. Tato bábovka si to zaslouží :-) Je velmi jednoduchá a opravdu chutná. Proč nevyužít těsto i na koláč? To je dobrý nápad a já to ještě nezkusila. Jiřko, díky! ;-)

64 mejla-hlína mejla-hlína | E-mail | Web | 5. prosince 2008 v 16:50 | Reagovat

Milá Šárko, souhlasím, že bábovka ze staré kameninové formy je nejopravdovější a nejlepší. Jsem hrnčíř bábovkář. Klidně nějakou na přaní vyrobím. Přeji hodně radosti při pečení. mejla-hlína

65 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. prosince 2008 v 23:46 | Reagovat

67 - mejla-hlína

Jsem jednoznačně pro! Bez dobré formy se neupeče :-) Spolupráce není od věci a těším se taky. Ať se daří stránky upravit a dostat do nich plno úžasného materiálu. Moc ráda se na stránky zajdu podívat.

Šárka

www.gurmanka.cz

66 mejla-hlína mejla-hlína | E-mail | Web | 6. prosince 2008 v 23:34 | Reagovat

Tak dohodnuto a jakmile budu mit pohromadě ukázku co všechno mě napadá za hrnčířským kruhem, tak se ozvu a představím svou práci. Zřejmě až v roce 2009, ale určitě. Přeji mnoho nových nápadů a zajímavých setkání. mejla-hlína bábovkář

67 Cheerful Lady Cheerful Lady | Web | 29. ledna 2010 v 14:30 | Reagovat

Je to tady úžasné. Dneska jsem z tohoto blogu chytnula takový impuls, že se bábovka už peče :).

68 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2010 v 11:36 | Reagovat

[67]: Cheerful Lady: Tak to je dobrá zpráva :-) Vzhledem k tomu, že fotky v tomto článku nejsou zrovna dvakrát půvabné, bude ta čerstvě upečená bábovka 100x hezčí :-) Pokud jde o bábovku samotnou, doporučuji podívat se na můj web www.gurmanka.cz a tam je celý bábovkový speciál a víc jak 100 receptů na tuhle dobrotu. Tam si opravdu vybere každý :-)

69 Bábovka Bábovka | E-mail | Web | 5. března 2012 v 14:10 | Reagovat

Díky za chutný recept  :)

70 Zuzana Zuzana | E-mail | 24. října 2013 v 20:43 | Reagovat

Dobrý den šárko, často a ráda hledám inspiraci na Vašich stránkách. Bábovka je výborná, ale co mě uchvátilo ještě víc jsou ty kamna, ty jsou Vaše?Máte ještě nějaké jiné fotky?:-)Zuzana

71 Zdena Zdena | 8. října 2014 v 15:13 | Reagovat

[73Dobrý recept.Bábovka se povedla ,pekla jsem jí ve skleněné formě.Výborná s rozinkama namočené v rumu.

[1]:

72 Hana Hana | 24. října 2014 v 23:36 | Reagovat

Dobrý den Všem,tuhle bábovku peču už 50let,pekla jí i moje babička,nejvíce ořechovou,u nás už se vyzkoušela se vším,výborná je i s nastrouhanou Margot,občas těsto liju na plech a dělám z něj i jinou buchtu,jsou dvě varianta voda a nebo mléko.Ráda peču,hlavně dětem a nemám ráda váhy a díky tomu ,že jsem měla slepou kamarádku ,spousty receptů jsem převážila na hrnky............byla to dost práce.Velmi jsem uvítala hrníčkovou kuchařku.Všem vonavé pečení a dobrou chut

73 verunka verunka | 1. září 2015 v 11:36 | Reagovat

výýborná :)

74 DolceVita, www.Gurmanka.cz DolceVita, www.Gurmanka.cz | E-mail | Web | 10. září 2015 v 13:34 | Reagovat

Díky všem na reakce k receptu na jednoduchou bábovku, která se vždycky povede :-)

75 ficici ficici | Web | 7. září 2016 v 9:22 | Reagovat

půjčky před výplatou první zdarma O_O

76 tenacity tenacity | Web | 9. září 2016 v 7:12 | Reagovat

hotovostní půjčka jihlava na obcanku ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama