Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vinařův chléb

14. října 2007 v 8:08 | Šárka |  Slané pečení

Máte chuť na sklenku vína a nemáte nic chutného k zakousnutí? V lednici jen malý kousek sýra a víc už nic? Tady máte bleskový recept, jak vyrobit chleba bez kvásku a bez nutnosti zapojit do hry domácí pekárnu. Recept na chleba, který zvládne každý během krátké chvilky. Stará receptura švýcarských pastevců, kterou lze podle vlastní chuti obměňovat. Nebyl by to švýcarský recept, kdyby v něm chyběl sýr! Nejlepší parťák k sýru jsou vždycky brambory. Máte-li po ruce tyto dvě ingredience a plnou dlaň mouky, můžete se dát s klidem do díla. Než vychladíte láhev vína, ten váš chleba bude vonět na stole.

Recept na VINAŘŮV CHLÉB
  • 180 g hladké mouky
  • prášek do pečiva (necelou polovinu)
  • velká syrová brambora / oloupat a nahrubo nastrouhat
  • hrubě mletý pepř, sůl, špetka chilli, provensálské bylínky (co kdo má rád)
  • na jaře zelená cibulka nebo medvědí česnek (stačí i obyčejná petrželka)
  • čerstvé bylinky podle sezóny (tymián, rozmarýn, oregáno, majoránka - co kdo chce)
  • na kostičky nakrájený sýr (ementál, gruyére, ovčí sýr, camembert, brie - volba je na vaší chuti)
  • velká lžíce hrubozrnné hořčice nebo jiné pikantní hořčice (ale ta hrubozrnná je přeci jenom nejlepší)
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka (smetany nebo vína) - prostě vhodná tekutina, co je doma
Nic není v tomto receptu přesně dáno! Opravdu záleží jen a pouze na vaší chuti a na tom, co zrovna máme po ruce. Ten můj podzimní chléb byl s kostičkami feta sýru a posypaný rozmarýnem. Pracujeme rukama, tak si vyhrňte rukávy a zapněte troubu. Za malou chvíli už ten váš chleba bude vonět po kuchyni.

Tak tedy, mouku smícháme s práškem do pečiva, osolíme, opepříme a přidáme případně jiné zvolené koření. Do tohoto základu nastrouháme na hrubém struhadle syrovou oloupanou bramboru. Pomocí plochého nože lehce promícháme. Nesnažte se o důkladné hnětení, to by tomuto chlebu neprospělo. Hořčici rozšleháme metlou s vejcem a mlékem a přidáme k chlebovému základu. Čerstvé nasekané bylinky přidáme jako poslední a na samý závěr kostičky vámi zvoleného sýra. Aby chleba dobře vypadal, ozdobíme kostkami sýra i jeho povrch a posypeme např. čerstvým rozmarýnem. Rukama vytvarujeme bochníček a přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem. Báječná je forma ze silikonu, nemusí se ničím vymazávat a chleba z ní vždycky skvěle vyskočí. Při teplotě 190 °C je za 40 minut hotovo.

Jen vaše fantazie dá tomuto chlebu chuťovou tvář. Co třeba jemně nakrájená sušená šunka, ořechy, slanina, nakládaný pepř, kousky sušených rajčat naložených v oleji, nasekané černé olivy, kapary … je tu prostor pro vaše nápady. Druhů sýra je tolik, že není možné, aby zevšedněly. Z milovníka sýra se stanete jeho znalcem. Zůstaňme u toho, že tento chléb má být doplněk chutného vína. Tak na zdraví a dobrou chuť!
Názorná ukázka toho, když se do pečení pustí CHLAP :o) To nemohlo dopadnout jinak, než skvěle! Nemůžu si pomoct, ale tuto parádní fotku jsem prostě musela všem ještě za tepla ukázat.
Doufám, že autor nebude nic namítat. Nechť vás toto foto přesvědčí, že tento chleba může opravdu vypadat (i chutnat) pořád jinak. Má někdo chuť přetrumfnout tento naprosto fantasticky vypadající chlebík? Toto je můj jasný favorit! :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Olča Olča | Web | 14. října 2007 v 8:09 | Reagovat

Ahojky,máš moc pěkný blog,jukni se pls na můj :D

2 Bali Bali | Web | 14. října 2007 v 8:31 | Reagovat

ojojoj, to také stojí za vyzkoušení! Chystala jsem se v týdnu na můj úspěšný Olivový, ale asi vyzkouším ten tvůj.

Za chvilku vlítnu na ten tvůj jablečný koláč ;-)

3 Bali Bali | Web | 14. října 2007 v 8:48 | Reagovat

určitě to chce dobré maso. To víš, nejlepší by bylo z domácí zabijačky! To má rijet úplně jinou chuť. Když jsem byla v lednu ve Francii na zabijačce a dovezli jsme do Čech půlku francouzského pašíka, tak se rijet dělal. Ten byl!

4 Bali Bali | Web | 14. října 2007 v 9:13 | Reagovat

nezmizel jeden tvůj komentář?

5 Šárka Šárka | E-mail | 14. října 2007 v 9:27 | Reagovat

Bali :-) zrovna na to koukám - zmizel!

tak ještě jednou ...

Olča :-) díky za komentář zbloudilá dušičko, která se dostala do říše mlsných a nenasytných gurmánů.

Bali :-) Obdivuji ten tvůj poslední recetp! Škoda jen, že ještě nikdo nevymyslel dietní sádlo :-) Bez něj by to nebylo ono. Určitě si ten recept ujít nenechám. Moc mi to chutná, ale doma jsem ho ještě nikdy nedělala. Litiňák i misku na terinu mám v pohotovosti :-) Sehnat to správné maso a čas ... jdu do toho :-) Proč všechno dobré musí být kalorická bomba?

6 Jindra Jindra | E-mail | 14. října 2007 v 9:36 | Reagovat

Jablečný koláč byl výborný, teď jdu na tento chlebík.

určitě stojí za vyzkoušení. Zdravím a děkuji za bezva

recepty na samé dobrůtky !!!!!

7 Šárka Šárka | E-mail | 14. října 2007 v 10:59 | Reagovat

Jindra :-) já děkuji za odvahu mé recepty vyzkoušet :-) Přeji prima neděli

8 J.Č. J.Č. | Web | 14. října 2007 v 14:00 | Reagovat

Dík za zajímavý recept :) Tady je výsledek: http://www.jcsoft.cz/galerie/vinaruv_chleb.jpg

Trošku jsem to přesolil, ale k vínu bude fungovat podobně jako brambůrky... je nutné hodně zapíjet :o)

9 Šárka Šárka | E-mail | 14. října 2007 v 14:17 | Reagovat

J.Č. :-) Vypadá nádherně !!! Báječná fotka !!! Názorná ukázka toho, když se do vaření pustí chlap :o)

10 Hanka Hanka | 14. října 2007 v 16:14 | Reagovat

Milá Šárko, jsem jen kolemjdoucí, ale nikoliv náhodný, nýbrž pravidelný. Vždy se zastavím, pokochám krásnými fotkami, dostanu hlad a chuť:-) a zase běžím dál. A dnes jsi mi kápla do noty, ba dokonce vytrhla trn z paty....Lednice a spíž těsně před nákupem, tudíž prázdná a na večer se ohlásila nečekaně kamarádka" jen tak na skleničku". Honem do supermarketu? Hmm, to ne...a ejhle, Vinařův chléb! Z toho ničeho, co jsem měla, se mi podařil udělat doslova zázrak! A to jen z kousku eidamu z mrazáku, sušených bylinek a koření, na balkoně ještě nestačily zmrznout oregano a rozmarýn. Z podobných chlebíků jsem vždy měla takovou nějakou buchtu, ale tenhle (asi to dělá ta brambora) je úplně jiný-  skvělý. Udělala jsem jen bochánek na plech, krásně vyskočil, nerozlezl se, super..Protože jsem ho dost okořenila chilli:-) a do těsta nedala olivy, tak umíchám jen jemné olivové máslíčko k tomu. Fakt platí, že jen naše fantazie dá tomuto chlebíku chuťovou tvář. Už se těším, až dojdu na nákup a budu mít všechno podle svého gusta.:-)...Vínko už se chladí a já doufám, že ten zázrak do večera nesním:-)).. Hezký zbytek neděle a těším se na další krásné recepty a fotky H.

11 Šárka Šárka | E-mail | 14. října 2007 v 20:04 | Reagovat

Hanka :-) To je tedy moc milý komentář :-) Doufám tedy, že s kamarádkou chutnalo jak víno, tak tento sýrový chlebík. Přeji báječný zbytek nedělního večera. Jsem ráda za každý vyzkoušený recept, který se povede a ještě je k němu jako bonus přidán komentář :-) Díky Hanko

12 J.Č. J.Č. | Web | 14. října 2007 v 23:24 | Reagovat

Šárka: chlap ti to zjednodušší, nebude dělat bochánek a narve do formy a tak :o))) Ale jinak opravdu dobré. Příště omezím sůl, nacpu tam výraznější sýr (v téhle variante hermelín, půjde tam nějaký ovčí plesnivák) a přidám olivy... už se těším :)

13 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2007 v 10:24 | Reagovat

J.Č. :-) taky jsem použila chlapskou logiku a šoupla vše do formy :-) S výrazným slaným sýrem souhlasím! Tento můj exemplář byl právě v tomto duchu a musím říct, že sýr Feta obstál na jedničku. Rozmarýn to jenom báječně svou vůní korunoval. Olivy zrovna v mé domácnosti chyběly, což byla hrubá chyba! Černé olivy by se tam vyjímaly naprosto dokonale. Proč já je vždycky všechny sním? Hned doplním zásoby a v tom příštím chlebu chybět nebudou :-)

14 J.Č. J.Č. | Web | 15. října 2007 v 10:38 | Reagovat

Šárka: AD rozmarýn - http://www.youtube.com/watch?v=6qs0Nl4C-Yc (tip od pana Cuketky, výborná série videí Anthony Bourdain decoding Ferran Adria )

15 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2007 v 11:22 | Reagovat

J.Č. :-) díky za dobrý tip !

rebel Bourdain se mi válí v ložnici :-) Jeho důvěrnosti & zápisky z cest jsou pozoruhodným čtením :-)))

16 Bali Bali | Web | 15. října 2007 v 11:44 | Reagovat

mě se taky Anthony válí u postele ;-)

Musím ho dočíst než Ježíšek přinese jeho další knížku!

17 J.Č. J.Č. | Web | 15. října 2007 v 12:10 | Reagovat

Díky za tu fotku a odkaz na web :-) Přiznám se, že já normálně nepeču, maximálně zapékám těstoviny :o))) A ten chleba jsem přesolil, což na fotce není vidět (teď se s ním snažím nakrmit kolegy v práci, ale nechtějí, asi se bojí...) :-D

18 Bali Bali | Web | 15. října 2007 v 18:17 | Reagovat

tak váhám kterým sýrem začít. Láká mě feta, camember  a ementál. Přece nebudu péct tři?! ;-)

19 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2007 v 19:09 | Reagovat

J.Č. :-))) kolegové jsou zbabělci :-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2007 v 19:13 | Reagovat

Bali :-) ... feta & olivy? ... camembert & ořechy? ... ementál & slanina? ... asi bych si taky neuměla vybrat! A to ani nevím, jaké zajímavé chuťové kombinace se honí tobě hlavou? :-)

21 Bali Bali | Web | 15. října 2007 v 19:56 | Reagovat

asi dnes budu mít divoké sny ;-)

22 renata renata | 18. října 2007 v 11:05 | Reagovat

pečení chleba jsem přenechávala příteli, já nikdy neměla odvahu, ale tento jsem vyzkoušela (s obyčejnou "cihlou" a ořechy - pravda, chtěla jsem dát gruyere, ale ten přítel bránil vlastním tělem) a už není...

Jednou jsme pekli chlebík v novém, ještě úplně nezařízeném bytě a marně jsme hledali nějaký nástroj, kterým bychom chleba při pečení orosili. Nakonec se jako velice praktické ukázalo kropítko v napařovací žehličce...

Dík moc za recept, těším se na další..

23 Šárka Šárka | E-mail | 19. října 2007 v 14:39 | Reagovat

renata :-) já díky za komentář na toto chlebové téma. Pečení chleba je samostatná disciplína a řekla bych, že jedna z nejtěžších. Tento chlebík je takový zajímavý kompromis, jak snadno si upéct malou chuťovou delikatesku a experimentovat s mnoha chutěmi, kořením, bylinkami a nepostradatelným sýrem :-) Gruyer přítel bránil vlastnil tělem :-) ... nedivím se mu! Sýr Gruyer je osobnost a umí chuťově očarovat! I když na zapékání je naprosto božský. Mám taky doma kousek originálu a ještě řeším otázku, co s ním? Snad něco zajímavého vymyslím. Měj se moc fajn a díky za tvé řádky. Zdraví Šárka

24 Jindra Jindra | E-mail | 22. října 2007 v 9:10 | Reagovat

Milá Šárko, chlebík byl výborný,

použila jsem kozí sýr. Těším se na další recepty.

25 Šárka Šárka | E-mail | 22. října 2007 v 9:44 | Reagovat

Jindra :-) To mě těší Jindro! Snad se něco z mých dalších receptů bude hodit a hlavně "chutnat". Příjemný nový týden přeje Š.

26 Vladěna Vladěna | E-mail | 23. října 2007 v 9:07 | Reagovat

Díky za další báječný recept. Použila jsem balkánský sýr (osobně si tam jiný nedovedu představit) a těsto překvapivě samo vytvořilo bochánek :).

27 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 11:08 | Reagovat

Vladěna :-) to mě těší! Taky mi tam ten balkán chutná, ale každý jiný tvrdší sýr se tam též umí dobře zakomponovat. Dělávám i kombinaci camembertu a vlašských ořechů. Díky za komentář z realizace :-)

28 Iva Iva | 23. října 2007 v 14:39 | Reagovat

Milá Šárko, také si hýčkám půlkilový zbyteček originálního Gruyeru,  já ho miluji tak jak ho stvořili, s dobrým červeným je to pro mne slast. Na zapékání u nás nikdy nedošlo, takže ani nevím jak chutná za tepla, není ho škoda? Můžeš doporučit s čím zapéct, abych pak nelitovala, že jsem ho radši nenechala jen tak? Těším se na tvé další recepty

29 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 15:30 | Reagovat

Iva :-) nechci přemlouvat ke Gruyerovému hříchu :-) On je skutečně chutný jen tak. Ale na druhou stranu jsem žila ve Švýcarsku a tam se prostě na zapékání jiný než "výborný" sýr ani použít nedá. Je to přeci jenom sýrová velmoc a tak jsem si zvykla i s dobrým sýrem plýtvat :-) Ve švýcarské kuchyni je tento sýr nejvíce používaný (ideální na fondue, na zapékané pokrmy, nastrouhaný do sýrových omáček). Má často více než 50 % tvs., tím pádem se báječně taví (neroztéká se zbytečně moc do všech světových stran a stane se z něj lahodná sametově jemná hmota). Nakonec ani toasty se sýrem a nějakou vhodnou ingrediencí nemusejí zůstat fádní záležitostí. Často se strouhaný sýr používá do slaných koláčů Quiche.

Každý noblesní sýr jen tak se sklenkou vína je výborný společník, který navodí příjemné chvíle. Gruyére je sýr "osobnost" :-) Nuda s ním za žádné situace nebude!

30 iva iva | E-mail | 31. prosince 2007 v 16:53 | Reagovat

tak ja sla kolem nahodou a hned jsem vyzkouset ... jenze jak ctu komentare (samo ze az kdyz ho mam v troube), tak ctu o tom presolenim a obavam se, ze jsem to taky asi prehnala :-( tak uvidime ...

31 Šárka Šárka | E-mail | 1. ledna 2008 v 10:01 | Reagovat

iva :-)

Sůl nad zlato! Ovšem neplatí to vždy :-)

32 Jana Jana | 1. února 2008 v 2:34 | Reagovat

To musí být paráda! Je to vyloženě k vínu nebo by to šlo i jako příloha? Třeba ke guláši?

33 Šárka Šárka | E-mail | 1. února 2008 v 6:18 | Reagovat

Jana :-)

Záleží na chuti sýru. Sýr se s vínem snoubí nejlépe, tak tato kombinace bude tím nejlepším. Ovšem vše se může vyzkoušet a každý recept lze upravit na míru. Český měkký chleb (ke guláši i jinde) žádný jiný chlebík nenahradí.

34 Jana Jana | 1. února 2008 v 11:39 | Reagovat

No jo, to já vím taky. :) Ale jedné návštěvě jsem slíbila guláš a český měkký chléb zde v tropických podmínkách  neseženu. Každopádně však zkusím ty hrnečkové knedlíky. :)

35 Jana Jana | 1. února 2008 v 23:22 | Reagovat

Tak jsem to zkusila (zatím bez guláše, ale myslím, že to k němu půjde!). Moc se mi na tom líbí prostor k experimentování. Dala jsem tam mimo jiné koriandr a lněné semínko, což byla trefa do černého. Lehce jsem posypala mákem. Skvělé.

Jenom bych potřebovala radu ohledně pečení: Dá se něco udělat proti tomu, aby se mi papír na pečení přilepil na chléb? Větší část se mi podařilo odstranit, ale horko těžko. Možná to příště zkusím na alobalu.

36 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 14:55 | Reagovat

Prastaré komentáře, kterých jsem si nevšimla :-) Omlouvám se Janě, ale za tu dobu jsou jistě všechny otázky od února vyřešeny a moje rady nejsou zapotřebí :o)

37 Madla Madla | E-mail | 13. ledna 2009 v 12:07 | Reagovat

Tak jsem takhle jednou k večeru dostala chuť něco dobrého upéct. Ale protože sladké zrovna dvakrát nemusím, padla volba na Vás vinařův chléb. A opět nezklamal :-) Sice jsem měla jen nejobyčejnější eidam, ale v kombinaci s vůní tymiánu a se slanou pikantností oliv mi udělal chlebík velkou radost. A musím říct, že i celkem dlouho vydrží a je pořád moc chutný. tak ještě jednou děkuji a těším se, až s ním budu experimentovat dál.

38 Madla Madla | E-mail | 13. ledna 2009 v 12:09 | Reagovat

jo, ještě jsem zapomněla dodat, že jsem také zvolila "chlapské" řešení a chlebík frkla do formy na biskupský chlebíček.

39 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. ledna 2009 v 15:36 | Reagovat

37 - Madla :-)

Je fajn zkoušet nové vůně a chutě. V tomto receptu to jde obzvláště snadno :-) Díky za milé zprávy z kuchyně, kde to ještě určitě voní čerstvě upečených chlebem. Nad tu vůni není!

40 Kateřina Kateřina | E-mail | 4. ledna 2010 v 21:38 | Reagovat

Dobrý večer Šárko,tak již podruhé jsem se dala do pečení tohoto výborného chlebíku,zkoušela jsem totiž bramborový chléb,nevyvedl se-vytvořil se mi brousek,byla jsem zklamaná,a tak jsem si napravila post "kuchařky" tímto skvostem,který se mi již po druhé krásně povedl..takže výborný recept,výborný chléb. Včera jsem upekla i jablečný koláč,taktéž mňam mňam,všem chutnal,prostě nemá cenu experimentovat na jiných stránkách:)..taky je to zaručené:) Moc Vás zdravím a přeji krásný rok 2010.Dobrou noc,Kateřina.

41 DolceVita DolceVita | Web | 8. ledna 2010 v 0:47 | Reagovat

[40]: Kateřina:

Mám radost, že tenhle recept fungoval spolehlivě i ve vaší kuchyni a bramborový chléb chutnal :-) Díky za milý komentář a též přeji skvělý rok 2010. Šárka ;-)

42 dawen dawen | 26. dubna 2011 v 17:43 | Reagovat

Vyzkoušel jsem, a musím uznat, že je výborný. Jen jsem do těsta dal dvojitou dávku prášku na pečení a chléb je krásně nadýchaný.

43 DolceVita DolceVita | Web | 27. dubna 2011 v 8:34 | Reagovat

[42]: dawen:

Díky za zprávu. Chléb je to takový netradiční, ale dá se krásně oživit pokaždné nějakou novou chutí.

44 casual dress casual dress | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:07 | Reagovat

A. Because he wanted to work over-time!

45 replica watchs replica watchs | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:38 | Reagovat

Q. What do you get when you put a fish and an elephant together?
http://www.shouldwatches.com/

46 Jitka Jitka | E-mail | 23. května 2015 v 13:40 | Reagovat

Musím se pochlubit dnešním nápadem: vinařův chléb jsem už pekla několikrát - s úspěchem. Dneska mě napadlo dát těsto do muffinkové formy (mám na mini- , 24 kusů). A dopadlo to výborně! Mám 48 malilinkých bochníčků, nadto vynikající chuti. Děkuju za recept a za inspiraci :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama