Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

To nejlepší, co z dýně můžete udělat

30. října 2007 v 14:30 | Šárka |  Polévky teplé & studené
... je zaručeně polévka, která vás svou chutí mimořádně překvapí & recept na tuto slavnostní polévku nebude chybět. Dýně je hlavním symbolem svátku zvaného HALLOWEEN, potěšte se její neotřelou barvou i chutí.
.
Příroda se vzepjala k posledním výkonům. Do dýně ukryla zbylé teplé paprsky babího léta a uléhá do peřin z barevného suchého listí k zaslouženému odpočinku. Sytě oranžovou barvu dýně si musí každý zamilovat. Pryč je doba, kdy dýňový kompot (za vydatné pomoci ananasové tresti) parodoval sladký ananas. Dýně není imitátor cizích chutí. Ona sama má co nabídnout. Obsaďte dýni do hlavní role v receptu na Dýňovou polévku. Jestli v tuhle chvilku víte, že víc než na polévku máte chuť na dýňový koláč, tak tady je jeden absolutně skvělý recept na klasický dýňový koláč.
.
Je mnoho receptů na tuto zářivou a hřejivou podzimní polévku. V receptech je i mnoho roztodivných ingrediencí. V mé dýňové polévce DÝNĚ hraje sólo. Žádný kousek mrkve, celeru, brambor či cibule tam nehledejte. Tato nejkrásnější zelenina úkol hravě zvládne sama. Dokonce s bravurou. Je škoda tu její nádherně sytou barvu a chuť utlumit bramborou nebo jinou zeleninou. Já oranžovou v této podobě miluji!

Dýňová polévka, láska na první pohled, závislost po prvním soustu
  • 1 dýně (Hokkaidó), event. jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě
  • masový vývar (nad kostkou Masoxu se dá oko přimhouřit)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • sladká smetana
  • několik česnekových stroužků
  • dýňový olej pro stylové dochucení (nic se nestane, když bude mít absenci)
  • pražená dýňová semínka jsou slušivou bižuterií v polévkovém talíři
Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte, protože se do polévky určitě zamilujete :-) Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny (30 až 40 minut je obvykle dostačující doba). Necháme mírně prochladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme jemně postrouhaný česnek, finálně dochutíme solí a špetkou pepře a nezbytnou smetanou. Smetanu přidáme podle chuti a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do nahřátých talířů a ozdobíme kopečkem ušlehané neslazené šlehačky (lžíce kysané smetany je taky báječná), kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem. Jako slušivou bižuterii této chutné a báječně vypadající polévky posypeme hrstičkou pražených dýňových semínek.
.
Pozitivní zpráva: Nemáte-li náladu z dýně vařit hned teď, můžete ji oloupanou a pokrájenou zmrazit.

(kdo si chce pohrát, snadno vyrobí tu nejkrásnější a nejstylovější polévkovou mísu, jakou si lze představit. Nezapomeňte na pokličku! S dýňovou stopkou je fakt kouzelná :-)
Kdybych měla doma jinou krásnou polévkovou mísu, tak by mě to asi ani nenapadlo :-) Nechceš mi Ježíšku nějakou darovat? Ať si je nemusím sama vyrábět na koleně :-)
(Vydlabeme dýňovou dužinu a nezapomeneme si schovat dýňová semínka. Až polévku ochutnáte, budete vědět proč :-)
(Informace k vlastnímu vařeni: dýňové polévky uvařte jen tolik, aby jí bylo do 3/4 vydlabané dýně. Jedině tak bude krásně hustá, voňavá a neodolatelná. Sladké smetany do této dýně jsem dala cca 1 dl (zkrátka trochu) a do talíře lžíci kysané smetany. Česneku stačil jeden velký stroužek. Záleží na velikosti té vaší dýně.
.
Tedy rada závěrem. Udělejte této polévky jenom tolik, kolik se do dýně vejde. Já nezahušťuji moukou ani jíškou, dýňová polévka je sametově hebká a hustá akorát. Prostě je to dýně sólistka, co si na všechno stačí sama - respektujte ji :-)
I když se v tomto receptu konzumuje jen dýňová dřeň, je třeba připomenout, že tento druh dýně (Hokkaidó původem z Japonska) se může konzumovat i se slupkou. Ač je pevná a tvrdá, varem či pečením krásně změkne.
Dýňová polévka je gastronomický klenot a těší se ve světě opravdu velké oblibě. Např. ve Švýcarsku je tak oblíbená, jako naše tradiční knedlíčková polévka. Často se objevuje na svatebním menu nebo při jiných slavnostních příležitostech. Právem patří do kategorie luxusních polévek. V této podobě se vařila u nás a získala si nejedno srdce gurmána. Kapka dýňového oleje udělá polévku ještě dýňovější :-) Trvám na tom, že žádný kousek mrkve, celeru či cibule její chuť nezvelebí … ponechte dýni tento sólový výstup, ona vás nezklame. Jakmile sytá barva dýňové polévky zazáří na vašem talíři, bude vám veseleji a hřejivá chuť hedvábně jemné polévky vám vnukne pocit, že i do podzimu se člověk může zamilovat.

Hallowenské barvy jsou oranžová a černá! Tmavá loupaná dýňová semínka by v této polévce neměla chybět. Nejen proto, že polévku krásně zdobí, ale naservírujete si tak i porci zinku. Nahřejte je na suché teflonové pánvi, to jejich chuti prospěje.
.
K hladce krémové polévce je příjemné něco zakousnout. Zkuste česnekovo-bylinkovou bagetku. Celozrnná vítězí na celé čáře. Vy však nepodléhejte mému diktátu a dejte si co chcete.
(Bagetku nakrájejte, ušlehejte máslo s bylinkovou solí a stroužkem česneku a pomázněte jednotlivé dílky bagetky, kterou zase "slepíte" v jeden celek. Zabalte do alobalu a v troubě lehce rozpečeme. Není-li bagetka, stačí krutonky nebo toastový chléb.)
Popřeji už jenom dobrou chuť, ať vám polévka nevychladne.
.
Užijte si Halloween! Když nakouknete do tradičního pojetí tohoto svátku, určitě si nějakou dýni opatříte. Než si z ní uděláte strašidelnou svítilnu, tak si na ní pochutnejte! Rozhodně to stojí za to :-)
Poznámka závěrem: Když jsem ve Švýcarsku měla na svatební menu připravovat tuto polévku, znala jsem opravdu jen ten kompot a´la ananas. Nebylo běžné z dýně něco vařit. Našla jsem si vlastním instinktem tento způsob, který "světe div se", těm náročným gurmánům chutnal. Když jsem časem kápla na pár receptů, žasla jsem, co všechno předepisují, že máme hodit do hrnce s nebohou dýní. Podle mé zásady, že "v jednoduchosti je krása", vařím tuto polévku po svém a zaručuji, že ani vás jistě nezklame. Ovšem to bylo v dobách, kdy jsme měli vlastní restaurant ... dnes ho nemáme a vařím si jen tak pro radost. Gurmány u stolu mám pořád, tak nemohu nic podcenit :-)
.
Dočetli jste až sem ... chuť na tuto polévku se nedostavila? :-) Pořád nevíte co s tou vaší dýní? Zkuste to třeba podle tohoto receptu na sladký dýňový koláč. Jestli ani tohle nezabírá, tak potom vám není pomoci a nechte dýni ležet ladem :-) Je krásná i na pohled.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

21 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Lucie Lucie | E-mail | 30. října 2007 v 14:42 | Reagovat

Krasa:) Tady se to dynemi jen hemzi,vsude v obchodech jsou v ruznych velikostech a dokonce i tvarech.Takze jsem neodolala a jednu pekne kulatouckou koupila a chystala se najit nejaky receptik na jeji zpracovani.A samozrejme ho najdu tady:) Tenhle blog nema chybu.Za  prvni dva mesice meho pobytu v dynemi zaplavenem Londyne me ani jeden recept od Vas nezklamal a to tu hledam inspiraci opravdu nakazdy den:o)

2 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 30. října 2007 v 14:57 | Reagovat

Na té první fotce vypadá polévka neuvěřitelně lákavě! :) Moc pěkné, hned bych si dal...

3 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 15:01 | Reagovat

Lucie :-) poteseni je na me strane. Ja jsem si tu svou dyni nechala transportovat ze Svycarska, protoze tam se to jimi taky jenom hemzi. Kdybych mohla, koupila bych si jich vagon, je to krasna dekorace! Snazila jsem se vypestovat ji sama, ale vzdy ji zahradni mysky sklidily driv nez jsem to stihla ja :-) Jsem rada, ze te varit podle mych receptu bavi a predevsim, ze se dari. Vetsina tech receptu je v modernim trendu = "raz dva" hotove! :-) Takovy styl vyhovuje dnesnimu zivotnimu tempu. I kdyz obcas se zastavit v kuchyni trochu dele je opravdu skvela casova investice, ktera nepotesi jenom nas, ale i nase pratele, rodinu ... a kdyz se to nepovede, tak treba "psa i kocku" :-) Mej se moc hezky :o)

4 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 15:04 | Reagovat

J.Č. :-) říkám si, že když je ta dýně tak krásná ve fázi, než jsem na ni stačila sáhnout, neměla bych jí to kouzlo brát ani v polévkovém talíři :-)

Díky ;)

5 Lucie Lucie | E-mail | 30. října 2007 v 15:30 | Reagovat

Ja mam ted poprve v zivote k dispozici zahradku(no jo,prazske dite),tak uz se tesim na jaro,az zasadim rajcatka a cuketky a do truhliku bylinky a vubec ukojim sve pestitelske choutky:)

6 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 15:45 | Reagovat

Ja jako prazske dite a zena velkomesta mam az nyni k prirode tak blizko, ze by to mozna nekoho druheho vydesilo :-) Jeste ze mam v garazi ty sve kone pod kapotou a mohu klid vymenit za ruch velkomesta kdykoli, kdyz pocitim touhu po zmene :-)

7 Bali Bali | Web | 30. října 2007 v 16:07 | Reagovat

opět lahůdkové fotečky ;-)

Na verandě mám ještě dvě dýně.Nejradši z nich mám polévku, ale ta s vývarem mě nenadchla. Já jí vařím v mléce a to se můžu utlouct (recept je na našich www). Ale nechala jsem se ukecat a tu tvoji s vývarem vyzkouším až se vrátím z Francie. Nemám obavy, že podle tebe mi chutnat nebude ;-)

8 Lucie Lucie | E-mail | 30. října 2007 v 16:22 | Reagovat

Taky mi tenhle kompromis nadmiru vyhovuje,zahradka,pohodicka,grilovacky,casem i sklizeni vlastnich vypestku,ale staci jen popojet par minut a mam na dohled London Eye:) Tak polevka je hotova!Nebyla to zadna veda a dobrota je na svete:)

9 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 17:38 | Reagovat

Lucie :-) vaření vážně není věda, chce to jenom se nebát :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 17:51 | Reagovat

Bali :-) parádní recept, jako vždy! Kdybys bydlela blíž, pozvala bych tě na degustaci :-) Vývaru se dává jenom tolik, aby se varem zredukoval na polovinu a dýňová polévka si ponechala svou hustější konzistenci. Vlastně se tím jemným vývarem decentně naparfémuje solí a kořením. Umixuje se hladký krém a přidaná smetana to celé ještě něžně pohladí :-) Stroužek česneku /jemně postrouhán/ přidá polévce charakter příjemného a podzimního jídla, na které se nezapomíná. Mě osobně fascinuje chuť, ale ta barva, ta je naprosto úžasná!

P.S.

Zkusím tvůj recept taky :-) Nemám ani jednu obavu, že bych si nepochutnala.

11 mari mari | 30. října 2007 v 19:43 | Reagovat

Šárko, ani nevíš, jak jsi mi dnes kápla do noty. Včera jsem koupila jednu oranžovou fešandu a dnes jsem strávila mnoho času listováním v kuchařkách a hledáním toho správného receptu na polévku. Po přečtení toho Tvého už mám jasno. Vím, že je vyzkoušený  - to mám ráda a Ty máš moji plnou důvěru. Dám vědět, jak to dopadlo. Díky.

12 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 22:14 | Reagovat

mari :-) Díky! Jsem tvou důvěrou poctěna :-) Ať tě fešanda dýně nezklame. Přeji prima večer a dobrou noc.

13 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 30. října 2007 v 22:17 | Reagovat

TY FOTKY...  pekne, moc pekne:) Zmena technologie nebo postupu? ;-)

14 Šárka Šárka | E-mail | 30. října 2007 v 22:27 | Reagovat

Ondrej GK :-)

všechno je při starém :-) Dýně je mimořádně fotogenická :)

Díky, pochvala od někoho, kdo fotografuje jako Bůh, ta tedy extra potěší :-)

15 Jindra Jindra | E-mail | 31. října 2007 v 8:56 | Reagovat

Milá Šárko, zase jeden skvost, určitě uvařím tuto polévku, už jsem nějakou ochutnala a vůbec jsem nebyla nadšená, tahle bude určiě mňam !!!!

16 Kanyapi Kanyapi | Web | 31. října 2007 v 9:14 | Reagovat

Recept na dýňovou polévku mě nadchnul, už proto, že se sama s dýněmi snažím experimentovat.

Hned bych ho vyzkoušela, jenže na celém Mělnicku bohužel dýně došly - a nebo se všechny schovaly na tom jediném místě, kde jsem nebyla.

Hokkaido jsou báječné, kamarádka je pěstuje na Kokořínsku ve vlhkém údolíčku a rostou jako divé. A ano, s těmi myšmi si to dokážu představit - chodí jí tam na ně plch. Jenže je naštěstí nestíhá sežrat všechny...

17 Julie Julie | 31. října 2007 v 10:13 | Reagovat

Milá Šárko, to že je ten recept ve své jednoduchosti dokonalý Ti psát ani nebudu, to je jasné. Oproti Tvé designově dokonalé dýni je ta co mám momentálně před sebou v kuchyni úplná chuderka.

Ale tenhle vtipný nápad na originální polévkovou mísu, která dokonale dolaďuje podzimní stolování mě dostal do kolen. Dovolíš, abych si na tuhle oranžovou kouzelnici vzpomněla až na mě přijde dušičková deprese?

18 Bali Bali | Web | 31. října 2007 v 10:25 | Reagovat

Jindro: doufám, že to nebyla ta moje :-))

19 Šárka Šárka | E-mail | 31. října 2007 v 10:28 | Reagovat

Milá Julko, díky! Upřímně řečeno, bylo by líto tak pěknou dýni rozřezat a nenechat ji ještě chvilku fungovat jako krásnou dekoraci. Momentálně i nyní slouží dobrému účelu :-) I když je snědená, posloužila jako kus nádobí, je v ní suchá květinová vazba a sedí na okenním parapetu v zahradě. Tato chutná víceúčelová zelenina mě dostává taky do kolen :-) Dušičková deprese je šedá stránka těchto barevných podzimních dnů ...

20 Šárka Šárka | E-mail | 31. října 2007 v 10:30 | Reagovat

Jindra :-) snad bude splňovat přísná kritéria pro pokrm z kategorie "mňamek". U mě to funguje :-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 31. října 2007 v 10:42 | Reagovat

Kanyapi :-) Taky se přiznám, že moje dýně je zahraniční kousek, protože tady jsem ji neviděla na žádném zelinářském pultě (tím neříkám, že někde nejsou, ale není to nic běžného). Nikdo ze známých je nepěstuje a mě se nedaří s pěstováním dýní dojít až do finále :-)

Mimochodem máš moc hezký blog !! A mít kamarádku na Kokořínsku je nádhera. Byla jsem tam ve dnech Vinobraní na Mělníku s přáteli ... ve stylovém penzionu s restaurantem "Roubenka". Opravdu přenádherné místo v kouzelném kraji. Jen kuchař ten den neměl svůj "den" :-) Ale ani tak mi to nesebralo nic z pěkných dojmů tamnější přírody.

22 Stanislav Mach Stanislav Mach | E-mail | 1. listopadu 2007 v 0:50 | Reagovat

Pro Majitele blogu http://dolcevita.blog.cz/. Velmi mě zaujaly Vaše webové stránky na serveru blog.cz a chtěl bych Vám nabídnout jejich odkoupení. Samozřejmě bych to nechtěl zadarmo, mohu Vám za ně nabídnout až 500Kč. Vím, že pro Vás jistě bylo složité je takto vybudovat, ale také Vím, že v dnešní době se hodí každá koruna a navíc by nebylo těžké si tyto webové stránky překopírovat a vydělat si tak zadarmo 500Kč. Nebo je možnost, že by Vše zůstalo tak jak je, byl by zachován obsah, vy by jste byl(a) dále autor(ka) stránek, pouze by se změnil majitel a pro Vás by to znamenalo odpovídající finanční ohodnocení. Pokud by jste měl(a) zájem, kontaktujte mě prosím na e-mail: stanislav.mach@atlas.cz a do předmětu uveďte adresu Vašich webových stránek. S přáním krásného dne. Stanislav Mach.

23 Šárka Šárka | E-mail | 1. listopadu 2007 v 12:05 | Reagovat

Stanislav Mach :

Blog je jenom malá porce radosti, která spolyká mnoho volného času :-) S vlastním dobrým pocitem neobchoduji. Pokud se vám můj blog líbí, máte dobrý vkus! Mě se líbí taky :-)

děkuji za nabídku odpovídajícího finančního ohodnocení :-) Přeji mnoho obchodních úspěchů a veselý den.

P.S.

Jen nevím, zda jsem vás dokázala pobavit tak, jako Vy mě. Smysl pro humor není každému vlastní.

24 Bali Bali | Web | 1. listopadu 2007 v 12:57 | Reagovat

to není fór?

25 Julie Julie | 1. listopadu 2007 v 12:59 | Reagovat

Šárko, já se tím bavím už od rána, Stanislav nás dokázal rozesmát obě :-))))) Je vidět, že tah na branku panu Stanislavovi nechybí, a dokázal dokonce vsítit nezapomenutelný gól :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 1. listopadu 2007 v 13:08 | Reagovat

Bali & Julie :-) doufám, že to je fór? :-))) pokud mi nezmizí obsah blogu, tak to je skutečně jenom fór :-)

27 jednorožec jednorožec | 2. listopadu 2007 v 1:44 | Reagovat

Nabízím 510. V hotovosti.

Mírně vážněji, zastávám názor, že vše na talíři, včetně dekorace, má být poživatelné.

Snědla byste ten list na úvodní fotografii?

OK. 520?

28 Šárka Šárka | E-mail | 2. listopadu 2007 v 8:26 | Reagovat

jednorozec :-)

Rozhodně z tohoto úhlu pohledu musím konstatovat, že nikoli. Z úhlu pohledu fotografa to dostalo jiný šmrnc. Demonstruje to "podzimní atmosféru" ... Tím přidaným listem jsem chtěla vyjádřit níže uvedenou větu :-)

"Jakmile sytá barva dýňové polévky zazáří na vašem talíři, bude vám veseleji a hřejivá chuť hedvábně jemné polévky vám vnukne pocit, že i do podzimu se člověk může zamilovat".

S poživatelností věcí na talíři je to denodenní reálná hra na schovávanou. Do některých potravin výrobci ukryjí tolik nepoživatelných ingrediencí (které nejsou pouhým okem vídět) a většinou na to lidé neberou zřetel. Běhá mi z toho mráz po zádech a dávám si pozor, "co strkám do pusy" :-) Ten list se prozradil sám, že asi moc chutný nebude, ale nakonec kdo ví :-)

Javor dlanitolistý = Acer palmatum "Atropurpureum"

V každém případě souhlasím, že na talíři má být jenom to, co je skutečně poživatelné. Tento "mírně vážný" komentář beru vážně !

Díky :-)

29 Rudka Rudka | 2. listopadu 2007 v 10:05 | Reagovat

Šárko, tak ono už je to rok, co jsme u Vás jedli tuto specialitku. Polévka byla moc dobrá, jen ta originální přírodní mísa chyběla. Zase musím vyzvednout ty zajímavé fotky, jak krásně ladí javorové listy s dýní, podzim je prostě tady. Také jsem se dobře pobavila, když jsem četla komentáře. Je to fajn, když je tady veselo.

30 Bali Bali | Web | 2. listopadu 2007 v 10:25 | Reagovat

ten list tam nemá chybu a co potom takové sýry jako Feuille de Dreux, Banon,Vacherin Mont d´Or, a jiné, které mají listy či kůru, položené nebo obtočené kolem povrchu?

Také je nejíme a jsou tam ;-)

Sice ne pro okrasu, ale dodají chuť ;-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 2. listopadu 2007 v 10:37 | Reagovat

Rudka :-) letí to, viď? Budeš muset přijet taky někdy v zimě. Protože se dá dýně i parádně zamrazit, kousek bych tam pro tebe měla. Když bude venku pořádná zima a hromady sněhu, taková polévka zahřeje i od pohledu :-)

32 Šárka Šárka | E-mail | 2. listopadu 2007 v 10:48 | Reagovat

Bali :-) přicházíš s dobrým příkladem! Ale faktem zůstává, že některé nejedlé příšernosti do talíře nepatří :-) Příkladem mohou být kýčovité cukrářské výrobky, kde je potřeba provést nejprve demontáž nejedlých dílů a potom je možno se zakousnout do (všemi barvami hrajícího) piškotu. Např. dort v podobě fotbalového hřiště s kompletní fotbalovou jedenáctkou i s trenérem. Tento typ "umění" já osobně nemám v oblibě, ale proti gustu žádný dišputát. Takových umělců cukrářů je mnoho a lidé jim mohou ruce utrhat :-)

Ten list tomu podzimnímu tématu slušel :-) Do talíře jsem ho dala jenom sobě, ostatní byli ušetřeni.

33 Bali Bali | Web | 2. listopadu 2007 v 11:00 | Reagovat

v zimě vrhám do talířů větvičky ze smrčku.K paštikám či zvěřině,...

Ty umělé příšernosti milují v Singapuru, neumíš si ani představit co tam dokáží nandat na cukrářské výrobky :-))

34 mn mn | 6. listopadu 2007 v 9:45 | Reagovat

Tak dnes se na ni chystám. Mám k těm velkým dýním trochu nedůvěru, zaviněnou dýňovými kompoty, tak uvidíme. Možná by tam sedlo trochu muškátového oříšku?

35 Šárka Šárka | E-mail | 6. listopadu 2007 v 10:11 | Reagovat

mn :-)

špetka muškátového koření umí jídlo pěkně navonět, ale když v receptu "bydlí" česnek, ten každého dalšího konkurenta, který by chtěl zanechat svou chuťovou a pachovou stopu "přepere" :-)

Nikde není psáno, že se ta polévka bez česneku neobejde, ale já ji právě tak upřednostňuji - ovšem samožřejmě s mírou, protože všeho moc škodí. Ať se podaří báječně navařit a okořenit. A samozřejmě "dobrou chuť" ;-)

36 Dv Dv | 7. listopadu 2007 v 8:58 | Reagovat

Nádherné dýně všech možných tvarů a barev prodávali ještě nedávno před Ikea v Praze na Zličíně...My jsme tedy bohužel měli zcela plné ruce a jelikož jsme nemotorizovaní, kochali jsme se jen pohledem. Ale už dlouho uvažuju otestovat, zda tam pořád ještě jsou..

37 Šárka Šárka | E-mail | 7. listopadu 2007 v 11:01 | Reagovat

Dv :-) pohled na ně je opravdu fascinující :-) Patří neodmyslitelně k podzimu, ale čím dál víc se hlásí zima. Nejen tím zimním časem, ale i venku přituhlo a na Šumavě se už snáší k zemi sníh. Z celé té krásy dýní nám za chvilku nezůstane nic. Snad jen nějaká ta semínka a odhodlání, příští jaro se o ně pokusit ... zasadit ... a doufat, že letos se zadaří :-) Mé pěstitelské výsledky jsou "nic moc". Věřím, že každý druhý to umí líp. A to je to podstatné, protože mě stačí, když barevnou paletu podzimu dotvářejí i jasné tóny dýní. Když je někde vidím, tak mě to potěší :-) Díky za komentář a pěkný den

38 mn mn | 7. listopadu 2007 v 11:08 | Reagovat

Tak jo, dal jsem dýni šanci a musím uznat, že to je milé jídlo a příjemná změna. Dokonce jsem byl ukázněný a postupoval podle receptu, a skutečně to stačí, další koření není potřeba. Jen příště nahradím dýňová semínka opečenou houskou. Ale stejně v oblíbenosti knedlíčkovou polévku asi nenahradí :) To by byla zajímavá anketa, o nejoblíbenější polévku. Trochu bych váhal, ale asi bych nakonec hlasoval pro bramboračku.

39 Šárka Šárka | E-mail | 7. listopadu 2007 v 14:07 | Reagovat

mn :-) souhlasím se vším, co je zde napsáno :-) Dýňová semínka se nabízí jako logický a zdravý doprovod (už pro tu zázračnou porci zinku), ale křupavé krutony jsou prostě jedinečné. Osobně upřednostňuji taky, ale v moment přípravy tohoto receptu jsem je neměla z čeho vykouzlit. Zmínka o nich padla. Vyjadřuji naprostý souhlas.

Pokud jde o tu nejoblíbenější polévku, mohla by to skutečně být bramboračka. Ona má sama o sobě mnoho podob a jeden universální recept na ni neexistuje. Pro tu její proměnlivou povahu bych pro ni taky hlasovala :-) Mám ji ráda horkou, hustou a vonící houbami.

40 Romana Romana | E-mail | 12. listopadu 2007 v 10:25 | Reagovat

Na Vaše stránky jse narazila náhodou, když jsem hledala recept na hruškový koláč a moc mně nadchly.Já jsem z těch, komu se urodily i dýně a tak hledám recepty i na ně. Já z dýně dělám sušené bonbóny, které jsou výborné jako zdravé mlsání a nebo je používám všude tam, kde je potřeba kandované ovoce. Pokud má někdo zájem, ráda se podělím o recept

41 Šárka Šárka | E-mail | 12. listopadu 2007 v 11:35 | Reagovat

Romana :-)

Tak vás na mých stránkách vítám Romano :-) Dýně je báječná a krásná zelenina, stojí za to si s ní v kuchyni pohrát. Mám jeden velmi dobrý recept na zavařeninu a pokusím se ho na stránky též dodat. Recept na sušené zdravé bonbóny z dýně by mě určitě zajímal a jistě nebudu sama :-) Moc díky za komentář a snad vám mé recepty budou alespoň "sem tam" k užitku. Mějte se prima, zdravím!

42 Romana Romana | E-mail | 12. listopadu 2007 v 19:27 | Reagovat

dnes jsem vyzkoušela "výborný koláč nejen na neděli" a je fakt moc dobrý, navrch jsem nastrouhala jablka společně s hruškami a posypala žmolenkou se skořicí. Všichni se pochutnali. A teď slíbené dýňové bonbóny:3 kg dýně, 700g krupicového cukru, 1 lžíce kyseliny citrónové, ananasová tresť ( ta je nejlepší )

Dýni nakrájíme na větší kousky(2x2cm) a posypeme cukrem a kyselinou citr. Promícháme a necháme 24 hod. uležet. Pak dýni uvaříme dosklovita a dle chuti dáme tresť. Po vychladnutí scedíme a okapané usušíme v sušičce. Přecezenou šťávu můžeme zředit a vypít.

Abych řekla pravdu, chtěla jsem několikrát vyzkoušet dýňovou polévku ale nikdy jsem nenašla odvahu, jinak ráda zkouším nové recepty hlavně moučníky.

43 Šárka Šárka | E-mail | 12. listopadu 2007 v 22:17 | Reagovat

Romana :-)

Za recepturu moc díky! To určitě vyzkouším :-) Dýňová polévka je tak dobrá, že odvaha není potřeba. V naší zemi není tak běžná, ale jinde ve světě slaví úspěchy a s ní i jiné pokrmy z dýně. Příští sezónu bych chtěla vyzkoušet těch zajímavých pokrmů víc. Přeji hezký večer a děkuji za tip na dýňové mlsání.

44 Vladěna Vladěna | E-mail | 3. prosince 2007 v 14:25 | Reagovat

Dobrý den, myslím, že název článku "To nejlepší, co z dýně můžete udělat" je velmi výstižný. Polévka je snadná na přípravu, má nádhernou barvu a je velmi chutná. (Strašlivou chuť  "ananasového" kompotu z dýně si pamatuji i po 25 letech.) Bohužel jsem byla trochu nedůvěřivá a zakoupila nejprťavější dýni, a tak mi už nezbyla na koláč :(. Hezký den.

45 Šárka Šárka | E-mail | 3. prosince 2007 v 14:43 | Reagovat

Vladěna :-)

Kdybych si já měla vybrat z dýně polévku či koláč :-) ... hlasovala bych pro polévku! Ta je vážně báječná a alespoň jednou za rok si ji dělám. Navíc k tomu současnému zimnímu období se hodí víc než sladké pečivo. Nastává období vanilkových rohlíčků, sladkého si užijeme až až. Nezoufala bych tedy, že nezbyla na koláč :-) Jsem ráda, že jste se do vaření dýňové polévky pustila. Alespoň máte jasno, zda ji příště zopakovat či ne :-) Přeji moc pěkný den a díky za komentář.

46 Pavel Mráček Pavel Mráček | E-mail | 16. prosince 2007 v 10:53 | Reagovat

Máme bohaté zkušenosti s pěstováním dýní i s vařením polévky,kterou mame každý týden.Pěstovali jsme mnoho druhů dýní,ale věřte,že suvereně nejlepší je Hokaido a dýně pižmová,čili muškátová.

Nepěstujte dýně na normálním záhonku,ale na kompostu,nebo na hromádce humusu(hnoje-konský ideální).Nepředpěstujte je ale semínko z minulé dýně zatlečte do humusu. Bez zalévání vám narostou dýně o velikosti 3O cm a váze 2 kg. Jo a důležitá informace:regulujte počet na jedné sazenici max.4 ks.

Dobrou chut.

47 Šárka Šárka | E-mail | 16. prosince 2007 v 12:10 | Reagovat

Pavel Mráček :-)

Moc děkuji za cenné informace! Vždycky jsem si sazenici předpěstovala a jsem ráda, že toho budu nyní ušetřena. Rozhodně dle tohoto doporučení vyzkouším. Ještě jednou díky a příjemnou neděli. Zdraví Šárka *

48 mika mika | 11. ledna 2008 v 19:11 | Reagovat

Tak se brouzdam temito strankami... Dynova polevka patri k tem nejoblibenejsim me belgicke tchyne :-) V Cechach jsem se s ni bohuzel nesetkala. Tchyne osmazi ve velkem hrnci cibulku, dovnitr hodi kusy dyne a porek, zalije vodou a prihodi dve kostky bujonu - masoveho a zeleninoveho. Polevka se povari zelenina se pak rozmixuje mixerem. Na ozdobu nasekana pazitka a oprazene sezamova seminka.

Dobrou chut!

49 Šárka Šárka | E-mail | 12. ledna 2008 v 0:44 | Reagovat

mika :-)

Dýňová polévka je tradiční podzimní dobrota. Osobně ji mám moc ráda, tak díky za další tip, jak ji chutně "po belgicku" připravit.

50 ehm ehm | 5. dubna 2008 v 12:56 | Reagovat

na te prvni fotce je list marihuany? :)

51 Šárka Šárka | E-mail | 5. dubna 2008 v 20:52 | Reagovat

ehm :-)

Sakra! vypadá tak :-) Byl by to geniální recept na polévku s marihuanou! V každém případě to byl geniální postřeh podobnosti :-)

52 Pavla Pavla | E-mail | 26. září 2008 v 14:23 | Reagovat

Výborná polévka, poprvé v životě vařím z dýně, ale je to bomba. Nevíte, zdali se dá dýně zamrazit, nebo nějak uchovat třeba na jaro, aby z této polévky nebyl jen podzimní klenot?

53 kussen kussen | 27. září 2008 v 19:25 | Reagovat

máš tu skvělý recepty,dýnovou polévku jsem odjakživa nejedla....až sem jednou udělala pro rodinu tvůj recept a tet to je moje nejoblíbenější p.

fakt mas skvěly recepty....

54 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:57 | Reagovat

52 - Pavla :-)

Dýně se dá báječně zamrazit! V tom je její genialita :-)

55 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2008 v 0:58 | Reagovat

53 - kussen :-)

U této polévky platí, že v jednoduchosti je krása. Má je to taky nejoblíbenější podzimní polévka ;-)

56 Eja Eja | E-mail | 14. října 2008 v 9:49 | Reagovat

Při brouzdání Tvými recepty jsem narazila na tento - nebýt fotky, asi bych váhala, ale - vyzkoušeno - česneku trochu více, přistrouhla jsem trochu zázvoru. Sobě do talíře kysanou smetanu, manželovi krutonky a proužky orestované pancetty. Oba způsoby servírování se osvědčily, druhý je pro ortodoxní masožravce přijatelnější. Rozhodně jsem ji nevařila naposledy - a na lodžii čeká nádherná oranžová "nádoba" na kořisti z výletu do přírody s pejsky.

57 Šárka Šárka | E-mail | 14. října 2008 v 23:50 | Reagovat

56 - Eja :-)

Musím říct, že když tuto polévku vařím, nikdy přátelům neříkám z čeho :-) Nevím proč se dýně na talíři děsí, ale jen do té doby, než ochutnají. Manželovo přilepšení s pancettou jistě přišlo vhod. Kdyby tuto polévku vařil můj muž, určitě by tu pancettu taky nutně potřeboval :-) Nádherná oranžová nádoba se bude hodit! Díky za dobré zprávy v komentáři.

58 Kateřina Kateřina | 15. listopadu 2008 v 17:13 | Reagovat

Já osobně jsem k dýni moc sympatií nikdy neměla. U nás doma se připravovala jedině nakládaná, s mandarinkami, ananasem a kořením. Já jsem se i od této dobroty držela dál. Nedávno jsem byla "jemně přinucena" sníst talíř dýňové polévky. Pro mě to bylo nepředstavitelné, dát do sebe jen lžíci. Ale vyzkoušela jsem a musím říct, že jsem snědla celý talíř. I když to nezní moc lichotivě, tak pro mě to byl úspěch =). Ostatní stolovníci pěli ódy, byla výborná. Kamarádka tu svou polévku připravovala skoro na chlup stejně, také bez "zbytečných" ingrediencí, jediný rozdíl byl ten, že kousky dýně a celé stroužky česneku dala na pekáč, vložila do vyhřáté trouby a chvíli pekla (bohužel nemohu sloužit ani stupni celsia, ani délkou pečení) - prý do té doby, než se kousky začaly rozpadat. Pak se dýně s česnekem vhodí do hrnce, zalije pravým(!) vývarem, dochutí kořením a rozmixuje. Hustá a hlaďoučká byla jedna báseň. Mně v polévce imponovala chuť pečeného česneku, po tom bych se mohla utlouct =)

Od jiné kamarádky jsem se dozvěděla, že její máma dělá dýňové zelí k pečené kachně. Postup je prý stejný jako u běžného domácího zelí (ať již kyselšího nebo sladšího) a kamarádce chutná víc než zelí tradiční. No... třeba se ho odvážím někdy vyzkoušet =)

59 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. listopadu 2008 v 12:59 | Reagovat

58 - Kateřina

S dýní jsem se seznámila za hranicemi a žasla jsem, co všechno se s ní dá dělat a jak neobyčejně to chutná. Kamarádčina dýně, nejprve v troubě pečená s česnekem a poté vhozena do hrnce s výtečným vývarem ... umím si představit, že ve finále to nemůže mít naprosto žádnou chybu! Dokud to člověk nevyzkouší, tak neuvěří :o) Já moc ráda zkouším nové věci a mám děsně velkou radost, když jsem chutí překvapena. Stalo se mi to zrovna včera, když jsem chutnala kapří paštiku od pana Stupky. Hodlám o tom něco napsat na blog ;-)

60 Hanka Hanka | 6. října 2009 v 13:30 | Reagovat

JAJ! Sice dva roky starý článek, ale ve své podstatě nesmrtelný. Ano, jsem ten patlal, co do dýňové polévky přidává mrkev a petržel, ale když ji mluješ, není co řešit...dýni také kanduji a suším, ale je to práce na týden...takže co teď? Hurá v tomhle pěkném odpoledni za barák na koňohnůj pro dýni, z části bude k večeři polévka podle Šárky, část dnes naložím a zítra svařím a vysuším podle Romany. Jabadabadůůů !!!! Všem přeji krásný podzim!!!

61 Šárka Šárka | Web | 6. října 2009 v 15:25 | Reagovat

[60]: Hanka: Jabadabadůůů :-))) Koňohnůj ti závidím. V něm všechno roste jako z vody. Ta dýně musí být obří a i když se bude polévka vařit jen z kousku, bude jí plný hrnec. Hanko, toho "patlala" beru s rezervou :-))) Žádná mrkev nemůže zkazit tuhle dobrou polévku, i když si tady já honím triko, že ji vařím i bez ní. Ono to jde taky, ale půvaby vaření jsou v té naší kreativitě a v tom, že když se potkají 2 hrnce plné dýňové polévky, každý bude trochu jinak voňet, ale oba se budou chlubit tou parádní sytě oranžovou barvou. Krásný podzim i tobě, Š

62 Hanka Hanka | 6. října 2009 v 16:46 | Reagovat

Šárko, no, řekněme, že to mělo být hokkaidó a je fakt, že jsou lehce nadstandardní:-)...leč producenti koňohnoje vyčíhli zralost a kus úrody se jim podařilo sklidit v jedno slunečné dopoledne, takže dýňomagnát nejsem - na to, jaký jsem dýňožrout: POlévky byl opravdu plný velký hrnec. Už není. Plný. Zato já jsem plná a samozřejmě plná výčitek: takhle se přežrat!!!!:-) Prostě a jasně: tvá polévka BYLA (tedy ještě je, ale musím ji před sebou schovat, mužskej ji taky moc ocení) VYNIKAJÍCÍ !!! Díky...
(Dobrovolníci si můžou přijít na jaře nabrat koňohnoje co je libo: jsme kousek od Třeboně :-) )  

63 vladislav kos vladislav kos | E-mail | 11. dubna 2010 v 20:05 | Reagovat

z dyne delame zeli je fantasticke.manzelka dela z ni kompot po kerem se muzu utlouc.

64 HuMorous :O) HuMorous :O) | E-mail | Web | 17. srpna 2010 v 19:44 | Reagovat

Díky za inspiraci / moc se mi povedla.... kromě slupky šla celá dýně do hrnce :O) Olalaaaaaaaaa

65 DolceVita DolceVita | Web | 18. srpna 2010 v 2:30 | Reagovat

[63]: vladislav kos:

Ach, dýňový kompot :-) Pořád si říkám, že ho zase jednou musím zkusit doma udělat. Bohužel letos mi v zahradě neroste ani jedna dýně, ale nějak si opatřím :-)

66 DolceVita DolceVita | Web | 18. srpna 2010 v 2:32 | Reagovat

[64]: HuMorous:

Olalaaa, báječná zpráva :-) Tak trochu tu polévku závidím !!! V mém dosahu zrovínka žádná dýně není a to mě štve.

67 Eriu Eriu | 5. října 2010 v 2:39 | Reagovat

Nepočítala bych, že seženete dýni po 31. říjnu - všechny obvykle padnou na halloweenské lampičky (povídala paní v květinářství). Taky povídala, že si mám uvařit polévku, tak se k tomu chystám. Myslím, že si část zamrazím na halloweenskou párty, jen vynechám česnek, protože přítel ho nemá rád. Ale říkala něco o majoránce, což je sympatický nápad. Tak uvidím, co mi vznikne - stejně si definitivní podobu rozmyslím teprve ve chvíli, kdy uvařenou dýni ochutnám.

U nás se kompot nedělal s ananasovou trestí, ale před zasterilováním se nakládala do bílého vína (byla jsem zhnusena, když jsem si koupila kompot v Kauflandu a zjistila jsem, že ta octová věc skutečně není očekávaná dobrota).

68 DolceVita DolceVita | Web | 5. října 2010 v 18:09 | Reagovat

[67]: Eriu:

Raději o jednu hallowenskou lampičku míň, ale polévka musí být :-)
Zkusit ji s majoránkou? Proč ne! Vůbec bych se toho nebála a určitě její chuť bude kouzelná. Ať se ta oranžová nádhera podaří a ať chutná!

Kompot dýňový/domácí jsem shodou náhod otevřela včera. Byla v něm kapka rumu a jeho chuť mě naprosto uchvátila.

Přeji krásný podzim a hodně velkých hrnců výtečné polévky - vůbec nevadí, když nebude z dýně, hlavně že pořádně zahřeje ;-)

69 kulida kulida | Web | 18. října 2010 v 0:23 | Reagovat

Dobra zprava! Kdyz dam na Googlu vyhledat "dynova polevka", tak je tento clanek na prvnim miste. Coz je super, protoze presne tenhle clanek jsem hledala :o) Diky za nej.

70 DolceVita DolceVita | Web | 18. října 2010 v 2:14 | Reagovat

[69]: kulida:

Tak to je opravdu dobrá zpráva :-)

71 Zdeňka Zdeňka | 31. října 2010 v 11:01 | Reagovat

Tak jsem se konečně odhodlala tuto dobrotu vyzkoušet a velmi mile mě překvapila! Nevím proč jsem měla pocit,že je dýně sladká (že by následky dýňových kompotů?),ale její jemná chuť ve spojení s troškou česneku a smetany mě moc potěšila. Manžel sice prohlásil,že mu připomíná hrachovku,ale budiž mu odpuštěno,hlavně že mu polévka chutnala ;+) Díky!

72 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 12:35 | Reagovat

[71]: Zdeňka:

Hladká a krémová hrachovka & dýňovka = báječné polévky podle mého gusta. Myslím si, že manžel zase nebyl tak daleko od pravdy, když měl tento dojem. Příště můžete dýňovou polévku vyzkoušet i s jiným kořením, ale ta hladká a hedvábná chuť jí moc sluší. Lehká česneková příchuť harmonizuje s podzimním obdobím a teplá polévka má za úkol zahřát a potěšit žaludek :-) Čím víc jí je, tím lépe.

Díky za zprávu a za vyzkoušení recept :-) Šárka

73 Lucie Lucie | E-mail | 8. ledna 2011 v 21:42 | Reagovat

[72]:Dobrý den, náhodou jsem narazila na vaše stránky a recept na dýňovou polévku mne velmi potěšil. Tato polévka patří k mým oblíbeným, ale poprvné jsem se s ní setkala překvapivě v Indii. Pozůstatek staleté anglické nadvlády u "perly v koruně"..polévka se zde připravuje obdobně, ovšem základem je vždy na másle zpěněná cibulka s česnekem. Bez cibule se indická kuchyně nedá vůbec připravit. Pak pokračují jako ve vašem receptu, ovšem nakonec přidají do polévky pepř a k tomu špetičku jemného kari (nepálivého typu, kdy máte poměr zázvoru, kardamonu a koriandru stejný, špetka šafránu a muškátu, bez pískavice). K polévce se podává tradiční hustý jogurt. (Obdoba typu Hollandia). V provincicích, kde se jí maso, připravují Indové zapečenou dýni plněnou mletým masem (vepřové či jehněnčí), masová směs s cibulí a česnekem, smíchaná s jogurtem a pálivým kořením. Na závěz obloží pečenými rajčaty s česnekem. Doporučuji. Hezký den a přeji mnoho úspěchu pro váš krásný web a kuchařské umění. Lucie

74 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2011 v 0:23 | Reagovat

[73]: Lucie:

Dobrý den,
právě jsem dočetla popis té vaší úžasné dýňové polévky a zcela upřímně si musím přiznat (i v tuto hodinu), že bych si určitě plný talíř voňavé a horké dobroty podle právě dočteného poetického povídání neodepřela. Úplně cítím vůni indického omamného koření. Děkuji Lucko, recept si budu pamatovat a jsem ráda, že se tady objevil v komentářích. Bude inspirovat nejen mě. Já už jsem v dýňové inspiraci uvízla. Šárka ;-)

75 Soňa Soňa | E-mail | 22. října 2011 v 12:28 | Reagovat

Šárko, do dýňové polévky jsem se zamilovala při svých cestách do Bratislavy, kde si jí pravidelně dávám v jedné restauraci a tak jsem hledala recept, nebo spíš inspiraci (většinou si stejně vařím po svém :-D) Ale ten Váš recept na dýňovou polévku mě naprosto nadchnul. Určitě to je ten pravý! Dýni už mám doma, tak jdu na to :-)))

76 DolceVita DolceVita | Web | 22. října 2011 v 14:52 | Reagovat

[75]: Soňa:

To je milá zpráva :-) Můj dýňový recept na krémovou polévku je takový krásný prazáklad všech dýňových polévek, které si může kuchař svou vlastní fantazií zvelebovat jak je mu libo. Ale někdy si říkám, že dýně opravdu dokáže sehrát pěkný sólový výstup a není třeba ji zastiňovat dalšími ingrediencemi navíc. Dýňová polévka má chutnat po dýních, to jí sluší úplně nejvíc. Do podzimních dnů vnese hrnec teplé polévky vždycky velké kouzlo, tak ať chutná :-) Pěkný víkend přeje Šárka

77 wiki wiki | Web | 25. října 2011 v 14:35 | Reagovat

nebude ti vadit kdyz si to zkopiruju ? kdyztak me napis na blog.. dik =)

78 DolceVita DolceVita | Web | 25. října 2011 v 16:05 | Reagovat

[77]: wiki:

Prosím, recepty pro šíření na jiném blogu nekopírovat - k tomu souhlas nedávám, ale odkaz se dát může :-) Šárka

79 Deni Deni | Web | 1. listopadu 2011 v 14:15 | Reagovat

ahoj kouknete se prosím na můj novej blog mám tam pár užitečných rad kdyžtak můžete okomentovat nebo ohodnotit ;) nebo halsovat do nových anket :)) Předem díky http://themostbeuatifulsmile.blog.cz/

80 evik333 evik333 | 8. září 2012 v 11:41 | Reagovat

jůůů

81 889 889 | 8. září 2012 v 11:42 | Reagovat

jůůů nofakt jůůů :) :D

82 evik333 evik333 | 8. září 2012 v 11:44 | Reagovat

jůůů! 889 neopič se!!!

83 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. září 2012 v 20:34 | Reagovat

komentáře nesouvisející s článkem musím mazat - je to čistě v zájmu diskuze!

84 fake watches for men fake watches for men | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:57 | Reagovat
85 zdenka03 zdenka03 | 2. prosince 2012 v 18:56 | Reagovat

Dobrý večer tak jsem si konečně uvařila polévku z dýně ale je moc hořká ani smetana to nezachránila dělala jsem jí poprvé nevíte prosím kde se stala chyba?

86 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 0:43 | Reagovat

[85]: zdenka03:

Dobrý večer,
tak tady vám asi nejspíš neporadím vůbec, protože chuť dýně se zdá všem tak trochu sladká a v této polévce se ji snaží přebít přidaný česnek. Opravdu nevím, kde by se mohla stát chyba.

87 wedding dresses lace wedding dresses lace | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:50 | Reagovat

Q. Why did the computer squeak.
http://www.spelldress.net/

88 Kristýna Kristýna | E-mail | 26. února 2014 v 13:36 | Reagovat

Šárko, tvoje polévky a vůbec všechny tvoje recepty jsou vynikající :)

89 Pavla Pavla | E-mail | 16. listopadu 2014 v 19:39 | Reagovat

Dobrý večer, když už jsem prolomila matrix prvním příspěvkem na web do blogu (rovněž na totmto blogu a to u Šárčina receptu na hrnečkové knedlíky), přidám komentář i sem - a pak si třeba zase dám pár let klid :-) Tedy dýňovou polévku jsem měla dvakrát v různých restauracích a velmi mi chutnala, pečené Hokaido miluju, tak jsem se rozhodla to zkusit. Postupovala jsem podle receptu osmažit cibulku, orestovat dýni, podlít vodou, po 20ti minutách rozmixovat, přidat sůl, pepř a strouhaný zázvor a smetanu/kys.smetanu nebo jogurt (zvolila jsem jogurt). A výsledek mne nepřesvědčil, ale nebyla jsem schopna identifikovat důvod. Barva i konzistence geniální, ale něco v chuti. Napadlo mne podívat se na nějaké osvědčené stránky, takže k Vám, přidala jsem česnek, a řekla bych, že je to skoro ono! Příští verze tedy bude ještě s vývarem bez zázvoru a věřím, že to mám :-) Za mne tedy rozhodně: česnek zachránil situaci (což se mi stalo už mnohokráte...) Ještě jednou díky za stránky a práci, kterou si s nimi ku prospěchu nás ostatních dáváte :-) Pěkný zbytek podzimu, Pavla

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.