Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ten nejkřupavější bramborák

28. října 2007 v 19:46 | Šárka |  Brambory
Bramborák je bestseller. Musí vonět česnekem a majoránkou! A taky pořádně křupat - to bezpodmínečně :-)

O bramboráku se můžeme dočíst v Chuťovém místopisu regionů: "Dalším typickým jídlem, automaticky spojeným s přívlastkem jihočeský, je bramborák neboli jihočeská "cmunda" - "omeleta" z těsta ze syrových brambor, ochucená majoránkou a česnekem, smažená na oleji (sádle). Také není snad nikoho, kdo by bramborák neznal. Připravuje se v mnoha variantách, buď jako hlavní jídlo - například se zelím (a někde i s uzeným masem), nebo jen jako příloha. Speciální variantou z Prácheňska je tzv. litá cmunda neboli bramborová buchta, která se tedy nesmaží, ale peče v pekáči v troubě. Je nutno připomenout, že bramborák není jen jihočeské jídlo. V západních Čechách se mu říká "vošouch". Na Plzeňsku se pak dělá i ve zvláštní úpravě jako tzv. kynutý bramborák."
Recept na bramborák je notoricky známý (tak např. na ¾ kg brambor potřebujeme 1 lžičku soli, 3 stroužky česneku, špetku majoránky, špetku kmínu, 1 vejce, 1 dl horkého mléka, 150 g hladké mouky, tuk (dříve sádlo) na smažení.

Já bramborák připravuji trochu jednodušeji, ale o to víc je křupavý.

Brambory nestrouhám na jemném struhadle, ale na velkých struhadlových očkách. Přeliji několika lžícemi horkého mléka (brambory netmavnou), osolím, opepřím hrubě mletým pepřem, přidám čerstvou majoránku (nebo jiné zelené koření), pár stroužků česneku, 1 vejce a víc už nic. Bramborák v této podobě se obejde i bez mouky.
Do teflonové pánve (jen lehce vytřené olejem) sázím hromádky postrouhaných brambor a obrácenou stranou lžíce je do tenka rozhrnu po pánvi. Čím je bramborová placka tenčí, tím je křupavější. Takto připravené bramboráčky se hodí jako příloha k masu nebo se dají zbaštit jen tak. Bramborák je obyčejná, ale naprosto úžasná záležitost. Nic nového pod sluncem, ale stojí za to si ho sem tam udělat.


Když si vybavím KRKONOŠSKÉ POHÁDKY, tak skoro slyším, jak věčně nespokojený otylý a chamtivý feudál Trautenberk lamentuje: "Himl hergot donrvetr krucajs element! Ten bramborák je dneska nějak moc bramborovej :-)

No jo! S bramborákem se dají dělat divy. Přidat do něj lze téměř cokoli. Já osobně si bramborák žádnou uzeninou nekazím. Mám ho ráda v té jeho "bramborové" podobě.
(Bramborák v encyklopedii)
Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm české, německé a rakouské kuchyně, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule) na tuku. Jí se teplý, samostatně nebo se zelím a uzeným masem (kaplická cmunda), jako obal vepřového masa (havířský nebo slezský řízek) nebo se škvarky.
Obecně vzato, bramborák je naše zlato!
Pohled na skutečné lidové názvy krále českých jídel ze syrových brambor - bramborák. Ten se objevuje v receptech sice už u Sandtnerky, ale pod neutrálním názvem "bramborové placky", až později je to bramborák, ale lidové názvy tu jsou daleko zajímavější: bramborák, bandorník, cmunda, halapač, strouhanec, toč, tupák, hlupec, frncábník, fofrovanec, drn, bandorová nadívajna, lata, babčák, báč, bacán, sejkory, plískánky, hanušky, kranfleky, litáky, podlistníky a pečou se v celku i v podobě lívanců, zahýbáky/zahýbance se plní dušeným zelím, mrkvance dušenou mrkví.
Když někde z pánve zavoní, je ho cítit přes tři zdi a přes tři údolí. Ať už mu říkají CMUNDA, KRAMFLEK, KŘÁPANEC, KECINEK, VOŠOUCH, SEJKORY, HALAPÁČ, BŘINČÁKY, TRYNČKY, STRIKY, na Slovensku HARUĽA, SMRASKY, ŠKRAMPLATA... vždycky je to dobrota.
Doplní někdo ještě o další název? :-))) ... za poslední doplnění patří dík někomu, kdo si v komentářích říká Ježidědek ... Podkerkonošsko "Sejkory" - má někdo ještě nějaký jiný bramborákový název, na který se tu zapomnělo? Za poslední příspěvek v komentáři č. 118 děkuji Marku Hlavovi - na Hané se bramboráku říká "strouhanec", ... určitě ještě přijde někdo další a dlouhou řadu názvů doplní ...
Ať je kolem bramboráku konečně jasno :o)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

22 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (195)
Zobrazit starší komentáře

101 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2009 v 0:06 | Reagovat

101 - Milan

Kdo vymyslel bramborák, zasloužil by metál :o) U nás doma jim taky říkáme obyčejně "bramboráčky", člověk se jich nikdy nepřejí a nic nevoní tak dobře, jako když se peče bramborák. Díky Milane za komentář s číslem 100 ;-)

102 Sharka Sharka | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 15:39 | Reagovat

Moje prababička byla z Kerkonoš a vždy dělala "Halušky" z nejjemnějc strouhaných brambor ( takový ty proseknutý dirky na struhadle).

Přítele rodina je ze Slovenska a vždy když jeden z nás řekne, že by si dal halušky, tak nevíme který co myslí.

Miluju je, když je dělá táta, tak si z něj dělam legraci, ať tam dá i nějaký brambory, nejenom česnek, ale jsou skvělí.

PS: připomínám podobné Rosty ( nemám na klávesnici přehlásku). Nastrouhaný na hrubo bez mouky i vajíčka a vlastně ničeho. jen brambory.

103 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. ledna 2009 v 23:36 | Reagovat

102 - Sharka

Jídel z brambor není nikdy dost a v každém kraji si je naši předci dělávali po svém :-) Na halušky s bryndzou se chystám o víkendu! Když čas dovolí, přidám recept. Rösty jsou chutná alternativa bramboráku, kam se přidává jenom sůl. Když se smaží na másle, jsou opravdu k sežrání. Díky za bramborový komentář :-)

104 Honza Honza | E-mail | 6. února 2009 v 10:26 | Reagovat

Také není špatné přimíchat do směsy na bramboráky kysané zelí...zkuste, uvidíte...

105 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. února 2009 v 1:31 | Reagovat

104 - Honza

Tak to opravdu už od prvního pohledu je zdařilá kombinace :-) Díky!

106 Handa Handa | E-mail | 25. února 2009 v 10:44 | Reagovat

Zdravím, už dlouho také dělám bramboráky (u nás doma na Plzeňsku VOŠOUCHY) bez mouky. Zkoušela jsem přidat strouhanku, podle mne je to ale zbytečné. Oproti maminčinýmu receptu přidávám nastrouhanou cibuli, chutná nám to víc.

Když si zadáte do vyhledavače výraz BABSKÉ KUŘE, vyjede vám to recept, který také můžeme.

Jinak moc hezké stránky :-))

107 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. února 2009 v 0:03 | Reagovat

106 - Handa :-)

Díky za komentář a za recept na babské kuře :-) To taky můžu, jak tak na to koukám! Moc zdravím, Šárka

108 Barča Barča | 28. února 2009 v 10:47 | Reagovat

Hmm, vypadají skvěle, už vím, co budu dnes dělat k obědu.  Bez mouky jsem bramboráky ještě nezkoušela, ale podle kladných ohlasů musí být báječné;-)

Narazila jsem tu na pojem kramfleky - ten používá moje babička (z podkrkonoší) pro bramboráky, do kterých se naopak dává hodně mouky a pak se podávájí potřené máslem a s kyselým zelím - taky je to lahůdka;-)

109 MirekČ MirekČ | Web | 24. března 2009 v 7:43 | Reagovat

Tak jsem asi 109 komntující. Tak abych nenosil dříví do lesa a neříkal už vyřčené. Nejsem zdaleka dítě a Krkonošské pohádky miluji. Herečku Maciuochovou jsem tehdy miloval a mám ji moc rád i teď. Vlastně kvůli ní se dívám na seriál Ulice.

"Himl hergot donrvetr krucajs element!" :-DDD

110 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. března 2009 v 9:53 | Reagovat

108 - Barča

Některé názvy se postupem doby trochu pomotaly a tak není divu, že pod krajovým označením pro bramborák se ukrývá celá řádka zajímavých bramborových pokrmů. V každém případě obyčejný bramborák (ať už se mu říká jakkoliv) potěší nejeden mlsný jazyk ;-)

111 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 24. března 2009 v 10:01 | Reagovat

109 - MirekČ

Máme rádi stejné věci :o) Miluji Krkonoše a pohádky. Nebýt Maciuchové a Hrušínského, nedívám se na Ulici :-)

"Himl hergot donrvetr krucajs element!" :-DDD

... tak to je naprosto dokonalá nadávka :-) Dnešní moderní nadávky jsou fádní a bez nápadu, tahle je půvabná.

P.S.

Koukám, že Váš i můj blog vznikl již v roce 2006! Tak to je úžasná náhoda a musím ten váš lépe prozkoumat. Třeba ten vitální žitný kvas podomácku :-) Přeji vašemu blogu ještě hodně dlouhý život!

112 Wendy Wendy | E-mail | 16. dubna 2009 v 1:18 | Reagovat

Bramboráčky bez mouky je výborný nápad a ještě k tomu dodám, u nás jsme jim říkali "karásky" - v jihozápadních Čechách.

113 Šárka Šárka | E-mail | Web | 16. dubna 2009 v 2:27 | Reagovat

112 - Wendy

Díky za další název do seznamu :-)

114 Tufer Tufer | E-mail | 8. května 2009 v 14:48 | Reagovat

nápad je to skvelý.. u nás na slovensku sa im hovorí HARUĽA ;)

115 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. května 2009 v 19:01 | Reagovat

[114]: Tufer: Díky, tento název by tam rozhodně neměl chybět :-) DOPLNÍM !!!

116 Zdeněk Zdeněk | E-mail | 2. června 2009 v 11:33 | Reagovat

Všechny vás zdravím.Slíbil jsem manželce,že až se vrátí v poledne,bude mít připravené "vošouchy".Máme je totiž oba rádi."Listoval" jsem tu na Netu v receptech,připravil jsem si už brambory,struhadlo,majoránku,vejce,kmín,česnek mléko,prostě vše,ale ještě jednou jsem zahledal a ejhle! Našel jsem tuto stránku,a tak se pustím do toho křupavého ,bez mouky a mléka a z nahrubo strouhaných brambor.Jak to tu  popisujete,sbíhají se mi sliny už teď!!
Moc děkuji,že takové stránky a hlavně reakce a rady a zkušenosti dobrých lidí existují. Díky všem, a dobrou chuť..

117 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. června 2009 v 11:53 | Reagovat

[116]: Zdeněk

Díky za milý a galantní komentář :-) Ovšem největší kus galantnosti zažije vaše manželka, až najde na stole z lásky připravené domácí (ještě teplé a křupavé) vošouchy :-) Já vám oběma přeji dobrou chuť! Dobré jídlo bezpochyby utužuje svazek manželský!

S pozdravem, Šárka

118 Marek Hlava Marek Hlava | 23. června 2009 v 17:30 | Reagovat

Jestli to jeste nekdo bude cist, tak bych doplnil dalsi krajovy nazev "strouhanec" z Hane.

119 Šárka Šárka | E-mail | Web | 23. června 2009 v 20:12 | Reagovat

[118]: Marek Hlava:

Díky za doplnění :-)

120 Jirka Jirka | 28. června 2009 v 12:18 | Reagovat

Ahoj bramborákomilovný lidičky:-)Odhodlal sem se vstoupit do vaší diskuze.Je neděle 12:10hd,je po obědě a jasně,že sem dělal bramboráčky.Už sem to podle výše uvedeného receptu zkoušel dřív a bylo to fantastický.Ono taky totiž asi záleží,jak se to smaží.Před tím se bramboráčky smažil na litinový pánvi na plynovým sporáku a pod pánvičkou sem měl síto.Lehoučce se to sice připalovalo,ale jen na začátku,bramboráčky byly super křupavý,ale byly v oleji,takže i když se je položil do ubrousku,byly mastnější..Teď sem je dělal na nově koupený Tefal bienvenue,ta je bomba,žádný připalování,jen lžička oleje.Bramboráky jsou sušší,minimum oleje,takže asi i zdravější.Akorát jedna věc tomu chybí - nejsou tolik křupavý.Dělal sem je stejně silný nebo slabý jako na litinový pánvi a teď byly křupavější jen na povrchu a uprostřed jakoby jen vařený. Tak sem bramroráky dělal ještě víc tenčí,doslova jak papír:-),ale není to ono jako v tom oleji.Žádný síto sem pod Tefalkou neměl,oheň většinou naplno. Asi je příště budu dělat ve fritáku, zkusím to.Nemáte s tím nějakou zkušenost? Taky mě napadlo dát do směsi malinko nahrubo nastruhaný sýru, jaký to asi musí být? Jsem takovej experimentátor,ale pak většinou zůstanu u klasiky:-)Tak všem dobrou chuť a pište sem vaše názory...

121 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. června 2009 v 10:03 | Reagovat

[120]: Jirka:

Dík za bramborákový komentář :-) Není pánvička jako pánvička, chce to opravdu vychytat, aby bramboráčky byly přesně podle našeho gusta. Když jich smažím víc, naskládám je na plech a dám ještě na pár minut do horké trouby. Většinou je smažím na pánvičce Tefalce a na indukční sklokeramické desce. S friťákem žádnou zkušenost nemám a myslím si, že to snad ani nejde :-) Držím palce k dalším úspěšným experimentům.

Zdraví Šárka ;-)

122 Tonda Tonda | 20. července 2009 v 18:18 | Reagovat

My rikame Pobabčák:)

123 Šárka Šárka | E-mail | Web | 20. července 2009 v 18:34 | Reagovat

[122]: Tonda:

Znamenám si Pobabčák :-) Je to název regionální? Potom se musím zeptat, z jakého že regionu pochází? Díky za odpověď, s pozdravem Šárka

124 Honza Honza | 25. srpna 2009 v 11:34 | Reagovat

Ahoj, reaguji na tu pánev...podle zkušeností počkejte až se pánev tkzv. zaběhne. Na nové to není vždycky ono, časem se ale opálí a myslím, že to bude lepší...

125 yannka yannka | 28. srpna 2009 v 14:57 | Reagovat

Ahoj Sarko, pokud to nahodou nevis, tento tvuj clanek je jeden z tech, ktere visi okopirovane temer beze zmeny na http://www.tescoma.estranky.cz... Ach jo.

Jinak tenhle bramboracek je urcite mym horkym kandidatem na vyzkouseni na prave zakoupene panvi Greenpan...verim ze to bude bomba!

126 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. srpna 2009 v 15:12 | Reagovat

[125]: yannka: Tak to opravdu nevím, díky za odkaz, jdu se na to podívat :-( Už jsem z toho fakt smutná!

127 yannka yannka | 28. srpna 2009 v 15:25 | Reagovat

taky tam jsou brambory na vine a kulajda a buhvi co jeste:(

128 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. srpna 2009 v 1:12 | Reagovat

[127]: yannka - už jsem to prozkoumala a je tam toho opravdu hodně! udělám nějaká opatření, protože je to pěkná drzost, tyhle krádeže :-( Děkuji za detektivní činnost, na zločince se musí tvrdě :-)

129 yannka yannka | 31. srpna 2009 v 8:57 | Reagovat

Já jen nechápu, co takového člověka vede k tvorbě takového webu, kde téměř všechno okopíruje od někoho jiného. Kdyby ho/ji vaření opravdu bavilo, určitě by to u něj/ní na webu vypadalo jinak... tak proč to všechno? Impulsovi jsou komerční subjekt, ale tohle... Ne že by to, že se na tom dotyčný (snad) neobohacuje, ospravedlňovalo kradení článků či fotek. Jen nechápu jeho/její motivaci.

130 yannka yannka | 20. září 2009 v 15:55 | Reagovat

Tak jsem se rozohnila nad zlodeji, ze jsem zapomnela pochvalit bramboraky:) No parada, mouku uz nikdy, a hlavne uz nikdy dymajici vrstvy oleje! Jen symbolicky olejem potrena Greenpan. Kdo by to byl rekl, ze bramborak muze byt takrka dietni jidlo? Diky, diky! Jo a u nas zapijime sejkory kyselym mlekem.

131 Jan Blaškovič Jan Blaškovič | E-mail | 21. října 2009 v 4:10 | Reagovat

ja delam bramborak tak,ze na jemno ostrouham brambory a cibuly,cesnek,pridam majoranku-hodne,kmin,sul,pepr,salam,mouku,vejce,smazim na sadle a podavam potrene se smetanou,urcite zkuste a uvidite jake to je bajecne-HONZA

132 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. listopadu 2009 v 15:03 | Reagovat

[130]: yannka :-) Sejkory s kyselým mlékem musí být fajt lahodné! Před pár dny se u nás někdo dožadoval udělat "vošouchy", ale pod tímto jménem se v mé kuchyni objevily poprvé :-) Je jedno jak se jim říká, chutnají královsky.

133 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. listopadu 2009 v 15:03 | Reagovat

[131]: Jan Blaškovič :-) Neznám bramborák, který by nebyl dobrý! Věřím vám každé slovo :-)

134 Tom Tom | 14. prosince 2009 v 10:28 | Reagovat

Bramborak je super pochutka aj na Slovensku ale v cesku ma tusim vetsiu tradiciu a da sa vzdy kupit na vianocnych trhoch a pod. Tak som ho aj ochutnal v Brne a docela sa moj nazor zmenil nakolko v tych stankoch to smazia na nechutnom mnozstve oleja ze by potom clovek z toho vyzmykal aj 2dl oleja :D Bramboraku som stale verny ale uz nikdy vo fastfoodoch. Este neco k muke: je to asi taky zvyk ze ju kazdy pridava pomaly vsade bud koli setreniu alebo zahusteniu ale v skutocnosti to neni treba, chut jedla potom ovela viac vynikne... /napr. skuste omeletu len s vajcami bez muky /

135 evilazz evilazz | 10. ledna 2010 v 15:49 | Reagovat

Tak u nas v Hrabenově (u Šumperka) se bramboráku říká jedině "barkus" a v Mořkově (u Nového Jičína) zase "hňup".

136 DolceVita DolceVita | Web | 11. ledna 2010 v 12:45 | Reagovat

[135]: Díky !!! To jsou tedy originální názvy :-)

137 didia didia | E-mail | 21. února 2010 v 13:37 | Reagovat

Právě jsem je dodělala a jsou fantastické, mňam:) Můžu jen doporučit

138 DolceVita DolceVita | Web | 22. února 2010 v 20:53 | Reagovat

[137]: didia:

Tak to děkuji za parádní reklamu ;-)

139 Jana Jana | E-mail | 22. srpna 2010 v 10:11 | Reagovat

U nás doma (Podorlicko) říkáme bramborákům KŘÁPANCE. Je to v naší rodině nejoblíbenější jídlo. Žádná nóbl jídla se mu nevyrovnají.

140 misa misa | 18. března 2011 v 20:48 | Reagovat

My na vychode rikame křápance

141 Zina Zina | 26. března 2011 v 13:48 | Reagovat

Kouka, ze mi to trvalo pouhe ctyri roky, nez jsem tuhle vychytavku vyzkousela, ale stalo to za to. Moc dekuju, Sarko. Myslim, ze v tehle forme vezmu cmundu zase na milost :-)

142 helen kinsel helen kinsel | E-mail | 1. srpna 2011 v 1:19 | Reagovat

Tak jsem si precetla vsechno o bramboraku. Je to opravdu vynikajici pochoutka.Je tu nekolik pravidel, ktera by se mela dodrzovat. Dulezity vyber brambor, ty maji byt s vysokym obsahem skrobu tedy brambory na peceni ktere se rozsypou po vareni ne salatove brambory jako rohlicky atd. Odbornici rikaji nastrouhane brambory vymackat co mozna nejvic, tekutinu zachytit do misky nechat chvili lezet a tekutinu opatrne slit a usazeny skrob vratid zpet do brambor mouky pridat malo jen asi 2 kavove lzicky a nebo jen bramborovy skrob, jedno vejce a zadnou tekutinu jako mleko. To vsechno dela bramboraky uvnitr lepive. Smazit nejlepe na tezke litinove panvi  ve velmi malem mnozstvi oleje a to velmi rychle na prudkem ohni na obou stranach. Co se tyka ochuceni kazdy si muze pridat co ma rad, cesnek, majoranku, pepr, kmin atd. Nekdo dava cibuli ja ji nemam v tomto pripade rada.Tak pripravene nejsou mo naskle olejem a proto lepe ztravitelne

143 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2011 v 21:08 | Reagovat

[142]: helen kinsel:

Díky za pěkné bramborákové popovídání :-) I když bramboráky vypadají tak snadně, trochu kumštu je k tomu potřeba. Byť malé množství horkého mléka umí zabránit tomu, aby bramborové směs netmavla, proto používám tento starý fígl já, ale v konečném efektu mám bramboráky vždycky krásně křupavé, protože s tekutinami je potřeba šetřit. Když na to přijde, hrubě nastrouhané brambory se dají připravit úplně jen tak. Stačí špetička soli a na malém množství omastku opéct z obou stran. Mňam. Až jsem dostala na bramborák chuť. Nejraději ho mám s čerstvou majoránkou. A zrovna ji mám po ruce :-) Pěkné léto a děkuji za komentář. Š.

144 mango mango | E-mail | 20. srpna 2011 v 22:24 | Reagovat

pocházím z podještědí, Český Dub. Naši  a babička dělali Bramborák - klasika, dál "sýkorky" - těsto  přímo na plotnu, bez pekáče, a dále "obratník" t.j klasické těsto nalité do pekáče, po propečení rozřezat na asi na 5 dílů,obrátit a znovu opéct. Zdravím

145 DolceVita DolceVita | Web | 21. srpna 2011 v 16:55 | Reagovat

[144]: mango:

zdravím a moc díky za doplnění dalších lidových názvů! :-)
bramborák je nesmrtelná česká klasika

146 Anna Anna | Web | 17. listopadu 2011 v 22:24 | Reagovat

Takhle se dělal bramborák u nás doma.  Vůbec se to nedá s těmi s moukou srovnávat. :)

147 DolceVita DolceVita | Web | 18. listopadu 2011 v 8:49 | Reagovat

[146]: Anna:

To je pravda :-) Je to naprosto jiná "bramborová" třída.

148 Janka Janka | 26. listopadu 2011 v 18:34 | Reagovat

u nás to voláme podlesníky :)

149 ovesná vločka ovesná vločka | Web | 30. listopadu 2011 v 14:26 | Reagovat

Po pohledu do komory jsem konstatovala fakt, že mám jen dvě vajíčka, bednu zemáků a víc nic. Nezbylo mi, než se vrhnout do přípravy bramboráků, o které jsem dosud nic netušila.

Tímto děkuji za recept, který jsem doplnila a o "zbytek" škvarků a palici česneku ;-) Na první pokus to bylo dobré. (Strávníci neremcali a večer si ještě stěžovali, že už není ;-) )

150 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 14:12 | Reagovat

Šáry tak je dělám podobně - také strouhám na hrubo a dělám malé. A když je podám jako přílohu ke guláši....sice odpadneme, ale můžeme si chutě strhat. Je to vynikající :-) Podobně dělám i květákové placky. Naopak bramborové placky doma milují snad stejjně a ke gulášku také nejsou marné. Zbyli mi od oběda vařené brambory a protože jídlo nerda vyhazuji, nalila jsem do nich mléko, klepla vajíčko, vymačkala česnek a majoránku a opekla na lívanečníku. A to byla rychlost s jakou mizeli :-)
Hezký den :-)

151 Vychodňar Vychodňar | 30. ledna 2012 v 15:24 | Reagovat

Na východnom Slovensku sa bramboráku hovorí NAĽEŠNIK :)))

152 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2012 v 20:50 | Reagovat

[148]: Janka:

Seznam názvů se nám krásně rozrůstá :-) Díky!

153 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2012 v 20:51 | Reagovat

[149]: ovesná vločka:

Co je to za kouzlo, kterým nás ten obyčejný bramborák dokáže uhranout? :-) Mít brambory ve spíži, to je někdy výhra v loterii.

154 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2012 v 20:53 | Reagovat

[151]: Vychodňar:

Díky za další inspirativní název :-) Tolik výrazů pro jedno jídlo, to je fakt světový unikát!

Zdravím na východ a děkuji ;-)
Šárka

155 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2012 v 20:55 | Reagovat

[150]: murkaeva:

Čím jsou hrubší, tím jsou křupavější :-) Díky za zprávu a velkou omluvu za opožděnou odpověď. Nějak jsem tuto konverzaci přehlédla :-( Šárka

156 Jarka Jarka | E-mail | 12. dubna 2012 v 14:35 | Reagovat

Tak, od včerejška slibuji manželovi bramboráky, nějak se mi včerá nechtělo, ale dnes je udělám. Děkuji za recept, nachytala sem se na to slovíčko nejkřupavější".Bez té mouky se mi to líbí, nemám ráda, když se zbytečně nadstavuje moukou, kde to není třeba. Děkuji za recept a večer vyzkouším.

157 MaryAnn MaryAnn | 16. dubna 2012 v 16:47 | Reagovat

Prošla jsem spousty receptů,jak na bramboráky.... všude mě zaráželo,proč se do něčeho tak dobrýho,jako brambory jsou,musí přidávat mouka... Tak jsem ráda,že konečně někdo,kdo vypadá důvěryhodně,má stejný názor! :-)

P.S.: Přítelova maminka mi ukazovala,jak dělá bramboráky. V podstatě usmažené vypadaly jak karbanátky. Prý brambory strouhá zásadně na jemno. Ale já jsem stejně za hrubé struhadlo,tak jsme to dělávali doma my! Bramborák má být jak sluníčko,ne jak karbanátek! :P

158 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:21 | Reagovat

[156]: Jarka:

To slovíčko by opravdu mělo fungovat i v praxi :-) Když se brambory nastrouhají na hrubší nudličky (používám dost často robota)a opečou na dobré pánvi jen na malém množství oleje, budou příjemně křupavé vždycky. Tak ať se podaří a hlavně ... ať chutnají!

159 DolceVita DolceVita | Web | 20. dubna 2012 v 15:26 | Reagovat

[157]: MarryAnn:

Klasické české bramboráky se opravdu strouhají na jemno a doplňují se navíc mlékem, vejcem a moukou, což z nich udělá trochu kašovitou směs, ale když se smaží s tím správným kořením a nešetříme česnekem, jsou báječné. Tato verze bramboráčků je tak trochu francouzská a mouku tam ze zásady nikdy nedávám. O soudržnost se postará bramborový škrob, který se ze strouhaných brambor uvolní. Určitě stojí za vyzkoušení :-)

Moc hezká věta, že bramborák má být jako sluníčko a ne jako karbanátek. S tím souhlasím :-)

160 Pavel H Kopřivnice Pavel H Kopřivnice | 30. června 2012 v 19:53 | Reagovat

Kdo kde slyšel že má bramborák křupat..? Vraťte se k plotnám floutci. Babica musí být na Vás hrdý. Kdo neumí udělat bramboráky bez mouky neumí bramboráky vůbec dělat.

161 Tomas Tomas | 11. července 2012 v 21:24 | Reagovat

Aj my na Slovensku robime zemiakove placky ;-)

162 Pius Pius | 3. srpna 2012 v 20:10 | Reagovat

U nás (mezi Prahou a Benešovem) říkáme bramboráku "kocour". Ale nevím, jestli to není jen specifikum naší rodiny.

163 Peggy Peggy | 4. srpna 2012 v 13:49 | Reagovat

"KŘAPÁČ" tak mu říkáme ve východních Čechách. Konkrétně Lanškroun a Jablonné nad Orlicí

164 DolceVita DolceVita | Web | 4. srpna 2012 v 14:55 | Reagovat

[161]: Tomas:

Vím :-) A jsou dokonalé!

165 DolceVita DolceVita | Web | 4. srpna 2012 v 14:56 | Reagovat

[162]: Pius:

Kouzelný název "kocour" :-)

166 DolceVita DolceVita | Web | 4. srpna 2012 v 14:56 | Reagovat

[163]: Peggy:

Díky Peggy! Dělám si poznámku :-)

167 Janaba Janaba | 1. září 2012 v 15:23 | Reagovat

V Šumperku říkáme bramborákům Pleskánky :-)

168 Jarka Jarka | 3. září 2012 v 17:35 | Reagovat

a my jsme jim říkali "bác" a pekly se někdy i v troubě, jako buchta. Kynuté a se slaninou

169 DolceVita DolceVita | Web | 4. září 2012 v 10:48 | Reagovat

Janaba + Jarka:

Díky za další krajové názvy :-) Že už se jich tu ale sešlo. Je skoro neuvěřitelné, jak velkou popularitu má bramborák po celé republice a jak půvabně se mu říká. Díky ;-)

170 Skipper Skipper | 25. září 2012 v 1:24 | Reagovat

Jedna výborná variace inspirovaná francouzkým receptem (jmenuje se "Rapis" a v originále se používá  kozí sýr) je bramborák se sýrem typu camembert nebo brie (stačí i český hemelín). Sýr se vkládá dovnitř mezi dva braboráky a při dosmažování se sýr dovnitř rozteče. Sýr je třeba před vložením podélně rozkrojit na dva tenčí plátky. Nejlepší výsledek je se sýrem s nižším obsahem tuku (light), který se tolik nerozteče. Doporučuji opravdu zkusit, jen je třeba počítat s tím, že pokrm je opravdu sytý, ale chuť báječná.

171 DolceVita DolceVita | Web | 26. září 2012 v 11:58 | Reagovat

[170]: Skipper:

Ó, to je dokonalá představa už jenom po přečtení návodu, jak si "Rapis" vyrobit :-) Díky za báječnou inspiraci, co podniknout s bramborami a báječným sýrem. Tahle dvojice mě osobně nikdy nezklame. Zdravím a díky za opravdu dokonalý návod, jak si na obyčejném bramboráku pochutnat a jak ho přímo nadpozemsky vylepšit. Šárka ;-)

172 gervais gervais | 12. října 2012 v 16:20 | Reagovat

No v Podkérkonošsko-pojizerské variantě se bramborákům říká taky "halušky" a ty bývají připravovány nasucho (tj. bez oleje, např. v troubě).

173 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. října 2012 v 23:44 | Reagovat

[172]: gervais:

Děkuji za doplnění dalšího názvu :-) Jeden by neřekl, kolik jmen má náš český bramborák. To svědčí o české slovní nápaditosti, která nemá nikde ve světě obdoby. Díky moc za komentář.

174 LoLa ^^ LoLa ^^ | Web | 26. listopadu 2012 v 13:49 | Reagovat

To je úžasný článek! Tenhle recept určitě zkusím :)

175 Gorolka Gorolka | E-mail | 29. ledna 2013 v 6:43 | Reagovat

Posílám další název ze Slezska.   Tady se bramboráku říká STRYK v mn.č. STRYKY.
Pěkný den.

176 DolceVita DolceVita | 31. ledna 2013 v 14:00 | Reagovat

[174]: Lola:

Člověk by ani neřekl, kolik názvů může mít jeden bramborák :-)

177 DolceVita DolceVita | Web | 31. ledna 2013 v 14:01 | Reagovat

[175]: Gorolka:

Díky! Už jsem o nich slyšela :-) Také zajímavý název. Pěkný den. Šárka

178 Luton Luton | 20. února 2013 v 18:06 | Reagovat

Zrovna si chcu si udělat na večeřu :-),  moja babka ze Skotnice říkala bramboráku trinčka a babka z Košatky babčak. Zdravím L.

179 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. února 2013 v 10:29 | Reagovat

[178]: Luton:

O trinčkách i babčaku jsem už slyšela samé chvalozpěvy :-) Je až neuvěřitelné, kolik názvů se našlo pro jeden křupavý bramborák. Díky za další doplnění bramborákové sbírky. Zdravím, Šárka

180 Eva Eva | E-mail | 12. března 2013 v 15:49 | Reagovat

... bramborák se na náchodsku též kdysi před sto léty pojmenovával, ač je to k neuvěření jako " píča ". Byla taková říkanka " Já sem Lojzíček Nýčů z vesnice Borový, nesu si v ranečku píču  ...

181 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 17:04 | Reagovat

[180]: Eva:

Tak toto jsem nikdy neslyšela, ale lidové říkanky jsou hodně výmluvné a člověk se z nich také hodně dozví :-) Díky za obohacení bramborákového názvosloví :-))) Zdravím, Šárka ;-)

182 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 17:11 | Reagovat

Eva:

Ani jsem nemusela po původu tohoto výrazu dlouho pátrat a objevila jsem toto: zdroj www.cicakovi.estranky.cz

Začalo to dnes opravdu divoce. Eva...... co by jsi chtěl k obědu ? Já .... mám chuť na bramborku. Eva .... nejsou brambory. Já .....tak to dnes tedy asi " píča " k obědu nebude !  Eva .... ty hulváte, sprosťáku, jak se to vyjadřuješ, neumíš mluvit slušně ! Jak vzniklo toto dnes vulgární název se přesně neví ... ale jedním z výkladů je z francouzského petit - chat / čtené pti - sa / znamenající v překladu - kočička. K nám, tedy nejprve na Moravu, byl výraz zavlečen francouzskými vojáky v období napoleonských válek / začátek 19. stol. /, kdy vojáci tak říkali prostitutkám. Ano, byl to šok, neboť opravdu patříme spíše mezi ty, kteří takovéto výrazy / už jen proto, že jsme v nějakém věku / nepoužívají ani v rozčílení. Mě pak nezbývá než opět začít vypravovat o tom, že pojmenování někdy přijde, vžije se a třeba i generace lidí jej pak používá bez jakýchkoliv postraních úmyslů. Tak i když můj použitý výraz vypadá velmi vulgárně  ... nemyslel jsem tím nic jiného, než pojmenovat pokrm tak, jak jej na náchodsku kdysi dávno pojmenovávali / jen ten recept se od dnešní bramborky trochu liší /. . A ptám se Evy...ty neznáš průpovídku - popěvek, který často zpíval Lojza / přezdívaný "s křížkem" ....protože šel  vždy v čele každého smutečního průvodu v Náchodě a v rukách držel na vysoké žerdi křížek zdobený stuhou /, jedna ze známých postaviček města Náchoda z doby mezi světovými válkami.....: " Já jsem ten Lojzíček Nýčů z vesnice Borový, nesu si v ranečku píču a placky bramborový ". A ta " píča " je opravdu lidový název bramboráku s jablky / ale i se švestkami /, který se pekl v pekáči - to aby ušetřil omastek / a hotový se sypal cukrem / ! O Lojzovi se může dodat, že jako častý host náchodských hospod velice rád napodoboval " pusou " množství různých pohřebních pochodů - měl dobrý hudební sluch a hezky zpíval. Eva si stejně  myslela, že jsem si to právě vymyslel ..... ale jako doklad jsem vytáhl tenkou knížečku o náchodských postavičkách a zmíněný popěvek ji ukázal .... .....a bylo to !

zdroj:www.cicakovi.estranky.cz

183 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. března 2013 v 17:19 | Reagovat

Eva:

A nejsou to náhodou přímo Vaše stránky??? Jsou totiž úžasné a moc mile jsem si tam zavzpomínala na okolí Náchoda, kde jsem v loňském roce prožila pár pěkných dnů.

184 Santal Santal | E-mail | 16. března 2013 v 18:18 | Reagovat

U nás na východním Slovensku se dělá varianta, jejíž recept mám po prababičce pod názvem "zemiaková baba".

Těsto proti klasice je obohaceno do sklovita opraženou cibulí a na kostičky pokrájenou lehce osmahnutou slaninou*. Výrazně víc majoránky (žádná špetka, řádná hrst! :-) )

Vše se smíchá a vylije do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypaného pekáče v tenké vrstvě (máme to rádi křupavé) do zlatova zapeče.

*skutečnou, voňavou, hezky prorostlou, ne bůček, rozhodně ne sádlo, ne anglická, tohle (a pořádný chléb) je něco co mi za léta v ČR chybělo, myslím tím třeba typ oravská slanina... tady i v malinkém řeznictví na rohu maj 4 druhy slaniny (kromě bůčku).

185 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. března 2013 v 8:11 | Reagovat

[184]: Santal:

O "zemiakové babe" jsem slyšela jen samou chválu. U nás se dělá něco podobného, ale do těsta se přidává i trochu kvásku. Dobrá slanina je nezbytná, ta celé jídlo rozvoní k dokonalosti. (Za předpokladu, že použijeme opravdu kvalitní slaninu, kterou na každém rohu neseženeme :-( Od té doby, co se potravinářský průmysl zdokonalil v náhražkách všeho druhu, je to všechno o mnoho smutnější než bývávalo ...

186 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:35 | Reagovat

ty blaho na tech fotkach to vypada naprosto fantasticky!

187 jirka jirka | E-mail | 11. dubna 2013 v 19:56 | Reagovat

ahoj tak jsem zde poprvé a zrovna dělám VRZÁNEK tak ho nazývala moje babičkam r nar 1917

188 jirka jirka | E-mail | 11. dubna 2013 v 19:58 | Reagovat

dodatek: dělám ho podle ní a žádná mouka a je to bomba
Jirka

189 maternity cocktail dresses maternity cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:59 | Reagovat

I came across your site whiledoing a exploreon how to shed some pounds in Google. Great info here, l will bookmark it immediatelyfor future reading.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-plus-size-wedding-dresses.html

190 cheap prom dresses under 100 cheap prom dresses under 100 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:29 | Reagovat

I completely agree with the above comment.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses.html

191 swiss rolex replicas swiss rolex replicas | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:16 | Reagovat

Q. What would you call two banana skins?
http://www.shouldwatches.com/

192 Korčagin Korčagin | 2. června 2013 v 19:17 | Reagovat

Dobrá stránka o bramboráku :)
Už jsem ho 1/2 roku něměl. V listopadu jsem dostal od kamaráda pěstitele pytel dobrých brambor. Napekl jsem (na sádle) kopec bramboráků (klasický recept, jenom o "trochu" víc česneku), byly výtečné a já se zkrátka a dobře přežr.. pardón, přejedl. Druhý den jako bych měl v žaludku šutry, tak mi bylo těžko. A těžko mi bylo ještě o Vánocích, o Silvestra, až do února. Víte jak jsem trpěl? Tak to bych nikomu nepřál:)
Teď jsem na chalupě v Krkonoších a ve spíži mám košík brambor, které by potřebovaly spotřebovat a na bromborák by byly asi velice vhodné, neboť jak říká jeden můj kamarád, "Nejlepší jsou takové, které se dají ohýbat". Ale furt váhám...
Když už jsem tady, mám pár tipů na zvážení pro ctěné čitatele.
Kamarád, ten s těmi ohýbacími bramborami, dává místo mouky chleba namočený v mléce (lehce vymačkat).
V některých receptech je cibule - ano, ale když už, měla by být předem osmažená - to asi ale hodně lidí odradí, protože už by to pro ně bylo moc smažení, nicméně chuti bramboráku ta osmažená cibulka přidá.
A ještě doplním, pravé krkonošské sejkory by asi vyznavačům hodně česnekových a majoránkových bramboráků, resp. cmund, nechutnaly, protože právě tyhle dvě ingredience v pravých sejkorách chybí. Je to zkrátka takový "ošizený" bramborák/cmunda. A to rozpuštěné máslo, kterým si je potírají, to už mi tam nechutná vůbec. Ale jak se správně česky říká, proti gustu žádný dyšputát.
Jenom aby se tamní (vlastně momentálně zdejší) neurazili, tak např. krkonošský houbovec (hubník) nebo kyselo, to je lahoda. Ale i to kyselo má v Krkonoších (a Podkrkonoší) různé varianty (stejně jako bramborák v ČR a SR:). Já jsem se naučil a dělám tzv. novopacké. Je báječné, ale to už zas jiná kapitola...

P.S. U nás doma (okr. Benešov) jsme říkali čmunda, tedy na začátku "č", ne "c". (Nikdo z nás nešišlal, ani si nešlapal na jazyk :)

193 Jiřička Jiřička | E-mail | 4. června 2013 v 13:05 | Reagovat

Jsem z valašska, moje stařenka(babička)tomu říkala placek. Takže i pro nás jsou to placky. Výborné jsou, když se přikusují k bramboračce s hřibama.Pochoutka.

194 rada rada | 28. prosince 2013 v 10:00 | Reagovat

Pecenym bramborakum na litinove potne bez oleje v Beskydech rikame Smrďáky. Protoze maji kourovou pripalenou vuni.

195 kozalibeza kozalibeza | E-mail | 18. března 2014 v 21:09 | Reagovat

Ahoj všichni,zrovna jsem v Jordánsku v Ammánu u dcery.Připravujeme se na školní dětské odpoledne s prezentací všech možných států ,takže my za Česko .Rozhodli jsme se že budeme jako jedno z národních jídel dělat bramboráčky.Skvělý blog,určitě tyhle všechny i mi neznámé názvy, bramboráčku, napíšeme do našich národních zvláštností.Ozvu se jak to dopadlo,nejspíš při tom množství(300 ) budu péct na plechu v troubě.Tak zatím, napíšu jak chutnala Naše cmunda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.