Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ten nejkřupavější bramborák

28. října 2007 v 19:46 | Šárka |  Brambory
Bramborák je bestseller. Musí vonět česnekem a majoránkou! A taky pořádně křupat - to bezpodmínečně :-)

O bramboráku se můžeme dočíst v Chuťovém místopisu regionů: "Dalším typickým jídlem, automaticky spojeným s přívlastkem jihočeský, je bramborák neboli jihočeská "cmunda" - "omeleta" z těsta ze syrových brambor, ochucená majoránkou a česnekem, smažená na oleji (sádle). Také není snad nikoho, kdo by bramborák neznal. Připravuje se v mnoha variantách, buď jako hlavní jídlo - například se zelím (a někde i s uzeným masem), nebo jen jako příloha. Speciální variantou z Prácheňska je tzv. litá cmunda neboli bramborová buchta, která se tedy nesmaží, ale peče v pekáči v troubě. Je nutno připomenout, že bramborák není jen jihočeské jídlo. V západních Čechách se mu říká "vošouch". Na Plzeňsku se pak dělá i ve zvláštní úpravě jako tzv. kynutý bramborák."
Recept na bramborák je notoricky známý (tak např. na ¾ kg brambor potřebujeme 1 lžičku soli, 3 stroužky česneku, špetku majoránky, špetku kmínu, 1 vejce, 1 dl horkého mléka, 150 g hladké mouky, tuk (dříve sádlo) na smažení.

Já bramborák připravuji trochu jednodušeji, ale o to víc je křupavý.

Brambory nestrouhám na jemném struhadle, ale na velkých struhadlových očkách. Přeliji několika lžícemi horkého mléka (brambory netmavnou), osolím, opepřím hrubě mletým pepřem, přidám čerstvou majoránku (nebo jiné zelené koření), pár stroužků česneku, 1 vejce a víc už nic. Bramborák v této podobě se obejde i bez mouky.
Do teflonové pánve (jen lehce vytřené olejem) sázím hromádky postrouhaných brambor a obrácenou stranou lžíce je do tenka rozhrnu po pánvi. Čím je bramborová placka tenčí, tím je křupavější. Takto připravené bramboráčky se hodí jako příloha k masu nebo se dají zbaštit jen tak. Bramborák je obyčejná, ale naprosto úžasná záležitost. Nic nového pod sluncem, ale stojí za to si ho sem tam udělat.


Když si vybavím KRKONOŠSKÉ POHÁDKY, tak skoro slyším, jak věčně nespokojený otylý a chamtivý feudál Trautenberk lamentuje: "Himl hergot donrvetr krucajs element! Ten bramborák je dneska nějak moc bramborovej :-)

No jo! S bramborákem se dají dělat divy. Přidat do něj lze téměř cokoli. Já osobně si bramborák žádnou uzeninou nekazím. Mám ho ráda v té jeho "bramborové" podobě.
(Bramborák v encyklopedii)
Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm české, německé a rakouské kuchyně, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, česneku, soli a majoránky, případně mléka a dalšího koření (kmín, pepř, nakrájená cibule) na tuku. Jí se teplý, samostatně nebo se zelím a uzeným masem (kaplická cmunda), jako obal vepřového masa (havířský nebo slezský řízek) nebo se škvarky.
Obecně vzato, bramborák je naše zlato!
Pohled na skutečné lidové názvy krále českých jídel ze syrových brambor - bramborák. Ten se objevuje v receptech sice už u Sandtnerky, ale pod neutrálním názvem "bramborové placky", až později je to bramborák, ale lidové názvy tu jsou daleko zajímavější: bramborák, bandorník, cmunda, halapač, strouhanec, toč, tupák, hlupec, frncábník, fofrovanec, drn, bandorová nadívajna, lata, babčák, báč, bacán, sejkory, plískánky, hanušky, kranfleky, litáky, podlistníky a pečou se v celku i v podobě lívanců, zahýbáky/zahýbance se plní dušeným zelím, mrkvance dušenou mrkví.
Když někde z pánve zavoní, je ho cítit přes tři zdi a přes tři údolí. Ať už mu říkají CMUNDA, KRAMFLEK, KŘÁPANEC, KECINEK, VOŠOUCH, SEJKORY, HALAPÁČ, BŘINČÁKY, TRYNČKY, STRIKY, na Slovensku HARUĽA, SMRASKY, ŠKRAMPLATA... vždycky je to dobrota.
Doplní někdo ještě o další název? :-))) ... za poslední doplnění patří dík někomu, kdo si v komentářích říká Ježidědek ... Podkerkonošsko "Sejkory" - má někdo ještě nějaký jiný bramborákový název, na který se tu zapomnělo? Za poslední příspěvek v komentáři č. 118 děkuji Marku Hlavovi - na Hané se bramboráku říká "strouhanec", ... určitě ještě přijde někdo další a dlouhou řadu názvů doplní ...
Ať je kolem bramboráku konečně jasno :o)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

25 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (212)
Zobrazit starší komentáře

201 Josef Loriš Josef Loriš | E-mail | 7. října 2014 v 19:52 | Reagovat

Dobrý den.Rád bych se připojil se svým názorem na bramboráky.V mládí jsem na statku pozoroval maminku jak dělá ty nejlepší bramboráky na světě.Říkali jsme jim placky a mamka je pekla na plotně bez tuku.Pak se rozpustilo v kastrolku domácí máslo a ty křupavé dobroty se do nich namáčely.Byly naprosto úchvatné a nedostižné.Každý je miloval.Zapíjely se domácí hustou kyškou ze studené komory.Dala se krájet,tak byla ta kyška hustá.No a úplně nejlepší byly,když jsem si na ni dal samozřejmě domácí smetanu.Do těsta se přidávaly jen vajíčka,sůl a mouka.
Je faktem,že velmi důležité pro super křupavé bramboráky je odrůda brambor.
Dnes už klasické kachlové kamna moc nejsou a tak se bramborák dělá na oleji a to už není úplně ono,jelikož to není tak zdravé.Nepamatuji se,že by mi bylo někdy špatně z těch placku na blaše-tak se jim u nás říká poeticky BLAŠOKY protože jsou pečené na blachách.A to jsem se vždy přejídal co jsem snesl.A pod dojmem těchto zážitku jsem se rozhodl otevřít v Ostravě tu nej plackárnu,a chci nabízet opravdu super bramboráky,ale pečené na oleji,zkoušel jsem na kokosovém oleji a chutnaly fakt skvělé.Takže dobrá zpráva pro děvčata co dodržují štíhlou linii.U mne si mohou dát ekobramborák bez obav.Josef.

202 natallie natallie | E-mail | Web | 4. listopadu 2014 v 16:06 | Reagovat

ahoj ten to bramborak je nejlepsi na svete:?:)

203 Charlemagne XXL Charlemagne XXL | E-mail | 2. prosince 2014 v 10:36 | Reagovat

Na toprecepty.cz se u receptu na sejkory alias halušky, který tam uveřejnila "spagetka," taky rozvinula debata o tom, zda halušky nebo hanušky. Nick "mechovyachat" tam vnesl zajímavý pohled: "...mezi sudetskými Němci se sejkorám tady říkalo halischken a pak už k haluškám nebylo doopravdy daleko." Tentýž nick ještě přidal vysvětlení k hanuškám: "...na Kozácku se jim tak říkalo prý podle ševce Hanuše, který vždy na přivítanou své ženy, která se vrátila z trhu, měl připravit něco dobrého, a protože nic jiného neuměl,upekl právě na plotně bramboráčky, tedy Hanušky." Tolik z jazykového koutku. :-)
P.S. Babička z Třeboňska říkala vždycky "cmunda," strouhala najemno, bez uzeniny a bez mouky, pekla na plotně nebo na plechu v troubě. Bože, ty křupavé vysoké okraje, to byla lahoda! :-)

204 Jelena Jelena | E-mail | 2. ledna 2015 v 15:35 | Reagovat

[182]:V Náchodě žiju od narození a to už 75 let. Ale toto pojmenování bramborky (jak jsme vždy říkali) jsem opravdu neslyšela. A na Lojzu si pamatuji.

205 rumad rumad | 9. ledna 2015 v 23:14 | Reagovat

u nás na Karvinsku se říká bramboráku stryky.

206 Zlatko Zlatko | E-mail | 19. ledna 2015 v 6:06 | Reagovat

Ahojky, dělám bramboráky i pro návštěvy, recept vždy podle vlastní nálady ale s jednou vychytávkou. Syrové hlávkové zelí rozeberu na jednotlivé listy a každý bramborák položím do jednoho listu jako do mističky. Jí se to i s tím listem, chutná to skvěle a neupatlají se ruce.

207 vsetkocochcete vsetkocochcete | Web | 23. ledna 2015 v 18:38 | Reagovat

Ahojte baby, navštívte môj blog, kde sa ddozviete množstvo zaujimavých rád či inšpirácii :) Takisto môžte zanechať aj komentár či sa vám môj blog páčil a ako spätnú väzbu návštívim aj ja váš blog a budem ho odporúčať ďalším :)

208 Aleš Aleš | 5. února 2015 v 23:58 | Reagovat

Litá cmunda do pekáče popisovaná v úvodu je kynutá, půl na půl vařené a syrové brambory s droždím. Pekáč pořádně vymazat sádlem a vysypat hrubou moukou, škvarky zamíchat do těsta. Moc to nevykyne a pečením hodně spadne. Pro zlatokřupavou kůrku pomazat sádlem před koncem pečení.

209 Francek z Olomoca Francek z Olomoca | 1. března 2015 v 9:48 | Reagovat

[118]: narodil jsem se na konicku. Zil jsem v Prostejove, nyni ziji v Olomouci. Je mi lito,ale takovou blbost jsem neslysel

210 cehave cehave | E-mail | 14. března 2015 v 10:33 | Reagovat

Na steřdním Slovensku v okolí Tisovce se bramborák nazývá "toocňa"

211 Astheart Astheart | E-mail | 30. května 2015 v 21:12 | Reagovat

Jakmile jsem četla placky na blaše, bylo mi jasné, že jste z Ostravy a okolí! :)No jo, staré kachlové sporáky s pláty jsou už snad jen někde na chalupě. Já je přesto dělávám na litinové podložce na plynu. Všechny návštěvy se po nich ptají! Nejlepší jsou s kysanou smetanou! :)

212 Astheart Astheart | E-mail | 30. května 2015 v 21:14 | Reagovat

[206]: Tady na Ostravsku jim říkáme podlistníky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.