Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Steak českého cowboye

22. října 2007 v 13:47 | Šárka |  Maso

Když steak, tak pořádný kus. Když po česku, tak úspěch zaručí pivní omáčka. Nemusíte být mistr lasa, pro kus masa dojděte k řezníkovi. Název "Pivařův roštěnec" použijte v případě, že nedáte dopustit na českou mluvu a stravu. Bez pořádného kusu masa a dobrého českého piva se tento recept neobejde.

Uvidíte-li na řeznickém pultě roštěnec - ENTRECOTE (ántrekot) - klasický francouzský hovězí steak s tenkou vrstvou hovězího tuku - skočte po něm.
Kupte láhev chmelového moku a nechte vidinou dobré večeře zrychlit krok. Pokud s vámi doma nebydlí kremžská hořčice, vezměte ji cestou s sebou, bude se vám hodit. A taky kus dobrého čerstvého másla a 1 cibulku. Tento recept zaparkujte jako Ferrari do své sbírky kuchařských "majstrštychů". Pořádný kus dobře udělaného masa umí okouzlit za každé situace a za každého počasí. Pivní omáčka je jeho nejlepším spojencem. A navíc máme jídlo tak trochu v českém stylu, … zapomeňte na to, že MINUTKA je jídlo, na které čekáme v restauraci půl hodiny :-) Steak má kvality rychlého auta. Vzdálenost z pánve na talíř je dílem několika minut. Vy myslete na brzdnou dráhu! Přeci jenom steak o váze 300 g a víc je i pro velkého chlapa pořádný kus masa. Maso rychle a správně opečené dá sice větší práci žaludku, ale je upravené tak, aby v něm zůstala většina báječných chutí a šťáv - uchová si téměř všechen vitamín B1. Pokud to s vitamínem B myslíte vážně, zvolte pivo značky Budvar :-)

S receptem to mohu zjednodušit, protože všechny dobré rady ohledně přípravy steaku už tu byly a tak použiji tento odkaz, kde i začátečník složí pomyslnou steakovou a biftekovou maturitu. Zásada je jen jedna! Koupit opravdu kvalitní maso a nikdy nepéct zvolna. Kdo dbá základních pravidel, odměna v podobě voňavého, opečeného, šťavnatého a chutného kusu masa ho nemine. Steakový ostrý příbor vás přenese do sedmého nebe již po prvním ukrojeném soustu.

ENTRECOTE S PIVNÍ OMÁČKOU alias PIVAŘŮV ROŠŤENEC
Maso připravíme dle těchto zásad
Pánev hodně rozpálíme a steaky naložené do oleje rychle osmahneme. Solíme až na samý závěr, aby sůl z masa nevytáhla šťávu.
Velmi důležitá procedura! Šťáva se v mase musí nechat usadit. Po vyjmutí z pánve tedy uchováme v teple po dobu cca 5 minut. Uvolněnou šťávu z masa použijeme na přípravu pivní omáčky, na kterou se v této fázi lenošení masa dostala řada.
Do grilovací pánve, ve které zůstaly vonné zbytky po pečení masa přidáme hrudku másla, lžíci kremžské hořčice, cibulkové kroužky a vše podlijeme malou naběračkou piva. Pivo provaříme s ostatními ingrediencemi a necháme zredukovat (odpařit) do doby, než nám vznikne chutná pivní šťáva. Než si maso odpočine, je pivní omajda hotová.
Servírujte třeba s opečeným bramborem. Když se neobejdete bez tatarky nebo majonézy, zkuste pro změnu nějaký dip. Co třeba z plísňového sýra? V kombinaci s pivní omáčkou to byla příjemná chuťová změna. Nastrouhejte kousek plísňového sýra a spojte ho s kysanou smetanou nebo jogurtem. Okořeňte čerstvě mletým pepřem, sýr je slaný dost. Pokud nyní vejde do vašich dveří host, už se ho nikdy nezbavíte! Rozmyslete si, komu takový steak připravíte. Na takovou návnadu chytíte kdekoho. A pokud nebude stačit entrecote, nezapomeňte ještě na své osobní kouzlo :-) Tak dobrou chuť! Studený steak je to nejhorší, co se vám v této chvíli může přihodit.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Radeczech Radeczech | 22. října 2007 v 14:44 | Reagovat

Dobrý den, smekám před úrovní těchto stránek a to jak po stránce kulinářské, tak po stránce literární. Opravdu výtečně zmáknuté, nemající chybu, doplněné o fotky, u kterých člověku kapou sliny z úst.

P.S.: Už vím, jak naložím s masíčkem, které od včerejška čeká na zpracování v ledničce, děkuji za výbornou inspiraci. Kremžské hořčice máme pro jistotu 2 kelímky, Svijanský kníže třináctistupňový (sladší speciální světlé pivo, takže chutná i přítelkyni) je taky na skladu...

2 Bali Bali | Web | 22. října 2007 v 14:56 | Reagovat

že já sem lezu!

Původně jsem chtěla chtěla psát k Vinařovu chlebu, že jsem byla donucena místo něj upéct další quiche a otevřu stránky a HLE, biftek! No můj "kyš" je taky dobrý, ale biftek je biftek.

Na kus masa si musím počkat až do zítra :-(

Ale Šárko, na můj quiche můžes kouknout na naše www již dnes ;-)

3 Julie Julie | E-mail | 22. října 2007 v 15:17 | Reagovat

Šárko, Ty umíš psát o kusu hovězího tak, že jsem se úplně zasnila. Ale je fakt, že roštěnec je srdcovej král, takže zase tak úplně obyčejný není :-) A myslím, že kdo umí TAKHLE vařit, osobní charizma a kouzlo ho zdobí za každé situace :-)

Parkuju recept mezi své "silné oře" a během týdne nakouknu do svého oblíbeného řeznictví ve vedlejší ulici. Příležitost ke "steaku pro dva" mě napadne hned vzápětí :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 22. října 2007 v 16:16 | Reagovat

Radeczech :-) Díky za hřejivý kompliment! Ať vám i přítelkyni chutná. Ve společnosti Svijanského knížete to ani nemůže být jinak :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 22. října 2007 v 16:22 | Reagovat

Bali :-) zdravím provokatérku našich chutí! Quiche vypadá parádně a uzený sýr musel v tomto slaném koláči decentně dominovat. Kostičky slaniny a šalotka se nenechají chuťově přeprat. Takový slaný koláč ... to je nekončící řeka nápadů. Moc se ti povedl :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 22. října 2007 v 16:30 | Reagovat

Julie :-) Roštěnec je srdcový král - to je opravdu noblesně a pravdivě řečeno. Se srdcovým králem u jednoho stolu nebýváme tak často :-) Tak ať ta vzácná příležitost za to stojí!

Ostatně je tu zase důvod, proč jít pozdravit svého oblíbeného řezníka :-) S pekařem a zelinářem randím nějak častěji.

7 Bali Bali | Web | 22. října 2007 v 16:37 | Reagovat

holky to vám závidím. Tady u nás není žádný pořádný zelinář ani řezník. Ještě, že do Německa to máme jen 5 minut a do Francie 5 hodin. Aspoň že na zvěřinu mám výborného dodavatele.

8 J.Č. J.Č. | Web | 22. října 2007 v 21:59 | Reagovat

Omlouvám se za nepříliš literárně kvalitní příspěvěk, ale...

Áááááááááááááááááááááááááááá! :) A já měl dneska rybu, to je depka :)

9 Šárka Šárka | E-mail | 22. října 2007 v 23:06 | Reagovat

J.Č. :-) Ryba je taky slušný kus masa :-))) - depku jsem asi opatřila kolemjdoucím vegetariánům.

10 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 22. října 2007 v 23:49 | Reagovat

JČ: dobře ti tak, kdybys jedl hovězí, nemusels mi psát polemiky na můj web!!! A kdybys rybu zapíjel Meursaultem, ani by tě nenapadlo datlovat mi tam hlouposti!

Roštěnku si teprve pořádně přečtu a schovám, ale obrat "s pekařem a zelinářem randím častěji" si zapamatuju, doufám, že ho někde v hospodě uplatním, a budu se tvářit, že mě to zrovna napadlo :-))))

11 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 10:57 | Reagovat

Sklenička :-))) do roštěnky doporučuji se pořádně zakousnout - chlapská duše je duše lovce, propečený a chutný kus masa mu obvykle udělá nefalšovanou radost :-)

12 Bali Bali | Web | 23. října 2007 v 11:34 | Reagovat

teda! z dobře udělané ryby nemam nikdy depku ;-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 12:09 | Reagovat

Bali :-) ani já! jen když to nejsou nějaké neidentifikovatelné rybí prsty ... člověk nesmí všechno strkat do pusy :-) To víš, skočit si pro čerstvou rybku na rybí trh, to holt není v zemi zdejší žádná samozřejmost. Bydlím někde, kde jsou rybníky plné ryb na každém kroku, ale místní lidičky nemají rybu na talíři tak často, jak by tomu mělo být. Dobrá ryba je můj favorit! A brzy bude chutný recept :-) ... jen nevím, jestli se mi ho povede tak dobře napsat, aby z toho bylo patrné, že to bylo fakt skvělé! ... uvidíme ;)

14 Janina Janina | 23. října 2007 v 12:30 | Reagovat

ta poslední fotka je za trest? To se nedá vydržet, včera jsem začala pomalu a zlehka rajčatovým saláten s kukuřicí :), ale dneska jdu koupit flákotu :)))

15 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 23. října 2007 v 12:55 | Reagovat

Prave jsem se vratil z parizskeho Salon du chocolat 2007. Presne tohle bych potreboval:) Preslazeny a ocokoladovany... virtualne pomlaskavam nad poradnym kusem masa;)

16 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 13:29 | Reagovat

Janina :-) ničeho se není třeba vzdávat - jednou se skočí k zelináři, podruhé dojde řada na řezníka :-) Dobrý kus hovězího je vlastně ta nejlepší dieta. Přeji velké pochutnání ;)

17 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 13:32 | Reagovat

Ondrej - GK :-) jsem ve stavu, kdy vyměním kus masa za čokoládu :-)

Tak to byla doslova cesta do sladké Francie ... a do ještě sladší Paříže. To budou zase na GK provokativně čokoládové fotky! Už se jich nemohu dočkat ;)

18 Bali Bali | Web | 23. října 2007 v 19:41 | Reagovat

téda! Já ten Salon du chocolat viděla ve fr TV. Myslím, že by se mi tam líbilo. Uvidíme příští rok, letos mi čeká ten Dijon ;-)

19 Papaja Papaja | E-mail | 23. října 2007 v 22:29 | Reagovat

Já nevím, co jsem komu udělala...? Kouknu sem - nádherný bifteček, až se srdce směje (a slina kápne..). Kouknu k Bali - quiche rovnou pro mne :-) A navíc tady Ondřej vypráví o čokoládě... hořkou čokoládu miluju... :-)

To je vážně za trest... a navíc teď mám na vaření méně času ...

Ach jo!

P.

:-)

20 Papaja Papaja | E-mail | 23. října 2007 v 22:35 | Reagovat

Jsem chtěla něco připsat a úplně jste mne rozhodili :-))) Když máme chuť na maso, tak si tady kousek chodíme dávat biftek do malé hospůdky. Já to doma zkoušela, ale nikdy to tak přesně netrefím a nemá takovou bezva kůrku...

P.

:-)

21 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 23:15 | Reagovat

Papaja :-)

To by chtělo zabít 2 mouchy jednou ranou ... Baq Ti Xcacau (maso v čokoládě) ... starý mayský recept by mohl kouzelně zafungovat ;)

22 Rudka Rudka | 24. října 2007 v 10:59 | Reagovat

Roštěnec je jako vymalovaný a takové parádní omáčky jsou dost důležité a já na ně většinou zapomínám. Jsou to opravdu nezbytné doplňky, které celý pokrm pozvednou. Na rybu se už moc těším a vůbec si nedělám starost, že bys nám všem pořádně nevypsala, jak bude skvělá. Tyto stránky jsou tím známé, že je vše srozumitelně napsané a navíc si příjemně počteme, protože ......, ale ne, nebudu se opakovat, všichni víme, že máš ty největší předpoklady napsat kuchařku a já věřím, že se tak jednou stane.

23 Bali Bali | Web | 24. října 2007 v 13:38 | Reagovat

STANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

24 Rudka Rudka | 24. října 2007 v 13:47 | Reagovat

Bali: díky za podporu.

25 Šárka Šárka | E-mail | 24. října 2007 v 15:36 | Reagovat

Rudka & Bali :-)

26 Mánek Mánek | E-mail | Web | 25. října 2007 v 8:14 | Reagovat

Šárko, jenom kouknu, jestli mám klobouk na hlavě a okamžitě smekám!!! :-D

27 Šárka Šárka | E-mail | 25. října 2007 v 8:56 | Reagovat

Mánek :-) děkuji galantní pane :-D

28 Bali Bali | Web | 26. října 2007 v 18:55 | Reagovat

tak jsem to nevydržela a biftek byl dnes na oběd, sice ne ten tvůj, ale byl. Jen drcený pepř, fleur de sel, a hrášek jako příloha ;-)

29 Šárka Šárka | E-mail | 26. října 2007 v 19:50 | Reagovat

Bali ;) s dobře udělaným biftekem jde dohromady naprosto vše :-) Určitě se pustím do nějaké dobré zvěřiny, o kterou v tomto období není nouze.

30 Bali Bali | Web | 27. října 2007 v 18:10 | Reagovat
31 mika mika | 30. prosince 2007 v 10:28 | Reagovat

Parada! jdu koupit pivo a pustim se do toho. Dam pak vedet, jak to dopadlo :-)

32 mika mika | 30. prosince 2007 v 15:30 | Reagovat

Bylo to vynikajici! Ale priste pozvu radeji nekoho, kdo nahorklou chut omacky umi vic ocenit.... :-(

33 Šárka Šárka | E-mail | 30. prosince 2007 v 20:04 | Reagovat

mika :-) Takovou omacku oceni kazdy pivar :-) Hořkost omáčce odebere máslo, tak s ním příště nešetřit :-)

34 unique bridesmaid dresses unique bridesmaid dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:27 | Reagovat
35 corvine corvine | Web | 7. června 2016 v 18:16 | Reagovat

čestné pujčky pujcky aukce :-P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama