Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rybí polévka vařená "od boku" rovnou ve woku

25. října 2007 v 16:14 | Šárka |  Polévky teplé & studené
Ta nejlepší rybí polévka vznikne ve vaší kuchyni. I když jsme polohou naší domoviny suchozemci, nenechme se zesměšnit. Ryba na talíři je vždy ta nejlepší volba. Uvařit dobrou rybí polévku je mnohdy jednodušší než se pustit do té naší nejoblíbenější, "s játrovými knedlíčky".
Rybí polévka vařená "od boku" rovnou ve woku
"Od boku" proto, že nic není přesně dáno, můžete fantazírovat ... ve "woku" proto, že na stole lahodí oku a navíc se do něj hodně vejde. Dobré polévky není nikdy dost. Ať má dost i nečekaný host.

  • plný talíř darů moře (čerstvé jsou ideální, mražené asi nejsnadněji dostupné) - je potřeba nějaká ta krevetka, kousek bělomasé rybky, mušle, chobotničky, co kdo má rád
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • čerstvé bylinky (nejlépe větvičky tymiánu, ale může být i rozmarýn)
  • bobkový list
  • směs tropických pepřů (s klidem kuličky černého pepře)
  • mořská sůl (vynikající je thajská rybí omáčka - má solící schopnost, tak pozor na ni! podobnost s chutí mořské vody není v tomto případě žádoucí)
  • čerstvě mletý pepř, špetka chilli
  • máslo a lžíce hladké mouky na jemnou jíšku
  • střik bílého vína (koňak je nedostižný - použila jsem ho, tak vím, co říkám :-)
  • smetana
  • limetková šťáva nebo starý dobrý citrón (pár kapek dělá divy)

Rozpálíme wok (klidně vezměte váš oblíbený polévkový hrnec), na olivovém oleji zpěníme nasekanou cibuli a přidáme plody moře (krevetky a mušle necháme celé, chobotničky pokrájíme). Zastříkneme thajskou rybí omáčkou, kapkou vína (koňaku), chuť zvýrazníme špetkou mletého chilli, mořské soli a hrubě mletého pepře. O vůni se nám postará koření - do woku vložíme bobkový list a větvičky tymiánu. Podlijeme trochou vody a provaříme mořské plody v tomto chutném vývaru. Chobotničky mají tužší konzistenci, vaříme je tedy déle. Ostatní křehké plody (krevetky a jemné rybí maso) můžeme do polévky přidat později. (Existuje trik, jak změkčit maso chobotniček! Stačí povařit společně s korkovou zátkou od vína, která "údajně" obsahuje tajemné enzymy, které maso chobotniček změkčí. Za to, že to bude fungovat, ručí osobně Michael Cressotti, šéfkuchař newyorského podniku Samba Sushi).

V jiné malé pánvičce necháme rozpustit plátek másla a osmahneme na něm lžíci mouky. Mouka se rozvoní a upražíme si světlou máslovou jíšku. Přidáme ji k polévce a ta se nám postará o hedvábnou chuť vývaru. Chceme-li polévku ještě krémovější a neodolatelnější, přidáme sladkou smetanu. Limetková šťáva na závěr a potom už podávej.

Aby si tato polévka zasloužila název "božská", nestačí k ní jen obyčejná houska. Co třeba doma upečený bílý chleba s ořechy? Ani křupavá bageta nic nepokazí, ale chuťové sólo by mělo sehrát moře. Dary moře mají tisíc a jednu chuť, kterou ocení každý pořádný muž. Skryté afrodiziakální účinky poznají dámy i slečinky :-) Nemáte-li vášnivé úmysly, tak přidejte před samým závěrem vaření 1 nasekaný stroužek česneku. Chuť polévky se zesílí.

Tato polévka by neurazila ani samotného vládce slaných vod Poseidóna, ale nadchnout musí každého muže s rybářskou duší. A navíc! … Českému polévkovému talíři tato změna sluší.
I když neumíte ryby chytat, doporučuji chytit alespoň místo u stolu, když se nějaká dobrá rybí polévka bude podávat. Potom možná pochopíte, co na těch rybách všichni mají, že na břehu potoka, rybníka, řeky či veletoku hodiny mlčky vysedávají. Dokonce ta voda nemusí být ani slaná.
Rybářská vášeň je v plném proudu - určitě stojí za to navštívit nějaký výlov velkého rybníku.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 J.Č. J.Č. | Web | 25. října 2007 v 16:24 | Reagovat

Moc pěkné :o) Plody moře jde teďka celkem snadno koupit docela (v rámci možností) čerstvé v Hypernově, často toho využíváme. Praxe u chobotniček a podobných potvor je ale taková, že se musí dusit/vařit/smažit docela dlouho, jinak je to žužu bez chuti :o)

2 Šárka Šárka | E-mail | 25. října 2007 v 17:59 | Reagovat

J.Č. :o) Je tomu opravdu tak :-) Aby tato výtečná polévka nebyla pouhým gymnastickým cvičením pro váš chrup, vařte chobotničky dostatečně dlouhou dobu. 30 až 40 minut by mělo stačit (záleží na velikosti). Odvážní nechť zkusí trik šéfkuchaře Michaela Cressottiho, o kterém je v článku zmínka.

3 Bali Bali | Web | 25. října 2007 v 19:43 | Reagovat

voníííííííí to až sem! Ale škoda Šárko, že jsi mi takovou polívečku neposkytla do naší Mořské (nejen) kuchařky, která už brzy dopluje na pulty prodejen.

Mohla se jmenovat Polévka a la božská DolceVita ;-)

A ještě k hlavonožcům: buď se vaří pomalu a dlouze nebo naopak prudce a rychle!! To je jedna z mnoha zajímavých informací, které se tam čtenáři dočtou. A ten korek tam máme taky ;-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 25. října 2007 v 19:56 | Reagovat

Bali :-) Už se na tu "Mořskou" těším :-) Pokud jde o hlavonožce, tak bych lidi rozdělila na dvě skupiny: jedni je milují, druzí se bez nich obejdou. Chobotnička nesmí být gumová, ale v ústech se rozplývat nikdy nebude. V takové správné mořské polévce každý kousek plodu moře chutná trochu jinak. Tím mě okouzluje :-)

5 J.Č. J.Č. | E-mail | Web | 25. října 2007 v 20:28 | Reagovat

Šárka: naše praxe je (u větších potvor) spíše okolo hodiny. Ale záleží určitě na chuti...

Bali: výborně, jeden vánoční dárek vyřešen... :-D

6 Bali Bali | Web | 25. října 2007 v 20:53 | Reagovat

kdyby byl zájem o výtisky s věnováním a podpisy, dá se to domluvit ;-)

7 pan c, pan c, | Web | 26. října 2007 v 17:37 | Reagovat

ad chobotničky:

teďjsme to někde viděl (snad i v Hell's Kitchen), že chobotničky (čerstvé) se musí udělat zprudka a krátce, jinak gumoví.

hned jak chytnu živou chobotnici, zprudka a krátce to vyzkouším :)

8 Šárka Šárka | E-mail | 26. října 2007 v 19:42 | Reagovat

pan c. :-) chce to udělat krátký proces :-)

Chobotničky v hitparádě mých oblíbených mořských potvůrek neobsazují zrovna horní příčky, ale v takové pořádné mořské polévce jim to sluší.

9 Evča Evča | E-mail | 27. října 2007 v 22:49 | Reagovat

Zatím jsem vařila jen "klasickou" rybí, a tak díky za inspiraci. :-)

"Výlov" jsme s přáteli uskutečnili už minulou sobotu u malinkého rybníku Jejkal kousek za Vranovem nad Dyjí,  bylo to fajn, takové komorní- jen pár desítek lidí. Náš  "ulovek"  byla cca čtyřkilová  štika.

10 Šárka Šárka | E-mail | 28. října 2007 v 9:21 | Reagovat

Evča :-) "klasická" rybí je vždy dobrá volba. Někde u vody chutná rybka dvojnásob. Zažila jsem výlov rybníku, kde se nevylovila ani rybí šupina. Roztomilá vydra je zdatný lovec, tak na majitele nezbylo lautr nic :-) Místo čerstvé rybky na grilu byly kotlety. Ale i tak ten výlov s prázdnými sítěmi za to stál :-)

11 thajská kuchyně thajská kuchyně | E-mail | Web | 12. března 2010 v 16:26 | Reagovat

Zajímavý článek o koření které používá thajská kuchyně. http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/tajne-koreni-thajske-kuchyne

12 Burberry  watches Burberry watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:23 | Reagovat

Q. What disappears when you stand up?
http://www.writewatches.com/

13 affordable bridal gowns affordable bridal gowns | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:18 | Reagovat

A. A doctopus!

14 red bottom shoes red bottom shoes | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:25 | Reagovat

A. To win the nobell prize
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama