Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Lehký jako vánek bude tento článek o jablečném koláči

5. října 2007 v 14:36 | Šárka |  Sladká kuchyně

Dezert pro víly, baletky a křehké holky, co se rozpakují pozřít sladké sousto, aby nepřibraly! Tento koláč přináší sladký požitek bez poskočení ručiček na váze. Rada pro kluky i pro holky. Když vás popadne chuť a nemáte sílu se ubránit, je tu recept na koláč, který vás zachrání! Nač se bránit, nechte tu chuť koláče na jazyku pořádně roztančit. Budete mít pocit, že baletka bosou nožkou polechtala všechny vaše chuťové pohárky.
Recept jsem vyšťourala z komunistické kuchařky Státního zemědělského nakladatelství Praha, rok vydání 1958 :-) Praví se tam: "I člověk má určité požadavky na výživu a také nejsou vždycky stejné. Tak například hospodář potřebuje více potravy, seká-li ručně, jde-li za pluhem, než když obsluhuje mlátičku. Žena má větší potřebu, drhne-li podlahu, než když spravuje prádlo" … :-) Na umaštěných 608 stránkách se najdou zajímavé receptové poklady. Nechť je tento recept toho důkazem!

Kde se vzal, tu se vzal, vypadl na mě tento naprosto moderní recept, který mě osobně ohromil, když jsem ho zrealizovala. Lehký, rychlý, zajímavý, delikátní a navíc poplatný sezóně podzimu, který je kolem nás. Určitě znáte převrácený koláč sester Tatinových, slavný "Tarte Tatin", chloubu francouzské kuchyně. Pozor! S tímto koláčem, prosím, nesrovnávat. Je v něm víc másla, víc mouky, ale chuť má naprosto úžasnou. Určitě i tento originální recept se tu objeví. Peču tento koláč docela ráda.

Toto je naprosto jiná kategorie. Moučník svůdně vonící do dálky a tak lehký a nadýchaný, že si ho může dovolit opravdu každý. Kdo není lakomec a rozdělí se, tak nepřibere :-) Tento koláč je aristokrat mezi jablečnými koláči. Má nenapodobitelnou noblesu (rozhodně vám stojí za tu námahu napsat si recept do svého kuchařského notesu). Pojďte se vrhnout do snadného procesu pečení. Šťavnatými jablky to začíná ... a vlastně jablky "vzhůru nohama" i končí.
Jablkový koláč piškotový, obrácený vzhůru nohama
  • 3 vejce
  • pouhých 90 g cukru
  • jen 50 g polohrubé mouky
  • 4 větší jablka
  • 8 lžic jemně strouhané housky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 4 lžíce cukru (použila jsem třtinový)
  • mletá skořice
  • citrónová kůra
  • 1 lžíce rumu, která ovšem není nutná (použila jsem kapku Calvadosu)
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme jemnou strouhankou, zakápneme rozpuštěným máslem (že se nám to poctivé máslo "potvora" v posledních dnech zdražilo, co? - nic naplat, bez dobrého másla se dobře neuvaří - je třeba do něj investovat). Zapomeňte na to, že Hera je prý sestra másla :-) Máslo nemá sourozence!
Poklademe tenčími plátky oloupaných a odjádřených jablek, posypeme cukrem se skořicí a přistrouhneme trochu čerstvé citrónové kůry. Rozhodneme-li se pro alkohol, je chvíle přidat několik kapek doporučovaného rumu, nebo ještě lépe Calvadosu!

Pustíme se do přípravy piškotového těsta. Na pomoc si vezmeme ruční šlehač. Rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme v míse s cukrem. Po částech přidáváme mouku a pevně ušlehaný bílkový sníh. Tímto piškotovým těstem překryjeme jablka jako duchnou z jemného peří a vložíme do dveří rozehřáté trouby.
Pečeme zvolna při teplotě 170 °C, zvědavě troubu neotevíráme, aby nám piškot neklesl na dno koláče. Necháme ho pěkně vyběhnout a na povrchu chytit zlatě propečenou barvu. 30 minut nám na to stačí. Po upečení vyjmeme z trouby, necháme chvilku prochladnout a potom obrátíme na velkou koláčovou mísu. Při vyklápění koláče z plechu nepoužijeme hrubé násilí :-) Stačí obyčejný příborový nůž s kulatou špičkou (obřízneme piškotové kraje a snadno se tím koláč uvolní). Překlopíme formu velkým talířem a celé dílo převrátíme hezky vzhůru nohama. Když forma nejde z koláče odebrat, na pomoc přizveme kouzlo fyzikálních zákonů. Položíme studenou utěrku na dno koláčové formy a necháme horkost pod teplým plechem zkondenzovat. To by v tom byl čert, aby i po této proceduře voňavý koláč nevykulil svá jablečná očka. Tečka. Vy si s tím snadno poradíte :-)

Piškot bude dole a jablka, do kterých piškot laškovně protekl taky, nás budou lákat k nakousnutí. Co teprve chuť jemné strouhanky osmahnuté v másle a třtinovém cukru, svádivě parfémované Calvadosem nebo aromatickým rumem? Pocukrujeme a nebudeme odolávat. Pekli jsme tento moučník proto, abychom se do něj zakousli. Je křehoučký, vezměte na něj ostrý nůž, cukrářskou lopatku a hups s ním na talířek, kde už na něj čeká nedočkavá dezertní vidlička. A vás za tento zákeřně dobrý dezertík čeká velká jednička *

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

15 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (112)
Zobrazit starší komentáře

101 Šárka Šárka | Web | 22. září 2009 v 23:57 | Reagovat

[100]: Ctitel: díky ;-)

102 Janika Janika | 3. dubna 2011 v 19:20 | Reagovat

Opravdu výborný,lehounký a nadýchaný koláč!Teď jsem ho zrovna dopekla a musela jsem ho ochutnat už za tepla :-) Skvělý recept.Jako další bych chtěla zkusit ten švédský tvarohový koláč,ale mám strach že tam bude moc cítit ta mouka dole.

103 DolceVita DolceVita | Web | 7. dubna 2011 v 10:34 | Reagovat

[102]: Janika:

Díky za pochvalu :-) Tvarohového koláče bych se nebála. Mouka dole se dá trochu oklepat a vůbec není ničemu na závadu. Koláč je opravdu vynikající a velmi jednoduchý na přípravu. Doporučuji vyzkoušet :-)

104 Nika Nika | 7. listopadu 2011 v 23:13 | Reagovat

Sarko, dekuji za tento recept, upeceno a postarano o zitrejsi snidani:-) Co se vzhledu tyce, dopadl dobre, ale tak krasny jako ho mate vy, urcite ne, kazdopadne jsem uz testovala a je vyborny.

105 tory burch outlets tory burch outlets | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:59 | Reagovat

Q. What kind of cake do you get at a cafeteria?
http://www.shoesgreat.com/

106 mother of the brides dresses mother of the brides dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:28 | Reagovat

Q. Why did the one-handed man cross the road?
http://www.threedress.net/

107 Jakub Jakub | E-mail | 16. ledna 2015 v 15:22 | Reagovat

Děkuji za skvělý recept. Náramně jsme si pochutnali :-)

108 Janina Janina | E-mail | 3. března 2015 v 16:40 | Reagovat

Tak jsem udělala Váš báječnej koláč přesně podle receptu,bohužel žádný trhát to nebyl,neslaný,nemastný.Škoda másla a jablek

109 Míla Míla | E-mail | 3. března 2015 v 16:45 | Reagovat

Také jsem se pustila do tohoto koláče,raději zůstanu u ověřených receptů ani nám nechutnal,suchej,nesladkej,trochu divnej.Nechutnal hezky vypadal ˇ

110 Markéta Markéta | 14. ledna 2016 v 10:31 | Reagovat

Absolutní souhlas s posledním komentářem, celý jsem ho vyhodila :-(

111 Marta Marta | 6. února 2016 v 13:52 | Reagovat

Tak suchej rozhodně není a když se na něj dá ještě šlehačka,tak je to o to větší dobrota.Díky za recept! ;-)

112 kvetinka kvetinka | 2. června 2016 v 20:49 | Reagovat

Vynikající koláč, lehounký a nadýchaný.
Děkuji za recept.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama