Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Jablečný křen - v zimě se bez něj neobejdete

1. října 2007 v 19:57 | Šárka |  Staročeské recepty
Na chřipku a rýmu, nejlepší medicína. Čerstvě připravený vydrží až do vánoc. Žádné čáry máry s konzervací nejsou třeba. Stačí přikrytá mísa uložená pěkně v chladu a jablečný křen vám spraví náladu vždy, když si na něj vzpomenete. Z těla vyžene všechny neduhy. Čerstvý křenový kořen je nejchutnější na podzim, vrhněte se na něj a zásobte svou domácnost touto léčivou potravinou. Nač chodit do lékárny, když na zahradě roste křen?
JABLEČNÝ KŘEN
  • 2 kg jablek
  • čerstvý křen dle chuti
  • 1 dl octa (jablečný je ideální)
  • 400 g cukru krupice
  • šťáva z jednoho citrónu
  • malá sklenička smetanového křenu (což ovšem být nemusí)
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nastrouháme. Zakapeme citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme s jablky a připravíme zálivku. Zvlášť v malém kastrolku svaříme ocet a zvlášť cukr s vodou. Cukrová voda se musí táhnout jako nitka. To docílíme částečným odvařením vody. Horký ocet vlijeme do jablečného křenu a přidáme cukrovou vodu. Dobře promícháme a ochutnáme, zda křen má pořádný říz. Můžeme přidat skleničku smetanového křenu a s mísou, přikrytou poklicí, uložíme do chladničky nebo na jiné vhodné studené místo. Takto připravený jablečný křen je vynikající pochoutka k masu (uzenému, vařenému, pečenému) nebo jen tak na lžičku jako medicína proti zimního churavění. Vydrží několik měsíců! Příprava je velmi snadná, tak mísu s křenem nešetřete a klidně všechno zbaštěte na posezení. Zachutná-li vám, nastrouháte v cuku letu nový. Ať vám vůně křenu stoupá pěkně do nosu :-)
Rada závěrem:
Chceme-li mít jablečný křen trvanlivý, musíme použít pěkná nenatlučená jablka. V opačném případě musíme zkonzumovat raději hned.
  • Co se v křenu ukrývá?
  • Křen selský (Armoracia rusticana)
Jeho léčivá síla je veliká. Najdeme v něm silici, vitamín C, enzymy. látky ničící bakterie, sacharidy a další sloučeniny, které společně vytvářejí doslova armádu látek "blahodárně působících" na náš organismus. Dříve byl křen považován za léčivku, nikoli za potravinu. Při nachlazení usnadňuje odkašlávání a uvolňuje hlen. Povzbuzuje činnost žaludku a střev, zvyšuje produkci trávicích šťáv, normalizuje střevní mikroflóru, zlepšuje látkovou přeměnu. Při strouhání křenu se nadýcháte jeho palčivé vůně. Tyto výpary vám povzbudí sliznici dýchacích cest a mají antibakteriální účinek. Na bolavé klouby jsou nejlepší křenové placky.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Julie Julie | E-mail | 1. října 2007 v 21:01 | Reagovat

Další recept, který zahřeje duši :-) Díky Šárko a moc Tě zdravím :-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 21:15 | Reagovat

Julie, taky Tě moc zdravím :-) Na tuto křenovou dobrotu by se nemělo zapomínat, je to balzám pro tělo i duši. Zima bude dlouhá a bacily na nás již útočí. Štiplavý křen s nimi zatočí :-)

3 J.Č. J.Č. | Web | 1. října 2007 v 22:27 | Reagovat

To je ovšem velmi lákavá! K závěrečnému odstavci bych ještě doplnil, že v jedné encyklopedii afrodiziak byl uveden tučným písmem i křen! Ale po pravdě... bylo tam skoro všechno krom žitného chleba a vody (a myslím, že za určitých okolností...) :o)

4 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 23:31 | Reagovat

J.Č. :-))) jídlo připravené s láskou už samo o sobě lásku vzbuzuje :-) s křenem i bez křenu ... když není na blízku ten správný člověk, který dokáže erotické touhy v nás vzbudit ... nepomohou ani vyhlášená afrodiziaka. Selžou ústřice i šampaňské, ani hora celeru nikomu "náladu" nezvedne :-) Marná sláva, afrodisiaka nedokážou dělat divy. Jen příroda je mocná čarodějka a tajemná přitažlivost kůže si s námi pohrává ;)

Díky za připomenutí, že křen je afrodisiakální potravina :-) Pozor na něj! :o)

5 damicka damicka | 2. října 2007 v 1:17 | Reagovat

Tak asi proto, že křen je afrodiziakum, se u nás jablkám s křenem (vždy podávaným k ovaru), odjakživa říká vejmrda :D. Mňam.

6 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 9:23 | Reagovat

damicka :-) něco na tom bude :-)

7 Julie Julie | E-mail | 2. října 2007 v 12:37 | Reagovat

J.Č a Šárka: Souhlasím :-))) chemie a příroda je v tomto případě všemocná...ta "tajemná vůně" je na křenu absolutně nezávislá, ale na druhé straně - rafinovaný pokrm připravený pro toho pravého člověka dokáže pravé zázraky :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 13:10 | Reagovat

Julie :-) to máš pravdu - uvaříme-li v pravou chvíli rafinované jídlo, kterým poctíme toho pravého člověka, určitě se stane zázrak :-) příroda a intuice je tím nejmocnějším afrodiziakem, které máme k dispozici. Kdo je labužník, tak má ten příslovečný šestý smysl a umí ho sakra dobře používat :-)

9 Bali Bali | Web | 2. října 2007 v 13:45 | Reagovat

;-)

10 Major Milčák Major Milčák | E-mail | 2. října 2007 v 14:03 | Reagovat

Zdravím Vás, paní Šárko, už asi půl roku chodím na Vaše stránky a nechám se inspirovat. Hodně se mi líbí zeleninové recepty a pak takové ty neobvyklé, pošvýcarštělé. Teď mi to jenom nedá a musím se zeptat: a co sůl, ta do jablečného křenu nepatří?

11 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 14:53 | Reagovat

Major Milčák :-) zdravím a díky za zmínku o soli, bez které se prakticky žádné jídlo připravit nedá. Zde je výjimka. Tento křen má šmrnc i bez soli. Ocet, citrónová šťáva a cukr chuť křenu dobře vyváží a sám křen je chuťová osobnost :-)

Díky za komentář a hlavně za to, že se necháte inspirovat zdejšími recepty. To mě těší :-)

12 Dv Dv | 2. října 2007 v 15:31 | Reagovat

Temné a chladné místo může být lednice? Sklepem ani ničím podobným nedisponuju..

13 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 15:52 | Reagovat

Dv :-) lednice je ideální prostor

14 Evča Evča | E-mail | 2. října 2007 v 23:02 | Reagovat

Tak jo, jablečný křen u nás  o víkendu bude! Jen teď  mám dilema,  zdali koupit hovězí uzený jazyk, nebo půlku hlavy z prasátka  na ovárek? -:)

15 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2007 v 8:32 | Reagovat

Evča :-) tak tady opravdu neporadím :-) Kousek uzeného masa, šťouchané brambory a porce jablečného křenu - tak to většinou dopadne u nás. S plátkem šunky od kosti to taky nemá chybu. Nebo klidně jenom tak. Absence masa kvalitu chutného jablečného křenu nesníží :-)

16 Xman Xman | E-mail | 3. října 2007 v 18:51 | Reagovat

Opravdu vynikající receptura. Druhý den si na křenu pochutnáváme a baštíme k tomu ovárek i jitrničky z domácí zabijačky. Zdraví celá spokojená parta ze šumavské chalupy. Mimochodem skvělé stránky! Zdravíme Šárku, čau všem vyznavačům dobrého jídla a těchto stránek obzvlášť.

17 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2007 v 20:22 | Reagovat

Xman :-) zdravím do šumavské chalupy celou partu :-) Ovárek a jitrničky, to je dobrá společnost pro tento křen :-) Ať jste kdo jste, Šumavu si náležitě užijte. Zdravím taky celou partu, Šárka

18 kavka kavka | E-mail | 4. října 2007 v 20:59 | Reagovat

Jablk sa tento rok veľmi neurodilo,ale mám hrušky. Skúsim to s nimi.

19 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 21:37 | Reagovat

kavka :-) hrušky s křenem si neumím představit, ale třeba z toho bude něco zajímavého. Budu ráda za informaci, jak chutnalo ;)

20 lukas lukas | 21. prosince 2008 v 0:24 | Reagovat

Kolik toho krenu?

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. prosince 2008 v 1:05 | Reagovat

20 - lukas

Podle chuti :-) Množství se nedá určit, protože každý je proti štiplavosti křenu jinak imunní. Tady platí pravidlo: ochutnávat a ladit chuť podle svého gusta.

22 lukas lukas | 21. prosince 2008 v 1:29 | Reagovat

Tak alespon priblizne.

23 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 21. prosince 2008 v 12:52 | Reagovat

22 - lukas

Na 2 kg jablek cca 300-400 g čerstvě strouhaného křenu.

24 Pavlína Pavlína | E-mail | 21. října 2012 v 11:04 | Reagovat

My to doma děláme právě i se solí.
Natrouháme jablíčka na jemném struhadle, přídáme dost křenu :-)), tak naberačku horkého vývaru..třeba z toho kolena, co si k tomu dáváme. Sůl, pepř, trochu cukru..to podle kyselosti jablek.
No..a pak už jen na talíř...je to mňamka :-))

25 charlotte olympia charlotte olympia | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:03 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.shoesgreat.com/

26 halapartna halapartna | E-mail | 19. ledna 2013 v 7:22 | Reagovat

křen je skvělý-u nás se nikdy zabíjačka bez vejmrdy neobešla a to pamatuji již 55 zabíjačkových sezon a také se zalila(vejmrda)vždy trochou vývaru z masa-já miloval i gulášek s vejmrdou,ale hodí se k jakémukoliv masu

27 cocktail wedding dresses cocktail wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:10 | Reagovat

Q. Why did the teacher write the lesson on the windows?
http://www.threedress.net/

28 prom dresses bridesmaid dresses prom dresses bridesmaid dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:50 | Reagovat

A. To win the nobell prize
http://www.threedress.net/

29 Olča Olča | E-mail | 29. ledna 2014 v 17:05 | Reagovat

Dobrý den, tak jsem právě dodělala jablečný křen podle Vašeho návodu a jsem nadšená, dokonce i moje maminka (které hned tak něco nejede), nadšeně prohlásila, že přesně tak to chutnalo u její babičky. Moc Vám děkuju a zítra budu vařit šunku podle Vás, tak doufám, že se taky podaří. Přeji Vám krásný den :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama