Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Staročeský houbový kuba

4. října 2007 v 1:35 | Šárka |  Houby
Aby s houbami v kuchyni nebyla nuda, je tu staročeský kuba. Nikde není psáno, že se musí připravovat jen a pouze o vánočním čase ze sušených hub. Čerstvé houby tomuto starému jihočeskému pokrmu dají opravdu nenapodobitelnou chuť. Dopřejete-li si navíc luxusu v podobě čerstvé majoránky, toto obyčejné prosté jídlo ve vás zanechá neobyčejný dojem.
Zamyšlení nad receptem bylo nutné. Velmi často se používají malé krupky. Není však výjimkou použití ječných krup velkých. V zářijovém biozáchvatu jsem si sáček opatřila a v tomto receptu jim dala šanci na chutnou proměnu. Nezklamaly! Dříve v každé domácnosti bylo sádlo a na něm se vařilo, peklo, smažilo. Sádlo se u mě doma objeví celkem výjimečně, tak jsem upřednostnila olivový olej a máslo. Byla to výtečná volba, která receptu prospěla. Vy u sádla klidně zůstaňte, to nikomu nerozmlouvám :-)


Staročeský houbový kuba
  • 500 g velké ječné kroupy *
  • čerstvé houby
  • 3 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • čerstvá majoránka
  • (staročeský recept velí: použij hojně sádlo)
Přinést domů z lesa houby není v těchto dnech opravdu žádný problém. Kdo neví co s nimi, tady má malé pošťouchnutí, aby porušil tradici a štědrovečerní jídlo si připravil o něco dřív. Berte to jako trénink na pomalu se blížící vánoce :-)
V prvé řadě uvaříme kroupy. Před samotnou přípravou je opláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku olivového oleje a vaříme pod poklicí cca 20 minut (jsou al dente), po 30 minutách varu jsou pro mou chuť tak akorát a zrno je decentně křupavé. Po 50 minutách už je rozvařené (hodí se do pomazánek a nákypů). Po uvaření necháme asi tak 5 minut dojít a potom ocedíme. Vezmeme zapékací mísu nebo jinou vhodnou nádobu a vymázneme ji máslem (po staročesku samozřejmě sádlem!) Do mísy dáme vařené kroupy, promícháme se lžící olivového oleje (můžeme je i zlehka na pánvi osmahnout) a připravíme ostatní nutné ingredience. Očištěné houby (nejlepší jsou tvrdé hřibovité) pokrájené na plátky podusíme na másle s přidáním špetky kmínu. Osolíme, opepříme a vmícháme do krup. Cibuli nasekáme a necháme ji zezlátnout na másle taky. Přidáme ke kroupám a dobře promícháme. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a přidáme plnou dlaň čerstvé majoránky (ta je famózní, ale pokud ji nemáme, sušená voňavá majoránka nám výsledek taky nepokazí). Takto připraveného kubu vložíme do trouby a necháme cca 30 minut zapéct.
Potom vyndáme skvěle vonící dobrotu a rozhodně si pochutnáme. Možná i někdo, kdo má dojem, že kroupy vlastně vůbec nejí :-) Taková je má včerejší zkušenost s "kubou" z přemíry letošních čerstvých hub. Opravdu to byla mimořádná dobrota a asi přehodnotím vánoční menu a toto tradiční jídlo pevně zaklíním do svého repertoáru. A navíc! Kroupy nejsou jen chutné, ale jsou i zdravé! Za realizaci ve vaší kuchyni to stojí.

Ječné kroupy velké *
Kroupy vznikají broušením obalových vrstev ječného zrna.
Ječmen setý (Hordeum vulgare) je v České republice druhou nejrozšířenější obilovinou. Mezi nejčastěji používané produkty patří ječné kroupy, které se přidávají do polévek a dušených jídel. Ječmen je bohatým zdrojem minerálních látek. Ječmen dodává energii, sílu a odolnost. Římští gladiátoři, pojídači ječmene, se denně "cpali" ječmenem, aby byli ještě silnější. Jeho konzumací se snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ječmen obsahuje látky proti rakovinovému působení. Obsahuje rovněž významné množství selenu - látky jež se osvědčila v boji proti nádorům.
Do naší české kuchyně kroupy prostě patří. Nemusí to být jenom kroupové zabijačkové jelítko :-) Když to s nimi zkusíte, přijdete třeba na daleko lepší kroupový vynález. Ať nám kroupy nepadají jenom z nebe, obdarujte jimi sebe a šoupněte si je do talíře :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

13 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 4. října 2007 v 7:54 | Reagovat

Po přečtení tvého článku, jsem si uvědomila, že kroupy v naší kuchyni vlastně skoro vůbec nepoužíváme. Kubu jsem nikdy nejedla a hub už mám přehršel. Konečně jsme si udělali čas a skoro celou neděli jsme se procházeli v lese. Šárko, díky za připomenutí tohoto receptu.

2 Falka Falka | E-mail | 4. října 2007 v 8:58 | Reagovat

Teda Šárko, vy jedete :-) Kubu s čerstvými houbami a majoránkou jsme už měli před měsícem, a houby líného houbaře jsem zase minulý víkend použila jako základ pod pečená krůtí stehna s bylinkami. Houbovou polévku jsme měli s miskou domácího čerstvého pórku a mrkví taktéž ze zahrádky. Zbývá ještě dobrá česká smetanová houbovka...

Jediné, co nestíhám zkoušet, jsou vaše sladkosti, nějak chybí čas i příležitost...

3 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 8:59 | Reagovat

Rudka :-) Jsem na tom podobně. Kroupy jsem měla doma zcela výjimečně a houbového kubu jsem dělala de facto taky prvně. Měla jsem šanci ho dávno někde ochutnat a upřímně řečeno mou chuťovou komisí neprošel! Po letech jsem se k němu vrátila a konečně si ho udělala sama doma :-) Výsledek znáš, vychválila jsem toto jídlo a dala mu privilegium samostatného článku. Určitě jsem ho nevařila naposledy. Dokonce jsem jednoho odpůrce kroupového jídla zlomila a pochutnal si na něm taky :-) Ta dáma tvrdila, že tohle v žádném případě nikdy nejí! Po chvilce opatrně ochutnala a potom už vidličku neodložila a ujídala rovnou z voňavého pekáče. Mě ta chuť překvapila taky a opravdu mohu doporučit.

Na programu mám už delší čas zajímavější masové dobroty, ale nějak se k napsání receptu nemohu těmi houbami prokousat :-) Nyní by to chtělo zase něco sladkého. Co třeba recept na ty tvoje naparáděné mrňavé koláčky, kterými jsme se ládovali na vinobraní? Díky za komentář a za případné odtajnění receptu. Moc zdravím *

4 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 9:08 | Reagovat

Falka :-) jé, klobouk dolů! U vás to jede v trendu sezóny a jedna dobrota stíhá druhou. Když je k dispozici ta zahrada a rostou na ní bylinky, tak to vaření je vždycky o kousek voňavější. Na nějakou tu sladkost třeba taky jednou dojde :-) Na příště mám moc dobrý tip. Bude ve stylu: 3x se v kuchyni otočit na podpatku a je hotovo :-) Vaření nesmí zabrat moc času, musí to být činnost pro radost. Mám ráda jednoduché recepty a trend doby velí, vařit jenom z dobrých a čerstvých surovin. Tak se o to snažím. Houby jednoznačně v této době hrají prim :-) Taky jsem je nemohla vynechat a koukám, že u vás tomu není jinak. Moc zdravím a díky za komentář s lákavým domácím jídelníčkem ;)

5 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 4. října 2007 v 9:34 | Reagovat

Kroupy mam moc rad. Existuje rada uprav kde exceluji.. kuba, soulet. Kdyz se dobre ochuti, je to delikatesa. I kdyz i mne se obcas vraceji vzpominky na skolni jidelnu, kde je podavali jako alternativni prilohu.. nemastne.. neslane.. nepozivatelne..

6 Iva Iva | 4. října 2007 v 10:01 | Reagovat

Milá Šárko,

kubu prostě miluji, už od dětství u nás patřil neodmyslitelně ke "štědrovečernímu"  obědu a je to tak až dodnes, ačkoliv můj muž nejdřív vůbec netušil co budeme jíst, když jsem pronesla, že na vánoce k obědu bude kuba ( u nich v rodině se jedla zelňačka).

A až do dneška mě nenapadlo, že bych kubu mohla uvařit i jiný den než 24.12. a ještě ke všemu ne ze sušených hub!  Nepředstavitelné. Ale tak lákavé. A zvlášť pro mě, miluji kroupy, krupky, houby, česnek a i to sádlo tam prostě patří. Takže v sobotu do lesa pro čerstvé houby to ostatní je doma vždy a už cítím tu vůni z trouby, jenom by to chtělo, aby nebylo moc slunečno, spíš trochu pod mrakem a třeba i deštík - to aby nám víc chutnalo to horké voňavé jídlo

7 Martina Martina | 4. října 2007 v 10:06 | Reagovat

Černýho kubu dělám z krup trhanek. Dělám ho na vánoce k obědu. Vařila ho moje babička i maminka. Jako dítěti mě moc nechutnal, ale teď jen po vyslovení se mě sbíhají sliny a cítím ve vzduchu vánoce. Ale proč si neudělat vánoce, když zrovna rostou hoby? Jdu do toho, zítra máme kubu!!!

8 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 10:33 | Reagovat

Ondřej :-) Kroupy v šouletu na Gurmetklubu probouzejí tisíceré představy :-) Mám je taky ráda, ale často si na nich nepochutnám, protože jim nedávám v kuchyni šanci. Je to určitě škoda a stará tradiční jídla prostě neomrzí. Postupem času se chutě mění a troufám si říct, že ani "hrách a kroupy není hloupý" - jen to chce umět to jídlo správně ochutit. Školní jídelny se na nás podepsaly :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 10:38 | Reagovat

Iva :-) Rozhodně ti přeji to patřičné počasí, aby ten vánoční kuba zachutnal i v jiném ročním období. Bude to zajímavá změna. Já zase budu uvažovat, že tradici houbového kuby na štědrovečerním stole pevně zavedu. Můj muž sice tvrdí, že kroupy nejí (při realizaci tohoto receptu měl absenci), tak ho musím nejprve přesvědčit, že tomu tak není a "kroupy má rád" :-) Myslím, že by to neměla být těžká práce. Přeji ti parádní houbové pochutnání a díky za milý komentář.

10 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 10:40 | Reagovat

Martina :-) Určitě je to dobrá volba. Čerstvé houby se nedají ničím nahradit a bude to zase o trochu jiný kuba, než ten tradiční vánoční. Ať vám doma chutná a díky za potěšující komentář, zdravím :-)

11 Bali Bali | Web | 4. října 2007 v 11:14 | Reagovat

kubu dělá občas moje mamka, tak se k nim taky dostanu. Mam kroupy ráda, ale doma je nedělam :-(

Přitom salát s kroupama je dobrý.

Nejradši je mám v dobré prdelačce, čím víc, tím líp ;-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 11:35 | Reagovat

Bali :-) kroupy své kouzlo určitě mají. Na kroupový salát se zrovna chystám, nějak jsem těch krup navařila o chlup víc ;)

13 Bali Bali | Web | 4. října 2007 v 11:42 | Reagovat

achjo, děláš mi chutě! Asi koupím kroupy ;-)

14 pixy pixy | Web | 4. října 2007 v 11:45 | Reagovat

Hm, docela vám závidím, kroupy jsou pro mě veliké fuj. Odjakživa je mám velmi nerad, i v těch jelitech jsem je jen trpěl, zabijačková polívka mi přjde nechutná asi nevíc kvůli nim. Ale naštěstí je ani kvůli lepku nesmím, takže mám alibi. Nicméně na kubu se chystám, ale v rýžové (možná i prosné?) alternativě :o)

15 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 12:04 | Reagovat

pixy :-) alternativnímu přístupu jsou dveře kuchyně otevřené vždy :-) Všechno je to o chuti a ta se nedá ošálit. Bez krup se dá báječně žít, tak proč si kazit chuť :-) Můj muž má na kroupy podobný názor. Ale to měl i na koprovku a dnes si na ní pochutná :-)

16 Julie Julie | E-mail | 4. října 2007 v 14:11 | Reagovat

Šárko, tohle je naše štědrovečerní klasika, kterou si nikdy nenecháme ujít. Mám k tomu jako přílohu speciální sladkokyselé nakládané dobroty - pidiokurčičky, nakládané hříbky, cibulky, feferonky, pikantní salát, minikukuřičky - hodně druhů a pestrá nabídka barev, nachystám do mističek a každý si nabírá na talíř...vypadá to krásně a v kombinaci s kroupami...Mám na to ve spíži vyčleněnou část police :-)

Jo a máš u mě sklenici domácího sádla z naší rodinné farmy :-)

17 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 15:38 | Reagovat

Julie :-) takový dáreček z rodinné farmy, to je učiněný poklad :-) To se nedá jenom slovem "děkuji" přejít. Je třeba to nějak parádně oplatit! Pozvání na naši jihočeskou usedlost (náš dům má starého ducha, který se nechal svést mladou duší současné architektury :-) Romantická (leč moderní) pohoda uprostřed nefalšované přírody dnešního bláznivě splašeného světa doby betonové, který je všude kolem nás. Budu s tebou počítat :-)

Pidiokurčičky (Cornichons) zrovna chroupám taky. K tomuto jídlu byly naprosto úžasné! Co teprve hříbky, cibulky, minikukuřičky :-) -zásobuji se chutnými miniaturními delikateskami taky a pojídáme to jako nezbytný doprovod ke švýcarským raclette. K opékaným sýrům je to nejlepší příloha. U nás na vánoce kuba taky letos bude :-) Díky *

18 timino timino | 4. října 2007 v 16:23 | Reagovat

Šarko, prosim o radu. K čerstvým hríbom z lesa sa nedostanem, ale mám nádherné čerstvé portabelly. TEN VÁŠ RECEPT NA STEAKY PORTABELLO JE VIAC AKO VýBORNý, myslíte, že môžem s nimi skúsiť aj kubu?

19 Šárka Šárka | E-mail | 4. října 2007 v 16:30 | Reagovat

timino :-) rozhodně ano, jsou to skvělé houby a v tomto jídle budou chutnat určitě mimořádně dobře.

20 Evča Evča | E-mail | 5. října 2007 v 0:39 | Reagovat

Opět zajímavá inspirace! Právě dnes jsem konečně "zazimovala" usušené houby s tím , že už  hub bylo dost. Odpoledne  mi manžel předal plný košík- prý jsem pořád naříkala, že jsme letos žádné nenahospodařili. -:)  

Takže suroviny včetně krup mám (  naučila jsem se přidávat hrstičku do  bramboračky nebo zeleninové polévky, hlavně v zimě -:))  je to zdravé a krásně to polévku  zahustí).

Kubu jsem  zatím nezkoušela, i když byl v mém plánu receptů na vyzkoušení. Snad to dopadne OK,  hlasuji  pro sádlo.

:-))).

21 Šárka Šárka | E-mail | 5. října 2007 v 10:07 | Reagovat

Evča :-) v zimě bude pořádná bramboračka, která provoní celý dům :-) Kroupy do této polévky sem tam taky přidám. Mám ráda polévku pořádně hustou a kroupy se o to umějí postarat svědomitě. Se sádlem pro tento recept souhlasím! Kdybych ho bývala měla doma, šoupla bych ho tam taky :-)

22 kanibrk kanibrk | E-mail | 5. října 2007 v 13:32 | Reagovat

Bramboračka bez krup, není bramboračka :)))))

23 Šárka Šárka | E-mail | 5. října 2007 v 13:46 | Reagovat

kanibrk :-) jak se to vezme :-))) bez dobré bramboračky není veselý život. Nemusím mít polévku denně, ale dobrá bramboračka je blaho :-)

24 pinkrider pinkrider | E-mail | 5. října 2007 v 16:30 | Reagovat

Přimlouvám se za sádlo. S oliváčem to není ono.  Kubu jsem začala vařit před několika lety, když jsem ho jednou o vánocích u babičky ochutnala a od té doby ho máme nejen na vánoce ze sušených hub, ale i během houbové sezóny z hub čerstvých.

Moje maminka má kubu radši z krupek, nakonec ale vždycky prohraje, protože vařim já, tak je kuba prostě z krup.  Možná bych na ní jednou mohla být hodná a udělat ho podle její chuti. Příště budu hodná dcerka :)

25 Šárka Šárka | E-mail | 5. října 2007 v 16:50 | Reagovat

pinkrider :-) sádlo je favorit, ale v nouzi dobrý "oliváč" obstál na jedničku. Osobně se taky přimlouvám za kroupy, mám je raději :-) Na druhou stanu poslouchat maminku se musí :-) Tak jsem pro ten kompromis. Díky za komentář ;)

26 Evča Evča | E-mail | 6. října 2007 v 2:30 | Reagovat

Moje premiéra kuby asi dopadla dobře, protože téměř nezbylo. Ale musím se přiznat k "úpravám" neměla jsem čerstvou majoránku a tak jsem tak kromě sušené majoránky nasypala hrstičku nakrájené petrželky. A ještě další ústupek klasiky- syn (21 ) se tak nějak tvářil...l  a tak jsem mu to posypala strouhaným sýrem ( chráněný zbyteček ovčího uzeného sýra z dovolené v Chorvatsku)  a byl úžasně spokojen... Tak nevím, byl to ještě kuba? -:)))))

27 Šárka Šárka | E-mail | 6. října 2007 v 11:14 | Reagovat

Evča :-))) byl to starý recept v moderní úpravě :-) určitě to nebylo špatné a ovčí sýr to příjemně ozvláštnil. Čerstvá majoránka nutná není a s tou sušenou & petrželkou to muselo být vynikající. Jsem ráda, že chutnalo všem. Příjemný víkend!

28 Hanka Hanka | 8. října 2007 v 12:43 | Reagovat

Kubu milujeme a vařím i během roku, nejen na Vánoce. A k těm velkým kroupám, prý jsou o mnoho zdravější, než ty drobné, protože zrno není tolik obroušené a zůstává tam více tělu prospěšných látek. Nevím, nejsem odborník, ale ty velké nám vlastně chutnají víc.:-)) Bio jsem ještě neměla, ale do dnes řeším záhadu, že v českých obchodech jsou kroupy číslo 3, 7 a 10. A co před tím, za tím a mezi tím? :-)))

29 Iris Iris | 8. března 2008 v 12:18 | Reagovat

Je to zvláštní,ale ještě jsem Kubu nejedla i když houby ráda sbírám i jím. Když čtu všechnu tu chválu tady na této stránce určitě to brzy vyzkouším,ale bez sádla. Díky Šárko za skvělé komentáře ke každému jídlu. Už jsem tyto stránky doporučila své sestře,taky se jmenuje Šárka.

30 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:19 | Reagovat

Hanka :-)

Přehlédla jsem tento pěkný komentář, tak dlužím odpověď :-) Velké kroupy mě taky chutnají daleko víc než ty droboučké. V tom jsme za jedno. Toto jídlo má své kouzlo a většinou nedodržuji tradici připravovat kubu jako vánoční pokrm, ale chutná mi právě z těch čerstvých hub :-) S těmi čísly je to záhada, ale asi tyto rozměrové velikosti krup se osvědčily nejvíce a tak se ostatní konfekční velikosti pro kroupy neujaly :-))) Bio kroupy jsem koupila náhodou, když jsem si šla do jednoho obchůdku s bio produkty pro něco úplně jiného :-))) Bio kroupy dostaly šanci jít se mnou domů. Padly mi do oka :-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 10. března 2008 v 10:21 | Reagovat

Iris :-)

Já na "kubu" taky nemám žádné vzpomínky z dětství a začala jsem ho připravovat nedávno. Setkal se s úspěchem a je to takové opravdu chutné a houbami vonící jídlo, že každému milovníku hub mohu doporučit. Sádlo jsem taky nepoužila a s olivovým olejem to mělo též náramnou chuť :-)

32 Jandule Jandule | 10. července 2009 v 11:15 | Reagovat

Právě jsem dojedla variantu s pohankou - taky zdravá a velmi jedlá.

33 Hanka Hanka | 27. září 2009 v 18:15 | Reagovat

Šárko úplně náhodně jsem objevila tento recept a popsání a zaujetí s jakým jste to napsala mě donutilo si zajít koupit kroupy, které nevím jak používat a uvařila tento recept. Děkuji za inspiraci a přeji hodně úspěchů a štěstí do budoucna. Všem dobrou chuť (díky i za popisek k čemu jsou kroupy dobré pro zdraví:-))

34 Šárka Šárka | Web | 28. září 2009 v 14:13 | Reagovat

[33]: Hanka,

díky za objevení receptu na tuhle vánoční klasiku :-) V babím létu chutná skvostně a když se použijí čerstvé houby a čerstvá bylinka, je to chutné a provoněné jídlo, na kterém si pochutná celá rodinka. Včera jsem našla na kraji lesa též nějaké čerstvé houby, tak jsem rozmýšlela, jak s nimi naložit. Kdyby byly doma kroupy, nemusela jsem je sušit, mohl u nás vonět plný pekáč houbového kuby. Zdravím a přeji vám dobrou chuť, ať už máte na stole opravdu cokoli :-) Díky moc za milý komentář a jsem ráda, že jste si na mé stránky našla cestu.

S pozdravem
Šárka / www.gurmanka.cz

35 sněhulák sněhulák | 25. prosince 2009 v 17:43 | Reagovat

tak jsem ho včera prvně vařila (v dětství již i jedla) a spolu s miniokurkami a minikukuřicí to byla velká dobrota pro celou rodinu !!! využila jsem Tvého receptu, Šárko, teda skoro :) dělala jsem ho na sádle ... ale příště udělám variantu na rostl.oleji a pochutná si i kamarád vegetarián :)

36 sněhulák sněhulák | 25. prosince 2009 v 17:51 | Reagovat

jo a kroupy byly taky velké bio a spousty čerstvé petrželky a major.byla sušená, houby pochopitekně taky sušené :)

trochu uvař.krup jsem si dala stranou do mrazáku, už se těším až je přihodím do bramboračky, tak to totiž vůbec neznám ...

37 Anička Anička | Web | 27. prosince 2009 v 17:34 | Reagovat

Mňam,škoda,že jsme ho letos neměli..

38 DolceVita DolceVita | Web | 30. prosince 2009 v 15:21 | Reagovat

[36]: sněhulák:

Kuba je kvělý :-) U nás se taky připravoval stylově se sádlem, ale pro všechny případy jsem si koupila květináč čerstvé majoránky, kterou jsem zkombinovala s tou sušenou. Na čerstvé bylinky jsem si zvykla a majoránka je dokonalá. Velké kroupy jsou podle mě nejlepší. Trhané krupky moc ráda nemám. Použila jsem podle tradice i vlastnoručně nasbírané a usušené křemenáče, které jídlu daly tu správnou "černou" barvu. Měj se prima a díky za komentář :-) Přeji skvělý Nový rok 2010. Šárka

39 DolceVita DolceVita | Web | 30. prosince 2009 v 15:23 | Reagovat

[37]: Anička: Třeba o příštích Vánocích bude na stole :-)

40 sněhulák sněhulák | 31. prosince 2009 v 8:03 | Reagovat

já si na čerstvé bylinky taky zvykla jen jsem se je nenaučila zatím kupovat, přijde mi to jako kupovat houby :-D ale já se to naučím :-))))

41 DolceVita DolceVita | Web | 19. ledna 2010 v 18:36 | Reagovat

[40]: sněhulák :-)))) To je fakt! Ale proč někdy neudělat výjimku? Když jsem žila ve Švýcarsku, kupovala jsem houby pro náš restaurant po bednách a nepřišlo mi to divné. Bílé hřiby měly stejnou velikost a voněly jehličím. Jiný kraj, jiný mrav.

Když bylinky doma nemám (momentálně je zahradě pod sněhem, tak ani otužilý tymián a šalvěj nenajdu, klidně si koupím nějakou čerstvou voňavou :-)

42 sněhulák sněhulák | 9. února 2010 v 14:39 | Reagovat

tak kroupy v bramboračce jsou mňam jen je třeba aby byly hodně měkké

v pátek jsem málem koupila čerstvé bylinky, něco mi našeptávalo nenene ... tak zkusím příště být víc odvážnější :o)

43 DolceVita DolceVita | Web | 12. února 2010 v 16:01 | Reagovat

[42]: sněhulák:

Odvaha v kuchyni se jednoznačně vyplatí :-) Bez ní by člověk neochutnal některé ty nejúžasnější lahůdky. Na druhou stanu už to jaro snad za pár týdnů přijde a všude se to bude jenom zelenat. Dá se to vydržet i bez té investice do skleníkových bylinek :-)

44 Jan Bejšovec Jan Bejšovec | E-mail | 15. prosince 2010 v 23:03 | Reagovat

Dobrý den,
Kubu vařím asi 35 let. A dělám ho tak, jak předepisuje původní velmi starý recept. Toto postní jídlo pochází z Jižních Čech.
Svoje jméno : Kuba - dostal podle toho že jídlo je tmavé až černé. Barvu získává použitím hub, kterým se lidově na jihu říká Kuba, Kominíček, Kubíček.
Zkušení houbaři vědí, že jde o Stroček trubkovitý. Je to na pohled nepříliš krásná houba. Za vlhka je téměř černá, za sucha je tmavě šedá. Roste ve velkém množství pohromadě. Není nikdy červavá a není ji možno zaměnit s jakoukoliv jinou, natož jedovatou houbou. Vzhledem připomíná rouru od starého gramofonu. Suší se velmi lehce - jen ji celou nasypete na síto. K přípravě pravého jihočeského Kuby . Velké kroupy, kmín, česnek, cibule,houby a stročky - usušené a uvařené. V jejich černé vodě po uvaření se vaří kroupy. Důležité pro chuť pokrmu je - husí sádlo ! Pokud není, tak vepřové. Rozhodně bych neříkal Kuba variantám s čerstvými houbami, nebo dokonce sýrem, olivovým olejem a jiné varianty. Prostě recept je takový. Ostatní jsou jiná jídla jejichž název neznám.

45 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. prosince 2010 v 10:12 | Reagovat

[44]: Jan Bejšovec:

Díky za pěknou tradiční vsuvku o receptu, který se drží na žebříčku tradičních vánočních postních jídel do dnešních časů a dobře ho prezentují i restaurace, kde se vánoční menu nabízí. Samozřejmě tradiční recepty ctím a proto houbového kubu chystám i letos na stránky www.gurmanka.cz do vánoční rubriky. Žiji v jižních Čechách a tradiční recepty znám a v mé kuchyni jsou jako doma. Je báječné, že se tu v lesích stročky objevují, tak jich mám i letošního kubu dost.

46 Spes Spes | Web | 21. srpna 2011 v 10:56 | Reagovat

Mňam, mňam, mňam!!! Miluju tohle jídlo- mé oblíbené igredience, dokonalá kombinace... Dokázala bych to jíst pořád! :D

47 DolceVita DolceVita | Web | 21. srpna 2011 v 16:56 | Reagovat

[46]: Spes:

Letos houbám přeje, úplně jsem dostala na kubu chuť! Toho se snad ani přejíst nejde :-)

48 xxxx xxxx | E-mail | 21. listopadu 2011 v 23:59 | Reagovat

Jasně nazbylo a pak jste všíchni trávily noc na hajzlu by vám z toho blafu bylo zle :)

vapadá to jako prvotřídní srčka holt člověk je prase a ne lidská bytost :)

49 3nter 3nter | 24. prosince 2011 v 14:50 | Reagovat

Prosím navštivte můj web:)
www.gta-samp.g6.cz

50 Nikolas Nikolas | E-mail | 10. března 2012 v 23:09 | Reagovat

Jé, kuba :) Toho doma taky děláme, vždycky na štědrovečerní oběd. Nedám na něj dopustit!

51 DaySylvia21 DaySylvia21 | E-mail | Web | 26. března 2012 v 1:17 | Reagovat

I had got a desire to make my organization, but I did not have got enough of money to do that. Thank goodness my close fellow recommended to utilize the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/credit-loans">credit loans</a>. Thus I used the financial loan and made real my dream.

52 cheap wedding dresses cheap wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:06 | Reagovat
53 Celebrity Dresses Celebrity Dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:57 | Reagovat

Thanks For This Post, was added to my bookmarks.
http://www.felldress.org/

54 Adam Adam | Web | 29. listopadu 2012 v 13:26 | Reagovat

Výborný recept, děkuji. Musím říct, že kuba je dosti přehlížené houbové jídlo, nebo mi to alespoň tak z mého kolí příjde. Rozhodně si ho budu muset v nejbližší době zase uvařit, už jsem ho neměl ani nepamatuju :) Nasušené houby už čekají :)

55 Vovák Vovák | 24. prosince 2012 v 10:25 | Reagovat

De gustibus not est disputantum platí naprosto univerzálně.
Ale stejně - cpát do houbového kuby olivový olej mi připadá poněkud podivné. Skoro jako kdybych si připravoval sptaghetti aglio olio a místo olivového oleje bych tam prásknul sádlo.
U kuby bych se bál, že olivy přebijí vůni hub. Sádlo také jinak voní a jinak přenáší vůně a chutě ostatních surovin, než olivový olej.

56 DolceVita DolceVita | Web | 14. ledna 2013 v 10:20 | Reagovat

[54]: Adam:

Trochu nostalgie do talíře - to se pořád nosí :-)

57 DolceVita DolceVita | Web | 14. ledna 2013 v 10:28 | Reagovat

[55]: Vovák:

Souhlasím zcela, že sádlo a olivový olej jsou nesrovnatelné suroviny. U tradičního receptu na kubu se sušenými houbami rozhodně sádlo, ale není od věci vyzkoušet takovou "letní verzi", kdy je hojnost čerstvých hub a čerstvé majoránky. Zde jsou zkoušela recept odlehčit právě olivovým olejem a dopadlo to naprosto skvěle. Klidně tomu můžeme říkat kroupy s čerstvými houbami, ale je to chutné a olivový olej do této úpravy sedne opravdu mimořádně. Štědrovečerní verzi je třeba dělat tak, jak velí tradice. Proti sádlu vůbec nic nemám, naopak :-) Osobně ctím tradice za každé situace. Pěkný nový rok. Šárka

58 Car Diagnostic Tools Car Diagnostic Tools | E-mail | Web | 6. února 2013 v 4:06 | Reagovat

Automotive Mileage Programmer is very essential obd2 Scan tools for the vehicle owners. csh

59 Klára Klára | 18. dubna 2013 v 19:47 | Reagovat

Dobry den, recept je perfektni, ale vytkla bych jedinou vec...a to je smazeni na olivovem oleji. ja jsem chemik a spoustu lidi nevi, ze smazit clovek muze jedina na zivocisnych tucich(coz je napr. sadlo). nebudu vas zde zaplavovat nejakymi chemickymi terminy, ale urcite jste nekdy nekdo neco slysel o cis a trans tucich :), kdyz smazite na olivovem oleji, tak se nebezpecne meni struktura latky, coz ma za nasledek kornateni tepen apod.
Ano, olivovy olej je jedna z nejzdravejsich doplnku stravy, ale ZA STUDENA!!!!!!! Vse co, damy, slysite v TV nemusi byt pravda(ale myslim, ze napr. Polreich nebo "ital v kuchyni" by v zivote na olivoven oleji nesmazil! Preji uspesne vareni a zachovejte si zdravi :)

60 DolceVita DolceVita | Web | 18. dubna 2013 v 23:48 | Reagovat

Klára:

Hezký den, děkuji za reakci na rcp na houbového kubu. Zde v receptu se o žádné smažení na olivovém oleji nejedná. Vlastně ani neznám případ, kdy by na něm někdo něco smažil. Existují různé druhy olivových olejů a jsou mezi nimi i takové, které se v teplé kuchyni zcela běžně používají :-)

http://trendyzdravi.cz/vyziva-a-gastronomie/olivove-oleje-se-hodi-i-do-teple-kuchyne.html

61 special occasion cocktail dresses special occasion cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:04 | Reagovat

Great. found your site on del.icio.us .
http://www.untildress.net/

62 maternity cocktail dresses maternity cocktail dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:13 | Reagovat

Q. What did the pencil sharpener say to the pencil?
http://www.queweddingdresses.org/wedding-dress-function-occasion.html

63 cheap replica watches cheap replica watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:48 | Reagovat
64 evening gowns 2013 evening gowns 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 9:06 | Reagovat

Q. What happens to a hamburger that misses a lot of school?
http://www.untildress.net/mother-of-the-bride-dresses.html

65 LUDĚK LUDĚK | E-mail | 7. září 2013 v 16:04 | Reagovat

Přesně tak ho dělám taky,je skvělý,já tam jen navíc dávám slaninu

66 Snilek-1998 Snilek-1998 | Web | 30. prosince 2013 v 20:26 | Reagovat

:))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.