Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

CORDON BLEU, není řízek jako řízek

11. října 2007 v 0:48 | Šárka |  Maso
Vzhůru na maso! Nejoblíbenější varianta smažených řízků. Název pokrmu, který vede žebříček popletených názvů. Milujete smažené řízky? Dejte si tedy rovnou dvojitý. A ještě s chutnou náplní uvnitř. Nebuďte konzervativní a místo plátku šunky a sýra zkuste něco jiného. Z vašeho Cordon bleu bude extratřída.
Kde se vzal ten podivný název Cordon bleu?
Roku 1578 francouzský král Jindřich III. založil Řád Svatého Ducha a za mimořádné činy vyznamenával asi 15 cm širokou modrou stuhou (cordon bleu) významné osobnosti, mezi nimi i vynikající kuchaře. Nakonec se cordon bleu začalo říkat samotným vynikajícím pokrmům. Dnes se tak jmenuje i světoznámá kuchařská škola v Paříži a Francouzská akademie věd stejnojmennou cenu tradičně uděluje se zlatou medailí a akademickým diplomem francouzským kuchařským mistrům.
.
CORDON BLEU recept
  • na originál vezměte řízek telecí (není-li k mání, hlavu si nelamte a vezměte plátek masa jiný)
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • hladká mouka
  • vejce
  • jemná strouhanka
  • máslo (s přimhouřením očí olej :-)
  • citrón
na náplň použijeme:
  • tradičně šunku a plátek ementálu
na náplň dále můžeme použít:
  • syrovou šunku a plátek zralé goudy
  • mozzarellu, sušená rajčata a bazalku
  • ovčí sýr, bylinky, špenátové listy a uzenou šunku
  • fantazii se meze nekladou
  • já doporučuji dušené houby na másle s bylinkovou solí
Plátky masa tence naklepeme, osolíme, opepříme (je možno plátek masa pomáznout bylinkovým máslem). Na polovinu plátku masa položíme náplň, plátek přehneme a paličkou naklepeme okraje, které nám masovou kapsu pěkně uzavřou. Běžným způsobem tyto plněné řízky obalíme (v hladké mouce, protáhneme rozšlehanými vejci a obalíme ve strouhance). V pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo (olej) a řízky po obou stranách osmažíme dozlatova. Hotové Cordon bleu pokapeme citrónovou šťávou. S čím podávat zvolte dle nálady. Jemná bramborová kaše se smetanou nic nezkazí.

Na dobře propečené Cordon bleu je třeba mít kvalitní pánvičku. Ta se doma nikdy neztratí.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

9 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 11. října 2007 v 8:52 | Reagovat

jeste ze mi v nemocnici nenakazali dietu! To bych se nesmela ani divat na tvuj blog ;-)

2 Rudka Rudka | 11. října 2007 v 9:12 | Reagovat

To je krásně šťavnatá fotka (mňam). Maso, sýr a šunka, tak to je kombinace, která je zaručeně úspěšná. Hodně používám houby, i když nebývá sezona, tak na ně nezapomínám a tady mám zase inspiraci.

3 Šárka Šárka | E-mail | 11. října 2007 v 19:40 | Reagovat

Bali :-) tebe tady ráda vidím :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 11. října 2007 v 19:44 | Reagovat

Rudka :-) cordon bleu se dělá klasicky se šunkou a plátkem sýra. V této podobě to člověk dostane vždy a všude (pokud mluvím o Švýcarsku, kde cordon bleu opravdu milují. Dokonce se tam provozují restauranty, které se "jen a pouze" na tento plněný řízek specializují a na jídelním lístku se najde až 30 nápaditých náplní, např. ve městě Laufen v kantonu Basel-Land). Já použila alternativu dušených hříbků na másle. Opravdu lahůdka!

5 J.Č. J.Č. | Web | 12. října 2007 v 9:16 | Reagovat

Díky za tip na nedělní oběd, varianta s houbami vypadá skvěle! :) Teď ještě vymyslet vhodné víno %-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 12. října 2007 v 15:29 | Reagovat

J.Č. :-) Obyčejný řízek, ale chutná neobyčejně. Šťastnou ruku při volbě vína :-)

7 Evča Evča | E-mail | 14. října 2007 v 11:32 | Reagovat

:-(  škoda, že jsem se nemrkla dřív,  zrovna včera jsem  smažila z krásného telecího kousku klasické "vídeňské". Nicméně zařazuji  do svého repertoáru!  

V Brně máme krásný den a k obědu bude  knedlík, červené zelí a  kachna  s jablky;  a odpoledne  budou jablíčka i v koláči z těchto stránek.

Hezký den všem   mlsounům. -:))))

8 Šárka Šárka | E-mail | 14. října 2007 v 13:07 | Reagovat

Evča :-) klasické "vídeňské" nemohou nikdy zklamat. Naprosto dokonalý nedělní oběd se vaří v Brně. Tak přeji dobrou chuť k nezapomenutelnému obědu a hlavně krásnou neděli :-)

9 mat mat | Web | 14. října 2007 v 23:45 | Reagovat

musím říct, že máte nejen dostatek kulinářské fantazie, ale umíte i dobře fotografovat... musím si z vás vzít příklad:)

10 Šárka Šárka | E-mail | 15. října 2007 v 10:19 | Reagovat

mat :-) umět fotografovat je běh na dlouhou trať a cítím se být na začátku. Recept s fotografií dokáže lépe navnadit, protože přeci jenom jíme i očima, tak se snažím o věrohodnou dokumentaci a ne vždy to vyjde tak, jak bych chtěla :-) Díky moc za kompliment a  těším se na vaše recepty s fotem :-)

11 Lucie Lucie | E-mail | 16. října 2007 v 13:05 | Reagovat

Mmm,vypada to skvele:o) Nedavno jsem objevila Vase stranky a jsem tu ted kazdodennim navstevnikem.Delam v kuchyni teprve prvni kroky a Vase recepty mi to i v Londyne velmi usnadnuji,takze dekuji za sebe i za sveho pritele,ktery me pokusy rad zpracovava:o)

12 Šárka Šárka | E-mail | 19. října 2007 v 14:31 | Reagovat

Lucie :-) Díky moc za komentář :-) Odpověď z mé strany nebyla zrovna blesková, ale moc mě to těší, že mé stránky slouží někomu, kdo v kuchyni podniká ty své první kroky! Snad pomohou trochu nastartovat a v říši gurmánů se vám bude líbit :-) Zdravím Tebe Lucko & přítele a ještě jednou držím palce, ať všechny kuchařské pokusy dopadnou velmi "chutně"!

13 Lucie Lucie | E-mail | 23. října 2007 v 16:47 | Reagovat

Musim se pochlubit,ze Vinaruv chleb i Jablecny kolac z Vasich stranek dopadl nad moje ocekavani uzasne.Skvele popisujete postup a je to jako bych varila s maminou za zady:o)

14 Šárka Šárka | E-mail | 23. října 2007 v 17:20 | Reagovat

Lucie :-) Jsem rada, ze se vybrane recepty podarily! Tak pekny komentar si budu moc dlouho Lucko pamatovat. Díky za něj a přeji krásný zbytek dnešního dne ;)

15 Mirka Mirka | 13. ledna 2008 v 6:42 | Reagovat

Milá Šárko,

včera jsme měli tvoje řízky k obědu (plněné bylinkovým máslem a šunkou) a k nim tvou  bramborovou kaši po švýcarsku - teda a to byla lahoda!!!!  S tvými recepty, předkrmem od Flo (zapečený hermelín s jablky)  a čokodortem také od ní jak dezertem si troufám tvrdit, že jsem ve strávnících opravdu nechala dobrý dojem :)

Byla u nás včera poslední "vánoční" návštěva  a díky výbornému jídlu to bylo opravdu důstojné zakončení "loňských" svátků ;)

Holky, já s tím, jak jsem pohlcená vašimi nápady ani nestíhám porodit (máme to tu každým dnem :))

Děkuju a jsem ráda, že jste :)

Mirka

16 Šárka Šárka | E-mail | 13. ledna 2008 v 22:49 | Reagovat

Milá Mirko, to je tedy velmi slavnostní menu !!! Jsem moc ráda, že u domácího jídla byla taková dobrá pohoda a zanechalo to v tobě i pozvané návštěvě tak báječný dojem. Společné jídlo s přáteli je tím nejlepším, co si můžeme dopřát. U nás se doma včera slavil ještě dodatečně "Silvestr" s kamarády a dnes byl pomyslný společný novoroční oběd :-) Domácí čokoládový dort jsme měli také. Řekla bych, že i u nás se důstojně zakončil "loňský" rok a můžeme se těšit, co nám ten nový rok přinese. U Tebe je to to nejkrásnější, co si můžeš přát a dokonce už každým dnem! Přeji ti, ať tvé miminko je už co nejdříve ve tvé něžné náruči. Děkuji ti za tak pěkný komentář a jsem taky moc ráda, že jsi na naší společné kuchařské vlně! Měj se moc hezky a budu se těšit na zprávu, až se to tvé "nejkrásnější miminko na světě" narodí.

Krásnou dobrou noc! Šárka

17 Jandule Jandule | E-mail | 6. března 2008 v 10:12 | Reagovat

Milá Šárko, poslední dobou mě trochu mrzí, že po otevření Tvých stránek záložka přesahuje do textu. Nevím, zda není závada na mé straně, ale nezdá se mi.

18 Šárka Šárka | E-mail | 6. března 2008 v 11:46 | Reagovat

Jandule - tak to mě mrzí taky! Bohužel jsou to interní problémy zdejšího serveru, ale mohu slíbit nápravu. Pracuji na zcela nových stránkách na mé vlastní adrese. Tak snad již brzy budu moci představit všem, kteří o to budou mít zájem. Díky za upozornění a  měj se fajn, Šárka

19 Honza Honza | E-mail | 16. srpna 2008 v 18:44 | Reagovat

Místo šunky vřele doporučuji vyzkoušet salám Paprikáš. Zejména Cordon připravený z kuřecích prsou tím velmi získá. Poprvé jsem tohle variantu ochutnal v Rumunsku a od té doby to jinak nedělám. Ale pozor, měl by to být opravdu kvalitní fermentovaný Paprikáš, , ne libovolný "paprikový salám", kde paprika slouží jen k zakrytí skutečné chuti surovin.

Honza

20 cheap fake watches cheap fake watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:54 | Reagovat

Q. What did the big chimney say to the small chimney?
http://www.writewatches.com/

21 a line empire waist sweetheart a line empire waist sweetheart | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:58 | Reagovat

Q. How do you repair a broken tomato?

22 mens watches mens watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:05 | Reagovat

I have been following your blog for three days now and I should say I am starting to like your post. Now how do I subscribe to your blog?.
http://www.shoesfloor.com/

23 tatsman tatsman | Web | 8. září 2016 v 7:21 | Reagovat

nove pujcky bez registru [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama