Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Štrúdl - ovšem trochu jinak

18. září 2007 v 20:17 | Šárka |  Slané pečení
Žádnému štrúdlu nelze odolat, ale štrúdl s hruškami a modrým sýrem - je dílem ďábelským a pouhý jeden kousek nestačí. I bez cukru tato dobrota bude chutnat sladce. Recept je jednoduchost sama. Bude důvod otevřít lahev dobrého červeného vína. Tento rafinovaný sladce pikantní dezert ocení hlavně páni.
Závin s hruškami a modrým sýrem
  • tence vyválené listové těsto
  • několik zralých a sladkých hrušek
  • vlašské ořechy
  • sušené brusinky pro chuť i parádu
  • kus sýra s modrou plísní
  • 1 vejce na potření
  • sezamová semínka na posypání

Do tence vyváleného listového těsta zabalíme plátky oloupaných sladkých hrušek, plísňového sýra, nalámané vlašské ořechy a sušené brusinky. Zabalíme jako štrůdl a v rozpálené troubě při teplotě 180 °C pečeme 35 až 40 minut. Chceme-li mít pečivo parádnější, po prvních deseti minutách pečení ho vytáhneme z trouby ven a potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem. Dopečeme a na posezení ještě horké sníme. Možná někoho udiví, že ač sýr je dostatečně slaný, v ústech máme sladce a blaženě :-)

(špetka hrubě mletého pepře dodá celému dílu na pikantnosti; šťavnaté hrušky umí v chuti mistrně dominovat)
Hrušky jsou geniální podzimní ovoce, vrhněte se na ně - třeba zrovna s tímto receptem.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Julie Julie | E-mail | 18. září 2007 v 22:46 | Reagovat

Šárko, co mi to děláš? A ještě takhle večer? Skvělá kombinace, kterou znám - hrušky, sýr + ořechy...(třeba v salátu) Ale takhle zavinuté v těstě? To vyzkouším při nejbližší příležitosti. Jedna moje známá říká všem štrůdlům "svinstvo" :-)))

Podzim štrůdlům přeje...moc Tě zdravím :-)

2 edy edy | E-mail | 18. září 2007 v 23:15 | Reagovat

Nemohu odolat a musím to přiznat. Je to lahůdka, skvělá kombinace chutí - pikantního, aromatického sýra a nasládlé hrušky - jedna báseň. Moc doporučuji, nebudete zklamáni. Pozor - hrušky musí být opravdu nasládlé - jinak to nebude ono!

3 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 23:42 | Reagovat

Julie :-) do štrůdlu se schová všechno, ta tvá známá moc dobře ví, co říká :-))) Poslední dny v mé kuchyni kraluje hruška, tak jí preferuji kde můžu. Překvapivě byl sladce pikantní a sýr hrušky v chuti nepřepral. Nyní mám dilema, do jaké rubriky recept zařadit :-) Skončil mezi "sladkým" - pro svou absenci cukru tam nemá co dělat, ale tak nějak mám pocit, že tam patří :-) Hodně hezkých podzimních dnů a hodně horkých dobroučkých štrůdlů ... moc zdravím taky :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 23:47 | Reagovat

edy :-) jeden ze způsobů, jak lapit zhýčkaného mistra labužnických požitků na vidličku a na lžičku :-) však jsem si na tom receptu taky dala záležet ... zde mám neklamný důkaz toho, že to klaplo :-) ... tím to ovšem nekončí ... ;)

5 Bali Bali | Web | 19. září 2007 v 7:39 | Reagovat

podobny receptik byl nedavno na Labuzniku.Take mne zaujal a rekla jsem si, ze ho nekdy vyzkousim. Je to suprova kombinace. A ted kdyz ho vidim uz upeceny, tak ho vyzkousim urcite!!!!!

Ke snidani jsem take mela strudl, ale tvarohovy s merunkami

;-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 7:52 | Reagovat

Bali :-) ještě že na toho Labužníka chodím málo :-) Tam se asi najdou věci :-) Toto je moje specialitka a můžou za to hrušky v našem sadu. Kdyby jich nebylo (neukázněně se přemnožily), nebyl by ten nápad zarolovat je do listového těsta. Štrůdl má desítky chutí, pár zajímavých nápadů mám ještě v rezervě :-) Jen co seberu na zahradě čerstvé ořechy, tak se na to vrhnu.

7 Papaja Papaja | 19. září 2007 v 10:10 | Reagovat

Bali - máš pravdu, psala ho bona......ale byl bez oříšků....

8 Bali Bali | Web | 19. září 2007 v 11:12 | Reagovat

achjo, ty máš taky na zahradě všechno! To se to pak vaří ;-)

9 Lenka Lenka | E-mail | 19. září 2007 v 11:59 | Reagovat

Šárko, ty jsi prostě nekonečná studnice nápadů :)

Taky máme hrušek poměrně mnoho. Nemáš nějaký nápak - kromě kompotu - na jejich zpracování?

10 Rudka Rudka | 19. září 2007 v 13:46 | Reagovat

Zvláštní recept a vůbec si nemohu představit, jakou závin může mít chuť v této kombinaci. Až vyzkouším, budu chytřejší.

11 Martin Martin | 19. září 2007 v 13:46 | Reagovat

lenka> hruskovice?... treba

12 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 14:51 | Reagovat

Bali :-) to jsou ti moderní vesničani :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 14:54 | Reagovat

Lenka :-) tak to bych jeden receptík měla, zrovna včera jsem ho zrealizovala a pokusím se ho co nejdříve zveřejnit :-) A potom už dám hruškám pokoj!

14 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 14:55 | Reagovat

Martin :-) Hruškovice je výtečná medicína! To musím souhlasit :-)

15 Julie Julie | E-mail | 19. září 2007 v 15:57 | Reagovat

Šárko, já bych to šoupla do "slaného pečení", ostatně tam bych tenhle recept u Tebe i hledala :-)

Hrušky jsou vážně skvělé ovoce, už ta hrušeň samotná je krásná. A v té vaší zahradě se tedy dějou věci, ovoce si roste jak se mu zachce :-)...sušíš je? Mně přijde, že hruškové křížaly nemají konkurenci, a nastrouhané v zimě na teplé buchtě...no nic, jdu vařit :-)))

16 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 16:53 | Reagovat

Julie :-) Tak jo, šoupnu to tam - bude to přesnější zaškatulkování :-) Často si říkám, že pořídit si dům i s ovocným sadem je neštěstí, ale to je ta drsná romantika - tady přesně platí, že bez práce nejsou koláče :-))) I když ne tak docela! Každý čtvrtek mě podaruje sousedka a nemusím ani prstem hnout, peče neskutečné dobroty. K tomu sušení: nesuším. Mám pocit, že sušička na ovoce už se k nám domů nevejde, ale ještě to zvážím. Hruškové křížaly by za to stály :-)

17 Petr Petr | 19. září 2007 v 21:16 | Reagovat

Mně dalo před časem několik týdnů přemlouvání mého ženského okolí (manželka, dcera, tchýně a máti), aby mi do listového těsta vedle běžné štrůdlové náplně zabalily i náplň do španělských ptáčků. Celkem se to povedlo, takže předpokládám, že Vaše kombinace půjde tentokrát prosadit snadno.

18 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 23:57 | Reagovat

Petr :-) To chápu tu snahu s přemlouváním :-))) Náplň do španělských ptáčků je geniální záležitost. To mi připomíná, že jsem je už hodně dlouho neměla a dostávám na ně chuť. Vážně by mě zajímalo, kdo vlastně přiřkl název "španělské"? :-) Španělé o nich nemají ani potuchy, ale to nic nemění na faktu, že je to výtečná kombinace.

Do štrůdlu se dá schovat téměř cokoli :-) Tuto kombinaci doporučuji, se sklenkou vína je to příjemná změna. Díky za komentář a přeji úspěch s "prosazováním" doma :-)

19 Jindra Jindra | E-mail | 20. září 2007 v 14:21 | Reagovat

Štrůdl s hruškami, sýrem  a ořechy peču, ale nikdy mě nenapadlo přidat brusinky i když je mám ráda a používám je. Tak jsem hned vyzkoušela, a je to úžasná dobrota. Šárko díky

20 Šárka Šárka | E-mail | 20. září 2007 v 14:53 | Reagovat

Jindra :-) brusinky se sýrem je vždycky dobrá volba. Navíc báječně chutnají a parádně vypadají. Díky za důvěru a vyzkoušení a především za komentář. Zdravím Jindro

21 Papaja Papaja | 21. září 2007 v 0:05 | Reagovat

Hlavně: Šárka má krááásné fotky. To se opravdu sbíhají sliny :-)

P.

22 Šárka Šárka | E-mail | 21. září 2007 v 9:22 | Reagovat

Papaja :-) recept bez fotky je jenom poloviční - tak díky za to, že se fotky líbí :-)

23 Líba Líba | E-mail | 22. září 2007 v 12:25 | Reagovat

Milá Šárko, recept je senzační. Zavolala mi kolegyně, že se za dvě hodiny staví,  došla jsem si nakoupit ingredience a s příchodem přítelkyně jsem štrudl nesla na stul, skoro se mi chtělo tu dobrotu pocukrovat...... Jen mám dilema, jaké k tomu pití- dopoledne jsem zkusila čaj, odpoledne by nebylo špatné bílé víno. Až bude hruškovice, asi to nebude špatná kombinace.....nebo ořechovice?

24 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 0:09 | Reagovat

Líba :-) Jsem pro víno! Ono se se sýrem snáší naprosto báječně a u sklenky dobrého vína je vždycky dobrá atmosféra (to pro případ, že by někomu tento netradiční štrůdl nechutnal :-)

25 coolna coolna | E-mail | 27. září 2007 v 11:58 | Reagovat

Skvělý recept, škoda jen, že hrušky jsou i teď v obchodech dražší než ovoce z druhé půlky zeměkoule. Upekla jsem dvě nohavice a jen se po nich zaprášilo.A to jinak mé zmlsané děti plísňáky všeho druhu štítivě ignorují!

26 Šárka Šárka | E-mail | 27. září 2007 v 17:08 | Reagovat

coolna :-) tak to je úspěch, když někdo něco štítivě zavrhuje a potom si na tom pochutná :-) To musel být mimořádně dobrý štrůdlík od vynikající kuchařky! Díky za bezva komentář a zdravím, Šárka

27 Bali Bali | Web | 28. září 2007 v 18:15 | Reagovat

materiál zakoupen. Péct se bude o víkendu ;-)

28 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2007 v 20:46 | Reagovat

Bali :-) tak přeji gurmánský zážitek ;-)

29 Bali Bali | Web | 30. září 2007 v 19:01 | Reagovat

a je to v troubě ;-)

30 Bali Bali | Web | 30. září 2007 v 20:04 | Reagovat

a je snězeno! Teda to je dobrota! Ukládám do úspěšných ;-)

31 Šárka Šárka | E-mail | 30. září 2007 v 20:31 | Reagovat

Bali :-) to jsem ráda, že ti chutnalo :-) - díky za mail, bohužel jsem nestihla na něj reagovat. Napravím :-)

32 Bali Bali | Web | 1. října 2007 v 10:50 | Reagovat

Šárko <a href=http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/feuillete-au-fromage-et-poire-3.html>ZDE</a> můžeš nakouknout jak se mi to povedlo ;-)

33 Bali Bali | Web | 1. října 2007 v 10:51 | Reagovat

ten odkaz sem fakt nejde takto vlozit! U mne do diskuze to jde!

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/feuillete-au-fromage-et-poire-3.html

34 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 14:27 | Reagovat

Bali :-) Vypadá to vážně excelentně !!! Jako vždy se ti to povedlo :-) Souhlasím s tím, že je to zajímavá dobrota. Často jsem pekla takové sýrové záviny ve Švýcarsku a experimentovala s různými sýry (na výběr jich tam je nepřeberné množství, fantazie se může rozlétnou opravdu "doširoka dodaleka :-) Možná na nějaký ten recept ještě dojde. Francouzské sýry svádějí též k nevšedním hrátkám. Tobě o tom nemusím nic povídat :-)

35 Bali Bali | Web | 2. října 2007 v 8:38 | Reagovat

já to určitě vyzkouším ještě s kozím sýrem ;-)

36 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 9:26 | Reagovat

Bali :-) to je dobrá idea - podej zprávu z konzumace ;)

37 Bali Bali | Web | 2. října 2007 v 10:57 | Reagovat

jasně ;-)

asi na to vlítnu příští týden

38 Papaja Papaja | E-mail | 7. října 2007 v 12:48 | Reagovat

Těch sýrových a vůbec slaných pečených věcí není nikdy dost, sem s nimi. A jakékoliv sýry nemají chybu! Sladké v podstatě vůbec nic nevaříme a neděláme... ale když jsem viděla ten Tvůj lenounký jablečný koláč.....ach jo, Ty mi dáváš :-)

P.

39 Papaja Papaja | E-mail | 7. října 2007 v 18:09 | Reagovat

Tak jsem závin dnes upekla, je vynikajicí. Jen to "dobré červené" jsem otevřela už před tím. :-)

P.

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3428&l=Papaja

40 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2007 v 9:55 | Reagovat

Papaja :-) opravdu se u vás moc dobře vaří :-) A kde se dobře vaří, tam se dobře daří. Sezóna hrušek u nás už skončila, na stromě nezbyla ani jedna hruška, tak si počkám zase na další úrodu :-)

41 Eva Eva | E-mail | 17. října 2007 v 10:31 | Reagovat

Opět snadné i pro začátečníky :-) A jeden kousek opravdu nestačí, včera večer jsem to dělala a dneska je už šiška a půl v tahu. Ještě dotázek - mám to příště podsypat strouhankou? Mám totiž po celém plechu sladkou lepivou šťávu. Děkuji za supr recept.

42 Šárka Šárka | E-mail | 19. října 2007 v 14:34 | Reagovat

Eva :-) dobrá otázka! Strouhanka tomu trochu pomůže, ale ty šťavnaté hrušky tomu taky dají svůj osobitý šmrnc. Já strouhanku nedávám a snažím se zkonzumovat ještě horké se sklenkou vínka. Je to prostě slaný dezertík na vidličku, a ta sladká šťáva se vpije do křehkého těsta. Díky za komentář :-)

43 Pavla Pavla | 25. října 2007 v 14:46 | Reagovat

Ahoj. Pekne fotky i zajímavý recept. Super

http://www.vsechnomozne.info/?q=strudl

44 Šárka Šárka | E-mail | 25. října 2007 v 21:26 | Reagovat

Pavla :-) Díky; odkaz taky pěkný

45 sigrid sigrid | 10. října 2011 v 17:27 | Reagovat

Jak mi tohle mohlo uniknout? Velký dík za odkazy na konci receptu na hruškový koláč s mandlouvým sněhem...

46 Petra C. Petra C. | E-mail | 26. února 2012 v 11:01 | Reagovat

Včera jsem se inspirovala a upekla. Štrúdl byl naprosto famózní, kombinace všech surovin dokonalá. Děkuji a píšu si do sešitu s oblíbenými recepty ;-)

47 IvettaL IvettaL | E-mail | 6. ledna 2015 v 12:26 | Reagovat

Perfektní recept, o víkendu vyzkouším (už teď se nemůžu dočkat :D ), s vínem to bude jedna báseň :-) díky za inspiraci a vše nej do nového roku!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama