Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pravá jihočeská kulajda

4. září 2007 v 0:01 | Šárka |  Staročeské recepty
Kulajda má tolik vůní, že podráždí všechny smysly. Je mnoho kuchařských zázraků, které je možno z hub vykouzlit a pravá jihočeská kulajda je jedním z nich. Je to chlouba české kuchyně a dostává se jí náležitá pozornost i na jídelních lístcích restaurantů, chlubících se "dobrou kuchyní" a vztahem k místním specialitám. Je čas nanosit houby z lesa do kuchyně.
Recept na "Pravou jihočeskou kulajdu"
  • hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky)
  • 6 větších brambor
  • špetka kmínu
  • nové koření
  • černý pepř (po třech kuličkách)
  • 2 bobkové listy
  • hrnek smetany (hustá kysaná je do kulajdy jako dělaná)
  • hladké mouky na 2 lžíce
  • 1 až 2 lžíce octa
  • 4 čerstvá vejce
  • sekaný kopr nesmí chybět (čerstvý, sušený, mražený)


Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná. Nic nebrání tomu, abychom polévku nalévali do talíře a pozvali všechny hladové ke stolu. V tomto případě to byla porce pro 2, ale vy si udělejte klidně plnej hrnec.

Ke kulajdě poznámka:
  • Vody nedávejte příliš, polévka by měla zůstat hustá.
  • Jestli se mohu přimluvit, tak vejce zkuste "zastřená", jsou o mnoho lepší než vařená.
  • Jinak pozor, ať se polévka nepřekyselí; těžko potom doladit chuť do té patřičné akurátní podoby


(v horké polévce vejce rychle dojdou; oceníte jejich úžasnou chuť, když se ze všeho na talíři stane jedna chutná kompozice)
Doběhněte do lesa pro čerstvé houby, sušené od loňska si nechte do bramboračky, kulajda si žádá čerstvé lesní plody.
Takové nadělení by nepřehlédl ani slepý houbař :-)
Přeji každému hub plnou nůši :-) Tohle všechno roste kousek od Černošic. Ať už z hub uvaříte cokoli, já vám přeji dobrou chuť.

Je kulajda opravdu jihočeská specialita? Zapátrala jsem a zjistila následující zajímavosti:
Na mnoha místech v jižních Čechách se připravuje velmi oblíbená bramborová polévka s mlékem nebo smetanou zahuštěnou moukou. Říká se jí kulajda. O tom, jak vznikl její název, kolují různé dohady. Nejzajímavější z nich tvrdí, že to je vlastně zkomolené jméno kdysi známé jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové, nar. r. 1805, zemř. r. 1898, která byla původem Němka, takže se její jméno podle šumavského zvyku vyslovovalo Kuh Adelajde, a z něho bychom pak měli, po vypuštění některých slabik, slovo kulajda. To tvrdí rodinná tradice podle sdělení p. Víta Korce z Trutnova.

Pravděpodobnější však je, že jméno kulajda souvisí s nářečním slovesem zakulat nebo zakudlit (zakudlená polévka je např. na Chodsku každá, která je zahuštěná moukou). Jméno polévky kulajdy má též různé krajové obměny, např. na Vysočině kudlavka a u Milevska kulimajda. V dialektologické kartotéce Ústavu pro jazyk český je název kulajda doložen ze Sušicka, Táborska a Pelhřimovska.

K nářečnímu slovesu zakudlit ještě podotýkáme, že vzniklo pravděpodobně obměnou původního zakvedlat, zakverlat, které svým původem souvisí s německým slovesem quirlen, tj. kvedlat. Vyplývá to z výkladu v Etymologickém slovníku jazyka českého prof. V. Machka u hesla kvedlati. (zdroj: Ústav pro jazyk český, Akademie věd ČR)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

33 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 4. září 2007 v 7:57 | Reagovat

Tak tedy rostou, musím se co nejdřív dostat do lesa. Taková procházka mne vždy pohladí po duši. Houbaření je radost a já si ji umím pořádně užít, protože ráda houby sbírám, čistím a moc dobře si na nich pochutnám. Bez polévky se u nás doma neobejdeme, tak vyzkoušíme kulajdu.

2 Bali Bali | Web | 4. září 2007 v 8:41 | Reagovat

u nás moc nerostou :-(

Vynikající kulajdu dělá moje maminka (jak jinak, že?)

A nejradši k ní přikusuji BÁČ od babičky, to je totiž supr kombinace ;-)

3 Takova Takova | E-mail | 4. září 2007 v 9:04 | Reagovat

Milá Šárko,

asi před měsícem jsem objevila Vaše stránky a od té doby jen žasnu nad nádhernými fotkami, úžasnými inspiracemi a dnes hned po ránu taková dobrota, jako je kulajda :))

Jsem z Moravského krasu a nám zatím nerostou, ale vcera pršelo, tak třeba začnou....

Moc Vám fandím a teším se na další nové a nové inspirace.

4 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2007 v 10:17 | Reagovat

Rudka :-) určitě mohu doporučit - tato obyčejná polévka má svoje nenapodobitelné neobyčejné kouzlo :-)

Bali :-) copak kuchyně od maminky a od babičky! Té se nic nevyrovná. Bohužel nemám zrovna možnost si ji užívat, tak co si neuvařím, to nemám :-) U nás houby taky moc nerostou. Toto provokativní foto mi poslala dcera a těch hub tam bylo na jednom místě skoro 60 - a ani jeden červík!

5 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2007 v 10:23 | Reagovat

Takova :-) Díky za milá slova a vítám vás na mých stránkách. Snad se stanou občasným zdrojem zábavy a inspirace, když nebudete vědět, co nového v kuchyni vyzkoušet :-) U nás houby taky moc nerostou (nebo jenom já je v tom lese nevidím), ale noc byla deštivá, tak možná se to změní. To úžasné foto plné hřibů je od dcery. Zrovna byl úplněk a to houby rostou "prý" nejvíc. Řekla bych, že se tomu dá věřit. Zdravím vás a díky za komentář, Šárka

6 Bali Bali | Web | 4. září 2007 v 10:27 | Reagovat

Šárko tak tady máš ještě jednu provokaci. Bohužel fotečky jsou loňské, ale je to velká dobrota ;-)

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/velmi-chutne-houbicky.html

7 Zdenka Zdenka | 4. září 2007 v 10:48 | Reagovat

p.Šarko diky za recept hodně jsem už o kulajdě slyšela určitě ji uvařím   hřibky mám ,ale už zamražené doufám ,že to nevadí jsou  z neděle

8 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2007 v 12:13 | Reagovat

Bali :-) provokace dokonalá! Určitě letos bude taky nějaká ta parádní houbová mňamka, určitě porostou :-)

Zdenka :-)

Určitě bude výborná, zamražené houby od neděle budou pořád v té nejlepší kondici, tak přeji velkou dobrou chuť.

9 JANA JANA | E-mail | 5. září 2007 v 10:40 | Reagovat

Milá Šárko děkuji za recept bude se hodit houby rostou jak se říká jako po děšti, zdravím z jižních čech

10 Šárka Šárka | E-mail | 5. září 2007 v 10:52 | Reagovat

JANA :-) taky zdravím, odpoledne to půjdu prověřit :-)

11 Lada Lada | E-mail | 6. září 2007 v 11:29 | Reagovat

safra a je to tu zase .... boooože já bych si tak dala Kuuuuulajdůůůů. My zde u nás v Podkrkonoší sice majetnicky tvrdíme, že je to naše kůůůůůlajdáááá, ale budíž - klidně nepohrdnu ani touto jihočeskou!!

:-)))

Prosím, Bože, dej mi trpělivost, abych to vydržela domů ... a pak ještě do víkendu, než budu moct jíti nakositi hříbků!!!! (jen doufám, že se houbičky neleknou té zimy a nezalezou zpátky do mechu a kapradí. Pak bych byla nucena uchýliti se k použití sušeného tovaru, no snad to na chuti tolik neubere?!)  

Pro dnešek bych prosila již neuveřejňovati jinakých dalších novinek, bo Laduška by to nemusela také přežíti! :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | 6. září 2007 v 12:40 | Reagovat

Lada :-)Krkonoše by se měly chlubit krkonošským kyselem, ale i taková jihočeská kulajda po krkonošsku musí být jídlo jedna báseň! Když se podaří nakositi chutných hříbků :-))) ... brambory, smetana a kopr chutnají po celé zemi stejně. Potom už jenom ta správná souhra octa a koření, čerstvá vejce nakonec a na stůl se nese plný hrnec horké chutné kulajdy. Škoda jen, že ji nedělám tak často, je to vážně dobrota.

Příště se musím pustit do toho krkonošského kysela. Všechny dobré rady, tipy, vychytávky beru plnou náručí :-) S podzimem mám chuť dát si nohy na krb a na klín talíř horké polévky! Zahřeje to lépe než huňatý svetr :-) S dobrou polévkou člověk přežije úplně všechno. Je to takový stavební kámen té naší české kuchyně. U nás doma ji trochu opomíjím, ale zrovna přichází ta polévková doba - ať nás ten podzim /zima tolik nestudí. Pár receptů na přežití se hodí :-)

13 Bali Bali | Web | 6. září 2007 v 12:44 | Reagovat

já chci takýýýýýýý polívkůůůůůůůůůůůů

14 Šárka Šárka | E-mail | 6. září 2007 v 14:10 | Reagovat

Bali :-) dneska jsem si nenavařila, tak jsem o hladu, ale začínám den skvělou snídaní - ostatně v tento moment je o ní můj nový článek :-)

15 Lada Lada | E-mail | 6. září 2007 v 14:33 | Reagovat

Ještě jednou - nedá mi to - jak se u Vás shání kvásek? Jeden známej, co se ráčil odstěhovati směr severní Morava - teskní po kyselu, takže když přijede, ihned míří ku pekárně či potravinám a shání a kupuje ... :-)

Recept nového rázu na kulajdu nedodám - neb je celkem totožný s tím Tvým.  Ale ve vzpomínkách z dětství mám jinou polévku - která patří ke zdejšímu drsnému sychravému kraji.  (Je až s podivem, že se tu hodně používal chléb a brambory. Asi jsme byli ti nejchudší z republiky. Neb všechny ostatní krajové speciality voní rozmanitostí a leckdy velkým množstvím surovin, sádla a tuku :-).) Škoda, že nemohu říci, že je to také můj kulinářský poklad. Nuže tedy - moje maminka vařívala chlebovou polévku .. a hned musím říci, že mně se jaksi trošku přejedla, bo jako jídlo chudých ze staršího chleba jsme ji mívali poměrně často, proto ji skoro nevařím. Má více výraznou chlebovou chuť, než kyselo. A každému se s ní proto nedá zavděčit ... Do polévky krom vařených brambor (ty se krájely až přímo do talíře - a já bych je dnes trošku orestovala s cibukou a možná i česnekem na sádle, což maminka nečinila,:-)), patřilo ještě vajíčko, spousty kmínu, sůl, nejsou zde houby jako v kulajdě a není tak nakyslé chuti.

Ale co já budu zde poučovat profesionálku.  Jistě znáš - pakliže ne, s radostí dodám! :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | 7. září 2007 v 13:00 | Reagovat

Pro kvásek bude nejlepší zajít k místnímu pekařovi, ale nejsem na kyselo žádný odborník :-) Určitě přes zimu na nějaké ty staročeské zapomenuté polévky dojde, protože jsem sama zvědavá, jakou mají v originále chuť. Taková polévka zvaná "Pivní gramatika", ta mě láká už dlouho. Mám nastřádáno pár velmi originálních starých receptur, které by stály za vyzkoušení. Chlebová polévka od tvojí maminky, to muselo být něco. V každém případě ta prostá jídla byla neskonale chutná a poznal se hned um kuchařky či kuchaře. Tam se toho nedá moc ošidit, protože ty obyčejné ingredience se musí umět chuťově doladit v jeden skvostný a chutný celek. Česká kuchyně je takovým prubířským kamenem. Určitě stojí za námahu, pokusit se o její renesanci a trochu složité postupy zmodernizovat a snížit kalorickou hodnotu, zaměřit se na místní kvalitní suroviny a to by v tom byl čert, aby neoslovila i jinde. Pečlivě si schovej ty maminčiny recepty, protože fakt je to takový domácí kulinářský poklad. Ať se ty recepty zase rozvoní po kuchyni a navodí moc příjemnou atmosféru s vůní vzpomínek. Díky za pěkný komentář Lado ;)

17 ana ana | E-mail | Web | 13. září 2007 v 11:17 | Reagovat

Ahoj jsem nova a koukala jsem do netu jak se dela kulajda. Takze jdu presne podle navodu doufam, ze manzelovi bude chutnat. Urcite dam vedet jak moje kuchareni dopadlo.

S pozdravem

Ana

18 ana ana | E-mail | Web | 13. září 2007 v 11:19 | Reagovat

Ahoj jsem nova a koukala jsem do netu jak se dela kulajda. Takze jdu presne podle navodu doufam, ze manzelovi bude chutnat. Urcite dam vedet jak moje kuchareni dopadlo.

S pozdravem

Ana

19 Šárka Šárka | E-mail | 13. září 2007 v 21:18 | Reagovat

ana :-) tak to jsem moc zvědavá na výsledek. Ať to kuchaření dopadne na jedničku a doma všem chutná! Moc zdravím, Šárka

20 Podivený Podivený | E-mail | 29. listopadu 2007 v 12:11 | Reagovat

S tím kváskem u místního pekaře opatrně - zašel jsem k "místnímu" pekaři a na mou prosbu o trošku kvásku koukal velmi nechápavě, protože taková věc se u nich v pekárně nevyskytuje. Napadá mě otázka, čím pak jejich vyhlášený chleba zadělávají. Dobrý den přeju všem

21 Šárka Šárka | E-mail | 29. listopadu 2007 v 12:20 | Reagovat

Podivený :-)

To jsem taky podivená :-) V každém případě se chystám na to, že svůj oblíbený žitný chléb si budu "sem tam" péct sama doma. Mám známé v malé místní "výtečné" pekárničce a tak je vyzpovídám na kváskové téma. Taky přeji dobrý den ;-)

22 Martina Martina | 15. září 2008 v 18:52 | Reagovat

Tak tohle je nejlepší kulajda kterou jsem kde našla.Chodí na ní celá rodina.Vařím jí ve velkém protože se po ní jen zapráší.Děkuji za to že mám možnost vařit podle vašich osvědčených receptů.Mnamka největší.Nashle

23 Šárka Šárka | E-mail | 15. září 2008 v 21:04 | Reagovat

22 - Martina :-)

Tak to je moc velká pocta, když slyším, že tento recept patří mezi oblíbené! Díky ;-) Tento recept jsem též zařadila do mé praktické kuchařské knihy osvědčených domácích receptur, protože jsem se domnívala, že na tradiční jihočeskou polévku kulajdu by se nemělo nikdy zanevřít a zapomenout. Knížka už je na světě a bližší informace uvedu již za pár dnů zde na blogu. Mějte se prima Martino a pozdravujte celou rodinu, která má ráda tuto výjimečnou houbami a koprem vonící polévku. Předností tohoto receptu je opravdu snadnost provedení a ohromující výsledek ve finále. Krásný dobrý večer a úspěšnou letošní houbařskou úrodu .... a hodně plných hrnců dobré houbové polévky! Zdraví Šárka

24 Milan Milan | 3. března 2009 v 7:49 | Reagovat

No, skvělý! Dnesla budu dělat kulajdu, která minule sklidila úspěch u klientů. Opravdu vynikající. Jentak dál! Hezký den Milan ze sociálních terénních služeb

25 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 3. března 2009 v 12:11 | Reagovat

24 - Milan

Zdravím do terénu a přeji mimořádnou dobrou chuť :-) Na takovou polévku bych se nechala pozvat v kteroukoli denní hodinu. Už aby byly čerstvé houby k mání. Prima den, Šárka ;-)

26 Helena Helena | E-mail | 27. října 2009 v 17:03 | Reagovat

Včera jsem dostala od kolegyně z práce houby a kulajda je hotová. Je fakt výborná,všem členům rodiny přišla vhod,každý si přidával.

27 Šárka Šárka | Web | 27. října 2009 v 17:31 | Reagovat

[26]: Helena:

To moc ráda slyším :-) Škoda že čerstvé houby už letos nejspíš nebudou. Nějak nám nástup zimy lesy převálcoval a já si nestihla udělat dostatečnou zásobu :-) Ale kulajdu jsme letos opravdu několikrát měli a vždy byla okamžitě pryč. Někdo sice nemusí do polévky kopr, ale chutná skoro všem. Díky za zprávu a mějte se prima. Zdraví Šárka

28 Jana Jana | 7. listopadu 2009 v 18:55 | Reagovat

Milá Šárko, manžel si díky Vám (a taky trošku mě) právě pochutnává na kulajdě a má boule za ušima :) Takže děkujeme za večeři!!! :)

29 leni leni | Web | 21. prosince 2009 v 12:53 | Reagovat

Moc děkuju za recept. Tušila jsem, že se kulajda dělá s houbami, přesto jsem v mé kuchařce i jinde na netu našla kulajdu bez hub. Tyhle stránky ale nikdy nezklamou!

30 just just | 28. listopadu 2010 v 10:33 | Reagovat

No recept je výborný, ale "nekořeňte" ho zbytečně zaručenou jihočeskou pravostí. Kulajda je totiž krkonošská mňamka...

31 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2010 v 19:28 | Reagovat

[28]: Jana:

Milá Jano, tak to mu přeji :-) Kulajda je báječná polévka a jistě se vám náramně povedla! Mám radost ;-)

32 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2010 v 19:29 | Reagovat

[29]: leni:

Tento recept je takový velmi tradiční, ale jak už to tak bývá, kulajdu se dá dělat i s menšími obměnami a vždycky bude chutná. Díky za zprávu :-)

33 DolceVita DolceVita | Web | 28. listopadu 2010 v 19:31 | Reagovat

[30]: just:

Zdravím a děkuji za komentář. V Krkonoších mají kyselo, na jihu Čech kulajdu :-) Když zapátráte po původu této receptury, dostanete se k zajímavým informacím. Např.

Na mnoha místech v jižních Čechách se připravuje velmi oblíbená bramborová polévka s mlékem nebo smetanou zahuštěnou moukou. Říká se jí kulajda. O tom, jak vznikl její název, kolují různé dohady. Nejzajímavější z nich tvrdí, že to je vlastně zkomolené jméno kdysi známé jihočeské lidové kuchařky paní Adelajdy Kuhové, nar. r. 1805, zemř. r. 1898, která byla původem Němka, takže se její jméno podle šumavského zvyku vyslovovalo Kuh Adelajde, a z něho bychom pak měli, po vypuštění některých slabik, slovo kulajda. To tvrdí rodinná tradice podle sdělení p. Víta Korce z Trutnova.

Pravděpodobnější však je, že jméno kulajda souvisí s nářečním slovesem zakulat nebo zakudlit (zakudlená polévka je např. na Chodsku každá, která je zahuštěná moukou). Jméno polévky kulajdy má též různé krajové obměny, např. na Vysočině kudlavka a u Milevska kulimajda. V dialektologické kartotéce Ústavu pro jazyk český je název kulajda doložen ze Sušicka, Táborska a Pelhřimovska.

K nářečnímu slovesu zakudlit ještě podotýkáme, že vzniklo pravděpodobně obměnou původního zakvedlat, zakverlat, které svým původem souvisí s německým slovesem quirlen, tj. kvedlat. Vyplývá to z výkladu v Etymologickém slovníku jazyka českého prof. V. Machka u hesla kvedlati.

34 Kája Kája | 3. ledna 2011 v 18:20 | Reagovat

Ahojky,děkuji za úžasný recept. Kulajdu jsem dělala poprvé a hned s obrovským úspěchem u mažela. Polívčička jedna báseň
Ještě jednou díky.

35 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 6. ledna 2011 v 2:55 | Reagovat

[34]: Kája:

Dobrá polévka přispívá k manželské pohodě :-) Jsem moc ráda, že se ti povedla a hlavně že všem chutnala! :-) Kulajda se těší i u nás veliké oblibě. Hned bych si talíř horké polévky s pořádnou porcí hub dala. V létě z čerstvě nasbíraných hub je opravdu delikatesní. Díky za zprávu a měj se fajn. Šárka ;-)

36 Káťa Káťa | 2. listopadu 2011 v 15:55 | Reagovat

Ach, ta byla! Děkujeme, Vaše recepty nám vždycky rozsvítí den :-) Upekli jsme si k ní bramborové placky s povidly a pošmournému podzimu za okny se jen smějeme!

37 Johana Johana | E-mail | 15. listopadu 2011 v 17:38 | Reagovat

Vařím pro dnešní i zítřejší den, jsem ráda Šárko, že jsem si vybrala tento recept. Až na nějaké odchylky vaří dcera, dole v Kamenici n/L se této polévce říká "přidělanka".
Oživila jsem si paměť, jen ty houby  přihodím ze sklenice - jsou na kyselo

38 DolceVita DolceVita | Web | 16. listopadu 2011 v 17:29 | Reagovat

[37]: Johana:

"Přidělanka" se jistě povedla, protože v našem kraji se polévky umí! :-) Houby na kyselo naložené se náramně hodí. Pár skleniček doma ještě mám. To pro případ, že by se nám zachtělo jihočeské kulajdy. Mimochodem, nejméně měsíc u nás nebyla. Naposledy zavoněla, když se letos nasbíral poslední košík čerstvých hříbků. To bylo začátkem října. Už je tu zase čas na dbbrou horkou kulajdu :-) Mějte se krásně, zdravím do sousední Kamenice! Šárka

39 murkaeva murkaeva | E-mail | Web | 1. prosince 2011 v 14:16 | Reagovat

Jsem také kousek od Černošic :-) a letos to byla bííída :-) papa

40 Vlčák Vlčák | 1. února 2012 v 19:39 | Reagovat

Do kulajdy dávám Čirůvky Zelinky. Dokonce vůbec nevadí, když budou sušené, protože i tak potom příjemě křupou. Zkuste a uvidíte ;-)

41 DolceVita DolceVita | Web | 2. února 2012 v 17:14 | Reagovat

[39]: murkaeva:

:-) snad letos bude lépe

42 DolceVita DolceVita | Web | 2. února 2012 v 17:16 | Reagovat

[40]: Vlčák:

Určitě nevadí, každá dobrá houba se do kulajdy hodí :-) K čirůvkám zelánkám jsem si ještě nanašla úplně přímou cestu, protože občas beru na vědomí informace, které malinko varují. Např. zde:
http://houbar.cz/default.aspx?show=1&text=218

43 Vlčák Vlčák | 2. února 2012 v 19:04 | Reagovat

[42]:
Článek z odkazu jsem si přečetl, děkuji. Osobně bych se s těmi otravami přikláněl k záměně této houby za některou z jejích jedovatých dvojnic, ale těžko říci. Za sebe jenom toliko, že tuto výbornou houbu konzumuji i se svým širokým příbuzenstvem (výhradně v kulajdě, protože pro jiné jídlo je mi jich líto)cca 35 let a letos budu slavit 50. V každém případě však doporučuji - pokud si člověk není byť jen trošičku jistý, že se jedná právě o jmenovanou Čirůvku, tak radši opravdu v žádném případě nekonzumovat.

44 DolceVita DolceVita | 2. února 2012 v 21:40 | Reagovat

[43]: Vlčák:

Je to fantastické, když se člověk v houbách vyzná a může tak posoudit všechny zajímavé chutě. A že jich je :-) Já jsem si nikdy čirůvkou tak jistá nebyla, proto jsem se ošidila o ochutnávku, ale po přečtení vašeho komentáře si daleko lépe prostuduji její charakteristické poznávací znaky a příště se pro ni shýbnu :-) Děkuji moc za zajímavý komentář. Kulajda je fenomén a sluší každé dobré houbě. Zdravím :-)

45 koudelka koudelka | 17. května 2012 v 5:44 | Reagovat

Milá Šárko                                    Je hřích dáti do kulajdy syrové vejce.Pravá kulajda má vejce uvařené na tvrdo a pokrájené na kostičky

46 Ota Ota | E-mail | 18. října 2012 v 15:13 | Reagovat

Pán Koudelka koukám to špatně pochopil do vroucí polévky vpustíme celé vejce bez skořápky tzv ztracené vejce které se uvaří dá se říci že vcelku jako vařená na tvrdo ale mám je rád na hniličko.Tento způsob dělala naše babička to je pravá Kulajda prostě vejce do ztracena to je pravá Kulajda

47 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. října 2012 v 0:08 | Reagovat

[45]: koudelka:

Milý pane Koudelko,v této polévce by podle původních receptur mělo být vejce zracené, čili takové, které má ještě pekně tekutý žloutek. Ale všimla jsem si, že sem tam se někde objeví vejce vařená na tvrdo. Jistě i tato varianta kulajdy je báječná, ale podle pamětníků je původní recept právě s vejcem ztraceným tím nejlepším. Představte si, že vlastně původně se kulajda ani nedělala s houbami. U nás (na jihu Čech), odkud tato polévka pochází se na tradiční recepty ještě nezanevřelo a je to tak moc dobře. Je fajn diskutovat i o jiných variantách přípravy, proto děkuji za komentář.

48 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. října 2012 v 0:10 | Reagovat

[46]: Ota:

Je to tak. V této polévce žloutek zůstává pěkně tekutý a polévce to prospěje :-)

49 Lucka Lucka | E-mail | 29. října 2012 v 20:58 | Reagovat

Děkuji za skvělý recept, jako nováčka mě hned ze startu zarazilo, kolik vody je ne moc vody, ale nakonec to vyšlo, dokonce jsem jako houby použila žampiony, nedominují chuťově, ale lahodí, pro naše chuťové buňky jsem ještě doplnila dvě lžičky cukru. Jinak jsem nadšená, můj otec i manžel mi ji pochválili, opravdu díky, byl to můj první kulajdový pokus a recept si určitě ukládám a vaši kulajdu zařadím na jídelníček častěji.
Díky

50 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 29. října 2012 v 23:09 | Reagovat

[49]: Lucka:

Děkuji za fantastickou zprávu, že kulajda vyšla hned na první pokus tak, jak měla :-) Z toho mám vážně radost a je mi jasné, že když ji příště doma uvaříte z hříbků, bude ještě voňavější a lahodnější :-) Díky

51 wedding dresses online wedding dresses online | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:35 | Reagovat

Thank you for the intelligent critique. Me and my neighbour were just preparing to do some research about this. I am very grateful to see such great information being shared freely out there.
http://www.standdress.com/

52 wedding dresses princess wedding dresses wedding dresses princess wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:20 | Reagovat
53 KAREL KAREL | 10. dubna 2013 v 18:41 | Reagovat

Omlouvám se všem nadšencům, ale kulajda se dělá z kvásku nikoliv z octa. Zakysaná smetana? Proč? Kvásek dodá kulajdě vynikající kyselou chuť a není třeba dokyselovat, ani doslazovat. Ocet se u kulajdy  používá jen pro přípravu zastřených vajec. Příště do toho hoďte třeba masox, ale nenazývejte to kulajdou.

54 KAREL KAREL | 10. dubna 2013 v 18:57 | Reagovat

Abych jenom neremcal, chápu že si kuchaři a kuchařky chtějí práci ulehčit Příprava kvásku trvá čtyři dny, takže ocet a zakysaná smetana je řešením. Vitana vaří za Vás......

55 H H | 11. dubna 2013 v 17:40 | Reagovat

Pane KARLE, nezaměňujte nám tu recept na krkonošské kyselo za kulajdu. Do kysela kvásek patří, do kulajdy nikoli.

56 tea length mother of the bride dresses tea length mother of the bride dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:02 | Reagovat

Q. Did you hear about what happened at the Laundromat last night?
http://www.queweddingdresses.org/brown-color.html

57 Karla Karla | 17. srpna 2013 v 23:13 | Reagovat

VYNIKAJÍCÍ - JAKO OD BABIČKY!

58 Mikurda Mikurda | 20. října 2013 v 18:52 | Reagovat

Pane Karle,jelikož jsem odkojená sněhulákama v horách,mohu s klidem oponovat,kvásek patří pouze do kysela,kulajda je přeci o něčem jiném."(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.