Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Podzimní hruškový koláč

11. září 2007 v 20:22 | Šárka |  Sladká kuchyně
Koláč pro pohodu těla i duše - rovnou 2 recepty! Kdo hrušky miluje - ten mu neodolá. Však taky proč? Hrušková sezóna je v plném proudu. Kdo má rád sezónní dobroty, ten si ho nesmí nechat ujít. Ve švýcarské Ženevě je hruškový koláč místní specialita a peče se na počest "escalady". Švýcarsko je má srdeční záležitost, tak tento koláč nemohu nechat ležet ladem.
Báječný recept na můj podzimní hruškový koláč (proč ne s ořechovou nádivkou?)
Připravíme si křehké těsto:
  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce jemné strouhanky
Na náplň hruškového koláče:
  • hrušky
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 2 vejce
  • moučkový cukr
Do mouky přidáme cukr, špetku soli a promícháme v míse. Přidáme nakrájené změklé máslo nebo jiný tuk na pečení, 1 celé vejce a šikovně prsty jedné ruky prohněteme. Tuk se spojí s moukou a vejcem. Na vále těsto dobře propracujeme a necháme ho v chladu odpočinout. Křehké těsto si můžeme připravit předem a klidně do zásoby. Pobyt v chladničce mu jedině prospěje.
Kulatou koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto vtlačíme do formy a vymáčkneme vyšší okraje. Těsto propícháme vidličkou a zlehka vysypeme jemnou strouhankou. V tuto chvíli můžeme rozpálit troubu na 180 °C.
Hrušky přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jaderník a vyplníme jimi celé dno koláčové formy. Máme-li ořechovou nádivku, můžeme jí vyplnit místa po jaderníku (nádivka být nemusí, nebo postačí jenom ořechy). Kysanou smetanu prošleháme s vejci a moučkovým cukrem a zalijeme touto směsí hruškový koláč. Vložíme do trouby a 40 minut pečeme při 180 °C tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky. Je hotovo a můžeme si na koláči smlsnout ještě za tepla.
Ve švýcarském kantonu GENẺVE (Ženeva) jsou snad nejvíce patrné vlivy francouzské a mezinárodní kuchyně. Vždyť Ženeva sloužila odedávna jako středisko různých setkání, mnohdy na nejvyšší úrovni - musela se tedy přizpůsobit, ale přitom zachovat svou vlastní tvář. Na švýcarské straně Ženevského jezera (Lac de Léman) je jedna restaurace vedle druhé, od luxusních podniků až po docela obyčejné hospůdky. Právě v těch můžete dostat ryby ze ženevského jezera a k tomu množství zeleniny a salátů. V Ženevě ještě chvíli zůstaneme, abychom si mohli připomenout jednu velkou událost, která poznamenala nejen historii, ale i místní kuchyni. V noci z 11. na 12. prosince roku 1602 přepadly savojské jednotky Ženevu a její městské hradby chtěly přelézt po žebřících. Jedna statečná žena z lidu právě vařila obrovské hrnce polévky a touto vařící polévkou polila vetřelce. Ti se dali na útěk a tím byla Ženeva zachráněna. 11. prosinec je od té doby státním svátkem kantonu Ženeva, kterému se říká "escalade". V ten den se ve všech cukrářských obchodech prodávají čokoládové hrnce a hrnečky nejrůznějších objemů a velikostí. Na počest escalady se mimo jiné peče ženevský hruškový koláč.
Vrhněte se na hrušky po svém a nedopusťte, aby popadaly do trávy. Utržené rovnou z větve jsou rozhodně nejlepší.

HRUŠKOVÁ INSPIRACE Z MÉ KUCHYNĚ:


Čím nám hrušky prospívají?
Obsahují vitamín C, organické kyseliny, třísloviny, flavonoidy, karotin, glykosidy, stopy jódu, malé množství vitamínu P a větší množství draslíku. Hrušková šťáva zpevňuje stěny céc, působí močopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika.
Odvar z hrušek nebo hruškových křížal podáváme při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Listy hrušek užíváme do směsí, aplikovaných při zánětech močových cest a při tvorbě močových a ledvinových kaménků, protože přispívají k jejich rozpadu nebo působí proti jejich vzniku. Zároveň působí i dezinfekčně.
Odvar z listů připravujeme tak - že listy vaříme 2 minuty, zcedíme a podáváme jako normální bylinkový čaj.
Listy hrušně jsou také vynikajícím lidovým lékem proti revmatismu: 100 g mladých čerstvých listů přelijeme 1 litrem vařící vody a necháme 5 - 10 minut luhovat. Potom pijeme po šálcích celý den. Účinnost nálevu se zvýší, když listy před zalitím ručně natrháme na kousky.
Naši předkové kladly veliký důraz na to jíst hrušky a doporučujeme to i dnes. Plody musí být dokonale zralé, protože jinak mohou působit zažívací problémy. Podávání hrušek včetně listů nemá žádné vedlejší účinky, s výjimkou případné osobní nesnášenlivosti. Jedině to, že by se hrušky neměly jíst v kombinaci s mlékem v jednom jídle, poněvadž to může způsobit zažívací problémy
Čerpáno z informačního serveru o zdraví, Celostnimedicina.cz

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 11. září 2007 v 21:15 | Reagovat

jo, hruškové koláče můžu. A když je to ještě kombinované s čokoládou, to nemá chybu ;-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 11. září 2007 v 23:40 | Reagovat

Bali :-) jsi rafinovaná labužnice :-) Hrušky jsou dobrá inspirace pro podzimní vaření. Zítra jsem slíbila doma jednu švýcarskou specialitu, ale aby nakonec k večeři nebyl jenom chleba s máslem :-) Kdo ví, co bude zítra - mám však dobrý úmysl uvařit něco dobrého podzimně laděného, abych zahnala chmury z toho nešťastného počasí.

3 Bali Bali | Web | 12. září 2007 v 8:14 | Reagovat

jojo, čokoláda a hrušky to je jedna z mojich nejoblíbenějších kombinací ;-)

U nás bude asi na večeři gratinovaný řapíkatý celer.

Včera byla šťovíková krémová polévka s krutonky, která mě moc nenadchla. Přitom šťovíkovou omáčku k rybě mam ráda.

4 Šárka Šárka | E-mail | 12. září 2007 v 9:40 | Reagovat

Bali :-) tak si užij tu zdravou zeleninovou večeři! Já plánuji jednu mírně nedietní záležitost, ale sem tam takový chutný hřích prostě nelze nespáchat.

5 Bali Bali | Web | 12. září 2007 v 10:07 | Reagovat

ten celer je taky experiment.Mame ho radi, ale takto jsme ho jeste nedelali. Pry je to dobre.

Manza se prave pustil do pripravy zverinove pastiky. Bude mi chybet jen ta tva vinna zavarenina :-(

6 Mánek Mánek | E-mail | Web | 13. září 2007 v 8:20 | Reagovat

Šárko, nečteš náhodou myšlenky? :-D

Den předtím, než jsi zveřejnila recepty na tuhle dobrotu, jsme na labužníkovi proírali právě hruškáče! A ejhle! Je to tu v celé své kráse a voňavosti! :-D

7 Šárka Šárka | E-mail | 13. září 2007 v 21:16 | Reagovat

Mánku, to mě mrzí, že na labužníka nechodím častěji :-) Určitě bych se na dané téma zapojila do hovoru. Nějak doma pořád řešíme problém, co s těma hruškama máme dělat? :-) Ovšem takový hruškový koláč je lahůdka, kterou si musím zase co nejdříve zopakovat.

8 Šárka Šárka | E-mail | 13. září 2007 v 21:30 | Reagovat

Bali :-) Francouzská paštika je vrchol kuchařského umění! Toho tvého manžu ti závidím :-)

9 Bali Bali | Web | 13. září 2007 v 21:40 | Reagovat

ty si stěžuj ;-)

10 Martina Martina | 14. září 2007 v 7:30 | Reagovat

Hrušky miluji, a takové vdolečky s hruškovými povidly a kysanou smetanou, toť lahůdka.

11 Šárka Šárka | E-mail | 14. září 2007 v 11:56 | Reagovat

Bali :-) už se neopovážím ;)

Martina :-) hrušková povidla nebo hruškovice, toť taky malý zázrak přírody :-)

12 Vladěna Vladěna | E-mail | 17. září 2007 v 10:27 | Reagovat

Dobrý den, protože jsem nebyla schopná obstarat si hrušky, udělala jsem koláč s jablky, a je také moc dobrý.

13 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2007 v 10:45 | Reagovat

Vladěna :-) O tom jsem přesvědčena - podzimní ovoce dokáže nadchnout a chtě nechtě je tu čas těch všech podzimních koláčů a jablečných štrůdlů.

14 Madla Madla | E-mail | 26. října 2008 v 11:33 | Reagovat

Tak jsem byla vyzkoušela vaši první variantu hruškovéhho koláče a musím říct, že naprsto nezklamal. Poprvé jsem sice měla všechny ingredience, ale chyběly mi hrušky, proto je zastoupila jablka.  Koláči to nikterak neuškodilo a proto, když jsem nyní dostala hrušky, bylo o jejich osudu předem rozhodnuto. Ovšem ejhle, v lednici chyběla kysaná smetana. Tak jsem trošku zaexperimentovala, uvařila klasický vanilkový puding, do ještě vlahého zamíchala tvaroh z vaničky, osladila vanilkovým cukrem (sama si jej vyrábím, ty chemikálie ze sáčku mi nechutnají). A protože jsem byla obdařena hruškami v plné zralosti, pro snížení výrazné sladkosti jsem jejich povrch poházela napůl rozmrzlým červeným rybízem. Místo strouhanky jsem povrch korpusu bohatě poházela nahrubo strouhanými ořechy a pochoutka byla na světě. Rozhodně budu opakovat a ještě jednou díky za inspiraci.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. října 2008 v 13:23 | Reagovat

14 - Madla :-)

Jak tak čtu recept na váš hruškový koláč, sbírám sama inspiraci a chuť vyzkoušet zrovna tak. Pudink s tvarohem tomu musí dát téměř nebeskou chuť. K tomu lehká kyselinka červeného rybízu opravdu sedne na každý sebezmlsanější jazyk :-) Díky za velmi inspirativní komentář!

16 Lenka Lenka | Web | 28. října 2009 v 8:57 | Reagovat

Úžasný recept, zadám to dcerušce jako samostudium, učí se na cukrářku :-).

17 Šárka Šárka | Web | 6. listopadu 2009 v 19:38 | Reagovat

[16]: Lenka:

To je úžasné mít doma šikovnou cukrářku :-)

18 Jana Jana | 10. listopadu 2009 v 15:42 | Reagovat

Mam dotaz na zenevsky kolac. Prave jsem ho vytahla z trouby, ale vysledek je takovy rozpacity - hrusky plavou v silne vrstve oleje (a to vse v roube bylo 45 min). Neni v receptu nahodou preklep, opravdu tam ma jit 0.25 litru oleje? Jedinou zmenu, kterou jsem provedla, bylo to, ze jsem vynechala kandovane ovoce, ktere mi nechutna...

19 Šárka Šárka | Web | 10. listopadu 2009 v 19:58 | Reagovat

[18]: Jana:

Hruškový koláč, který prošel mou kuchyní je ten první (recept na něj nechybí). Ten druhý je originální ženevský a recept mám od přátel ze Švýcarska. Sama jsem ho nepekla, recept jsem přidala na doplnění tématu a historických souvislostí. Ale od pohledu se mi ten poměr taky nezdá! Jsem moc ráda, že přidáváte k tématu svůj názor s osobní zkušeností. Sakra! Takhle by recepty vypadat neměly! Pokusím se koláč nachystat a upravit i uvedené ingredience, aby to fungovalo tak, jak má. V první řadě vynadám přátelům, od kterých ten recept mám.

Je mi to líto! Co s tím koláčem budete nyní dělat?

20 Jana Jana | 10. listopadu 2009 v 20:48 | Reagovat

Kolac skoncil v kosi, bohuzel to neslo jist, vsecky ty dobroty plavaly v oleji a ani snaha o vyliti prebytecneho oleje nepomohla. Co se da delat. Osobne bych toho oleje dala velice jemne (0.25 dl misto 0.25 litru ?), protoze kompotove hrusky ani rozinky toho moc nenasaknou, stejne jako to listove testo. Kdyz uz jsme u toho upresnovani, jaka smetana by tam mela byt? Kysana nebo na slehani/vareni?

21 Šárka Šárka | Web | 10. listopadu 2009 v 23:59 | Reagovat

[20]: Jana:

Já bych navrhovala dát rozpuštěné máslo a ten podíl opravdu zredukovat na minimun. Smetanu běžně používám kysanou, hodila by se tam určitě taky.

22 Šárka Šárka | Web | 11. listopadu 2009 v 0:24 | Reagovat

Recept na ženevský koláč stahuji a ponechám tu jen můj vyzkoušený recept na hruškový koláč.

23 Zdeňka Zdeňka | 31. října 2010 v 10:55 | Reagovat

Vyzkoušela jsem hruškový koláč a je super! Díky za recept :c)

24 DolceVita DolceVita | Web | 31. října 2010 v 12:31 | Reagovat

[23]: Zdeňka:

Já děkuji za pozitivní zprávu, moc mě to těší :-) Pěknou halloweenskou neděli. Šárka ;-)

25 Nicola Nicola | Web | 3. srpna 2011 v 18:36 | Reagovat

ahoj robila som tento kolac a je super akurat som z nudze par veci pomenila,kazdopadne ho dam na svoj blog a dam tam odkaz na ten tvoj,len aby si o tom vedela:)

26 DolceVita DolceVita | Web | 3. srpna 2011 v 22:34 | Reagovat

[25]: Nicola:

Ok, diky za zpravu :-) Kouknu na tvuj blog, urcite tam bude neco moc dobreho ;-)

27 édita édita | 14. září 2011 v 16:44 | Reagovat

Tak jsem se na něj vrhla a dopadlo to grandiózně, oblizuju se až za ušima a jen čekám na rodinu až se bude oblizovat se mnou (jestli jim něco zbyde ha ha). Moc děkuju za recept, Tvá kuchařka je úžasná a určitě toho vyzkouším víc.
http://img836.imageshack.us/img836/7044/p1010017jp.jpg

28 DolceVita DolceVita | Web | 16. září 2011 v 12:52 | Reagovat

[27]: édita:

Děkuji za milá slova a za komentář plný chvály na hruškový koláč. Hrušky mají sezónu, tak s nimi nemusíme šetřit a můžeme si dát pěkně do nosu :-)

29 hanele hanele | E-mail | 25. září 2011 v 21:05 | Reagovat

Koláč právě vytažený z trouby... voní. Jen té smetany je mezi hruškami na kulaté formě dost málo. Nastavuji,jak se dá. Je něco špatně? Skutečně z jednoho kelímku smetany a dvou vajec vznikne tolik náplně, jako na fotce?
Díky a zdravím

30 lusylucy lusylucy | Web | 29. září 2011 v 21:22 | Reagovat

Ahoj,můžeš prosím skouknout můj blog a třeba něco okomentovat? Jsem zatím začátečník,takže bych byla moc ráda ^^ :)

31 Andrea Andrea | 12. listopadu 2011 v 12:38 | Reagovat

Díky za recept, včera jsem pekla svůj první hruškový koláč podle vašeho receptu a je úžasný :) btw moc pěkné stránky

32 Petra C. Petra C. | E-mail | 26. února 2012 v 16:31 | Reagovat

Od včera mi zbyly hrušky, které jsem kupovala na štrúdl s modrým sýrem a hruškami podle tebe. Dnes jsem tedy ze zbylých hruštiček udělala tento koláč a je super! Já sladké moc nemusím, ale tohle je tak akorát, takže moc chutnalo i mně. Díky!

33 DolceVita DolceVita | Web | 27. února 2012 v 1:24 | Reagovat

[32]: Petra C.:

Díky za pozitivní ohlas :-) Koláči mají vždycky zvláštní půvab. Už jenom tím, že mohou být sladké i slané. Já mám ráda obě dvě možnosti a pravidelně je střídám. Díky za zprávu :-)

34 DolceVita DolceVita | Web | 27. února 2012 v 1:25 | Reagovat

opravuji: KOLÁČE :-)

35 Martina Martina | 10. srpna 2012 v 13:43 | Reagovat

Zdravím, recept na podzimní hrškový koláč vypadal velmi zajímavě, výsledek však mě i mého přítele přítele zklamal. Těším se na další recepty :)

36 DolceVita DolceVita | Web | 12. srpna 2012 v 11:51 | Reagovat

[35]: Martina:

Na hruškové koláče je zatím stále ještě dost času, hrušky ještě nedozrály, ale i tak je fajn, když se pustíme do sladkého koláče. Kdo nemá rád hrušky, může si dopřát i jiné ovoce letní sezóny. Momentálně kralují jablka. Se skořicí jsou dokonalá :-)

37 Pavlína Pavlína | 23. září 2012 v 14:00 | Reagovat

Zdravím Šárko, upekla jsem Váš podzimní hruškový koláč a doma sklidil úspěch :) Nejlépe chutnal ještě teplý, kdy se chuť pečených hrušek, ořechů a smetanové polevy krásně spojila. Akorát jsem ho dělala na větší formu, dala jsem 2 kelímky zakysky a 3 vejce a polevy bylo tak akorát.. díky za inspiraci, brzy zkusím další recepty :)

38 DolceVita DolceVita | Web | 24. září 2012 v 11:58 | Reagovat

[37]: Pavlína:

Pavlíno, děkuji za vyzkoušení receptu a také zdravím :-) Hruškové koláče mají právě svou zralou sezónu, tak se také chystám na nějakou dobrotu plnou sladkých hrušek z naší zahrady. Pěkný podzim ;-)

39 JENIFER JENIFER | E-mail | 20. října 2012 v 23:38 | Reagovat

SKVĚLÝ, PRÁVĚ TU VONÍ !

40 Janina Janina | 22. října 2012 v 15:43 | Reagovat

Nedalo mi to a zapátrala jsem po Ženevském hruškovém koláči po světě. Většina receptů na českých stránkach uvádí v receptu 0,25 l oleje. Nicméně většina zahraničních píše 25 ml a nebo 1/4 dl, což je destekrát míň :-).

41 yannka yannka | 30. listopadu 2012 v 10:57 | Reagovat

Šárko, musím konečně napsat, jak skvělý tenhle koláč je a jak všem chutná, pro mého muže se stal vůbec nejoblíbenějším koláčem ze všech. Už jsem ho dělala mockrát a tak si vždycky říkám, že už si ho určitě pamatuju...a to by ses divila, kolik variant už díky mé skleróze vzniklo:) Někdy místo polohrubé hladká mouka, jindy obyčejný cukr místo moučky, minule tekutá šlehačka místo kys.smetany...a přesto se vždycky povede. Do náplně ještě přidávám domácí vanilkový extrakt. Jen mívám problém s propečením těsta, tak jsem ho teď naposled zkusila předpéct samotné (zatížené fazolemi) a koláč byl dokonalý a křupavý.
Děkuju za parádní recept a těším se na další hruškové inspirace:)

42 DolceVita DolceVita | Web | 3. prosince 2012 v 0:53 | Reagovat

[41]: yannka:

Kuchyňské experimentování je prima a vždy se s receptem posouváme ještě výš k dokonalosti :-) Umím si to představit. Propečení těsta mi také dělalo malinko problém, ale zvládla jsem to vyšším nastavením spodního ohřevu (ale je mi jasné, že takhle variabilní troubu každý nemusí mít po ruce). Dobrý nápad s předpečením! Hrušky jsou božské ovoce a tak si ty hruškové koláče nemohu nikdy odpustit. Letos jsem vykoumala také jeden zajímavý postup, ale k jeho sepsání nebyla zatím ta správná chvilka. Možná ho zařadím do kalendáře na rok 2014, na kterém právě pracuji.
Přeji krásný adventní čas :-)
Šárka

43 Lulu Lulu | E-mail | 29. března 2013 v 12:35 | Reagovat

Vas blog som objavila pred par dnami a uz som na nom zavisla :).
Podla fotiek vase kolace nemaju chybu, ste proste profik :), uz sa neviem dockat kedy ich vyskusam. Zijem vo Fr a zial mamina je daleko na to aby mi vypekala tak sa musim posnazit sama a vas blog je uzasnou insiraciou :).
Mam len par otazok:
1. Mozem Vas poprosit napisat kolko ml je jeden kelimok smotany? Viem ze existuje 180 ako aj 250 ml. Mozem miesto toho pouzit aj crème fraiche?
2. Mozem pouzit aj hrusky z konzervy ci je treba cerstve.
3. Aky je rozdiel medzi vasim blogom Gurmanka a Sarcina skola vareni? Najdem na oboch tie iste recepty?
Dakujem za odpoved a za vsetky tieto krasne recepty.

44 Dada Dada | 16. října 2013 v 9:35 | Reagovat

[1]: mozem doporucit,je fantasticky,prave ho papame.Jednoduchy,lacny a hlavne rychly....

45 Káča Káča | E-mail | 14. srpna 2014 v 22:56 | Reagovat

Hrozně děkuji za recept, máme šíleně moc hrušek a tohle je snad jejich úplně nejlepší úprava (až teda na tu hruškovici..:)). Navíc hrozná rychlovka. No, opravdu moc děkuji. :)

46 Jana Jana | Web | 9. srpna 2017 v 15:48 | Reagovat

Mnam, vypadá a určitě i chutná dokonale :) !

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama