Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečené houby líného houbaře

17. září 2007 v 10:27 | Šárka |  Houby

Návod, jak si nejrychleji poradit s košíkem hub a mimořádně si pochutnat. Než stačíte vysypat z nohavic a rukávů jehličí, budou houby vonět kuchyní & malý bonus v podobě dvou fantastických staročeských houbových receptur je tu taky. Tvrdé hřibovité houby jsou na tuto úpravu nejlepší a když je očistíte už v lese, máte vyhráno. Recept je záležitostí pouhé chvilky a potřebovat budeme jenom ty nejobyčejnější ingredience, které se najdou skoro v každé české chalupě i pražském bytě. Tak hbitě do přípravy, ať se přesvědčíte, že je to vážně velká dobrota. Z hub nemusí být pořád jenom smaženice, řízky, houbovka, ... ani jiná notoricky známá dobrota. Udělejte houby jinak!

Předností tohoto receptu je, že malé hříbky použijeme v celé své nádheře, nekrájíme je. Ty větší jenom přepůlíme. Pečeme podle množství na velkém plechu nebo stačí zapékací nádoba menších rozměrů. Taková, ve které servírujeme pohodlně na stůl, je ze všech nejlepší.

Pečené houby líného houbaře
  • sádlo na vymazání zapékací nádoby (nemáme-li, poslouží olivový olej)
  • 1 hrubě nakrájená větší cibule
  • celé hříbky
  • kmín, sůl, pepř
  • bylinky (určitě rostou kolem vaší chalupy nebo na okenním parapetu i v Praze)
  • lžíce obyčejné plnotučné hořčice
  • kostička (nebo jenom polovic) starého dobrého českého Masoxu
  • sladká smetana
  • lžíce hladké mouky
  • a víc už nic!



Zapékací nádobu vymažeme sádlem, posypeme sekanou cibulí a poklademe očištěnými hříbky. Pokmínujeme, osolíme, opepříme, přidáme voňavé bylinky vcelku (provoní celou troubu a do hub se té vůně taky trochu dostane). Rozpálíme troubu na 200 °C a pečeme cca 20 minut, až se houby pěkně škvíří a chytnou zlatavou barvu. Do sladké smetany přidáme mouku, hořčici a rozdrobíme Masox, prošleháme.


Houby zalijeme a ještě cca 10 minut zapékáme. Smetanový sosík nesmí mít hustotu kaše, to by nebylo ono. Jen tak lehce v něm houby vyválíme a když se to celé zapeče, je hotová pochoutka, která nadchne nejedno houbařské srdce. Posypeme jemně sekanou petrželkou a potom se na tu horkou houbovou dobrotu můžeme vrhnout.


Podle množství hub volte nádobu i poměr ostatních surovin a řiďte se vlastní chutí. Potom vás výsledek nikdy nezklame. Takové pečené houby ze šumavské chalupy jsou dobré pro holky i pro chlapy :-) Do sklenky si nalijte třeba Gambrinus. (Houby se nesnášejí s alkoholem, malá sklenka piva je nejvhodnějším nápojem. Víno ve spojení s houbami kvasí, tak na to pamatujte a neriskujte žaludeční nevolnost :-) Jakou zvolit přílohu? Podle mě jedině nepřekonatelný krajíc českého chleba nebo jiné křupavé pečivo. Není nic lepšího, než poslední kapku houbového sosíku z pekáče pěkně dostat právě kouskem chleba! Co s bylinkovým pugétem, který se v troubě spálil? V prstech rozdrobit do jídla - je to senzace. Taková rozmarýna a šalvěj dokážou jídlu dát ještě větší chuťový charm a šmrnc. Do staré české kuchyně bylinky od nepaměti patří, vzpomeňte si na ně co nejčastěji. Nikdy nezklamou.
Přeji dobré houbařské úlovky a velké pochutnání - ať už z těch hub vaříte cokoli.
Nemáte-li čerstvé houby z lesa, ale chuť by na ně byla, zkuste třeba superléčivou Hlívu ústřičnou / tento recept je skutečným Elixírem mládí a pochutnáním dostupným po celý rok. Jsou-li po ruce jenom loňské houby sušené, tak Houbový guláš si své obdivovatele jistě najde taky a chuť na výtečné houbové jídlo bude ukojena. Možností je mnoho a ani čerstvé žampióny nejsou k zahození. Ovšem projít se po lese a třeba vůbec nic nenajít, je něco, co nelze vůbec ničím nahradit!
Houby ve staročeské kuchyni stojí za velkou míru pozornosti a vy máte možnost vyzkoušet:
SEKANÉ HOUBY PO STAROČESKU
(podle kuchařské knihy Bavora Rodovského z Hustiřan, r. 1591)
  • Použijeme různé druhy hub v množství 500 g
  • 2 velké cibule
  • 80 g sádla nebo slaniny
  • kmín a jalovec
  • pepř a sůl
Houby očistíme, ovaříme v osolené vodě a necháme okapat v cedníku. Vychladlé nadrobno nakrájíme, přidáme osmaženou cibulku na sádle, kmín s jalovcem, pepř a sůl. Na rozpuštěné slanině nebo na sádle zapečeme.
Muselo to chutnat fantasticky, co říkáte?
STAROČESKÉ HOUBOVÉ ŠIŠKY
(podle předpisu v kuchařské knize vydané Pavlem Severinem z Kapí Hory, r. 1538)
  • Hřiby, smrže, špičky v množství 500 g
  • 100 g másla
  • 140 g mouky
  • 2 vejce
  • ¼ litru sladké smetany nebo mléka
  • petrželka a šalvěj
  • pepř a sůl
  • špetka šafránu
Houby očistíme, nadrobno rozsekáme a podusíme. Do směsi hub přidáme vejce a mouku, osolíme, ochutíme sekanou petrželkou a šalvějí, opepříme a ochutíme špetkou šafránu. Dlaní zformujeme šištičky velikosti menších karbanátků, které opečeme z obou stran na másle. Hotové houbové šišky přelijeme bílou omáčkou (bledou jíšku z másla a mouky rozředíme sladkou smetanou nebo mlékem a ožlutíme špetkou šafránu).
Ani tento prastarý recept nemohl chutnat prostě, na první přečtení je to učiněná lahůdka a rozhodně stojí za vyzkoušení. I vzácné smrže se v lese sem tam objeví.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 17. září 2007 v 11:15 | Reagovat

Krááása! Po minulém týdnu jsem sice přehoubovaný, ale tohle bych si dal i jako druhý chod po houbové polívce!

2 Bali Bali | Web | 17. září 2007 v 12:21 | Reagovat

cele houbicky jsou fakt lepsi nez nakrajene! Viz muj nedavny receptik zde:

http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/velmi-chutne-houbicky.html

3 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2007 v 14:03 | Reagovat

Sklenička :-) dobrota vonící po houbách mě taky svede!

Bali :-) rozhodně souhlasím, celý mrňavý pečený hříbek je fakt seznačně křupavý, je hřích ho krájet.

4 Evča Evča | E-mail | 17. září 2007 v 16:35 | Reagovat

Zdravím všechny mlsouny,

houby, to je má lááska, sbírám i jím! Určitě vyzkouším uvedené recepty. Právě včera jsme byli s přáteli v okolí Blanska  v Moravské krasu a konečně jsme v tom krásném podzimním dnu nasbírali pořádný koš. Bohužel "jen" suchohřiby a pár růžovek,  pravák ani jeden. Ale na Moravě oproti Česku opravdu letos téměř nepršelo, takže je to docela úspěch.

Dovolím se podělit o jedno z houbových jídel, které máme doma rádi. Houby v kabátě.

Recept je samozřejmě orientační podle počtu strávníků, možná i pro někoho pracný, ale výsledek stojí za to.  

Nejlépe směs  různých druhů hub ( pouze jedlé :-))))  ) očistíme, nakrájíme na větší kousky, opereme a v silnostěnné pánvi zahřejeme lžíci sádla, na něm osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli a houby dusíme  pod poklicí  až jsou hotové, dochutíme solí, paprikou, pepřem, bylinkami, tím  co máme rádi, tady má v dochucování každý volné pole působnosti.  Já osobně jsem raději opatrnější v dochucování, protože kabátek má taky výraznou chuť.

Pracnost spočívá v tom, že zatímco  v jedné pánvi  připravujeme houby,  v druhé pánvici  smažíme bramboráky z těsta které jsme si připravili, a to hodně do červena. Směsí z hub plníme bramboráky, přeložíme napolovic, na talíř dáme kopec kysaného zelí, já preferuji tuřanské ( ideální kombinace ), kdo nemá rád, může samozřejmě chroupat zeleninku dle své chuti, jak syrovou, tak třeba nakládané okurčičky či kozí rohy. No a pivčo, jiný nápoj se k tomu nějak nechytil.  Jako  podzimní oběd je to velmi příjemná záležitost, ale velmi kalorická a tak doporučuju poté hóóódně  dlouhou procházku. :-))  Hezký den

5 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2007 v 19:21 | Reagovat

Evča :-) ten recept zní náramně dobře. Houby se zelím v kombinaci s křupavým bramboráčkem = kombinace netradiční, ale umím si představit, jak výtečně chutná jako celek. To si budu muset uvařit reálně. Za receptík opravdu moc díky, protože určitě nás bude víc, kdo bude zkoušet a pomlaskávat při samotné konzumaci. S tím pivčem naprostý souhlas - taky si neumím nějak představit nic jiného. Pořádně dlouhá procházka to takové baště bude potřeba. Tak ať nám vydrží krásný barevný a teplý podzim co nejdéle :-) Přeji moc příjemný večer a díky za bezva komentář Evčo.

6 zuzka zuzka | 18. září 2007 v 9:54 | Reagovat

Já houby milluju a tento recept se mi moc zamlouvá. Ale mám jeden veliký problém, všechny ingredience bych měla jen ty nejdůležitější mi nějak chybí a to ty houby. Byla jsem v sobotu v lese ale určitě ve špatným protože jsme nenašli ani hubu. Ale ani jednu. Tak musím počkat až nějaké houbičky budou a pak jdu do toho.

7 Falka Falka | E-mail | 18. září 2007 v 10:52 | Reagovat

Výborně Šárko! Vaše houbové šišky mi nápadně připomínají houbové karbanátky, co jsem po přejezení se smaženicí, polívkou i gulášem dělala já. Zkrátka směs hub se opeče na cibulce doměkka, do vychladlého se vrazí vejce, trošička škrobu, strouhanky, česnek, majoránka, sůl, pepř, troška sojovky. Formují se z toho karbanátky a smaží na pánvi. Dělala jsem tuto dobrůtku ze směsi klouzků, babek a kozáků, protože ty nejdou sušit. A musím říct, že to bylo výborné! Lidi u nás klouzky moc nesbírají, ale po tomhle pokusu na ně nedám dopustit. Byla to lahůdka, která kupodivu byla dobrá i druhý den ohřátá nasucho v troubě. No a jako příloha již zmiňované pivko, samozřejmě...

8 Rudka Rudka | 18. září 2007 v 14:26 | Reagovat

Tak si představ Šárko, že jsem se do toho lesa ještě nedostala. Náš soused měl dnes v plánu jít na houby a jestli hodně uspěl, tak mi určitě nějaké přinese. No a to by byla jedinečná příležitost k vyzkoušení Tvého receptu. Ten líný houbař se mi moc zamlouvá, protože mám ráda jídla se šlehačkou.

9 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 14:29 | Reagovat

zuzka :-) určitě nějaké houby ještě budou i v tom zmiňovaném lese - a když ne, tak nějaký ten žampión nebo hlíva se taky snese :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 14:33 | Reagovat

Falka :-) Děkuji za komentář a popis domácího houbového receptu. Klouzek je krásná a chutná houba, stojí za tu námahu ho oloupat a upatlat si od něj ruce :-) Odmění se na talíři svou chutí. U nás dost rostou houby zvané "husí pupky" :-) Žluté jako klouzek a dají se z nich taky dělat zajímavé houbové dobroty. Jsem ráda, že se recetp líbil a moc zdravím.

11 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 14:36 | Reagovat

Rudka :-) taky to s tím chozením po lese nepřeháním :-) času je nějak málo a už se nemohu dočkat toho "Vinobraní na Mělníku". Ovšem nějaká ta houbovka, bramboračka, kulajda a pečené hříbky u nás už na programu byly. Ještě mám v záloze houbové lívanečky, hubník, houbové bramboráky (bez brambor) ... zatím není z čeho vařit, protože jsem líná houbařka, co do lesa pilně nechodí. Zrovna venku prší, tak zase porostou :-)

12 Bali Bali | Web | 18. září 2007 v 18:27 | Reagovat

Šárko, můj muž k houbám nikdy nic jiného než víno nepije a ještě nikdy nekvasil :-))

13 Jitka Jitka | 18. září 2007 v 18:59 | Reagovat

Recept mne úplně nadchnul, ale houby žádné, venku leje jako z konve.

Ale když musíš, tak musíš. :o)

Cestou z práce jsem aspoň nasbírala čerstvé žampióny v chladícím pultu a zkusila jsem je použít místo hříbku. Pak jsem ještě zjistila, že čerstvé bylinky nejsou, tudíž jenom sušené. A dovršila jsem to zjištěním, že jsem si špatně přečetla recept a koupila kysanou smetanu místo sladké. Tak jsem ji aspoň trochu naředila mlékem. Jinak jsem se držela úplně přesně receptu :)))

A nezbylo vůbec nic :)))

14 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 19:30 | Reagovat

Jitka :-) tak to je fantastické! dobrá kuchařka si vždycky poradí a vystačí s tím, co má právě doma :-) Takhle vznikají úžasné nové recepty. Tedy gratuluji Ti :-)))

15 Evča Evča | E-mail | 18. září 2007 v 20:59 | Reagovat

Dnes jsme chtěli s manželem vyrazit do lesa a provětrat  můj nádherný houbařský nůž, ale počasí v Brně a okolí nám nepřálo :-( . Tak jsem  jen prohrábla a naštěrchala sušící se úlovek z víkendu a při skleničce dobrého červeného zavzpomínala si na své dětství ( ročník 62 ). Můj tatínek byl  houbař s velkým H,  pikatní  však je, že dokázal pozřít jen  jediný druh, a to ryzce- syrovinku. Úprava byla naprosto jednoduchá. Houby se nakrájely na  3- 4 mm silné  plátky a opékaly se krátce na horkém sádle, posolily a pokmínovaly a chutnaly jak škvarky.Nevím jestli byly tak senzační nebo jestli mi  vzpomínky "zrůžověly" ale mám pocit, že nic lepšího jsem od té doby nejedla.  Jako malá si pamatuju, že to byla běžná houba, ale spoustu let jsem nenašla ani jeden z druhů ryzců. Asi zmizely a už se nevrátí....  Jestlipak taky někdo nostalgicky vzpomíná?

16 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 21:09 | Reagovat

Evča :-) na nostalgické vzpomínání by se hodila právě tato adresa www.kupkovi.cz - přesně tato dobrota voní na jejich stránkách! Dokonce s fotografií krasavce ryzce osobně.

(červené vínko & ročník 62 - to je mi sympatické :-)

17 Evča Evča | E-mail | 18. září 2007 v 23:23 | Reagovat

Děkuji za tip, stránky jsem zhlédla a úprava  sirůvek ( jak se u nás doma říkalo) je prakticky tatáž. A sliním  jak  ty "pavlovovic psi", jen ta potíž-  kde sehnat ty ryzce? :-) .

PS. Myslíte můj věk, nebo to víno?:-)))))))))))))))))))))))))))))

18 Šárka Šárka | E-mail | 18. září 2007 v 23:28 | Reagovat

Evča :-) taky si kladu tu otázku: Kde sehnat ty ryzce? :-)

P.S. Myslím to i ono :-)))))))

19 Evča Evča | E-mail | 19. září 2007 v 0:27 | Reagovat

No, ryzce nejsou!

A taky kdovíjak to bude s houbami v našich lesích. Takže, co nám mlsounům, zbývá?  Možná se ještě my na Jižní Moravě zahojíme ( guláš z václavek nemá chybu!) , když nic nenajdeme, pak se musíme tzv. přešaltrovat-   burčák,   a  hurá na výlovy rybníků!  

Taková sladkovodní štika  orestovaná jen na másle, posypaná  lehce bylinkami (k tomu bageta )  nemá chybu.

To je "posun" od hub :-).  No a k tomu vyjímečně bílé, nějaký muškátek?

20 JANA JANA | E-mail | 19. září 2007 v 7:41 | Reagovat

Milá Šárko, zdravím a jsem moc ráda, že je tu opět téma houby, co se týká syrovinek je jich opravdu velice málo, letos jsem našla pouze jednu, ale můj otec, který je vášnivec houbařská sem tam nějakou přinese, ale byly doby kdy jsme  tento skvost nosili po hrstech a takový syrovinkový guláš, kdy je už člověk přejedený jídla /syrovinky na sádle což je úžásná delikatesa /tak ten opravdu nemá chybu. Bylo tady napsáno několik receptů tak přidám také jeden. Muchomůrka růžovka lidově řečený masák je v naší rodině velice oblíbená a lahodná houba. Oloupané hlavičky hub podusíme na cibulce a dle chuti česneku, přidáme oblíbené směsi koření -sůl, paprika, kmín, majoránka, kari, kdo má rád pálivé papričky nebo oregáno prostě tady se meze nekladou hlavně se to nesmí přehnat s množstvím. Vedle na pánvi si připravíme topinky nebo mohou být z topinkovače zase záleží na chuti, touto směsí topinky poklademe a navrch posypeme sekanou pažitku a protože na zahradě je i spoustu rajčat a paprik ještě k tomu nakrájíme talíř zeleniny. Věřím, že nikdo neodolá. Všem přeji dobrou chuť.

21 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 7:44 | Reagovat

Evča :-) z přírody se vždycky dá dostat pro nás to nejlepší! Jen je potřeba vědět, z kterého konce na to sáhnout :-)

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 7:47 | Reagovat

JANA :-) ó růžovky s topinkami - to zní jako růžový sen. Najdu vždy sem tam nějakou, ale určitě to stojí za vyzkoušení. Díky za návod na dobré pochutnání :-)

23 JANA JANA | E-mail | 19. září 2007 v 7:58 | Reagovat

Návod na masáky, kdo trochu zná Slepičí hory na jihu Čech, tak hora Kohout zaručeně najdete :-)

24 Papaja Papaja | 19. září 2007 v 9:38 | Reagovat

Nádherné fotky! A takhle houbičky v celku, to je taky bezva.

Vůbec tady jsou bezva fotky...

P.

25 Šárka Šárka | E-mail | 19. září 2007 v 14:48 | Reagovat

Papaja :-) díky za kompliment; škoda jen, že nejde přenést taky trochu té vůně :-)

26 Evča Evča | E-mail | 19. září 2007 v 20:26 | Reagovat

Díky za další inspiraci s masáky a topinkam, určitě vyzkouším!

Když se mi nepodaří žádné najít, tak zůstanu u mé klasické variace-topinku hodně počesnekovat, poklást silnými plátky Nivy a krátce zapéct.  ( Když se najde v lednici zbytek nějakého jiného "zkaženého" sýra třeba cambozola, může být!

A taky jsem chtěla ještě k houbovému tématu sdělit, že kromě manžela miluji taky bedly a letos jsem ještě ŽÁDNOU! nenašla. Takže tak.

27 Jitka Jitka | 21. září 2007 v 11:01 | Reagovat

A já včera bedly našla :))) a dala jsem je místo růžovek na topinku. A všichni jsme litovali, že jich nebylo víc!

Tady se člověk naučí věcí :)), dnes budu dělat nějaké houbové šíškové karbanátky.

28 Javorovský Javorovský | E-mail | 21. září 2007 v 14:05 | Reagovat

Ryzce rostou. Přinesli jsme  půl košíku ryzce smrkového, víc jsme už nebrali. Teď přemýšlíme, jakje nejlépe využít. Nechceme je nakládat. Poradí někdo ?

Děkuji.

29 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 0:03 | Reagovat

Opravdu rostou :-) Mám na stole hromadu bílých hřibů a místo spaní jdu čistit a krájet. Zítra zapřemýšlím, co nejchutnějšího z nich udělat. Beru každou dobrou radu! ... a předem za ni díky :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 10:07 | Reagovat

Javorovský :-) Ryzec syrovinka je jedna z mála hub, kterou lze jíst i syrovou. Ovšem pečená v pánvi na másle, se solí a kmínem je pochoutkou vskutku královskou! Sušená báječně voní. Protože má trochu tuhou dužninu, moc se na další tepelné zpracování nehodí. Určitě z ryzců u vás doma vznikla báječná pochoutka a zůstaly ty nejlepší dojmy i bez všech rad, co přišly pozdě :-) Moc zdravím a díky za komentář, Šárka

31 Vladěna Vladěna | E-mail | 24. září 2007 v 11:48 | Reagovat

Dobrý den, nepodcenila jsem přípravu na tento recept a v týdnu si vyškvařila sádlo, ale pak jsem se zalekla přemíry tuku, tak jsem mouku rozmíchala jenom v mléce, i tak se to pěkně zapeklo, jinak jsem se držela postupu a výsledek byl báječný, díky za recept.

32 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 11:58 | Reagovat

Vladěna :-) to je rozumný přístup :-) Kde mohu, tak tam ten tuk taky odeberu. Jsem ráda, že chutnalo! Díky za komentář a zdravím, Šárka

33 Romana Romana | 25. září 2007 v 9:16 | Reagovat

Tak včera jsem to zkusila a výsledek úžasný! Moc děkuju za recept.

34 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 9:25 | Reagovat

Romana :-) moc mě to těší!

35 Papaja Papaja | 30. září 2007 v 22:58 | Reagovat

Recept jsme vyzkoušeli a je bezva. To už se mi zdál na první pohled. Jen bych bujón nedala až do smetany, ale ve formě tekuté :-) Dle fotky jsme zřejmě měli stejné složení bylinek. Tady je náš pokus, chutnalo.

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3398&l=Papaja

P.

:-)

36 Evča Evča | E-mail | 30. září 2007 v 23:55 | Reagovat

Hurá, moje nedávné stížnosti, že u nás houby nic moc jsou vniveč! Včerejší nádherné podzimní odpoledne ( alespoň u nás na Moravě ) jsme strávili s manželem v  lese a výsledek? Od včerejšího večera čistím a krájím. Tenoučké plátky suším  (do bramboračky) nahrubo pokrájené  dusím na sádle 10 min. ( pod maso nebo na omáčku ) po vychladnutí dělám vakuové sáčky do mražáku, a navařila jsem  5 l hrnec omáčky pro mé dospělé dítka ( nechávám ji uležet do druhého dne, zdá se mi tak nejlepší)

A ty bedly? Byly a hóóódně a mňam! Kmín, sádlo, čestvý chleba a pivo-  v 10 večer. Rozum ví, že toto se  nedělá, ale my mlsní to uděláme, achich ach, dnes  to nám sdělil i žlučník. -:((      

Zítra jdeme znovu, hub není nikdy dost, buďto budou řízečky, nebo  pečené houby líné houbařky. :-)

37 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 0:03 | Reagovat

Papaja :-) díky za milý komentář. Těším se na fotku, ale Labužník má v tuto chvíli nějaký problém, tak se budu těšit na zítra ráno - hned nakouknu! Díky Papajo a krásnou dobrou noc.

38 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 0:11 | Reagovat

Evča :-) houbové šílenství se odehrává. Ráno jsem prošla lesem a za půl hodiny jsem měla 2 plné koše krásných hub. Velkou spoustu jsem nechávala bez povšimnutí a vybírala pouze ty nejlepší kousky. Suším pro kamarády z města :-) Někteří nevědí, jak vypadá les a jak báječně se chodí po mechovém koberci. Na jihu Čech jsou úžasné lesy (i když zrovna houby nerostou). Možná najdu i nějakou tu bedlu. Zatím je to u nás samý hřib a víc nic :-) Díky Evčo za komentář a zítra pořádný houbařský úlovek ti přeji. Ať máme co čistit a krájet. Tento podzim nudný nebude ;)

39 Papaja Papaja | 1. října 2007 v 14:22 | Reagovat

Ještě k té diskuzi o ryzcích: Můj táta peče ryzce z obou stran na sucho na plotýnce, trochu to přitiskne. Pak lehce posolí a jí... Ochutnala jsem to teď poprvé v životě - velmi zajímavá chuť. Ale za celý týden jsme v lese našli asi jen 6 kusů.

P.

:-)

40 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 14:38 | Reagovat

Papaja :-) krásná fotečka houbové dobroty! ... konečně jsem se mohla podívat. Ryzce připravované na plotýnce jsou určitě nepřekonatelně dobré. Bohužel nemám tu správnou plotýnku, protože jsem nucena vařit na indukci. Ovšem ještě nyní na podzim si na příští sezónu buduji letní kuchyň v zahradě pod pergolou a tam plotýnka chybět nebude! Já na ní prostě trvám :-) Když vařit venku, tak se 100% romantikou - bez plotýnky by to nebylo ono. Možná příští rok si na ryzcích na plotýnce taky pochutnám. Díky za komentář ;)

Š.

41 Jitka Jitka | 20. srpna 2009 v 19:46 | Reagovat

hotova fantazie....vsem chutnalo moc dekuji!

42 Šárka Šárka | Web | 21. srpna 2009 v 12:23 | Reagovat

[41]: Jitka:

Díky za zprávu :-) V jednoduchosti je krása, tento recept je toho důkazem.

43 Michaela Michaela | Web | 17. ledna 2011 v 8:03 | Reagovat

Hned ako zozeniem hribiky, skusim tento recept. Je v nom vsetko, co lubime.

44 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. ledna 2011 v 16:10 | Reagovat

[43]: Michaela:

Doporučuji! :-) je to tak jednoduché a překvapivě dobré.

45 motherofthebridedresses motherofthebridedresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:47 | Reagovat

even more about this are at .

46 http://www.choisirsavie13.fr http://www.choisirsavie13.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:16 | Reagovat

doma objeví celkem výjimečně, tak jsem upřednostnila olivový olej a máslo. Byla to výtečná volba, která receptu prospěla. Vy u sádla klidně zůstaňte, to nikomu

47 Jana Jana | E-mail | Web | 31. března 2015 v 15:59 | Reagovat

Pěstování hlívy ústřičné mě chytlo u srdce. Stalo se mým koníčkem http://www.ekohouby.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama