Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Obyčejná česká houbovka a vídeňské knedlíčky

30. září 2007 v 23:55 | Šárka |  Houby
Příslib neobyčejného pochutnání. V těchto dnech se houby nehledají, ale dají se sbírat do nůše. Je to skoro nuda. Možná i houbovka vám leze krkem ;-) Proti nudě přidám recept na kulaté vídeňské knedlíčky. Recept na houbovku chybět nemůže! Houbové žně nejspíš vydrží ještě během celého října. Každý houbový recept se bude hodit.
Houbová omáčka
  • houby (hříbky) - bez nich by to nešlo
  • máslo
  • cibule
  • hladká mouka
  • vývar z masa nebo masoxu
  • sůl a pepř
  • špetka drceného kmínu
  • smetana
  • petrželka
  • citrónová šťáva
Na másle zpěníme jemně nakrájenou cibulku, posekanou petrželku, krátce orestujeme a přidáme hladkou mouku (mouky dáme tolik, co másla) a připravíme světlou jíšku. Zředíme studeným vývarem a prošleháme. Hříbky podusíme zvlášť na másle, osolíme, opepříme, navoníme špetkou kmínu a zavaříme do připravené omáčky. Celková doba tepelné úpravy hub by měla být cca 20 minut (restování + zavaření do omáčky). Do houbové omáčky přidáme smetanu a prohřejeme. Dochutíme případně ještě solí a pepřem a šmrnc omáčce dodáme troškou citrónové šťávy.
Houbová omáčka po staropražsku: do hotové omáčky se přidají kostičky šunky a pěkná hrstička nasekané petrželky.
Houbová omáčka po vídeňsku: hotová omáčka se zjemní žloutky rozmíchanými ve smetaně. Potom už se nesmí vařít!
VÍDEŇSKÉ KNEDLÍČKY
  • Rohlíky nebo housky (cca 200 g)
  • 120 g másla
  • 2 vejce + 2 žloutky
  • 4 lžíce mléka
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce nasekané zelené petrželky
  • 1 malá cibule jemně usekaná a podušená na másle
  • sůl
Pečivo nakrájíme na kostičky a pokropíme mlékem. Cibulku osmahneme na plátku másla a přidáme k pečivu s mlékem. Změklé máslo utřeme v míse do pěny a přidáme celá vejce a žloutky. Přidáme pečivo, mouku, strouhanku, nasekanou petrželku, osolíme a navlhčenýma rukama utvoříme kulaté knedlíčky. Zavaříme je do osolené vody a zvolna vaříme asi 10 minut, až vyplavou na hladinu. Vyjmeme děrovanou naběračkou a podáváme třeba s houbovkou. Tato vídeňská specialita se výtečně hodí k roštěné na cibulce, hovězí svíčkové i zvěřině. Ukoulejte si kulaté knedlíčky k čemu chcete, určitě vás nezklamou. Měl je rád i "Císařpán".

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | E-mail | 1. října 2007 v 7:45 | Reagovat

Mńam. Houbovku bych si dala, ale ti parchoši (děti a manžel) by to nepozřeli :(

Ale vídeňské knedlíčky...to je jiná. Dělám velmi podobně,jen nedávám cibulku a rohlíky místo krájení jen natrhám a poleju rozpuštěným máslem,pak přidám mléko s rozšlehanými vejci a sůl a petrželku,mouku a podle hustot strouhanku.

Jsou SUPER nějaké kupované nechutnosti co se rozblemcají hned když je zaleješ omáčkou už dávno nekupujeme.

2 Lenka Lenka | E-mail | 1. října 2007 v 7:48 | Reagovat

Jinak velmi podobně dělám přílohu ke kuřeti (pečenému).Akorá místo uvaření šupnu uhnácanou šišku na plech k pečícímu se kuřátku a upeču spolu sním. Někdy přidávám i játra

3 Bali Bali | Web | 1. října 2007 v 7:56 | Reagovat

sakra, dobrou houbovku bych si taky dala! Manžel vzal právě košík a nůž a kráčí směrem klesíku co máme za domkem. Ovšem přinese prý jen k obědu a to nebude houbovka, ale kachní prsa :-(

Snad ho zítra vyženu dál a na dýl ;-)

4 J.Č. J.Č. | Web | 1. října 2007 v 10:05 | Reagovat

Houby nesbírám, ale o víkendu to nešlo jinak, člověk o hřiby vyloženě zakopával :) Vůbec nejlepší recept mi momentálně příjde nakrájet ty houbičky na tenké plátky, osolit a opepřit, pokapat olivovým olejem a zbaštit syrové :o) Každopádně ale díky za recept na více než chutně vypadající vídeňské knedlíky!

5 Bali Bali | Web | 1. října 2007 v 12:41 | Reagovat

no, tak houbovka bude někdy jindy.

Z pěti hub se špatně dělá :-(

6 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 14:42 | Reagovat

Lenka :-) taky moc dobrý způsob, jak na vídeňské knedlíky! Díky za něj a za komentář taky. Kuřátko v chutné nádivce je též moc zajímavé. Domácí strava je holt domácí strava :-) ... díky Lenko

7 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 14:43 | Reagovat

Bali :-))) kachní prsíčka i bez hub budou výtečná!

8 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 14:48 | Reagovat

J.Č. :-) v zásadě musím souhlasit! takový salát ze syrových hub, malinko proleželých v olivovém oleji je příjemná změna. Jeden takový recept už mám uveden i zde (ovšem jsou to jen obyčejné žampióny). O houby se doslova zakopává, radost z hledání žádná. Houby jsou prostě všude! Já nejsem moc zatížená na knedlíky, ale těmto vídeňským neodolám. Je to takové příjemné vybočení z českého knedlíkového stereotypu ;) - to mám ráda

9 Orange Orange | 1. října 2007 v 14:49 | Reagovat

Mňam, od včerejška mám doma hromadu podušených hřibů a na omáčku jsem se chystala, tak k tomu zkusím i ty knedlíčky...

to: J.Č. - není to náhodou velmi těžko stravitelné?

10 Šárka Šárka | E-mail | 1. října 2007 v 15:50 | Reagovat

Orange :-) tak ti přeji hezkou zábavu při koulení knedlíčků a hlavně dobré pochutnání! Syrové houby jsou opravdu hůře stravitelné, dávám ti za pravdu.

Na listovém salátu pár plátků syrových žampiónů v kombinaci s dobrou francouzskou zálivkou, to nečiní takový problém a je to zdravá mňamka :-) Díky za komentář a měj se hezky Orange. Š.

11 J.Č. J.Č. | Web | 1. října 2007 v 17:10 | Reagovat

Orange: to opravdu netuším, určitě to není na hlavní chod, spíš takový decentní předkrm či chuťovku. Zítra snad budu házet na blog malý zápisek i s fotkou s "porcí pro dva" :)

12 mn mn | 2. října 2007 v 16:04 | Reagovat

Zrovna v neděli jsem houbovku dělal, ale na takové pěkné knedlíky jsem byl línej. Použil jsem vývar podle následujícího receptu a musím říct, že to na té omáčce bylo znát.

http://labuznik.com/recipe.php?ID=16712

13 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 20:06 | Reagovat

mn :-) Vývar podle uvedeného receptu je náročnější na přípravu, ale jednoznačně ničím nenahraditelný! Omáčka musela být bezkonkurenční. Já byla líná na ten pořádný vývar a ošidila jsem to hotovým produktem. Díky za komentář a za odkaz na ten nejlepší vývar pod sluncem ;)

14 Papaja Papaja | 2. října 2007 v 20:13 | Reagovat

Jednou jsem podobné zkoušela, ale tyhle jsou lepší. Taky na ně dojde. Ale můžeš se tady mrknout :-)

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3402&l=Papaja

P.

:-)

15 Evča Evča | E-mail | 2. října 2007 v 23:23 | Reagovat

U nás houby můžem na všech  způsoby, omáčku jsem dělala samořejmě taky-:) , postup mám hodně podobný, jen ty houby dusím s cibulkou na sádle cca 15 min., + 3 kuličky pepře, 3 nového koření, 3 jalovce a 2 bobkové listy. To nechám do druhého dne, pak vyndám koření, prohřeju, spojím s  máslovou jíškou a vývarem smetanou a vařím cca 15 minut. Pak dochutím trochou octa.  

Knedlíčky vyzkouším- s těmito nemám zatím zkušenost, dělám hrníčkové v páře a když není čas  tak raději žádné, než kupované. To raději změním menu.

16 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2007 v 8:25 | Reagovat

Papaja :-) mrkla jsem se a musím říct, že ta křepelka s nádivkou, zelím a bylinkovými knedlíčky vypadá mistrovsky :-) Díky

17 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2007 v 8:28 | Reagovat

Evča :-) Taky výborný způsob na zpracování hub. Osmahnuté a proleželé houby s kořením musí být pěkně voňavé. Když mám čas, tak je taky nechám odležet do druhého dne. Včera jsem jednu houbovou dobrotu dělala, tak možná najdu čas na článek s receptem :-)

18 Marie Marie | 3. října 2007 v 8:54 | Reagovat

Knedlíky bez kvasnic ať mají název jakýkoliv vařím již mnoho let, ale

místo v hrnéčku je vařím v igelitovém sáčku, jsou stejně dobré a je

mnohem jednodušší práce

19 mn mn | 3. října 2007 v 11:03 | Reagovat

Šárka: Jo, tenhle vývar je trochu pracnější, ale kdo jednou ochutnal... Tentokrát jsem ho vytáh z mrazáku, jen tak kvůli omáčce bych se do něj taky nepouštěl.

Jinak přeju hodně energie do psaní dalších receptů, toto je rozhodně nejlepší český deníček o vaření. Už několik receptů jsem zařadil do svého repertoáru. Dík.

20 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2007 v 11:09 | Reagovat

Marie :-) díky za dobrý tip! Rozhodně to bude v igelitovém sáčku jednodušší, ale práce s ušatými hrnečky pro první pokus vaření knedlíků je taková zajímavější a zábavnější :-) Potom si každý uvědomí, že všechno se dá zjednodušit :-) Díky za komentář a pěkný den, Šárka

21 Šárka Šárka | E-mail | 3. října 2007 v 11:12 | Reagovat

mn :-) rozhodně děkuji za milou pochvalu. I příprava složitého pokrmu může být odpočinková relaxační činnost, když se do díla pustíme s chutí a odhodláním. Rozhodně není nutné vařit každý den, ale když už vařit, tak pořádně. Souhlasím se vším, co zde bylo napsáno! Pořádný vývar v mrazáku počká na tu svou správnou chvíli, kdy bude excelovat třeba v houbovce. Určitě se ten čas věnovaný přípravě dobře zúročí. Dík ;)

22 Papaja Papaja | 5. října 2007 v 14:18 | Reagovat

Prostě jsem to musela zkusit... :-) Jen se mi asi nepodařila tak hustá, jak tobě. Ale kvůli tomu jsem šla včera na hříbky. Takže je alespoň krásná na pohled :-)))

http://muj.labuznik.com/zaznam_denicku.php?c=3420&l=Papaja

P.

23 Papaja Papaja | 5. října 2007 v 14:19 | Reagovat

Omlouvám se.... jako Tobě...

:-)

24 Šárka Šárka | E-mail | 5. října 2007 v 14:38 | Reagovat

Papaja :-) bez omluv :-))) opravdu lákavá. Koukala jsem na fotografie Komorníka a Rondelu v JH. Tu zámeckou zahradu mám moc ráda a courat se po hrázi rybníka taky :-) Díky

25 viP viP | 8. října 2007 v 20:45 | Reagovat

Dostal jsem se sem před časem z Cuketkova webu, nebo z GurmetKlubu (už nevím) a od té doby se vracím. Tenhle recept jsem musel zkusit kvůli vídeňským knedlíčkům ... fakt "císařská" chuť. Houbovka taky výborná (děláme trochu jinou, ale změna potěší :-)), takže díky za recepty (nejen tyto).

26 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2007 v 22:38 | Reagovat

viP :-) Já díky za tu "porci" času, kterou věnujete mým stránkám :-) Příjemnou dobrou noc a ráda vás tu potkám zas.

27 Mája Mája | 15. září 2010 v 8:01 | Reagovat

Včera jsem se pustila do vaření vídeňských knedlíčků, ale ouha. Hned po vhození do vody mi vyplavaly nahoru a po uvaření byly takové "blemcavé". :-( Šárko, můžete mi poradit, kde jsem udělala chybu a jak na ně? Ty Vaše vypadají totiž luxusně a já bych je chtěla mít příště taky tak krásné, jako je máte Vy.

28 DolceVita DolceVita | Web | 15. září 2010 v 12:09 | Reagovat

[27]: Mája:

Májo, to je mi líto, že knedlíčky nevyšly podle představ. Je s nimi trochu víc práce a když je základní těsto řídké, je potřeba ho přitáhnout strouhankou. V tomto případě se nemusela chyba stát nikde, protože svou váhu může i velikost použitých vajec a může se stát, že těsto bude řidší. Příště bych se pokusila udělat jeden zkušební knedlíček a když se rozvaří, tak těsto hned zahustit a zkusit uvařit nový exemplář. To by v tom byl čert, aby se to nepovedlo :-) Díky za dotaz a přeji pěkný den, Šárka

29 katinka katinka | E-mail | 19. září 2010 v 19:54 | Reagovat

Milá Šárko. Keďže hubová sezóna je na Slovensku v plnom prúde a huby sa do lesov nechodia hľadať, ale vyslovene "kosiť", hľadala som nejaký rýchly recept. Vaša hubová omáčka mi pripomenula detstvo a zo záhoráckych suchohríbov bola fantastická. Miesto sladkej smotany som použila kyslú. Na klasické kysnuté knedlíky nebol čas, tak som vyskúšala vaše viedenské knedlíky a dopadli skvele. Skôr som mala obavy, že sa budú vo vode rozpadať, ale tvar si udržali až do konca, takže môžem iba odporučiť. Ak by ste sa niekedy nielen vy, ale iní návštevníci vašich skvelých blogov chystali na Slovensko a radi si pobyt spríjemnili pobytom v lese a išli na istotu, vrele odporúčam stánku www.nahuby.sk. Nie som administrátor a nerobím im reklamu. Nie je to komerčná stránka a funguje naozaj veľmi jednoducho ako praktický sprievodca hubárčením. Snáď to trochu rozprúdi sekciu Vaše houbové superrecepty, ktorá sa na gurmánke veľmi neuchytila.

30 DolceVita DolceVita | Web | 23. září 2010 v 1:11 | Reagovat

katinka:

Milá Katinko, díky za odkaz na báječnou stránku o houbaření u sousedů na Slovensku :-) Stránka je báječná! Mám radost, že se vydařila omáčka i knedlíky podle mého receptu. To potěší dvojnásob. Pokud jde o rubriku "houbové superrecepty" je opravdu škoda, že jsem nenašla dost času ji zpropagovat. Bohužel byla dovolená a měla bych tu pěknou rubriku uvést trochu víc ve známost a motivovat přispěvatele, aby se pochlubili svými houbovými dobrotami a předali pár svých houbových vychytávek :-) Chtělo by to rozprúdit! Díky za milý komentář a přeji ještě hodně dlouhou a úspěšnou houbovou sezónu. Šárka ;-)

31 Moore33RHONDA Moore33RHONDA | E-mail | Web | 6. listopadu 2011 v 14:49 | Reagovat

I had a desire to begin my business, however I didn't have got enough amount of cash to do it. Thank God my close friend said to utilize the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/home-loans">home loans</a>. So I took the sba loan and made real my desire.

32 Lenka V. Lenka V. | 10. února 2013 v 19:56 | Reagovat

Vynikající! Dnes jsem knedlíčky udělala ke koprovce a už se těším na léto až je uvařím s hřibovou omáčkou.. Dříve jsem dělávala hrnečkové, ale tyhle jsou mnohem méně pracnější a výsledek je srovnatelný, ne-li lepší! :-)

33 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. února 2013 v 8:57 | Reagovat

[32]: Lenka V.:

Knedlíky ve všech podobách mají šanci :-) Chce to hledat ten jejich ideální tvar a nebát se kombinovat s lehkými omáčkami. Na houbovku z čerstvých hub se také nesmírně těším. Díky za zprávu :-)

34 http://www.pourquoi-defiscaliser.fr http://www.pourquoi-defiscaliser.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:15 | Reagovat

doma objeví celkem výjimečně, tak jsem upřednostnila olivový olej a máslo. Byla to výtečná volba, která receptu prospěla. Vy u sádla klidně zůstaňte, to nikomu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama