Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Koláč plný vína

24. září 2007 v 20:33 | Šárka |  Sladká kuchyně
Koláč až po okraj plný vína. Zařaďte tento chutný a šťavnatý hit do svého sladkého repertoáru. Použijte listové těsto křehoučké jak víla. K tomu spoustu sladkých hroznů zalitých ve vinném krému.
Vezměte dortovou formu, vyložte ji těstem, po obvodu natáhněte těstovou manžetu (tzn. utvořte vyšší okraj) a nasypejte plnou hrst překrájených hroznů bez peciček.
Umíchejte krém, zalijte a v horké troubě krátce zapečte. Doba pečení šitá na míru troubě horkovzdušné = 35 minut / 180 °C.
Na báječný krém vezmeme créme fraiche (ev. kysanou smetanu), 1 vejce, moučkový cukr, kapku bílého vína Muškát*, vanilku (v mém případě kapka vanilkové esence z Madagaskaru - nejbáječnější gastrodárek letošního léta!) - promíchat a můžeme všechno hroznové víno ve formě utopit v tomto nadýchaném krému a šup s tím do trouby.
Křehké a šťavnaté řezy krájejte chvilku po upečení a potom už se oddávejte podzimnímu snění.
Vařte v rytmu sezóny a o žádnou chutnou dobrotu se nenechte ošidit. Je doba vinobraní a tak sladké hrozny na našem stole své čestné místo rozhodně mají.
* Muškát moravský (Mopr)
Byl vyšlechtěn křížením dvou odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Díky své plodnosti se velmi rychle rozšířil do všech vinařských regionů. Muškát moravský poznáte po světle zelenožluté barvě, silné aromatické vůni muškátového květu a jemné muškátové chuti.
Doporučené podávání: Hodí se k moučníkům a sladkým dezertům, suchý k jemným paštikám.
Teplota podávání: 9 - 11 °C.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ludmila Ludmila | E-mail | 24. září 2007 v 22:11 | Reagovat

Všechno jasné a jako obvykle krásné.Ale co to je těstová manžeta?Dortová forma je plechové kolečko a svěrací pruh dokola.Těstová manžeta je něco jiného?Co mi uniklo?

Mimochodem vinná marmoška proběhla a je skvělá.

Vanilková esence je moc pěkný dárek,znám jenom jednu firmu v Čechách(aromaterapeutickou),co jí nabízí,a na to aby si člověk vzal vedlejšák.

2 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 22:37 | Reagovat

Ludmila :-) asi jsem to špatně slovy vyjádřila: těstová manžeta = obyčejný vysoký pruh těsta, který se namáčkne na spodní těstové kolo. Určitě by se dalo listové těsto obyčejně vmáčknout do dortové formy a vypadalo by to docela obstojně, ale trochu hrátek s těstem dá koláči lepší tvar :-) Tolik k té těstové manžetě. Vanilkovou esenci dovezla dcera z Dominikánské republiky. Na vanilková kouzla stačí nepatrná kapička. Letos u nás budou hodně vanilkové vánoce :-) Jinak gratuluji k té vinné marmošce, je to trochu piplačka, ale k takové zvěřině nebo lžíce do omáčky, to bude extra třída. Díky za komentář a krásnou dobrou noc :-)

3 J.Č. J.Č. | Web | 24. září 2007 v 22:50 | Reagovat

To je ovšem lákavé! :)

Co nahradit tu esenci nějakým lehkým mixem alkoholu a čerstvého vanilkového lusku? :)

4 Sklenička Sklenička | E-mail | Web | 24. září 2007 v 23:00 | Reagovat

Šárko, vy nejen že krásně pečete, vaříte a fotíte, ale vy i krásně píšete! Jdu spát a nechám si zdát o tom, že mi to někdo upeče ke snídani :-)

5 Evča Evča | E-mail | 25. září 2007 v 0:16 | Reagovat

Musela jsem se podívat do lednice- ano,  manžel ještě nestihl sníst "muškát", který nám včera přidal  náš kamarád k exceletnímu burčáku.  Takže základ mám a ještě to listové těsto!  To asi koupím,  moc se mi s ním nechce dělat :-(

Creme fraiche asi nahradím mascarpone, s vanilkovou esencí-  ještě nevím. Podle  posledního  čísla časopisu Apetit  je to s vanilkovou esencí  tak, že se u nás nedá koupit (  je tekutá ), ale extrakt ( krystalický )  v miniaturních lahvičkách od firmy Benkor se koupit dá, tak uvidím.  Na druhou stranu  je to inspirace pro nás mlsouny, co si přivézt ze zahraničí.  

Prozradíte mi, prosím, orientačně čas a stupeň pečení? Děkuji.

6 Evča Evča | E-mail | 25. září 2007 v 0:28 | Reagovat

Ha! Poslední větu beru zpět, přehlédla jsem, údaje jsou. Vše je dokonalé, tak jako vždy. :-)

7 Vladěna Vladěna | E-mail | 25. září 2007 v 8:24 | Reagovat

Dobrý den, mám dotaz, na obr. 2 na obvodu formy vykukuje papír na pečení nebo je to hodně tence rozválené těsto; jak by vlastně mělo být silné? Děkuji.

8 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 8:54 | Reagovat

J.Č. :-) určitě by to byla adekvátní náhrada. Na té esenci netrvám a její absence půvab tohoto koláče nesníží :-) Když už jí mám doma, tak přemýšlím, jak s ní naložit. Díky za komentář a za důvod k zamyšlení :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 8:58 | Reagovat

Sklenička :-) Díky za tu plnou číši komplimetů! Tak doufám, že sny byly sladké. Dolce Vita má své kouzlo nejen u snídaně :-) Díky

10 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 9:04 | Reagovat

Evča :-) Vanilková esence být nemusí! Stačí vanilkový lust šoupnout do moučkového cukru a ten se nádherně vanilkou naparfémuje. Tekutá vanilková esence je běžně k mání snad jen na Haiti (neměla jsem ji zmiňovat, doporučuji vypustit z receptu :-) Čas a stupně pečení jsem doplnila. Přeji ať se dílo zdaří a zdravím

11 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 9:07 | Reagovat

Vladěna :-) papír na pečení tam skutečně je. Hotové listové těsto je pečícím papírem vypodložené - doporučuji ponechat. Síla těsta by měla být stejná jako na štrůdl. Určitě si poradíte a dortová forma se může klidně zaměnit za běžnou koláčovou. Fantazii se meze nekladou. Koláč je velmi šťavnatý, doporučuji zkonzumovat hned a neotálet :-)

12 Romana Romana | 25. září 2007 v 9:13 | Reagovat

Kdysi jsem našla návod na vanilkovou esenci a od té doby si jí dělám: 150 ml nějaké 40% lihoviny /hodí se třeba bílý rum, whisky apod., ne tuzemák, ten je moc aromatický/ a do ní vložit lusk vanilky, já ho ještě rozžíznu podélně a na kusy. Pak počkat tak 3 týdny a může se začít používat.

13 Romana Romana | 25. září 2007 v 9:17 | Reagovat

Ještě dávkování: na koláč stačí tak 1-2 lžičky.

14 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 18:58 | Reagovat

Romana :-) díky

15 Evča Evča | E-mail | 25. září 2007 v 21:44 | Reagovat

Paní Romano díky za skvělý tip. Už se těším na další "čarování" v kuchyni.

16 pan c. pan c. | Web | 25. září 2007 v 23:17 | Reagovat

vanilková esence to je vášeň  zejména v US, mám jednu dovezenou z Mexika a ono to slutečně funguje.. tu pár kapek do šlehajdy, tu pár kapek do buchty a hned to má jiný šmrnc :) ovšem jen do té doby než nám obsah malé butelky nezmizí!

17 Šárka Šárka | E-mail | 25. září 2007 v 23:34 | Reagovat

pan c. :-) taky přemýšlím, co si počnu, až butelka dojde! Dárce nebyl troškař, mám rovných 200 ml, tak se budu mít ještě nějakou dobu pěkně "vanilkově" ... všechno má však svůj konec!

18 Bali Bali | Web | 26. září 2007 v 17:08 | Reagovat

tak objednáš přes internet ;-)

19 Romana Romana | 26. září 2007 v 23:48 | Reagovat

Vanilkovou esenci jsem viděla v Culinarii, ale byla dost drahá, tak zůstanu u té domácí.

20 kanibrk kanibrk | E-mail | 28. září 2007 v 6:51 | Reagovat

Ahoj Šárko, nesouvisí to s tímhle receptem, ale někde jsem na těhle stránkách našel tvoji poznámku, že bys ráda recept na sirup z bezinkových květů. Tak takhle ho dělám já. Skus to, myslím, že nebudeš zklamaná. Mým klukům vždycky chutnal.

40 bezových květů, 3 citrony, 10 dkg kyseliny citronové,

4 l převařené vody, 3 kg cukru, kyselina sorbová

Do vody rozpustíme kyselinu citronovou, dáme bezové květy a necháme 24 hodin vylouhovat. Přecedíme, přidáme 3 kg cukru, šťávu z citronů a kyselinu sorbovou. Naplníme do lahví.

Dobrou chuť

21 Šárka Šárka | E-mail | 28. září 2007 v 20:45 | Reagovat

kanibrk :-) díky za luxusní a vyzkoušený recept na báječný bezový sirup. Příští sezónu zkusím. Moc děkuji za komentář a hlavně za tajemný rodinný recept. Určitě i nám bude chutnat. Zdravím a přeji prima víkend, Šárka :-)

22 Papaja Papaja | 2. října 2007 v 18:48 | Reagovat

Z těch Tvých fotek člověk dostane chuť úplně na všechno! Přesto, že sladké skoro nevyrábíme, tohle bych ráda vyzkoušela. Šlo by to ve formě na quiche? Ta je nižší...

Díky

P.

23 Šárka Šárka | E-mail | 2. října 2007 v 20:11 | Reagovat

Papaja :-) šlo by to určitě. Je to v podstatě naprosto obyčejný koláč s neobyčejnou chutí :-) Mám ráda příjemné změny chutí a ještě raději experimentuji. Tento experiment se nadmíru vydařil :-) Určitě zkus taky, teplý je nejlepší. Šárka

24 Mirka Mirka | E-mail | 12. února 2008 v 22:36 | Reagovat

Milá Šárko,

našla jsem si Váš harmonický a jednoduchý recept s vinnými hrozny.

Ráda bych tuto lahodu nejen vyzkoušela, ale měla bych také k Vám dotaz;

Pracuji jako fotografka v jedné českobudějovické tiskárně, kde občas i vařím, výtvor vyfotím a ten se vytiskne v letáku.

Nyní jsem dostala za úkol uvařit nebo upéci recept z vinných hroznů. Hledala jsem v kuchařkách, internetu a objevila jsem Váš velmi lákavý recept na koláč plný vína. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli by Vám nevadilo, že bych koláč upekla, vyfotila a text s fotografií by byl otištěn v novinách Deník pro Jižní čechy. Je to malý proužek s reklamou na ono hroznové víno a lákadlem k tomu je ten recept. Obrázek by byl v jednom výtisku v rozměru 10x10cm.

Budu ráda, když mi obratem odpovíte :).

Děkuji a přeji krásný den,

Mirka

25 Šárka Šárka | E-mail | 13. února 2008 v 9:30 | Reagovat

Mirko, odepsala jsem na uvedený mail :-)

26 Livie Livie | E-mail | 29. března 2008 v 13:15 | Reagovat

Dobrý den, úžasné stránky, právě se pouštím do pečení ovíněného koláče, jen jsem se rozhodla listové těsto nahradit těstem na linecký koláč, o výsledek se podělím..

27 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 13:23 | Reagovat

Livie :-)

Tak to se na pokus s těstem lineckým opravdu těším! Díky předem za zprávy a přeji příjemný víkend. Šárka

28 JP-retired JP-retired | E-mail | 29. března 2008 v 14:05 | Reagovat

Paní Šárko a ostatní znalkyně/znalci: poraďte mi prosím, jak to děláte s listovým těstem - vyrábíte je vlastnoručně, nebo kupujete hotové? Děkuji.

29 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 16:50 | Reagovat

JP-retired:

Po pravdě řečeno není výroba listového těsta snadná, tak není hřích ho koupit hotové. Dá se sehnat ve výborné kvalitě. Upřednostňuji těsto chlazené nikoli mražené. Někdy sem recept na domácí přípravu listového těsta :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | 29. března 2008 v 16:51 | Reagovat

dám ...

31 coubine coubine | E-mail | 23. srpna 2008 v 21:28 | Reagovat

Milá Šárko, už dlouho okukuji Váš blog a tajím se úžasem...že někdo umí dobře vařit, to vím. Že i hezky fotit, to taky. A i že hezky psát. Ale Vy to umíte všechno dohromady a to jsem fakt nikdy nezažila. Nad Vašimi recepty, fotkami i komentáři vždy oněmím a poslintám si tričko :-) Zatím jsem stále sbírala odvahu něco vyzkoušet a začala jsem tímto "nevinně vinným koláčem". Zatím kouká z trouby..............

32 Šárka Šárka | E-mail | 24. srpna 2008 v 9:03 | Reagovat

31 - coubine :-)

Jé, tak to je velmi dobrá volba! I když pecičky ve vinných hroznech škodí na kráse a já ty své pěkně poctivě jednu po druhé vybírala :-) Ale víno se dá koupit i bez nich. Snad se tvůj koláč povedl a za odměnu na tebe čekalo pochutnání. Děkuji za vyseknutou poklonu pro můj blog ;-) Šárka

33 wedding dresses wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:40 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.felldress.org/

34 replica rolex replica rolex | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:16 | Reagovat

I think am just having some problems with subscribing to RSS feed here.
http://www.latewatches.com/rolex.html

35 Jeboah Jeboah | 27. ledna 2017 v 7:39 | Reagovat

Máte doma zbytečný prostor či místnost? Vybudujte vinný sklípek:

http://www.aktivni-vinne-sklepy.cz/vinny-sklep-na-klic/

36 Andrea Andrea | 27. ledna 2017 v 10:42 | Reagovat

Luxusní vinotéky do luxusních interiérů domu i podniku:

http://www.vinotekyzfrancie.cz/luxusni-vinoteka/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama