Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborová kaše po švýcarsku

20. září 2007 v 18:51 | Šárka |  Brambory
Kdo by neměl rád hedvábně nadýchanou bramborovou kaši? S bramborovou kaší se nemusí dělat žádné divy, je prostě báječná. Co ji zkusit po švýcarsku? A nenechte se zmást! Sýr v ní nebude. "Birre und Stock" si můžete dát na břehu Bodamského jezera ve švýcarském kantonu Thurgau. Nemusíte za touto pochoutkou nikam cestovat, suroviny jsou k mání i u nás. Tady máte na tuto nevšední bramborovou kaši recept. Závěrem se dozvíte, co kanton Thurgau proslavilo po celém světě a vy to určitě máte doma :-)
Bramborová kaše s hruškami (švýc. Birre und Stock)
Bramborovou kaši připravíme podle běžného způsobu. Ve Švýcarsku doporučují poměr brambory versus hrušky 1 : 1. Klidně si troufněte dát hrušek i méně, respektujte svou vlastní chuť.
dále potřebujeme
  • ½ litru vody
  • 0,1 litru bílého vína
  • 150 g cukru
  • kousek celé skořice
  • 1 badyán event. 1 hřebíček
  • špetka citrónové kůry
  • opravdu dobré máslo
Bramborovou kaši zvládneme snadno. Vrhneme se na hrušky, které je potřeba oloupat, odstranit jádřince, nakrájet na čtvrtiny a ve směsi vody, vína, cukru, skořice, citrónové kůry a vůně badyánu či hřebíčku uvaříme doměkka. Šťáva se odpaří a zhoustne. To je ten moment, o který nám v tomto receptu jde. Do hlubší mísy dáme vrstvu horké bramborové kaše, na to vrstvu horkých hrušek, kterou lžící přelijeme hruškovou šťávou. Vrstvy kaše a hrušek opakujeme, až je mísa plná. Zalijeme horkým máslem a podáváme nejčastěji s vařeným uzeným masem. Mohu doporučit i v jemné strouhance smažený sýr Camembert (Hermelín), protože této kaši to na společném talíři se sýrem sluší a váš mlsný jazyk se určitě zlobit nebude :-)
Jak už to bývá, kanton Thurgau se může chlubit jezerními rybami, tak je samozřejmé, že je u Bodamského jezera naprosto všude dostanete bez velké námahy. Pro tuto oblast jsou typické obrovské sady ovocných stromů a proto jídla z jablek a hrušek zdejší kuchyni nemohly minout. Z jablek se vyrábí neskutečně dobrý mošt, který se často přidává do zdejších masových specialit.
Víte, co kanton Thurgau proslavilo po světě? Maggi nese jméno po Juliovi Maggim, mlynáři z kantonu Thurgau (žil v druhé polovině 19. století), který založil stejnojmennou potravinářskou firmu. Rozpustné kostky bujónu a polévkové koření pronikly do celého světa.
Kanton Thurgau nám též připomene u nás nejpěstovanější odrůda vinné révy. Müller Thurgau jedna z nejoblíbenějších odrůd v severněji položených vinicích. Její původ sahá do roku 1882, kde byla v Německu vyšlechtěna profesorem Müllerem na šlechtitelské stanici v Geisenheimu a jejími rodiči jsou Ryzlink rýnský a Madlenka královská. Název vína, jak už jméno napovídá, vychází ze jména šlechtitele prof. Müllera a název Thurgau vychází z rodiště prof. Müllera, švýcarského kantonu Thurgau. U nás je tato odrůda poměrně hodně rozšířená a se 17% na našich vinicích je druhou nejpěstovanější odrůdou.
Protože švýcarská konfederace má 26 samostatných kantonů (Aargau, Appenzell Ausser-Rhoden, Appenzell Inner-Rhoden, Basel-Land, Basel-Stadt, Bern, Fribourg, Genève, Glarus, Graubünden, Jura, Luzern, Neuchātel, Nidwalden, Obwalden, St. Gallen, Schaffhausen, Schwyz, Solothurn, Thurgau, Ticino, Uri, Valais, Vaud, Zug, Zürich) - mohla by tu být zajímavých specialit celá řada. Určitě k některým se dostanu, protože švýcarskou kuchyni mám moc ráda a zimní období si bez některých jídel představit neumím :-)

Úředními jazyky jsou němčina, italština, francouzština a rétorománština, je nad slunce jasné, že zdejší kuchyň nemůže být nezajímavá. Křižují se zde dvě základní kuchyně světové gastronomie a příslovečný švýcarský smysl pro preciznost s vytříbeným vkusem dal vzniknout prvotřídní kuchyni, která uspokojí opravdu každého. K tomu gruntovní staré recepty pastevců a horalů, které se těší té největší oblibě, báječné víno z místních vinic - to vše je příslibem, že se švýcarskou kuchyní se nudit nikdo nebude. Mnoho jídel doslova vyžaduje velkou společnost (fondue & raclette) a teprve potom je to pravé stolování po švýcarsku. Určitě se nechte zlákat, litovat nebudete, švýcarská kuchyně má nenapodobitelné kouzlo luxusu a prostoty - to vše ze surovin prvotřídní kvality. Přeji dobrou chuť ... è Guete :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evča Evča | E-mail | 20. září 2007 v 19:32 | Reagovat

Přiznávám, že na  tenhle recept budu muset asi sebrat odvahu. :-))

Jinak naprosto souhlasím, ve Švýcarsku jsem byla poprvé ( doufám že ne naposledy ) před třemi lety na letní dovolené a pouze  týden

:-(,  plný zážitků  ať už z měst Luzernu, Zurrichu, příjemných lidí, přírody, neuvěřitelné čistoty- snad i ty kupky hnoje na náderných zelených loukách byly učesané!  Můj současný manžel tam totiž  před 15 lety byl asi rok pracovně a poznal tuto zemi z trochu jiné stránky než turista. Rösti,  fondue a raclette  jsou naše mňamky. Jen mě mrzí malý výběr sýra na raclette, my objevili v Česku jen jeden druh,  no možná je v Praze jiná nabídka než v Brně a tak si je vozíme z Rakouska.

2 Šárka Šárka | E-mail | 20. září 2007 v 20:38 | Reagovat

Evča :-) s uzeným masem to musí být ještě úžasnější než s tím Camembertem, ale je to vážně dobré. Tímto receptem už dávám hruškám vale :-) Sýr na raclette si taky vozíme jako suvenýr z cest. Švýcarsko má zvláštní kouzlo - je to takový ráj "bez hada" :-)

3 pan c. pan c. | 21. září 2007 v 0:17 | Reagovat

tak já se asi neubráním a hodil bych do mísky kilo gruyéééére :) nebo alespoň zakousnout stranou!  nebo že by na okraj talíře rozteklý raclette??? ufuf, je to hotové mučení :)

vive la bramborrrrr!!!  :D

4 Šárka Šárka | E-mail | 21. září 2007 v 9:33 | Reagovat

pan c. :-) bránila jsem se zuby nehty :-) ale originál recept je originál, tak jsem odolala všem inovacím. Ať žijou brambory !!! :-) Já je k životu nutně potřebuji  :D

5 Jindra Jindra | E-mail | 21. září 2007 v 9:34 | Reagovat

Teda Šárko, Vy mě zničíte, už budu zase experimentovat a těším se na to moc. Určitě to bude zase mňam !!!

6 Bali Bali | Web | 21. září 2007 v 20:47 | Reagovat

zase dobrotááá, a mě chytnul žlučník a mam po hehe :-(

7 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 0:07 | Reagovat

Jindra :-) takové nezvyklé, ale moc chutné mňam :-)

Bali :-) žlučník nic nevydrží :-) Zlikviduj ho, ať ti neničí život :-(

8 Bali Bali | Web | 24. září 2007 v 9:44 | Reagovat

bojim,bojim

9 Mirka Mirka | 12. ledna 2008 v 8:22 | Reagovat

Šárko, chystám se dneska na tuhle brkaši, myslíte, že to budou jíst i děti? Jaká je výsledná chuť, asi sladší ne? K tomu plánuju i vás Cordon bleu, se šunkou a bylinkovým máslem...tak snad se zadaří a bude to dohromady dobrý... Možná udělám té kaše víc, my dospěláci s návštěvou si dáme tuhle verzi a dětem radši nechám stranou obyč kaši, přece jen je tam to víno...no jsem fakt zvědavá:)

Mirka

10 Šárka Šárka | E-mail | 13. ledna 2008 v 22:19 | Reagovat

Mirka :-)

Je to dobrá švýcarská kombinace kompletního jídla. Cordon Bleu jistě nezklame, ale kaše je přeci jenom trochu chuťově výraznější, tak jsme zvědavá, zda zachutná či nikoli. To jsem tedy taky fakt zvědavá :-)

11 YardaK YardaK | 18. července 2008 v 14:11 | Reagovat

To je naprostá bomba! Vařil jsem tuhle kaši jako doprovod k telecím závitkům a musím říct, že jsem zabodoval tak mocným způsobem, že ji zařazujeme jako podzimní specialitu. Mám pocit, že ke zvěřině to bude taky extra hit! Díky, ruce líbám za ten nepřekonatelný půvab originálních receptur a grácii se kterou to obyčejné vaření v podání paní Šárky se proměňuje v kus umění. S úctou YardaK ze Šumavského šenku

12 Šárka Šárka | Web | 19. července 2008 v 10:29 | Reagovat

11 - YardaK :-)

Díky za galantní komentář :-) Tato na první pohled podezřelá kaše je opravdu znamenitá a s vůní zvěřiny si vážně sedne dost dobře do noty. Asi k vám zajdu na večeři, když dostanu pomocnou ruku, jak se do toho vašeho Šumavského šenku dostanu :-) Díky za pochvalu a ocenění méně tradičního zpracování bramborové kaše! Zdraví Šárka

13 fake rolex for sale fake rolex for sale | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:30 | Reagovat

A. The baby, because he's a little Bigger!
http://www.theirwatches.com/

14 vintage wedding dresses vintage wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:33 | Reagovat

A. With cabbage patches!
http://www.standdress.com/

15 off the shoulder wedding dresses off the shoulder wedding dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:31 | Reagovat

A. Because it makes you break out!
http://www.spelldress.net/bridesmaid-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama