Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborový salát s liškami, noblesa na talíři

10. srpna 2007 v 16:56 | Šárka |  Brambory
Dopřejte si chutný salát z této urozené houby českých lesů, který můžete podávat ještě "vlažný" nebo vychlazený. Již na první ochutnání se vám rozprostře nebe na jazyku a prožijete opravdu nezapomenutelný labužnický zážitek.

Borůvky, brusinky, ženské vnady, sádrových trpaslíků řady - to vše nelze přehlédnout, když se vydáte Šumavou směrem k rakouským hranicím. Kouzelná zádumčivá šumavská příroda mě vždycky melancholicky navnadí. Vydáte-li se po méně frekventovaných cestách, určitě vám přes cestu přeběhne srna či liška. O liškách vlastně tento recept bude. Liška obecná (Cantharellus cibarius) & Liška obecná (Vulpes vulpes). Zdánlivě totéž, obě dvě se vyskytují v našich lesích. Ta první je výborná houba. Druhá liška je nejpřizpůsobivější šelma Evropy. Žádné prostředí jí není cizí, lesní ticho poslední dobou dokáže vyměnit za hlučné prostředí velkoměst. To se ovšem o Lišce z čeledi houbovitých říct nedá. Ta naopak roste jenom v čistém prostředí. Do českých lesů se tato houba zase vrátila a s ní i radost houbařů, protože to je houba, která patří do kategorie "houbových delikates".

Vábení lišek bylo silnější než já, tak jsem zastavila a za dvě stokorunové bankovky jsem pořídila slušnou hromádku lákavě vypadajících hub ze šumavských hvozdů. Cestou domů jsem řešila dilema, jak s "lesem vonící hromádkou" naložím. Italské rizoto s liškami je senzační, ale můj muž rizotu neholduje. Na smaženici je jí škoda. Přišla jsem na úplně nový nápad a vrhla se na přípravu chuťově báječného salátu.

Je třeba zdolat první krok, kterým je čištění hub. Nedoporučuji čistit pod tekoucí vodou, ale pomoci si např. štetečkem a případné nečistoty z povrchu hub vymést. Jde to snadno a houby si zachovají své specifické aroma, které by jim voda vzala.

Noblesní salát z lišek a brambor

  • hromádka očištěných lišek
  • odpovídající množství vařených "salátových brambor"
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • máslo
  • olivový olej
  • balsamicový ocet
  • sherry (event. med, třtinový cukr)
  • dijónská majonéza
  • (dijónská hořčice, majonéza, kysaná smetana)
  • lístky rukoly
  • naložené kapary

Lišky osmahneme na másle. Větší houby přepůlíme, menší necháme vcelku. Při smažení nespěcháme se solením, to uděláme až na samý závěr. Uvaříme brambory ve slupce. Použijeme salátovou odrůdu, která má pevnou strukturu a brambory se nám nerozvaří. Osmažené lišky z pánve vyndáme a osmahneme cibuli. Nejlepší budou šalotky. Pokud nejsou k dispozici, tak vezmeme menší cibuli a překrájíme ji na půlky, které osmahneme v olivovém oleji. Když cibule začíná zlátnout, zakápneme ji balsamicovým octem a kapkou sherry. Necháme ji nasát všechny chuťové tóny tmavého octa, oleje a dezertního vína. Když všechnu tekutinu vstřebá, je hotovo. Zpravidla není třeba solit ani nijak kořenit. Všechny základní ingredience pro liškový salát jsou připraveny, brambory touto dobou uvařeny a tak je začneme (ještě horké) loupat a překrájíme na plátky. Do mísy s takto připravenými bramborami přidáme osmažené lišky na másle, smaženou cibuli, osolíme, opepříme a promícháme. Jako salátová zálivka byla ideální "Dijónská majonéza" (dijónská hořčice & majonéza nadlehčená creme fraiche nebo kysanou smetanou). Ideálně poslouží i hotový produkt. Pro vylepšení chuti jsem přidala nakládané kapary (nerozvitá poupata středozemního trnitého keře kaparovníku) a natrhané lístky rukoly. Chuť tohoto salátu byla noblesní a když zase příště potkám lišky, tak si na něj určitě vzpomenu. Perfektně se hodil ke grilovanému masu. Pamatujte na to, že tento salát lze konzumovat ještě teplý, ale jeho vychlazená varianta je též prvotřídní. Vadou na kráse tohoto léta bylo sucho, které houbám nepřeje. Momentální počasí je velmi deštivé, tak není všem dnům konec. Věřím, že v lese obě lišky obecné potkáme.

Liška obecná (Cantharellus cibarius)
Liška je vynikající houba, kterou si jen stěží spleteme s jinou houbou. Roste v lesích listnatých i jehličnatých, v nížinách i horských pásmech a její sezóna začíná v červnu a trvá až do října. Je nečervivá. Liška je houba, která se vyjímá v mnoha pokrmech, jako jsou houbové polévky, italská slavná rizota s liškami a smetanou, v kombinaci s masem, těstovinami nebo náplň do slaných francouzských koláčů je opravdovou kulinářskou senzací a proto si v každé houbové sezóně alespoň jedno jídlo z této urozené houby českých lesů dopřejte. Jsem přesvědčená, že nápadů, jak lišky uvařit, by se našlo víc než dost. Kvalitní houba v kuchyni je pro každého vařícího gurmána výzva.

Liška obecná (Vulpes vulpes)
Liška má pověst chytrého a mazaného zvířete a s touto povahou vystupuje v mnoha literárních dílech. Zajímavé je, že se tak děje v mnoha kulturách. V eskymáckých mýtech vystupuje v pověsti o stvoření světa. Nejstarším literárním dílem je pravděpodobně sumerský mýtus Enki a Ninchursanga, kde má liška roli chytrého zvířete a vydá se hledat uraženou bohyni Ninchursangu. V řecké literatuře se liška objevuje v Ezopových bajkách hned několikrát. V tomto případě není někým, kdo druhé přechytračí, ale někdy je i ona sama přechytračena. Liščí moudrost je ukryta i v latinském přísloví "Vulpes non iterum capitur laqueo" - "Liška se nedá chytit dvakrát". O tom, že liška byla populární i ve středověku svědčí fakt, že pronikla do heraldiky. V novověku vystupuje v mnoha pohádkách (např. O chytré kmotře lišce Ryšce), dostala se do znaku firemních log a v neposlední řadě do názvů vojenských operací a přezdívek vojenských velitelů. Když vyrazíte do lesa na lišky, ať už najdete tu či potkáte onu, berte to jako skvělý úlovek (do talíře či fotoaparátu).



Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 10. srpna 2007 v 20:21 | Reagovat

uf ;-)

2 Jindra Jindra | E-mail | 11. srpna 2007 v 21:43 | Reagovat

Milá Šárko,

už se těším až vyzkouším. Musím ale nejdřív na ty lišky.

Tohle by mě nenapadlo. Dík za nápad.

3 Šárka Šárka | E-mail | 12. srpna 2007 v 1:14 | Reagovat

Jindra :-) hodně úspěchů při lovení lišek :-) A v případě dobrého úlovku přeji výtečné pochutnání. Dík za komentář :-)

4 timino timino | 13. srpna 2007 v 15:08 | Reagovat

Šarka, co mi to zase robite? Ved taky napad sa neda nevyskusat. Ale preco zrovna kuriatka, ved to su tu tie najdrahsie hriby - pol kila okolo 200,-USD. Aj tak to skusim. Ved vsetko co som od Vas vyskusala bolo supeeer. Okrem bublaniny. Aj tak dakujem a velmi.

5 Šárka Šárka | E-mail | 13. srpna 2007 v 19:09 | Reagovat

timino :-) v tomto receptu by se uplatnily i jiné chutné houby, jsem o tom přesvědčená. Diky za duveru v me recepty ;)

6 Julie Julie | E-mail | 16. srpna 2007 v 9:34 | Reagovat

Milá Šárko, další báječný recept z Vaší kuchyně a ještě k tomu všechny "liščí" podrobnosti :-) Vtipná a překvapivá kombinace :-) chlapcům odvedle nějak v podlední době recepty váznou, ale u Vás vždycky najdu inspiraci k vaření. Mimochodem, pečená rajčátka byla excelentní :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 16. srpna 2007 v 11:53 | Reagovat

Julie :-) díky za milý komentář! Pečená rajčata i tento salát je z kategorie "letního vaření", což k tomuto období patří. Doufám, že ještě nějaký ten zajímavý "letní" recept vyrobím a stihnu ho zde uveřejnit. V mém archivu je jich už celá řádka, jen toho času se nedostává. Zdravím a přeji krásné léto ;)

8 Vladěna Vladěna | E-mail | 17. srpna 2007 v 11:53 | Reagovat

Dobrý den, doufám, že nevadí, že jsem udělala salát z lišek bez lišek (náhodou jsme doma žádné neměli), ale zaujala mě hlavně úprava cibule. I tak byl velmi dobrý. Hezký víkend.

9 Šárka Šárka | E-mail | 17. srpna 2007 v 12:17 | Reagovat

Vladěna :-) určitě nevadí, protože takto připravený základní bramborový salát nemá chybu. Fantazii se meze nekladou a tak se může třeba ozvláštnit zase něčím jiným :-) Též přeji hezký víkend

10 Jindra Jindra | E-mail | 24. září 2007 v 8:40 | Reagovat

Milá Šárko, konečně se povedl lov na lišku a tak jsem konečně vyrobila  tento salát. Měl jedinou chybu, strašně rychle zmizel i v žaludku mého muže, který houby moc nemusí. Je to opravddová delikatesa.

11 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2007 v 10:01 | Reagovat

Jsem ráda Jindro, že tento houbový salát nezůstal zapomenut :-) U nás se po něm taky zaprášilo a tak mám v úmyslu ho zrealizovat ještě jednou a konečně si naložit plný talíř :-) Díky!

12 miksinqacek miksinqacek | Web | 5. května 2008 v 19:07 | Reagovat

mas jrasnej blog

13 bridesmaid dresses 2012 bridesmaid dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:04 | Reagovat
14 lime green prom dresses lime green prom dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:30 | Reagovat

Q. Why did the teacher write the lesson on the windows?
http://www.queweddingdresses.org/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama