Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečený a vychlazený rajčatový salát

7. srpna 2007 v 23:15 | Šárka |  Saláty
Necítila jsem dlouho nic voňavějšího. Doporučuji vyzkoušet ještě tuto sezónu. V těchto dnech je každý nadšený pěstitel v koncích, protože rajčata houfně zrají a jeden už neví, co s nimi :-) Vzpomněla jsem si na neobvyklý středomořský recept, který se tak trochu vymyká tomu, jak jsme s rajčaty zvyklí nakládat v zemi zdejší. Tomuto salátu prospěje, když ho připravíte den před vlastní konzumací. Určitě se bude dobře vyjímat na stole s nějakou grilovanou dobrotou.

Rajčata rozkrájíme na půlky a poklademe jimi celý zapékací plech. Troubu rozpálíme na 150 °C. V mezičase připravíme potírací marinádu. Odlijeme lžíci medu, balsamicového octa a olivového oleje, dobře promícháme. Rajčata osolíme, opepříme a potřeme připravenou marinádou. Oloupeme několik stroužků česneku a nakrájíme ho na tenoučké plátky. Na každou půlku rajčete jeden plátek položíme. Nejlépe se nám bude natírat štětcem na grilování. Nemáte-li ho, svažte si několik větviček tymiánu a máte přírodní mašlovačku. Ostatně ten tymián budeme potřebovat! Čerstvé snítky tymiánu položíme na rajčata a máme-li i sušený, rajčata jím zlehka okořeníme. Toť vše. Nyní už jen hodinku zvolna pečeme při nastavené teplotě 150 °C v troubě. Tohle jídlo vážně kouzelně voní. Skoro jsem se po celou dobu od trouby neodtrhla :-)

Když jsou rajčata zlehka pečená, tak je necháme zchladnout a zakápneme ještě olivovým olejem. Pokud na tento salát nespěcháme, tak rajčata z plechu přeložíme do nějaké jiné vhodné ploché nádoby a ubytujeme je v chladničce. Potom už nic nebrání tomu, abychom si na nich pochutnali. U nás budou raclette. Grilované sýry na pánvičkách pěkně venku u ohýnku s partou kamarádů z Bechyně. Raclette nemusí být nutně jenom v zimě :-)

Ještě se do zítra rozmyslím, zda budu tento pečený rajčatový salát podávat jenom tak … nebo na něj nadrobím feta sýr a posypu krájenými černými olivami a nějakou tou svěží zelenou bylinkou k tomu.

Naše rajčatová sezóna ještě nekončí, tento recept bude mít za pár dnů repete :-) Jaký je váš vztah k rajčatům? Možná máte nějaký úžasný způsob, jak letošní nadúrodu noblesně zlikvidovat. Poraďte těm hamižníkům, co si rajčaty osázeli kdejaký kout zahrady :-) Pár takových důvěrně znám! Patří do kategorie "fanatičtí skleníkáři" a lečo už jim nechutná :-) Tento recept je specielně pro ně! Změna je přeci život a v chuti to platí dvojnásob. Své chuťové buňky pravidelně trénujte a zatěžujte je novými vjemy. V létě je k tomu příležitost každý den. Ovoce a zelenina zraje - všemi barvami hraje. Kousněte si pořádně do "léta".
Takto to salátu slušelo, když se nesl na stůl. Nadrobený feta sýr a obyčejná česká bylinka majoránka. To je jeden ze způsobů, který mohu doporučit. Na ty další možnosti jistě přijdete snadno, když se do salátu pustíte taky :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Vladěna Vladěna | E-mail | 8. srpna 2007 v 8:10 | Reagovat

Dobrý den, pečená rajčata jsou báječná, já používám olivový olej, sůl, pepř, bazalku a někdy česnek. Udělám je dnes k večeři (schovat na druhý den bych je nedokázala) a zkusím Tvoji marinádu. Dík za inspiraci.

2 edy edy | E-mail | 8. srpna 2007 v 8:36 | Reagovat

Patřím k těm, co teplá rajčata "nemusí", ale takto připravená, jsou skutečně výborná, mohu všem vřele doporučit. Je to opravdu mňamka! A ta vůně...božské:-)

3 Falka Falka | E-mail | 8. srpna 2007 v 10:41 | Reagovat

Šárko, vy mi snad čtete myšlenky?! :-) Zrovna předevčírem večer jsem v posteli do noci slintala nad Francouzskou kuchyní, probírala se recepty na ryby... až jsem zabloudila k rajčatům. Podobný recept jako ten váš - rajčata, bylinky, upéct - mě okamžitě nadchl a vyzval k realizaci. Jen musím počkat do soboty, až budu mít ze zahrady čerstvou várku rajčat. A tymián mi uschl... zkusím rozmarýnu.

4 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2007 v 11:05 | Reagovat

Vladěna :-) Marinádu určitě vyzkoušej, je výborná. Ve spojení se šťávou z rajčat je to vážně dobrota. Dnes večer dojte k likvidaci tohoto salátu, tak uvidím, jak bude chutnat i ostatním :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2007 v 11:08 | Reagovat

Edy :-) změna je život a gurmán se novým zážitkům nebrání :-)))

6 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2007 v 11:13 | Reagovat

Falka :-) objemnou knihu Francouzská kuchyně od A. Escoffiera jsem ještě nestačila prozkoumat, ale kdekoli náhodně knihu otevřu, vyskočí receptový skvost. Nechám si ji na dlouhé zimní večery :-) Rozmarýna bude taky skvělá a možná i ten uschlý tymián by jídlo dobře provoněl. Bylinky stačí do trouby jenom položit a už se dějí voňavá kouzla. Přeji skvělé rajské pochutnání :-)

7 pixy pixy | Web | 8. srpna 2007 v 13:02 | Reagovat

Hmmm, Šárko, veliká dobrota - a zakápnuto olivovým olejem a s pár hoblinkami parmazánu to úžasně sedlo k dnešním pečeným kuřecím stehnům se šťávou a rýží. (Už skoro obligátní) díky. :)

P. S.: Toho Escoffiera už tu mám taky a víc než letmo prolistovat jsem taky ještě nestihl... ;)

8 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2007 v 13:31 | Reagovat

Hmmm pixy, dobrý nápad s tím parmazánem !! Ochutnávková premiéra mě čeká dnes večer, ale je mi jasné, že tento recept nezapadne. Dá se na něm ještě pro příště zapracovat. K vaření se musí přistupovat odvážně & ležérně & zodpovědně - zvláště v případě, když to budeme konzumovat :-) Díky za nápad, jak recept vylepšit ;)

P.S. Escoffier mě nudit nebude. Asi se stane mou láskou na hodně večerů. Popisy receptur nesvazují přísně daným poměrem ingrediencí. Je to taková cesta, jak poslat suroviny do pánve či hrnce a přitom zapojit taky vlastní kuchařské cítění a zkusit si mnoho atraktivit ze slavné francouzské kuchyně. Rozmetat trochu tu českou knedlíkovou nudu. Určitě podle té knihy vařit budu :-) Díky

9 Vladěna Vladěna | E-mail | 9. srpna 2007 v 9:14 | Reagovat

Dobrý den, ta marináda je moc dobrá, myslím, že by se dala použít třeba i na maso, vlastně jsem zjistila, že ji mohu jíst i samotnou :). Nikdy mi nenapadlo vzít něco jiného než bazalku (a teď i tymián), ale asi by šlo i oregano, provensálské koření, možná i máta nebo šalvěj; vidím před sebou nové obzory... Další geniální recept; dobře chutná, pěkně vypadá, snadno se udělá atd. Hezký den.

10 Šárka Šárka | E-mail | 9. srpna 2007 v 9:23 | Reagovat

Vladěna :-) Včera jsem si ta tomto salátu pochutnala a ostatních 7 lidí se usneslo, že je to vážně exkluzivní salátek. Nakonec jsem použila ještě rozdrobený pravý feta sýr a k tomu zcela netradičně českou bylinku majoránku. V čerstvém stavu byla ve spojení s tímto salátem a voňavou marinádou naprosto úžasná. S čerstvým kořením se dá experimentovat. Třeba takové šalvějové lístky osmažené v másle s olivovým olejem jsou pochoutkou, která by se noblesně vyjímala i na tomto rajském salátu. Nové široké obzory jsou ve vaření vždy před námi :-) Proto nás to všechny asi baví. Za komentář moc díky a přeji moc hezký den.

11 GeorgesC GeorgesC | E-mail | Web | 9. srpna 2007 v 12:23 | Reagovat

Šárko, teda klobouk dolů: tento blog se mi stává věrným kamarádem a inspirací pro vaření ;o) Rajčátka jsou v troubě a voní náramně. Večer máme návštěvu, budeme grilovat a myslím si, že tento salátek nám pěkně to masíko doprovodí.

PS: ještě se vrátím ke quiche... byl tak dobrý, že jsem ho udělal ještě v neděli :-)))) Byl to hold quiche-víkend...

Ještě jednou dík za stránky :-))))

12 Šárka Šárka | E-mail | 9. srpna 2007 v 17:23 | Reagovat

GeorgesC :-) vážně jsem ráda, že voňavé kreativní umění (čímž vaření bezesporu je), dokáže pozitivně naladit každého, kdo se do něj s láskou pustí :-) Ke grilovanému masu se tento salát báječně hodí, tak doufám, že návštěva nebude šetřit pochvalou pro hostitele-kuchaře (pro tebe ;)

Quiche je jedna velká nekonečná hra fantazie, vzájemně kombinovat se dá opravdu cokoli. Asi se nechám zlákat tvým komentářem a quiche brzy udělám. Díky za moc milý komentář :-))) Snad se někdy příště zase trefím receptem do tvého vkusu. Díky za přízeň mému blogu.

13 Milada Milada | E-mail | 16. srpna 2007 v 17:08 | Reagovat

Šarko,  jdu na něj, snad se mi povede jako minulý týden tobě v Bechyni.  Docela jsem si recept  pamatovala, ale vůbec nelituji, že jsem se opět podívala na tvé stránky a mohu  vybrat něco z tvých skvělých nápadů pro víkendové posezení - přijede na návštěvu brácha. Dík za inspiraci Milada.

14 Šárka Šárka | E-mail | 16. srpna 2007 v 20:55 | Reagovat

Milado, věřím ve tvé mimořádné kuchařské schopnosti! Pečený rajský salát bude jistě ještě lepší, než byl ten můj první premiérový. Od té doby jsem ho nedělala, ale zase se na něj chystám. Užijte si víkend s dobrým jídlem a vínkem na stole a hlavně ať vyjde počasí. Zdraví Šárka :-)

15 Martin Martin | 20. srpna 2007 v 10:08 | Reagovat

Rajčata sklidila obrovský úspěch, po prvnim plechu studenych jsem byl donucen připravit druhý a ten se snědl teplý, inu spíš horký...

Skvělé, teď se chystám na papriky (viz. výše) nebot rajčata došly a ostatně obnova jídelníčku je nutná

16 Šárka Šárka | E-mail | 20. srpna 2007 v 14:13 | Reagovat

Martin :-) Tento recept na rajčata dokáže zlikvidovat podstatnou část úrody, to je fakt :-) U nás tomu nebylo jinak. Jsem zvědavá, jak obstojí papriky. Zdravím a přeji skvělé pochutnání ;)

17 Martin Martin | 21. srpna 2007 v 9:24 | Reagovat

Papriky vzhledem k podcenene priprave (nakupci zapomel na zakysanou smetanku) dopadly sice dobre ale urcite ne tak jak mely...

Ted musime pockat na nadbytecnou urodu z rodicovske zahradky a jedeme znova. (V teto dobe rajcata, papriky a cukety opravdu nenakupujeme...)

18 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2007 v 13:11 | Reagovat

Martin :-) smetana je tam moc důležitá, ale na druhou stranu svět se nezboří a pečené papriky jen tak na olivovém oleji jsou taky pohádková bašta :-) Příště třeba s tou kysanou smetanou budou ještě o kousek lepší. Nechť se vám doma daří likvidovat chutným způsobem všechnu vitamínovou úrodu.

19 jack jack | E-mail | 22. srpna 2007 v 15:27 | Reagovat

Hezky Vás zdravím,tak jsem vypátral Váš recept a teď to mám dle navodu v troubě..to jsem teda zvědavý jaké to bude??

20 Ludmila Ludmila | E-mail | 22. srpna 2007 v 15:50 | Reagovat

Tady se opravdu vaří podle mého gusta.Pečená rajčata jsem dělávala,ale jenom politá olejem a proložená česnekem.Ale tahle marináda je vykopla o třídu výš.Dokonce přemýšlím,že bych to ještě jednou zkusila s lilkem..

No a k tomu rozmarýnové brambůrky a byl z toho blažený úterní večer.I bez masa.

21 jack jack | E-mail | 22. srpna 2007 v 17:44 | Reagovat

No a jak to dopadlo???pekáč je prázdný i za tepla.....

22 Šárka Šárka | E-mail | 22. srpna 2007 v 17:57 | Reagovat

jack :-))) dopadlo to nejlépe, jak jen mohlo! Jsem potěšena, že chutnalo :-) U nás to dopadá podobně. Díky za vtipný komentář, zdravím ;)

23 Šárka Šárka | E-mail | 22. srpna 2007 v 18:03 | Reagovat

Ludmila :-) Marináda je vykopla o třídu výš :-))) Moc hezky řečeno! S lilkem by to určitě šlo taky. Člověk se nesmí bát experimentovat, společnými silami té ušlápnuté české zelenině dáme nový šmrnc :-) Italové se na nás přestanou vytahovat se svým báječným (to jim nelze upřít!) rajčatovým salátem s mozzarellou a bazalkou. Vymáchaná rajčata v octové vodě s cibulí jsou minulostí. Olivový olej a čerstvé bylinky jsou běžnou součástí pomalu každé české domácnosti, tak si můžeme troufat s tou zeleninou dělat různé jiné kousky, třeba tento netradiční salát. Zdravím Ludmilo a jsme na stejné chuťové vlně, což je moc fajn :-) Přeji ti hodně blažených chvil u prostřeného stolu.

24 jack jack | E-mail | 22. srpna 2007 v 18:05 | Reagovat

Šárka:trochu to promyslím ale myslím že by to šlo ještě nějakou ingrediencí doplnit...napadá mě bryndza....jinak i já zdravím z města Fr.Kmocha...

25 Šárka Šárka | E-mail | 22. srpna 2007 v 23:53 | Reagovat

jack :-) zdravím do Kolína :-) ... určitě by se dala vymyslet kopa nápadů, jak tento salát vylepšit - podle hesla "víc hlav víc ví" se tu jistě dobré nápady budou rozmnožovat. Brynza je určitě jeden ze sýrových reprezentantů, který by tomuto salátu slušel :-)

26 jack jack | E-mail | 23. srpna 2007 v 11:24 | Reagovat

Šárka:já totiž mléčné výrobky z kozího a ovčího mléka miluji......za 14 dnů se chystám absolvovat cestu na východní Slovensko tak se na Liptově ovčími výrobky obložím a z korbáčiků si urobím náhrdelník..........a budu se za volantem okusovat...DDDDD))))

27 Jirka_Brno (brzy_Znojmo) Jirka_Brno (brzy_Znojmo) | 23. srpna 2007 v 18:24 | Reagovat

Teda já koukám, už to tady pročítám hodinu a nepřestávají mi téci sliny, hned zítra dělám ty rajčátka - jen tak dále!!

28 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 9:02 | Reagovat

Jirka Brno (brzy Znojmo :-) - tak to je přesně ono! Tak by to mělo fungovat. Lapit nebohého gurmána mezi řádky receptové, potom ho navnadit fotografiemi a zlákat ho k realizaci nějakého báječného pokrmu rovnou v jeho vlastní kuchyni :-) Vařit může podle svého receptu nebo si vzít špetku inspirace zde :-) Díky za komentář a za to, že to funguje :-)

29 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 12:53 | Reagovat

jack :-) To tedy bude jízda! Takový náhrdelník z korbáčiků je velmi originální šperk. Navíc se dá okusovat - naprostá senzace. Tak šťastnou cestu! ;)

30 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 17:05 | Reagovat

Tak mám pocit, že komentáře se nějak nezobrazují !! Tímto omlouvám svou "mlčenlivost" a snad se to dá zase brzy do stavu, kdy bude možná komentářová vzájemná debata. Díky za pochopení ;)

31 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 13:56 | Reagovat

Komentáře se nezobrazují, ale rajčata jsou téma nekonečné, chystám tedy nový článek s dobrým nápadem, jak si na nich extra pochutnat :-)

32 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 17:25 | Reagovat

Jirka_Brno (brzy Znojmo :-) - reaguji kvůli technické závadě na mém blogu dosti pozdě. Možná už platí druhá možnost, tj. Jirka_Znojmo, ale i tak chci za komentář poděkovat! Díky ;)

33 jack jack | E-mail | 29. srpna 2007 v 9:44 | Reagovat

tak rajčátka už fungují????

34 jack jack | E-mail | 29. srpna 2007 v 9:44 | Reagovat

jo,fungují.......................

35 Pilgrim Pilgrim | 29. srpna 2007 v 20:05 | Reagovat

Jenom pro doplneni - oficialne se to jidlo jmenuje "tomates a la Provencale" a ta "marinada" ma vic variant - osobne mi vyhovuje smichat olej, drceny cesnek a provensalske koreni (lepsi mrazene, nez susene), sul a pepr a na rajcata davat vsechno najednou...  Francouzi to pouzivaji podobne jako (v jinem clanku zminene) Rattatouile - bud jako prilohu, nebo i samostatne mensi jidlo (veceri).

36 Ludmila Ludmila | E-mail | 29. srpna 2007 v 21:07 | Reagovat

Salát se osvědčil,tak jsem postoupila o krok dál.Na našem drsném severu se letos díky pomoci Boží a trochy chemie konečně urodilo,tak jsem obětovala várku rajčat na výrobu sušených.Nakrájet na plátky,pomatlat tou dobrou marinádou s provensálským kořením a pustit sušičku byla hračka.Potom nervy,abych nepřesušila,a teď se vysledek válí v oleji s česnekem a rozmarýnou.A teď mám další tiky,kdy ochutnat.Za týden,za dva...?

A ještě prosím o pomoc.Vyrobila jsem si malinový ocet,povedl se,ale nemůžu najít TEN recept,kde jste ho použila.

37 Šárka Šárka | E-mail | 29. srpna 2007 v 22:40 | Reagovat

Ludmila :-) sušená rajčata jsou fantastická! Skládám poklonu, že zvládáte tuhle delikátní pochoutku v domácích podmínkách. Udělat si vlastní olejovou marinádu, to je základ chuti. V kupovaných sušených a naložených rajčatech mi někdy vadí přemíra použitého fenyklu. Asi si budu muset někdy troufnout na samovýrobu taky :-)

Malinový ocet: hodí se všude tam, kde je třeba octa, ale opravdu v té nejjemnější chuťové stopě. Použila jsem ho např. ve studené španělské polévce Gazpacho (rubrika polévky) a vynikající je v Marinovaném a v parmazánu gratinovaném chřestu (rubrika zelenina).

38 Eva Eva | E-mail | 11. září 2007 v 10:07 | Reagovat

Jsem totální amatér, co v kuchyni tráví pouze nezbytný čas, aby neumřel na přecpání fastfoody. Rajčat máme tunu a tohle vypadá nenáročně, takže to asi zkusím šoupnout do trouby :-)

39 Šárka Šárka | E-mail | 11. září 2007 v 11:18 | Reagovat

Eva :-) určitě mohu doporučit - v kuchyni to zabere méně času než celou recepturu popsat do blogu :-) to zodpovědně garantuji, protože i já mám ráda moderní přístup vaření, tj. vykouzlit dobrotu s minimem použitého času. Ať se dílo podaří a díky za komentář :-)

40 Eva Eva | E-mail | 11. září 2007 v 22:12 | Reagovat

Bylo to naprosto skvělé :-) Příjemná změna proti klasickému rajčatovému salátu. Díky za bájo recept - posypala jsem to mozzarellou, ideální jako lehká večeře s celozrným chlebem, je to snadná rychlovka. Teda nejdéle na tom trvalo sehnat ten balzacosi ocet, jak jsem nevěděla, kde se to kupuje,  v malých sámoškách netušili o co jde. Nakonec jsem slavila úspěch v prodejně zdravé výživy. Nemáš tam ještě něco podobného rychlého + jednoduchého?

PS: Manžel byl v šoku :-) : 1. že není chleba se sýrem nebo špagety, 2. že se to peklo a zároveň je to studený, 3. že to zmizelo tak rychle. Prý mu to také moc chutnalo.

41 Šárka Šárka | E-mail | 11. září 2007 v 23:28 | Reagovat

pro Pilgrim - pozdní odpověď s omluvou - nevšimla jsem si komentáře dříve. Za doplnění moc děkuji, ale s takto pečenými rajčaty je možno se setkat i jinde. Přimlouvám se za med v marinádě, protože rajčata jsou trochu kyselá a pečením v troubě by ta jejich kyselost ještě více vyplula na povrch chuťových vjemů. Určitě se s tímto receptem dá volně experimentovat a pokud se každý bude řídit svou vlastní chutí, bude to ten nejlepší nápad na konci s perfektním výsledkem :-) Díky moc za skvělý komentář, zase jeden tip, jak si s těmi rajčaty poradit.

42 Šárka Šárka | E-mail | 11. září 2007 v 23:35 | Reagovat

Eva :-) díky za bájo komentář! Balsamicový ocet se ti jistě bude hodit na jiné hrátky v kuchyni, je to báječná surovina, tak ti doma na "ocet" určitě nezůstane :-) Něco podobného + rychlého + jednoduchého určitě mám, protože tento způsob vaření sama mám nejraději :-) Ale co honem doporučit? Určitě třeba rozmarýnové brambory nebo od masa "kuřecí řízečky" - ukrývají se tuším pod názvem "jak udělat z kuřecích prsíček ta nejšťavnatější sousta" - dají se připravit den či dva předem a samotné smažení na pánvi zabere opravdu jen chvilku. Je to skvělá pětiminutovka a určitě bude následovat pochvala :-)

43 Lucia Lucia | E-mail | 17. května 2011 v 19:24 | Reagovat

Mam dotaz na vyrobu domacich korbaciku poradi te me prosim ??

44 DolceVita DolceVita | Web | 18. května 2011 v 8:44 | Reagovat

[43]: Lucia:

Nemám s tím osobní zkušenost.

45 Nika Nika | Web | 16. září 2011 v 14:15 | Reagovat

Dnes jsem opet delala a nemelo to chybu, diky opet za inspiraci!

46 DolceVita DolceVita | Web | 17. září 2011 v 11:12 | Reagovat

[45]: Nika:

Potěšení na mé straně :-)

47 EarleneSolis EarleneSolis | E-mail | Web | 1. dubna 2012 v 9:57 | Reagovat

It's known that cash can make people disembarrass. But how to act if someone has no money? The only one way is to try to get the credit loans or auto loan.

48 green bridesmaid dress green bridesmaid dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:31 | Reagovat

A. The month of March!
http://www.threedress.com/

49 mother of the bride dresses toronto mother of the bride dresses toronto | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:10 | Reagovat

Q. If Mr. and Mrs. Bigger had kids, who would be the biggest of the three?
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-halter-wedding-dresses.html

50 swoons swoons | Web | 20. června 2015 v 18:08 | Reagovat

předčasné splacení půjčky cetelem [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama