Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Pečené papriky s parmazánovým krémem

17. srpna 2007 v 16:27 | Šárka |  Zelenina
Lahodné a nadýchané pečené papriky budou na společném talíři se šťavnatým steakem či jiným pořádným kusem masa opravdu rovnocenným partnerem. Rázem se z tak trochu přehlížené zeleniny stane daleko respektovanější pokrm, který se s klidem může podávat i sólo a nenadchne jen a pouze vegetariány, ale získá si srdce kdejakého milovníka masa. Chcete se blýsknout parádním grilovacím kompletním menu? V tom případě na vašem stole pořádná zeleninová příloha chybět nemůže. Šťavnatý kus masa jenom s chlebem je pro gurmána málo. Dopřejte si luxusní paprikové pochutnání, tato mimořádná zelenina má svou sezónu právě teď.

Síla tohoto receptu je ukrytá v nenáročné přípravě. Začněte paprikami, které by měly být obdařeny silnou dužinou a pro estéty nakupte různobarevné, ať máte na stole parádní defilé barev. Červené, žluté, zelené, baculaté s pořádnou nezlomenou stopkou jsou tím nejlepším základním materiálem pro výrobu slibované dobroty. Každou papriku je potřeba rozpůlit a máte-li umělecké cítění, pečlivě rozpulte i se stopkou :-) Ať to paprikám sluší. Nožíkem odstraňte jaderníky a dbejte na to, ať dužinu nepropíchnete. Paprika nám bude sloužit jako zapékací miska, do které vlijeme parmazánový krém. Důležitá rada: dbejte na to, aby papriky byly souměrné; oceníte to při samotném pečení! Ať se vám na plechu nenaklánějí na "pravobok či levobok" :-)

Parmazánový krém do paprik
Množství záleží na tom, pro jak početnou skupinu hladovců se bude vařit. Na přípravu jednoho plechu přepůlených paprik stačí 250 g Créme fraiche. Vyrovná se mu opravdu dobrá a hustá kysaná smetana. Do smetany zašleháme 3 celá vejce, bylinkovou sůl a samozřejmě Parmazán. Množství parmazánu nám tento krém zahustí a svou mimořádnou chutí i osolí. Určitě krém ochutnejte předem, ať můžete ještě přisolit či přidat čerstvě mletý pepř. Bylinky se v krému samotném taky báječně vyjímají. V tom nechť má každý volnou ruku, neboť je potřeba každému pokrmu vtisknout "svůj vlastní kuchařský rukopis". Přidávám jen špetku sušených bylinek, protože krém sám o sobě je výrazný skvělou chutí parmazánu a při pečení nám báječně nasufluje (udělá parádní nadýchanou čepici). Ponechte tedy tento krém pro plnění paprik hedvábně hladký a chuťově dominantní. Nechte ho odležet v chladničce do doby, kdy budete muset papriky zapékat. Potom už potřebujete jenom cca 40 minut na to, aby se v horké troubě na plechu zlehka olivovým olejem potřeným, zasnoubily s tímto krémem do jednoho fantastického celku. Horké noste na stůl a budete se divit, jak rychle se po paprikách slehne zem.

Nespornou výhodou je to, že papriky se během pečení bez nás obejdou. Připravit je můžeme snadno s předstihem a samotné plnění doma vyrobeným parmazánovým krémem nezabere náš drahocenný čas. Než se trouba rozpálí na požadovanou teplotu 180 °C, tak jsou papriky krémem plněné. Pamatujte jen, že ne až po okraj, ale nechte prostor pro "vyběhnutí" krému. Při pečení zbytečně troubu neotevírejte. K tomuto receptu již bylo řečeno vše, tak nemám co dodat. Snad jen to, že je to moje vlastní specialita, kvůli které k nám na grilování kamarádi chodí rádi. Protože takto připravené papriky mám fakt nesmírně ráda, slíbila jsem partičce kamarádů recept, tak tady ho mají :-) Trošku se zpožděním, ale léto ještě nekončí, tak nějakou tu pořádnou "grilovačku" ještě stihneme všichni. Taktika s prozrazením receptu se mi již vyplatila, protože jsem na tyto papriky v doprovodu grilovaného masa byla pozvána :-) ... v Bechyni se dobře vaří, díky Helčo :-)
(Návod, jak zabít 2 mouchy jednou ranou :-)
Na jednom plechu pečeme papriky s parmazánovým krémem a o patro níž na plechu druhém připravíme výtečné "Rozmarýnové brambory". Kdo chce pracovat efektivně a nemrhat časem v letošním skoro končícím létě, ten se může kouknout na recept. Úžasné vaření, kdy můžeme sklízet úspěch a přitom se skoro vůbec nenadřeme. Chtělo by to ještě nějaký kus masa z ohně a parádní letní večeře se může nosit na stůl. Tak báječný víkend a dobrou chuť!
(Rozmarýnové brambory v celé své kráse)

Co je zdravé, může být i chutné! U paprik to platí dvojnásob. Pokud jde o vitamín C, beta-karoten a další prospěšné látky, jsou pálivé papriky nedostižné. Z nedostatku fantazie věnujeme zelenině málo prostoru a stává se nudnou společnicí na "českých" talířích. Kuchyně jižních národů se bez tolik oblíbených paprik prostě neobejde, milují tu zajímavou chuť a peprnost pálivých paprik a vědí, že pálivé papriky mají více zdraví prospěšných látek než sladké papriky. Přijďte jim na chuť taky a pamatujte, že každé správně připravené zeleninové jídlo je lék.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Julie Julie | E-mail | 17. srpna 2007 v 20:47 | Reagovat

Šárko, máme absolutně stejné chutě, u nás je pečená a různě dochucená zelenina hitem posledních dní, miluju čerstvou zeleninu ve stáncích, všechno očichávám a nasávám vůně léta :-) Papriky jsem připravovala v alobalu, plněné balkánským sýrem jako předkrm, v lednici čeká na zpracování náruč chilli papriček...nakládám je do soli a přidávám třeba do těstovin...

2 Šárka Šárka | E-mail | 17. srpna 2007 v 23:00 | Reagovat

Julie :-) ve tvé kuchyni se dějí zeleninová kouzla. Správně zvolená špetka chilli dokáže pozvednout člověku náladu. Je tolik úžasných receptů, jak si na zelenině pochutnat. Škoda jen, že není víc tržnic a báječných stánků s plnými pulty ovoce a zeleniny. Člověk se musí jezdit ukájet za hranice, ale tyto zážitky mají zpravidla trvalou hodnotu a jen tak se na ně nezapomíná :-)

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 18. srpna 2007 v 8:39 | Reagovat

Móc pěkná variace na plněné papriky! Právě se chystám na velký nákup, tak (i když to v plánu původně nebylo) v košíku určitě nějaká ta paprika skončí! :-D

4 Šárka Šárka | E-mail | 18. srpna 2007 v 10:08 | Reagovat

Mánku, tak to je móc fajn :-) Určitě ty papriky nezůstanou na ocet. Hezký víkend ;)

5 Líba Líba | E-mail | 19. srpna 2007 v 8:37 | Reagovat

Nabizim ještě jeden recept s paprikami. A to i pro ty, kteří nechtějí a nebo nemohou vejce a sýr. Do rozkrojených paprik se dají nakrájená rajčata, rozmačkaný česnek, nakrájené sardelky- já je stříhám, nakrájená chilli paprička, pepř a opatrně osolí. Vše se zaleje olivovým olejem, výborný je ochucený- rozmarýnový nebo bazalkový a zapeče se v troubě, či na grilu. Hotové se posype čerstvými bylinkami, nejraději bazalkou.

6 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2007 v 10:30 | Reagovat

Díky Líbo za nápad :-) S paprikami se dají dělat opravdu divy. Velmi často je dělám marinované, tj. ogrilovat slupku, oloupat, zakápnout olivovým olejem, dobrým octem, přidat mořskou sůl a nasekaný česnek. Potom už jenom nechat odležet v chladu. Vynikající paprika, která má báječnou chuť a pokud se použijí pálivé exempláře, jejich palčivost se s odstraněním slupky a jaderníku zmírní do snesitelné a pikantní podoby. Díky za komentář a za nový nápad, jak naložit s paprikou :-)

7 Mánek Mánek | E-mail | Web | 19. srpna 2007 v 17:34 | Reagovat

Tak! Uděláno, snězeno a namůžu než vřele doporučit! Přiložil jsem k nim filé z mořské štiky, zapečené se šunkou, trochu šunky jsem nasekal i do toho krému a bylo to eňo-něňo! :-)

8 Georges Georges | 19. srpna 2007 v 22:09 | Reagovat

Souhlasím! Naprostá bomba ke grilovanému vepřovému. Nebude dlouho trvat a u nás se pro velký úspěch bude opakovat :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2007 v 22:16 | Reagovat

Díky Mánku za tu nejlepší reklamu :-) Se šunkou to jistě byla zajímavá obměna. Kdo má fantazii, recept si vždycky přetvoří přesně na míru své vlastní chuti. V tom je vaření zábavné a svobodné :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | 19. srpna 2007 v 22:17 | Reagovat

Georges :-) díky za explozivní komentář a přeji ještě hodně paprikových repríz :-)

11 JANA JANA | E-mail | 20. srpna 2007 v 12:52 | Reagovat

Děkuji Šárko za další ze tvých skvělých receptů:)Včera jsem připravovala mimo jiné i tvůj recept s pečenými rajčaty byla to delikatesa, dostala jsem koření Country doporučuji je vynikající jak s rybou, kuřecím i se zmíněnými rajčaty. Papriky připravím k večeři stačí je pouze natrhat na zahradě - zdravím :)

12 Šárka Šárka | E-mail | 20. srpna 2007 v 14:11 | Reagovat

Zdravím taky Jano :-) Jsem ráda, že máme podobný "chuťový" vkus. Rajčata mě osobně taky moc překvapila a papriky jsou můj favorit. Jsem zvědavá, jak zachutnají u vás doma. Ty ze zahrady jsou tradičně  nejlepší! Přeji dobrou chuť ;)

13 Lucie Lucie | 22. srpna 2007 v 12:08 | Reagovat

Šárko, děkuji moc za inspiraci. Pekla jsem papriky včera. Jen paprik bylo doma malo, tak se naplnila i mala cuketka. A taky jsem neobjevila smetanu, tak jsem zkusila nahradit ji tvarohem. Asi je to lehci varianta a ne tak lahodna, ale presto mnamka. A k ni tymianove bramburky :) Diky *** Hmmm, to vonelo z trouby ***

Lucie

14 Šárka Šárka | E-mail | 22. srpna 2007 v 14:04 | Reagovat

Lucie :-) Určitě to bylo neobyčejně dobré i s tvarohem. Já používám créme fraiche (nebo kysanou smetanu) proto, že parmazánová nádivka v paprikách opravdu parádně nasufluje a vypadá to efektně. Rozhodně je potřeba experimentovat, tak jsem ráda, že tebou byl recept přetvořen zase do jiných chutných dimenzí :-) V konečném efektu to byla "mňamka" a o to jde ve vaření "v první řadě"! Díky za odvahu pustit se do receptu po svém a hlavně za komentář *

15 Lucie Lucie | 24. srpna 2007 v 12:19 | Reagovat

Šárko, stoprocentní pravdu díš! opravdu nádivka tak nenaběhla, ale měla fajn konzistenci. Takovou mňamózní (nenapadá mě lepší slovíčko) :-)

Pěkný den *

16 Markéta Markéta | 27. srpna 2007 v 16:31 | Reagovat

Šárko prosím Vás o radu, používáte ve svých receptech bylinkovou sůl, mohu se prosím zeptat jakou přesně.Děkuji za odpověď.

17 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 16:57 | Reagovat

Markéta :-) Používám alpskou bylinkovou sůl, viz odkaz níže

http://www.solsan.cz/produkty/maloobchod/as_bylinkova.html

Nejraději si však bylinkovou sůl vozím z cest a oblíbila jsem si švýcarskou bylinkovo solnou směs Mirador. Ta ovšem zde k sehnání není, ale výše odkazovaná alpská bylinková sůl je též velmi vhodná. Jistě se dají sehnat další různé druhy soli s příměsí sušených bylin, které budou jídlu úžasně prospívat na chuti. Moc zdravím a snad jsem alespoň trochu pomohla. Pěkný den přeje Šárka

18 Markéta Markéta | 27. srpna 2007 v 21:53 | Reagovat

Moc děkuji za odpověď.Ještě jsem se Vás Šárko chtěla zeptat jestli neuvažujete o psaní recenzí na různé podniky.Úžasné jsou recenze pana Cuketky nebo na Gurmetklubu, ale Vaše stránky jsou nejlepší jaké jsem kdy viděla:-) a Vaše názory by mě opravdu zajímaly.Objevila jsem Vás teprve nedávno a nějak se od Vás nemohu odtrhnout:-)Snad jen můj tatínek dokázal o jídle a vaření vyprávět tak krásně jako vy.Díky Vám za Vaše nádherné články a recepty.

19 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 23:41 | Reagovat

Markéta :-) Souhlasím s tím, že recenze pana Cuketky a Ondřeje z Gurmetklubu jsou opravdu zajímavý a hodnotný literárně degustační počin :-) Osobně jsem vyzkoušela na doporučení velmi kladné recenze jeden restaurant na Kladně, který otestoval a doporučil Gurmetklub. Musela jsem se vším bez výhrad souhlasit. Jeden velmi kladně hodnocený restaurant panem Cuketkou se chystám navštívit v brzké době :-) Takováto recenze je veskrze užitečná věc! Psát recenze je věc odpovědná, tak se do takového psaní pouštím jen okrajově. Chce to jistou zkušenost a v některých případech počítat i s druhou šancí :-) Bohužel i dobrá restaurace se dokáže prezentovat jako špatný lokál - jsou to takové ty výjimky, co potvrzují pravidlo. Stane se mi, že ve svém oblíbeném podniku chybu odpustím, ale určitě si svůj dojem nenesu mlčky domů. Pokud by všichni dokázali řešit svou nespokojenost na místě, mohlo by se mnohé zlepšit. Na druhou stranu je potřeba i nahlas chválit :-) Nějakou tu zajímavou recenzi na svých stránkách určitě zveřejním. Moc díky za tak milý a pozitivní komentář.

Vyprávění tatínka by mě jistě velmi zajímalo. Vyprávět o jídle a vaření je velké umění a každý nedokáže vystihnout všechny ty vůně a barevné tóny jídla ve slovech. Chce to mít všech 5 smyslů velmi dobře vyvinutých a ještě ten šestý navíc :-) Tatínek musel být výjimečný člověk! Ještě jednou děkuji a zdravím, Šárka

20 Markéta Markéta | 28. srpna 2007 v 10:00 | Reagovat

Vlastně máte pravdu, když jsem v restauraci spokojena, tak chválím, když však dostanu na talíř něco co při nejlepší vůli nejde pozřít tak nemám dost odvahy na to, abych se patřičně ozvala, ale to jistě záleží na povaze každého z nás.Některé restaurace  jsem zkutečně vyzkoušela jen na doporučení našich výše uvedených recenzentů:-) a je to báječná zkušenost.Jednak si porovnat názory, ale hlavně to, že spoustu těchto príma podniků bych sama nikdy neobjevila. Víte mě třeba strašně mrzí, když kuchař hosta těžce podceňuje, objednáte si vepřovou panenku a dostanete vyschlý a pokroucený kousek vepřové kýty.Já vím, že spousta populace by to zblajzla a ani by neměla tuchy že nekonzumovala vepřovou panenku, ale myslím, že gurmánů a znalců:-) pomalu a jistě přibývá.

21 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 11:21 | Reagovat

Je to tak Markéto! Často kuchař těžce podceňuje hosta a podstrčí mu téměř cokoli a nestydí se to vydávat za drahou specialitu. Gurmánů a znalců dobrého jídla v českých zemích přibývá a my si můžeme jenom přát, aby stejnou rychlostí přibývalo též i dobrých restaurantů a mistrů kuchařů. Situace neni beznadějná :-)

22 Michaela Michaela | Web | 4. ledna 2012 v 9:34 | Reagovat

Vyborna inspiracia. Dakujem :)

23 christian louboutin heels christian louboutin heels | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:29 | Reagovat

This is a genuinely well thought out post. I certainly enjoyed reading it. Thanks.
http://www.shoesgreat.com/

24 miniature brides dresses miniature brides dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:45 | Reagovat

A. A shooting star!
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama