Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ratatouille (ratatuj) - specialita jižní Francie z kraje Provence

28. srpna 2007 v 1:10 | Šárka |  Zelenina
Uvařit blaf a pochutnat si je nemožné? Omyl! Tento recept umí přesvědčit, že tomu tak není. Provensálská specialita původem z města Nice má název "Ratatouille". Ten se svým prapůvodním významem ztotožňoval se slovem blaf. Jídlo bývalo mimořádné chuti, leč nevalného vzhledu. Jak vidno, tak i "blaf" si může vydobýt na nebi gastronomickém věhlas a nesmrtelnou oblibu. Jedná se o velmi chutné francouzské zeleninové jídlo, které by se dalo přirovnat k leču. Ovšem svým složením použité zeleniny se značně liší. Tento pokrm báječně slouží jako příloha ke grilovanému masu. Znamenitě se hodí k jehněčí pečínce nebo rybě. V horkých dnech ho můžeme podávat jako samostatný pokrm. S křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného "letně naladěného" vína je to učiněná pochoutka.

Ratatouille (ratatuj)
Nejlépe je, když zvolíme stejný poměr použité zeleniny, tedy:
  • rajčata
  • lilek (baklažán)
  • cuketa
  • červená a zelená paprika
  • cibule
  • dle chuti česneku
  • olivový olej
  • nezbytné bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list, čerstvá majoránka je skvělá)
  • okořenit solí a čerstvě mletým pepřem

Rajčata spaříme, oloupeme a vyškrábneme semena (kdo chce, ošidí se a použije loupaná rajčata z konzervy. Ovšem v létě je to škoda! Čerstvému rajčeti se nic jiného nevyrovná, protože vůně léta sedí pod slupkou a v konzervě tuhle vzácnou ingredienci budeme hledat marně). Lilky nakrájíme na plátky, posolíme je a necháme asi 20 minut vypotit. Potom uvolněnou šťávu vymačkáme. Tím se zbavíme hořčin a lilek bude chutnější. Mladé cuketky neloupeme a nakrájíme je na plátky (nejlépe chutnají, pokud nepřerostou délku 15 cm). Z paprik vyjmeme jaderníky a nakrájíme je na silnější plátky. Cibuli i česnek nakrájíme též na plátky. Nekrájíme na drobné kousky, rustikální podoba tomuto jídlu sluší lépe.

Na teflonové pánvi zahřejeme olivový olej a osmahneme cibuli, přidáme papriky a rajčata a podusíme cca 10 minut. Přidáme cukety a lilek, plátky česneku, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a odkryté dusíme dalších cca 20 minut. Vydusíme všechnu šťávu a dáme jídlu šanci, aby se všechny vůně léta spojily v pánvi v jeden nepřekonatelně chutný celek, tedy ratatouille. Můžeme ihned podávat.

Pro pikantnější chuť této zeleniny můžeme ratatouille zapéct v troubě a povrch posypat strouhaným parmazánem nebo ovčím sýrem. Ratatuj jako náplň slaných koláčů "Quiche" je též skvěle použitelná. Zapékané kotlety s touto zeleninovou směsí získají nenapodobitelnou chuť. S tímto jídlem se dá experimentovat. Výhodou je, že konzumace teplého či studeného = vždy chutný zážitek. Zvláště, máme-li zeleninu rovnou ze zahrady.

(zapékané kotlety, jedna z možností, jak zbytek tohoto jídla využít)
Dietní verse bez oleje:
Do velkého hrnce navrstvíme zeleninu v následujícím pořadí: lilek, rajčata, cuketa, paprika. Jednotlivé vrstvy proložíme plátky česneku, petrželkou, osolíme a opepříme. Zeleninu vyskládáme téměř po okraj hrnce. Přikryjeme pokličkou a dusíme nejméně 2 hodiny na velmi mírném plameni.

Pokud se do vaření tohoto klasického francouzského pokrmu pustíte nyní, na samém sklonku léta, máte k dispozici největší výběr zeleniny a jídlo bude mít výraznou chuť. Ochutnejte a uvěříte, že i blaf může dosahovat mimořádných chuťových kvalit :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

16 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Líba Líba | E-mail | 28. srpna 2007 v 6:34 | Reagovat

Musim, bez dechu, konstatovat, že nabídka, možná i známých jidel, je skvostná. A to ani nemluvím o perfektních fotografiích, protože už nad nimi se sbíhají sliny......není co dodat, jen poděkovat.

2 Bali Bali | Web | 28. srpna 2007 v 8:04 | Reagovat

mnam, nase oblibene jidlo ;-)

nedavno jsem o nem psala i ja http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/ratatouille-pro-letni-dny-3.html

Ale ke vsi ucte k tobe Sarko, bych asi netvrdila, ze se to ve Francii nazyva "blaf". Blaff tam sice znaji, ale je to jidlo z ryb.

3 J.Č. J.Č. | Web | 28. srpna 2007 v 8:37 | Reagovat

Bali: Pokud dobře čtu, tak nic o tom, že by se ratatouille ve Francii (však je to francouzský název) nazývalo blaf v textu není :) Pouze zmínka, že to na počátku mělo stejný význam.

Jinak díky za povedený recept, hned to spácháme k nějakému masu :)

4 Julie Julie | E-mail | 28. srpna 2007 v 8:40 | Reagovat

Milá Šárko, jedním slovem báječné :-))) Myslím, že ta studená verze vypadá lákavěji (dietní si nechám ujít :-). Doma bych to asi podávala někdy v pozdním dopoledni:-) A kotletky musely být skvostné...tohle vyzkouším v kombinaci s jehněčím :-) Moc Tě zdravím :-)

5 Bali Bali | Web | 28. srpna 2007 v 9:12 | Reagovat

že by špatně pochopeno? Tož to bude tím ránem ;-)

Zde je myšlen asi český blaf. Tož to sorry!

Ale je fakt, že ve Francii slovo blaff používají. Ovšem ne ve významu, že je něco hnusného.

6 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 10:40 | Reagovat

Líba :-) Jednoduchá jídla dotvářejí vždy skvělý celek,  proto je neopomíjím a na každém prostřeném stole se dobře vyjímají. Těší mě, že mají úspěch ... díky ;)

7 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 10:52 | Reagovat

Bali :-) zdravím Tě a samozřejmě jsem ratatouille na tvých stránkách registrovala! Taky mám tohle letní jídlo moc ráda a když jsou všechny suroviny pohromadě, dám se do vaření. Sem tam obměňuji čerstvé koření tak, jak ho mám po ruce. A nejraději mám tohle jídlo pořádně vydušené, což nevábně vypadá, ale o to víc chutná.

K tomu "blafu" jenom tolik :-) V žádném překladu se slovo ratatouille nerovná slovu blaf. Ale !!! Dočetla jsem se, že toto jídlo bylo skutečně v dávných dobách zařazeno do kategorie jídel řekněme "od pohledu nevábných" :-) Slovo ratatouille např. v německo francouzském slovníku znamená - provensálské zeleninové jídlo, ovšem je tam ještě uvedeno slovo FRASS = žrádlo či šlichta :-) - slovo blaf mi přijde přijatelnější :-) V každém případě je to velmi chutný blafík :-) a s chutí jsem to slůvko do textu zakomponovala. Toť na vysvětlenou. Díky za tu poznámku Bali. Původně jsem toto chtěla do článku napsat, ale nějak jsem v té ranní hodině na to zapomněla.

8 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 10:54 | Reagovat

J.Č. :-) s masem se toto jídlo vážně dobře kamarádí, tak doporučuji všemi deseti :-) Díky!

9 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 10:59 | Reagovat

Julie :-) osobně taky nedám na studenou versi dopustit a tu dietní oželím s klidem též. On je z toho potom takový zeleninový guláš, ale dobře ochucené zeleniny není nikdy dost. Určitě je to pro milovníka zdravé stravy "skvost". Kotlety se pekly s kysanou smetanou s přídavkem francouzské hořčice a ratatouille přidaná na závěr pečení tohle jídlo pozvedla do nebeských výšin. S jehněčím to bude ještě třídovější :-)

10 Jitka Jitka | 28. srpna 2007 v 15:59 | Reagovat

I blaf se musí umět uvařit a naservírovat. Budu přemýšlet o tom, jak přesvědčit drahou polovičku ke konzumaci cukety a lilku :D

Tohle koření http://koreni.cz/detail.php?pid=445 mám doma a je moc dobré, dělala jsem si ním cuketu na sucho na pánvi.

11 Šárka Šárka | E-mail | 28. srpna 2007 v 16:29 | Reagovat

Díky Jitko :-) funguje to skvěle! Cuketa a lilek není tak příšerná zelenina, jak by se mohlo někomu na první pohled zdát. Chce to odvahu a vyzkoušet něco chuťově zajímavého. Osobně mám tuhle zeleninu fakt ráda. Držím ti palce, aby se přesvědčovací manévry drahé polovičky vydařily. Je třeba obelstít vůní pokrmu :-) V případě cukety i lilku to jde snadno. Koření jí jenom prospěje a vykopne ji rovnou do grumánského nebe. Díky za tip na koření a za komentář. Zdravím :-)

12 J.Č. J.Č. | Web | 29. srpna 2007 v 9:57 | Reagovat

Jitka: já se nechal velmi snadno přesvědčit na lilek a cuketu v podobě tenkých grilovaných plátků, zarolovaných a naplněných výraznějším sýrovým krémem :o) Je to rychlovka, koření v klidu stačí set "Grilovaná zelenina" (http://www.vitana.cz/Grilovani/gallery/grilovana-zelenina.jpg) a chutná skvěle :o) Po prvním náhodném ochutnání v salátovém baru Ambiente Brasileiro se už doma bez lilku a cukety neobejdeme :)

13 Jitka Jitka | 29. srpna 2007 v 21:10 | Reagovat

J.Č. : Vyzkouším a díky za tip. :D

14 VoY VoY | 29. srpna 2007 v 23:33 | Reagovat

Zitra otestuji :-). Co bys doporucila za syr na zapekanou variantu?

15 Šárka Šárka | E-mail | 30. srpna 2007 v 0:26 | Reagovat

VoY :-) posypala bych je parmazánem. Na zapékanou zeleninu ho používám ráda, je delikátní na chuti a tolik se nerozpouští. Myslím, že by rajčatům prospěl :-) Ať se rajčatový test podaří!

16 jana jana | 20. srpna 2009 v 20:26 | Reagovat

je to vyborne,ja pridala trochu bileho jogurtu a zakysanou smetanu,pokrm to zjemnilo doporucuji

17 Šárka Šárka | Web | 20. srpna 2009 v 22:39 | Reagovat

[16]: Jano, díky za report z tvé kuchyně. Určitě to s jogurtem získalo trochu jiný rozměr, ale věřím tomu, že to bylo moc dobré. I když ctíme klasiku, experimentovat je třeba :-)

18 Alena Alena | Web | 22. ledna 2010 v 16:00 | Reagovat

Lilek rozhodne neni zadny blaf! Nedavno jsem objevila stranky, ktere popisuji recepty jenom s lilkem: http://www.lilek.info

19 DolceVita DolceVita | Web | 23. ledna 2010 v 0:56 | Reagovat

[18]: Alena:

To rozhodně není :-)))) Nejspíš jste článek nečetla celý, neboť o něčem takovém tam zmínka není. Díky za odkaz, lilek je skvělá zelenina a v mé kuchyni je jako doma.

20 MArek MArek | 20. února 2010 v 18:44 | Reagovat

Ratatouille? Velmi spatny recept. Predne zelenina na Ratatouille se dela kazda zvlast!

21 DolceVita DolceVita | Web | 21. února 2010 v 1:25 | Reagovat

[20]: MArek:

Velmi špatná znalost francouzské kuchyně.

Ratatouille SE ČASTO připravuje několika způsoby. Zelenina se může orestovat každá zvlášť, ale též se může dělat tak, že do jednoho hrnce přichází postupně a společně s bylinkami a kořením se rozdusí (viz. popsaný recept). Záleží též na vkusu, zda konzumujeme teplé, studené, s masem, rybou či jen tak.

Tolik mé autentické zkušenosti s francouzskou tradiční kuchyní a přípravou ratatouille :-) Dokonce se ratatouille připravuje i tak, že se vrství do litinového hrnce jednotlivé druhy zeleniny a v troubě se vše zapéká. Tento způsob mi tolik nevyhovuje, ale Francouzky to tak rády dělají. Na dobré zelenině se nikdy nic nedá pokazit. Tohle jídlo je vždycky šik a má mnohé půvaby.

22 sophie sophie | E-mail | 13. srpna 2010 v 13:28 | Reagovat

Můžu se možná hloupě zeptat, proč se ve spoustě receptech rajčata zbavují semen a slupek? Já rajčata miluju, takže je vždy používám celá. Chápu, že některé recepty opravdu vyžadují zbavení slupky, ale třeba tady u Ratatouille...? Proč?

23 DolceVita DolceVita | Web | 10. května 2011 v 11:24 | Reagovat

[22]: sophie:

Oloupaná rajčata v jídle neruší, slupka bývá tuhá a tak je dobře ji odstranit, ale v zásadě to není žádné dogma. Klidně si to můžete udělat po svém. Semínka v jídle opravdu někdy překážejí a když si ponecháme jen rajskou dužinu, vezmeme si z rajčete to nejlepší, co v něm je.

24 Hanka Hanka | 9. června 2012 v 18:44 | Reagovat

v receptu dost zásadně chybí česnek

25 DolceVita DolceVita | Web | 10. června 2012 v 16:55 | Reagovat

[24]: Hanka:

V seznamu ingrediencí nic nechybí :-) I česnek tam má své místo, jen jste ho přehlédla.

26 Audemars Piguet  watches Audemars Piguet watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:56 | Reagovat

Q. Which is the longest word in the dictionary?
http://www.writewatches.com/

27 a line cocktail dresses a line cocktail dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:43 | Reagovat

<a href="http://www.caredresses.com/">2012 designer mother of the bride</a>

28 red bottom heels red bottom heels | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:48 | Reagovat

I just book marked your blog on Digg and StumbleUpon.I enjoy reading your commentaries.
http://www.shoesfloor.com/

29 la-vida-es-bella la-vida-es-bella | Web | 29. července 2014 v 11:36 | Reagovat

Tak to určitě vyzkouším :)

30 sympatak.s sympatak.s | E-mail | 30. března 2015 v 12:08 | Reagovat

Mám toto jídlo moc rád...s cereální houskou je to delikatesa.
Taky občas uděllám změnu a přidám i do zeleniny hotovou rýži,květák a zakysanou zeleninu
a je to taky moc skvostné..

31 railways railways | Web | 8. září 2016 v 16:45 | Reagovat

homecredit nebankovní půjčka :-x

32 Matěj Matěj | Web | 16. října 2016 v 15:49 | Reagovat

Poslední dobou o tom hodně slyším, ale ještě jsem nezkusil. Podle toho, jak píšeš, se zdá, že to skutečně bude pochoutka...

33 Pačes Pačes | E-mail | 2. prosince 2016 v 17:46 | Reagovat

Netuším odkiaľ autor nabral tento recept, ale ratatouille to určite nie je (skúste si len tak zo srandy pozrieť rozprávku Ratatouille, tesne pred koncom je záber na tanier s naaranžovaným jedlom). Ratatouille sa robí zo zeleniny nakrájanej výlučne na kolieska, nie na kocky (na kocky si môžem nakrájať hocičo a spraviť z toho blivajz!) a pečenej zvlášť. Komu sa nechce s tým babrať, tak nech to robí aj spolu, ale pravé ratatouille sa robí tak, že na oleji (nie olivovom - čo má Francúzko s olivami?!?) najprv podusíme kolieska olúpaného baklažánu (tmavá farba baklažánu znamená, že už je prezretý...ak má šupa tmavú farbu, treba baklažán olúpať, pretože šupa už obsahuje jedovaté kyanidy!!!), potom papriky, potom cukety, potom cibule a nakoniec rajčín. Vždy v tom istom výpeku všetkého predtým. Spolu to potom pekne striedavo ukladáme na výšku do zapekacej misy (vytvárame špirálu od okraja ku stredu), sem tam jemne okoreníme mletým čiernym korením, minieme na celok 2 KL oregana (pamajorán), medzi vrstvy sem tam dáme lístok bazalky a na 15 minút zatvoríme (aby to nevychladlo). Tých 15 min. minieme na prípravu polevy, ktorú spravíme z veľmi najemno nakockovanej cibule, pretlačeného cesnaku, provensálskeho korenia, trošky pasírovaných rajčín (nie pretlak a už vôbec nie kečup) a pár lyžíc repkového oleja. Udusíme, aby sa chuť výpeku doplnila chuťou cibule, cesnaku, byliniek a pasírky. Tretinu udusenej polevy lyžicou nerovnomerne nanesieme na základ v zapekacej mise, zavrieme ju protikusom (kto nemá, prikryje papierom na pečenie), cca 10 minút dodusíme v trúbe predhriatej na 250°C a následne ešte 10 minút dopečieme otvorené. Pred podávaním do kríža jemne prelejeme polevou, ktorá ostala v panvici. To je ratatouille, nie to, čo autor ponúka v tomto recepte. To čo tu ponúka je maglajz z dusenej zeleniny, ktorý sa v našich končinách robí (ak nedáme baklažán) odjakživa!

34 Pačes Pačes | 2. prosince 2016 v 17:48 | Reagovat

Lenže potom to už nie je ratatouille...

35 Pačes Pačes | 2. prosince 2016 v 17:59 | Reagovat

[21]: Budem Ťa citovať : "Dokonce se ratatouille připravuje i tak, že se vrství do litinového hrnce jednotlivé druhy zeleniny a v troubě se vše zapéká."
Dokonca i tak???
Výlučne LEN TAK!
To je pravé ratatouille, nie nejaké iné postupy. Výlučne sa každý druh zeleniny restuje zvlášť, výlučne sa ukladá do zapekacej misy (do špirály od okraja ku stredu), výlučne sa zakryté dopeká v trúbe a výlučne sa nakoniec prelieva výpekom zo zeleniny, čo ostal v panvici, zmiešaným s pretlačeným cesnakom, najemnulililinko nakockovanej cibule a rajčinovou pulpou.
A znovu Ťa budem citovať : "Ratatouille SE ČASTO připravuje několika způsoby. Zelenina se může orestovat každá zvlášť, ale též se může dělat tak, že do jednoho hrnce přichází postupně a společně s bylinkami a kořením se rozdusí (viz. popsaný recept). Záleží též na vkusu, zda konzumujeme teplé, studené, s masem, rybou či jen tak"
Ratatouille sa nepripravuje rôznymi spôsobmi. Pripravuje sa len a len jedným. Kto to robí inak, nerobí ratatouille! A znovu cit. : "...může orestovat každá zvlášť...může dělat tak..."
Nemôže! Ak sa to robí inak, nie je to ratatouille!
A zasa cit. : "Záleží též na vkusu, zda konzumujeme teplé, studené, s masem, rybou či jen tak."
To čo je??? Odkedy sa ratatouille konzumuje s mäsom alebo s rybou? Ratatouille sa konzumuje výlučne ako zeleninové jedlo. AK sa konzumuje s mäsom, zasa to už NIE JE  ratatouille!!!
A z toho jasne vyplýva, že to, čo robíš Ty, NIE JE ratatouille!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama