Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Cuketová mňamka

31. srpna 2007 v 13:10 | Šárka |  Zelenina
Mladé neloupané cukety jsou opravdu lahůdkovou křupavou zeleninou. Cuketa je ideální pro hubnutí a detoxikaci. V kombinaci s výraznějšími chutěmi salámu mortadella a sýra se z cukety stane mňamka. Cuketa svou chutí v pokrmu nevyčuhuje a nikterak se nad ostatní nepovyšuje, ale bez ní by to prostě nebylo ono. Je šedou eminencí tohoto pokrmu. Dovolí sýru sehrát hlavní roli. Je jen na vás, kterou sýrovou celebritu zapojíte do hry. Doporučuji sýr poloměkké konzistence, protože zapékat budeme jenom krátce.

Cuketová mňamka po italsku
  • plátky boloňského salámu Mortadella
  • mladé cuketky (neloupané, strouhané na plátky)
  • čerstvé hříbky (momentálně jich jsou plné lesy) nebo žampióny, lišky
  • pikantní poloměkký sýr (doporučuji Reblochon)
  • smetana na šlehání
  • dijónská hořčice (event. jiná, která vám chutná)
  • lžička hladké mouky
  • pepř (čerstvě mletý)
  • olivový olej
  • zapékací miska
Mladé tenké cukety neloupeme a celé je nastrouháme na plátky. V pánvi zahřejeme trochu olivového oleje a orestujeme cuketová plátky s pokrájenými plátky hříbků. Osolíme, opepříme a zakápneme smetanou, ve které jsme rozmíchali pro chuť trochu dijónské výrazné hořčice a špetku hladké mouky. Cuketa s houbami se nesmí ve smetaně topit, jenom lehce brouzdat. Výsledkem má být neroztékavá směs, kterou lze umístit doprostřed plátku Mortadelly. Na to plátek sýra, zavinout rolku a skládat do zapékací misky jednu vedle druhé. Troubu rozehřejeme na 200 °C a zapékáme krátce, aby salámová sukýnka z Mortadelly neměla opálené kanýrky. Sýr se zlehka rozehřeje a my můžeme podávat. Vhodné jako malá večeře, teplý předkrm nebo použijte v případě, že chcete zahnat malý hlad. Doporučené ingredience vyměňte za jiné, které máte po ruce a rozhodně si pochutnáte taky.


(cuketa si na jedné pánvi s houbami dobře rozumí)
(přidaná smetana jejich bratrství utuží v pevný svazek)
(velký tenký plátek boloňské mortadelly vše schová pod roušku tajemství - jen málokdo by tam chutnou křupavou cuketu s hříbky a pikantní smetanou hledal; hlavu vystrkuje sýrová celebritka Reblochon)
(na nic už nečekáme a v troubě vyhřáté na 200 °C rychle zapečeme; moment, kdy se sýr začne zvolna tavit, je signálem pro ukončení procesu pečení a urychleného začátku konzumace; teplé je to nejlepší!)
Když vařit po italsku, nemusí být vždy jenom špagety nebo pizza. Zkuste třeba tato pikantní sousta na vidličku. S tradičním pečivem a červeným vínem … ke stolu můžete s klidem pozvat i samotného Kmotra! Za tohle vám hlavu neustřelí :-)


Reblochon má ve Francii chráněný původ. Jeho název je vyhrazen sýrům, které se vyrábějí v departmentu Haute Savoie a v části Savojska ze syrového mléka, s nejméně 45 % tvs, často ale s 50 % a více. Ploché bochníky mají hmotnost cca 500 g. U petit reblochonu jen 250 g. Sýr má suchou kůru v barvě bledě růžové až žlutavé, nese chuť dobře vyzrálých sýrů, těsto je slámové barvy a měkce vláčné s nepatrným děrováním. Reblochon se také vyrábí v západním Švýcarsku, stejně jako v některých oblastech italských Alp. Tam ovšem má název "Reblosson".

Nevíte jak naložit s cuketami? - nenechte je přerůst a smlsněte si na tenkých a křupavých plodech. Cuketa je nedoceněná Popelka, která se dokáže na talíři rozzářit a budete z ní mít úžasný dojem. Tak honem, sezóna je v plném proudu.
Nechte se inspirovat!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 1. září 2007 v 10:00 | Reagovat

také zajímavé. Cukety mají u nás zelenou, tak jako lilek.Nedavno jsem dala na gril plátky mladé, žluté cukety, jen opepřila drceným pepřem, zastříkla olivovým olejem a posolila Fleur de sel. K jehněčím kotletkám mňamina ;-)

2 Petr Petr | 1. září 2007 v 12:08 | Reagovat

Paní Šárko, moc děkuji za za váš blog a vaše recepty. Jsou pro mě inspirací a dalo by se říct, že mění můj jídelníček :-)

Petr

3 Šárka Šárka | E-mail | 1. září 2007 v 15:20 | Reagovat

Bali :-) bez dobré zeleniny by to vaření nebylo ono, to je holý fakt. Je fajn, že i českou kuchyni posledních let zelenina nadlehčuje a spravuje jí reputaci :-) Mladé cuketky jsou vážně nedoceněná zeleninka. Předně proto, že každý se snaží o gigantické výpěstky a dokud nemá cuketa 1/2 metru, tak jí ze zahrady do kuchyně nepřinesou :-) Potom její chuť je nevalná a nikoho si moc nezíská. Zeleninových receptů není nikdy dost. Tento je takový "utajeně zeleninový", ale mám pikantní mňamky ráda. Je to důvod nalít si sklenku dobrého vína a i zdánlivě obyčejné jídlo si noblesněji vychutnat. Těším se na další zeleninové recepty od tebe na "Olivovce".

Jo jo, u vás se dobře vaří, to já vím ;)

4 Šárka Šárka | E-mail | 1. září 2007 v 15:26 | Reagovat

Díky Petře za milý kompliment. Pokud je to tak, moc mě to těší :-) Každá změna může být příjemná a existuje tolik chuťově zajímavých jídel, že je škoda konzervativně setrvávat jen u několika oblíbených hitovek. Jsem názoru, že dokud člověk neochutná všechno, tak vlastně své chuti ani neporozumí a třeba se nevědomky šidí. Já osobně mám před sebou ještě dlouhou cestu, ale snažím nebránit novým chutím.

Díky za komentář a přeji mnoho chutných zážitků :-) Šárka

5 Bali Bali | Web | 1. září 2007 v 16:45 | Reagovat

už jsem ti tam pěkný olivový receptík šoupla

<a href=http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/grilovane-plnene-olivy.html>zde</a>

6 Bali Bali | Web | 1. září 2007 v 16:45 | Reagovat

aha tak vlozit odkaz timto zpusobem nejde :-(

take jen http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/grilovane-plnene-olivy.html

7 Markéta Markéta | 3. září 2007 v 14:37 | Reagovat

Zdravím,

Šárko, chci se jen zeptat zda je možné v ČR sýr Reblochon koupit? Díky

8 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2007 v 15:01 | Reagovat

Reblochon se koupit dá, ale chce to skočit do specializovanějšího obchodu. Úplně všude jistě k mání nebude. V tomto receptu bych na něm ani tak netrvala, použít by se dal i jiný sýr. Dokonce mozzarella by nebyla od věci a celé by se to stalo dietnějším :-) Zdravím Markéto

9 Markéta Markéta | 3. září 2007 v 15:50 | Reagovat

Pan Cuketka navrhuje nahradit Reblochon Hermadurem (recept na sobotní Tartiflette na www.cuketka.cz). Tartiflette s Hermadurem byly úžasný, nicméně nedokážu posoudit jak by chutnaly připravené se sýrem Reblochon:-).možná by se dal hermadur použít i ve vašem receptu co myslíte Šárko?

10 Šárka Šárka | E-mail | 3. září 2007 v 16:07 | Reagovat

Markéta :-) rozhodně by se chutí dosti výrazně podobal! Pan Cuketka má pravdu :-)

11 J.Č. J.Č. | Web | 4. září 2007 v 11:36 | Reagovat

To ovšem vypadá více než chutně! Díky!

12 Šárka Šárka | E-mail | 4. září 2007 v 15:48 | Reagovat

J.Č. :-) Přemýšlím, zda na mě udělala větší dojem tato chutná mňamka nebo víno, které toto jídlo doprovázelo :-) Někdy i malé věci udělají velký dojem - přesně tak bych klasifikovala toho jídlo ;)

13 J.Č. J.Č. | Web | 4. září 2007 v 20:17 | Reagovat

Šárka: a jaké to bylo? Nějaká trochu lehčí červená Itálie? :)

Sám mám při "snoubení vína s jídlem" trochu problém. Trefit to opravdu tak, aby se víno s jídlem dokonale doplňovalo, se skoro nikdy nepovede. Vždy jedna část přeci jen trochu dominuje. Chce to čas a kupu experimentů, tedy více lahví jednoho vína, experimentovat, přemýšlet na co má člověk chuť u každého sousta... ale pamatuji si jen pár vín, kdy to bylo okamžitě jasné. První doušek a v hlavě zvoní "syrový losos" či "krvavé telecí"...

14 Šárka Šárka | E-mail | 5. září 2007 v 0:32 | Reagovat

J.Č. : určitě bych si s největší pravděpodobností otevřela Merlot, mám ho celkem ráda. Snoubení vína s jídlem je věda, ale ne vždy v domácích podmínkách si víno s pokrmem sedne jako ten nejlepší partner. Buď chybí to pravé víno nebo odpovídající pokrm. Více času si člověk dá s volbou vína v restaurantu & pro kombinaci s pokrmem je více možností - záleží jen na správné volbě z jídelního lístku.

V tomto případě to byla spontánní volba :-) V první řadě byla chuť na víno! Řešila jsem otázku, co k němu? Tato jednoduchost s výrazným sýrem se potkala na stole s vínem

2005 - Brouilly - cru Beaujolais (Marcel Brédon, Meursault)

Vychutnávala jsem si toto celkem mladé, na chuti noblesní víno a v kombinaci s tímto pokrmem mě nic až tak výrazně nerušilo. Pravda, úplně nejvhodnější kombinace to nebyla. Ovšem v ten moment, při této příležitosti jsem měla pocit, že volba to tak špatná není. Víno mi přineslo uspokojení a to je to, co v něm hledám. Rozhodně je trochu podivné, když se na stole potká Francie (víno), Švýcarsko (sýr), Itálie (uzenina). Nakonec proč ne? Švýcarsko už je takovou křižovatkou francouzských, italských a švýcarských vlivů - jsem na to nějak zvyklá :-) ... jak správně říkáte, chce to čas a kupu experimentů, jsem na startovní čáře ... poznávat vína je cesta velmi zajímavá!

15 Vladěna Vladěna | E-mail | 17. září 2007 v 10:19 | Reagovat

Dobrý den, musím se přiznat, že na cukety jsem zanevřela již před mnoha lety, ale sugestivně napsaný článek mě přiměl, abych to zkusila a výsledky mého snažení mě přesvědčily, že bych na ně měla změnit názor. Dělala jsem řežábek a ratatouille a oboje dopadlo k všeobecné spokojenosti, ani lilek v ratatouille nebyl odhalen :). Další recepty ještě vyzkouším.

16 Šárka Šárka | E-mail | 17. září 2007 v 10:44 | Reagovat

Vladěna :-) tak to mě těší! cuketa je universální záležitost a dá se opravdu mnohostranně využít a navíc si ještě pochutnat. Například řežábek je z mého pohledu naprosto geniální věc. Díky za milý a pozitivní komentář :-)

17 Lucka Lucka | Web | 23. srpna 2008 v 17:46 | Reagovat

Šárko, dovolila jsem si vyzkoušet tvůj další recept. Byla to opět skvělá večeře, jenom ty houby u nás nějak nechtějí růst a tak jsem namíchala napůl žampiony a sušené houby. Reblochon to všechno skvěle doplnil, když je vyzrálý, má aroma jako hrom:-)

18 Šárka Šárka | E-mail | 24. srpna 2008 v 9:09 | Reagovat

17 - Lucka :-)

Obdivuji tvou loveckou smečku psů! Reblochon jim určitě pěkně voněl pod čumáčky :-) Letos to s houbami nebylo moc slavné, tak sama často sahám po žampiónech. Díky za vyzkoušení receptíku. Je to jednoduchá, ale pikantní dobrota. Díky, měj se fajn, Šárka

19 Lucka Lucka | Web | 24. srpna 2008 v 12:25 | Reagovat

Pejskové si samozřejmě při přípravě vyprosili každý kousek sýra:-) Aromatické sýry, to je jejich. K narozeninám jim každému slavnostně rozbalujeme balíček syrečků a a ony pokaždé zmizí v psí tlamě přímo kosmickou rychlostí:-)

20 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2008 v 23:10 | Reagovat

19 - Lucka :-)

Takové psí choutky znám. U nás se to dělí mezi 2 hafany a 1 kocoura :-) Aromatickými sýry u nás nepohrdnou ani dvounožci, ale čtyřnožci jsou v přesile, tak na ně zbyde vždy ten největší díl :-)

21 vintage wedding dress vintage wedding dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:53 | Reagovat

I have to say, I enjoy reading your blog. Maybe you could let me know how I can subscribing with it ? Also just thought I would tell you I found your page through google.
http://www.threedress.com/

22 office wedding shoes office wedding shoes | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:04 | Reagovat
23 popel popel | Web | 26. března 2014 v 11:23 | Reagovat

http://hardgold.cz/ fitness magazín o hubnutí, zdraví, sportování, sport, jak nabrat svaly, kulturistika, svalovina, velke svaly, běhání, fitness

24 drunkonsoul drunkonsoul | Web | 26. října 2014 v 19:08 | Reagovat

Cuketu bych mohla vařit pořád, rozhodně dobrý a jednoduchý recept.

25 jodhpur jodhpur | Web | 8. září 2016 v 17:39 | Reagovat

sms půjčka 1000 kč [:tired:]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama