Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bůh vymyslel jídlo - Ďábel koření

5. srpna 2007 v 23:21 | Šárka |  Grilování - Barbecue

Návod, jak si "božsky" pochutnat na "ďábelsky" dobré pečínce na grilu. Vaření plné horkých svůdných vůní kořenících směsí a báječných marinád. Kdo by tuto kuchařskou disciplínu neměl rád? Maso, zelenina, ryby i ovoce získá v ohnivé lázni na chuti. Naučíme-li se ve vhodné míře používat koření a osvojíme-li si drobné grilovací triky, nemůže být na světě nic zábavnějšího.
Bez čeho se neobejdete:
  • No 1 = čerstvé byliny (rozmarýn, bazalka, tymián, šalvěj - nejlépe v záhoně nebo truhlíku)
  • pepř, nejlépe směs barevných pepřů a dobrý mlýnek
  • mořská sůl
  • drcená chilli paprika
  • provensálská směs koření
  • kvalitní olivový olej
  • citróny nebo limetky by měly být též po ruce
  • aceto balsamico (balsamikový ocet), popřípadě vinný ocet
  • dobrá hořčice (její ostrost volte dle osobní statečnosti)
  • med, javorový sirup
  • z tohoto základního vybavení se už dá opravdu kouzlit (pokud je "čerstvá" surovina - maso, ryba či zelenina - grilovací show může začít.
Musíte mít ovšem v rukávu pár osvědčených receptů na chutné marinády s patřičnou špetkou koření ze zmíněné ďáblovo zahrady :-) Ten správný poměr "ďáblova koření" zná jen on sám. Nikdo vám ho přesně neprozradí, tu dokonalou chuť musí každý neúnavně hledat sám! Ochutnávat je přímo žádoucí a chuťové tóny je třeba doladit. Jinak to nikdy nebude ono. Níže uvedené marinády berte jako "hrubý základ" a vy si z nich přidáním dalšího, chuti prospívajícího materiálu, vyrobíte marinádu ještě dokonalejší. Tím jsem si jistá. Berte to jako odrazový můstek pro vaše skvělé experimenty, tajné triky a fígle :-)


Sherry marináda
4 lžíce olivového oleje a stejné množství suchého sherry, 2 lžíce worcesterské omáčky a stejné množství sójové omáčky, čerstvě mletý pepř, trochu česneku (stroužek rozdrceného nebo špetka sušeného). Je vhodná na maso i ryby.


Pivní medová marináda
Připravíme ji smícháním 4 lžic tekutého medu, 3 lžic balsamicového octa, ¼ l černého piva, 2 lžic olivového oleje, špetky mletého chilli, lžičky mletého rozmarýnu, dle potřeby lžíce hořčice. Důležitá rada: maso před marinováním nesolíme! Tato marináda je vhodná na vepřové maso (kotlety, plátky krkovičky - naklepeme, osušíme). Maso marinujeme minimálně 1 hodinu před přípravou. Před samotným grilováním osolíme.



Medová marináda s chilli
4 lžíce medu, 1 až 2 lžičky chilli, sójová omáčka na dotažení chuti a olivový olej. Chcete-li, kápněte trochu pomerančového nebo ananasového džusu. Vhodná na drůbeží maso, které necháme v marinádě několik hodin spočinout. Před grilováním osolíme.

Jogurtová marináda s bylinkami
Na toto téma jsem napsala samostatný článek, tak si pro inspiraci zajděte rovnou tam. S fotografiemi to bude přesvědčivější. Kuřecí či krůtí plátky jsou nejvhodnější.


Pomerančová marináda se zeleným pepřem
1 velký pomeranč, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce dobrého octa, 1 nebo 2 lžíce konzervovaného zeleného pepře, 3 lžíce nasekané petrželky, sůl, med (javorový sirup, event. cukr. Tato marináda je skvělá na celé ryby (tresku, okouna, cejna). Cibuli a pomeranče nakrájíme na plátky a rozložíme na alobal. Na tento základ položíme celou rybu a zbývající přísady smícháme a na rybu nalijeme. Necháme několik hodin marinovat a potom alobal uzavřeme a rybu grilujeme cca 15 až 20 minut (v závislosti na velikosti).


Letní bylinková marináda
Velká hrst posekaných čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, pažitka, tymián, petrželka, atd.) 5 polévkových lžic olivového octa, 2 lžíce jemného octa, rozetřený stroužek česneku, jemně nasekaná šalotka, čerstvě mletý pepř. Bylinky v ní vyniknou a je vhodná na jehněčí, kuřecí, vepřové i rybí maso.

Karolínská medová marináda
2 lžíce cajunského koření, 2 vrchovaté lžíce dijonské hořčice, 4 lžíce tekutého medu, 2 lžíce ovocného octa (malinového) nebo pomerančové šťávy. Cajunské koření se dá sehnat jako hotová směs, můžete si ho klidně připravit i vlastnoručně dle níže uvedeného receptu. Smícháním všech ingrediencí vznikne báječná marináda, kterou můžeme uchovávat v lednici po celé léto. Marinujeme v ní kuřecí křídla, žebírka, kotlety i kuřecí prsa.




Cajunské koření
Připravíme ho smícháním 2 lžic celého bílého pepře, 2 lžic celého černého pepře, 4 lžic kajenského pepře, 2 lžíce práškového česneku, 1 lžíce sušené práškové cibule, 2 lžičky sušeného tymiánu, 1 lžička mletého hořčičného prášku, špetka mletého fenyklu. Tak zní originální recept na tuto směs koření

Marináda na pikantní žebírka
Smícháme sůl, mletý pepř, sladkou a ostrou papriku, špetku chilli, několik stroužků česneku, 4 lžíce kečupu, lžíci medu, oleje, a smetanou dotáhneme do podoby glazury, kterou štětečkem natřeme důkladně všechna vepřová žebírka.


Marináda Pesto
Nikdo nikdy neřekl, že pesto je pouze těstovinová záležitost. Na grilování je to naprosto úžasná věc, preferuji hlavně na ryby. Pesto marináda v lednici může být k dispozici po celé léto.

Marináda na jehněčí kotletky
Rozetřený česnek dle chuti, lístky máty, čerstvě mletý pepř, šťáva z citrónu (limetky), olivový olej. Tato jednoduchá marináda aromatickou chuť jehněčího masa senzačně podtrhne. Jehněčí kotletky jsou skvělé.

Jak marinovat bifteky?
Preferuji jen zlehka potřít olejem před samotným grilováním. Maximálně vetřu hrst steakového koření se stejným poměrem dijónské hořčice do masa a nechám hodinu před grilováním odpočinout. Kvalitní hovězí maso má samo o sobě úžasnou chuť, tak se ji nesnažme přebít kořením. Dobré biftekové rady jsou zde. Biftek je královská disciplína, ale není třeba se jí bát. Základem je kvalitní kus masa a po samotném grilování je bezpodmínečně nutné nechat šťávu uvnitř masa dobře usadit! Maso je potřeba zabalit do alobalu a nechat asi tak 5 minut odležet. Poslouží i nádoba s poklicí. Na biftek se nesmí spěchat. Nejlepší chuť hovězího masa se dosáhne rychlým grilováním nad velkým žárem. To zaručí šťavnatost masa.

MARINÁDY jsou husté směsi, které maso částečně vstřebá. Ovšem největší část ulpí na povrchu. Marinádu před grilováním setřeme papírovou utěrkou, jinak by se mohla připalovat. Sůl přidáme k masu až na poslední chvíli. Po sundání masa z grilovací mřížky nezapomeneme nechat tepelně dojít a usadit šťávu. Odložíme na 5 minut do nádoby s poklopem nebo přetáhneme alobalem. Ryby marinujeme nejraději vcelku a zásadně krátce. Pro grilování jsou nejlepší tučnější druhy (losos, tuňák, makrela atd.)

Suché marinování má kouzlo ukryté v intenzivní vůni kořenících směsí a čerstvých bylin, které vetřeme do masa půl hodiny před grilováním. Vynikající na přípravu steaků. Pokud směs špatně na povrchu ulpívá, můžeme zvlhčit trochou oleje.

Grilování je mimořádná příležitost, jak se výtečně najíst a osvobodit se ze zajetí kuchyně. Je to ten nejlepší způsob, jak si vášnivě užít dlouhé letní večery s přáteli.

Pokud není čas na marinování, určitě bude skvělá volba nějaká pikantní uzenina. U řezníka Špejličky nebo Krkovičky se dají sehnat "při troše štěstí" i opravdové lahůdky. Čerstvé grilovací klobásy s medvědím česnekem mohu jenom doporučit :-) Dobrý český chleba k tomu a vychlazený chmelový mok, to nemá chybu. Nešiďte se a dopřejte si taky ogrilovanou zeleninu nebo nějaký bezva letní salát. Potom už nemůže být dokonalejší menu.

Přeji vám hodně exkluzivních dobrot z grilu. A protože grilování je společenská hra, pozvěte třeba souseda (sousedky :-) U dobrého jídla se přátelské vztahy utuží nejlépe.
Nikdy nezapomeňte, že nejlepším kořením na světě je humor. Ať vám nikdy jeho zásoba nedojde :-)
Aby grilování bylo opravdu dokonalé, neměl by na stole NIKDY chybět salát. Pokud jste milovníci vína, tak vezměte na milost "víno růžové". To k letnímu jídlu na grilu sedne nejlépe.
Přeji božské pochutnání na vaší ďábelsky dobré pečínce ;) Předpověď počasí je pro venkovní vaření v těchto dnech naprosto skvělá. Nechť je vámi namíchané koření rafinovaným provokatérem chuti a vábných představ. V opačném případě vaše ústa "ochrnou peklem" :-) Obzvláště pozor na chilli - čím menší papričky, tím více se podobají žhavé sopečné explozi.
Brambora v alobalu je důstojná příloha skoro vždy a ke všemu. Hodně vlastních nápadů, jak si na ohni báječně uvařit a ať se vždy a všechno "podaří" ;)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.





 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 6. srpna 2007 v 9:04 | Reagovat

Krasne:) Libi se mi jak fotky, tak dobre tipy a receptiky na marinady. Rozhodne neco z toho vyuziji :-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 6. srpna 2007 v 11:22 | Reagovat

Díky Ondro :-) ... pochvala směrem k fotkám těší dvojnásob !! ... Grilování je nekonečný gejzír nápadů a každý může excelovat po svém. Je důležité nenechat se svazovat recepty, ale troufnout si sám podle svého (respektovat je nutno jen několik zásadních doporučení). Těším na některý z dalších receptů na Gurmetklubu. Holandská reportáž je úžasná, fotky dokážou vtáhnout do místní atmosféry velmi reálně :-)

3 JANA JANA | E-mail | 6. srpna 2007 v 13:35 | Reagovat

Není co dodat prostě pastva pro oko, škoda, že ne pro nos ten zelenivový salát s olivami nádhera a voňavá brambora v alobalu nakonec :-( výborné, skvělé jsem požitkář nemohu si pomoci:-)

4 Julie Julie | E-mail | 6. srpna 2007 v 14:15 | Reagovat

Milá Šárko! Co říci víc, skvělé a lákavé :-) Díky! Na všechno jsem dostala okamžitě chuť...

5 Rudka Rudka | 6. srpna 2007 v 15:43 | Reagovat

To jsi nás tedy všechny zavalila spoustou jídla a chutí, co teď asi tak máme dělat? Grilování je sice krásná a mňamková záležitost, ale dost náročná na čas. Musíme si počkat na víkend, protože pravá grilovačka by měla být s kamarády, opravdu pak lépe chutná.

6 petta petta | 6. srpna 2007 v 16:05 | Reagovat

Umírám hlady, nejen Vy ale celý ten váš povedený spolek "food-blogerů" mě přivádíte k šílenství - trpí nejen žaludek, ale díky vám všem i mozek :-))    

Ale proč to vlastně píšu... mám jen dotaz k tomu krásně barevnému salátu: Ty papriky jsou taky grilované?

7 Šárka Šárka | E-mail | 6. srpna 2007 v 20:59 | Reagovat

JANA :-) jsem ráda, že salát s olivami dokáže chytnout za gurmánské srdce :-)

Milá Julie :-) díky, že článek vyvolal ty správné emoce :-)

Rudka :-) to máš pravdu, ale v předstihu si maso naložit je přímo žádoucí. Grilované maso o víkendu bude "jaksepatří" dokonale připravené :-)

petta :-) spolek foodprovokatérů se stará o patřičnou dávku rozruchu opravdu den co den. Chodím se navnadit ke konkurenci a můj žaludek pod tíhou muk obraznosti skutečně trpí :-)

Základem paprikového salátu jsou skutečně grilované papriky (na plechu v troubě) a oloupané. Potom už jenom nasolit, přidat čerstvě mletý pepř a olivový olej, jemně nasekat stroužek česneku a nechat v chladu odležet. Ostatní přidané ingredience už jsou individuální volbou každého z nás :-) Já miluji olivy a řecký sýr!

Všem díky za bezva komentáře!

8 VoY VoY | 7. srpna 2007 v 1:11 | Reagovat

Vsechno to vypada uzasne. Co takhle neco na kureci kridelka, nenaslo by se ve (skoro) bezedne studnici lety proverenych marinad? :-)

9 Šárka Šárka | E-mail | 7. srpna 2007 v 13:16 | Reagovat

VoY :-) na kuřecí křidýlka mám nejraději medovo pálivou marinádu (med, sójová omáčka, špetka strouhaného čerstvého zázvoru, chilli, hořčice). Hledání nových chutí marinád je zábavná činnost a když se do takového vaření jde trochu s chutí, není možné, aby výsledek byl špatný :-)

10 Thornwald Thornwald | E-mail | 29. dubna 2008 v 17:48 | Reagovat

Ahoj ! chtěl bych se zeptat : ty marinády na začátku --kupříkladu ta sherry a pivní ... ten počet lžic to je odměřeno na kolik plátků masa ??? jen mě přijde té marinády málo ... díkyza radu ...

11 Šárka Šárka | E-mail | 1. května 2008 v 0:32 | Reagovat

10 - Thornwald :-)

Ahoj! Dle tohoto poměru se dá množství samozřejmě dle potřeby zvyšovat. Základní poměr marinády (tj. 12 lžic tekutiny + koření) je tak na 4 plátky masa.

12 Blanka Blanka | 3. června 2008 v 12:21 | Reagovat

Ahoj Šárko, tvůj web se mi moc líbí. Recepty jsou kreativní, dobře popsané a oceňuji kvalitní fotky. Co se grilování týče, moc mě baví vymýšlet grilovací marinády. Posledně jsem rodinu příjemně překvapila změnou a to byl grilovaný ananas. Jen tak samotný, na kolečka, dát na rošt a cca 10 min grilovat z každé strany. Je to výborná tečka za masem, navíc sladkost ananasu povolí a prostě je to mňamka. Určitě jej zkuste. Ahoj Blanka

13 Šárka Šárka | E-mail | 9. června 2008 v 14:00 | Reagovat

12 - Ahoj Blanko :-) Díky za ananasový sladký tip z grilu. Když člověka grilování baví, dá se celé léto vymýšlet něco nového. Stolování venku u ohýnku baví o mnoho více každého pozvaného. Zvláště, když kuchařka umí tak dobře, jako ty vymýšlet ohýnkové speciality a nezapomene ani na sladkou tečku v podobě grilovaného ovoce! Ahoj a díky *

14 holka.rohypnolka holka.rohypnolka | 31. července 2008 v 13:39 | Reagovat

neeeeeeeeee ja mam plnou hubu slin:{

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 1. srpna 2008 v 14:57 | Reagovat

14 :-) to je dobré znamení! :-)

16 prom dresses 2012 prom dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 15:03 | Reagovat

A. "You go ahead I'll cover you"
http://www.felldress.org/

17 fake watches for sale fake watches for sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:31 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama