Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Bramborové špízy

20. srpna 2007 v 23:42 | Šárka |  Brambory
Jednoduchá a vznešená záležitost. Česká kuchyně na bramborách slaví úspěchy. Ať je to bramboračka, bramborové placky, křupavý a majoránkou vonící bramborák, bramborové knedlíky, polévka kulajda, škubánky a bezpočet dalších chutných jídel. Ať tak či tak, brambory zdaleka nejsou doménou jen české kuchyně, ale každý národ si k nim našel svou cestu a oblíbil si je natolik, že je to nejvíce pěstovaná plodina na světě.




Na bramborový špíz (ne)potřebujeme (skoro nic):
Kvalitní brambory salátové odrůdy (malé a kulaté hlízy mají přednost). Předem brambory uvaříme ve slupce do měkka. Po uvaření necháme vychladnout nebo dle potřeby napichujeme rovnou na špízové jehly či grilovací špejle. Mezi každou bramboru přidáme složený šalvějový lístek. Před samotnou přípravou bramborové špízy potřeme olivovým olejem, posypeme mořskou solí nebo použijeme chuťově zajímavé pesto, kterým špízy pomažeme. Můžeme přidat špetku chilli nebo strouhaného parmazánu. To je na vaší libovůli, fantazii a chuti. Mou radu berte jako dobré doporučení na osvědčenou kombinaci, čím špízy z brambor ochutit. Pečte je na grilu nebo doma v troubě. Ideální jsou kvalitní jednoporcové misky, na které lze snadno naaranžovat celé kompletní jídlo a rovnou z trouby servírovat na stůl.

V tomto případě se bramborový špíz podával k filetu z lososa a s fazolkami v šunkovo ementálské rolce. Z tohoto důvodu se griloval i řez citrónu, který rybě prospěl svou žárem zesládlou výraznější šťávou. Zbylé volné místo v zapékací misce bylo zaplněno parmazánovým krémem, který zbyl po přípravě zapékaných paprik. Ideálně se to s bramborovým špízem doplnilo. Velké kouzlo udělala voňavá levandule, která celé jídlo letně provoněla. Stačilo ji jen na kraj zapékací misky položit.


Brambory nemusí být jenom fádní uvařená příloha. Zaslouží si lepší zacházení. Jejich cesta na náš stůl nebyla vůbec lehká. O bramborách by se dal napsat skutečný román. Jejich skvělou chuť uměl ocenit i král, tak i vy si je královsky užijte. Báječných receptů je opravdu bezpočet a brambory nezruinují nikdy váš rozpočet :-) V kuchařských knihách celého světa najdete moře inspirace. Doporučila bych sáhnout po nějaké staré české kuchařce, neboť u nás se to s bramborami vždy umělo.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mánek Mánek | E-mail | Web | 21. srpna 2007 v 8:57 | Reagovat

Opět skvělá inspirace, jak ozvláštnit tak "obyčejnou" přílohu, jako jsou brambory. Super!

2 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2007 v 10:27 | Reagovat

Obyčejné brambory se umějí tvářit dost neobyčejně :-) Proto je mám ráda. Díky Mánku ;)

3 Jitka Jitka | 21. srpna 2007 v 13:44 | Reagovat

Nádhera :o) Už vím, co bude o víkendu :o))) Díky.

Vařené brambory mi moc nejedou, ale miluju pečené, opečené či zapečené brambory, ale napíchnout je na špejli mne nenapadlo. Zkusila i "rozšláplé" - uvaří se ve slupce do měkka a pak se na plechu něčím rozplacatí a dál už podle chuti.

A skvělé jídlo jsou pečené brambory (někdy půlky, někdy plátky)  na sucho v troubě, pak šup do mísy a k nim sádlo a spousta utřeného česneku se solí.  A víc není potřeba. U nás se k tomu pije studené mléko.  ;)

4 Falka Falka | E-mail | 21. srpna 2007 v 15:04 | Reagovat

Tedy Šárko, má poklona. Za nápad, ale hlavně za umění aranžování a perfektní fotky.  :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2007 v 16:31 | Reagovat

Jitka :-) tyhle vařené a pečené brambory se dají vzít na milost. Určitě je tisice skvělých receptů, jak si na bramborách pochutnat. Pečené brambory s česnekem a solí je vždycky moc dobrá volba. Díky za komentář a skvělé víkendové pochutnání :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 21. srpna 2007 v 16:39 | Reagovat

Díky za poklonu Falko :-) Aranžování i fotky je spontánní činnost, která se jen těžko dá zvládat při samotném vaření, ale snažím se trochu ladu a skladu do toho jídla dát :-) Prvořadý je vždy ten nápad a výsledná chuť. Musím říct, že kdo brambory má rád, toho takový špíz nezklame. Základem ovšem je koupit opravdu dobrou sortu vhodnou na náš záměr, co s bramborami chceme podnikat. Tato disciplína bývala dosti nemožná, ale dnes je to už o hodně lepší. Bohužel tolik parádních druhů brambor vyskládaných podle velikosti od vlašského ořechu až k obřím rozměrům, jaké jsou běžně dostupné na pultech francouzských a švýcarských obchodů, tu vidět není. Ale jak říkám, v mnohém se to zlepšilo a není beznadějné koupit vytříděné malé kulaté brambory :-) Potom je snadné vymýšlet recepty z brambor, když je tak úžasná surovina.

7 mari mari | 22. srpna 2007 v 14:04 | Reagovat

Milá Šárko, delší dobu jsem tu nebyla a jedna z prvních cest po návratu byla na Tvé stránky, kde jsem s hrůzou zjistila, co mi všechno uniklo. Samozřejmě jsem to musela řešit, takže včera jsem zabila ne dvě, ale rovnou tři mouchy jednou ranou - bramborové špízky, k tomu papriky s parmazánským krémem a salát z pečených rajčátek. Bylo to skvělé, svěží, letní, ani maso nechybělo !Díky za inspiraci a těším se na další !

8 Šárka Šárka | E-mail | 22. srpna 2007 v 14:23 | Reagovat

Smekám před tebou Mari :-) to tedy byly 3 mouchy jednou ranou par excelence! Musíme si to letní vaření ještě trochu užívat, za chvilku bude ta proklatě dlouhá zima a s ní se dostaví pocit, že je potřeba se jídlem ohřát. Nastoupí zase hrnce plné husté horké bramboračky, chřipka, rýma, česnečka :-) Miluju léto! Asi vyrazím ještě na nějakou žhavou letně prodlouženou dovolenou, abych si ten blátivý podzim trochu posunula. Milá mari, díky moc za komentář.

9 JANA JANA | E-mail | 23. srpna 2007 v 12:22 | Reagovat

Milá Šárko, netrvalo dlouho a opět se kochám nádhernými fotkami. Brambory má nejoblíbenější příloha snad na 1000 způsobů připravovaná. Co takhle brambory vařené ve slupce oloupané a na velkém  plechu nahrubo rozštouchané posypané kořením, osolené a pokladené plátky másla k tomu fileta sumečka se směsí koření a rajčatový salát, tak tuhle dobrotu jsem vařila v sobotu, ale zptáky ke tvému receptu skvělé bramborový špíz jsem ještě nezkoušela takže blíží se víkend a je tu inspirace moc děkuji za výborný nápad:)

10 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 8:56 | Reagovat

JANA :-) bramborový nápad na plechu s voňavým kořením rozšťouchaný zní famózně. Brambory jsou "královská surovina", ale chce to s nimi královsky zacházet. Se sumečkem to musí být noblesní pochoutka. Díky za inspirativní komentář :-)

11 šikulkaa šikulkaa | 24. září 2008 v 17:43 | Reagovat

to se jí i ze slupkou

12 Šárka Šárka | E-mail | 24. září 2008 v 19:15 | Reagovat

11 - šikulkaa - přesně tak :-)

13 pink wedding dresses pink wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:46 | Reagovat

I always like to read on these topics and one of the best thing is this
http://www.threedress.com/

14 dresses wedding dresses wedding | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:58 | Reagovat
15 wostuda wostuda | 14. listopadu 2014 v 2:08 | Reagovat

Teda smekám, takhle nádherně naaranžovaný jídlo jsem ještě na talíř nedostal, díky za nápad

16 torsten torsten | Web | 21. června 2015 v 20:07 | Reagovat

online pujcka pred výplatou rakovník :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama