Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Snadný BORŮVKOVÝ KOLÁČ pro náročné

5. července 2007 v 17:20 | Šárka |  Sladká kuchyně

Koláč, který sníte do posledního drobku. Na takový obyčejný borůvkový koláč jsou kladeny velké požadavky (alespoň u nás a blízkém okolí :-) Těsto musí být jen slabá slupka, borůvek pořádná hromada a na nich cukrová čepice ze sladké žmolenky. Pokud máte zájem o recept právě na takový skvělý borůvkový koláč, tak jste tu správně. S tímto receptem si ostudu neuděláte. Mám to vyzkoušené :-) Trvalo pár let, než jsem ten fígl s tenkým těstem objevila, ale od té doby přemýšlím, zda začít koláč konzumovat od chutného křupavého kraje … nebo kousnout do sladkých borůvek? … Na tomto koláči jsem si zamilovala i ten jeho poslední drobek. Příprava je blesková, tak nebudu s receptem otálet.


Borůvkový koláč

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce strouhanky
  • na žmolenku:
  • máslo
  • cukr (krupice)
  • mouka (hrubá)


Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme. Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme. Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.

Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou. Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle. Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech. Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou. V tento moment rozpálíme troubu na 180 °C. Nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. V troubě pečeme asi 30 minut. Než se stačíte otočit je hotovo. Prozradí to zlatá barva žmolenky i okrajů koláče, ale hlavně neodolatelná vůně! Nevěřím, že tento koláč spálíte :-) Pokud ho chcete nedočkavě konzumovat ještě horký, tak se vyzbrojte dezertní vidličkou a nechte si chutnat. Doporučuji nechat trochu zchladnout, bude se vám lépe krájet i servírovat.

Užijte si letošní borůvkovou úrodu tak, jak vám to bude nejlépe vyhovovat. Právě nyní je jejich čas.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

54 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (232)
Zobrazit starší komentáře

201 DolceVita DolceVita | Web | 29. června 2012 v 2:17 | Reagovat

[197]: Lemura:

Budu držet palce, aby se povedl a okouzlil vůní každého, kdo kolem něj projde :-)

202 katka katka | 5. července 2012 v 14:39 | Reagovat

je vynikajici,opravdu si ho kazdy udelejte. Pritel z neho byl uplne nadseny :)

203 Alena Alena | 6. srpna 2012 v 16:27 | Reagovat

tak koláč fakt luxus! je jednoduchý, rychlí a výborný!!! jen mi jeden přišel málo tak sem si zadělala ještě jedno těsto a narvala sem to do formy od rakviček a muffinů :D ... ty zmizeli jako první... :D ještě jednou chválim výborný recept :)

204 Míra Míra | 6. září 2012 v 18:57 | Reagovat

Pečení je spíše ženská záležitost a po pravdě jsem se lehce bál pouštět se do větších akcí. Hledal jsem nějaký "chlapský" recept = bez kynutí, divného matlání, šlehání apod. Tenhle recept je naprosto geniální! Vše jsem jen smíchal, formu vymazal a vysypal moukou, těsto vtlačit, borůvky vyklopil a zasypal, pek 30 min podle postupu a tadááá, hotovo. Nádherná vůně se linula celým bytem a výsledek? Žena mi skoro utrhla ruce a chudák koláč prostě zmizel :) Musím ho teď péct minimálně dvakrát měsíčně, ale mě to nevadí, protože je koláč tak strašně dobrý a to skoro bez práce. Díky za super recept!

205 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. září 2012 v 10:28 | Reagovat

[202]: Katka:

A o to tady jde v první řadě :-) Dostat dobrým koláčem milého do kolen, protože láska prochází žaludkem :-)

206 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. září 2012 v 10:30 | Reagovat

[203]: Alena:

Nacpat těsto do rakviček mě ještě nenapadlo, ale ten nápad se mi líbí. Dobrý těsto na koláč je prostě můj hrob :-))) V podstatě je tady i nevýhoda, že tohle těsto je tak snadné, že mohu hřešit jako na běžícím pásu. Jednou mi ty hříchy někdo spočítá - zatím se o to snaží má osobní strážkyně hmotnosti - váha :-)

207 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 7. září 2012 v 10:35 | Reagovat

[204]: Míra:

Vaší ženě bych doporučila nečinit útoky na vaše zlaté ruce a v žádném případě netrhat :-) Je báječné, když se mužský nebojí postavit do kuchyně a během chvilky v ní dokáže postavit na stůl skvěle upečený a voňavý koláč. Máte můj obdiv :-) Pokud si práci s tímto koláčem budete chtít ještě malinko ulehčit a přitom ale nesnížit jeho kvalitu, mohu vám pošeptat, že když formu nebudete vymazávat, i tak to bude báječně fungovat. Těsto není prosté másla a v tomto poměru funguje i v případě, když ho natlačíte do koláčové formy bez vymazání :-) Jen ho nechte po upečení vychladnout, aby se snadněji krájel. Kvůli své křehkosti se za tepla trochu drobí.

Mějte se krásně a díky za milý komentář! Šárka

208 ula22 ula22 | 7. září 2012 v 14:22 | Reagovat

Je to prostě PARÁDA. Koláč byl sněden jedna dvě....jen se po něm zaprášilo.... Super receptík, díky...

209 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. září 2012 v 20:36 | Reagovat

[208]: ula22:

Všechny koláče by měly mít stejné poslání ... "být k sežrání" :-) Jsem moc ráda, že se recept osvědčil a koláč chutnal. Šárka ;-)

210 Tereza Tereza | 13. září 2012 v 4:00 | Reagovat

Dekujeme za skvely a velice snadny recept! Udelala jsem nastesti dvojitou davku a i tak byl druhy den fuc..Urcite ho budeme delat znovu. DEKUJEME!!!

211 Martina Martina | 10. října 2012 v 16:13 | Reagovat

Jak to tak čtu, jdu okamžitě do toho:-)

212 unique wedding dresses unique wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:20 | Reagovat

This is a genuinely well thought out post. I certainly enjoyed reading it. Thanks.
http://www.threedress.com/

213 Jitka Jitka | E-mail | 6. listopadu 2012 v 20:37 | Reagovat

Právě jsem recept vyzkoušela...a trochu pozměnila...protože nemám droždí a je večer a našla jsem borůvky v mrazáku,pátrala jsem na netu co vtvořit...rychle a nenáročně.Těsto jsem namačkala do plechu na muffiny,zapomněla jsem ho propíchat,formičky jsem nevymazávala.Nasypala borůvky,posypala drobenkou....ani nevím jaké to bylo,ale asi dobré...děti právě urvaly poslední..

214 plus size mother of the groom dresses plus size mother of the groom dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:30 | Reagovat

You certainly have some agreeable opinions and views. Your blog provides a fresh look at the subject.

215 maternity maxi dresses for weddings maternity maxi dresses for weddings | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:22 | Reagovat
216 long evening dresses long evening dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:04 | Reagovat

Q. Why did the baby strawberry cry?
http://www.untildress.net/prom-dresses.html

217 expensive wedding dresses expensive wedding dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:19 | Reagovat

Q. What do you call a surgeon with eight arms?
http://www.untildress.net/wedding-dresses.html

218 Terka Terka | E-mail | 4. května 2013 v 15:48 | Reagovat

Ahoj Šárko! Chtěla jsem se zeptat-často se mi stává, že po upečení koláče z křehkého těsta je korpus výborný ten den (za tepla), ale druhý den už je tvrdý, zle se ukrajuje a div nevyskočí při krájení z talíře. V čem dělám chybu? Může to být tím, že mouku neprosívám?

219 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. května 2013 v 21:50 | Reagovat

[218]: Terka:

Těsto tohoto koláče je takové mírně křupavé, protože se možná někomu může zdát malinko tvrdší, ale podle mých zkušeností tento typ koláče chutná a zpravidla nikdy do druhého dne nezbývá :-) U nás ho sníme vždy do posledního drobečku. Prosívání mouce rozhodně prospěje, neobcházela bych to a mouku pěkně provzdušnila prosypáním přes sítko. Hezký víkend, Šárka ;-)

220 Luciasek Luciasek | E-mail | 7. července 2013 v 20:43 | Reagovat

Teda dnes jsem ho udělala a jak moc většinou koláče nejím, tak už jsem zbouchala dva kousky - přidala jsem navíc ještě trochu malin a luxus!

221 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. července 2013 v 15:05 | Reagovat

[220]: Luciasek:

A zase je tu čas borůvek! :-) A s nimi i receptů na borůvkové koláče. Každoročně peču tento a už si jiné recepty nehledám :-) S malinami to je dobrý nápad, chuť se krásně vyladí a bude ještě rafinovanější :-)

222 Kara Kara | E-mail | Web | 21. července 2013 v 18:39 | Reagovat

[221]: Dobrý den, děkuji za skvělý recept jen dotázek: kam s tou strouhankou? :)
Děkuji

223 LucaSpal LucaSpal | E-mail | 24. července 2013 v 9:35 | Reagovat

Hledala jsem recept bez droždí a jen takové množství,aby mi vystačily borůvky.Musím říct,že koláč je přímo famózní!!Upekla jsem ho včera večer a na ráno zbyly jen dva kousky.Tchyně dělá z čerstvých borůvek jen kynuté koláče,ale ty mi druhý den den nikdy nechutnají.Tento koláč je výborný i druhý den.Vlastně byl.....už jsem ho s velikou chutí snědla k snídani-mňam :o) Díky za recept.

224 Ilona Ilona | E-mail | 12. srpna 2013 v 21:26 | Reagovat

Jako ale nechybí vám v receptu prášek do pečiva? V receptu není psanej  a buchta je placatá jako plácačka a dost mě to zkazilo náladu. tak dík,borůvky v prdeli

225 Horey Horey | Web | 30. června 2014 v 21:53 | Reagovat

vypadá naprosto fantasticky

226 Jitka Jitka | E-mail | 14. července 2014 v 11:19 | Reagovat

Koláč jsem vyzkoušela a je, myslím, dobrý. Osobně ale příště dám přednost kynutému těstu

227 Libuška Libuška | E-mail | 22. července 2014 v 10:02 | Reagovat

[226]:Také jsem chtěla vyzkoušet změnu a chutnalo mi, ale kynutý je kynutý, s vanilkou a citronovou kůrou... to je potom vůně po celém domě...

228 Jana Jana | 25. července 2014 v 10:36 | Reagovat

vadilo by dát pod borůvky tvaroh ? Nebyl by pak korpus moc " mokrý " Děkuji

229 aatev aatev | 26. července 2014 v 12:42 | Reagovat

tak přesně,borůvky za 60,- .....[224]:

230 Helena Helena | E-mail | 3. srpna 2014 v 21:37 | Reagovat

Tak dnes jsem se nechala inspirovat nákupem a dvěma recepty od Vás paní Šárko, tímhle receptem na těsto, které mám s borůvkami již odzkoušené (mj. moc chutná)a Bleskovým koláčem s ricottou a malinami (akorát jsem použila rybíz), tak držte palce, já doufám, že to slupnem raz dva:-) Sladké snídaně miluju. Díky stale za Vaše receptkíky!!!

231 Dominika Dominika | 8. srpna 2014 v 17:32 | Reagovat

Byl skvělý a strašně rychlý! Budu péct často :)

232 shon shon | Pondělí v 9:18 | Reagovat

Milá tvůrkyně, poprvé jsem pekla koláč v naší nové troubě - dopadl na 1* - moc Ti děkuji,že jsi ho zveřejnila, udělala jsem radost nejen sobě,ale i okolí a o to jde. Hodně úspěchů přeje Shon

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.