Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

PESTO "presto"

8. července 2007 v 21:44 | Šárka |  Těstoviny & Rýže

Jste módní guru a podléháte novým trendům vrtošivé paní Módy? V tomto případě jste možná zaregistrovali boom hladkolisté petrželky a skoro se stydíte, že ta kudrnatá kadeřavá zelená petrželka na vaší zahradě roste :-) Přestaňte ji schovávat a vesele s ní vařte dál. Zkuste ji postavit na souboj proti sličné křehké bazalce a uvidíte, že obyčejná česká kudrnatá holka petrželka se jen tak lehce nedá a statečně a hrdě bude dominovat na talíři s italskými těstovinami a vytvoří vám báječné pesto. Dejte jí šanci a nepodléhejte módnímu diktátu. Kudrnatá petrželka do české zahrádky patří zrovna tak, jako do moře sůl. Na důkaz exkluzivity této zelené bylinky přidávám recept na pesto z české zahrady.
Báječná letní receptura = v kuchyni jednoduchá procedura! Aby letní idylka byla dokonalá, dopřejme si lehké jídlo s atmosférou středomoří. Co říkáte na italské pesto? Nejste-li zrovna ve slunné svůdné Itálii, zkuste ho připravit z ryze českých dostupných surovin. Jen ty těstoviny doporučuji koupit opravdu originální italské, neboť těm se nic jiného nevyrovná. Toto PESTO si prostě zamilujete na první pohled. Až ho ochutnáte, té skvělé chuti propadnete nadobro jako já. V čem to kouzlo spočívá? Pesto je velmi jednoduchá záležitost a ani já ji nemíním komplikovat. Pesto "presto"! Jeho kouzlo spočívá v rychlosti přípravy a čerstvých surovinách. Jak rychle ho zvládnete připravit, tak rychle ho taky stačíte sníst. Buon appetito! Ocitnete-li se skutečně v pravé italské domácnosti a paní "Casalinga / hospodyně" postaví na stůl mísu horkých těstovin a uslyšíte-li "Mangia!"... chopte se příboru a nenechte se ničím jiným rušit.
Jak na italský originál? Jistě všichni víte, ale pro všechny případy se recept může těm začínajícím králům domácí kuchyně hodit. Pokud máte doma kuchyňský kamenný hmoždíř (třecí misku s paličkou), tak je jasné, že ji použijete a utřete si doma vlastní čerstvé pesto během chvilky. Se samotným poměrem ingrediencí je to asi tak, jako s českým lákem na okurky. Každý má ten svůj! Univerzální jeden jediný neexistuje, každý má vlastní, léty prověřený, ušitý na míru chuti celé rodiny. To samé platí pro pesto. Kdo má statečnější žlučník, jistě dá víc česneku. Musí být zachováno pravidlo, že dominovat má bylinka. V pravém italském samozřejmě nenahraditelná bazalka. Ostatní použité suroviny její chuť dokonale vyzvednou. (parmazán / tvrdý ovčí sýr se v Itálie též na pesto používá, bazalka, piniové ořechy, kvalitní olivový olej, česnek, mořská sůl) = pravé italské pesto je na světě. Pouhá lžička čerstvého pesta dokáže divy s těstovinami i zeleninou. Pesto alla Genovese, tato receptura z italského Janova dodala těstovinám opravdový věhlas a dala jim šmrnc. Klidně si kupte hotový produkt v prvním marketu, ale pokud jste patriot, vykouzlete jeho českou obdobu :-) Určitě vás nezklame!
Jak na pesto po česku?
Zvolíme vhodný poměr surovin a rozdrtíme je nebo utřeme v kamenné misce paličkou. Pokud použijeme tento nožový mixér na bylinky, mixujeme pouze krátce, aby struktura pesta nebyla kašovitá. Teprve potom budou těstovinám slušet dokonale.
  • zelená petrželka
  • vlašské ořechy
  • česnek
  • mořská sůl
  • Parmazán
  • olivový olej nejlepší kvality
  • italské těstoviny
  • uvaříme - přidáme do horkých těstovin přiměřeně pesta - promícháme a pustíme se do nich :-)
GRAN MORAVIA je sýr typu parmazán - extra tvrdý přírodní sýr z termizovaného kravského mléka zrající minimálně 12 měsíců.Pan Claudio La Carbonara, obchodní ředitel společnosti Orrero, která je velkovýrobcem sýru typu Parmazán v Evropě. Několikrát v týdnu směřuje plný kamión tohoto sýru od nás rovnou do Itálie. Dělí se na dva druhy: Parmazán a Grana Padano. Parmazán se vyrábí pouze z mléka krav, které jsou krmeny zelenou trávou nebo senem. Grana Padano je sýr z mléka krav, které jsou krmeny pouze siláží. A právě takovýto sýr se u nás ve firmě Orrero vyrábí. Podle stejného receptu jako tradiční Parmazán, se vyrábí výborný sýr Grana Padano. Jen použité mléko je zahříváno na 68 °C (termizováno). Do Itálie je tento sýr vyvážen pod názvem Gran Moravia. Po celé Itálii ho seženete v každém hypermarketu, kam chodí Italové nakupovat nejčastěji. Osobně jsem postřehla i plné regály českého plnotučného mléka. Neseženete-li drahý Parmazán, kupte sýr Gran Moravia. Pesto se neurazí :-)

Petržel
Dá se využít celá její rostlina, od semínek přes kořeny až po listy. V syrovém stavu obsahuje hodně vitamínu C, který sušením ztrácí. Petržel pomáhá při potížích s močovými kameny. Nálev z petržele se dá využít jako odpuzovač hmyzu. Po bodnutí hmyzu stačí na postižené místo přiložit pár čerstvých lístků, bolest se tím zmírní. Též se dá věřit starému moudru, …. dej si petržel, abys dlouho vydržel :-)

Vařte a experimentujte s tradičními surovinami! Dejte jim nový lesk a exkluzivitu. Kdo se bojí, ať nechodí do kuchyně :-) Každé jídlo může mít šmrnc, když zapojíte do hry produkty z české zahrádky, ostudu si neuděláte :-) Středomořská vůně koření a moře u nás nevane! Smiřme se a zkusme to stylově s tím, co doma máme. Rozumně vzato - rozhodně to stojí za to :-)
Zlaté pravidlo při přípravě těstovin: V Itálii platí zlaté pravidlo, že každých 100 g těstovin potřebuje rovný litr vody. Podáváme-li těstoviny s omáčkou, nikdy je neproplachujeme studenou vodou. Ta způsobí oplach škrobové vrstvy na těstovinách a bez její asistence nám omáčka na povrchu těstovin nikdy dobře nepřilne.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 marek marek | E-mail | Web | 8. července 2007 v 22:32 | Reagovat

proplachovat studenou vodou může jenom barbar - už jenom proto že to pak jí studený...  :)

a taková offtopic poznámka, tohle by mohl být blog i o fotogtafii :)

2 Šárka Šárka | E-mail | 8. července 2007 v 22:39 | Reagovat

marek :-) pár takových barbarů jsem potkala :-) jsou studený? nevadí! proplach horkou vodou to vyřeší :-))) - za komentář i "poznámku" dík ;)

3 marek marek | E-mail | Web | 8. července 2007 v 23:18 | Reagovat

no kdyby byl zájem o exluzivní kurz vaření těstovin(nic jinýho se navaří) můžu nafotit kuchyňku na vojensko-sportovní ubytovně :D

...proplach studenou vododou se pak zdá jako taková drobnost :)

4 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 9. července 2007 v 1:08 | Reagovat

Hezke:) V priprave domaciho pesta mam velke mezery..  presneji jeste jsem to nezkousel. Takze diky za nazornou ukazku. K syru..pro bezne vareni pouzivam strouhany cerstvy Gran Moravia. Rozhodne neurazi:)

5 Šárka Šárka | E-mail | 9. července 2007 v 8:32 | Reagovat

marek :-) možná by to mělo zůstat vojenským tajemstvím :-)))

6 Šárka Šárka | E-mail | 9. července 2007 v 8:38 | Reagovat

Ondřej :-) Doporučuji vyzkoušet, je to snadná důmyslná záležitost. Takové pesto se nemusí snoubit jenom s těstovinami. Potřít pestem maso před grilováním taky nemá chybu. A navíc to pesto v lednici nějaký ten týden vydrží. S odvahou do toho, Ondro - skvělý výsledek je zaručen :-)

7 pixy pixy | Web | 9. července 2007 v 11:16 | Reagovat

Gran Moravia nesmí doma chybět :)

Ale tenhle recept se osobně docela bojím vyzkoušet a asi to ani neudělám. Vůně a chuť bazalky by mi v pestu zatraceně chyběla. Zatímco vůně a chuti petržele mám nabráno na léta do zásoby... ---Potěšila mě naše malá (tříletá dcera), která "nudle" může kdykoli a jakkoli a i když (jako snad každé dítě) miluje kečup, tak nudličky ještě raději s pestem. Zelené i červené, má ráda obě. Vřele doporučuju všem rodičům, není snazšího jídla - uvařit porci tříminutových těstovin, přidat půl lžičky pesta a dítě se oblizuje až za ušima... ;)

8 pixy pixy | Web | 9. července 2007 v 11:19 | Reagovat

Ještě jeden tip: chcete-li udržet pesto v lednici co nejdéle, udržujte mu "hladinku". Tzn. podle potřeby dolévejte olivovým olejem, aby byl celý obsah skleničky pod hladinou (a nad ní sklenička pokud možno čistá). Takto zabezpečené vydrží pesto opravdu dlouho, pod olejovou hladinou se breberkám a plísním moc nedaří. ;)

9 Lenka Lenka | 9. července 2007 v 12:21 | Reagovat

No do mých dětí  nic s bazalkou nedostanu. A můj muž je nemlich to samé, takže hurá do petrželového pesta. Akorát petržel budu muset natrhat u tchýně. Mě totiž letos nějak nevylezla a na nějaké dosetí je teď moc horko :(

10 Bali Bali | Web | 9. července 2007 v 12:47 | Reagovat

petrželky máme na záhonku obě. Ne kvůli módě, ale protože ve Francii se naprosto běžně a častěji používá ta hladká, jemnější, chutnější a voňavější. Používáme ale obě, podle toho co vaříme.

Zítra na oběd se těším na těstoviny ;-)

11 Petruška Petruška | E-mail | 9. července 2007 v 17:31 | Reagovat

Pesto "počesku", to by mě nenapadlo mami. Když se právě nesežene bazalka a piniové oříšky, tak petržel s vlašskými ořechy by mohly posloužit coby náhradní ingredience. Avšak já se držím toho, že nad originál není. Dnes již není obtížné najít v obchodě (nebo dokonce na své vlastní zahradě) lístky čerstvé bazalky a koupit piniové oříšky - právě tyto dvě ingredience povznesly italské pesto na gurmánský vrchol, bez nich by pravé pesto nebylo pestem. Proto je třeba dát pozor i na skleničky pesta v supermarketu - není vše pesto, co se zelená... Já jsem se tady v Itálii naučila zvyku číst seznam ingrediencí a dozvěděla jsem se, jak na nás výrobci často šetří - bazalku nastaví petželkou a piniové oríšky kešú oříšky, mnohdy dávají jen kešú. Je třeba jednotlivá pesta mezi sebou porovnávat, nejlepší jsou ta s nejvyšším podílem bazalky a piniových oříšků, důležitým bodem je i olivový olej za studena lisovaný, který zkrátka nesmí chybět. Mnohdy se používá i jiný než olivový olej (levnější varianty, olej slunečnicový atd.), ale ta chuť se prostě nedá srovnat. Nevím, zda se na českém trhu dají běžně najít italské značky různých omáček - sugo, pokud ano, tak hledejte značky Star či Tigullio, zde patří k těm nejkvalitnějším. Jsem ráda, mami, že i zahraniční recepty dokážeš zpřístupnit všem, využívajíc "místních" surovin. Fotky jako vždy jsou skvělé, den po dni jsou lepší. No a už bych zase jedla, tak bude lepší, když ten svůj komentář ukončím, vypnu v kanceláři svůj pc a vydám se do autoškoly:-); kdoví kdy dnes budu večeřet. Do té doby mi nezbývá než jíst očima prostřednictvím tvého blogu.

12 Šárka Šárka | E-mail | 10. července 2007 v 0:11 | Reagovat

Petruška :-) originál nesmí být podceňován, ale tato alternativa z ryze českých produktů je chuťově zajímavá. Moc díky za komentář a vše ostatní napíši do mailu :-) I když je v Itálii kolem tebe originálního pesta dost, tuto variantu vyzkoušej. Myslím, že bude chutnat moc :-)

13 Šárka Šárka | E-mail | 10. července 2007 v 0:25 | Reagovat

pixy :-) díky za tip, jak pesto skvěle uchovat v lednici a dobré kondici :-) bazalku miluji, ale tato změna není k zahození. Všeobecně vzato, čerstvé bylinky miluji všechny.

14 Šárka Šárka | E-mail | 10. července 2007 v 0:28 | Reagovat

Lenka :-) tak tento případ znám! ona ta královská bylinka bazalka každému opravdu nevoní. Snažím se ji propašovat všude, ale některé kamarády si tím snadno rozkmotřím :-)

15 Šárka Šárka | E-mail | 10. července 2007 v 0:31 | Reagovat

Bali :-) nemám nic proti jedné ani druhé zelené petrželce, ale toto pesto je fakt skvělé. Snažím se být patriot a v tomto případě dát přednost obyčejné české bylince :-)

16 zuzka zuzka | 10. července 2007 v 10:29 | Reagovat

Ahoj taky díky za radu jak udržet pesto v lednici. Když jsem to viděla tak mám na těstoviny chuť. Já je mám moc ráda a když mám možnost si je dát tak jdu do nich. Většinou si je dávám ale s bešamelovou omáčkou tak musím ochutnat tento recept. Synátor je baští taky jen s kečupem tak ochutná se mnou.

17 Šárka Šárka | E-mail | 10. července 2007 v 11:05 | Reagovat

Zuzka :-) je určitě tisíc možností, jak si na těstovinách pochutnat. Toto je jen jedna z nich, ale určitě bych "do toho šla" :-) Dej vědět, jak to dopadlo a zda synátor tuto změnu přivítal :-)

18 daniel daniel | 25. července 2007 v 13:21 | Reagovat

no fuj, kazit pesto prezzemolem.... bohuzel musim konstatovat, ze syr gran moravia jsem v italii fakt nepotkal,,, ani nevim proc by ho meli dovazet, nicmene v cechach ho pouzivam i ja jako nejlepsi syr na pastu neni-li parmazan

19 Ronnella Ronnella | 25. července 2007 v 13:27 | Reagovat

Ja musim konstatovat, ze ho kupuji pro bezne vareni velmi casto. Zde v supermercatto je k mani i ceske plnotucne mleko a jde na odbyt. Zdravim z IT a preji hodne dalsich skvelych receptu. Moc rada na tento blog chodim. Bye Ron.

20 daniel daniel | 25. července 2007 v 16:13 | Reagovat

hm, ja jsem dospel k nazoru, ze je lepsi koupit syr (parmigiano reggiano, grana padano) vcelku a pak strouhat,,,, chut je nesrovnatelna...

21 Šárka Šárka | E-mail | 25. července 2007 v 22:33 | Reagovat

daniel :-) názor máme stejný! parmigiano reggiano je bezkonkurenční, ovšem sýr typu "gran moravia" taky není k zahození - pro zajímavost přidávám odkaz na článek (na stránce v pořadí třetí ... ) Pokud je zachována kvalita a bonusem je příznivá cena - proč se tomu bránit?

http://exporter.ihned.cz/1-10118900-16333740-r00000_d-08

Používám "parmigiano reggiano" / přiložen i důkaz :-) http://dolcevita.blog.cz/0611/syr-s-historii-parmegiano-reggiano

- mám svého dvorního dodavatele, ale když sýrová zásoba dojde, s klidem nakoupím tuto diskutovanou versi "gran moravia" a nemám pocit, že tím jídlo zkazím. V každém případě díky za názor a jsem ráda, že tradiční originální suroviny VŽDY vítězí !! Za tradice je třeba bojovat :-) Díky za tento komentář a přeji pěkný večer

22 Šárka Šárka | E-mail | 25. července 2007 v 22:36 | Reagovat

Ronella :-) o tomto stavu věcí vím! Před časem jsem tu uveřejnila článek, ve kterém jsem prezentovala fotografii plnotučného mléka přímo z italského supermarketu, kterou mi zaslala dcera. Osobně jsem byla tímto stavem trochu překvapená, ale proč ne? :-)

23 Vladěna Vladěna | E-mail | 30. července 2007 v 16:45 | Reagovat

Dobrý den, tak jsem si po posledním otevření skleničky kupovaného pesta řekla, že už nikdy. Nebylo sice tak strašné, ale smíchat sýr, česnek, olej a bazalku (piniové oříšky oželím) není zas tak těžké. Někdy zkusím nahradit tu bazalku petrželkou, ale do salátu, který dělám, patří bazalka. Ale děkuji, že jste mě přiměla, abych zakoupila sýr GRAN MORAVIA, protože jsem zjistila, že mi moc chutná a sypu si ho na pečivo s máslem v dlouhých  a těžkých obdobích mezi hlavními jídly :).

24 Šárka Šárka | E-mail | 30. července 2007 v 19:43 | Reagovat

Vladěna :-) Zanevřít na bazalku taky nemíním - jsou jídla, která si bez ní představit nedovedu. Upřímně řečeno kupované pesto mě osobně nikdy nechutná tak, jako to doma připravené. Je to jenom zlomek času, pokud těch několik čerstvých ingrediencí doma máme (v létě je mám po ruce vždycky). Potom už je jedno, zda ho připravíme originálně z bazalky nebo to zkusíme netradičně s petrželí. Určitě doporučuji obě dvě varianty. Nakonec to pesto v lednici dost dlouho vydrží a je naprosto skvělé i jako marináda na letní grilování. Vaření je hra a odvaha zkoušet změnit "sem tam" i zaběhané chuťové tóny. Jenom tak svou vlastní chuť pozvedneme do gurmánských výšin :-)

25 Jojo pesto Jojo pesto | Web | 7. října 2007 v 19:34 | Reagovat

pesto miluji

26 Šárka Šárka | E-mail | 8. října 2007 v 10:04 | Reagovat

To jo :-) Já taky!

27 Papaja Papaja | E-mail | 3. ledna 2008 v 20:09 | Reagovat

Výborný nápad - pesto s petrželkou! Je hrozně zdravá a máme ji doma často, i když kupovanou. Dáváme ji skoro do všech zeleninových směsí. Teď zrovna byla kvůli dekoraci a tak se Tvůj recept na zpracování většího zbytku hodil. Je moc fajn.

Jednou jsem doma zkoušela bazalkové pesto - bylo dobré, ale originál, který jsem jedla v Itálii je daleko daleko jiný!

A kupované pesto v ČR? Koupila jsem asi dvě nebo tři - už je to dlouho - a už nikdy více!

Bazalku milujeme - skoro úchylně! Chroustám lístečky při přípravě salátu atd. Moje máma mi u nich na zahradě pěstuje všechny byliny (mně v paneláku moc nejdou), ale rodiče byliny skoro nesnášejí, nejvíce bazalku. Tu když mám v autě, tak táta není skoro schopen dýchat :-( To by si těstoviny raději posypali pískem, bazalku by ale nepozřeli. Oni to slovo jen slyší a jsou naježení... bohužel..

A k tomu sýru: Gran Moravia je skvělý, kupujeme ho od začátku, kdy se objevil na našem trhu. Občas si dovezu z Itálie nějaký více vyschlý druh - název si nepamatuji - a ten vydrží trochu déle v lednici, díky své vyschlosti. Vždy kapku odstrouháme a je to. U nás se ty Ty levnější originály moc nevidí a ve speciálních obchodech nevědí, co za to. V té Itálii vyjdou levněji.

P.

28 Šárka Šárka | E-mail | 3. ledna 2008 v 21:22 | Reagovat

Papaja :-) máš pravdu, kudrnaté petrželky je u nás všude dost, tak proč ji opomíjet? Je vážně moc dobrá a navíc i krásná. V létě nikdy nezapomenu mít v kuchyni pugét ve váze. Mám výhodu bydlení v domě se zahradou a tak jsem na bylinky docela specialista :-) Nějak si to vaření bez nich neumím představit. Bazalkové pesto doma připravené má malé tajemství v použití jen těch nejlepších surovin (hlavně piniové ořechy a parmazán), druhý oříšek je nutno rozlousknout při odhadu té správné dávky bazalky, oleje, sýra, ořechů, česneku ... je to takový experiment, ale za tu parádní chuť těstovin tento pokus stojí. Máš pravdu, že kvalitní sýr je tady nekřesťansky drahý a tak si ho taky raději vozím ze země původu. Mám výhodu, že dcera žijící v Miláně mě dostatečně zásobuje italským sýrem, těstovinami i pestem. Mezi mými gurmánskými vánočními dárky ani letos tyto tři dobroty nechyběly. Sýr Gran Moravia neurazí ani rodilého Itala, tak s trochou snahy se dá sehnat i zde slušný tvrdý sýr. Díky za komentář a za sympatie ke kudrnaté petrželce :-)

29 Papaja Papaja | E-mail | 4. ledna 2008 v 7:32 | Reagovat

Já jsem do bylinek taky blázen a používáme už jen čerstvé. Dříve byly bylinky z léta na zimu v mrazáku, ale teď už není problém je koupit celý rok. Lepší jsou ty v krabičkách, v květináčích mi připadají nějaké rychlené a vůbec nevoní. Používáme je skoro do všeho, jsem z nich úplně na větvi :-)))

Jeden z důkazů lásky k petrželce je tady:

http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=23945

:-)))

P.

30 Šárka Šárka | E-mail | 4. ledna 2008 v 9:50 | Reagovat

Papaja :-)

Důkaz je přesvědčivý! Těším se na jaro a na velikonoční nádivku, do které s chutí nasekám všechny zelené jarem vonící bylinky a mladé kopřivy. Z té představy jsem taky celá na větvi :-)))

31 Alena Alena | Web | 26. ledna 2008 v 1:02 | Reagovat

Tak jsem poučena nejen petrželkovým pestem, ale i vařením těstovin. :)). V létě to tvoje pesto presto vyzkouším. Díky za receptík.

Já snad v tom mém receptu "těstoviny se sýrem" upravím přípravu. To jsem to tedy dostala. Je fakt, když se těstoviny podávají hned, není třeba je proplachovat. Ale když se okamžitě nepodávají, jak to řešíš? Promícháš s olejem?

32 Alena Alena | Web | 26. ledna 2008 v 1:21 | Reagovat

Už fakt blbnu, je to znát, že je po půlnoci. O vaření těstovin v mém receptu není ani zmínka. Dám na radu chlapů - těstoviny neproplachovat! :-)

33 Batzer Batzer | 27. ledna 2008 v 6:36 | Reagovat

To u nás v Kašperských Horách děláme takové maličké knedlíčky z těsta ze syrových brambor, ty se uvaří, pak se obalejí ve vejci, posypou se pěkně houskou a potom se opíkají na špeku. A nejlepší jsou s kyselým zelím! To musí jít makaróny do hajzlu.

34 Šárka Šárka | E-mail | 27. ledna 2008 v 9:36 | Reagovat

Batzer :-)

Zdravím do Kašperek :-) Knedlíčky všeho druhu jsou nenapodobitelná a vždy vítězící dobrota. Zvláště nad makaróny :-) Ale když už člověk "náhodou" doma nemá nic, než ty makaróny ... je dobré vědět, jak si je uvařit. Českou kuchyni bych taky za žádnou jinou nevyměnila, ale sem tam si od ní docela ráda dám pohov. Když budu mít makaróny dnes a denně, o knedlíkách si ráda nechám zdát.

35 Lukas Kalista Lukas Kalista | E-mail | 11. ledna 2009 v 1:08 | Reagovat

Syry Grand Moravia jsou opravdu dobre a pesto se urcite neurazi. Jenze ja si radeji koupim jiny. Proc? Protoze tyto syry se sice vyrabeji u nas (takze bych jim daval prednost), ale nasledne ho vezou kamiony pres celou evropu do Italie na zabaleni a nasledne se zase vezou zpaky k prodeji. S takovou silenosti souhlasit nemohu :-( To si radeji koupim Italsky syr, ten jede jen jednou....

36 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. ledna 2009 v 14:49 | Reagovat

35 - Lukas Kalista

S tím se dá rozhodně souhlasit! Jenže, toto je problematika jen jedné potraviny, ale na trhu je takových šíleností víc než dost. Ne každý si kupuju pravý parmazán, protože jednoduše jeho pořizovací cena je tam, kde je. A to platí i v Itálii! Znám z vlastní zkušenosti.

Já sama jednoznačně upřednostňuji originální potraviny, ale zmínit se o alternativních surovinách, které jsou na trhu, musím.

37 krb krb | Web | 23. února 2010 v 9:55 | Reagovat

Pesto mám hrozně rád x)

38 DolceVita DolceVita | Web | 23. února 2010 v 23:57 | Reagovat

[37]: krb:

Já taky :-)

39 ergo ergo | 21. dubna 2011 v 17:50 | Reagovat

Od té doby, co jsem v kupovaném pestu našla švába, tak pesto míchám jen domácí. A nikdo si nestěžuje a každému víc chutná :) (i když mi dva roky trvalo, než jsem si k pestu znovu našla cestu)

40 DolceVita DolceVita | Web | 22. dubna 2011 v 11:40 | Reagovat

[39]: ergo:

Tak to bych si tu cestu zpět také dlouho hledala :-) Domácí výroba je jistota, ale nejlepší pesto mají stejně v Ligurii. Tak dokonale ho udělat neumím. Loni jsem si to otestovala na místě. Pesto je báječná záležitost.

41 sinkaninka sinkaninka | E-mail | 28. května 2014 v 11:48 | Reagovat

Já dělala petrželkové pesto a bylo vynikajicí at s těstovinami,na topince do salatu k masu  ated poslední hit s uvařenym hraškem ve vode ,vodu vylít přidat pesto aje to balada .Paradoxně petrželkove mi chutná víc než bazalkové:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama