Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ledové políbení od Melissy

16. července 2007 v 10:32 | Šárka |  Recepty všelijaké


Rozkošný flirt, který vás ve žhavém létě osvěží. Možná jediný letní flirt, který můžete provozovat před zraky své partnerky. Svůdnice Melissa je zelená krásná bylinka, které se říká Meduňka. Po takovém políbení budou vaše rty ledově medové. Kdo by o to v těchto tropických vedrech nestál? Ledový čaj je zázračná medicína. Příroda sama vykouzlí docela zajímavé chuťové tóny a na pomoc vezměte jenom mrazničku. Bez ledu se tento nápoj neobejde.




(žhavá krása květiny jménem "Gazánie")

Jednoduchý recept, jak ledově okouzlit svůj organismus:
Svaříme dostatečné množství vody. Přidáme olistěné proutky meduňky a necháme 10 minut zapařit v přikryté nádobě. Vychladíme a připravíme si letní drink. Do sklenice nalijeme čerstvou limetovou šťávu, akátový med (javorový sirup nebo přírodní třtinový cukr). Přihodíme několik čerstvých meduňkových lístků, nasypeme led a zalijeme meduňkovým odvarem. Jako míchací lžičku použijeme voňavé stonky levandule a tento pohár magických chutí nám pomůže přečkat i ten nejžhavější letní den. Nechte se políbit od Melissy nebo si dejte zkrátka ledový čaj. Hodí vás do pohody a má řadu ctností důležitých pro naše zdraví.

Čaj - čínský císař Šen-nung již v r. 2007 před naším letopočtem o čaji říkal: "Neváhejte zasnoubit koření vašich myšlenek s vůní této rostliny, neboť ona nemá ničeho z arogance vína, ze sebevědomí kávy ani z upejpavé nevinnosti kakaa. Ve společnosti čaje rozveselte svůj večer, o půlnoci se čajem utěšte a ráno v jeho přítomnosti vítejte jitro.

Básník Luh-Jia pravil, že nejlepší druh čajového lístku musí mít záhyby holínek tatarských jezdců, stahovat se jako břicho mocného býka, rozestupovat jako mlha stoupající roklí, svítit jako vánkem zčeřené jezero, být vlahý a měkký jako deštěm právě opláchnutá půda. Čaj je z dílny boží a je potřeba mistrovských rukou, aby se uplatnily všechny jeho utajené vlastnosti.



Indonézská nauka o správné přípravě čaje říká, že má mít vůni svatyně v chrámu Šivově, zlatohnědou barvu pleti javánských tanečnic, měl by vzbuzovat pocit rozkoše, jako úsměv thajských dívek. Měl by se pít ze šálků z tak tenkého porcelánu, že je jím možno pozorovat západ slunce. V Číně se pije z malých zdobených talířků, vzácným hostům se podává na talířích, na nichž plavou okvětní lístky růže a jasmínu. Pití čaje je velký obřad. Čaj povzbuzuje srdce a nervovou soustavu. Duši umí velmi něžně pohladit a všechny špatné myšlenky spláchne z vaší mysli pryč.

Meduňka lékařská Melissa officinalis
Tato bylinka se svěží vůní připomínající citrón či limetku pochází z Malé Asie, kde byla ceněna především pro své léčebné účinky. V současné době se stává u nás i všude ve světě stále oblíbenějším kořením. Čerstvé lístky meduňky používáme k dochucení salátů, omáček, omelet, tvarohových pokrmů, pomazánek a bylinkových másel. Přidáváme ji do sladkých pokrmů, ovocných salátů, pudinků a můžeme ji zamíchat i do jogurtů. Skvělá je k ochucení bowlí, do míchaných nápojů, ovocných limonád a čajů. Především v jižních oblastech Evropy je využívána k přípravě ryb, zvěřiny nebo kuřat. Aby neztratila své aroma a chuť nevystavujeme meduňku příliš dlouhé tepelné úpravě.

Meduňka byla dříve využívána do elixírů mládí a věřilo se, že zahání chmury. Ještě dnes je pro své sedativní účinky využívána při léčbě nespavosti, nervovém podráždění či zrychlené srdeční činnosti. Ze středověkých herbářů se dozvídáme, že "meduňka na noc pitá vyvolá klidný spánek a veselé sny". Kdo je staršího data narozen, tomu pití nálevu z meduňky pomáhá navrátit inspiraci :-) Lidově se jí říká - včelanka, včelník, melisa, marulka, planá máta, lemonika.
Nepodceňujte čaj, protože on umí zahřát i ochladit. Když ho s vlastním nápadem připravíte, úspěch bude stát na vaší straně. Krásné žhavé léto!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 pan c. pan c. | 16. července 2007 v 12:13 | Reagovat

dokonalé! díky .) vracím se zpět do bazénu, neupečte se mi!!  přeji pěkné léto ;)

2 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2007 v 12:26 | Reagovat

pan c. :-) neutopte chuťové buňky v Atlantiku a ať se vejdou do paměti všechny krásy, vůně, chutě Portugalska - přeji skvělou dovolenou a díky ;) Jdu vykonat pracovní pauzu do bazénu. Způsob tohoto léta nám dá asi pořádně zabrat. Tak hodně osobní statečnosti a nezapomínat na pitný režim! Třeba vychlazený jihočeský vitamín B = Budvar, nás taky dokáže hodit do pohody :-)

3 Falka Falka | E-mail | 16. července 2007 v 15:14 | Reagovat

Téda, takhle mi dělat chutě, to se dělá? S představou, že se za chvilku budu muset odebrat upéct do autobusu a ze školky vyzvednout polouvařené dítě... a meduňka je nedostupná na chalupě.

No nic, spravím to ledovým mátovým čajem a ledovým moučníkem s meruňkami. :-)

4 Petruška Petruška | E-mail | 16. července 2007 v 15:24 | Reagovat

Tak na takový koktejl léta a svěžesti bych si hned dala. Četla jsem, jak se všichni v Čechách vaříte a pečete... Jen přijeďte za mnou do Itálie. K tomu vaření a pečení se přidává ještě neskutečná téměř amazonská vlhkost, až se nakonec vůbec nedá dýchat a bez klimatizace bych se asi roztekla. Kéž bys tu mami byla, abys mi naservírovala sklenku meduňkového nápoje s kostkami ledu. Jinak klobouk dolů před tvým fotografickým uměním. Určitě si toho všimli i ostatní, i když se nezmínili...

5 Bali Bali | Web | 16. července 2007 v 15:47 | Reagovat

NÁDHERNÉ  FOTKY!!!!

a dobrý drink si dám za chvíli, přijede návštěva z Normandie a určitě budou mít žízééééééééééň ;-)

6 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2007 v 15:55 | Reagovat

Falka :-) cítím s tebou! To vedro ve městě musí být šíleně nesnesitelné. Ledový čaj to určitě alespoň na tu malou chvilku vyřeší. "Ledový moučník s meruňkami" - to je tedy taky strašně velká provokace !! :-)) Všechno, co zebe a po čem trnou zuby, je mi v těchto dnech nadmíru sympatické. Měj se hezky a dobré "ledové" pochutnání :-)

7 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2007 v 16:04 | Reagovat

Petruška :-) Díky za komentář :-) Mé doporučení zní: v tomto vedru klobouk z hlavy nesundavat :-)) Díky za kompliment. Všechny letní fotečky mají takovou skvělou žhavou atmosféru. Když vezmu fotky žlutých Gazánií, tak hřejí zrovna tak, jako žhavé slunce nad Tanzánií :-) Od pohledu jsou ty květy nadopované žhavou sluneční energií. Taky jsou to jediné kytky, které v tomto počasí netrpí a sucho jim jde k duhu. Pokud se týká toho ledového čaje s kostkami ledu, tak lékař by asi nic studeného nedoporučil, ale já si v tom nezdravém ledovém nápoji docela libuji. Měj se pěkně a věř, že u nás je to taky jako v tropech a to my chudáci ani to moře nemáme. Bazénářské firmy si však mnou ruce :-) Bazén do každé rodiny, to je heslo posledních let :-) Bez vody se to léto přežít nedá. Je jedno, zda tu vodu liješ do sklenky a polykáš nebo si v ní brouzdáš nohy. Nejraději dělám obojí. Ahoj a měj se moc fajn ;)

8 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2007 v 16:10 | Reagovat

Bali :-) dvojnásobné díky za tvou pochvalu :-) Tvoje fotky jsou balzám na duši a už se těším na tu novou knihu !!!! Zrovna dneska dělám polévku z mořských potvůrek, ale nějak se mi do žáru sporáku nechce jít, tak si počkám až na večer. Užij si návštěvu z Normandie a ať pořádně uhasíte tu velkou žízéééééň ;) Já už skoro nemám čím! Minerálky došly a na půllitr vína nejsem dost statečná :-) Vařím si pilně čaj, ale ta meduňka na zahradě už taky nevypadá po tom dnešním žáru moc k světu ;)

9 Julie Julie | E-mail | 16. července 2007 v 17:48 | Reagovat

Milá Šárko! Báječně letní fotky i recept...Šárko, kde berete tu chuť (v tomhle vedru) na další pravidelnou dávku skvělých receptů?

10 Šárka Šárka | E-mail | 16. července 2007 v 19:12 | Reagovat

Julie :-) z posledních sil seberu chuť, abych nebyla mezi ostatními foodblogery poslední :-) Vedro je úmorné, ale psát o ledovém drinku se přeci jen dá. Jsem ráda, že i přes tropické počasí se tady na webu potkáváme. Pánové se svými blogy jsou aktivní za každého počasí, tak se snažím nám holkám zachránit čest :-) Florentýna je bohužel zaneprázdněná důležitějšími osobními záležitostmi, tak musím chtě nechtě nějakou aktivitu vykazovat :-) V podstatě je takový "blog" drobná závislost, která krade ve velkém svému majiteli čas. Satisfakcí je, že se tu scházejí samí milí lidé a ty jsi jedna z nich. Moc díky za komentář a krásné léto přeji ;)

11 marek marek | E-mail | Web | 17. července 2007 v 13:19 | Reagovat

mám silné podezření na likvudační politiku tohoto blogu :)  jsem tu teď nebyl a co tu najednou nenajdu...  dokonce s fotkou...  :D

12 Šárka Šárka | E-mail | 17. července 2007 v 14:03 | Reagovat

marek :-) je to taková nepřímá likvidační politika. Spíše bych řekla, že je to (v některých ojedinělých případech) svádění k devastaci vlastního těla. Když přihlédnu k tomu, že receptů z kategorie "hrubých dietních chyb" tu moc nemám, tak tento nepatrný blog nemůže nikoho ani v nejmenším poškodit :-)

13 Dv Dv | 17. července 2007 v 15:55 | Reagovat

Ten recept vypadá úžasně a zcela jistě ho zkusím. Jen meduňka v truhlíku za okny začala zmírat - listy nejdříve zbělaly, pak zhnědly. Mám podezření na plíseň a nevím co s tím. Na totéž mi před nedávnem skonala máta. Nevyznáte se náhodou i v pěstitelství bylinek? Teď již je asi nejlepší pořídit novou půdu i sazenice, ale nevíte jak se toho příště vyvarovat? Děkuju moc.

14 Šárka Šárka | E-mail | 17. července 2007 v 19:56 | Reagovat

Dv :-) bylinky si pěstuji v zahradě sama, ale 100% ní odborník nejsem. Momentální tropické počasí umoří nejednu bylinu. Mám zkušenost, že meduňka má ráda pod sebou hlubší půdu (pěstuji ji v záhoně), kde přirozeně i přezimuje. S meduňkou v truhlíku za oknem zkušenost nemám. Ač má ráda přímé slunce, letos je toho slunce trochu víc, než je zdrávo.

http://botanika.wendys.cz/kytky/K130.php

odborné rady jsou k mání na této adrese - díky za komentář a mějte se fajn ;)

15 Lunruj Lunruj | 21. července 2007 v 8:25 | Reagovat

tak tohle vypadá dobře, dávám zmrazit vodu

PS: s tou levandulí je nejvyšší čas, už je skoro odkvetlá

16 Šárka Šárka | E-mail | 22. července 2007 v 21:41 | Reagovat

Lunruj :-) levandule má již své lepší časy za sebou, ale dobře vychlazený čaj bude v tomto parném počasí mít velké kouzlo i bez ní :-)

17 tea length wedding dress tea length wedding dress | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:34 | Reagovat

Any way I will be subscribing to your feed and I hope you post again soon.
http://www.standdress.com/

18 flower girl dresses 2013 flower girl dresses 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:12 | Reagovat

A. Because his parents were in a jam!
http://www.untildress.net/short-wedding-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama