Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Karfiol nemusí být nudný Květák

22. července 2007 v 23:22 | Šárka |  Zelenina
Dokonalá harmonie chuti se ukrývá v tomto na první pohled obyčejném jídle. Smažený květák s "tatarkou" je sice famózní pochoutka, ale upřímně řečeno, pro mě už trochu "nuda". Nesnáším ty upatlané misky s moukou, vejcem a strouhankou. Co si ten květák podat trochu jinak a vrazit do něj i kus naší fantazie? Nechť je tento můj recept odrazovým můstkem pro vaše báječné nápady. Nechci křivdit této zelenině, já květák i karfiol miluji :-)

Květák neboli lidově karfiól (Brassica oleracea) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné (stejně jako např. kedluben, zelí či kapustu). Za pravlast květáku je považována Indie, podle jiných východní Středomoří - Kypr, Turecko, Egypt, Sýrie. První zmínky pocházejí z 12. století, z Kypru ze 16. století. Odtud přišel přes Itálii do střední Evropy. Název "karfiol" je zkomoleninou italského "cavolfiore". Od roku 1847 se u nás ujalo označení květák a ostatní výrazy (květnik, květlik, květlák) byly zapomenuty. Dřívější květák měl růžici velikosti tenisového míčku. Šlechtěním jsme došli až k dnešním odrůdám s obrovskou růžicí. Existuje řada odrůd nejen s bílou barvou růžice (zelené, růžové, fialové). Růžové květáky pocházejí původem ze Sardínie a jižní Itálie. Na první pohled "kříženec" brokolice a květáku se zelenou růžicí nese název "Broccoli romanesco" a přichází k nám z Itálie, kde je velmi oblíbenou zeleninou.

Italsky temperamentní květákové krokety
  • vařený květák
  • hrubozrnná hořčice
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mouky
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka
  • olej na smažení
  • lístky rukoly (nepleťte si ji s roketou)
  • plátky mortadely
Slavný italský salám Mortadela (Mortadella Bologna) se připravuje z libového hovězího masa s kostičkami slaniny a speciálním kořením. Krájí se na velmi tenké plátky. Obzvláště chutná je s přidáním pistáciových ořechů.

Květák uvaříme ve slané osolené vodě. Rozebereme na růžičky, osolíme, opepříme a ochutíme pikantní hrubozrnnou hořčicí. Nasekáme několik lístků rukoly a přidáme ji do směsi. Přidáme 1 vejce, mouku a hrstičku strouhanky na zahuštění a odložíme na nějaký čas do chladna. Ze směsi tvarujeme v dlani kulaté krokety do kterých vpíchneme salámovou roličku s lístkem rukoly. Oválíme ve strouhance a v rozpáleném oleji opečeme ze všech stran. Podáváme na salátu s jemným smetanovým dresinkem a pro chuť posypeme opraženými piniovými ořechy.

Vezměte tuto mou inspiraci jako hrubý návod a s květákem zkuste udělat třeba jiné chuťové divy. Tahle obyčejná zelenina mě nikdy nezklame. Na tento způsob byl opravdu graciózní a chuť byla italsky temperamentní. Květák či Karfiol? Říkejte mu jak chcete, ale přimlouvám se za tohoto "Krále košťálovin", aby se usadil na trůn ve vaší kuchyni alespoň k občasnému kralování. Štědře se vám odmění svou jemnou chutí - kdo chce, nechť zkusí.
Pokud by se chuť dala psát jako notový zápis do partitury, toto jídlo znělo jako italská kantyléna. Ovšem každý máme jinou chuť i sluch :-) Jsou i tací, kteří chutné květákové tóny chuti nevnímají, neboť jim nechutná. Škoda :-)
Pro výživu má význam zvláště pro své diuretické schopnosti, ovšem může vyvolávat nadýmání. To lze tlumit přídavkem kmínu (anýzu či koriandru). Je to bohatý zdroj bílkovin a obsahuje kyselinu pantotenovou, která napomáhá dobré činnosti nadledvinek. Obsah vitamínu K je nepostradatelný pro dobrou srážlivost krve. Jeho vysoký obsah fosforu působí pozitivně na zdravý stav kostí, nehtů a kloubů. Kromě řady minerálních látek je dobrým zdrojem vitamínu C (asi 70 - 100 mg ve 100 g, což je 2x víc než pomeranče). Květák není k zahození!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 23. července 2007 v 0:23 | Reagovat

Super inspirativni nasup :-) Male, hezke, delikatni a modifikovatelne. Co vic si prat:)

2 Šárka Šárka | E-mail | 23. července 2007 v 9:22 | Reagovat

Ondřej :-) zařazuji do rubriky "velké maličkosti". Z obyčejné zeleniny, kterou mnozí pohrdají, se dá vykouzlit i velký chuťový zážitek. To přitom věřím, že kdekdo má tajné tipy, jak z květáku vykouzlit neuvěřitelnou dobrotu. Možná někdo i prozradí :-)

3 Falka Falka | E-mail | 23. července 2007 v 9:30 | Reagovat

Díky za připomenutí, že jsme ještě letos neměli květákové placičky. Tohle je na ně skvělá variace. Bohužel synek smažený květák nejí, zato jí květákový mozeček. Ten ostatně máme rádi všichni, takže doporučuji - květák, cibulka, vajíčka, zasypat pažitkou a letní jídlo je hotové :-)

4 Šárka Šárka | E-mail | 23. července 2007 v 9:48 | Reagovat

Falka :-) květákový mozeček nikdy nezklame! absolutně hitový bleskový letní recept, který mám v oblibě. Díky za připomenutí :-)

5 Iva Iva | 23. července 2007 v 11:38 | Reagovat

Šárko, výborný recept v pravý čas - květák miluji na jakýkoliv způsob (i syrový), také jsem se díky němu jukla na recept na květákové kroketky z loňského roku a v diskuzi je zmínka o "Řízečku Orient"  a receptu na něj,  hledám špatně nebo nám ten receptík  zatím tajíte

6 Šárka Šárka | E-mail | 23. července 2007 v 11:43 | Reagovat

Iva :-) člověk si má dobře rozmyslet, co vlastně napíše :-) Pořád se peru s časem, ale pokud se najde chvilka, tak ten recept přidám :-) Je to jednoduchá zajímavost, u nás doma hodně oblíbená. Díky za připomenutí, sliby se mají plnit :-)

7 Ludmila Ludmila | E-mail | 27. července 2007 v 16:01 | Reagovat

Proč si nemám plést rukolu s ruketou?Doteď to šťastně dělám.A myslím tím takové pampeliškové ,trochu štiplavé a trochu ořechové lístky.

8 Šárka Šárka | E-mail | 27. července 2007 v 18:40 | Reagovat

Ludmila :-) Pokud to šťastně děláte, tak v tom klidně pokračujte :-)))

http://www.foodlife.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2142&Itemid=115

Je nešťasné, když si to pletou např. v restauraci.

9 Ludmila Ludmila | E-mail | 27. července 2007 v 19:46 | Reagovat

Už jsem se dovzdělala!Květákové kroketky budu podávat na salátu z rucoly s riccotou.Ha!

10 Šárka Šárka | E-mail | 27. července 2007 v 20:06 | Reagovat

Ludmila :-)) dokonalé italské splynutí letních chutí. To je trefa do černého ;)

11 Jindra Jindra | E-mail | 8. srpna 2007 v 12:00 | Reagovat

Byla to Mňamka s velkým M !!!!!!!!!!!!!!!!

Byla jsem pochválená. Děkuji za výborný nápad.

12 Šárka Šárka | E-mail | 8. srpna 2007 v 13:18 | Reagovat

Jindra :-) já díky za odvahu, použít můj recept :-) Jsem ráda, že to bylo na pochvalu. V tomto receptu se květáku trochu pozvedla chuť. I já si tento recept ráda zopakuji. Díky za komentář a zdravím :-)

13 HanaS HanaS | 24. července 2010 v 14:02 | Reagovat

Tak dnes na kroketky přišla řada...koukám, že zase pěkně opožděně, ale na takovou lahůdku není nikdy pozdě! Kroketky byly úžasné, i když jsem je ve finále na pánvi trochu rozplácla, nechtěla jsem je koupat v oleji jako koblihy :) Ale i tak všem chutnalo, děkuju!

14 Tag Heuer  watches Tag Heuer watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:36 | Reagovat

I completely agree with the above comment.
http://www.writewatches.com/

15 2012 wedding dresses 2012 wedding dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:28 | Reagovat

awesome song david guetta super star rocking music bookmarks this Thanks for post. Its really good for me becuase i m big fan of david guetta.

16 red bottom heels red bottom heels | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:34 | Reagovat

A. Because they're all in High School!
http://www.shoesfloor.com/

17 prom dresses 2013 prom dresses 2013 | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:16 | Reagovat

Q. Why did the baby strawberry cry?
http://www.untildress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama