Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Žhavý BESTSELER léta = BBQ

18. června 2007 v 17:02 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Grilování - Barbecue


"Sedněte si, jezte a vítejte u našeho stolu" - "Sit down and feed and welcome to our table!". Ve starověkém Římě či za časů Shakespeara platilo toto spontánní stolování za největší potěšení. Řeč je samozřejmě o grilování. Veselé uvolněné družení se u stolu, které vás zbaví stresu a děsu ze stolování dle přísně dané etikety. Rožnění a pečení bylo náhodným objevem Neandrtálců. Omylem ožehlé maso vyvolalo v tehdejším člověku první labužnické "nepoznané" vášně. Pečené maso v něm vyvolalo úžasný dojem a od té doby se maso připravovalo výhradně pečené na otevřeném ohni. Postupem dlouhé doby se tato primitivní metoda změnila v dokonalé grilování a rožnění s rafinovanými chutěmi masa a s využitím všech přírodním surovin. V karibské oblasti se maso balilo do velkých listů a peklo ve žhavém popelu. Maso se obalovalo jílem a pod jílovou slupkou zůstávalo úžasně šťavnaté. Lidé hloubili jámy a vkládali do nich žhavé kameny, které rozpalovali na otevřeném ohništi. Na kamenech se propékalo maso a zčásti se zalévalo vodou. První způsob dušení. Domorodci v Austrálii v kamenných žhavých jámách zasypaných hlínou, grilují dodnes. Na Novém Zélandu tomu není jinak. V Číně byl (před 2700 let př. Kr.) průkopníkem rožnění rolník "Šen Nung" - bůh zemědělství. Ryby i maso nabodával na svazky tenkých prutů a opékal je nad ohněm. V Homérově Iliadě se dočteme o rožnění ovcí. Starořímský boháč Apicius (1. stol. po Kristu) po sobě zanechal zajímavou sbírku receptů. Vypráví v ní o nezřízených hostinách, kdy se stolovníci položili kolem bohatě prostřené tabule, vleže si nabírali a vkládali do úst různé kousky grilovaného masa, namáčeli je do omáček, víno teklo do jejich pohárů z karaf proudem a nejrůznější jiné rozkoše a prostopášnosti byly nedílnou součástí těchto starořímských hodokvasů. I Kolumbus v Novém světě podlehl grilovanému krocanu a zvěřině. Španělé od místních Indiánů převzali zkušenosti a dodnes na horkých kamenech připravují pečené mušle "clambake". Španělští dobyvatelé vozili z Nového světa do Evropy haldy zlata a stříbra, domorodcům zpátky přiváželi hovězí dobytek a vepře. Domorodci pekli maso na stojanech ze zvířecích kostí a stažená kůže zvířat se nazývala "barbacoa". Pravděpodobně z tohoto výrazu vznikl americký název pro grilování - barbecue.

V 6.tisíciletí před Kristem vznikly první dílny hrnčířů a to přineslo i nové možnosti a způsoby úpravy jídel. Dušení a vaření. Ovšem pečení nad ohněm bylo stále velmi oblíbené a přitahuje nás dodnes.

Čím je tak mimořádné? Proč nás po staletí uchvacuje?
  1. Alfou i omegou jsou zásadně čerstvé suroviny, což je trendem doby
  2. Je to příjemný způsob trávení volného času v letním období
  3. Používá se málo tuku, maso si zachová svou chuť
  4. Horké tancující plamínky ohně skrývají cosi primitivního, toužíme sesednout se se všemi blízkými v kruhu kolem ohně, tak jako naši předkové za časů dávno minulých
  5. Grilovat se naučí každý, tak se uvolněte a jděte do toho!
  6. Grilování je bestseler, který nás vždycky upoutá

Jak známo, grilovat se dá jakkoli a kdekoli. Opékat se dá cokoli. Nechci do tohoto tématu šlápnout ze široka, to bych se mohla popálit :-) Kolik je lidí na světě, tolik specialistů na grilování :-) Někdo má rád barbecue gril na dřevěné uhlí, druhý nedá dopustit na plynový. Jiný si vystačí s litinovou grilovací pánví, další s prutem a ohněm u vody. To opravdu podle vaší nátury. Vše je senzace. Nepotřebujete nic než oheň, trochu nezbytného jídla a nějaká ta mřížka (či klacek), aby pochoutka zůstala přesně tam, kde ji chceme mít, tj. nad ohněm. Potěšení z grilování si určitě nenechte odepřít. Máte-li o tuto kuchařskou disciplínu s otevřeným ohněm opravdu vážný zájem, tak vás možná nebudu nudit svým dalším článkem na téma BARBECUE. Jeden takový pekelný stroj vlastním a není to žádný drobeček. V podstatě mu je vymezeno jedno slušné garážové stání. Ten drobek se jmenuje Chuckwagon (Magic Jack TM; 20") a je to originální Barbecue Smoker, který umí opravdu parádní kousky. Tento výjimečný fešák si zaslouží samostatný článek. Celou dobu si jen tak nestál poklidně v garáži, ale vyrobil pořádnou hromadu nezapomenutelných pochoutek z ohně. Pro opravdové milovníky letního grilování mohu slíbit ještě velmi šťavnatý a peprný bonus navíc! A protože toho o grilování vím asi víc než o ostatním vaření, je záhodno vytvořit novou samostatnou rubriku, která bude sálat jen a pouze žhavě pikantními informacemi o vaření na zkroceném ohni.


Tento originální americky gril BBQ Smoker20 - Chuckwagon, nazývaný "Lokomotiva" je ručně vyroben z masivní oceli a splňuje skutečně vysoký standard kvality. Jeho design ve stylu "divokého západu" splňuje nároky na multifunkční využití a dají se s ním objevit opravdu nové trendy grilování. Obsluha je jednoduchá: oheň se zapálí ve spalovací komoře a gril se zahřeje na provozní teplotu Teplota se reguluje pomocí regulační a komínové klapky. Tento BBQ Smoker nabízí možnost přímého a nepřímého grilování a současně s grilováním lze udit. Aromatickým dřevem lze chuť grilovaného masa doladit k dokonalosti. Teploměr pro kontrolu teploty v grilovací a udící komoře patří ke standardnímu vybavení. Pokud vás toto téma zajímá, v mém dalším článku se dozvíte opravdu víc a recepty chybět nebudou. Zapalte pod jakýmkoli grilem a "zapalte se" pro tuhle voňavou letní sportovní činnost taky. Možná už jste slyšeli, že v této disciplíně se pořádá i klání o "Mistra světa" v grilování a to každoročně :-) Pokud někdo hoří zvědavostí, tak se ji pokusím brzy uhasit. Mohu jen naznačit, že informace mám z toho nejlepšího pramene a své vlastní profesionální zkušenosti, protože BBQ se nekupuje, aby stál v koutě. Tato chytrá lokomotiva je na světě proto, aby ukájela zvrhlé choutky labužníků, kterých je nepočítaně.

Jak známo, o oheň se stará žena, o lov masa zase chlap ;) Když vezmu v úvahu skvělé schopnosti mého muže, tak jsem tím nastartovala jedno nekončící téma. Udělat pořádnou grilovací párty, to chce tým. Tak ho ve své domácnosti postavte a vrhněte se do toho hned v tu nejbližší možnou chvilku. Kdy jindy, když ne teď?! Léto v zemi České bývá někdy příliš krátké, nesnažte se otálet.





Pravda o grilování /je jen na vás, zda této pravdě dáte "za pravdu" ;)
  • Žena jde do obchodu a nakoupí všechno potřebné
  • Žena udělá salát, zeleninu a desert, připraví dřevo do krbu
  • Žena připraví maso a potřebné náčiní včetně omáček. Pak to přinese manželovi, který okukuje u grilu s pivem v ruce. Muž vezme zápalky a zapálí oheň
  • Muž naklade maso na gril
  • Žena jde připravovat talíře a příbory
  • Žena si všimne, že maso se pálí a pošeptá to manželovi. Ten jí poděkuje a požádá, aby mu přinesla další pivo
  • Muž vyndá maso z grilu a podá ho ženě
  • Žena maso naporcuje, přeloží na talíře a odnosí ke stolu
  • Donese další pivo, neboť tuší, že muž by ji po chvilce požádal o tuto laskavost
  • Po jídle žena uklidí stůl a umyje nádobí
  • Všichni pějí chválu na mužovo vaření a děkují mu za jeho snahu
  • Muž se zeptá ženy: "Jak se ti líbil miláčku den bez vaření?"
Tak takhle si ten tým nepředstavuji :-)


Rada pro ženy: nezapomeňte svého muže pravidelně žádat o dolití dobře vychlazeného šampaňského a ten den bez vaření si bez nadsázky užijte oba dva :-) Mužům radit netřeba, grilovat to oni opravdu umí - my jim jen tak trochu neviditelně pomůžeme. Je to zábava a vládne u toho skvělá nálada.


Přejme si, aby hřálo a pálilo slunce celé letošní léto a najděte co nejvíc společných chvilek s přáteli, kdy budete opékat dobroty, popíjet a hledět do neposedných hřejivých plamínků a myslete na to, že při grilování je nutno, aby nikomu nebylo smutno! Recept proti smutku zní = pozvěte kamarády! Pamatujte též na to, že teplo domova se vytváří na stejném principu, jako udržet oheň v krbu. S pravidelnou péčí přikládat! Do ohně polínko, partnerovi úsměv, lásku a vlídné slovo. Na všechno je třeba mít dobrý a léty odzkoušený vlastní recept ;) Na maso i na lásku musíte jít s odvahou a dobrým receptem, aby ten plamínek (v krbu či lidském srdci) nevyhasl.


Do doby, než najdu čas na ten další článek o BBQ, tak trochu literární potravy na dané téma:
Taky si musím dát "majzla", aby ten ohýnek u nás pořád plápolal a nevyhasl :-) Jinak mi můj muž žádné cenné rady nedá a to by byla velká škoda :-) Jeho ta 360kg BBQ mašinka poslouchá na slovo. Já jsem určitě o hlavu (nebo 2?) menší než ta mašinka, tak sjednat si respekt takového monstra není tak jednoduché, ale strach z ní nemám :-) Už máme za sebou 5 roků společného soužití.
Rozměry pekelného stroje: délka = 2,15 m, výška = 2,0 m, šířka 0,90 m

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 18. června 2007 v 18:03 | Reagovat

Premieru mam za sebou. O vikendu jsem se zucastnil tradicniho "spasani selete":) Selatko po letech vystridala zauzena 15 kilova veprova kyta. K tomu vsemu 15 kusu kamaradu, 30l piva a dva kyblicky marinady:)

Bylo to velkolepe.. krasne.. nezdrave.. A protoze jsem mel az do noci zamastene ruce od neustaleho degustovani, neudelal jsem ani jednu jedinou fotku:(  

PS: Tomu rikam BBQ Machine jak ma byt ;-)

2 Šárka Šárka | E-mail | 18. června 2007 v 19:27 | Reagovat

Ondřeji ;) To jsme měli dosti podobný víkend :-) Taky jsme okusovali sele; celé vykoštěné kotletky v kusech (viz. foto v žáru BBQ), k tomu všemu 10 ks kamarádů, 6 litrů bublinek, nějaké to pivko, hora zeleninových salátů a kyblíček švestkové marinády. V tom počasí nešlo dělat nic jiného než sedět u ohně až do rána bílého. Kradu dojmy :-) ... velkolepé .. krásné .. nezdravé! Takových víkendů nechť je víc.

BBQ čeká na to, až ji někdo vyčistí :-)

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 19. června 2007 v 7:50 | Reagovat

Také jsem již konečně zaběhnul svůj fungl nový gril, ale s tím vaším se tedy ten můj drobeček nedá srovnat! Patří totiž do úúúúplně jiné váhové kategorie, někde mezi muší váhu. Ale je dostatečně velký, aby ukojil jakkoliv zvrhlé choutky až 10 strávníků naráz, takže je to ta správná velikost. Udírnu mám na celé prase a ještě je v ní místo, proto mi můj nový miláček stačí. I když - ta mašinka je fakt super a určitě by se uživila i u mě!!!  :-)))

4 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 9:23 | Reagovat

Mánek :-) s tím souhlasím, tato mašinka je trochu přes míru pro jednu rodinu. Až nyní jsem skutečně zjistila její skutečnou váhovou kategorii - v článku musím opravit = 360 kg ! Mašinka má za sebou profesionální kariéru, proto bylo důležité, aby se do ní opravdu hodně vešlo :-) Nyní často řešíme tu Nerudovskou otázku: Kam s ní? Když jí člověk jednou ven vytáhne, ač je mobilní, je potřeba 2 chlapů (nejlépe kombinace Tarzana & Bivoje), aby ji vhodně umístili někde v zahradě. Na tuto ocelovou dámu nesmí pršet, tak kvůli ní asi budeme stavět přístřešek :-) S takovou potvorou je komplikované soužití, ale nějak jsme si ji zamilovali a tak s námi prodělala stěhování z CH do CZ (což byl při její váze opravdu kumšt), tak už si ji holt necháme a budeme ji mít pořád rádi, i když de facto všude překáží ;)

5 Iva Iva | 19. června 2007 v 10:09 | Reagovat

Nádherný kousek, to je teda opravdu pekelný stroj :-) vrátila jsem se z dovolené a hned takové pěkné počtení,  to se, Šárko, už nemůžu dočkat těch pochoutek co nám chystáš - až ti to posezení u té mašinky závidím - je neskutečná

6 Bali Bali | Web | 19. června 2007 v 11:08 | Reagovat

i my jsme se už vrátili z Francie a včera večer bylo první grilování. Ale pro nedostatek času se grilovalo doma na elektrickém grilu. Ovšem grilovalo se jehněčí dovezené z francouzského statku. Kotletky jsou jemné jako máslo, lahodné chuti a v BIO kvalitě. Grilované pěkně do růžova, bagetka, lahvinka vínka a večeře jako FÍK ;-)

7 Rudka Rudka | 19. června 2007 v 12:01 | Reagovat

Jednou jsem měla tu možnost, v příjemném posezení s přáteli, u této užitečné lokomotivky sedět a jíst křehoučké pochoutky. Bylo to právě u Vás Šárko a do chytré mašinky jsme dávali i vepřové panenky. Tenkrát se naše párty vydařila, protože jsme byli dokonalý labužnický tým.

8 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 12:59 | Reagovat

Rudko ;) každá povedená akce se musí zopakovat. Při další návštěvě u nás zase vymyslíme nějakou dobrotu :-) Co jiného se dá v létě dělat? V zimě sedět pěkně v teploučku za pecí nebo u krbu doma :-) V létě zase při vlahých večerech posedávat u ohýnku a pochutnávat si na rožněných dobrotách. To je ta pravá pohoda a kouzlo ohnivých plamínků nás neopustí po celý rok ;) Aby nezůstalo jenom u vzpomínek, naplánujte zase výlet k nám! Zdravím a budu se těšit ;)

9 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 15:58 | Reagovat

Iva :-) díky Ivo za obdiv mašince. Taky jsem se před nedávnem vrátila z dovolené, přivezla jsem i zajímavé fotky a informace, ale nějak se toho času nedostává, tak snad někdy příště napíši článek na téma "cestování - poznávání - slaná mořská voda - hodování"; stihla jsem všechno možné, ale bronz nachytat jsem až tak nedokázala. Určitě se toto ještě stihne v letošním létě i u nás. Nyní mám zrovna takový ten zápal pro grilování, tak jsem si trochu našla čas na sepsání nějakých informací, ale po pravdě řečeno "bylo by jich mnohem víc", jenže .... dnes je pro mě gastronomie jen velký kůň, přednost musím dávat své profesi a obývám opravdu velmi velký dům, tak s časem hodně zápasím :-) Jsem moc ráda, že se ti mé stránky líbí a každý komentář mě neskutečně potěší. Ještě jednou díky a zdravím ;)

10 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 16:04 | Reagovat

Bali ;) vítej doma cestovatelko! Kotletky jemné jako máslo - hezky to umíš napsat :-) Vždycky se v zimě těším, jak budu v létě baštit jenom venku na zahradě a každý večer grilovat a popíjet růžové vínko a zvát kamarády. Zatím se snažím a každý pěkný den tomu obětuji. První pořádná "grilovačka" byla na mé narozeniny, tak jsem si to užila tak, jak nejlépe jsem to uměla :-) Proto jsem se vlastně s chutí stěhovala do domu s velkou zahradou. Když ji mám, tak ji musím maximálně využít. Co ti budu povídat? Však ty sama nejlépe víš, jak na to :-)

11 matesola matesola | Web | 19. června 2007 v 22:17 | Reagovat

Tady je fotečka stroje na kterém jsme řádili o víkendu. Řekl bych, že je asi stejný.

http://farm2.static.flickr.com/1387/571191089_131f73028e_b.jpg

Zkoušeli jsme v něm také udit, ale měli jsme špatný dřevo. Pryskiřicové buřty nic moc :)

12 matesola matesola | Web | 19. června 2007 v 22:19 | Reagovat

Oprava na "pryskyřice." S tím měkým i se mi to moc nelíbí ;)

13 zuzka zuzka | 19. června 2007 v 23:26 | Reagovat

Teda jak Ty umíš věci popsat to se jen tak nevidí. Teda nečte. Až se mi sbíhají sliny, protože já už jsem masíčko z této mašinky ochutnala a byla to lahoda.

14 Šárka Šárka | E-mail | 20. června 2007 v 11:01 | Reagovat

Matesola :-) Senzace !!! Je to o kousek menší bráška, ale s identickými schopnostmi. Na uzení se chystáme: teplé uzené filátko ze pstruha je chutná labužnická návnada; nyní už zbývá jen je nachytat :-) Přeji letos hodně víkendového řádění za doprovodu tohoto pekelného stroje! Co se na něm griluje u vás nejvíc?

15 Šárka Šárka | E-mail | 20. června 2007 v 11:05 | Reagovat

Zuzka :-) o víkendu tě čekáme a něco si venku na mašině očoudíme. Budu přemýšlet o nějaké dobrotě, kterou tě tady uctíme! Dobré jídlo a pití si žádá dobrou tělesnou kondici, tak se šetři. My tě u nás šetřit nebudeme! Tak zatím ahoj, těšíme se.

16 matesola matesola | Web | 20. června 2007 v 11:58 | Reagovat

Šárko, tak moc jsem se chtěl pochlubit, že jsem na podobném stroji pracoval, (ale opravdu, né podle Vaší "Pravdy o grilování" :)) ) až jsem se zapomněl zmínit kde jsme na něj narazili. Bylo to na Radavě u Orlické přehrady www.radava.com a vzhledem k tomu, že ještě nebyla plná sezóna jsme měli tu mašinu jen a jen pro sebe.

Jinak jsem zjistil, že po celovečerním grilování jsem byl nejvíc vyuzený já :)))

17 Šárka Šárka | E-mail | 20. června 2007 v 13:27 | Reagovat

matesola :-))) Připouštím, že to byl blbý vtip s tou pravdou o grilování :-) Skláním se nad kuchařskými schopnostmi všech mužů, kteří si troufnou provozovat toto řemeslo / kreativní umění! / a zcela vážně musím uznat, že vaří lépe než "mnohé ženy", neboť chlap nikdy nevaří, když ho to nebaví. To se o ženách nedá říct, protože mnohdy vařit musí a není na to ani jedna chuť :-) V obou případech jsou výjimky, které potvrzují dané pravidlo.

Upřímně řečeno, pod mašinou zatápí můj muž, hlídá teploty, maso pravidelně zvlhčuje, oheň koriguje - bez toho by se to neobešlo. Já obstarávám ten nepodstatný zbytek :-) Když je po všem, tak já myji nádobí (myčka pomůže), ale na čištění mašiny je potřeba jen a pouze hrubé mužské síly! Ještě že vás máme ;)

18 Martin Martin | E-mail | 27. června 2007 v 21:40 | Reagovat

Když bude mít někdo zájem o tento gril (lokomotivu), vím kde se dá koupit, na www.m3gastro.cz

19 Šárka Šárka | E-mail | 27. června 2007 v 22:47 | Reagovat

Díky Martine za odkaz na příslušné stránky.

20 Michal Michal | E-mail | 25. února 2008 v 21:14 | Reagovat

Milá Šárko,

když jsem "svou" světovou kuchařku začal dávat dohromady, byly to vlastně jen recepty které jsme si s kamarádem vyměňovali. A dílko rostlo a rostlo, jenže co naplat, byl jsem na to sám, receptů od čtenářů mi moc nepřišlo.

Napsal jsem Pepíčkovi do Labužníka, zda by nechěl Grilování připojit. Souhlasil, převzal mou doménu a slíbil, že vše upraví tak, aby se grilovací sekce stala skutečnou součástí Labužníka, lidé tam budou moci recepty přidávat a já budu mít možnost vše editovat. To bylo před 2 1/2 rokem. Nestalo se nic, až na to, že tam už nemám přístup vůbec.

Takže, jsem oficielním majitelem, i když to už vlastně technicky vzato moje není.

A proč to všechno píšu? To je jednoduché. Vezměte si z toho co chcete, přidejte to do svých stránek a já budu mít radost, že má kuchařka neumřela.

21 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 11:41 | Reagovat

Michal:

Tak to je trochu smutná historie! Bohužel i tak to chodí :-( Vaše sbírka vyzkoušených receptů je opravdu úctyhodná! Ráda některé z nich zrealizuji a odkaz na Vaši kuchařku zde ráda ponechám k dispozici všem ostatním, kteří rádi grilují a potřebují se v této disciplíně něčemu přiučit. Díky za zprávu a za svolení k použití některých receptur. Žádná dobrá kuchařská kniha neumře! Ta vaše dobrá je. Zdravím a být vámi, tak se ještě pokusím na Labu o nějakou rozumnou dohodu.

22 Michal Michal | E-mail | 26. února 2008 v 15:46 | Reagovat

Já  se o dohodu pokouším, ale ono není s kým, Pepíček je nějak nezvěstný, na Labu se nezjevuje, na poštu neodpovídá, ani na jeho soukromé adrese se odpovědi nedočkám.

Já se za tu dobu co k mé kuchařce nemohu ještě leccos přiučil, receptů ve sbírce mi pár přibylo a taky bych jich pár poopravil. No, nejde to.

Když to bude možné, rád něco přidám.

Ale zcela jsem zapomněl, skláním se hluboce před Vámi a Vaším blogem, protože to je vaření doma proveditelné, a hlavně praktické. Mám v hluboké nelásce recepty Mistrů, kde za "jednoduchostí" receptu jsou desítky unavených přípravářů, odměřujících do mističek dávky, a dalších, kteří je umývají. Brr, takhle se doma vařit nedá.

Podle vašich receptů se vařit dá, a pořád je co se učit. Díky.

23 Šárka Šárka | E-mail | 26. února 2008 v 21:38 | Reagovat

Michal :-)

Díky, jsem ráda že to funguje! Proto jsem stránky nazvala " .....blog psaný rovnou z kuchyně", s fotografiemi taky nemám čas se moc mazat, tak je vše identicky proveditelné v každé domácnosti, kde dostanou chuť podle mých receptů vařit.

Se situací na Labu je to zapeklité, taky jsem něco zaslechla, ale nejsem tam stálým hostem, tak mám jenom kusé informace. Pořád si říkám, že se ta situace snad změní a nezvěstný P. se objeví.

24 Michal Michal | E-mail | 27. února 2008 v 23:04 | Reagovat

Šárko, :o))

nechal jsem se přesvědčit, a přiznávám, že to moc práce nedalo.

Grilování, tedy Světová Barbecue Kuchařka je už zase na světě, na adrese http://drobek.eml.cc/index.htm.

Není tam www, je to na stránkách mého pošťáka, odtamtud mne (snad) nikdo nevyžene.

25 Šárka Šárka | E-mail | 27. února 2008 v 23:18 | Reagovat

Michal :-) Nedej se !!! Držím palce :-)

26 Jitka Jitka | E-mail | 31. března 2008 v 16:48 | Reagovat

Šárko, musím se přiznat, že podobný vážně profesionální grilovací stroj jako je ten Váš jsem zažila jenom při velkých akcích na příklad o Calgary Stampede atd. Avšak nováčkem v grilování nejsem, protože takřka od jara do pozdního podzimu se vařilo na BBQ a jedlo pod obrovským košatým javorem vedle bazénu na ochlazení. Komu by se vlastně chtělo zahřívat kuchyň (i když s klimatizací), při teplotách někdy až ke 40°C a vlhkosti vzduchu takřka 100%. Doufala jsem, že tak jako snad každý manžel se i ten můj pro grilování nadchne, ale nestalo se tak. Naštěstí převzal pozici Sommeliera, který se poctivě staral o to, aby kuchař měl co pít ;o)

Obdivuji Vaše články, recepty a vůbec velice příjemný blog!

27 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 17:25 | Reagovat

Díky Jitko za milý komentář a mohu tě ujistit, že i můj muž je lepším sommelierem než kuchařem :-) Sice jeví enormní zájem o veškeré dění gastronomické, ale je více manažerem celé té práce v kuchyni a já tím malým velkým pomocníkem, který takříkajíc všecko oddře :-) Doufám že tento můj komentář tu nenajde. Dílem je jeho role taková proto, že do kuchyně ho moc pouštět nechci a přenechávám mu tu důležitou funkci, kdy naložené maso se musí odborně na ohni upravit. Jde mu to dokonale a přátelé jeho umění ocení. Tuhle šíleně velkou mašinu jsme si před pár lety zakoupili pro potřeby našeho hotelu s restaurantem a odváděla opravdu dobrý kus práce :-) Na léto a vaření venku v přírodě se opravdu neskonale těším, protože to je to nejkrásnější, když v klidu večera a u praskajícího ohně sedí parta dobrých přátel a maso z grilu voní .... Víc než maso mě ovšem baví všechny ty doprovodné saláty, přílohy, marinády, omáčky a neskonale dlouhé rozjímání nad talířem jídla, které voní ohněm a kouřem :-) Díky za pěkný a milý komentář Jitko!

28 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 17:28 | Reagovat

Omlouvám se za to osobní tykání, ale v zápalu psaní komentáře jsem si ani neuvědomila, že se vlastně blíže neznáme a tak se to možná nehodí :-) V přátelském prostředí blogu to jde tak nějak samozřejmě a všichni mají pocit, že se již dlouho znají.

29 Jitka Jitka | E-mail | 31. března 2008 v 19:04 | Reagovat

Šárko, tak jsem moc ráda, žes prolomila led (to pořekadlo asi něco do sebe má ;o). Je sice pravdou, že se neznáme, ale to jenom osobně, jinak zajisté toho máme hodně společného, tak jako se všemi těmi upřímnými milovníky nejenom dobrého jídla, ale také všeho toho co se kolem něj točí. Kuchařky, pomocníky v kuchyni, mašinky, novinky v gastronomii atd. atd.

To, že jste vlastnili hotel s restaurací, mě naprosto fascinuje a mám k vám (rozumět, ty + pan manžel) ještě větší respekt, je-li to vůbec možné ;o) Napsala jsi někde svoje zkušenosti a zážitky? Podle tvého nicku DolceVita odhaduji, že jste působili někde v Itálii, nebo snad ve Švýcarsku? Nechci být příliš zvídavá, avšak určitě nejsem jediná ;o)

30 Šárka Šárka | E-mail | 31. března 2008 v 22:15 | Reagovat

Jitko, tak mě moc těší :-) Stejné zájmy sbližují a povídání o jídle je činnost veskrze příjemná a přátelská. Hotel & rest. si můj muž zakoupil pro neopakovatelnou atmosféru švýcarské Jury na samé hranici s Alsaskem a tenkrát ani netušil, že hotelnictví ho tak významně pohltí :-) V současné době je to historie, která se nám zaryla hluboko do paměti a moc ráda na tu dobu vzpomínám. Blog mi trochu supluje ty příjemné okamžiky. Zkušenosti ani zážitky jsem si netroufla napsat, ale kdybych to bývala uměla, vydalo by to na román :-)

31 Jitka Jitka | E-mail | 2. dubna 2008 v 16:55 | Reagovat

Šárko, to je opravdu fascinující. Na tak krásném místě ;o) Věřím, že těch vzpomínek je na román, ale co takhle sada novel? Kdykoliv se Ti zasteskne, tak se s námi trošínku poděl. Takovéto zkušenosti hned tak každý nemá! Jsem přesvědčena, že Tvoje občasné alespoň kratičké zavzpomínání si mnoho z nás přijde opakovaně přečíst ;o)

32 Jitka Jitka | E-mail | 3. dubna 2008 v 12:43 | Reagovat

Ke svému předcházejícímu komentáři, který vyzněl tak trochu jako bych dělala nátlak, ráda přidávám, že tomu určitě tak není ;o)

33 šárka šárka | E-mail | 4. dubna 2008 v 10:35 | Reagovat

;o)

34 Vratislav Horky Vratislav Horky | E-mail | 22. června 2008 v 11:09 | Reagovat

Zdravim vsechny priznivce opravdoveho grilovani :-)

A obracim se na Vas s dotazem:

Kde takovy gril - napr. jako je BBQ Smoker20 - Chuckwagon, sehnat v nasich koncinach ?

Marne po nem patram na internetu ...

Diky za Vase tipy.

35 Šárka Šárka | E-mail | 23. června 2008 v 15:08 | Reagovat

34 - Vratislav Horky :-)

Tak to je otázka, na kterou neznám přesnou odpověď. Náš gril BBQ byl zakoupen ve Švýcarsku od mistra světa v grilování švýcarského týmu v roce 2002 (tuším!) Vyroben je někde v Texasu. Od té doby, co ho máme, tak jsem nidky neviděla rozměrem a provedením podobnou mašinu. Většinou menší napodobeniny, ale grilovací efekt to bude mít jistě stejný. Pokud vás zajímá právě tento konkrétní náš model, musela bych se zeptat přímo ve Švýcarsku.

36 Petr Petr | E-mail | 16. července 2008 v 14:16 | Reagovat

Dobrý den.Nevíte nekdo kde koupit gril "lokomotiva"?

37 Šárka Šárka | Web | 18. července 2008 v 14:17 | Reagovat

36 - Petr :-)

V ČR opravdu nevím, kde by se takovýto kousek dal sehnat, ale viděla jsem pár podařených replik (funkčních :-)

38 Honza Honza | 24. června 2009 v 13:20 | Reagovat

Přeji hezký den! Měl jsem tu čest ochutnat dobroty z grilu lokomotivy, který je dílem p. Majera z moravských Boleradic. Více o něm http://www.ireceptar.cz/diskuze/na-navsteve-u-vas/grilovani/

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 25. června 2009 v 16:27 | Reagovat

[38]: Honza:

Diskuzi jsem četla, díky za odkaz na ni, může posloužit ostatním čtenářům. Princip grilování na těchto strojích je jedinečný a pečínka opravdu nemá široko daleko žádnou konkurenci :-) Navíc tento božský stroj vypadá krásně pekelně, když sálá ze všech stran a stoupá z něj dým.

40 Petra Petra | 27. března 2014 v 13:05 | Reagovat

Grilujeme na velkém mramoru a letos chceme zkusit http://www.litinove-nadobi.cz/platy/litinovy-plat-38x25cm/  
Mramor je super, ale hodně dlouho trvá, než se nahřeje, tohle bude snad rychlejší

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama