Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Rostou nebo nerostou? Zaručeně čerstvá zpráva.

13. června 2007 v 0:18 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Povídání (nejen) o jídle

Taky vás to napadlo? Rostou nebo nerostou? Není les jako les, šla jsem prozkoumat ten od domu nejbližší. Nachází se na 49° 12' 50" severní šířky a 14° 48' východní délky. Parádní jihočeský les, vystlaný mechovým kobercem. Radost do něj vkročit. Nápad jsem dostala v 18.00 h večer, bylo právě po dešti. Ani v tuto prapodivnou hodinu jsem v něm nebyla sama. Bylo nás pár, co nás "napad stejný nápad".
Achille Gregor na téma houby ve své krásné knize "Muž v zástěře" o svém vztahu k houbám vypráví… Každý rok si kupuji atlas hub, takový, co jsou v něm všechny houby jak živé, že není možno splést si choroše s liškou a zaměnit prašivku za hlívu vrbovou. Ale nikdy jsem si ho ještě nekoupil. Tu na něj nevzpomenu, tu ho nemají na skladě, tu na něj nemám peníze. A tak nepoučen přináším z českých luhů a hájů jen hříbky, neb u ostatních druhů mě jímá nejistota. Smířil jsem se s tím, že u jiných hub si nejsem svým poznávacím talentem jist.


Kdo se však spolehlivě v houbách vyzná, je děda Punda dole z vesnice. To je expert přes všechny houby. Věhlasná houbařská kapacita. Ten zná i takové houby, které rostou jednou za život. Kupříkladu havraní vejce. To je taková tmavá koule, která roste tak dlouho, dokud ji někdo nenakopne. A když ji nenakopne, tak ona seschne a ztratí se. Nikdo neví, do jaké velikosti může narůst, protože jak jen ji někdo uvidí, tak ji nakopne. Tohle havraní vejce jsem nalezl kdysi v lese u studánky. Rozřízl jsem je: mělo barvu másla a vůní opájelo. Provedl jsem s ním tu nejprimitivnější zkoušku: kousl jsem do něho. Nepálilo. Víc jsem si netroufal. Nechat ho jen tak mi bylo líto; nakopl jsem je tedy, každou půlku zvlášť. Děda Punda pak prohlásil, že to bylo havraní vejce, že se krájí na řízky, jako řízek se obalí a smaží. A že je to neporovnatelně chutnější než všechny hřiby. Vůbec podle Pundy není hřib žádná zvláštní houba. To prý říkají jen ti, kteří houbám nehoví. Daleko chutnější je lanýž, růžovka nebo žampión, císařka, havelka - a pršelo z něho hub jako máku. Chtěl jsem se u něho poučit a nakoukl do košíku. A pak jsem mu bez řeči a s účastí stiskl ruku: měl toho dost na vyvraždění celé vesnice a ještě k tomu mohl přibrat samotu Křešín. Vykartáčoval jsem si černé šaty, abych se s tím nemusel zdržovat v den pohřbu a šel jsem hledat trvalky na vkusnou kytici.


Leč děda přežil; snad na to má nějaké jiné stanovy. Přinesu-li já domů bedlu jedlou, ukáže se, že je to muchomůrka zelená. Zaplesá-li moje srdce nad opěnkou, je to jedovatá třepenitka. Rozklepnu tři vejce a chystám si k večeři lišky; přijde fořt a leknutím překousne troubel fajfky: půl hodiny jsem čistil lišky, a ony jsou to zlolajné pomerančovnice. Punda nese domů houby, z nichž z každé by chcípla i kobra indická - ale nakonec jeho muchomůrky jsou načervenalé jedlé, jeho třepenitky jsou špičky travní a špičky česnekové, z prašivky je zelánka, a jsou-li v lese dva ryzce, přinesu já ten kravský a on ten lahodný. Jsem jist, že kdyby Punda ulomil v chroští hadovku smrdutou, tak přinese domů banán; a sehne-li se pro slizák mazlavý, že se mu v ruce změní v jablkový štrůdl s hrozinkami.



Ne že bych v oboru hub vůbec ničemu nerozuměl - lecco si představuji a lecco si dovedu domyslet. A muchomůrku od ryzce poznám na první pohled. Ale není to ovšem vždycky jisté. Občas zaměním ryzce s muchomůrkou a naopak. Koupím si letos ten atlas hub. Mohl bych třeba padnout na tu babičku s košíkem, co ji potkal v lese hajný a spráskl ruce: "Ale babičko, propánakrále - co to nesete? Vždyť jsou to samé prašivky!" "Jen se nic nestarejte, panáčku, opáčí mile ta dobromyslná babička, "to není pro mě, to je na prodej!" … tuhle knihu já miluji! Nejen že si v ní pročítám všelijaké humorné historky, ale autor do ní vložil rovných 600 zajímavých receptů. Když pominu přípravu rozličného masa s houbami, tak samostatně houbových receptur tam najdete 14. S touto knihou se nudit nebudete.


Aby ta letošní Vaše první houbová smaženice nebyla poslední, kupte si ten atlas hub taky :-) Jste-li někdo, koho bychom mohli nazvat "dědou Pundou", tedy expertem přes houby, tak za něj rozhodně neutrácejte ;) Zaručeně čerstvá zpráva - houby zatím nerostou. Vše ostatní co vidíte na přiložených fotografiích je ve zdejším lese k mání.


Najít tuto knihu ovšem může býti kumšt. Chce to prochodit pár antikvariátů nebo vyloupit dříve narozeným spoluobčanům knihovnu. Mě se takový kousek podařil a po této knize vážně často ráda sáhnu. Když nemůžete zatím hledat houby, staňte se hledači nějakého jiného pokladu. Tato stará kniha je mým malým šperkem z celého literárně chutného náhrdelníku, který se už nevejde do žádné malé šperkovnice, ale potřebuje pěkně velkou knihovnu. Pro někoho poklad bezcenný, ale pro mě má cenu zlata!


Achille Gregor - Muž v zástěře, ilustroval Adolf Born, vydalo nakladatelství Avicenum, vyšlo v roce 1983, náklad 70.000 výtisků, v tehdejší ceně Kč 29,-
Vydáte-li se na lov této knihy, přeji mnoho úspěchů! Vydáte-li se na houby, pamatujte, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jenom jednou ;) Kdo se bojí, nesmí do lesa!



Tento virtuální atlas hub, nechť sníží vaše riziko, které číhá při provozování této letní disciplíny, zvané houbaření :-) Poznámka: nevylučuje se možnost, že zítra se stav hub v našem lese změní. Též připouštím, že jsem se dost důkladně nedívala a nechala jsem se svést chutnými lesními plody. Borůvky a lesní jahody, to vážně neodolám. Co nadělám? Nebyla jsem úspěšná = první letošní smaženice nebyla!
Má-li restaurant před vchodem své menu, mohl by mít i lesík poutač, co se v něm právě dnes nabízí :-) Asi bych tam četla: zaručeně čerstvé první borůvky, lesní jahůdky, velmi suchý suchohřib (2 ks), jedovatá reprezentantka hub, která patří do kategorie "jedlé, ale bohužel jenom jednou"! Možná Bystrozraký by našel o trochu víc, ale já nenašla nic ;) Měl snad někdo z vás už letošní voňavou houbovou smaženici?

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vladěna Vladěna | E-mail | 13. června 2007 v 9:40 | Reagovat

Dobrý den, já už jsem svou první smaženici měla. V mém oblíbeném lese rostly hřiby kováři, bohužel červi byli většinou rychlejší, ale na trochu smaženice mi nechali. Jiné druhy hub jsem neviděla. Borůvky byly ještě mrňavé a zelené, to už jsou u Vás vážně zralé?

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 10:13 | Reagovat

Vladěna :-) díky za první komentář o houbové rozkoši, kterou opravdu ta první smaženice je. Co se týče borůvek, tak ve zdejších lesích jich je opravdu mnoho, ale přinejmenším ještě jednou by měly zvětšit svou velikost. Zatím jsou mrňavé, ale po hříchu chutné! Koncem června začne ta jejich pravá sezóna. I když nedočkavých sběračů lesních plodů jsem v lese již pár viděla. Doufám, že jste si na té vaší smaženici pochutnala a budete mít štěstí po celou sezónu na pěkné houbové exempláře :-) U nás každý houbař ví, že bílé hříbky rostou podél hráze snad každého jihočeského rybníka. Možná půjdu nějakou obejít. Přeji krásné léto, zdraví Šárka.

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 13. června 2007 v 14:23 | Reagovat

Ještě jsem letos nenašel, ale asi to bude tím, že jsem ani nehledal. Ale už se TĚŠÍM!!! :-)

4 Martina Martina | E-mail | 13. června 2007 v 14:26 | Reagovat

Dobrý den! Pobavila jste mě s tou knížkou. Mám ji též, kupovala jsem ji v roce 1985. Hrozně jsem se bavila. Tuto knížku jsem měla v nemocnici když jsem čekala moje první dítě (dceru). Ach jo, toto utíká. Četla jsem si v ní jako v humoreskovým románě a ani jsem si neuvědomovala, že je to vlastně kuchařka. Až dnes přijdu domů, hned se musím po knížce podívat a zalistovat v ní. Přeji Vám hodně další inspirace do tvoření stránek. Ráda k Vám chodím náhlednout do receptů, nebo jen tak si něco přečíst. Díky!

Martina

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 16:35 | Reagovat

Martina :-) to jste mě potěšila, u té knížky se bavím do dnešních dnů (když si na ni vzpomenu). I ty recepty jsou parádní a postupem doby získávají na kvalitě. Spisovatel měl jídlo moc rád, to je cítit z každé jeho řádky. Je tam mnoho francouzských receptur a též (poplatné době) ze staré tradiční ruské kuchyně. V roce 85 se mi narodila má dcera Petra a když povyrostla a přečetly jsme všechny pohádky, tak jsem jí četla právě z této knihy různé povídky mezi recepty. Možná jsem se u žádné jiné knížky nenasmála tak, jako u této kuchařky :-) Ovšem musím upozornit, že recepty nejsou k smíchu. Jedním slovem je to skvělá kniha a poutá mě k ní dosti vzpomínek. V té knize si určitě zalistujte, poslední dobou ji mám na nočním stolku taky :-) Mějte se moc krásně a děkuji za všechny vaše návštěvy méhp blogu, tj. současné i budoucí :-)

6 Lukas :) Lukas :) | E-mail | 13. června 2007 v 18:21 | Reagovat

Tuhle "kuchařku" taky miluju, přečetl jsem ji mnohokrát, něco jsem podle ní i uvařil, ale musím potvrdit, že to je perla od začátku do konce :)

7 pan Cuketka pan Cuketka | 13. června 2007 v 22:22 | Reagovat

milá šárko, dokonale jste mně navnadila,... hnedle jsem si ji zamluvil v jednom antikvariátu... je to vydání z r. 91, moc se těším!

a málem bych zapomněl:

;)))

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 23:16 | Reagovat

milý pane Cuketko :-) právě jste si opatřil slušnou porci smíchu a kopu parádních receptíků. Přesně o tom ta kniha je ;))) Vlastně se divím, že ji vůbec někdo odhodí do antikvariátu. V době, kdy těch důvodů ke smíchu je fakt pomálu ;)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. června 2007 v 10:04 | Reagovat

Lukas ;) vařit se podle ní skutečně dá mistrovsky! Dělala jsem z ní pravá francouzská játra, protýkaná mandlemi, opravdu nadpozemská mana. Tenkrát jsem lovila nějaký recept na husí játra a nemohla nikde nic solidního najít. Jako poslední berlička byla tato kniha a ejhle, byl tam tento receptový skvost :-) Ta kniha si zaslouží pořádně prozkoumat. Na pultech je plno kuchařek, za které je škoda vyhodit peníze, ale tato by se měla znovu vydat a nakladatel by neprodělal :-) Díky za komentář a pěkný letní den.

10 Ludmila Ludmila | E-mail | 14. června 2007 v 22:07 | Reagovat

Na houby jsem už vyrazila 2x.Poprvé malý košík kovářů.Ty jsem zakomponovala do šouletu(omaštěném husím sádlem z minulého týdne) a bylo to skvělé.

Podruhé včera(pokaždé rychle večer na hoďku),a byl z toho košík růžovek,pár babek a dva kováři.Růžovky jsem potrápila na váš recept kouzelné hlívy a úplně cítím,jak mládnu.

Další sběr chystám v sobotu,spolu se sběrem lipového květu.

A ještě přidám tip proti klíšťatům- namazat se dětským olejíčkem Aviril.Takový ten modrý,za 15 kaček.Před pár lety mi to poradila jedna stará paní a funguje to bez chyby.

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. června 2007 v 23:15 | Reagovat

Ludmila ;) to mám radost, že rostou. Pravda je, že je velmi sucho, ale pár zajímavých houbových úlovků jsem v cizím košíku viděla :-) Masáci (růžovky) se vážně na ten recept (elixír mládí z hlívy ústřičné) hodí !! Nenapadlo by mě to, díky za bezvadný tip. Až najdu pár čerstvých hub i já, tak odtajním jednu parádní recepturu - uvařím, vyfotím, popíšu - dopředu nebudu nic prozrazovat, ale mám tušení, že ji možná nikdo nebude znát. To se uvidí :-) ... nejdříve musí pořádně napršet ... bez toho ty houby nebudou.

Tip proti klíšťatům je senzace! Zaručené prostředky většinou nefungují a letos těch klíšťat prý je víc jak máku. Což není daleko od pravdy, protože na polích odkvétá řepka olejná, která vynáší pěstitelům asi víc :-) Mák jsem viděla kvést předloni a od té doby nic. Díky za skvělý komentář plný cenných rad a zdravím. Šárka

12 Orange Orange | 17. června 2007 v 21:38 | Reagovat

Můj letošní úlovek byl hřib kovář, a to v parku přímo před pracovištěm :-), další dva kováře našla moje ségra předevčírem - asi roste jen tenhle druh ...

13 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. června 2007 v 23:43 | Reagovat

Orange :-) Gratuluji k úlovku! Kamarádka se včera taky chlubila, že našla těchto hřibů hned několik. Já jsem zatím bez úlovku: přestanu chodit k lesu a vezmu to směrem k městskému parku ;) Díky a měj se v přicházejícím pracovním týdnu moc fajn.

14 Bvlagari  watches Bvlagari watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:47 | Reagovat
15 ball gowns evening dresses ball gowns evening dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 9:20 | Reagovat

A. Banananananananana!

16 christian louboutin shoes on sale christian louboutin shoes on sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:23 | Reagovat

Q. What do you get when you put a fish and an elephant together?
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama