Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Černý houbový guláš, recept co nestárne

13. června 2007 v 10:01 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Houby
Parádní recept na houbový guláš se letos jistě bude hodit. Jak známo, recepty nestárnou a tento recept i po letech má svůj osobitý charm a nenapodobitelnou vůni. Nenechala jsem se odradit prvním větším výletem do lesa. Vybavená houbařským košíkem i nožíkem jsem se vrátila s prázdnou ;) Chuť na houby byla, ale vařit nebylo z čeho. Nebyly houby dneska, budou za pár dnů určitě. Chuť si sedla na můj mlsný jazyk a rozhodla se, že prostě nesleze. Díky její neukázněnosti jsem se posléze nechala vyprovokovat k tomuto kroku. Uvařit si pořádný houbový guláš z loňské sušené úrody. Sušených černých hříbků mám dost, nic mi tento plán překazit nemůže. Náhodou byl doma i kousek pěkného masa na guláš, opravdu v ničem nebyl problém. Snad jen v tom, že když si vzpomenu na dlouhý proces vaření guláše, kdy poklička víc jak hodinu tancuje na kamnech a rytmicky stepuje o hrnec, přiznám se, udělalo mi to malou vrásku na čele. Stačilo jen vzpomenout na Papinův hrnec a zmíněná vráska se rozplynula jako pára nad hrncem.

Černý houbový guláš vařívala už dávno tomu moje babička. Dělávala ho v zimě z usušených černých hříbků, na které mě v létě brávala do karlštejnských lesů, cestou na Ameriku. Tenkrát jich panečku rostlo. Když nebyly hříbky, sbírala houby, které mě připadaly jako černá ouška. Říkala jim kominíčci. Snad jsem je od těch dob ani neviděla. V každém případě jsem dnes sáhla po houbách, které jsem sama nasbírala ve zdejších černých lesích při loňské houbové nadúrodě. Starý babiččin recept jsem si však vybavila skoro věrohodně. Jen stará kachlová kamna s praskajícím ohněm uvnitř jsem zaměnila za indukční sklokeramickou desku a těžký černý litinový hrnec za vynález pana Papina. Nebylo to tak romantické, jako v mých vzpomínkách, ale tento guláš opravdu nezklamal a vykouzlil mi zase na chvilku vůni dětství.

Černý houbový guláš
  • ¾ kg hovězího masa na guláš
  • 2 cibule
  • olej
  • 4 kuličky černého pepře
  • 2 dl černého piva
  • 2 krajíce černého chleba
  • hrst sušených černých hříbků
  • kmín
  • bobkový list
  • sůl

Maso na guláš nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a pokrájíme. V hrnci osmahneme na oleji (babička rozhodně smažila na sádle) cibuli a přidáme maso. Orestujeme ze všech stran, osolíme, přidáme černý pepř a bobkový list, špetku kmínu a zalijeme černým pivem. Přidáme předem ve vodě namočené sušené houby (černé hříbky). Dolijeme tekutinu (vodu, v lepším případě vývar) asi tak 2 cm nad maso a přidáme 2 krajíce černého chleba (klidně celé). Vaříte-li v papiňáku, uzavřeme ho poklicí a máme na 35 minut volno. Počkáme až hrnec přes ventil odfoukne, snížíme plamen na střední teplotu a necháme hrnec klidně bez dozoru. Po doporučené době zkusíme měkkost masa. Hrnec sejmeme z kamen a přeneseme ho do dřezu. Poklici neotevíráme zásadně dřív, než hrnec zchladíme. Pustíme na horký uzavřený hrnec studenou vodu a pára uvnitř hrnce zkondenzuje. Ventilek naposledy odfoukne a klesne. Bez strachu a bázně tento supící hrnec otevřeme a v případě kvalitního masa se nám rozsýpá na vidličce a šťáva je tak akorát zahuštěná. Tento gulášek doporučuji servírovat jen s pečivem (ideálně tmavým chlebem) a nalít si k němu sklenku černého piva. Je to vážně voňavá dobrota. Šikovně se zbavíme sušených přebytků hub a můžeme si z lesa zase nanosit nové. Věřím tomu, že letos budou. Ta pravá sezóna teprve začne.

Někdy tento černý houbový guláš babička zahustila strouhaným perníkem, množství jen tak do dlaně. Byl ještě o chlup voňavější. Bylo by docela stylové, kdyby se babička jmenovala Černá a pocházela z Černé z Pošumaví. Bohužel. Jmenovala se Černohorská a pocházela od Černošic :-) Ať tak či tak, černý houbový guláš byla její báječná receptura a já ho nemohu ve své kuchyni opomenout. Škoda jen, že babička nemůže ochutnat, jak ho vařím já.
PAPINŮV HRNEC, PAPIŇÁK, TLAKOVÝ HRNEC
- zkonstruoval v roce 1679 francouzský matematik, fyzik a vynálezce Denis Papin (1647-1712). V hermeticky uzavřené tlustostěnné nádobě s pojistným ventilem a tlakovou pojistkou kapalina vaří až při vyšší teplotě než v otevřené nádobě (100°C). V kuchyni podstatně zkracuje dobu tepelné úpravy pokrmu neboť proces probíhá při vyšší teplotě. Papinův hrnec však nejdříve našel uplatnění v oblasti průmyslu jako tzv. autokláv (tlaková nádoba zejména pro chemické procesy). Jeho využití v kuchyni, o něž šlo Papinovi především, muselo ještě počkat. Teprve ve 20. století se začal Papinův hrnec používat i při vaření jídel, a to nejdříve ve Spojených státech. Jeho obliba stoupla zejména v době druhé světové války, když si lidé uvědomili, že jeho používáním šetří palivo, neboť doba vaření se podstatně zkracuje, a navíc si v něm uvařené potraviny ponechají daleko více živin. Vynálezce zemřel celkem neznámý v Londýně. (www.dadala.hyperlinkx.cz)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 mn mn | 13. června 2007 v 11:40 | Reagovat

Tak po přečtení prvního článku se mi chtělo do lesa a teď mám chuť na guláš. To mi nedělejte!

Černé hříbky jsou v tomto případě suchohřiby?

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 11:51 | Reagovat

mn :-) Díky za komentář. Často se jim říká "černé hříbky" a jsou to suchohřiby. Nejsem velký mykolog, v houbách se trochu vyznám, ale přílišnou exotiku si z něj v koši domů nenosím :-) Zůstávám u lidového názvu černé hříbky, neboť literárně se mi to do článku hodilo lépe než "suchohřiby" :-) V mém předešlém článku je odkaz na houbařský atlas na www.houbar.cz, tam se dá najít všelijaké zajímavé poučení. Dokonce to, že ten nejkrásnější hřib královský se nesmí sebrat, jinak hrozí vysoká pokuta. Prý je téměř neviditelný, protože ani pilní houbaři ho již léta v českých lesích neviděli. Díky za komentář :-) Zajít si do lesa je vždycky báječná relaxace. Mohu poděkovat svému psovi, protože bez něj bych se tam tak často nedostala. Je to spolehlivý důvod, proč den co den vytáhnout paty z domu a vyšlápnout si do přírody.

3 mn mn | 13. června 2007 v 12:04 | Reagovat

Tak o víkendu ho asi zkusím. Nebude sice tak černý, protože mám nasušené "jen" praváky. Já občas přidávám do guláše hlívu, příjde mi že se tam hodí konzistencí.

4 Vladěna Vladěna | E-mail | 13. června 2007 v 12:53 | Reagovat

Děkuji za milou reakci na můj komentář k předchozímu článku, recept už mám nachystaný  k tisku, náhodou mám všechny suroviny doma, tak ho určitě v neděli zkusím. Pěkné léto, hráze rybníků hustě porostlé houbami a málo komárů (nemůžu si pomoci, ale všechny mé vzpomínky na letní aktivity v jihočeských lesích prolíná jejich zlověstné bzučení)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 13:05 | Reagovat

mn :-) ono to kouzlo houbového guláše je ukryto ve všech nasušených houbách. Praváci se tam budou vyjímat. Taky jich mám od loni ještě hrst. Co se týče hlívy, mám ji taky moc ráda. Do guláše ji sice nepřidávám, ale mám jeden zajímavý recept v rubroce houby, který jsem pojmenovala Elixír mládí! Každému milovníku této houby ho vřele doporučuji. Tak ať ten váš víkend voní po houbách :-) V lese nasbíraných nebo po těch sušených, co se budou vznášet ve vůni houbového guláše ve vaší kuchyni :-)

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 13:10 | Reagovat

Vladěna :-) Díky za letní přání. Komáři mě též strašili, ale musím upřímně říct, že to tu s nimi tak hrozné nemáme. Letos si do mě snad ještě ani jeden nekousl :-) Mimořádné špatná situace bývá kolem Třeboně. V létě večer nesedat do restauračních předzahrádek a raději si rezervovat stůl uvnitř. Ráda tam jezdím do rybí hospůdky "Šupinka". Přeji gulášové pochutnání a skvělou - ničím nerušenou letní náladu ;)

7 Bali Bali | Web | 13. června 2007 v 13:39 | Reagovat

pred par dny jsem francouzum taky varila gulasek se susenyma podubakama. Mlaskali! K tomu pekne knedlicek; ktery si privezli z Cech a maji jim narvany mrazak!

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 13:56 | Reagovat

Bali :-) aby se jim tim chutnym ceskym knedlikem cela ta kouzelna francouzska kuchyne neobratila naruby :-) Staras se velmi peclive o prunik ceske kuchyne do sveta :-) Porad jenom bageta?! Chce to sem tam i ten knedlik, to je fakt. I kdyz doma delany knedlik se s tim kupovanym srovnat neda. Ale sehnat ve svete mouku na cesky knedlik, to je temer nemozne. Diky za vynalez mrazaku! :-)

9 Mánek Mánek | E-mail | Web | 13. června 2007 v 14:29 | Reagovat

To je paráda, už vím, co si udělám na obědy do konce týdne! Sušené houby mám (směsku, takže nejen praváky), i kousek toho perníku se mi ještě krčí v šupleti, takže jdu na to! :-)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 16:29 | Reagovat

Mánku, nejvyšší čas vymést ty loňské houby ze spíže, aby nepřekážely těm čerstvým, co určitě už po tom dnešním vydatném dešti rostou :-) Zapálený houbař nejsem, ale do lesa chodím fakt ráda. Když už o nějaký ten hříbek zakopnu, tak mi to nedá, abych ho nesebrala. Nakonec se mi ve spíži nějaká ta sušená hromádka hub objeví. Přeji dobré pochutnání a díky za komentář :-)

11 pixy pixy | Web | 13. června 2007 v 20:12 | Reagovat

Já vím, že to vypadá, že už je nejmíň půl roku léto, ale přece jen je teprve začátek června, houby nejvíc rostou až vv červenci a hlavně srpnu. A především - nemá smysl ani hledat košík a kudličku, dokud nebude aspoň týden v kuse pršet. Vždyť je katastrofální a historicky rekordní sucho, podhoubí musí být na troud. Pokud to vůbec přežijí a po dešti se vzpamatují, tak snad něco bude. Ani jeden deštík (byť přívalový) to nespraví - aspoň týden v kuse aby pršelo...

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. června 2007 v 23:12 | Reagovat

pixy :-) Obecně platí, že houby rostou po celý rok. Sucho jim nepřeje, ale tady na jihu Čech jsou přeci jenom bažiny a mokřiny. Domorodci již strašili, že rostou, tak jsem se šla přesvědčit. Faktem je, že loni touto dobou byly k vidění a poslední dny nám tu dost pršelo. Obecně vzato, sdílím názor většiny, že je na ně ještě brzy. Sakra, vypadám jako zapálený nedočkavý houbař :-), ale to nejsem :-) Nějak mě to táhlo do lesa. Vrátila jsem se z dovolené a musím říct, že české lesy je něco, co se všude nevidí. Ovšem moře je moře - ta mořská atmosféra mně chybí. Díky pixy :-) budu trpělivější.

13 Mánek Mánek | E-mail | Web | 14. června 2007 v 6:25 | Reagovat

Šárko, díky za výborný recept, je to fakt super! Ještě mi sice trocha hub zůstala, ale než se já letos dostanu do lesa, ještě chvilku potrvá. Do té doby s nimi musím vystačit. :-)))

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 14. června 2007 v 9:48 | Reagovat

Díky Mánku za první reálný test :-) Snad to navnadí i ostatní a dodá jim to odvahy troufnout si taky. Já si v sobotu budu troufat na velké grilování, tak snad všechno vyjde - hlavně to počasí :-) Díky.

15 Falka Falka | E-mail | 15. června 2007 v 9:11 | Reagovat

jojo, gulášek, nostalgie... my máme naštěstí na venkově právě ten tálový sporák na dřevo a řeknu vám, že když venku leje nebo sněží, v kamnech praská dřevo a na plotně cosi voňavého bublá v hrnci, je to taková klidná oáza před stresem. Ale vařit guláš v tomhle sporáku a v tomhle počasí rovná se sebevraždě... teplota vyšplhá někam ke čtyřicítce... a zpocený a napůl uvařený ubohý kuchař je na mrtvici pokaždé, když se ke sporáku musí přiblížit za účelem vhození polínka nebo míchání pokrmu... recept schovávám, až bude pršet a teď si dám si něco grilovaného a víno, chléb, olivy... :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 15. června 2007 v 9:44 | Reagovat

Falka :-) To je přesně ono, s letním vedrem se tělo přirozeně orientuje na středomořskou kuchyni - salát, maso, bylinky, olivový olej, dobré víno, chléb a olivy. Zítra máme velkou zahradní party, tak přesně v tomto duchu chystám dobroty. Jen ta meteorologická předpověď mi kazí náladu, má pršet a pršet ... To bych potom musela zatopit v kachlových kamnech v domě. Jsou parádní, ale na těch našich se vařit nedá. Recept na guláš je tu právě na to pošmourné deštivé počasí nachystán :-) Já osobně jsem ho vařila trochu s předstihem, v ten den to sluníčko zrovna tak moc nepálilo. Když je vedro, tak na vaření nemám ani pomyšlení. Zdravím a přeji pro letošní léto hodně dobrého vína, kouřem ovoněného masa, chleba a oliv. Olivy mám tak moc ráda, že k nim nemusím mít vždy ani Martini ;)

17 yarda yarda | Web | 18. června 2007 v 0:54 | Reagovat

To je paráda, skoro cítím tu vůni i přes monitor. Už se nemůžu dočkat až vyrazím do lesa  a přinesu plnej košík čerstvejch hříbků. To bude mňamka :-))

18 Vladěna Vladěna | E-mail | 18. června 2007 v 10:27 | Reagovat

Dobrý den, tak se musím pochlubit, že jsem guláš doopravdy uvařila, byl černý (skoro), všem moc chutnal, jako příloha mi byla dohodnuta rýže, ještě nám zbylo na dnešek k večeři, tak k němu pro změnu udělám špecle (dle dříve zde uvedeného receptu). Hezký den

19 Šárka Šárka | E-mail | 18. června 2007 v 10:53 | Reagovat

yarda :-) tak hodně štěstí při hledání a požitek z konzumace! A nezapomenout na pravidlo: "Všechny houby jsou jedlé. Některé ovšem jen jednou" :-) Pěkný celý týden a ať nám alespoň sem tam zaprší. Bez toho letního deštění bude marné každé houbařské snažení.

20 Šárka Šárka | E-mail | 18. června 2007 v 10:58 | Reagovat

Vladěna :-) Takové milé chlubení se mi moc líbí! Rýže jako příloha k houbovému guláši je mimořádně dobrá volba. Já ji mám moc ráda, tak si tu chuť umím představit. Nechť se povedou i špecle. Podle mého receptu to není žádná věda a když to vezmu kolem a kolem, tak samotná příprava je opravdu záležitost 5ti minut a doba varu je dílem okamžiku. Ocedit a může se podávat. Ke každé omáčce je to mimořádně zajímavá příloha, tak mohu jen říct, že je to zajímavý nápad. Za milý komentář moc díky a jsem ráda, že se vaření dle mých receptur daří. Snad tomu bude i nadále ;) Letní pozdravení posílá Šárka

21 Bali Bali | Web | 19. června 2007 v 11:45 | Reagovat

na Chebsku už prý houby rostou. Křemenáče, masáky, lišky...

Neviděla jsem, ale několikrát už slyšela!

22 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 12:50 | Reagovat

Bali ;) to je moc fajn, u nás už to taky stojí za tu námahu vyrazit si do lesa. V posledních dnech jsem nebyla, ale věřím, že rostou. Brzy vyrazím, protože chuť na pořádnou smaženici se nedá obelstít žádnou jinou houbou. Včera jsem si dělala jen tak na chuť hlívu ústřičnou s ústřicovou omáčkou k večeři, k tomu dobré červené vínko, byla to pochoutka. Pořád však platí, že radost z nalezených hub přímo v lese je něco, co mě baví :-) Ze všeho nejraději dělám jenom to, co mě "fakt baví"! Na houby určitě vyrazím, už se těším. Zdravím Tě zase doma ;)

23 Bali Bali | Web | 19. června 2007 v 18:28 | Reagovat

ja taky delam jen to co mne bavi a jim to co mi chutna! My delame smazenici bez vajec. Houby na masle, tymian, cesnek, pepr, petrzelka, fleur de sel. Jezis, ale dala bych si!!!

24 Šárka Šárka | E-mail | 19. června 2007 v 19:09 | Reagovat

Bali, taky mám nejraději smaženici bez vajec, kde opravdu vynikne ta pravá chuť všech hub. Až něco najdu, tak si přidám i první houbový receptík v tomto létu :-)

25 Rusalka Rusalka | 7. srpna 2007 v 22:35 | Reagovat

Mila Sarko, na gulase jsem nikdy moc nebyla (dodnes me strasi nepozivatelny szegedin ze skolni jidelny), nicmene tomu vasemu - s houbami a cernym pivem - se proste neda odolat a zitra jdu na to! Vzhledem k tomu, ze jej budu varit poprve, bude nejaky rozdil v chuti ci priprave, pokud pridam houby cerstve namisto susenych? Papinak bohuzel nevlastnim, tak se chci preptat, jak dlouho trva priprava teto pochoutky v klasickem hrnci? Jinak Vas blog je skvely, pravidelne si jej prohlizim a hledam inspiraci! Diky!!!

26 Šárka Šárka | E-mail | 7. srpna 2007 v 22:49 | Reagovat

Ahoj Rusalko :-) Sušené houby dají tomuto guláši tmavší barvu a možná o tón sytější aroma. Čerstvé houby musí mít v sezóně přednost, tak bych je s klidem použila taky. Papiňák je zvláště na hovězí maso fajn záležitost, ale skvěle uvařit se dá i bez něj. Určitě hodinu času na samotné dušení budeš potřebovat. Záleží na tom, jak velké masové kousky budeš mít a samozřejmě na kvalitě masa. Pokud máš dostatek čerstvých hob, není k zahození ani čistě houbový guláš se smetanou. Gulášů je na světě asi tolik, co kuchařů :-) Prý se většinou málokomu podaří udělat 2x po sobě identický guláš. Sama ho vařím jen občas, ale když už si na něj vezmu čas, tak si na něm i pochutnám. Nenech se strašit školní jídelnou, dnes ve své kuchyni velíš ty sama. Ať se ti gulášové dílo podaří a přeji skvělou dobrou noc ... pokud ovšem víly chodí spát ;) - moc díky za pěkný komentář!

27 mika mika | 11. ledna 2008 v 18:57 | Reagovat

Tak gulasek se uz vari, tak uvidime....

28 Petr Vaněk Petr Vaněk | 20. ledna 2008 v 22:19 | Reagovat

Včera jsem náhodou objevil vaše stránky a na nich recept na Černý guláš.Musím se přiznat že jsem u toho málem,s prominutím,poslintal klávesnici a řekl si, že o nedělním obědě je rozhodnuto.K vaření se,trufám si tvrdit,umím postavit vcelku zdatně a když jsem ke gulášku uvařil i knedle z hrníčku dle jiného vašeho receptu,dostavil se jedinečný kulinářský zážitek snad pro všechny mé smysly nejenom chuťové. Stláskal jsem ke gulášku osm knedlí a navrch dvě vychlazená pivka.Zbytek rodiny rovněž uznale cosi brumlal s plnou pusou.

       Jsem fanda podobných netradičních receptů a jistě ještě zde nějaké vyzkouším.Vřelý dík.

29 Šárka Šárka | E-mail | 21. ledna 2008 v 1:18 | Reagovat

mika :-) snad to dobře dopadlo

Petr Vaněk :-)

Děkuji za takovou pochvalu! Snad se vám někdy jindy bude zase něco z mých stránek hodit pro kuchyňskou realizaci a navodí to dobrý dojem pro tělo i duši. Díky za milý komentář!

30 siska siska | 25. října 2008 v 17:25 | Reagovat

diky za guláš bude se hodit dik

31 siska siska | 25. října 2008 v 17:26 | Reagovat

a tenhle gulaš je moc moc moc dobrý diky

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. října 2008 v 13:20 | Reagovat

31 - s tím souhlasím ;-)

33 jsvejk jsvejk | E-mail | 19. září 2014 v 16:01 | Reagovat

Vážení přátelé ano!!!!
Váš guláš může mít vynikající chuť, ale v žádném případě by neměl nést název " Černý houbový guláš" , spíše by se hodilo
" Hovězí guláš s houbami! :-)) Zdraví jsvejk.

34 http://www.softbox.fr http://www.softbox.fr | Web | 7. listopadu 2014 v 4:16 | Reagovat

doma objeví celkem výjimečně, tak jsem upřednostnila olivový olej a máslo. Byla to výtečná volba, která receptu prospěla. Vy u sádla klidně zůstaňte, to nikomu

35 richness richness | Web | 20. června 2015 v 12:13 | Reagovat

půjčky z vlastních zdrojů ;-)

36 divata divata | Web | 21. června 2015 v 21:30 | Reagovat

pujckafinska cz online půjčky před :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama