Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vitello tonnato

4. května 2007 v 17:23 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Italská specialita z oblasti Lombardie a Piemonte se zařadila na absolutní špici mezinárodní kuchyně svou naprosto ojedinělou kombinací masa a ryby. Tento skvělý pokrm se podává studený, je to tedy ideální večeře pro horké letní dny nebo delikátní předkrm po celý rok. V českých zemích bohužel není telecí maso běžně k mání, ale tato specialita se dá připravit též z masa krůtího. Ač jsem znalec a milovník "originálu", nepohrdnu ani touto alternativou a použití krůtího masa vám mohu opravdu doporučit. Až seženete telecí maso, neváhejte a udělejte to právě tak, jak velí klasický italský recept.
Receptura:
Vitello tonnato / Telecí maso s tuňákovou omáčkou
Tacchino tonnato / Krůtí maso s tuňákovou omáčkou
  • 1 kg telecího masa (ořech) nebo krůtích prsou
  • ½ litru suchého bílého vína
  • snítka rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 2 celerové řapíky
  • 1 tenčí stonek pórku
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • sůl
Připravíme si vývar, do kterého zavaříme celý kus masa. Cibuli oloupeme a přepůlíme, přidáme ostatní zeleninu, koření, víno a tolik vody, aby maso bylo akorát potopené. Maso však do hrnce vložíme až v momentě, kdy vývar vře. Vkládáme ho vcelku, aby zůstalo uvnitř šťavnaté. Nyní zregulujeme oheň na velmi nízkou teplotu a necháme maso ve vývaru tzv. táhnout (pošírovat) cca 1 hodinu a ½ a poté ho necháme ve vývaru vychladnout. Nyní máme čas na přípravu báječné tuňákové omáčky.



na majonézu potřebujeme:
  • 3 žloutky a 150 ml olivového oleje
  • sůl a citrónovou šťávu
kdo si netroufá na domácí přípravu majonézy, nechť použije kvalitní koupenou
  • 3 lžíce kaparů
  • 4 sardelové řezy v oleji
  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, celkem asi 300 g tuňákového masa
  • čerstvě mletý pepř



Připravíme si majonézu ochucenou citrónovou šťávou. Rozmixujeme lžíci kaparů, sardelové řezy a tuňákové maso z konzervy s kapkou olivového oleje na hladkou kaši. Hladce vyšleháme s citrónovou majonézou a necháme vychladit.

Vyjmeme maso z vývaru. Nakrájíme na tenké plátky a upravíme na servírovací mísu. Přelijeme omáčkou a ozdobíme kapary a čerstvě mletým pepřem. Maso na míse přelijte omáčkou jen decentně, aby plátky masa byly sem tam vidět. Zbytek omáčky podávejte zvlášť. Zapíjejte vínkem, pojídejte s pečivem a nevycházejte z údivu, jak je tato nezvyklá kombinace masa a ryby naprosto úžasná! Kdo tento pokrm zná, jistě mi za pravdu dá. Kdo miluje originál z telecího masa, jistě bude mile překvapen i výtečnou chutí krůtího masa.


Můj tip:
Maso bude křehčí a voňavější, když budeme mít čas ho předem naložit do bílého vína s bylinkami. Chcete-li mít pokrm dietnější, šetřete s majonézou a nastavte ji kysanou smetanou. Je to skvělé.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | 4. května 2007 v 19:10 | Reagovat

no, jeste ze odchazim na veceri!

2 Petrushka Petrushka | E-mail | 5. května 2007 v 15:02 | Reagovat

Ahoj mami, chválím tvůj recept a dodávám, že tady v Lombardii by byl Italy velmi oceněn. Navíc jsi jej hezky prezentovala. Krůtí plátky polévané omáčkou z tuňáka tu opravdu patří ke specialitám, je to chutná alternativa již dobře známých telecích plátků s tuňákem (vitello tonnato). Já si nemůžu pomoci, ale podle mě ta italská kuchyně je asi ta nej...:-)

3 Jenoféfa Jenoféfa | E-mail | 5. května 2007 v 19:32 | Reagovat

Tohle jídlo miluji, má to výhodu, že musí být předem připravené a je to velmi slavnostní pohoštění. Maso vždy před vařením marinuji aspoň přes noc ve víně s kořením a zeleninou. Telecí maso je jednoznačně nejlepší, ale v nouzi jsem už použila libové vepřové. Krůtí budu muset zkusit.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2007 v 10:28 | Reagovat

Bali :-) Určitě ta večeře byla nezapomenutelná, protože tam, kde se nacházíš se papá jednoznačně velmi dobře :-) Tímto receptem si kousek Itálie můžeme přinést rovnou na stůl, já to tak dělám často. Už ani nesháním ten nedostupný ořech telecího masa. I když jsem nedávno potkala opravdu pěknou telecí kýtu! Třeba se to časem zlepší :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2007 v 10:35 | Reagovat

Petrushka :-) Díky za pochvalu. V Lombardii si dám jistě brzy originál v nějaké dobré milánské restauraci. Tak zatím hledej ten bájný podnik, kde vitello tonnato připravují nejlépe :-) Italská kuchyně je velmi rozmanitá a od pradávna věhlasná. Taky na ni nedám dopustit a některá jídla jsou mnou tak favorizovaná, že se bez nich již nedokážu obejít. Není tedy žádná zvláštnost, že si podmanila doslova celý svět.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2007 v 10:40 | Reagovat

Jenoféfa :-) Dávám ti za pravdu, že telecí je famózní. Dá se nakrájet opravdu na tenké plátky, což s krůtím masem není tak jednoduché, ale i pošírované krůtí maso ve voňavém vývaru s kořením, bylinkami, zeleninou a vínem má nezapomenutelnou chuť a křehkost. Když je čas, tak naložení masa přes noc celému pokrmu vylepší renomé. Je to fantastické jídlo pro větší společnost, které v kuchyni nepotřebuje žádnou dlouhou přípravu, ale doslova umí každého nadchnout. Děkuji ti za komentář a za dobré rady :-)

7 pixy pixy | Web | 7. května 2007 v 20:47 | Reagovat

No vida, další nápad, jak zužitkovat další kus našeho krocana z mrazáku :)  Jen budu asi víc experimentovat se smetanou (možná mascarpone), protože majonéza u nás doma moc ne-e...

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. května 2007 v 20:58 | Reagovat

pixy :-) vzhledem k tomu, že u nás majonéza taky moc ne-e :-), doporučuji nahradit kysanou smetanou. Ve spojení s tuňákem je to koncert a s přimhouřením oka i lehce dietní :-) Originál receptu nelze obejít, musela jsem tam tu majonézu zmínit. Osobně si vystačím s dobrou kysanou smetanou a je to vážně delikátní. Mascarpone je příliš hutné a kalorické, do "tonnata" /tuňákové omáčky by nepasovalo.

9 pixy pixy | Web | 8. května 2007 v 0:34 | Reagovat

Bohužel žena nejí nic kyselého. Ani majonézu, ale ani jogurt, ani kysanou smetanu. Experiment tedy bude nezbytný :)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. května 2007 v 0:39 | Reagovat

pixy :-) v tom případě je opravdu nezbytné neposlouchat cizí rady a spolehnout se na vlastní experiment! To hledání a kombinování chutí je na celé věci nejzábavnější. Výsledek by mě zajímal :-)

11 Mánek Mánek | E-mail | Web | 9. května 2007 v 8:20 | Reagovat

Opravdu zajímavá kombinace, která mě přímo láká a vybízí k vyzkoušení. Takže asi podlehnu! :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. května 2007 v 9:48 | Reagovat

Mánku, kdo podlehne, nebude litovat :-)

13 pixy pixy | Web | 9. května 2007 v 17:34 | Reagovat

Šárko, podlehl jsem, zaexprimentoval a ač se ještě oblizuju za ušima, zprávu podávám také: http://pixy.cz/pixynergia/2007/posirovana-kruti-prsa-s-tunakovou-omackou/

Díky za inspiraci, oba nápady (maso/vývar i omáčka) byly naprosto skvostné.

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. května 2007 v 19:34 | Reagovat

Na plotně u pixyho se tedy dějí věci :-) Abych si cestu do této mužsky geniální kuchyně zkrátila, vylepila jsem si odkaz do "oblíbených". To vážně stojí za to!

Pixy :-) tak přicházím rovnou "Od plotny" a jsem plná těch nejlepších dojmů. Čím to je, že vám mužskejm to vaření jde od ruky s takovou grácií a netušenými nápady?

15 pixy pixy | Web | 9. května 2007 v 19:46 | Reagovat

Tedy díky, až se červenám... Nicméněsi dovolím nabídnout raději tento odkaz: http://pixy.cz/pixynergia/category/od-plotny/

16 Kytka Kytka | 17. března 2009 v 13:24 | Reagovat

Tak jsem se konečně dostal k vyzkoušení tohoto receptu. Je to opravdu výborné, děkuju. Použil jsem telecí, ale příště možná zkusím to krůtí. A možná vezmu trochu menší lžíci na kapary, přišlo mi, že tu omáčku dost strhávají na svoji stranu.

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. března 2009 v 15:11 | Reagovat

16 - Kytka

Tak to je čest pro tuto atraktivní recepturu, která se na první pohled může zdát poněkud podezřelá :-) Kdo jednou ochutná, ten tomu propadne. Já tohle jídlo může ve dne v noci. Jen kdyby byly po ruce vždy ty správné suroviny. Kapary jsou příliš dominantní pochutina, též s nimi šetřím.

18 Andrea Andrea | 5. června 2009 v 14:46 | Reagovat

nejdříve Šárko, musím smeknout před Vaším kulinářským umem. co se týká tohoto receptu - miluji vše spojené s Itálií.
Veškeré telecí maso mají v Praze 5 - Arbesovo náměstí a i za rozumné ceny. takže jsem tam stálým hostem. :)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. června 2009 v 14:50 | Reagovat

[18]: Andrea

Tak to máme stejnou lásku, Itálie na talíři je kouzelná :-) Zrovna čtu knihu a starém renesančním kuchařském umění a narazila jsem i na recepty od samotného Leonarda da Vinci.

Díky za dobrý tip na řeznictví, kde sehnat telecí maso. To jistě čtenáři z Prahy ocení!

Díky a zdravím ;-)
Šárka

20 Shira313 Shira313 | 11. ledna 2011 v 10:10 | Reagovat

Dnes večer sa chystám vyskúšať obmenu tohto receptu: nemám telacie ale falošnú sviečkovú a nebudem ho variť ale piecť v merne vyhriatej rúre podľa Emanuela ;o)
Snáď toto "sprznenie" receptu nedopadne zle ...
Ak áno Shira bude mať luxusnú večeru a my suchý chlieb.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2011 v 0:16 | Reagovat

[20]: Shira313:

To vůbec není špatný nápad :-) Já v létě experimentuji s grilovaným vepřovým karé, krájeným na tenoučké plátky a vůbec to není špatné.

P.S.
Shira toho asi moc nedostala, myslím si :o)

22 Bvlagari  watches Bvlagari watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:19 | Reagovat

Q. What did the big firecracker say to the little firecracker?
http://www.writewatches.com/

23 ball dresses perth ball dresses perth | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:15 | Reagovat

I stumbled on this article on Yahoo despite the fact that I was looking for something similar, but I just wanted to say excellent stuff and I 100 % agree. Is there any way to subscribe to fresh content?.

24 christian louboutin shoes christian louboutin shoes | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:22 | Reagovat

Simply want to say your article is as tonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.
http://www.shoesfloor.com/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama