Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Vitello tonnato

4. května 2007 v 17:23 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Italská specialita z oblasti Lombardie a Piemonte se zařadila na absolutní špici mezinárodní kuchyně svou naprosto ojedinělou kombinací masa a ryby. Tento skvělý pokrm se podává studený, je to tedy ideální večeře pro horké letní dny nebo delikátní předkrm po celý rok. V českých zemích bohužel není telecí maso běžně k mání, ale tato specialita se dá připravit též z masa krůtího. Ač jsem znalec a milovník "originálu", nepohrdnu ani touto alternativou a použití krůtího masa vám mohu opravdu doporučit. Až seženete telecí maso, neváhejte a udělejte to právě tak, jak velí klasický italský recept.
Receptura:
Vitello tonnato / Telecí maso s tuňákovou omáčkou
Tacchino tonnato / Krůtí maso s tuňákovou omáčkou
  • 1 kg telecího masa (ořech) nebo krůtích prsou
  • ½ litru suchého bílého vína
  • snítka rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 2 celerové řapíky
  • 1 tenčí stonek pórku
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 kuličky celého černého pepře
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • sůl
Připravíme si vývar, do kterého zavaříme celý kus masa. Cibuli oloupeme a přepůlíme, přidáme ostatní zeleninu, koření, víno a tolik vody, aby maso bylo akorát potopené. Maso však do hrnce vložíme až v momentě, kdy vývar vře. Vkládáme ho vcelku, aby zůstalo uvnitř šťavnaté. Nyní zregulujeme oheň na velmi nízkou teplotu a necháme maso ve vývaru tzv. táhnout (pošírovat) cca 1 hodinu a ½ a poté ho necháme ve vývaru vychladnout. Nyní máme čas na přípravu báječné tuňákové omáčky.



na majonézu potřebujeme:
  • 3 žloutky a 150 ml olivového oleje
  • sůl a citrónovou šťávu
kdo si netroufá na domácí přípravu majonézy, nechť použije kvalitní koupenou
  • 3 lžíce kaparů
  • 4 sardelové řezy v oleji
  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě, celkem asi 300 g tuňákového masa
  • čerstvě mletý pepř



Připravíme si majonézu ochucenou citrónovou šťávou. Rozmixujeme lžíci kaparů, sardelové řezy a tuňákové maso z konzervy s kapkou olivového oleje na hladkou kaši. Hladce vyšleháme s citrónovou majonézou a necháme vychladit.

Vyjmeme maso z vývaru. Nakrájíme na tenké plátky a upravíme na servírovací mísu. Přelijeme omáčkou a ozdobíme kapary a čerstvě mletým pepřem. Maso na míse přelijte omáčkou jen decentně, aby plátky masa byly sem tam vidět. Zbytek omáčky podávejte zvlášť. Zapíjejte vínkem, pojídejte s pečivem a nevycházejte z údivu, jak je tato nezvyklá kombinace masa a ryby naprosto úžasná! Kdo tento pokrm zná, jistě mi za pravdu dá. Kdo miluje originál z telecího masa, jistě bude mile překvapen i výtečnou chutí krůtího masa.


Můj tip:
Maso bude křehčí a voňavější, když budeme mít čas ho předem naložit do bílého vína s bylinkami. Chcete-li mít pokrm dietnější, šetřete s majonézou a nastavte ji kysanou smetanou. Je to skvělé.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | 4. května 2007 v 19:10 | Reagovat

no, jeste ze odchazim na veceri!

2 Petrushka Petrushka | E-mail | 5. května 2007 v 15:02 | Reagovat

Ahoj mami, chválím tvůj recept a dodávám, že tady v Lombardii by byl Italy velmi oceněn. Navíc jsi jej hezky prezentovala. Krůtí plátky polévané omáčkou z tuňáka tu opravdu patří ke specialitám, je to chutná alternativa již dobře známých telecích plátků s tuňákem (vitello tonnato). Já si nemůžu pomoci, ale podle mě ta italská kuchyně je asi ta nej...:-)

3 Jenoféfa Jenoféfa | E-mail | 5. května 2007 v 19:32 | Reagovat

Tohle jídlo miluji, má to výhodu, že musí být předem připravené a je to velmi slavnostní pohoštění. Maso vždy před vařením marinuji aspoň přes noc ve víně s kořením a zeleninou. Telecí maso je jednoznačně nejlepší, ale v nouzi jsem už použila libové vepřové. Krůtí budu muset zkusit.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2007 v 10:28 | Reagovat

Bali :-) Určitě ta večeře byla nezapomenutelná, protože tam, kde se nacházíš se papá jednoznačně velmi dobře :-) Tímto receptem si kousek Itálie můžeme přinést rovnou na stůl, já to tak dělám často. Už ani nesháním ten nedostupný ořech telecího masa. I když jsem nedávno potkala opravdu pěknou telecí kýtu! Třeba se to časem zlepší :-)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2007 v 10:35 | Reagovat

Petrushka :-) Díky za pochvalu. V Lombardii si dám jistě brzy originál v nějaké dobré milánské restauraci. Tak zatím hledej ten bájný podnik, kde vitello tonnato připravují nejlépe :-) Italská kuchyně je velmi rozmanitá a od pradávna věhlasná. Taky na ni nedám dopustit a některá jídla jsou mnou tak favorizovaná, že se bez nich již nedokážu obejít. Není tedy žádná zvláštnost, že si podmanila doslova celý svět.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 6. května 2007 v 10:40 | Reagovat

Jenoféfa :-) Dávám ti za pravdu, že telecí je famózní. Dá se nakrájet opravdu na tenké plátky, což s krůtím masem není tak jednoduché, ale i pošírované krůtí maso ve voňavém vývaru s kořením, bylinkami, zeleninou a vínem má nezapomenutelnou chuť a křehkost. Když je čas, tak naložení masa přes noc celému pokrmu vylepší renomé. Je to fantastické jídlo pro větší společnost, které v kuchyni nepotřebuje žádnou dlouhou přípravu, ale doslova umí každého nadchnout. Děkuji ti za komentář a za dobré rady :-)

7 pixy pixy | Web | 7. května 2007 v 20:47 | Reagovat

No vida, další nápad, jak zužitkovat další kus našeho krocana z mrazáku :)  Jen budu asi víc experimentovat se smetanou (možná mascarpone), protože majonéza u nás doma moc ne-e...

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 7. května 2007 v 20:58 | Reagovat

pixy :-) vzhledem k tomu, že u nás majonéza taky moc ne-e :-), doporučuji nahradit kysanou smetanou. Ve spojení s tuňákem je to koncert a s přimhouřením oka i lehce dietní :-) Originál receptu nelze obejít, musela jsem tam tu majonézu zmínit. Osobně si vystačím s dobrou kysanou smetanou a je to vážně delikátní. Mascarpone je příliš hutné a kalorické, do "tonnata" /tuňákové omáčky by nepasovalo.

9 pixy pixy | Web | 8. května 2007 v 0:34 | Reagovat

Bohužel žena nejí nic kyselého. Ani majonézu, ale ani jogurt, ani kysanou smetanu. Experiment tedy bude nezbytný :)

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 8. května 2007 v 0:39 | Reagovat

pixy :-) v tom případě je opravdu nezbytné neposlouchat cizí rady a spolehnout se na vlastní experiment! To hledání a kombinování chutí je na celé věci nejzábavnější. Výsledek by mě zajímal :-)

11 Mánek Mánek | E-mail | Web | 9. května 2007 v 8:20 | Reagovat

Opravdu zajímavá kombinace, která mě přímo láká a vybízí k vyzkoušení. Takže asi podlehnu! :-)

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. května 2007 v 9:48 | Reagovat

Mánku, kdo podlehne, nebude litovat :-)

13 pixy pixy | Web | 9. května 2007 v 17:34 | Reagovat

Šárko, podlehl jsem, zaexprimentoval a ač se ještě oblizuju za ušima, zprávu podávám také: http://pixy.cz/pixynergia/2007/posirovana-kruti-prsa-s-tunakovou-omackou/

Díky za inspiraci, oba nápady (maso/vývar i omáčka) byly naprosto skvostné.

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. května 2007 v 19:34 | Reagovat

Na plotně u pixyho se tedy dějí věci :-) Abych si cestu do této mužsky geniální kuchyně zkrátila, vylepila jsem si odkaz do "oblíbených". To vážně stojí za to!

Pixy :-) tak přicházím rovnou "Od plotny" a jsem plná těch nejlepších dojmů. Čím to je, že vám mužskejm to vaření jde od ruky s takovou grácií a netušenými nápady?

15 pixy pixy | Web | 9. května 2007 v 19:46 | Reagovat

Tedy díky, až se červenám... Nicméněsi dovolím nabídnout raději tento odkaz: http://pixy.cz/pixynergia/category/od-plotny/

16 Kytka Kytka | 17. března 2009 v 13:24 | Reagovat

Tak jsem se konečně dostal k vyzkoušení tohoto receptu. Je to opravdu výborné, děkuju. Použil jsem telecí, ale příště možná zkusím to krůtí. A možná vezmu trochu menší lžíci na kapary, přišlo mi, že tu omáčku dost strhávají na svoji stranu.

17 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 17. března 2009 v 15:11 | Reagovat

16 - Kytka

Tak to je čest pro tuto atraktivní recepturu, která se na první pohled může zdát poněkud podezřelá :-) Kdo jednou ochutná, ten tomu propadne. Já tohle jídlo může ve dne v noci. Jen kdyby byly po ruce vždy ty správné suroviny. Kapary jsou příliš dominantní pochutina, též s nimi šetřím.

18 Andrea Andrea | 5. června 2009 v 14:46 | Reagovat

nejdříve Šárko, musím smeknout před Vaším kulinářským umem. co se týká tohoto receptu - miluji vše spojené s Itálií.
Veškeré telecí maso mají v Praze 5 - Arbesovo náměstí a i za rozumné ceny. takže jsem tam stálým hostem. :)

19 Šárka Šárka | E-mail | Web | 5. června 2009 v 14:50 | Reagovat

[18]: Andrea

Tak to máme stejnou lásku, Itálie na talíři je kouzelná :-) Zrovna čtu knihu a starém renesančním kuchařském umění a narazila jsem i na recepty od samotného Leonarda da Vinci.

Díky za dobrý tip na řeznictví, kde sehnat telecí maso. To jistě čtenáři z Prahy ocení!

Díky a zdravím ;-)
Šárka

20 Shira313 Shira313 | 11. ledna 2011 v 10:10 | Reagovat

Dnes večer sa chystám vyskúšať obmenu tohto receptu: nemám telacie ale falošnú sviečkovú a nebudem ho variť ale piecť v merne vyhriatej rúre podľa Emanuela ;o)
Snáď toto "sprznenie" receptu nedopadne zle ...
Ak áno Shira bude mať luxusnú večeru a my suchý chlieb.

21 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 14. ledna 2011 v 0:16 | Reagovat

[20]: Shira313:

To vůbec není špatný nápad :-) Já v létě experimentuji s grilovaným vepřovým karé, krájeným na tenoučké plátky a vůbec to není špatné.

P.S.
Shira toho asi moc nedostala, myslím si :o)

22 Bvlagari  watches Bvlagari watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:19 | Reagovat

Q. What did the big firecracker say to the little firecracker?
http://www.writewatches.com/

23 ball dresses perth ball dresses perth | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 8:15 | Reagovat

I stumbled on this article on Yahoo despite the fact that I was looking for something similar, but I just wanted to say excellent stuff and I 100 % agree. Is there any way to subscribe to fresh content?.

24 christian louboutin shoes christian louboutin shoes | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:22 | Reagovat

Simply want to say your article is as tonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your rss feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.
http://www.shoesfloor.com/

25 buy cialis buy cialis | E-mail | Web | 7. března 2017 v 18:27 | Reagovat

Rx pharmacy visit now ! safe 100% sildenafil viagra dosage pharmacy mg http://mgpharmacyrx.com

26 rx farmacia cialis rx farmacia cialis | E-mail | Web | 31. března 2017 v 23:53 | Reagovat

Alterni giorni a levitra disfunzione rx farmacia italia alla consegna erettile diabete esami e cialis http://rxfarmaciaitalia.com

27 mg pharmacy rx levitra mg pharmacy rx levitra | E-mail | Web | 7. dubna 2017 v 14:01 | Reagovat

Ed safe 100% pharmacy levitra 20 rx we accept visa / mastercard doctor mg price no needed

28 farmacia levitra farmacia levitra | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 15:35 | Reagovat

rx farmacia italia alla consegna scadenza erettile cialis farmacia levitra prezzo disfunzione brevetto vitamine

29 comprare viagra farmacia comprare viagra farmacia | E-mail | Web | 4. května 2017 v 19:57 | Reagovat

Cialis forum rx farmacia italia sicura disfunzione alkohol levitra und erfahrung liquido erettile http://genericomigliorprezzo.com
Comprare cialis
Comprare levitra
Comprare viagra
Disfunzione erettile farmacia
farmacia salute uomo
salute uomo farmacia generici
dove comprare generico
generico miglior prezzo

30 rx farmacia cialis rx farmacia cialis | E-mail | Web | 5. května 2017 v 13:15 | Reagovat

Pribalovy erettile letak disfunzione mg medica cialis alimentazione rx farmacia italia sicura levitra ricetta http://genericomigliorprezzo.com

31 tadalafil farmacia tadalafil farmacia | E-mail | Web | 22. května 2017 v 21:16 | Reagovat

Quanto disfunzione 10 levitra cialis rimedi oder forum erettile mg rx farmacia italia sicura costa levitra
cialis prezzo in farmacia
levitra prezzo in farmacia
viagra prezzo in farmacia
prezzo in farmacia comprare vardenafil
vendita cialis generico in italia
viagra prezzo in farmacia
acquistare cialis prezzo in farmacia
http://prezzoinfarmacia.com
cialis generico prezzo in farmacia
levitra prezzo in farmacia
viagra prezzo in farmacia

32 Subito.it Subito.it | E-mail | Web | 26. května 2017 v 23:23 | Reagovat

Annunci
Annunci Gratuiti Subito.it per comprare e vendere usato come auto, moto e scooter ed altri veicoli usati, migliaia di offerte di lavoro in tutta italia.
Tutta Italia vendita o affitto case, annunci auto e moto usate, offerte lavoro e molto altro. Inserisci annuncio gratis.

33 farmaciabenue farmaciabenue | E-mail | Web | 9. července 2017 v 19:52 | Reagovat

Farmacia online

34 Farmaciabenue Farmaciabenue | E-mail | Web | 18. října 2017 v 22:07 | Reagovat

Mastercard postepay compresse dove scaduto prezzo cialis mestercard e durata sildenafil

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama