Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Švédský tvarohový koláč

7. května 2007 v 19:52 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně

Dokonalé pečení bez velkého snažení! Nepotřebujete mít ani zkušenosti ani pekařskou výbavu a tento recept zvládnete s bravurou. Příprava tohoto koláče vám možná vyrazí dech, do těsta nepotřebujete žádnou tekutinu ani vejce, jednoduše suchou směsí se posype plech a v kombinaci s tvarohem je zaděláno na ten nejbáječnější tvarohový moučník, co znám. Lahodný pečený tvaroh se doslova rozplývá na jazyku. Při jeho konzumaci je dezertní vidlička nutností, protože ta křehká dobrota si zaslouží jemné zacházení.
Bez čeho se neobejdeme:
  • pečící mísa, event. plech
  • pečící papír
Na suchou směs potřebujeme:
  • 2 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
Tvarohová náplň:
  • 3 balení měkkého tvarohu (3 x 250 g)
  • 3 celá vejce
  • 1 vanilkový cukr a 2 lžíce cukru moučka
  • hrst sušených brusinek (zlatých rozinek)
  • rum na namočení brusinek a rozinek (nebo kapka rovnou do tvarohové náplně)
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme. Polovinu směsi nasypeme na plech vyložený papírem. Na tuto vrstvu nalijeme tvarohovou náplň, kterou jsme připravili smícháním tvarohu, vajec, cukru a brusinek (rozinek), které jsme předem namočily v rumu. Náplň rozetřeme stejnoměrně po celé pečící nádobě a zasypeme druhou polovinou suché směsi. Povrch takto připraveného koláče poklademe plátky másla a vložíme do trouby. Teplotu nastavíme na 180 °C a u horkovzdušné trouby máme za 45 minut pečeno, což poznáme dle zlatého máslového povrchu koláče a neopakovatelné vůně, která tento proces pečení provází.


první vrstva suché směsi
pro tvarohovou směs je vynikající použít brusinky i rozinky namočené v rumu
tvarohovou náplň vlijeme do formy a uhladíme stěrkou
zasypeme druhou polovinou suché směsi
poklademe plátky másla a vložíme do horké trouby
rozpuštěné máslo prosákne celým koláčem
při teplotě trouby 180 °C a 45 minutách bude koláč do křupava propečený a je vhodná doba se na něj vrhnout :-) Jen silní jedinci odolají.
Při krájení tohoto koláče se nepolekejte, že na dně formy zůstává trochu mouky. Koláč si ji ze spodní vrstvy vezme právě tolik, kolik bezpodmínečně potřebuje. Není to úžasně jednoduché? Tento starý recept je vhodné oprášit a opravdu ho alespoň jednou zkusit. Nebuďte líní - až ochutnáte nebudete chtít jiný. Pokud k němu použijete stylově sušené brusinky, dejte si švédský horký grog.


Zkuste nakouknout do "Švédské kuchařky", kterou přímo ze severské země s láskou píše-vaří-fotí Lenka.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.

34 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (224)
Zobrazit starší komentáře

201 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 19. března 2013 v 8:05 | Reagovat

[200]: Beruška:

Když povrch koláče pokryjeme plátky másla, potřebujeme ho tak cca 120 g. Máslo zde dělá tu božskou chuť, proto na jeho kvlaitě nešetříme.

202 Míša Míša | 23. března 2013 v 11:09 | Reagovat

Tak i já jsem tento recept zkusila. A nadchl celou rodinu. :) Mouka naspodu ani nezůstala. Báječné! :) Díky za supr nápad. Budu ho péct pravidelně.

203 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 26. března 2013 v 22:42 | Reagovat

[202]: Míša:

Jsem potěšena :-) Díky za zprávu!

204 nikkistar nikkistar | Web | 31. března 2013 v 1:40 | Reagovat

[195]: ja se je chystam vyzkouset zitra :)

205 cheap dresses cheap dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:31 | Reagovat

Q. Why did Goofy put a clock under his desk?
http://www.threedress.net/

206 swiss watch replicas swiss watch replicas | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:15 | Reagovat

Q. What happens to a hamburger that misses a lot of school?
http://www.shouldwatches.com/

207 Kytka Kytka | 9. května 2013 v 7:50 | Reagovat

Musím potvrdit, nejlepší tvarohový koláč co znám. Tak jednoduchý, že ho zvládnu i já a vždycky když ho někomu udělám, chce recept! Vážně vždycky :) Jen mě ho babička naučila dělat tak, že do tvarohové směsi se přidá ještě mléko, skoro půliltr a hodně citronové štávy - je to dost řidké,ale mouka to vstřebá.. A jelikož jsem zvědavá jaké to bude bez mléka, zkusím dnes recept tvůj! :-)

208 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 9. května 2013 v 13:41 | Reagovat

[207]: Kytka:

Žádný tvarohový koláč není tak obyčejný, jak na první pohled vypadá :-) Ztotožňuji se s tebou! Jednoduchý postup a žádné nádobí. Není to geniální? :-))) Měj se prima, alternativu tvé babičky s chutí někdy vyzkouším.

209 Claricia Claricia | E-mail | Web | 1. června 2013 v 17:06 | Reagovat

Právě chladne - a už z něj pořádný kus zmizel. Hledala jsem něco velmi jednoduchého, tohle byl pro dnešní den ideální recept. Nečekala jsem, jak moc dobré to bude. Díky!

210 Veronika Veronika | E-mail | 20. srpna 2013 v 17:51 | Reagovat

no ten je skvělýýýý!!!!! Abych řekla pravdu, nevěřila jsem že by se dal upéct koláč bez jakékoliv tekutiny či vajec....naprosto úžasný zajímavý recept. Děkuji moc za inspiraci, jen se po něm zaprášilo :) a určitě budu péct častěji....ještě jednou DĚKUJI :)

211 Mirka Mirka | E-mail | 1. září 2013 v 15:00 | Reagovat

ja zrovna jdu dat pect tak jsem zvedava :D

212 Jana Jana | 11. září 2013 v 23:17 | Reagovat

Vynikající koláč. Zkusila jsem nahradit tvaroh strouhanými jablky, kterých jsem měla nadbytek. Je taky moc dobrý. Jablka smíchat se skořicovým cukrem, hrozinky.

213 marse marse | 1. listopadu 2013 v 18:54 | Reagovat

Tento koláč, dělám taky, jen plech vytřu máslem a vysypu kokosem - nevnucuji, jen tip, zatím se nenašel nikdo komu by nechutnal

214 kiki kiki | 8. prosince 2013 v 20:02 | Reagovat

vynikající koláč radím všem upéct a ochutnat. Mňňaaaam

215 maria krupova maria krupova | E-mail | 15. prosince 2013 v 13:41 | Reagovat

mam rada nove recepty

216 Petra Petra | 14. ledna 2014 v 22:15 | Reagovat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký dáváte tvaroh, jestli vaničkový nebo klasický měkký. Děkuji

217 Drahuška Drahuška | E-mail | 26. ledna 2014 v 11:03 | Reagovat

co dodat je vážne mnam,dělám ho už hodně dlouho

218 Lada Lada | E-mail | 3. března 2014 v 13:55 | Reagovat

Dobrý den,koláč dělám také už hodně dlouho,je skvělý,na druhou polovinu mouky než dám  máslo,nasypu nadrobno sekaná jádra z vlašských ořechů.je ještě lepší,doporučuji zkusit.

219 Veronika Veronika | 1. dubna 2014 v 11:47 | Reagovat

Doobrý den, prozraďte prosím, jaký tvaroh používáte, ve vaničce nebo v papíru?
Děkuji!

220 Miroslava Miroslava | E-mail | 7. dubna 2014 v 20:43 | Reagovat

[212]: dobrý den,koláč dělám už spostu let,ale jablka mě nenepadla,musím vyzkoušet,jen se chci zeptat jablka nastrouhat ochutit cukrem a skořicí a nic víc?

221 Smithd751 Smithd751 | E-mail | Web | 7. května 2014 v 17:45 | Reagovat

Wonderful work! This is the kind of info that are meant to be shared across the internet. Disgrace on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and consult with my website . Thank you  ecaacbdbcegbkked

222 Pharmg611 Pharmg611 | E-mail | Web | 8. května 2014 v 8:00 | Reagovat

Very nice site! <a href="http://apxoiey2.com/qovot/1.html">cheap goods</a>

223 Gábina Gábina | E-mail | 6. července 2014 v 16:52 | Reagovat

Tak peču peču držte palce:o)))

224 Nikola Nikola | Pondělí v 12:34 | Reagovat

A jakvelký hrneček se používá?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.