Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Maďarský rýžový salát

2. května 2007 v 14:24 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Saláty
Rýže patří k nejstarším kulturním rostlinám a pro polovinu naší planety je základní potravinou. Existuje na 7.000 druhů rýže, v Evropě jich známe pouze 8. Pro maďarskou kuchyni není rýže zrovna nejtypičtějším pokrmem, ale i tak se jí ani v Maďarsku nevyhýbají. Důkazem je tento chuťově velmi zajímavý rýžový salát s typickou maďarskou pikantností. Salát se hodí ke konzumaci za studena. Odležením získá lepší chuť i vůni.

Maďarský rýžový salát
  • hrst dlouhozrnné rýže (cca 150 g), používám odrůdu Basmati
  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • lžička sladké mleté maďarské papriky
  • 400 ml masového vývaru
  • 1 sterilovaná červená paprika
  • 100 g čabajského salámu (nebo uherského)
  • 100 g ementálu
  • 1 feferonka
  • svazek zelené petrželky a pažitky
  • 100 g vařených kukuřičných zrn nebo z konzervy
  • špetka pálivé papriky
  • sůl

  • Na zálivku:
  • 3 lžíce majonézy
  • 100 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce kečupu
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl



V hrnci rozehřejeme olej a dáme na něj zesklovatět cibuli. Přidáme rýži a krátce na oleji opékáme, osolíme a ochutíme mletou paprikou, přilijeme vývar. Necháme přejít varem, přikryjeme poklicí a zvolna dusíme cca 25 minut. Rýži přendáme do mísy a necháme prochladnout. Papriky, salám i sýr nakrájíme na dlouhé jemné nudličky. Feferonku a petrželku s pažitkou nasekáme. Vše vmícháme do studené rýže, přidáme kukuřičná zrna. Připravíme zálivku z uvedených surovin. Salát se zálivkou promícháme a pikantně dochutíme třeba pálivou paprikou. Nic se nestane, když zvolíme jeho jemnější versi bez pálivé papriky. Konzumujeme vychlazený.

Dobrý tip:
Ochutnejte tento pikantní salát nejprve bez zálivky, možná ji ani nebudete potřebovat a tomuto poněkud kalorickému salátu vylepšíte renomé. Pokud se rozhodnete spáchat na sobě "dietní chybu", na tomto salátu si pochutnáte :-) Příště to vaření vezměte zase z té zdravější stránky. S tímto salátem máte možnost vymésti všechny chutné trvanlivé zbytky z vaší lednice. Rýžový salát s pikantním maďarským salámem je chuťový čardáš s pořádnou jiskrou a temperamentem, tak si ho užijte. Přiměřená pálivost dodá vašemu zažívacímu traktu zase nový elán.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 pan Cuketka pan Cuketka | Web | 2. května 2007 v 15:26 | Reagovat

....o víkendu jedu do Budapešti, nezlobtéééé! :)))

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. května 2007 v 15:52 | Reagovat

pan Cuketka :-))) upřímně závidím a přeji, aby všechny chuťové pohárky byly na svém místě a připraveny tu gurmánskou parádu zvládnout a zanechat paměťovou stopu na jazyku hoooodně dlouho :-) Přinejmenším do té doby, než o nich sám velký pan Cuketka napíše a bude provokovat nás ostatní :-) Skvělý víkend v rytmu guláše a čardáše ;)

3 Bali Bali | 2. května 2007 v 19:51 | Reagovat

ja chci taky do Budapesti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

4 Tomáš Tomáš | 3. května 2007 v 12:02 | Reagovat

Já chci kromě toho ještě umět tak krásně fotit  jako ten, kdo si dal pseudonym "paní Šárka". Vaše fotky jídel jsou nádherné a jenom ten, kdo se o to  někdy snažil, ví, kolik to dá dřiny, aby to vypadalo "jako nic".

5 Bali Bali | 3. května 2007 v 12:08 | Reagovat

taky u tech fotek slintate, ze jo?!

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. května 2007 v 15:20 | Reagovat

Tomáši, děkuji za Váš kompliment. Na fotografování nejsem specialistka, ale baví mě ty pokusy, kdy z mnoha nafocených snímků hledám alespoň ten jeden "použitelný". Chtěla bych ovládat světelnou magii, to je základ umění fotografovat. Od té doby, co jídla fotím, tak konzumuji vše skoro studené :-) To je oběť pro jednu trochu zdařilou fotečku. Na aranžování při skutečném vaření opravdu čas není, tak každá pochvala mě vážně potěší, tak moc za ni díky.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. května 2007 v 15:23 | Reagovat

Bali :-) mě ty tvoje fotečky taky nenechávají klidnou :-)

8 rushid rushid | Web | 8. května 2007 v 16:29 | Reagovat

Pro me osobne zatim naprosto nejslabsi recept tady :( Proste dusena ryze s cimkoliv co bylo v lednici. K cemu vubec ta divna zalivka?

Omlouvam se ze trosku prudim ;)

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 9. května 2007 v 1:35 | Reagovat

rushid :-) Dovolím si nesouhlasit :-) Rýže basmati dušená s mletou červenou paprikou a vývarem je opravdu zajímavá. Recept to není nikterak famózní, ale za to, že je chutný, opravdu ručím. Je tisíc lepších receptů, ale bohužel tyto stránky pojmou pouze ty recepty, které v mé kuchyni skutečně vznikly. Proto tedy tento rýžový salát, který není k zahození. Prudění je sympatické :-) Mám dojem, že recept byl někým přečten a někdo k němu zaujmul jasné stanovisko. Já osobně jsem též velmi kritická :-) Díky za komentář.

10 jouda jouda | 28. ledna 2008 v 18:40 | Reagovat

óóou ! děláš mi chutě.

kouklni se na WWW.REHTACKA.BLOG.CZ

tak ti je ale dobrot

11 Šárka Šárka | E-mail | 28. ledna 2008 v 22:16 | Reagovat

jouda :-)

Maru z baru umí taky udělat chuť na dobrý drink. Dík :-)

12 JANELLE27Ferrell JANELLE27Ferrell | E-mail | Web | 7. listopadu 2011 v 12:58 | Reagovat

If you are willing to buy a car, you would have to get the <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/business-loans">business loans</a>. Furthermore, my mother always takes a financial loan, which is the most firm.

13 fake watches fake watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:34 | Reagovat

A. Stick with me and we will go places!
http://www.writewatches.com/

14 alexia bridesmaid dresses alexia bridesmaid dresses | E-mail | Web | 24. listopadu 2012 v 7:40 | Reagovat

Great, I never knew this, thanks.

15 christian louboutin shoes on sale christian louboutin shoes on sale | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat

Q. What goes up when the rain comes down?
http://www.shoesfloor.com/

16 prom dress a line prom dress a line | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:10 | Reagovat

Why didnt I find this post earlier? Keep up the good work!.
http://www.caredresses.org/wedding-dresses-lace-wedding-dresses.html

17 Anetka Anetka | E-mail | Web | 15. června 2016 v 9:03 | Reagovat

Úplně se mi na ní sbíhají sliny ;-)Mám ráda ty delší zrna, rýžovary dělají tu rýži tak decentně lepivou, to mi právě chutná :D http://ryzovar.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama