Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Luxusní špenátový salát & pikantní story

17. května 2007 v 20:19 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Saláty
Špenát již dávno není postrach školních jídelen ani podivná potrava pro hastrmana. Při správné přípravě je to opravdu lahůdková zelenina. A což teprve mladé křupavé špenátové listy? Kdo ochutnal, přesvědčovat ho nemusím. Kdo má ze špenátu strach, tak možná touto cestou by ho mohl překonat. Nekupujte žádnou mraženou špenátovou kostku, nakupte si čerstvou špenátovou úrodu. Nemáte-li zahradu, zásobí vás váš oblíbený zelinář :-) Jděte na špenát jinak! Budete mít delikátní zážitek. Ač nejste "zelenáč" ani sympatizant "Zelených", možná se věru obrátíte na zelenou víru. "Zdraví a sílu" nehledejte jen v sýru, zelený špenát už díky "Pepkovi Námořníkovi" udělal do světa díru. A ještě se k němu pojí jedna pikantní historka, kterou nechám až na samý závěr. Je čas na recept, pokud máte o špenát zájem.

Luxusní špenátový salát
  • čerstvé špenátové listy podle chuti
  • čerstvé žampióny, 250 g (klidně i hříbky; zatím nerostou, ale již brzy bude jejich čas)
  • čerstvá vejce vařená
  • ovčí nebo jiný aromatický bílý slanější sýr
  • plátek másla
  • lžíce citrónové šťávy
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • salátová zálivka dle vlastní volby
  • (popřípadě vezměte za vděk mým doporučením pod tímto receptem)
Špenátové listy ve většině případech koupíme balené a oprané. Špenát z vlastní zahrady nejprve omyjeme, ale dbáme na jeho dokonalé vysušení. Žampióny očistíme, nakrájíme na plátky a v pánvi na plátku másla osmahneme. Když zlátnou, tak je v pánvi zakápneme citrónovou šťávou a ještě minutku restujeme ve vzniklém citrónovém másle. Osolíme, opepříme a necháme trochu zchladnout. Na mísu naaranžujeme vrstvu čerstvého špenátu, zakápneme zálivkou, posypeme vrstvou osmahnutých žampiónových plátků a zasypeme strouhaným ovčím sýrem. Tyto vrstvy opakujeme a salát vršíme jako pyramidu. Obložíme vařenými čtvrtkami vajec a už nic nebrání tomu, abychom si na něm pochutnali. Přílohou nechť je pečivo a na stole ať nechybí sklenka vína. Lehká letní (poměrně zdravá) večeře je na stole opravdu za pár minut.

Aby zeleného nebylo na někoho na první dojem moc, je možné žampióny nahradit opečenými kostičkami slaniny a chlebovými krutonky :-) Osobně si však myslím, že tato má lehčí varianta (vegetariánská) k létu patří víc. V každém případě i takto chutná čerstvý špenát fantasticky, voňavá slanina mu dá neodolatelný šmrnc.
Salátová zálivka kefírová
½ hrnku kefíru, slunečnicová semínka či oříšky, podle chuti několik kusů oliv naložených ve slaném nálevu, stroužek česneku, sekané bylinky (petrželka, bazalka, máta, kopr, popřípadě jiné, které máte v oblibě), 1 lžíce panenského olivového oleje - krátce rozmixujeme
Salátová zálivka jogurtová s medem a hořčicí
1 lžíce olivového oleje, 150 ml nízkotučného jogurtu, šťáva z jednoho citrónu nebo pomeranče, 1 lžička bílého vína, 1 lžíce hrubozrnné francouzské hořčice, 1 lžička medu, čerstvě mletý pepř, sůl - rozšleháme ruční metlou
Salátová zálivka Vinagrette
  • 3 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce moučkového cukru (doporučuji medu)
  • cca ½ lžičky soli
  • do tohoto základu můžete přidat dle fantazie (bylinky, hořčici atd., berte to jako hru chutí a kombinujte tak dlouho, dokud nenajdete tu jednu jedinou, na světě nejlepší salátovou omáčku) ; chcete-li tuto fázi přeskočit, vyzrajte na to třeba tímto spolehlivým způsobem.







Salátové omáčky mají dlouhou a bohatou historii. Číňané používali sójovou omáčku už 5.000 let, Babylóňané připravovali zálivku na salát z oleje a octa už před 2.000 lety a oblíbená worcestrová omáčka byla vyrobena z omáčky používané prý už za časů Césara. Teprve před 200 lety se na stolech francouzské aristokracie objevila skvělá majonéza.

Příběh vzniku majonézy u Port Mahonu
Umění přípravy salátů bylo dále zdokonaleno v 19. století, kdy se začaly zhotovovat salátové zálivky z oleje, octa nebo citronové šťávy a koření. Kupované dresinky či zálivky se objevily v obchodech až na přelomu 19. a 20. století. Postupem času však přišli někteří podnikaví majitelé restaurací či lahůdkářství na nápad balit nejvíce žádané dresinky do zvláštních obalů a prodávat je svým zákazníkům a tak vzniklo nové odvětví potravinářského průmyslu. Jako jeden z prvních začal v roce 1912 prodávat svoji majonézu, připravovanou podle staré rodinné receptury, Richard Hellmann, majitel lahůdek v New Yorku.


Jak vznikla značka Hellmanns?
Dobrá zpráva: Všechny výrobky firmy Hellmanns jsou přirozeně bezlepkové!
Salát se může stát každodenní součástí vašeho jídelníčku. Bude-li vás tlačit čas, vzpomeňte si na salát. Jako "hlavní chod" to dávno není žádná podivnost. Dejte alespoň v létě knedlíkům z vaší kuchyně okamžitou výpověď. Ať má váš zažívací trakt zaslouženou dovolenou :-)
Pokud pro vás čerstvý špenát není to pravé, tak zde je návod na dalších nejméně 70 salátů a mnoho dalšího zdravého počtení pro dobré trávení "nejen volných letních chvil". Věřte, že se salátem naberete mnoho duševních i fyzických sil.

Špenát a jeho pikantní story
Mýtus "Pepka Námořníka" - špenát byl velmi dlouho považován za vynikající zdroj železa. V padesátých letech nutili rodiče své děti do pojídání špenátu, neboť se domnívali, že v něm najdou sílu. Mohla za to postavička z kreslených grotesek Walta Disneyho - námořník Pepek, který polykal špenátové plechovky jednu za druhou a chlubil se svými po špenátu vyvinutými svaly, jako ze železa.


Toto populární nedorozumění vzniklo z prosté matematické chyby, k níž došlo při analýze špenátu a výpočtu obsahu železa v něm. Desetinná čárka na nesprávném místě ošálila lékaře i učitele, autory knih o výživě a my všichni jsme si vryli po dlouhá léta do paměti, že špenát obsahuje desetkrát větší množství železa než tomu ve skutečnosti je :-)Dnes víme, že svaly po špenátu nebudou zrovna ze železa, ale tato zelenina dá našemu tělu mnohé jiné potřebné látky a vitamíny pro náš zdravý způsob života. První zmínky o špenátu se objevují již v roce 647 na území Asie. Je to zelenina, kterou můžeme najít ve všech světových kuchyních. Mějte ho i vy na svém talíři co nejčastěji.
Poukažme na známý paradox: Francouzi jsou velmi silní kuřáci a mají vysokou spotřebu alkoholu a tučných sýrů, ale díky velkému množství zkonzumovaných salátů a zeleniny v syrovém stavu vůbec, patří mezi národy s nejmenším výskytem nádorových onemocnění. Zelenina dokáže zmírnit všechny jejich stravovací prohřešky! Vyznavači české knedlíkové stravovací kultury by měli zpozornět. Je třeba vzít na vědomí, že zelenina není jenom doplněk hlavního jídla (na kraji talíře), ale normální jídlo, které se bez masa i omáčky docela dobře obejde. Nenechte zeleninu ve vaší kuchyni hrát roli Popelky, udělejte si z ní tu nejlepší společnici na každý den a začněte s tím teď a hned ;)

Nechte se zlákat na vitamíny. A máte-li se zeleninou opravu vážné úmysly, jistě vám neunikly všechny ty zvěsti o "Chřestových slavnostech" v Ivančicích. Možná se tam zítra potkáme.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Rudka Rudka | 17. května 2007 v 23:30 | Reagovat

Tak špenát, to je moje gusto a ty zálivky, budou se určitě hodit. Asi půjdu zítra na zahrádku, ještě tam nějaký špenátek zůstal.

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 17. května 2007 v 23:54 | Reagovat

Rudka :-) určitě vyzkoušej, špenát je i můj favorit a tento salát miluji. Nemusím k němu mít nic jiného než kousek pečiva a dobré vínko. Dej vědět, jak se špenátem ze zahrady naložíš a já podám zprávu z Moravy, jak se vydařil ten letošní chřest :-)

3 Mánek Mánek | E-mail | Web | 18. května 2007 v 6:30 | Reagovat

Bohužel se nepotkáme, protože mi nějak unikl fakt, že zítra slaví můj švagr padesátku... Takže ty se budeš opájet chřestem, až z toho budeš chřestit, a já se budu opájet vůní pečeného bůčku a jiných podobně zdravých darů naší vlasti, pivem, slivovicí a vepřovým oplývající! :-)))

Škoda, myslel jsem, že alespoň jednou v životě potkám chřest, co je jedlý...

Hlavně ať se nám vydaří počasí, ta pohoda pak bude o to větší!

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 18. května 2007 v 8:30 | Reagovat

Mánku, užij si tu oslavu v kruhu rodinném. Podám zprávu, zda to chřestové šílenství stálo za to :-) Bohužel chřest se s vínkem moc dobře nesnáší, tak nakonec budu mít dilema - chřest? - nebo vínko? V první řadě jde opravdu o to počasí! Tak ať se nám to vydaří.

5 Petule Petule | 18. května 2007 v 13:05 | Reagovat

Nevím, nevím, jak to dopadne s těmi chřestovými slavnostmi. Já jsem je navštívila před dvěma lety a měla jsem z toho dojem, že pořadatelé si slavnosti chřestu spletli s vietnamskými trhy. Pár chřestů tam teda bylo, ale žádná sláva :/ Co nás asi zklamalo nejvíc bylo, že ani jeden balíček chřestu nebyl z Ivančic:/ Snad to letos bude mnohem lepší...

Jinak výbornej článeček. Salátek možná po sobotní návštěve trhu zkusím;)

6 Lucie Lucie | 18. května 2007 v 13:38 | Reagovat

Mám špenát na zahrádce, vrhnu se na něj i na přípravu této dobroty hnedle co dojdu dom * To bude Dolce vita :)

Díky, Šárko * Krásný víkend!

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. května 2007 v 7:47 | Reagovat

Petule :-) Musím říct, že mnoho se za tu dobu nezměnilo. Chystám takový kratší článek na toto téma. Ještě štěstí, že Ivančice nabízejí pár nevšedních zážitků, které jsem si tam dokázala najít. S chřestem to tam tedy neumějí - to musím konstatovat! Díky za milý komentář :-)

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. května 2007 v 7:50 | Reagovat

Lucie :-) Špenát z vlastní zahrady zaručeně chutnat bude v jakékoli další úpravě :-) Díky, Lucie *

9 Ivana Ivana | E-mail | Web | 27. května 2007 v 21:31 | Reagovat

Souhlasím s tím, že čerstvý špenát je nejlepší. Ovšem moje "úprava " špenátu i listového salatu asi nikoho nenadchne: opláchnu ho ve studené vodě, vložím do velké mísy bez jakékoliv zálivky nebo dresingu, strčím do ledničky a chodím průběžně ujídat.

To mi připomíná, že tam zrovna jeden neumytý kudrnatý salát mám. Tak ahoj, jdu si ho vykoupat.

10 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2007 v 23:30 | Reagovat

Ivana :-) dávám ti za pravdu, i syrový je skvěle poživatelný a já ho při vaření taky ujídám. Někdy ho nestihnu ani vykoupat :-)

11 Falka Falka | E-mail | 29. května 2007 v 9:12 | Reagovat

Díky! Zrovna o víkendu jsem ze záhonu zobala špenátové listy, pak jsem byla synkem přinucena udělat klasický špenát s česnekem a zahuštěný vajíčkem v množství odpovídajícím vývařovně Armády spásy a tohle je další korálek do skvostného špenátového náhrdleníku. Hned další víkend vyzkouším!

12 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. května 2007 v 12:09 | Reagovat

Falka :-) "Korálek do skvostného špenátového náhrdelníku" - to je krásně řečeno! Špenát ze zahrady musí chutnat fantasticky, zatím si ten vlastní nesklízím, ale hledám místečko, kam ho zasadit. Domácí musí chutnat ještě o chloupek víc!

13 Falka Falka | E-mail | 11. června 2007 v 9:31 | Reagovat

Tak jsem poslední várku domácího špenátu úspěšně nacpala do mrazáku, už začínal kvést a bylo třeba ho otrhat. :-) Nakonec jsem z něj tenhle salát nezkoušela, zato něco jiného - vepřové plátky s hořčicí, listy špenátu a sýrem Hermadur, zavinuté a upečené jako ptáčky. Bylo to silně mňamózní. Takže pokud byste měli listový špenát a nevěděli co s ním, doporučuji zavinout do masa s nějakým sýrem. :-)

14 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. června 2007 v 10:45 | Reagovat

Falka ;) aromatický Hermadur určitě dokázal v této kombinaci divy! Ve spojení s pikantní hořčicí (určitě bych dala sympaticky štiplavou dijónskou) si tu chuť dokážu zcela reálně vybavit. Moc díky za dobrý tip. Mám prima recepturu na nádivku z čerstvého špenátu do rybky (např. pstruha) - tak snad najdu někdy v budoucnu i na tento recepis čas. Díky za nový nápad,  jak ladně zatočit se špenátem v kuchyni :-) Přeji krásné sluníčkové pondělí v tomto žhavém letním podnebí.

15 Madla Madla | Web | 15. května 2010 v 15:02 | Reagovat

Zrovna mi dozrává špenátová úroda v truhlíku na balkóně, takže korm špentávoho risotta vyzkouzším určitě i tento báječný salátek. Díky moc za skvělou inspiraci!

16 DolceVita DolceVita | Web | 17. května 2010 v 10:44 | Reagovat

Madla:

K tomuto starému receptu z mého blogu jsem se už nejméně 100x vrátila a vždy ho něčím lehce vylepším. Skoro bych měla věnovat čas tomu, abychn si opatřila hezčí fotografie :-) Určitě je někde v archivu mám. Dobrá fotka funguje jako povzbuzovač chuti. Do jídla i do samotné přípravy! ;-)

17 simple wedding dresses simple wedding dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 13:26 | Reagovat

A. Because it held up a pair of pants!
http://www.threedress.com/

18 lace bridesmaid dresses 2013 lace bridesmaid dresses 2013 | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 5:26 | Reagovat
19 medieval wedding dresses medieval wedding dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 8:49 | Reagovat

Q. Why did the scientist install a knocker on his door?
http://www.untildress.net/bridesmaid-dresses.html

20 wallack wallack | Web | 9. září 2016 v 7:18 | Reagovat

osobní půjčka kb :-(

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama