Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Ivančice, chřest a mnohem víc

26. května 2007 v 15:35 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Co rozhodně stojí za to!
aneb gastronomické objevy, které nelze opomenout.



Tak tímto názvem jsem pojmenovala novou rubriku, kam budu ukládat vzpomínky na nezapomenutelné zážitky našeho malého českého pohostinství :-) To rozhodně stojí za to! Určitě to každý zná, když na cestách nejméně 10x překročí práh špatné hospody a tu dobrou objeví zpravidla čirou náhodou. Není umění najít vynikající restaurant, kde se vaří stylem haute cusine. Je jich u nás opravdu dost! Stůl předem objednávám, zpravidla si vyrazím s přáteli a rozhodně se zdržím déle, než původně plánuji. Je to prostě zážitková gastronomie, kterou nelze uspěchat. Co však dělat v případě, kdy nejsme pánem svého času a nemáme chuť hltat fast foodové zázraky? Chceme se prostě a jednoduše "dobře" najíst a mít z toho požitek? Nezbývá než hledat dobrý hostinec, kde nás pohostí chutným jídlem a odneseme si skvělý zážitek a odhodlání, že tam se ještě jednou musí zajít, protože to vážně stálo za to!

Nejnovější žebříček GRAND RESTAURANT 2007 Do těchto míst chodí každý labužník na jistotu. Pro jistotu koukněte na hitparádu těch nejlepších podniků v zemi zdejší. O Vaši spokojenost se tu stará celý tým zkušených profesionálů. Podniky, o kterých budu hovořit většinou já, jsou malé, rodinné, skvělé, ale s jedním velkým rozdílem! Chybí ten tým, který by si ráno přivstal a v případě penzionu nachystal skvělou snídani. S úsměvem na tváři vás obslouží majitel sám ;) První vstává, poslední chodí spát. Marná sláva, o hosta se umí královsky postarat. Místa s jedinečnou atmosférou a záruka vaší spokojenosti, přesně to bude předmětem této rubriky. Já v české řemeslo kuchařské jednoduše věřím, tak se zde s některými svými pocity svěřím.




Na tento restaurant s penzionem jsem měla opravdu velmi šťastnou ruku. Cestu do Ivančic jsem plánovala za účelem chřestových slavností a penzion hledala na okraji Ivančic. Žádné doporučení jsem neměla, vedla mě intuice. Upoutala mě zmínka, že v době chřestových slavností se zde vaří speciality z chřestu. To jsem ještě netušila, že tento penzion je specialitou sám o sobě, o kterou se stará velmi starostlivý majitel a vynikající kuchař v jedné osobě, JUDr. Pavel Urban. V penzionu & restaurantu U Urbanů to vážně stálo za to! Půjdete se mnou dál?
Interiér této restaurace je sympaticky různorodý. Kdo nechce sedět uvnïtř, má možnost jít na pěknou terasu.
Nebo přímo u krbu pozorovat svou rožnící se pečínku.
Na přání se rožní i mimořádné delikatesy (foto z foto; omluvte jeho sníženou kvalitu)
Když se to s vedením rodinného podniku myslí vážně a přidá se osobitý šarm paní majitelky a ochota, zkušenost a profesionalita majitele, vyhlášeného kuchaře - musí být dojem z návštěvy vždycky nezapomenutelný. Jak "omšelé" byly celé chřestové slavnosti, tak "velkolepé" byly všechny chvilky v tomto penzionu. Kde jinde se najde čas na rozpravu s mistrem kuchařem, který ke svému vaření nepotřebuje jen pepř a sůl & devatero koření, ale též do každého pokrmu přidá kus své zkušenosti, lásky k vaření a v neposlední řadě i "vlastní duše půl". Při cestách kolem Ivančic si v této útulné rodinné hospůdce objednejte stůl.

Do Ivančic mě přivedl chřest, nemohl tedy na mém stole chybět. Pan Urban měl velmi nápaditý chřestový repertoár, ale romantické přítmí restaurantu nepřálo mému focení. V nabídce bylo nejméně 12 chřestových specialit. Mezi nimi klasický chřest vařený s vynikající holandskou omáčkou, chřest vídeňský obalovaný, chřest po polském způsobu, chřest gratinovaný a masové speciality s chřestovou náplní. Nechyběla vyhlášená chřestová polévka a chřestové předkrmy. Zvolila jsem chřest po polském způsobu a volba to byla mimořádně dobrá.
Delikátně křupavý chřest, na másle osmažená voňavá strouhanka a vše zasypáno vařenými vejci a přelito lahodným máslem. Pravé chřestové pochutnání, které nechá chřest na talíři dominovat. Přesně toto si tak lahůdková zelenina s bohatou historií zaslouží. Konkurenci na talíři mu však doslova a do písmene dělaly brambory! Byly famózní kvality. Jak jinak, než domácí z vlastní zahrady.
Jak známo, na ivančickém chřestu si pochutnával již císař sám, tedy dezert jsem volila s úctou k "Císaři Pánu" a nechala si připravit císařský trhanec. Vynikající pochoutka s domácí meruňkovou zavařeninou paní Urbanové. Voňavá zakonzervovaná vzpomínka na léto v podobě této skvostné zavařeniny a lahodného moravského vína ze sklepů pana majitele ve mně zakonzervovaly opravdu silnou vzpomínku a proto jsem pojala nápad, založit tuto rubriku a věnovat první čestné místo právě "Penzionu U Urbanů". Ostatně pan majitel je na podobné pocty zvyklý, neboť je to opravdový kuchařský profesionál a možná jeden z mála, co krom kuchařské čepice nosí i titul JUDr. Když se vaří s opravdovou láskou, to jde na první pohled znát.
Některá z mnoha ocenění, která pan JUDr. Pavel Urban získal ve své kuchařské profesi. Vynikající zkušeností bylo dlouholeté provozování špičkového restaurantu v Mnichově.
A že se u něj opravdu dobře vaří, je toho tato fotografie neklamným důkazem ;)
Tento starý anglický porcelán vhodně reprezentuje všechny dobroty, které se zde s láskou navaří. Kdo by na talíři chutné zbytky nechával? Romantické motivy na těchto talířích jsou nádherné. Starého mistrovsky vyrobeného porcelánu mají pro hosty plné regály, což není levný špás. Je vidět, že hosta si zde předchází. Zajímavou specialitou pana kuchaře je pečené telecí kolínko, doporučeno pro 4 osoby. Příště si ho rozhodně dám ;) V páru s mým mužem nás na tu dobrotu bylo jenom polovic.
V duchu tohoto sloganu, byl napsán tento článek :-)
Pokud jste náhodou byli s něčím nespokojeni, řekněte to nám, pokud jste se vším spokojeni, řekněte to jiným. Tak si to pamatujte a přesvědčte se na vlastní vytříbené gurmánské smysly a objevíte-li nějakou gastronomickou nezapomenutelnost, řekněte to i nám ostatním. Dík :-)
S laskavým svolením sympatického pana majitele a milé paní majitelky jsem měla možnost u sklenky vína, v dobré společnosti mého trpělivého muže, dostat jako host mnohem víc než bych čekala. Jelikož znám tento vynikající restaurant, proti Ivančicím a nepovedeným slavnostem nic nenamítám. Pan Urban celou ivančickou čest zachránil. Když chřest, tak z Ivančic, ale jen "U Urbanů". Připojuji poděkování za Vaše opravdu mimořádné služby a za vynikající atmosféru, kterou jste ve vašem penzionu "pro nás" vytvořili.
Ještě fotografie závěrem. Kouzlo této kuchyně je ukryto v devatero koření, které se pěstuje zde :-) A nejen to, výborná zelenina též dělá divy. V tuto chvíli bych tuto příjemnou krátkou reportáž uzavřela a nechám jen na vás, zda vás tam nohy zanesou. Přidávám jako bonus jeden zajímavý tip, kam se v Ivančicích ještě vrtnout.
Na co by se nemělo v Ivančicích zapomenout! Beze slov jen pár fotografií úžasného místa na konci Ivančic, kam určitě stojí za to jít. Jelikož jsem neměla v tomto případě štěstí, tak jsem nezjistila bližšího nic. Ovšem moc by mě to zajímalo :-) Zvláště originální "Penzion pro pohozené pány". Galerie "Stříbský mlýn" je s tímto penzionem pevně spjata a je to vážně kouzelné místo. Ovšem privátně jen pro zvané "pohozené pány". Tak pánové a milé dámy, toto místo může býti velmi prospěšné! Býti pohozen do tohoto penzionu ... nemusí býti vůbec na škodu. Zná někdo blíže toto místo? Když podá zprávu, budu nadšena a doplním případné další informace, které jsem nestihla posbírat osobně.
V Penzionu pro "Pohozené pány" & Galerii "Stříbský mlýn" byly všechny brány nedobytně zavřené, tak i já uzavřu tuto netradiční ivančickou reportáž. To, že do Ivančic se ještě vrátím, je nesporné. Tam to vážně stálo za to!

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bali Bali | Web | 26. května 2007 v 18:10 | Reagovat

ojojoj, skoda, ze mam takovy skvost tak daleko! A nebo je to naopak dobre, s ohledem na kila?!

Jeden podobny skvost uz vlastne mam asi 300m od domu a tam mne maji na svedomi!

Zdravim U Kalicha!

Bon appetit

2 Šárka Šárka | E-mail | Web | 26. května 2007 v 21:18 | Reagovat

Bali :-) Kdo hledá, ten si svůj skvost vždycky najde :-) Poslední dobou se nám to hledání daří :-) Nevím tedy, komu dřív budu vyčítat, že mě mají na svědomí. Mít dobrou hospůdku 300 m od nosu, to už chce opravdu velkou osobní disciplínu. Tak "Bon appetit" všem labužníkům - ať už si pochutnávají kdekoli, důležïté je, aby to zanechalo dobrý dojem nejen na jazyku, ale taky na duši.

3 Rudka Rudka | 27. května 2007 v 8:59 | Reagovat

Tak tato rubrika bude velice zajímavá a poučná. Díky Tvým stránkám Šárko, se podíváme do míst, které bychom asi nikdy neviděli, a když nás tam náhodou vítr zavane, tak už budeme vědět kam zajít.

4 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2007 v 11:58 | Reagovat

Díky za komentář Rudko :-) Snad někomu poslouží dobrý tip, když se bude toulat někde poblíž Ivančic. Postupem doby se dobré tipy jistě rozrostou a možná někdo přijde též s dobrým doporučením, kde to stojí za to. Budu se těšit. Přeji pěknou slunečnou neděli a moc vás zdravím.

5 zuzka zuzka | 27. května 2007 v 14:55 | Reagovat

Díky za tuto rubriku, když už mi nevyšlo abych tam mohla být osobně tak jsi mi to takto trochu vynahradila.

6 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2007 v 16:43 | Reagovat

Zuzko :-) jsem ráda, že tě to potěšilo - příště podnikneme něco v Praze. Už plánuji, kam vyrazit :-) V Praze je blaze a těch možností milión.

7 zmrzlinka zmrzlinka | 11. června 2007 v 21:21 | Reagovat

ty tvoje stranky sou docela v poho ale podle me tu chybi oteviraci doby.....ale mozna sem je jen nenasla :-(

8 Šárka Šárka | E-mail | Web | 11. června 2007 v 22:08 | Reagovat

zmrzlinka :-) otevírací doba mých stránek je "non stop" ;) ... pokud jde o otevírací dobu tohoto penzionu s restaurací, je v textu uveden link přímo na www stránky (www.uurbanu.cz) - není problém toto zjistit a vše potřebné přímo s majiteli domluvit. Mé stránky jsou především orientované na popis receptů s fotodokumentací. Doporučení této restaurace (v dohledné době i dalších zajímavých podniků) je pouze bonus, který tematicky do mých gastronomických stránek zapadá.

9 Pavlína Pavlína | E-mail | 2. srpna 2007 v 14:46 | Reagovat

Dobré odpoledne Šárko,

stránky máte krásné, recepty úžasné. Neděláte nějaké kurzy vaření? Děkuju.

10 Šárka Šárka | E-mail | 3. srpna 2007 v 14:08 | Reagovat

Pavlína :-) zatím takové kursy pořádám jen pro přátele a kamarády, ale uvažuji o tom, že nereálné by to nebylo, neboť náš dům je koncipován jako wellness penzion. Určitě by to byla zajímavá aktivita ;) Jelikož tyto stránky nesmí sloužit komerčním účelům, můžeš Pavlíno napsat na můj mail. Zdravím a přeji příjemný víkend ;)

11 Burma Jones Burma Jones | E-mail | 8. prosince 2007 v 8:55 | Reagovat

Onen penzion znám velmi dobře.Patří dvěma skvělým lidem.Ireně a Josefovi Zahradníků.Ona je dobrá duše ivančického sportu a altruismu obecně,on o sobě sice tvrdí že je podivín,ale já vím, že je jen obyčejný genius.Tvoří velká díla z různých materiálů.Ve volném čase by rád posílil duše P.T. návštěvníků kulturou, a posléze i krmí jejich těla.To první se již daří,na tom druhém se pracuje.Co vím,zařízení je v současné době již v provozu,byť omezeném.

P.s. strava je zatím pouze tekutá.

Zdravím a někdy se stavte.

12 Šárka Šárka | E-mail | 8. prosince 2007 v 13:26 | Reagovat

Burma Jones :-)

Díky za důvěrné informace o tomto báječném místě. Hned mi bylo jasné, že majitelé budou v mnohém výjimeční :-) Jsem ráda, že to tak je a rozhodně si návštěvu nenechám ujít. Hned jak budu v okolí Ivančic, už vím kam bez přemýšlení jít. Nasytit tělo kulturou je něco mimořádného a ta mimořádnost dýchala z každého koutu tohoto domu. Zajímá mě to moc! Díky za milý komentář a přeji "výjimečný" víkend ;-)

13 Ája Ája | E-mail | 7. srpna 2008 v 16:42 | Reagovat

Milá Šárko, často navštěvuji váš blog a moc s mi tady líbí jste opravdu vyjmečná - vaše recepty jedinečné!!! Vždy tu najdu něco inspirujícího a musím vám za to poděkovat.                                        Takže srdečně děkuji!!! Chtěla jsem se zeptat jstli neznáte nějaký recept na lehký dezert s jogurtem, piškotem, ovocm a žlatinou, mám na mysli něco podobného jako prodávají v Ikea. Já dělám klasický dezert se šlehačkou a zakysanou smetanou, ale je moc tučný zkoušela jsem nahradit kysanou sm. jogurtem, ale pořád to není ono můžete mi prosím poradit? Jště jsem přemýšlela o našlehaném bílku, ale vážně nevím. Moc děkuji   Ája

14 Šárka Šárka | E-mail | 14. srpna 2008 v 0:16 | Reagovat

13 - Ája :-)

Díky za pěkný komentář, kterého jsem si bohužel všimla pozdě. Lehkých dezertů je mnoho a těžko vybrat jen jeden jediný. Omlouvám odpověď s velkým zpožděním. Na dobrý recept jste již natrefila někde jinde, předpokládám :-) Moc zdravím a když najdete nějakou senzační recepturu, přijdte se o své dojmy rozdělit. Díky a zdravím, Šárka

15 jirka jirka | E-mail | 18. října 2008 v 13:24 | Reagovat

zkuste www.stribskymlyn.cz   ...snad přijdete alespoň pár odpovědí na Vaše otázky

16 Šárka Šárka | E-mail | 18. října 2008 v 17:31 | Reagovat

15 - jirka ;-) Díky ! Je to úžasné místo.

17 Nympha von Moonthorn Nympha von Moonthorn | E-mail | Web | 18. prosince 2008 v 21:16 | Reagovat

To je milé. V Ivančicích bydlím :)  a Galerii na Stříbském Mlýně vlastní otec mého spolužáka.

Mimochodem, Vaše recepty vypadají skvostně. Narazila jsem na tento blog náhodou, ale jsem za to moc ráda.. Koukám, co budu v sobotu dobrého vařit. Určitě Vám napíšu jak to dopadlo! :)

Děkuji a přeji Vám hezké Vánoční svátky :)

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 18. prosince 2008 v 23:54 | Reagovat

17 - Nympha :-)

V Ivančicích je krásně! Díky za zmínku o Stříbském Mlýnu, je to úžasné místo, kterých mnoho není. Miluji vodu v pohybu, tak jsem se nechala očarovat i řekou. Jsem ráda, že se mé recepty líbí. Určitě se budu těšit na zprávu, jak vaření podle nich dopadlo :-)

Krásné Vánoce a v Novém roce ať se stane mnoho dobrého!

P.S.

Víc než příjemná byla procházka po stránkách Nymphy v. M. za zvuků Scorpions. Je zvláštní, jak rychle dokáže muzika vyvolat konkrétní vzpomínky :-) Díky za hudbu, která mě vtáhla zpátky do snění dávno vyhaslých dnů.

19 Tomáš Tomáš | E-mail | 26. května 2009 v 23:33 | Reagovat

Navštívili jsme po doporučení restauraci u Urbanů v Ivančicích, abychom ochutnali chřest. Ten byl dobrý, obsluha včetně majitele však byla značně opilá, zmastila v objednávkách co se zmastit dalo, navíc jsem byl pokousán jejich volně pobíhajícím dobrmanem. Takže pozor!!!! Pravděpodobně to už není co to bývávalo!

20 Šárka Šárka | E-mail | Web | 27. května 2009 v 9:36 | Reagovat

10 - Tomáš

Tak to v každém případě se změnilo mnohé! Reportáž jsem psala s čerstvými dojmy v roce 2007.

Chápu, že to musela být návštěva téměř hororová! I tak to v našem českém pohostinství chodí. My hosté jsme v ohrožení. Toto je jasný případ.

21 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. června 2009 v 23:09 | Reagovat

Tento email mi došel do schránky, ale rozhodně by mohl zajímat toho, kdo se do Ivančic chystá / a nemusí to být jenom kvůli chřestu :-)
----------------------------------------
On Wed, 3 Jun 2009 14:07:31 +0200, "Marhoul Alois" <gastroservis@volny.cz>
wrote:

Dobrý den,
chtěl bych Vám dodatečně poděkovat za dobrý nápad, kde strávit nezapomenutelné zážitky s chřestem. Jestli si vzpomínáte, v květnu 2007 jste přinesli poutavý článek o restauraci U Urbanů v Ivančicích. Se svými přáteli jsme nelenili a v roce 2008 i v letošním roce jsme si do tohoto malého, ale milého penziónku
udělali výlet v době chřestové sezóny. Nemělo to chybu, zážitek gastronomický se snoubil s příjemným a profesionálním přístupem majitelů, kteří dle cen, to dělají více z lásky než aby na
zákaznících vydělávali. Více takových lidí!

A Vám ještě jednou díky,
Alois Marhoul

PS. Poděkování vyřizuji i od našich přátel Trachtů a Svobodů!

G-servis - Alois Marhoul
252 04 Čisovice 123
okres: Praha-západ
(25 km z centra Prahy)
mobil: +420 602 308 363
e-mail: gastroservis@volny.cz
web: www.gastrobazar.cz

22 Tamera30Paul Tamera30Paul | E-mail | Web | 2. srpna 2011 v 23:58 | Reagovat

I think that to get the <a href="http://bestfinance-blog.com">loans</a> from banks you must have a firm reason. But, once I have got a short term loan, just because I wanted to buy a bike.

23 ysl ysl | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:35 | Reagovat

We have been browsing your niche site and     have a small number of enquiries to inquire you.
http://www.shoesgreat.com/

24 mother of the groom beach dresses mother of the groom beach dresses | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:50 | Reagovat
25 tea length bridal dresses tea length bridal dresses | E-mail | Web | 2. května 2013 v 10:01 | Reagovat

Thank You For This Blog, was added to my bookmarks.
http://www.threedress.net/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama