Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Velikonoční nádivka "hlavička"

8. dubna 2007 v 0:23 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Slané pečení
Jaro znamená nový začátek, novou šanci a naději. Jaro je těšení se na Velikonoce. Ustálila se zásada, slavit tyto svátky po jarní rovnodennosti, v neděli po prvním jarním úplňku, což může být mezi 22. březnem a 25. dubnem. Celé předvelikonoční období i Velikonoce samy jsou od pohanských dob plné různých obyčejů. Na samém počátku je Masopust a na konci Pondělí velikonoční. Některé staré tradice se udržely dodnes, některé postupem doby vymizely úplně. Na velikonočních stolech se již po staletí objevuje též velikonoční nádivka, tzv. hlavička, do které se přidává symbol jara, tedy vše čerstvé zelené a nikdy se nevynechávají nasekané mladé kopřivy. Tak zde je na ni recept / možná prastarý, možná trochu postupem doby pozměněný, ale to už se dnes nikdo nedozví. Je dobře, že tradice Velikonoc v nás přežívají a na stolech se tradiční pokrmy objevují a my si na nich můžeme pochutnat.



Velikonoční nádivka "hlavička"
  • ½ kg vařené vepřové plece
  • ¼ kg uzeného vařeného masa
  • ¼ litru mléka
  • 7 vajec
  • 7 rohlíků (nebo 1 veka)
  • miska nasekaných kopřiv
  • pro chuť další jarní bylinky
  • sůl
  • pepř
  • máslo na vymazání zapékací nádoby


Rohlíky nakrájíme na kostičky. Oddělíme vaječné žloutky od bílků. Žloutky rozšleháme s mlékem a zalijeme pečivo. Necháme vsáknout. Uvařené maso pokrájíme nadrobno. Všechny bylinky nasekáme. Kopřivy před přípravou nejprve spaříme horkou vodou. Namočené pečivo osolíme, opepříme a vmícháme maso i bylinky. Ušleháme tuhý sníh z bílků a lehce ho vmícháme do připravené nádivky. Zapékací nádobu dobře vymažeme máslem, rovnoměrně rozprostřeme nádivku, na povrch můžeme položit několik plátků másla a předehřáté troubě upečeme dozlatova. Je výborná teplá i studená.

Přeji "Veselé Velikonoce" se všemi těmi tradičními pokrmy jara, kdy v přírodě i na talíři zelená hraje prim. Nehledejte zdraví v pilulkách, jarní příroda je ta nejlepší lékárna a dobrá nálada ten nejlepší lékař.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pan Cuketka pan Cuketka | E-mail | Web | 8. dubna 2007 v 0:47 | Reagovat

pěkné svátkyi Vám ! ;)

(p.s.: doufám, že u vás proběhne svižná jární pošvihanice, nejlépe i k tomu určenou "jarní bylinkou" - jalovcem :)))

2 Laura Laura | 8. dubna 2007 v 2:16 | Reagovat

Přemýšlela jsem, proč "hlavička"? Pátrala jsem a prý se původně připravovala z telecích hlav. Přeji veselé Velikonoce a krásné jaro.

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. dubna 2007 v 8:45 | Reagovat

Pan Cuketka :-) doufám, že u vás proběhne též jarní vydatná "polívanice" - užijte si Velikonoc v plné síle přežívajících tradic :-)

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 8. dubna 2007 v 8:48 | Reagovat

Laura :-) hezké svátky! S tou "hlavičkou" to bude určitě přesně tak. V dávných dobách nechybělo na velikonočním stole ani maso kůzlečí, jistě se hlavička vařila právě z tohoto zbytkového masa, díky za objasnění starého názvu ;)

5 Bali Bali | Web | 8. dubna 2007 v 8:50 | Reagovat

mnam, prave jsem nadivku posnidala.

Preji prijemne velikonoce;-)

6 Laura Laura | 8. dubna 2007 v 19:09 | Reagovat

Když jsem si dnes četla váš recept na "hlavičku", vzpomněla isem si, že rodina mého tatínka k ní podávala rajskou omáčku a kynuté knedlíky. Maminka tento zvyk přejala a bylo to naše oblíbené nedělní jídlo. Možná neobvyklá kombinace, ale chutná skvěle. Tak mě napadá - místo sekané nádivka, no. Nejedla jsem však tuto pochoutku přes pětadvacet let, protože mezi oblíbené pokrmy mého muže ani rajská, ani nádivka rozhodně nepatří. Proto rajskou vařit neumím a ze zvědavosti jsem koukla na tu vaši. Díky, třeba ji zkusím.

7 wrana wrana | 8. dubna 2007 v 20:28 | Reagovat

K nádivce hlavičce nutně patří špenát.

8 marek marek | Web | 8. dubna 2007 v 23:38 | Reagovat

...a být pak jak Pepek námořník :)

9 Bali Bali | Web | 9. dubna 2007 v 8:25 | Reagovat

ja mam nejradsi nadivku ke kavicce, mnam.

10 ren ren | 9. dubna 2007 v 22:21 | Reagovat

Také jsem vyráběla takovou nádivku, ale bezmasou, se zelenými bylinkami (petržel, pažitka, celerová nať, kopřivy, majoránka, troška libečku), pak jsem na zahradě natrhala ještě sedmikrásky a přidala česnek, bylo to fantastické jarní jezení - vhodné nejen na velikonoce. I náš masožravý pejsek nepohrdnul - ale to bude asi tím, že sní úplně všecko.

Doufám, že jsi, Šárko, prožila Velikonoce stejně krásně jako my, zároveň přeji krásné i další jarní dny. Teď už to může být jedině lepší...

11 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. dubna 2007 v 9:13 | Reagovat

Laura: zajímavá kombinace :-) Pokud jde o rajskou omáčku, tak jsem ji upřímně řečeno taky moc nemusela, ale dnes si na ní sem tam pochutnám. Mám ráda tu z čerstvých rajčat a třeba s bazalkou. Není rajská jako rajská, rozhodně bych ji někdy zkusila :-)

wrana: zelený špenát tam určitě patří! se "zeleným" v nádivce nešetřit :-)

marek: špenát je jídlo silných chlapů :-) i když dnes se ví o omylu s velkým obsahem železa, kde špenát prim nehraje, ale je to chutná listová zelenina, tak šup s ní na talíř. Musím říct, že příběh Pepka námořníka byla docela "dobrá oblbovačka" pro děti, protože věřily, že špenát se změní ve svaly a baštily ho pod vlivem filmového průmyslu zcela dobrovolně :-) Taková propagace špenátu slušela a pomáhala na správném místě :-)

Bali :-) ke kávičce jsem ji nezkoušela, ale věřím, že si lze i takto pochutnat. Jednou jsem dostala u známých jako pochoutku bramboráky s notnou dávkou česneku a byly pomazané meruňkovou marmeládou :-) Jakkoli se zdála ta kombinace prapodivná, chuť meruněk srážela štiplavost česneku a křupavý bramborák mi chutnal :-)

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. dubna 2007 v 9:36 | Reagovat

ren :-) takovou bylinkovou nádivku si umím představit, i bez masa se dá zvládnout dobrá. V létě ji mám ráda s houbama a maso tam nepostrádám taky :-) Velikonce byly příjemné a nyní nás všechny čeká to nejkrásnější období roku - jaro, léto - ať je báječné, díky Ren.

13 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. dubna 2007 v 9:39 | Reagovat

Bali :-) ještě jsem zapomněla říct, že k těm bramborákům se "prý" nutně musela pít "bílá káva"! Dostala jsem to dle této zásady na stůl a pravda to byla :-) S bílou kávou to bylo báječné.

14 Bali Bali | Web | 10. dubna 2007 v 10:11 | Reagovat

zajimave. Vyzkousej tu nadivku s kavou. Ja piji slazenou.

Dnes obedvam jen lehce, rajcata, mozzarela, bazalka, olivac, balsamico, pepr a Fleur de sel.

No, ale manzel uz dela zase dezert.

15 wrana wrana | 10. dubna 2007 v 11:57 | Reagovat

Malé nedorozumění. Špenát se u nás nedává do nádivky, ale jí se k nádivce, a to na Zelený čtvrtek, protože k obědu má být něco zeleného. V hlavičce má být také jehněčí nebo skopové maso, jinak recept Šárky je velmi obdobný mému. Česnek se tam dává také. Tak na Valašsku, Lašsku a Slezsku. Nádivka se také někdy peče ve formě na beránka.     Stránky jsou nádherné a společnost moc milá. Špenát nemusí být to odporné jídlo ze školní jídelny. Už se nemohu dočkat, až budou v Brně na Zelném trhu trhovci prodávat špenát novozelandský, čtyřboč. Nevyrůstá, je po celý rok a není s ním tolik práce. Bez zásmažky, česnek, máslo, smetana.Když budeme moc rozverní, tak mandle nebo piniové oříšky.Dobrou chuť, marku.

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 10. dubna 2007 v 12:46 | Reagovat

wrana: Špenát v čerstvém stavu už jsem letos měla taky několikrát, naposledy právě ten novozélandský, někdy příště zde uveřejním výborný špenátový salát, který s oblibou dělávám. Špenát k nádivce je výborná kombinace. Špenát do nádivky doporučují již ve starých kuchařkách, tak se špenátem nikdy nic nepokazíme :-) Přeji ti výtečné pochutnání na čerstvém špenátu a díky za návod, jak ho nejšetrněji připravit. Dělám to obdobně, tepelná příprava jen kraťoučká, aby ta jeho chuť zůstala co nejvíce zachována. Díky za komentář.

17 Damicka Damicka | 11. dubna 2007 v 8:15 | Reagovat

U nás se peče podobná věc, pokaždé na velikonoční sobotu, říkáme tomu řežábek...   jen místo pepře dáváme muškátový květ a trochu zázvoru a zaléváme vývarem z masa, až je konzistence hooodně řídká (většinou mícháme v prádelním hrnci, jinam se ta kvanta nevejdou)... lijeme na vymazaný, vysypaný plech v 1cm vrstvě a pečeme asi hodinu do zlatova při 200 stupních. Nedočkavě žereme s kyselou okurkou a když je všechno fuč, začínáme se těšit na další velikonoce.

18 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. dubna 2007 v 8:25 | Reagovat

Damicka :-) jé, tak to jsem ráda, že někdo další tomu taky říká řežábek. Taky to pod tímto názvem znám, ale málokdo ví, co to "řežábek" je. Prý se tomu též říkalo a snad i říká "sekanina". Dobrá poznámka s tím zaléváním vývarem. Přiznám se, že ho též trochu použiji a dokonce bych si troufla říct, že je ta varianta s horkým vývarem o kousek zajímavější než zalévání mlékem. Podobný recept pod názvem "řežábek" mám v kategorii zeleninových jídel a je připravován ze strouhané cukety a dalších ingrediencí. Též fantastická záležitost. Jak píšeš: "nedočkavě žereme" :-)))) tak ten výraz opravdu sedí, ono to je přesně tak. Nikdo není trpělý, aby nechal tuto dobrotu vychladnout a raději si spálí ruce i pusu, ale kousnout si co nejrychleji se musí :-)

19 wrana wrana | 11. dubna 2007 v 8:56 | Reagovat

Horký vývar neee, to se začne houska matlat, patlat, jenom takový vlažný!!!! A zapomněla jsem, že tam dávám kousek rozdrobených kvasnic, případně rozetřených s vodou a pak je to dokonalé.

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. dubna 2007 v 9:09 | Reagovat

wrana :-) díky za upozornění :-) jasně že ne horký! než maso z vývaru nakrájíme, vývar bude ve stavu vlažném a potom ho tam dáme :-) Popisovat recepty musím s větším soustředěním :-) vaření v reálu je jednodušší - člověk koná automaticky. Beru to za snadnější disciplínu. Popisovat recepty je vážně o chlup horší, to mi každý musí dát za pravdu :-)

21 sally sally | 11. dubna 2007 v 9:40 | Reagovat

Delala jsem podle vaseho receptu tuto velikonocni nadivku a byla opravdu moc dobra. Zkousim varit podle vasich receptu a jsou velmi originalni a musim rict, ze se mi vzdy podari. Mate hodne inspirace a lasky k vareni. Diky za vase stranky, ktere jsou potechou pro oci i dusi.

22 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 11. dubna 2007 v 10:15 | Reagovat

To mě moc těší sally :-) Díky za milý komentář. Jsem ráda, když se dílo podaří, těší mě to taky.

23 Eliška Eliška | 12. dubna 2007 v 14:40 | Reagovat

V naší rodině se zažil název velikonoční sekaná - možná proto, že v poměru maso a rohlíky vítězí maso. Dáváme půl napůl vepřové a uzené maso a někdy i kuřecí. Nakrájené rohlíky taky máčíme ve vlažném vývaru - zdá se mi, že pak je chuť "sekané" daleko víc masovější. Letos jsem použila celozrnné rohlíky a bylo to mooc dobré. Nejradši mám sekanou studenou druhý den :-)). Přeju hodně dalších skvělých receptů, vaše stránky jsou pro mě skvělou inspirací, moc ráda sem chodím.

24 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 12. dubna 2007 v 20:31 | Reagovat

Eliška :-) nápad s celozrnnými rohlíky se mi moc líbí a chovám toto pečivo též ve velké oblibě! Určitě brzy vyzkouším a nebudu kvůli tomu čekat na další Velikonoce. Děkuji za všechny návštěvy současné a též za ty budoucí :-) Popřemýšlím o nějakých zajímavých receptech, aby byl důvod přijít příště zas. Díky ;)

25 Lukáš Lukáš | E-mail | 16. ledna 2008 v 19:47 | Reagovat

Z celého internetu je tento recept nejbližší způsobu, jakým nádivku dělala má pražská babička Marta. Pravda, jsem z rodiny, která nádivku odpoutala od Velikonoc:-)

Vylepšení a detaily:

1.) Mléko nebo vývar?

Babička řešila věc šalamounsky, do žloutků s mlékem přidávala půl kostky slepičího masoxu. Tím pak zalívala housku.  Vyzkoušel jsem, mohu doporučit, jde to. Jen musíte masox napřed rozpustit v troše horké vody.

2.) Maso

U nás doma panovala pověra, že v nádivce mají být tři druhy masa. Doporučuju alespoň kombinaci uzeného a vařeného vepřového. Vepřové si prozíravě necháte stranou v mrazáku, a potom jako když ho najdete.

Kloním se k poměru 8 housek - půl kilo masa:-)

3.) Koření.

Mám vyzkoušenou kombinaci špetky muškátového květu, pepře a trochy nového koření. Chutná fantasticky. Pokud jste ale přidali masox a uzené, už to probůh moc nesolte, jinak to bude nepoživatelné.

4.) Kupujte dopře vypečené housky, tvrdší. Po nakrájení je nechte asi hodinku oschnout, jako do knedlíků. Nádivka se pak napůl spojí a napůl ne, na řezu jsou vidět kostičky a vypadá to efektivně.

5.) Pokud děláte nádivku opravdu na jaře a jste z venkova, nezapomeňte na popenec neboli openec. Je to drobná bylinka, ale má nezměnitelnou chuť. Latinsky je to Glechoma hederacea, pokud se Vám chce hledat po internetu. Kopřivy a pažitka jsou samozřejmostí.

Kromě toho přemýšlím, že by se k nádivce určitě strašně hodila Cumberlandská omáčka, ale to musím zkusit jindy:-) protože brusinky nemám.

26 Šárka Šárka | E-mail | 16. ledna 2008 v 23:32 | Reagovat

Lukáš :-)

Teda to jsou naprosto luxusní rady! Ztotožňuji se se vším, co zde bylo napsáno. Vývar je mnohdy lepší než tradičně používané mléko. Nádivka je hned voňavější a nakonec při vaření masa toho vývaru máme opravdu dost. Vývar je slaný a lépe nám nádivku prosolí. Přiznám se, že při přípravě této nádivky /nemusí být ani Velikonoce/ se řídím tak nějak intuicí. Popsat recepturu je trochu těžší disciplína. Na jaře je nádivka naprosto nepřekonatelná, protože ji vylepšují všechny ty zelené bylinky a traviny, které jsou k jídlu a tím pádem pro jarní velikonoční nádivku "nepostradatelné"! Díky moc za tento komentář, neboť dokonale obohatil mou recepturu. Díky Lukáši *

27 GM Angel GM Angel | E-mail | 23. března 2008 v 11:21 | Reagovat

Hmm docela good blog a cool recept!!!!!

28 Barush Barush | 10. dubna 2009 v 11:43 | Reagovat

díky moc!

29 em em | 12. dubna 2009 v 16:05 | Reagovat

vždy na velikonoce dělám nádivku a můj přítel k ní udělá bramborovu kaši a jsme spokojeni oba.
Jen ty kopřivy nikdy ne a ne sehnat. Když člověk bydlí na sídlišti....
Ale pažitka a petrřelka taky přijde vhod.

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 13. dubna 2009 v 15:44 | Reagovat

29 - em

Nádivka je dobrá i bez kopřiv, postačí cokoli jarně zeleného na vylepšení chuti :-) Kopřivy jsou plné vitamínů, je fajn mít je po ruce. Proti pažitce a petrželce se nedá nic namítnout :-)

31 Detektiv Detektiv | 29. srpna 2009 v 18:16 | Reagovat

Šárko, Rádio Impuls vám ukradlo tuhle fotografii, víte to? Trapné, jak vaše články i fotky vykrádají jiní, co nic neumí.

32 Šárka Šárka | E-mail | Web | 30. srpna 2009 v 11:22 | Reagovat

Detektiv:
Ano, vím - do doby, než se to vyřeší, držím tuto informaci v tajnosti, neboť podle předešlé zkušenosti by se mohla stát, že foto bude okamžitě staženo nahradí ho jiné. Stihla jsem si vše zálohovat do webového archivu. Díky :-)

33 eva eva | E-mail | 4. dubna 2010 v 0:17 | Reagovat

A všimli jste si ,že se ta nádivka do ničeho nenadá..:-)))) E

34 Lenka K. Lenka K. | E-mail | Web | 23. dubna 2011 v 16:04 | Reagovat

Milá Šárko,
děkuji za recept. Letos podruhé jsem nádivku dělala podle něj, s použitím rad a vylepšení od Lukáše. Popenec (včetně květů:o), vývar do mléka, celozrnné pečivo... odolávám a ochutnání nechávám (důe tradioce) na dnešní večer, ale svrbí mne prsty... už při přípravě nádivka nádherně voněla!
Přeji krásně Velikonoce,
Lenka

35 Lenka K. Lenka K. | 23. dubna 2011 v 16:05 | Reagovat

[34]: dle tradice má být...

36 Melly Melly | Web | 23. dubna 2011 v 17:21 | Reagovat

Vypadá to chutně, moc díky za receptík.

37 DolceVita DolceVita | Web | 24. dubna 2011 v 1:13 | Reagovat

[34]: Lenka K.

Bez ochutnávání to prostě nejde :-) Krásné a chutné Velikonoce!

38 qw qw | 7. dubna 2012 v 9:38 | Reagovat
39 Vydělávej psaním článků ! Vydělávej psaním článků ! | Web | 7. dubna 2012 v 11:17 | Reagovat

Zdravím, touhle cestou se chci zeptat, zda-li autor tohoto blogu má zájem si přivydělávat psaním placených článků. Výdělek měsíčně může dosáhnout až několik tisíc korun. Pro více informací přejděte -> http://www.postsgenius.cz/bloger/#a.6a5676f47d2bc6ce16cd5164dfcd67a3

40 Luky Luky | 7. dubna 2012 v 18:26 | Reagovat
41 nano nano | Web | 8. dubna 2012 v 19:56 | Reagovat

mas krasnej blog ^^ co rikas na muj (teprve zacinam)

42 cheap fake watches cheap fake watches | E-mail | Web | 31. října 2012 v 14:47 | Reagovat

Q. When do you stop at green and go at red?
http://www.theirwatches.com/

43 mother of the bride dresses plus size mother of the bride dresses plus size | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 6:22 | Reagovat

I happen to enter your blog with the help of Google search. To my sheer luck I got what I was searching for. Thanks.
http://www.spelldress.net/mother-of-the-bride-dresses.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama