Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Mandlový kavárenský koláč

1. dubna 2007 v 20:08 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Sladká kuchyně
Mandlový kavárenský koláč, nejen na neděli; žijte "Dolce Vita" den co den :-)
Senzační koláč na nedělní odpoledne k šálku silné horké kávy. Báječná kombinace neslazené kávy se sladkou chutí křupavého koláče s výraznou vůni pražených mandlí. To musíte zažít :-)


Na křupavé těsto:
  • 250 g hladké (polohrubé) mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 rovná lžička sušeného droždí
  • máslo na vymazání pečící formy


Mandlová náplň:
  • 150 g tenkých plátků mandlí
  • 100 g přírodního třtinového cukru nebo medu
  • 100 g másla
  • lžíce mandlového likéru (nebo jiného vhodného alkoholu)
  • 3 lžíce mléka


Připravíme těsto na koláč běžným způsobem. V mouce rozmícháme droždí, přidáme cukr, vejce a plátky změklého másla. Těsto zpracujeme v míse za pomoci vařečky ve tvárnou hmotu. Vymažeme pečící koláčovou nádobu máslem a těsto na dno rozprostřeme. Pomocí lžíce nebo dlaní ho roztlačíme rovnoměrně po celé formě. Prsty vytvarujeme vyšší okraj a několikrát ho propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla odejít pára a těsto se nezvedalo.


Náplň připravíme v pánvičce. Rozpustíme máslo, prohřejeme mandle a přidáme třtinový cukr, aby mírně zkaramelizoval. Výborný je též med. Na chuť přidáme pár lžic likéru a mléko. Tuto náplň natřeme na těsto a koláčovou formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut na 180 °C. Máslové těsto se upeče pěkně do křupava a mandle na povrchu dostanou zlatě karamelovou barvu. Tento koláč je skvělý ještě vlažný a ukrajujeme ho dezertní vidličkou. Zapíjíme svou nedělní odpolední kávičkou :-) Zcela vážně doporučuji tu neslazenou. Kombinace je to nepřekonatelná.


(koláč před vlastním pečením / lehce karamelizované mandle s máslem se v troubě nepřekonatelně rozvoní)
Nevadí, že tuto aprílovou neděli odpolední kávu již nestihnete, bude ještě mnoho nedělí, které vám mohou tu vaši kávu chutí tohoto koláče zpříjemnit.

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 2. dubna 2007 v 10:44 | Reagovat

Tedááá,to vypadá úžasně. Dá se to jíst i studené? :)

2 Lenka Lenka | 2. dubna 2007 v 10:46 | Reagovat

Ještě dotaz. Těsto se nenechá kynout? A jaký průměr koláčové formy ;)

3 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 11:04 | Reagovat

Lenka ;) Dá se to jíst i studené, ale za předpokladu, že ještě zbude ;) Co se týče kynutí, tak se kynout nenechává. Instantní droždí se jenom postará o poréznější strukturu těsta. Průměr koláčové formy používám cca 30 cm. Díky Lenko za komentář, tento koláč si pozornost zaslouží, je takový trochu jiný. Je to upravená receptura z jedné staropražské kavárny.

4 Lenka Lenka | 2. dubna 2007 v 11:37 | Reagovat

No vzhledem k surovinám musí být skvělý. Tak uvidíme..

Že bych napsala manžovi ať koupí někde plátky mandlí. Loupat a krájet se mi teda nechcou :)

5 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 13:05 | Reagovat

Lenka ;) mandličky na tenoučké plátky je opravdu dobré koupit. Asi bych nebyla trpělivá se s nimi plátkovat a koláč bych ošidila / dala bych jich tam jenom trochu ;)

6 Rudka Rudka | E-mail | 2. dubna 2007 v 15:08 | Reagovat

Nádhera, mám v plánu zítra dělat k narozeninám dort a takový vrchní díl by byl originální. No nevím, možná do toho půjdu.

7 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 16:51 | Reagovat

Mohlo by to být zajímavé Rudko. Až budeš dělat ten dortík (však já vím pro koho!), tak mě ho vyfoť a pošli mailem názornou ukázku. Určitě to zase bude mistrovské cukrářské dílo. Budu se těšit.

8 Lenka Lenka | 2. dubna 2007 v 18:00 | Reagovat

Taky mě čeká dort, za 14 dní. Dcerka bude mít 4 roky. Chce jahůdkový :D Přemýšlím o čokoládovém korpusu. No uvidíme. Dort mám vždycky chutově dobrý, ale neumím ho moc nazdobit :(

9 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 19:28 | Reagovat

Lenka :-) jahůdkový dort je senzační. Mám ráda se želatinou a čerstvýma jahodama (těmi nešetřit) a studeným vanilkovým krémem. Dorty peču taky jenom jako pozornost k narozeninám. Nejčastěji schwarzwaldský s likérovými třešněmi, šlehačkou a čokoládovými hoblinami pro dospělou část rodiny. Naposledy jsem dělala dort nugátový. Byl moc dobrý, tak si ho někdy zase zopakuji ;) Ať se ti ten jahůdkový pro dcerku vydaří! Určitě bude mít radost.

10 mari mari | 2. dubna 2007 v 20:00 | Reagovat

To je určitě velká dobrůtka - kavárenští povaleči  uměli holt žít !

11 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 20:09 | Reagovat

mari ;) kavárenská atmosféra musí vonět kávou, tabákem a něčím delikátně sladkým, aby ta vůně kolemjdoucí vtáhla dovnitř :-) Ten koláč se dá s úspěchem použít jako vábnička pro ty ostýchavější kavárenské povaleče :-)

12 Petruška Petruška | E-mail | 2. dubna 2007 v 21:20 | Reagovat

Teda mami, to je skvělý recept. Mandle (a ořechy) zbožňuji a stejně tak křupavé těsto, byla by to pro můj apetit skvělá kombinace, takže nebudu váhat dlouho a udělám si ho, protože jsem mlsoun. Jen mám jednu otázku - mám silikonovou formu na pečení, tvar je stejný jako ta tvá na fotce, jak by v ní ten koláč vyšel? Je lepší silikonová (kde se nemusí přidávat tuk, ale zase je těžké koláč vyklopit) nebo klasická pevná forma?

13 Petruška Petruška | E-mail | 2. dubna 2007 v 21:21 | Reagovat

Také mě napadá, že na materiálu, z něhož je forma vyrobena, záleží - třeba jsou tam jisté změny v chuti připravovaných jídel nebo jejich propečenosti atd.

14 Zuzka Zuzka | 2. dubna 2007 v 22:00 | Reagovat

Tak já jdu do toho. To musí být veliká dobrota.

15 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 22:05 | Reagovat

Petruško, silikonová forma je bezvadná. Z té se koláč vyloupne velmi snadno. Silikonové formy používám, ale na koláč mám oblíbenou tuto vypalovanou keramiku s glazurou. Já bych se té silikonové nebála :-)

16 Šárka Šárka | E-mail | Web | 2. dubna 2007 v 22:08 | Reagovat

Zuzko, dobrota to je, ale nějaká ta kalorie navíc taky :-) To je ovšem všeobecný problém všech dobrých cukrovinek. Občas je potřeba si ten život udělat sladký. Tak do toho a dej případně vědět :-)

17 Florentyna Florentyna | Web | 2. dubna 2007 v 23:57 | Reagovat

Hmmmmmm, ještě že jsem před chvílí dosmažila vdolky na ráno, jinak bych asi zaběhla zpátky do kuchyně a začala tvořit nanovo. Šárko, jsi moje hvězda (už se opakuju, já vím :-))

18 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 9:13 | Reagovat

Flo :-) zašla jsem si pro inspiraci na tvůj web / jogurtový moučník mě navnadil, tak se do něho co nevidět pustím. Bude to přeci jenom dietnější dobrota, než tento mandlový koláč pro kavárenské povaleče, jak zde někdo osazenstvo kaváren hezky nazval :-) Taky se chodím do kavárny moc ráda povalovat. Ve druhém případě s kafíčkem na stole zabrousím do tvého Bistra Florentyna a je tam taky moc fajn :-)

19 Lenka Lenka | 3. dubna 2007 v 14:17 | Reagovat

Tak dnes jsem se do toho pustila. V Delvitě ale neměli plátky mandlí, ale jen loupané sekané a poslední 100g balíček :( tak jsem to riskla a řekla bych že to stačí ;) Koláč je fakt výborný. Teď jsem si ho dala v zahradě s neslazenou Meltou (kofein nemůžu kvůli mimi - pořád kojím :)))

20 mari mari | 3. dubna 2007 v 15:24 | Reagovat

Koláč jsem upekla, jeho vůně nepřilákala kavárenské povaleče, ale sousedy, kteří se jejich role velmi rádi ujali. No, co mám povídat - jedli, pili, hodovali a chválili a chválili. Protože se nechlubím cizím peřím, tak jsem přiznala odkud vítr vane / v tomto případě z kterých web. stránek / a mám autorce vyřídit hlubokou poklonu a uctivé poroučení, což tímto činím. Šárko, vážně moc dobrý recept, díky.

21 Rudka Rudka | 3. dubna 2007 v 15:38 | Reagovat

Právě vytvářím ten můj dort k narozeninám a musela jsem si odskočit k Vám na stránky, protože jsem právě ve fázi zkaramelizování mandlí. Šárko, myslíš opravdu na všechno, nevěděla jsem, jak mají vypadat před vložením do trouby a fotografie mi pomohly. Nemohla jsem se v jednu chvíli odtrhnout od pánvičky, protože už teď je to mňaminka. Chtěla bych z mandlí vytvořit na korpusu srdce a ostatní plochu vyplnit ovocem, které pomašluji želatinou, aby bylo svěží. Dort bude rozříznutý na tři díly a promazaný krémem s ovocem (jahody, kiwi. ananas) jsem zvědavá, kdy budu se vším hotova, tak mi držte palce.

22 Rudka Rudka | 3. dubna 2007 v 15:53 | Reagovat

Jak si tak pročítám komentáře, tak dnes obchodníci budou muset doplňovat a objednávat hodně mandliček. Budou to přisuzovat svátkům velikonočním, ale my víme, kdo to všechno způsobil. V kauflandu ještě měli.

23 Ondrej - GurmetKlub.cz Ondrej - GurmetKlub.cz | Web | 3. dubna 2007 v 16:29 | Reagovat

Co komentar to zena:)  Takova spolecnost se mi libi:))  Jinak kolac vypada skvele. Nevim, jak to delate, ale uz pri pohledu jsem musel polknout prebytecne sliny:) Asi protoze jsem typicky kavarensky povalec a presne tehle dezert bych u kavy ocenil..

Jinak Sarko, az pojedu do Jihocech, kdyby to bylo mozne, moc rad bych se u Vas zastavil a nejaky receptik s Vami nafotil.

PS: Brusinky cekaji na mou navstevu Makra a zdejsiho mrazaku.

24 Jana Jana | 3. dubna 2007 v 16:49 | Reagovat

tak ten Rudčin dort k narozeninám se peče, podařilo se vykouzlit i to srdce, voní to lákavě... má to pouze jednu chybu - narozeniny jsou až zítra.....

25 Bali Bali | 3. dubna 2007 v 18:32 | Reagovat

myslím, že se o Velikonocích taky stanu povalečem ;-)

26 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 19:50 | Reagovat

Lenka :-) mám radost, že koláč zachutnal, kofein není podmínkou, přednost má spokojené mimi :-) Velký dík za všechen čas, který ti příprava mandlového koláče sebrala. Pokud chutnal, je to příjemná satisfakce.

27 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 19:54 | Reagovat

mari :-) díky za milý komentář a jsem ráda, že koláč přivedl na mé stránky (díky tobě) zase nové návštěvníky. S vámi, co na mé stránky chodíte, je tu veseleji :-) Tak doufám, že tvé odpoledne bylo příjemné a koláč nalákal ke stolu milé sousedy a z obyčejného úterního odpoledne se stalo "nevšední odpoledne" :-)

28 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 19:57 | Reagovat

Rudko a Jani :-) společnými silami vytvoříte pro zítřejšího oslavence jistě ten nejlepší dort, který si lze představit. Jé, já ho chci vyfotit :-) a poslat mailíkem. Jsem totiž hrozně zvědavá. Obě vás moc zdravím.

29 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 20:04 | Reagovat

Ondrej-GurmetKlub.cz / Co by to bylo za kavárnu, kdyby dveře nerozrazil muž :-) Konečně je tu ta pravá atmosféra a nějaký ten kousek koláče pro nového "kavárenského povaleče" by se ještě našel :-)

P.S. Až pojedete do Jihočech, tak se rozhodně zastavte na 49° 12' 50" severní šířky a 14° 48' východní délky, máte pozvání :-)

30 Šárka Šárka | E-mail | Web | 3. dubna 2007 v 20:09 | Reagovat

Bali :-) já se přiznávám, že povalečem s kafíčkem jsem pravidelně den co den :-) Jsou to takové mé chvilky, kdy se nenechávám nikým a ničím rušit. Takovou slušnou privátní kavárničku mám doma :-) Spolehlivá kafemašina, kvalitní káva, obsluhu si dělám sama. Nějakého kavárenského povaleče do party by to ovšem sem tam chtělo :-) Můj muž kofeinovému mámení nepodléhá. To je jeho jediný nedostatek / nebo snad přednost? :-)

31 Eva  +  David Eva + David | 12. dubna 2007 v 23:03 | Reagovat

Šárko, šárko... ty nás budeš mít na svědomí :-) já tedy miluju občasné povalováníčko po kavárnách a co teprve doma na lodžii, s výhledem do zeleně a s tímhle dortem???? bude hned v sobotu, dokud mám ještě plnou sklenici mandlí / než je dítko moje, veverka oříšková, uloupí a zbaští/ díky za inspiraci :-)

32 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 13. dubna 2007 v 8:31 | Reagovat

Jé, tak to budete mít sladkou sobotu :-) Veverka oříšková určitě taky trochu dostane, ale pozor na tu kapku alkoholu, která tomuto koláči dává šmrnc. V každém případě přeji šťastný dnešní den, pátek třináctého. Zapomenout na všechny pověry je třeba, protože takhle krásný a sluneční den, jako ten dnešní je, jiný být ani nemůže. Kdo by neměl rád pátek?

33 Renáta Renáta | 24. dubna 2007 v 15:43 | Reagovat

Paní Šárko, Váš manžel je původem ze Sicílie?

34 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. dubna 2007 v 18:52 | Reagovat

Renáta :-) není

35 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 16:07 | Reagovat

Zdravím všechny ,potřebovala bych poradit.Chtěla bych upéct dort svému příteli ve tvaru auta.Nemám formu a nevím jak na to.Předem děkuji za radu

36 Šárka Šárka | E-mail | 27. srpna 2007 v 16:51 | Reagovat

Milá jmenovkyně Šárko, v tomto případě poradím jen nějakou šikovnou adresu, např.

http://www.sladke-mameni.cz/vyroba-dortu-jak.html

Při troše štěstí možná vymámíš nějaké dobré rady na tuto cukrářsko rukodělnou prácičku. Výroba dortů je samozřejmě o dobré základní receptuře (což je nejmenší problém), ale v neposlední řadě o šikovných prstech, uměleckém nadání a smyslu pro estetično a při vlastní tvorbě různých tvarů též o nápadu, jak takový netradiční dort vyskládat tak, aby byl opravdu působivý. Držím palce, ať se dílo podaří!

37 Marcelka Marcelka | E-mail | 22. července 2008 v 18:55 | Reagovat

Ahoj Šári, tak teď jsem dopekla tento skvost a musím konstatovat, že jsem snad neochutnala nic lepšího

;-) .Moc děkuji a dávám za jedna s *.Dlouho jsem hledala něco mňamózního, nejen pro mou rodinu, ale také protože manžel s kolegy v zaměstnání soutěží o nejlepší "manželku - kuchařku.A teď myslím, že jsem vítěz.Zítra posílám do práce a určitě dám vědět, jak to dopadlo.Pápá Marcel

38 Šárka Šárka | Web | 22. července 2008 v 20:43 | Reagovat

Ahoj Marcelko :-)

Budu Ti držet palce, aby ti manžel a odborná porota (složená z kolegů v práci) udělila titul té nejbáječnější a nejlepší manželky pod sluncem :-) Láska prochází žaludkem, tak první sladkou cenu od manžela jistě už máš. Recept je jenom malé zrnko, které tě dovede k úspěchu. Za šikovnost a dobrý koláč patří velká pochvala jen a jen tobě :-) Díky za moc prima komentář a zítra na tebe budu myslet. Pa Šárka

39 Marcelka Marcelka | E-mail | 24. července 2008 v 16:10 | Reagovat

Ahoj Šári,

tak hlásím, že jsme zvítězily na celé čáře ;-).Čas za který byla "likvidace" provedena je prý necelých 26 minut a to podotýkám v pěti mužích.Upřímně musím říct, že mě úspěch zahřál u srdce.Protože jsem opravdu pečlivě zvažovala čím polechtat chuťové pohárky, chlapským chlapům (jde mi k nim spíš kus masa)Ve hře bylo několik pochoutek, dokonce byla i generálka.A jako poslední jsem našla tento skvost a u mých chlapů zvítězil a tak se kvalifikoval.No, ale máme to za sebou - sláva poraženým čest vítězům- hurá,hurá,hurá :-). Nakonec velké díky za tyto stránky, které určitě nejsou obrovskou inspirací jen mě, ale i všem ostatním a moc se těším na další dobroty o kterých nám tak úchvatně vyprávíš.Měj se krásně pápá Marcel

Mimochodem, právě se mi míchá ciabattka, už se nemůžu dočkat.Mňam.

40 Šárka Šárka | Web | 25. července 2008 v 1:54 | Reagovat

39 - Marcelka :-)

3x hurá !!! :-) Gratuluji k cennému vítězství, protože jak sama říkáš, chlapa člověk neutáhne na žádnou vařenou nudli, ale na kus masa se vždycky chytne :-) O to větší mám radost, že i koláč zabodoval tak přesvědčivě. Slabost pro sladké pánové tak trochu skrývají, ale my moc dobře víme, že ji mají :-) Jsem ráda, že jsi vyhrála na celé čáře a máš titul "nejlepší manželka" :-) Po právu ti náleží.

Měj se hezky a já letím spát, je šibeniční hodina. Pa Šárka

41 Marta Marta | E-mail | 29. října 2008 v 11:50 | Reagovat

Dobrý den, paní Šárko. Chtěla bych se zeptat, jestli je lepší použít na zkaramelizování těch mandlí radši med nebo třinový cukr? (co se týče chutě i konzistence). Děkuji za odpověď:-)

42 Šárka Šárka | E-mail | Web | 29. října 2008 v 18:46 | Reagovat

41 - Marta

Pro karamelizaci je nejlepší cukr (třtinový je opravdu báječný). Milá Marto, ať se vám koláč povede ;-)

43 Lucie Lucie | 4. června 2009 v 10:44 | Reagovat

Šári tak koláč se peče v troubě a už ted vypadá luxusně...o víkendu jsem vyzkoušela pusinkové koláčky:-))
jsem ráda, že jsem se na váš web dostala..už ho mám uložený v oblíbených a pořád nakukuji..máte super recepty..hezký den :-) lUcka

44 Šárka Šárka | E-mail | Web | 4. června 2009 v 12:17 | Reagovat

[43]: Lucko, tak to je moc fajn, že se stránky líbí. Koláč je výtečný, sladký, tak pozor na kalorie :-) Přeji krásný den provoněný mandlovým koláčem.

Ahoj ;-)

45 lidu lidu | E-mail | 23. srpna 2009 v 8:32 | Reagovat

Konečně je neděle a já se můžu dát do pečení té mandličkové nádhery!Pozvala jsem vracející se z dovolené rodinku mé neteře,tak mám velkej důvod k pečení.Jsou to velcí milovníci všeho dobrého a hlavně sladkého.To bude určitě to pravé mandlové k naší výborné kávičce.Tak jdu na to:-))

46 Šárka Šárka | Web | 23. srpna 2009 v 11:24 | Reagovat

[45]: lidu:

S napětím budu očekávat výsledek :-) Ve vůni mandlového koláče bude vládnout nedělní spokojenost všech, na které se dostane :-)) Ať se neděle vydaří a koláč je příjemným nedělním bonusem! Šárka

47 lidu lidu | E-mail | 23. srpna 2009 v 17:31 | Reagovat

Milá Šárko,moc všichni děkují za lahodné a přímo excelentní chvilky při Vašem koláči a mojí kávičce.Dieta-nedieta,koláč vynikající:-))a pochvala veliká.Ještě kousek zbyl,ale nevím jak dlouho...

48 Šárka Šárka | E-mail | Web | 24. srpna 2009 v 22:56 | Reagovat

[47]: lidu:

Není zásluhou receptu, že se koláč vydařil na výbornou :-) Za to může vždycky ten, kdo ho chystal - poklona za úspěch! Šárka ;-)

49 misa misa | 24. srpna 2010 v 9:16 | Reagovat

Dobrý den, koláč je výborný, po dlouhé době jsem objevila recept, který jsem ještě nezkoušela, jiný neotřelý. Vůně mi připoměla Vánoce. A chuť na jedničku. Dělala jsem ho s medem a neměla druhý balíček mandlí, tak jsem dala sekané vlašáky a mňam! Díky

50 yannka yannka | 6. září 2010 v 14:23 | Reagovat

Tento nedělní koláč jsem sice upekla v sobotu, ale nikdo neprotestoval:))Těsto se mi dost lepilo, ale s pomocí mokrých rukou bylo zkroceno. Kousek zbyl na druhý den a i studený je skvělý. Sklizenou chválu tímto přeposílám autorce receptu:)
Přemýšlím, jestli by toto těsto sneslo i nějakou jinou náplň?
Mimochodem, v komentářích jsem  narazila na Tvou poznámku o schwarzwaldském dortu. Přiznám se, že se už dlouho těším, že se tu tento recept někdy objeví. Můžu se těšit?:)

51 Alena Alena | E-mail | 19. srpna 2011 v 11:59 | Reagovat

Tento koláč je opravdu skvělý, nemá chybu.
Já jsem ještě do mandlové náplně přidala místo mléka trochu smetany. A vůbec jsem nepřidávala třtinový cukr, ale jen med.

52 DolceVita DolceVita | Web | 19. srpna 2011 v 23:12 | Reagovat

[51]: Alena:

Díky za prima zprávu :-) Vylepšení koláči rozhodně prospěje. Každý další experiment ho může posunout blíž ke gastronomickému nebi :-)

53 monther of the bride dresses 2012 monther of the bride dresses 2012 | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:30 | Reagovat

I have been following your blog for three days now and I should say I am starting to like your post. Now how do I subscribe to your blog?.
http://www.felldress.org/wedding-dresses-strapless-wedding-dresses.html

54 fake panerai watches fake panerai watches | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:46 | Reagovat

Very Interesting Information! Thank You For Thi Blog!.
http://www.latewatches.com/tag-monza.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama