Nejnebezpečnější zbraň, kterou míříme sami proti sobě je příbor.
Rozmýšlejme dobře, co stojí za to strčit do úst.
.
Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně. Bude mi velkou ctí pobývat ve Vaší knihovničce :-)

Kotlety na šlehačce

3. dubna 2007 v 19:00 | © Šárka / www.gurmanka.cz |  Maso
Kotlety na šlehačce / aneb senzační "Blamáž novomanželky". Jistě je to pro mnoho z vás notoricky známá receptura, která se dle názvu tváři poněkud podezřele a pro neznalého kuchyňských fines možná i nepoživatelně. V každém případě jde o chutné zapékané kotlety ve šlehačce (smetaně), připravované v žáruvzdorném pekáčku společně s plátky brambor, to vše proloženo tenkými plátky cibule & trocha kuchařské fantazie navíc se do tohoto receptu ještě vejde. Je to recept pro méně zdatnou hospodyni a pro spokojené manželství ;) Kde je hladový chlap, nikdy nemůže být spokojenost ;) Pokud ovšem pan manžel není vegetarián. To by mohl být jasný důvod k rozvodu ;) Vycházejte z toho, že manžel se již nabažil hladových večerů se sklenkou šampaňského a jahodami servírovanými do postele a uvědomil si, že by konečně něco jedl. Začnou se mu vracet vzpomínky od maminčina stolu a hlavou mu běží filmový pás složený z vidiny rajské, svíčkové, houbové, knedlo vepřo zela, guláše, roštěnek a myšlenka na nedělní koláče začne útočit na jeho nervovou soustavu. No, dalo se to čekat! Na vařenou nudli se pořádný chlap těžko utáhne. Ovšem opít ho rohlíkem!, není zcela vyloučeno :-) Právě pro tento případ je tento recept spolehlivý maskovací manévr. Díky této receptuře můžete nakrmit svého hladového muže a pozvat ke stolu i tchána s tchýní. Pochvala vás nemine. Ba co víc? Bude zasloužená a všichni budou mít dojem, že vařit opravdu umíte. Mějte však na paměti, že žádná blamáž nevydrží věčně. Tak takhle jsem začínala vařit já :-) K tomuto receptu se ráda vracím a proto jsem ho zase vylovila z paměti a dala mu šanci, aby se právě toto jídlo rozvonělo po kuchyni a na talíři. Zde je výsledek jídla, které se skutečně VŽDY podaří. Od té doby mi tchýně nikdy nemluvila do vaření.
Zapékané kotlety na šlehačce
  • zapékací nádoba s poklicí (varné sklo, pekáček s poklopem)
  • počet kotlet závisí na počtu strávníků a na velikosti zapékací nádoby
  • oloupané brambory pokrájené na plátky (3 mm jsou ideální/ani tenké, ani silné)
  • cibule na tenčí plátky
  • sůl, pepř, popřípadě pikantní koření na maso dle vaší volby
  • ½ l dobré smetany na šlehání
  • 2 vejce
  • lžíce hořčice (plnotučná, kremžská, dijónská, jak chcete)
  • takto by základní recept stačil !
  • použila jsem navíc plátky slaniny a hrst koleček pórku, petrželku na ozdobu
Kotlety zlehka naklepeme a u kosti nařízneme. Osolíme, opepříme. Oloupeme brambory a pokrájíme je na plátky. S cibulí naložíme zrovna tak. Připravíme si vhodnou zapékací nádobu s poklopem. Vymazávat nemusíme! Na samé dno poklademe plátky cibule jeden vedle druhého. Na tento základ vložíme okořeněné kotlety a potřeme je dobrou hořčicí. Pokud to neuděláte, nic tím nepokazíte. Na maso dáme zase plátky cibule a na cibuli vrstvíme brambory. Nezapomeneme je osolit, opepřit (případně přidáme nějaké jiné koření, které se ve vaší rodině těší velké oblibě). Na brambory dáme opět plátky cibule a končíme vrstvou brambor. Z mých fotografií je vidět, že jsem na maso přidala i slaninové plátky, ale podmínkou receptu nejsou. Skutečně postačí jen cibule, brambory, maso k tomu, aby jídlo bylo chutné. Nyní přijde to nejdůležitější. Ve smetaně rozmícháme 2 vejce, společně rozšleháme, osolíme a vlijeme do pekáčku na vrstvy brambor, cibule a masa. Pokrm by měl být téměř do ¾ výšky potopený v jemné smetaně. Takto připravené jídlo vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut pod poklicí. Potom na závěrečných 10 minut necháme bez poklice na povrchu zezlátnout. Brambory i maso se díky smetaně chuťově prováže do báječných vůní a celý pokrm tím pádem získá na zajímavosti. Maso je křehoučké a brambory smetanově jemné. Jídlo jedna báseň. Hladový muž bude spokojen a všechna srdcová esa zůstanou ve vašem rukávu. Ono totiž pořád platí, že láska prochází i žaludkem :-) Vaření není žádná věda a nakonec to i ty méně zručné začne bavit. Postavte se na startovní čáru s tímto receptem a já vám garantuji, že vám dodá odvahu i k těm složitějším kouskům gastronomické alchymie.

Pro ty všechny ostřílenější kuchařské mistry je to jen taková drobná nostalgie. Složitých receptur je vážně milion, ale stále platí, že v jednoduchosti je krása. Tato receptura je "krásně jednoduchá" a právě takové vaření je "jednoduše krásné". Celé jídlo se dá připravit s předstihem během dopoledne a ve chvilce potřeby šoupnout do horké trouby. Potom už veškerý čas je tu ve váš prospěch. Vezměte pár minut času, špetku odvahy a staňte se mistrem ve své vlastní kuchyni. Platí jen pro ty z vás, kteří si ještě netroufají u sporáku kralovat :-)
Křehké maso kotlet a měkké plátky brambor, to vše provoněné smetanou. Vaši hosté od stolu nevstanou dřív, než na talíři nezbude nic :-) Myslete na to nějakou utajenou rezervní kotletou. Ať i na vás něco zbude. Ještě jedna důležitá rada na závěr: Kvůli tomuto receptu se nemusíte zrovna vdávat a snažit se zapůsobit na svého manžela v kuchyni. Za případný neuvážený sňatek nenesu žádnou zodpovědnost :-) I singlům se žije báječně a občas si něco sám uvařit není k zahození. Co si sám uvaříš, to si taky sníš! Nakrmte klidně jenom sebe :-)

Dobrý tip: Máte raději recepty v knižní podobě? Prohlédněte si mou kuchařskou knihu, která se může hodit i do vaší kuchyně.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 pixy pixy | 4. dubna 2007 v 1:55 | Reagovat

Mňam! Dovolil bych si pouze doplnit, že variací tohoto receptu je nepřeberně, jedna lepší než druhá, stačí si vybrat (či vymyslet další). Kotlety místo hořčice spíš potíráme česnekem. Anebo nač kotlety - zrovna minulý týden jsem dělal téměř totéž, ale maso bylo z krocana. Ba i místo šlehačky stačí 10% smetana na vaření (pak ale bude masu slušet trocha olivového oleje). Vejce většinou taky vynechávám.

A non-plus-ultra rychlá jarní verze? Kuřecí stehenní řízky, pěstí trochu naklepané, posypané třeba směsí na gyros, na to nakrájený jeden veliký pórek a nahoru rané brambory - neloupané, jen omyté, na hrubé plátky nakrájené a osolené, vše kelímkem smetany zalité. Příprava 5 minut, do trouby tak na hodinku, hodinka a půl neuškodí. Poklice netřeba, alobal poslouží taky dobře. A ušetřený čas u plotny můžeme investovat do něčeho bohulibého. ;)

2 Mánek Mánek | E-mail | Web | 4. dubna 2007 v 8:08 | Reagovat

Šárko, tohle nám po ránu nedělej! Kdo to pak má do oběda vydržet? :-)

3 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2007 v 8:13 | Reagovat

pixy :-) přesně tak, receptura je to velice kreativní. Dokonce i karbanátky z mletého masa se tímto způsobem dají dělat. Tato stará kalorická verse se smetanou má sice něco do sebe, ale je to jen pro ty, kteří svůj cholesterol a kila nehlídají. Ovšem zážitek je to nebeský :-) Kombinace smetany a hořčice je má oblíbená a často favorizovaná, v původním receptu uvedená. Ovšem na ničem se ve vaření nemusí trvat! Mám ráda vlastní inspiraci a obměny dle možností. Ovšem vždy s určitým rozmyslem, aby na talíři nevzniklo chuťové ródeo. Za všechny velmi dobré tipy velké díky! Určitě si to někdo zkusí i z jiného masa, než vepřového, a pochutná si taky :-) Ušetřený čas u plotny si užijte tak, jak nejlépe umíte! Díky pixy za pěkný komentář :-)

4 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2007 v 8:16 | Reagovat

Mánku, taky jsem z toho dostala hlad :-) Po ránu jsem si zakázala obcházet foodblogy a různé webíky s provokativními fotečkami. Člověk tam najde takových lákadel a potom ani nevím, co bych si dala víc. Jdu se trochu srovnat ranní kávou :-)

5 Bali Bali | Web | 4. dubna 2007 v 8:35 | Reagovat

fakt nevím v kterou hodinu bych sem měla nakukovat! !!Když to bude PŘED jídlem, snídaní, obědem či večeří, tak vždy mě to naláká, slintám, žaludek začíná kručet a pak všeho sním víc. Když sem kouknu PO jídle, většinou jsou reakce stejné a tak si jdu něco zamlsat. Tu čokoládku, tu Tatranku, tu želé v čokoládě, tu koláč...UF, ty mi teda dáváš zabrat! Že bych to  zítra uvařila?

6 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2007 v 9:29 | Reagovat

Bali :-) když to budeš vařit ty, tak z toho bude zajímavá dobrota kořeněná tvým kuchařským uměním :-) Určitě to za úvahu stojí. Uvařit, vyfotit a teprve potom sníst :-) Já se budu těšit, že to bude zase o chloupek lepší inovovaná receptura.

7 Lucie Lucie | 4. dubna 2007 v 11:16 | Reagovat

Jako "novomanželka" taky tenhle recept oceňuji * - a varianty jsou někdy s kyškou, jindy smetana, šlehačka... Prostě co je doma :)

8 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2007 v 12:01 | Reagovat

Lucie :-) to mě moc těší, díky za nové nápady s kyškou. Je vidět, že moderní novomanželky si umějí poradit za každé situace :-) Jsem ráda, že tento recept se těší velké oblibě i dnes. Není to žádná revoluce v kuchyni, ale staré dobré věci je škoda nechat ležet ladem. Díky za komentář a ať se ti daří nejen v kuchyni, ale i všude jinde :-) Šikovná holka se nikdy neztratí!

9 Lucie Lucie | 4. dubna 2007 v 13:23 | Reagovat

jejda :) dekuji - uplne se cervenam *

10 Florentyna Florentyna | Web | 4. dubna 2007 v 13:28 | Reagovat

Mňam, tohle je opravdu novomanželská klasika. Kdesi jsem dokonce četla, že kromě řízků to je jediná úprava kotlet, ve které pak nejsou vysušené. Pravda to asi tak úplně není, protože já o ještě jednom neskonale chutném a šťavnatém způsobu vím :)))

11 Lucie Lucie | 4. dubna 2007 v 14:19 | Reagovat

Florentyno,

a to je?

12 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 4. dubna 2007 v 14:32 | Reagovat

Flo :-) pravdu díš! taky pár triků na měkoučkou kotletu mám, ale faktem zůstává, že maso kotlet je tak trochu jiné. Obalované jako řízek je ráda moc nemám. V tomto případě, kotlety utopené ve šlehačce se na jazyku jenom rozplynou :-) Na tučné maso si nepotrpím, ale decentně prorostlá krkovička v mnoha receptech hraje prim.

13 Bali Bali | Web | 5. dubna 2007 v 9:14 | Reagovat

dnes jdu na to!;-)

14 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. dubna 2007 v 9:36 | Reagovat

Bali :-) ať vám doma chutná!

15 Bali Bali | Web | 5. dubna 2007 v 9:44 | Reagovat

vynasnažím se ;-)

foto poslu

16 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. dubna 2007 v 9:46 | Reagovat

znáš mě :-) na foto se budu netrpělivě těšit

17 marek marek | Web | 5. dubna 2007 v 12:26 | Reagovat

tak jsem tu :) zabloudil jsem sem přes apetitus, a pohledem na tyhle stránky dostávám obrovský hlad...  možná by to chtělo nějaké varování nebo tak něco? :)

18 Bali Bali | Web | 5. dubna 2007 v 13:22 | Reagovat

tak jsme si pošmákli. Být novomanželka, tak bych měla za 1!

Merci ;-)

19 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. dubna 2007 v 14:42 | Reagovat

Bali :-) dneska nemusíme dostávat za 1 :-) už dávno víme, že jsme "jedinečné" ;)

20 DolceVita DolceVita | E-mail | Web | 5. dubna 2007 v 14:48 | Reagovat

marek ;) kdo bez varování vstoupil na Apetitus, tak se bude na všech jím doporučovaných stránkách cítit v ohrožení života, protože tady se bezostyšně svádí ke gurmánským neřestem :-) doporučuji nebránit se a oddat se těmto neobyčejným rozkoším a skočit střemhlav mezi gurmány, co se tu všude okolo potulují. Když je u jednoho stolu s dobrým jídlem mnoho lidí, teprve potom se tomu dá říkat "gurmánský zážitek". O foodblogu to platí zrovna tak. Tak jsem upřímně ráda za každou novou zbloudilou dušičku :-)

21 Florentyna Florentyna | Web | 5. dubna 2007 v 17:15 | Reagovat

Šárko, taky mám jako řízek raději jiné kousky z pašíka.

Lucie, to je něco jako tajemství, ale souvisí to s tím, že se tomuto masu taky říká pečeně (nelogicky, protože se hodí spíš na minutky, než na pečení v celku)...

22 Pegg Pegg | Web | 7. dubna 2007 v 4:36 | Reagovat

Jaj, takhle po ránu a už slintám.... :-)

23 Jitka Jitka | 4. srpna 2007 v 22:07 | Reagovat

Dobré, moc dobré. Moje varianta je s přidáním "moravanky" či něčeho podobného.

24 Šárka Šárka | E-mail | 5. srpna 2007 v 0:29 | Reagovat

Jitka :-) s naloženou zeleninou je to zajímavé. Zase je to recept, který může být pokaždé trochu jiný. Na těchto receptech je skvělé, že se nemusíme nechat svazovat přesně daným návodem, kolik které suroviny použít. Můžeme zapojit své nápady ;)

25 Ajna Ajna | 11. srpna 2007 v 8:44 | Reagovat

Taky jsem sem zabloudila a nemůžu se odtrhnout...Hned si tu stránku dám do záložek :-)

26 Šárka Šárka | E-mail | 11. srpna 2007 v 8:47 | Reagovat

Ajna :-) potěšení je na mé straně ;) díky

27 Hanka Hanka | 22. srpna 2007 v 14:35 | Reagovat

Moc příjemné stránky a recepty, které opravdu fungujou :-) díky za ně i supr komentáře k nim

28 Šárka Šárka | E-mail | 22. srpna 2007 v 14:40 | Reagovat

Děkuji Hanko za komentář a za to, že ti mé stránky přináší trochu příjemna :-) Ono to vaření je příjemná činnost, když je pro koho vařít a s kým o tom vaření povídat. Dobré jídlo na stole, dobrá společnost kolem stolu, to je skutečný základ "dobrého života" :-) To ostatní už přijde samo. Kdo má patřičnou chuť k jídlu, má i dobré zdraví. Vítám tě na mých stránkách a snad i někdy příště tě nějaký můj recept zaujme. Měj se moc fajn, zdraví Šárka

29 Jarmila Herzova Jarmila Herzova | E-mail | 5. července 2008 v 13:24 | Reagovat

Dobry den,

nevim, kdo ten recept napsal, ale byla jsem zrovna v knihovne, v Anglii, a tam se clovek nemuze smat nahlas, emoce se zde moc neprojevuji, ale ja jsem se s radosti a chuti zasmala. Je videt, ze pisatelka zna dobre muze, muzkou dusi, jejich slabosti  a presto ji zustal smysl pro humor. Urcite si KOTLETY udelam, ted odletam na dovolenou, do cech, samozrejme a moc se tesim , az si recept doctu a pak ho spacham. Kotlaty jsou ulozene v mrazaku....

Jarmila

30 Šárka Šárka | E-mail | 5. července 2008 v 21:48 | Reagovat

29 Jarmila Herzova :o)

Není nic příjemnějšího než se zasmát :o) Váš komentář u mě vyvolal stejný efekt a fakticky jste mi vyřešila zítřejší oběd. Stále jsem přemýšlela "co s kotletami ?":o) Tento recept mi připomenul spolehlivou recepturu, na kterou nedám dopustit. Přidám ke kotletám letní bylinkový outfit a bude to dokonalé jídlo pro červencovou neděli. Díky! Užijte si to doma ve vlasti a mějte se báječně. Krásné léto přeje Šárka

31 Filek Filek | 27. července 2008 v 13:40 | Reagovat

Tak tenhle recept znám už léta a sem jsem se dostal z vyhledávače, když jsem si ho chtěl připomenout. Pravda, já to dělám trošku jinak, žádná vajíčka ani hořčice, zato navrch ke konci zapékám sýr. Inu, jak říkáte - variant je spousta. Ale co je nejdůležitější, zas sem našel jednu dobrou stránku :) takže ---šup s ní do oblíbených. Kotlety čekají v troubě až se vrátí manželka a já i všem ostatním přeju krásnou dobrou chuť :)

32 Šárka Šárka | E-mail | 27. července 2008 v 14:13 | Reagovat

31 - Filek :-)

Díky za zařazení do oblíbených :-) Mít dobré jídlo v troubě je trumf, který je srovnatelný s "filkem v ruce" nebo "esem v rukávu". Manželka to rozhodně ocení a je si vědoma mimořádných kvalit muže, který ji doma se skvělým jídlem čeká. Muži, kteří ovládají i řemeslo kuchařské jsou obletováni a láskou zahrnováni, protože ženy se touto jejich schopností rády chlubí. Láska skutečně prochází žaludkem :-)

Recept na zapékané kotlety má opravdu 1000 a 1 tvář. Ovšem pokaždé s dobrým výsledkem a s minimem naší námahy. Přeji dobrou chuť a velkou pochvalu od manželky & sladkou pusu k tomu ;-)

33 Filek Filek | 27. července 2008 v 14:30 | Reagovat

32 - Šárka

Tak bleskurychlou reakci jsem nečekal :) (a nad to vtipnou :))

Tentokrát jsem to trochu překombinoval a zakomponoval tam i cuketu na kolečka, takže jsem potom já truhlík musel odlévat přebytečnou vodu co se vytáhla z těch cuket. Nicméně, naštěstí jsem to zachránil. Projistotu jsem si ještě nadběhl polévkou Minestrone :) Z té jsem naštěstí nic odlévat nemusel :)

34 Šárka Šárka | E-mail | Web | 28. července 2008 v 0:13 | Reagovat

33 - Filek :-)

Šla jsem kolem pc, tak jsem nemohla tak pěkný komentář nechat ležet ladem. Potvora cuketa umí trochu pozlobit, ale dobrá sebeobrana je, když se kolečka orestují na suché pánvi nebo v troubě na plechu. Tím se trochu vysuší a potom nám neroní přebytečné slzy do jídla, když si to nepřejeme.

S polévkou Minestrone to už je přímo rafinované nadbíhání "po italsku" :-)

35 Monika Monika | E-mail | 19. srpna 2008 v 21:32 | Reagovat

recept

36 Eja Eja | E-mail | 10. října 2008 v 14:22 | Reagovat

To je jeden z velmi vděčných, spolehlivých a skoro bezpracných receptů se spoustou variací. Dávám méně cibule, zato HODNĚ celých stroužků česneku - se smetanou to dělá divy. Trocha chilli na poprášení masa taky neškodí. Hořčici ani vajíčka ne, sýr před dokončením ano.

37 Šárka Šárka | E-mail | 13. října 2008 v 1:10 | Reagovat

36 - Eja :-)

Je to opravdu geniální receptura, která pod vlivem všech možných obměn vždy vyjde tak, že se během chvilky po zapečené dobrotě doslova zapráší. Česnekové aróma rozpuštěné ve smetaně je lahodné.

38 Vendula Vendula | E-mail | 21. října 2008 v 11:31 | Reagovat

Jednou jsem je dělala, jen cibule, maso potřené hořčicí, brambory a šlehačka, a šlehačka se mi srazila a nespojila se se šťávou z masa :( vůbec to nebyly ty super nasáklý brambory, kterých je vždycky málo. Proč?

39 Šárka Šárka | E-mail | Web | 21. října 2008 v 17:40 | Reagovat

38 - Vendula

Možná smetana neměla to správné procento tučnosti a není brambora jako brambora. Tvrdé brambory salátové se nerozvářejí ani nemají dobrou schopnost nasát do sebe vypečenou šťávu se smetanou. Doporučovala bych varnou sortu B nebo C a zkusit smetanu polotučnou. Též je důležité zpočátku péct pod poklicí, aby se pokrm nejprve dusil. Určitě bych jim dala ještě jednou šanci :-)

40 Michaela Michaela | 23. července 2010 v 17:56 | Reagovat

Dobrý večer, opravdu těch 70 minut pečení bude stačit? Děkuji :)

41 DolceVita DolceVita | Web | 25. července 2010 v 11:52 | Reagovat

[40]: Michaela:

Pokud vrstva masa a brambor není příliš vysoká, peče se v dobře vodivém nádobí a trouba je horká, stačit by to určitě mělo. V každém případě podle potřeby můžeme ještě dobu pečení nastavit, ale já mám zkušenost, že za hodinku a kousek podávám na stůl již hotové a krásně propečené jídlo. Ať se podaří! ;-)

42 David David | E-mail | 8. září 2010 v 15:56 | Reagovat

uz je to v troube cekam az prijde pritelkyne domu a az me zase bude chvalit za dobrotu kterou jsem ji uvaril diky za inspiraci a pridvam si stranky do oblibenych

43 formal evening dresses formal evening dresses | E-mail | Web | 31. října 2012 v 12:46 | Reagovat

Wow! I cant believe I have found your blog. Very useful information.
http://www.threedress.com/

44 wedding waistcoats and cravats wedding waistcoats and cravats | E-mail | Web | 19. dubna 2013 v 4:59 | Reagovat
45 tons tons | Web | 17. června 2015 v 18:25 | Reagovat

ano! náladu подня :-P

46 Karfigolka Karfigolka | E-mail | Web | 25. října 2016 v 16:47 | Reagovat

Kotlety na šlehačce, tak po těch bych se utloukla. Miluju jejich chuť. Já z toho ještě vyšlehávám takovou směs, nejlíp na to poslouží ruční šlehače :-) http://rucnislehac.cz/

47 Drobecek Drobecek | E-mail | 20. listopadu 2016 v 15:25 | Reagovat

Dnes jsem varil. Luxusni chut jen teplota 180 a hodina peceni je malo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama